Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

 



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2010/44, dec. 1.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Ha a szülő könyvtári könyvek eltávolítását kéri... -- nálunk ki sem alakul a probléma?
Hogyan kerülhet a könyvtár a nemzetstratégiába... -- mindenki jól fog járni
A könyvtárostanárok tiltakoznak -- gyenge pedagógusból aligha lesz jó könyvtáros
'Családbarát' konjunktúra a könyvtárakban (képekkel)
Könyvtári szóróanyagok -- tartja magát a gagyi glossy
Miért nem integrálódnak a munkatársak a kettős funkciójú / összevont könyvtárban?
E-könyv-olvasót is kölcsönöznek -- melyik lesz az első magyar könyvtár?
10 e-bookot kap az OSZK a MEK-es anyagok használatáért
Az OIK lett az 'Év Könyvtára' -- illeszkedtek a stratégiához
Almere -- látványos fotók az új shop-koncepciót alkalmazó közkönyvtárról
A beépített könyvtárosság sikertényezői -- a hatást is mérik
Beépített könyvtáros a Harvard kurzusaiban
Arculatot épít a szombathelyi egyetemi könyvtár
Tatabányán olvasásra születnek -- mérünk-e valaha mi is eredményességet?
Vámpírokért és Babócáért jön az olvasó -- teleház--művelődési ház és megújult könyvtár Zákányszéken
Olvasson a gyerek, de nem mindegy, mit -- Jön a Gyerekkönyv Intézet?
Könyv 2.0 -- a hagyományos olvasás megszűnése
Az írók kiállnak a könyvtárak mellett -- nem helyes a puszta költség-haszon szemlélet
Több száz könyv tűnt el a Teleki-tékából -- kérdéseket vet fel
Adj egy könyvet, és adtál egy világot! -- Könyvgyűjtés cigány-nem cigány együttolvasásra
Dalest a könyvtár közösségi házában
Nagyszüleink értékes tárgyai lábatlani kiállításon
Múzeumi könyvtár fejlesztések Pest és Nógrád megyében -- párhuzamos könyvtári hálózat?

Analógiák

A BBC oly messze van -- de attól még csiszolható a könyvtári vitakultúra

Kisszínes

Hogyan készítsünk láthatatlan könyvespolcot? (porosodó könyvek értéknövelése)
Megszűnnek a tankönyvek Olaszországban
Könyv-cenzúra: a kommunista diktatúra idején tiltólistán, most a polcokon
Évtizedes mélyponton a Magyar Nemzet, tovább szenved a Népszabadság

Információforrások

Magyarországról is szivárogtatott a Wikileaks
Árösszehasonlítás: telefon, tv, internet
Mobiltudakozó -- négy tudakozó egyben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Ha a szülő könyvtári könyvek eltávolítását kéri... -- nálunk ki sem alakul a probléma?FEL

Az amerikai könyvtárosok képzésük során megtanulják, hogy a könyvek betiltását és a hozzáféréshez való korlátozást a cenzúra egyik formájaként értelmezzék, ami a könyvtáros szakma alapértékeinek mond ellent. Az Amerikai Könyvtár Szövetség szabályzatának harmadik cikkelye szerint a 'könyvtáraknak, felelősségük értelmében, hogy információt és felvilágosítást nyújtsanak, meg kell kérdőjelezni a cenzúrát'. Az Amerikai Könyvtár Szövetség több forrással áll rendelkezésre a vitatott könyvek védelmében. A szövetség irányelvei és útmutató segítenek, hogyan járjon el a könyvtáros, mielőtt az esetlegesen cenzúrázandó könyvre vonatkozó bejelentés érkezik, illetve mi a teendő a bejelentés után. A diákokat arra oktatják, hogy a meglévő könyvtári szabályokra és irányelvekre hivatkozzanak, és a könyvtárban használatos protokoll szerint járjanak el. Ennek feltétele természetesen, hogy a gyermekkönyvtárban legyen előre megírt, részletes alapszabály, ami kitér az állománygyarapítás alapelveire, a könyvtárhasználatra és a könyvtári források újraértékelésére. (Cikkrészlet: Hajnal Ward Judit, Molly Stewart: Mesterségem címere: gyermekkönyvtáros Amerikában)
-- A hazai könyvtári gyakorlatban -- tévedéseim jelen állása szerint -- jellemzően nem szerezzük be a problémás könyveket. Így a konfliktus nem alakul ki. Eltérő véleményeket, észrevételeket szívesen közread a KIT. (MG)
-- Feltehetően ilyen és hasonló kérdések is felmerülnek az OSZK csütörtöki konferenciáján: Könyvet a könyvtárból! Arculatváltás az amerikai könyvtárakban?

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2010. nov.
2010. december 01.  • Továbbküldöm a hírt

Hogyan kerülhet a könyvtár a nemzetstratégiába... -- mindenki jól fog járniFEL

A magyar irodalmi kultúra ápolása nemzetstratégiai kérdés, ezt jelzi az egymilliárd forintos kerettel induló Márai-program is -- hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Írószövetség szombati budapesti tisztújító közgyűlésén mondott köszöntőjében; az ülés alkalmával a szervezet új választmányt, elnökséget és elnököt is választ.
Mint hozzátette, ebben segít majd az évi egymilliárd forintos keretből gazdálkodó Márai-program. A Nemzeti Kulturális Alap felügyelete alatt jövőre induló nagyszabású projekt célja az olvasáskultúra fejlesztése lesz, és 'egyaránt jól jár majd az író, a kiadó, a könyvtáros, de leginkább az olvasó' -- emelte ki a miniszter.


A könyvtárostanárok tiltakoznak -- gyenge pedagógusból aligha lesz jó könyvtárosFEL

Szerkesztőségünkbe érkezett levél:
A KIT hírlevél 2010/43. száma Pedagógusokból könyvtárosok? -- Szeretném tájékoztatni, hogy a Könytárostanárok Egyesülete, mely az iskolai könyvtári asszisztenseket is képviseli, tiltakozott. Egy -- a blogunkon is közzétett -- levelet juttattunk el a Magyar Nemzet szerkesztőségbe.
Üdvözlettel, Cs. Bogyó Katalin, KTE h. komm. vez.


'Családbarát' konjunktúra a könyvtárakban (képekkel)FEL

Feltehetően az aktuális pályázati koncepció hatására nem tűnik átütőnek a stratégiai családbarát környezetet megteremtő projektek, intézkedések, fejlesztések száma. Mi marad meg a családbarátságból a pénzek elköltése után? Nézzünk néhány családbarát környezetet megteremtő lehetőséget a KIT galériájában link
1-3. A gyerekkönyveket a fiatal szülőket érdeklő könyvekkel egy térben helyezik el, hogy a szülő könnyen szemmel tarthassa csemetéjét. Feliratok: Beleving és Kids 0-8 (praktikus irodalom és gyerekek 0-8). Az élénk színű padra mászni is lehet. (Schalkhaar egy terű falusi könyvtára, Hollandia)
4. A gyerekkönyvtárban helyezik el a fiatal szülőknek szóló irodalmat. Jelen esetben pincében, 'víz alatt' vagyunk, erre utal a bal felső sarokban a hal, ami elvarázsolttá teszi a gyerekrészleget. A jobb oldali polcok tetején a felirat: Eltern (szülők). (Pasing városi fiókkönyvtára, Németország)
5. A gyerekfilmek állványa mögött találjuk a szülők könyvespolcait. (Neuhausen, Németország)
6. Gyerekek és felnőttek is szívesen játszanak az elektronikus wii-vel. (Almere, Hollandia)
7. Az egészen pici gyerek is bevihető az olvasótérbe, melyre gyerekágy is bíztat. Ha hangos a gyermek, nyilván ki kell vinni. Egyébként biztonsággal eljátszhat, ha szülőjét látja. (Saitama, megyei könyvtár, Japán) Magyarországban több könyvtárban van pelenkázó helyiség.
8. A gyerekeket a bújócska és a kuckózás is vonzza: a lépcső alá fészkelhetik be magukat, s hátul a kerek lyukon ki is bújhatnak. (Pasing, Németország).


Könyvtári szóróanyagok -- tartja magát a gagyi glossyFEL

Fényes papír, négyszínű (3 alapszín + fekete), háromba hajtható, vagy A5-ös méterű szóró. Látszik, hogy megvan rá a pénz -- fantázia azonban kevesebb járt a pályázathoz. Elgondolkodhatunk, hogy ha legalább 50 féle papírból válogathat az ember, a nem csillogó papírt nézni kényelmesebb a szemnek, a szellősen -- de jól strukturáltan -- szerkesztett információ nagyobb eleganciát tükröz, mint a teleírt anyag, hogy a 'minden kurzívval' szedett vagy a dupla kiemelés mosolyogtatóvá teszi az erőlködést, akkor miárt e stílus található a könyvtári szóróanyagok többségén?
S eljutunk-e odáig, hogy megmérjük a közpénzen készült glossy anyagaint eredményességét, pl.: hozott-e beiratkozókat az osztogatása?
És az is feltételezhető, hogy a használói tájékozódás előzetes felmérése jobban megtérül. Szóróanyag helyett katalógusonk keresési profiljaira RSS állítható, csatornák, rendezvényeinken részt vevők önként átadott emailcímeire küldjük az újabb meghívókat stb. (MG)


Miért nem integrálódnak a munkatársak a kettős funkciójú / összevont könyvtárban?FEL

A közös használatú könyvtárnak előnyei: a közös épület, berendezések, gyűjtemény, a hosszabb nyitva tartás és több program lehetősége költséghatékonyabb lehet, mint két önálló könyvtár működtetése. A különféle készségű könyvtárosok kiegészítik egymást, tanulhatnak egymástól. Számos előre tisztázandó kérdést kell megoldani: a berendezések, felszerelések, gyűjtemények tulajdonjogát, hogy miért fizetnek a partnerek, melyik fél milyen feladatra biztosítja a személyzetet, vegyítsék-e a katalogizáló rendszereket, egy vagy két kölcsönzőkártyát bocsássanak ki stb. Mindez hosszú tervezési fázist igényel. A működés során a különböző helyekről érkező személyzet megőrzi lojalitását az 'anyaintézményéhez', annak gondolkodás- és szolgáltatásmódjához. Egyesek szerint a közös használatú könyvtár személyzete csak akkor tud egységesen, a közös intézmény küldetéséhez, céljaihoz igazodva együttműködni, ha minden tagját frissen veszik fel.
A közös használatú könyvtár jó működésének kulcsa a személyzet. A közös szervezeti kultúrához a személyzetet össze kell keverni, a megértést pedig csak a belső, informális kommunikáció segítheti elő. (ref.: Mohor J.)


E-könyv-olvasót is kölcsönöznek -- melyik lesz az első magyar könyvtár?FEL

A Concord Free Public Library 5 db Kindle e-könyv olvasót kezdett el kölcsönözni, két hetes kölcsönzési idővel. A gépben helyi turisztikai kiadványok és kb. 50 népszerű mű, pl.: Jonathan Franzen, Dennis Lehane, Paul Harding, Bill Bryson regényei, vagy éppen A nagy dizájn Stephen Hawking-tól. És található rajta néhány, helyi vonatkozású irodalmi mű is. (ref.: MG)


10 e-bookot kap az OSZK a MEK-es anyagok használatáértFEL

Egy e-book forgalmazó a forgalomba kerülő e-book olvasóján néhány MEK-ből származó, nem-jogvédett könyvet hozzáférhetővé tesz. Cserébe az OSZK-nak ajándékoz 10 olvasót, amelyet a közeljövőben az OSZK-ban lehet majd helyben használni.


Az OIK lett az 'Év Könyvtára' -- illeszkedtek a stratégiáhozFEL

Az 'Év Könyvtára ?2010' címet adományozta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak; a kinevezést a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a tárca könyvtári szakterülete javaslata alapján ítélték oda.
A javaslattevők indoklása szerint az intézmény vezetése az elmúlt években az országos könyvtári stratégiához illeszkedő intézményfejlesztési terv mentén alakította át a könyvtár működését. Különös gondot fordítanak a minőségmenedzsmentre, így szakmai munkájukban fokozottan érvényesül a minőségelvű szemlélet, főként a használók számára nyújtott szolgáltatásokban. Kiemelten fontosnak tekintik, hogy szolgáltatásaikat a fogyatékkal élők is igénybe vehessék, ezért az épület nagy része már akadálymentesen használható. Nagy hangsúlyt fektetnek mind az intézményi, mind a személyes partnerkapcsolatokra, valamint az aktív és potenciális használók megszólítására.
Az OIK, különleges összetételű gyűjteményére és a könyvtári infrastruktúrára építve nagyon sok rendezvényt (hangversenyek, filmvetítések, irodalmi esetek, kiállítások, nyílt napok) kínált az érdeklődőknek. Ennek köszönhetően a könyvtár a főváros egyik vonzó kulturális színterévé vált -áll az Értékelő Bizottság magyarázatában.


Almere -- látványos fotók az új shop-koncepciót alkalmazó közkönyvtárrólFEL

Többször írtunk az idén márciusban átadott almerei (Hollandia) közkönyvtárról. Az épület a közelmúltban építészeti díjat kapott. A portál anyaga leírja a shop-koncepció szempontjait, pl. hogy az állomány elrendezése nem a szakrendet, hanem attól független témacsoportokat követ, pl.: gyerekek, kultúra, egészség, utazás stb. polsokkal elválasztott 'shop'-jai.


A beépített könyvtárosság sikertényezői -- a hatást is mérikFEL

A kutatási projekt keretében a Special Library Association tagjai köréből véletlenszerűen kiválasztott háromezres mintából 1001 választ kaptak. ... A sikeresség mindhárom kritériumának (a felhasználói csoportoknak szolgáltatást nyújtó könyvtárosok számának növekedése, a szolgáltatás iránti növekvő igény és új szolgáltatások bevezetése) csak 11 könyvtár felelt meg, 16 könyvtár pedig egyiknek sem. A könyvtárak e két csoportja alapján képzett kis mintán is végeztek elemzést, 22 sikerességi kritériumot elkülönítve. A legsikeresebb könyvtárak gyakran éltek a 'szájról szájra szálló', szóbeszéd marketingeszközével, nyomtatott reklámanyagokat terjesztettek, és bemutatókat tartottak az intézmény munkatársainak szervezett eligazításokon. Ezenkívül anekdotákat gyűjtöttek a szolgáltatás hatásairól, és nyilvántartották a kutatási projektek, a szolgáltatott dokumentumok, a referensz kérdések számát és az intézmény munkatársainak képzéseken való részvételét. (ref.: Koltay T.)


Beépített könyvtáros a Harvard kurzusaibanFEL

A Harvard Egyetemen egy pedagógia szakos oktató és egy könyvtáros közösen bonyolították le az információkeresést és a (tudományos cikkek és disszertációk részét képező) szakirodalmi szemlék készítését oktató kurzust. A hallgatók korábban azt érzékelték, hogy tudományos ismereteik és információkeresési készségeik nem álltak összhangban egymással.
Az egyéves, új szeminárium az egyéni kutatási igények kiválasztására és feltárására, a releváns információforrások megkeresésére, a keresőkérdések és a keresési stratégiák finomítására, a kutatási tervekre és a szemlékre összpontosítottak. A cél az volt, hogy a hallgatók megismerjék a szemlék célját és felépítését; megértsék, hogy ez miért integráns része a minőségi kutatómunkának; továbbá képet kapjanak a szemlék szerkezetével és funkciójával kapcsolatos vitákról. Arra kívánták bátorítani a hallgatókat, hogy érdeklődésüket egy témára koncentrálva értelemmel bíró kutatási témát alakítsanak ki. Segítséget akartak nyújtani ahhoz, hogy azonosítsák az érdeklődésüknek megfelelő tudást, és kutatási kérdéseket fogalmazzanak meg. (ref.: Koltay T.)


Arculatot épít a szombathelyi egyetemi könyvtárFEL

A NymE SEK Könyvtára folyamatosan dolgozik a Tudásdepó-Expressz pályázat keretében vállalt programjainak megvalósításán. Az első félév eredményei között említhetjük a pályázat arculati elemeinek kialakítását, a tagkönyvtárak számára elkészített egységes arculatú könyvtár- és szolgáltatásismertető szóróanyagait valamint a pályázat nyilvánosságát biztosító weblapot. E weboldal hordozza a pályázat rövid leírását, az eseményeket, a letölthető anyagokat és az archivált dokumentumokat illetve a nyilvánosságot. Kettős funkcióval készült el a SEK könyvtárának weboldalán elérhető Virtuális séta. (link Részben a könyvtárhasználók képzését, részben a könyvtár távoli bemutatását szolgálja. Az alaprajzok mentén körpanoráma és fotók mutatják be a könyvtár színtereit és az ott megtalálható szolgáltatásokat.


Tatabányán olvasásra születnek -- mérünk-e valaha mi is eredményességet?FEL

Már a magzattal, később az újszülött gyerekkel is meg lehet kedveltetni a könyveket, áttételesen az olvasást. Többek között ez is kiderült a megyei könyvtárban az Olvasásra születni! projekt nyitányakor. Babák és mamák érkeztek hétfőn délelőtt a József Attila Megyei Könyvtárba. Solti Emese és Hodos Szilvia Ringató foglalkozásán mondókákat, dalocskákat énekeltek az anyukák és a nagyobb gyerkőcök, miközben táncoltak, játszottak. Ami feltűnő, ha néhány pillanatra nyafogott is valamelyik apróság, nem volt sírás, hiszti, holott több mint tíz baba is ült a körben. Nagy Attila olvasáskutató többek között arról beszélt, hogy a PISA felmérésben, amely az olvasásértést vizsgálja, hazánk tíz éve elmarad az uniós átlagtól. A finnektől például 65 ponttal maradtunk le, kiemelkedő ebből is a fiúk 40 pontos lemaradása. Közgazdasági elemzések szerint, ha húsz év alatt ezt a 65 pontos hátrányt leküzdenénk, azzal a GDP 580 százalékkal növekedne.


Vámpírokért és Babócáért jön az olvasó -- teleház--művelődési ház és megújult könyvtár Zákányszéken FEL

Zákányszék -- A település első liftje a tudomány és a szépirodalom birodalmába emel: az új helyre költözött könyvtárba visz fel. Zákányszéken immár egy épületben kap helyet a könyvtár, a teleház és a művelődési ház. Paraginé Tóth Edina, a bibliotéka vezetője elmondta: a költözés alapterület-bővüléssel járt. 120 négyzetméteres helyiségbe kerültek, a bútorzat 2 millió forintból újult meg. A több mint 2800 lelkes településen mintegy 400-an látogatják rendszeresen az intézményt. Legtöbben az általános iskolások közül nyitnak be: az Alkonyat című romantikus vámpírtörténet, valamint a Bogyó és Babóca, a Vakondmesék a legnépszerűbb olvasmány. A könyvtárvezető tapasztalatai szerint az idősebbek nem a sikerkönyveket keresik, inkább a régi időkre visszatekintő olvasmányokat.


Olvasson a gyerek, de nem mindegy, mit -- Jön a Gyerekkönyv Intézet?FEL

Robbanásszerű növekedés jellemezte az utóbbi évtizedben a hazai gyerekkönyvkiadást, a szaporodó olvasnivaló értékrendjét befolyásoló intézményi háttérrel azonban nem lehetünk elégedettek. Szakértők a Gyerekkönyv Intézet megalapítását sürgetik. Imponálóak az elmúlt évek gyerek- és ifjúságikönyv-forgalmának adatai: míg az ezredfordulón még mindössze 4,7 százalékot képviselt a műfaj a hazai könyvforgalomban, 2005-ben 6,6, tavaly pedig már több mint 14 százalékot, ami meghaladja a 9 milliárd forintot a 64 milliárdos összforgalomban. Az adatok változása mögött persze világtendencia van, a kiadók mindenütt fölismerték, hogy gyerekeinknek akkor is vásárolunk könyvet, ha úgy gondoljuk, magunknak éppen nem futja a családi büdzséből. Persze nem mindegy, hogy milyet.


Könyv 2.0 -- a hagyományos olvasás megszűnéseFEL

Galántai Zoltán előadása (videó) -- hogyan alakít át bennünket az e-könyv?


Az írók kiállnak a könyvtárak mellett -- nem helyes a puszta költség-haszon szemléletFEL

Az iró Kate Mosse nem érti, miért csökkenti a kormány a műveltségre fordítható pénzeket. Írótársával, Will Self-fel nehezményezik, hogy a lefaragás hatására jövőre a könyvtárosok negyede veszti el munkáját. Széles körben várhatók könyvtárbezárások, és a fenntartók sok esetben önkénteseket toboroznak a fizetett alkalmazottak helyett.
Mosse szerint az irodalmi élet támogatóinak élvonalát érintik megszorítások. Philip Pullman írő úgy látja: a könyvtáros 'nem egyszerűen pénztári hivatalnok', és elítélte a 'nyers költség-haszon elemzést'. (ref.: MG)


Több száz könyv tűnt el a Teleki-tékából -- kérdéseket vet felFEL

A Maros Megyei Könyvtár vezetősége bűnvádi panaszt emelt a rendőrségen, miután a Teleki?Bolyai Könyvtárból több száz könyv eltűnt, köztük nagyon régi, XVI. századbeli kiadványok is. A három éve elkezdett leltározás erősítette ezt meg. A rendőrség bűnügyi vizsgálatot indított. 'Ami az eltűnt kiadványokat illeti, XVI-XX. századi könyvekről van szó. Tehát nagyon régi kiadványok is eltűntek. Ami az eltűnt régi könyvek számát illeti, eléggé jelentős ez ahhoz, hogy bizonyos kérdéseket vessen fel.'


Adj egy könyvet, és adtál egy világot! -- Könyvgyűjtés cigány-nem cigány együttolvasásraFEL

Húszezernél is több könyv gyűlt össze eddig, hogy az OLVASSUNK EGYÜTT! mozgalom eljuttathassa olyan elszegényedett településekre, ahol együtt élnek romák és nem romák. A program kezdeményezője és irányítója a budapesti székhelyű Nyílt Társadalom Intézet (OSI Budapest) Roma programja, a lebonyolításban különböző szakmai szervezetek, médiatámogatók és könyvkiadók vesznek részt. Az igazi siker a gyerekek öröme, amikor sztárok, tv-kedvencek, híres színészek, énekesek, írók ülnek a kör közepén minden egyes helyszínen. A személyes felelősségvállalás és az egymás kultúrája iránti kíváncsiság így válik közös élménnyé az olvasás, mesélés során. Akinek nincs kedve épp ott és akkor, az iskolai könyvtárban, a többiekkel együtt elmélyülni a történetekben, az sem jár pórul: mindenki vihet haza a könyvekből, a papa vagy a mama ölében ülve is édes a szó, bűvös a mese. ADJ EGY KÖNYVET, ÉS ADTÁL EGY VILÁGOT! A programról teljes beszámoló olvasható a link oldalon.


Dalest a könyvtár közösségi házában FEL

Győr - A Gyárvárosi Daloskör 'Búcsút int az ősz a nyárnak' címmel dalestet szervez péntek délután 5 órától a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár Gyárvárosi Közösségi Házában (Külső Árpád út 6?8.). A belépés díjtalan.


Nagyszüleink értékes tárgyai lábatlani kiállításon FEL

Minden korosztály igényeinek megfelelő programokat szerveznek a lábatlani könyvtárban. A legkisebbeknél az olvasást népszerűsítik, az idősebb korosztálynak az internet használatát mutatják meg. A Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár február utolsó napjáig tartó programsorozatot szervezett az olvasáskultúra és az iskolán kívüli, kötetlen formájú képzés fejlesztése céljából. Az elképzelések megvalósításához olyan uniós pályázaton nyertek el támogatást, amely az élethosszig tartó tanulást hívatott segíteni.


Múzeumi könyvtár fejlesztések Pest és Nógrád megyében -- párhuzamos könyvtári hálózat?FEL

Sajtótájékoztatón mutatták be a 'Fókusz Program a Pest megyei múzeumi könyvtári hálózat kialakítására' pályázati programban tervezett fejlesztéseket. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága eredményes pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Program 'Tudásdepó-Expressz' c. kiírására. Megyei szinten 9 múzeumi könyvtár anyagából, 3 fókuszkönyvtár kialakítására kerül sor, melyek az egész életen át tartó tanulás színtereivé válhatnak szolgáltatásaik és a könyvtárhasználó célcsoportok bővülésének eredményeként. Digitalizálják a több mint 100.000 tételt tartalmazó könyvtári katalógus, mely elérhető lesz az interneten keresztül, a könyvtár nyilvánossá válásával, amely így alkalmassá válik arra, hogy partnere legyen a minőségi köz- és felsőoktatásnak jelentős művészeti könyvállományával.
-- Digitalizálják a Nógrád megyei múzeumok könyvtárainak állományát: a program a Társadalmi Megújulási Operatív Program (TÁMOP) pályázatából mintegy 38 millió forintból valósul meg másfél év múlva. Szirácsik Éva, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet vezetője a 'Nógrádi kincsestár' című projekt indítóján hangsúlyozta: jelenleg viszonylag alacsony a négy nógrádi múzeum könyvtári állományának társadalmi hasznosulása. A cél az, hogy anyagaikat a felhasználók széles köre megismerhesse, az új adatbázis pedig a megyei könyvtár rendszeréhez csatlakozik majd.




Analógiák

A BBC oly messze van -- de attól még csiszolható a könyvtári vitakultúraFEL

A HARDtalk az angolszász vitaműsorokra jellemző stílust képviseli, emiatt több szempontból is más, mint a politikai témájú magyar beszélgetős műsorok. Feltűnő volt, hogy a válaszadók természetesnek vették a riporter gyakori kekeckedését, higgadtan reagálva rá. Valószínűleg az elhangzott kérdéseket már többször is feltették az interjúalanyoknak, így nem is jöttek zavarba. Amikor elvállalták a szereplést, feltehetően sejtették, mire számíthatnak, ráadásul néhány vendég már többször is találkozott Stephen Sackurral, mint például Keith Ellison és Ingrid Betancourt.
Mivel az egész műsor nagyon gyors tempót diktál, az interjúalanyoknak lényegre törően kellett megadniuk a feleletet, ugyanakkor megvolt a lehetőségük, hogy ismertessék saját, vagy adott esetben pártjuk álláspontját a témával kapcsolatban, részletesen kifejtve a választ, így aki meghallgatja a beszélgetéseket, a végére mindenképpen tájékozottabb lesz. A számos provokatív kérdés ellenére a beszélgetésekben szemmel láthatóan jól érezték magukat a felek, és a hangulat nem volt feszült. Egyik fél részéről sem történt sértődés, a hangnem sokszor közvetlen volt, egy pillanatra sem ült le a műsor, köszönhetően többek között annak, hogy Sackur eltérő intenzitással ugyan, de folyamatos nyomás alatt tartotta a megkérdezetteket.




Kisszínes

Hogyan készítsünk láthatatlan könyvespolcot? (porosodó könyvek értéknövelése)FEL

Karácsonyi vásárra elkészíthetjük a képen látható könyvespolcot. Ilyen módon nem a szokásos 20-50-100 Ft-ot kérhetjük el, hanem akár 500-1000 Ft-ot is -- immáron a kész, felszerelhető polcért. Adjunk tiplit és facsavart a felszerelés megkönnyítésére. A tárgy elkészítése gyerekfoglalkozásnak is kiváló: megmutathatjuk a kicsiknek: új értelem is adható az elavult könyveinknek. (MG)


Megszűnnek a tankönyvek OlaszországbanFEL

A Világgazdaságban jelent meg az a hír, amely szerint az olasz oktatási rendszerben fokozatosan meg kívánják szüntetni a tankönyveket. Elsőként a reál tantárgyaknál vezetik be azt a módszert, hogy a tanuló az órán egy laptopba jegyzetel, a gép kapcsolatban van a teremben a kivetítővel és az interaktív táblával, aminek tartalmát elmentheti. Az olasz oktatási döntéshozók szerint megéri a szülőknek egy-kétszáz eurós laptopokat megvenni, mert a tankönyvvásárlás a teljes iskoláztatás alatt sokkal többe kerülne.


Könyv-cenzúra: a kommunista diktatúra idején tiltólistán, most a polcokonFEL

Egy kiadó a kommunista diktatúra idején indexre tett könyveket jelentet meg sorra. Elsőként történelmi regényeiben a nők helyzetével foglalkozó Kosáryné Réz Lola műveit. Miért kerültek bizonyos szerzők indexre az 1945 utáni évtizedekben? A kérdést dr. Gyurácz Ferenc irodalomtörténésznek, szerkesztőnek, könyvkiadónak tettük fel.


Évtizedes mélyponton a Magyar Nemzet, tovább szenved a NépszabadságFEL

Felemás képet mutatott a magyar lappiac a harmadik negyedévben: a napilapok olvasottsága tovább csökkent, viszont a hetilapok piacán kedvező tendenciák látszanak - derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hétfőn megjelent adataiból. Továbbra is elsősorban a könnyedebb műfaj hódít, legnagyobb mértékben a Story és a Kiskegyed tudott javulni. Mfor.hu-háttér.




Információforrások

Magyarországról is szivárogtatott a WikileaksFEL

A magyar nagykövetségről szóló dokumentumokat egyelőre nem lehet elolvasni. Annyi biztos, hogy a 2006 és 2010 között írt 734 távirat közül 36 titkos minősítést kapott. Magyarországról is több mint 700 bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki a Wikileaks oknyomozó portál. A Magyarországgal foglalkozó, szám szerint pontosan 734 diplomáciai iratról a Der Spiegel számolt be vasárnap internetes kiadásában.


Árösszehasonlítás: telefon, tv, internetFEL

'Nálunk minden jelentős távközlési szolgáltató szinte valamennyi szolgáltatását naprakészen, egy helyen megtalálod, a mobiltól a televízión és az interneten keresztül a kombinált csomagokig.'


Mobiltudakozó -- négy tudakozó egybenFEL

Az oldalon a Telenor, T-Mobile, Vodafone, és a T-Home telefonszámaira kereshetünk. Hasznos, hogy így egyben van, mert nem kell minden szolgáltató tudakozójának felületét megszokni, elég csak ezt az egyet. (WKÁ)