Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2010/39., okt. 27.

Tartalomjegyzék

Hírek

Megújulhat-e az MKE? -- 'elvileg tökéletesen demokratikus megoldás'
Kontraszelekció. A tehetségek eltávolítása egyesek számára szakmai előmenetelük előfeltétele
Agyagasi Hajnal (Marosvásárhely) az év ifjú könyvtárosa
Megújulhat a második nemzeti könyvtár
'Könyvtárba menekültünk' -- DTP-interjú, Kolontár
2010 sztár-könyvtárai az USA-ban -- A Library Journal listája
'Hájtek' kölcsönzés -- ilyen lett a Tudásközpont (fotókkal)
Nagy, új könyvtárak fogadtatása -- az egyetemi vs. közkönyvtárosi felfogás
Könyvtárat terveznek Pécs belvárosába és porosodást gátolnak
Könyvvisszavevő és -osztályozó automata -- milyen is az?
Paszternák -- Lesznek-e könyvtárak a jövőben? (előadás + vita)
Testre szabott szolgáltatás nélkül az adatbázis-szolgáltatók egyenkínálatúvá tehetik az egyetemi könyvtárakat
Néhány szabadszellemű könyvtáros felfedezte: a számítógépek és a fénymásolók jelentős szerepet játszanak...
A könyvtárosok -- teleregény, megszorítással
Könyvmolyok a cybertérben -- szárnyal a moly.hu
Mindegy, hogy a fiatalok a hagyományos könyvtárakon keresztül vagy az internettel szeretik meg az olvasást
Minden harmadik könyvtár képes e-könyvek kölcsönzésére Nagy-Britanniában
Kölcsön lehet adni az Amazon e-könyveit
A tweetek 71%-a válasz nélkül marad
'Lájkolni' mindenki tud, de az iWiW ennél többet is
A Google-ben keresve saját katalógusunk találata is megjelenik
Sokba kerül a Google-nek a keresés
Cloud-keresőt is kínál a Google
Elindult az első magyar ekönyv áruház az iPad-en
A helyfüggő szolgáltatások meghódítják a világűrt

Analógiák

Blogversenyt hirdet a Nokia -- Mekkora pr-értéket állítanak elő a könyvtárak 100 Ft-ból?
Játsszunk Foursquare-rel könyvekért! -- geocaching + veszíts el

Kisszínes

Etikus üzlet és környezettudatosság -- elérhetők a TEDx Danubia Café előadásai
Csokival és rappel hódít a német kultúra
Magán könyvgyűjtemény -- tizenkétezer kötettel

Kiemelt Katalist-hír

Kiosztották a Kiváló Magyar Szótár Díjakat a VII. Szótárnapon

Információforrások

Gondolatok a könyvtárban, avagy archive.org
Mobiltelefonos tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban
Hogyan találjunk állást a Youtube-on?
További keresők: Collecta. Europeana, Internet Archive


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Megújulhat-e az MKE? -- 'elvileg tökéletesen demokratikus megoldás'FEL

Az MKE küldöttközgyűlés egyéni küldötti indítványra eltörölte az alapszabály azon rendelkezését, amely a választott testületek újraválaszthatóságát két ciklusra korlátozta. No, ezért kellett Tanács elé vinni a dolgot, meg az elnökségben annyit beszélni róla, hogy aztán a vége az legyen, ami ellen az elejétől fogva harcoltam, azaz megengedjük, hogy valakit akár élethossziglan újra és újra válasszanak az adott tisztségbe. Elvileg tökéletesen demokratikus megoldás, hiszen a tagság azt és addig választja meg, akit és ameddig akar, valójában az a fék lett kivéve a rendszerből, ami egyfajta megújulási DNS-ként szerepelt az egyesület szervezetében. Az egész döntési folyamat lebonyolódása azt bizonyítja, mennyire nagy szükség van az efféle fékekre és ellensúlyokra. (Azaz lett volna.) Hmmm.


Kontraszelekció. A tehetségek eltávolítása egyesek számára szakmai előmenetelük előfeltételeFEL

... A szerző szerint tehetséggondozásról lengyel könyvtári környezetben nem lehet beszélni, mivel egyfelől a tehetségek eltávolítása egyesek számára szakmai előmenetelük előfeltétele, másrészt a lengyel könyvtári vezetők igyekeznek megszabadulni a náluk okosabbaktól, ahelyett, hogy kihasználnák azok tudását, és -- ahogy azt többen tanácsolják -- igyekeznének ilyen emberekkel körülvenni magukat. Felmérések támasztják alá a szerző azon tapasztalatait, hogy a lengyel könyvtári vezetők többsége nem tűr el semmiféle ellenvéleményt, és az alapvető menedzsmentismeretekkel sincsen tisztában. Így nonprofit (állami) környezetben évekig el tudnak tengődni valahogy, de a versenyszférában esélyük nem volna, tevékenységük ugyanis katasztrofális következményekkel járna az általuk irányított cégre nézve. (ref.: Dancs Sz.)
-- Még jó, hogy lengyelországi helyzetről ír a cikk. Magyarországon a legutolsó publikus könyvtárvezetést is felmérő tanulmány 1996-ban született. Így nem kell konfrontálódni a problémával. (MG)


Agyagasi Hajnal (Marosvásárhely) az év ifjú könyvtárosaFEL

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének vezetősége a 2010-es év fiatal könyvtárosa díjra Agyagasi Hajnal marosvásárhelyi könyvtárost jelölte.
-- Mihelyt elérhető a vonatkozó méltatás, visszatérünk a kitüntetettre. (MG)

Hírforrás: RMKE-levelezőlista
2010. október 27.  • Továbbküldöm a hírt

Megújulhat a második nemzeti könyvtárFEL

A Debreceni Egyetem a 'Közalkalmazottak jogállásáról szóló' 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatói (magasabb vezető) beosztás ellátására.


'Könyvtárba menekültünk' -- DTP-interjú, KolontárFEL

Téma: Vörösiszap katasztrófa Kolontáron
Tájékoztat: Soháné Csóka Zita iskolaigazgató és Pongrácz Tímea könyvtárvezető, Kolontár
Konyvtaros.com: Hogy tetszenek lenni?
Soháné Csóka Zita és Pongrácz Tímea: Se az iskola épülete, se a berendezése, állománya szerencsére nem sérült. 16 kisdiákunkkal együtt a könyvtárba menekültünk, amikor meghallottuk utcai kiabálásokból, hogy átszakadt a gát. Közülünk senki sem sérült meg. A gyerekek a körülményekhez képest nagyon fegyelmezetten viselkedtek: figyeltek kéréseimre, tökéletesen együttműködtek. Amikor megláttuk az első tűzoltókat, megnyugodtunk, hogy van segítség. Ők hozták ki a gyerekeket egyesével a karjukban, a nyakukban az épületből.
Jelenleg a polgármester úr munkáját segítem, megpróbálom koordinálni az adományokat Kolontáron, tartani a kapcsolatot a lakosság és a segítők között.
...


2010 sztár-könyvtárai az USA-ban -- A Library Journal listájaFEL

Szolgáltatásaik alapján a Cincinnati Közkönyvtárt és a Hamilton megyei könyvtári szolgáltatást ismerte a Library Journal 2010 Sztár-könyvtárának. Persze, több is érdemelt elismerést. A folyóirat a minősítésre vágyó könyvtárakat kilenc költségvetés-nagyság szerinti kategóriában taglalja. Számolták az egy főre jutó kölcsönzést, könyvtárhasználatot, programon való részvételt és az internetes férőhelyek számát. A lap melléklete bemutatja egyenként a sztár-könyvtárakat, és levonja a következtetéseket; megmutatja, mi a trend az USA könyvtáraiban. (ref.: MG)


'Hájtek' kölcsönzés -- ilyen lett a Tudásközpont (fotókkal)FEL

Automatikus kölcsönzés és könyv-visszavétel, kutatószobák, zeneterem, és mintegy milliós nagyságrendű dokumentumállomány -- ez várja a Tudásközpontba iratkozókat október utolsó hetétől. A Kaptárt anno szeptemberben adták át ünnepélyes keretek között, de a mindennapi használat október 25-tel veszi kezdetét.
A mélyföldszinten található a Tudásközpont azon eleme, amely most először debütál magyar viszonylatokban: ez pedig az automatikus könyv-visszavevő készülék. Az apparátus kívülről egy az egyben egy postaládát idéz, amelybe egyszerűen csak bele kell dobni a könyvet, a többi már a technika dolga. Minden könyvet elláttak egy speciális adóval, amelynek jeleit érzékeli a könyv-visszavevő automata, és mikor a delikvens beledobta a kikölcsönzött példányt, a gép jelzi a számítógépnek, hogy a könyv ismét a könyvtárban van, az pedig automatikusan leveszi azt az olvasójegyről.
Az automatikus könyv-visszavétel másik oldala az automatikus kölcsönzés. Az olvasó a kölcsönző készülékre helyezi a kívánt könyvet, olvasójegyét pedig egy leolvasóba dugja. Innentől kezdve egy érintőképernyőn tudja követni a kölcsönzés folyamatát. A számítógép látja, hogy hány könyve van kint, mikor járnak azok le, melyik hosszabbítható, valamint látja a kivenni szándékozottat is, ami némi monitortapogatás után már vihető is.
A tervek szerint az olvasójegy nem csupán kölcsönzésre lesz alkalmas, hanem fizetésre is. A chipkártyára ugyanis pénzt lehet majd tölteni, amellyel a fénymásolást, valamint a szkennelés díját lehet kiegyenlíteni.


Nagy, új könyvtárak fogadtatása -- az egyetemi vs. közkönyvtárosi felfogásFEL

Az új, vagy új helyet kapó könyvtárak épülete mindig reprezentatív, de szinte soha nem a megfelelő helyen van, a megközelíthetőség, az olvasói igények megjelenési helye, a városi élet folyamatai 'nem szempontok'. Megterhelően sokba kerül (főként az átalakított) épületek fenntartása. Minden, bármely típusú új, vagy kibővített könyvtárat azonnal 'elfoglalnak' a felsőoktatási hallgatók. Olaszországban a könyvtárak tendenciózusan és hagyományosan kicsik, az új könyvtárak szokatlan mérete így egyszerre hordoz új lehetőségeket és új problémákat.
Több tekintetben különbség mutatkozik a köz- és az egyetemi könyvtárosok felfogásában. Előbbiek ugyan szintén fontosnak tartják a technológiai fejlődést, internetet, PC-s munkahelyeket, wifit nyújtanak, automatikus kölcsönzéssel kísérleteznek stb. Azonban igen kevesen gazdagítják állományukat elektronikus forrásokkal, az egyetemi könyvtáraknak viszont mind gyűjteményük, mind háttérmunkájuk egyre nagyobb részét foglalja el az elektronikus források állománya. Ugyanakkor egyformán nagyra értékelik az új nagykönyvtárak tágasságát és flexibilitását, ám egyúttal szükségesnek tartják azok kihasználása érdekében a nyitvatartási idő jelentős megnövelését, és a terek megfelelő szolgáltatásokkal való kitöltését. (ref.: Mohor J.)


Könyvtárat terveznek Pécs belvárosába és porosodást gátolnakFEL

A Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár retró könyvvásárt rendezett abban a belvárosi helyiségben, ahol még az idén könyvtári részleget szeretne megnyitni. (Ld. a híradó 6. percétől.)


Könyvvisszavevő és -osztályozó automata -- milyen is az?FEL

A pécsi kaptárban januárban helyezik üzembe a könyvvisszavevő automatát. A RFID-re való áttérés miatt ekkor lehet majd biztosítani az üzemmenetet. Persze, az visszavátel és osztályozás történhet vonalkód-azonosítás segítségével is. Lényeg: a berendezés nyílásába helyezett könyvet és az olvasó kártyáját egyaránt azonosítja, majd futószalagos rendszeren szétválogat a könyvtáron belüli célállomások szerint. A link oldalon friss galériánkban a láthat példákat az automatikus visszavételre. A képek:
1. Amsterdami közkönyvtár, központi részleg, a bejárat mögött nem sokkal, többablakos megoldás.
2-3. Müncheni Városi Könyvtár, Pasing fiókkönyvtár, látható az egyablakos visszavétel és a könyvtári térből lekerített osztályozó berendezés helye.
4-5-6. Müncheni Városi Könyvtár, Gasteig központi részleg. Sokablakos megoldás, az aszisztens szállítja el guruló kocsikon egy adott részlegbe tartozó könyveket. Az 5. képen a háttérben kívülről kopogtatnak elakadást jelezve, mely nem ritkán fordul elő; utalva a nem teljesen kiforrott technológiára.
7. München, Neuhausen fiókkönyvtár, a könyvtár esővédett bejárata mellett kívülről, a nyitva tartási időn kívül is lehetséges a visszahozatal.
Ráadásként pedig egy holland kistelepülés automatikus kölcsönző és visszavevő készüléke -- használat közben: link Ez viszont nem osztályoz -- ilyen kis könyvtárban nem is szükséges.


Paszternák -- Lesznek-e könyvtárak a jövőben? (előadás + vita)FEL



Testre szabott szolgáltatás nélkül az adatbázis-szolgáltatók egyenkínálatúvá tehetik az egyetemi könyvtárakatFEL

A könyvtárak rájöttek az 1970-es években, hogy soha nem lesz elegendő pénzük dokumentum beszerzésre (sem). A felsőoktatási és tudományos könyvtárak számára ugyanis folyamatos problémát jelent a növekvő folyóirat-ár. A nagy adatbázis-szolgáltatók a helyzetre reagálva különféle szolgáltatáscsomagokban kínálják a folyóiratokat. Ami azzal is jár, hogy ezekre átállva a kisebb kiadók folyóiratai gyakran kiszorulnak. A szolgáltatás így 'elég jó' lesz, ám az adatbázis-csomagokat megvásárló konzorciumokba tömörülő könyvtárak állományai homogenizálódnak -- amennyiben a könyvtárosok elhanyagolják a helyi igényekre szabott minőségi tartalmak szolgáltatását. Hasonló folyamat látszik indulni az elektronikus könyvek beszerzése kapcsán is. (MG)


Néhány szabadszellemű könyvtáros felfedezte: a számítógépek és a fénymásolók jelentős szerepet játszanak...FEL

A mások számára információt térítésért kínáló szolgáltatás már az 1930-as években is működött az Amerikai Egyesült Államokban, de az 'információbróker' mint szakma az 1960-as években jelent meg. Néhány szabadszellemű könyvtáros felfedezte, hogy a számítógépek és a fénymásolók jelentős szerepet játszanak a szervezetek információellátásában. A tudományos, üzleti és szakmai szervezetek számára igény szerint kínált dokumentum-, cikk és adatszolgáltatás lehetőséget kínált az előrelátók és vállalkozó szelleműek számára, akik az igény megjelenését szolgáltatás nyújtására tudták lefordítani.
Az információbróker nem adatokat szolgáltat, mint az informatikus, hanem kontextusba helyezett tudást, akár a tudásmenedzser. (Az utóbbival ellentétben azonban nem menedzsel, hanem keres és csomagol.) Néhány lehetséges megrendelés: 'Szeretném megtudni, hogy lehetséges külföldi megrendelőm fizetőképes-e; volt-e az előző öt évben késedelmes fizetése?', 'Németországban mely termékek lesznek odaszállítandó konzervem vetélytársai, és miért?', 'Gyorsan növekvő fiatal sütőipari vállalkozás szeretné jobban megismerni környezetét, figyeltetni az iparág sajtóját, konkurens vállalati és ügyvezetői profilokat, illetve pénzügyi elemzések elkészítését kéri.'


A könyvtárosok -- teleregény, megszorítássalFEL

The Librarians -- A könyvtárosok -- címmel teleregény hömpölyög Ausztráliában. A könyvtár izgalmas mindennapjait bemutató opuszba annak rendje és módja szerint beszüremkedik a rögvalóság -- aktuálisan az intézményt is érintő megszorítások. Hacsak a könyvtárvezető nem képes valamilyen bevételszerző tevékenységek kieszelni.
Emellett persze folyik a szirupos történet, meleg esküvővel és egyéb, teleregényekben megszokott cselekményekkel. (ref.: MG)


Könyvmolyok a cybertérben -- szárnyal a moly.huFEL

Megint egy jó hír a Gutenberg-galaxis drukkereinek: szűk két év alatt a nulláról 15 ezer fölé nőtt a honi könyvbarátok első közösségi weboldalán regisztrált látogatók száma. És a szám csak nő, egyre nő: minden nap újabb 30-40 könyvmoly veti bele magát a virtuális közegbe, amely időnként nem is annyira virtuális.
A moly.hu-hoz csatlakozott közösség preferenciái csak részben mutatnának átfedést egy országos vagy régiós vizsgálat eredményeivel. Itt elsősorban a szépirodalom és az igényesebb lektűr a téma, a 'nagyon alja ponyva' -- ahogy Nagy Bence fogalmazott -- szinte fel sem bukkan.
A közösség nem csak virtuálisan érintkezik. Ott vannak mindjárt a csereberék -- ehhez nyilván fizikailag is találkozni kell --, de rendszeresek az összejövetelek, amelyeket eddig különböző budapesti pubokba szerveztek.
Mi több, karitatív megmozdulásuk is volt: összeállítottak egy száznegyven könyvből álló gyűjteményt, és az egészet odaadták a körmendi kórháznak.


Mindegy, hogy a fiatalok a hagyományos könyvtárakon keresztül vagy az internettel szeretik meg az olvasástFEL

Soltész Miklós az olvasást szorgalmazza. Az olvasás fontosságára hívta fel a figyelmet Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Olvasással a tudásért című tegnapi konferencián. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: mindegy, hogy a fiatalok a hagyományos könyvtárakon keresztül vagy pedig az internetet böngészve szeretik meg az olvasást. Soltész Miklós megemlítette a szociális és az oktatási államtitkárság közös tervét arról, hogy a jövőben a filmek nagy részét ne szinkronizálják. Ezzel ugyanis javítani lehetne a fiatalok nyelvtudását, és emellett olvasásra kényszerítené a lakosságot -- vélekedett az államtitkár.


Minden harmadik könyvtár képes e-könyvek kölcsönzésére Nagy-BritanniábanFEL

A könyvtárak Nagy-Britanniában is súlyos nehézségekkel néznek szembe: egyre kevesebb az olvasó és folyamatosan nyirbálják a költségvetésüket. Úgy tűnt, az e-könyvek jelenthetik a kiutat. Az országban már minden harmadik könyvtár képes e-könyvek kölcsönzésére, ráadásul az olvasónak be sem kell fáradnia a könyvtárba, az interneten keresztül is letöltheti azokat a szövegeket, amelyekre kíváncsi. A könyv visszavitele sem jelent problémát: a kölcsönzési idő lejártakor a fájlok automatikusan törlődnek az olvasókról.
A könyvkiadók azonban sokszor ellenérdekeltek...


Kölcsön lehet adni az Amazon e-könyveitFEL

Két hétre adhatják kölcsön az Amazontól vásárolt digitális könyveiket a Kindle tulajdonosok, ha a cég által beígért új funkció megérkezik. Ahogy a hagyományos köteteknél megszoktuk az e-könyv tulajdonosa addig nem olvashatja a művet, míg kölcsön van adva. A funkciót elérhetővé tevő szoftverfrissítést még idén kiadja a cég. A könyveket nem lehet többször kikölcsönözni ugyanannak az embernek, egy cím csak egyszer járhat minden barátunknál. Azt, hogy mely könyveket lehet kikölcsönözni, és melyeket nem, a kiadók döntik el.


A tweetek 71%-a válasz nélkül maradFEL

A közösségi média analízissel foglalkozó Sysomos cég komoly kutatást végzett az üzenetekre érkező reakciókat vizsgálva. Több mint 1,2 milliárd tweetet dolgoztak fel, és arra jutottak, hogy 10-ből 7 úgy süllyed el, hogy semmiféle reakció nem érkezik rá.
Mindössze 6%-a az üzeneteknek, amik továbbküldésre (RT) kerülnek, és ezek 92%-a a létrejöttét követő egy órán belül. Mondhatjuk, hogy egy tweet, a megírása után egy órával már történelem. Átlagosan 200 üzenetből mindössze egyetlen egy kap retweetet egy órával a születését követően vagy később.
Az üzenetek 23%-a kap választ, és hasonlóan a továbbküldésnél a válaszok is 97%-ban egy órán belül érkeznek. A Sysomos úgy találta, hogy a megválaszolt csiripek 85%-ára egy válasz érkezik, 10,7%-ra kettő, és csak 1,53%-ra érkezik 3 válasz az eredeti üzenethez képest egy órán belül.
Látványos infó videó is készült az üzenetek utóéletéről, ahol a spirál az idő múlását jelzi, a növekvő pöttyök a válaszok és továbbküldések számát. link


'Lájkolni' mindenki tud, de az iWiW ennél többet isFEL

Az 'Osztom', 'Zsír' és 'Simizném' gombokkal az iWiW csapata újraértelmezte, és alaposan felfrissítette a megszokott Tetszik és Megosztom gombokat, amelyek már minden komolyabb honlapon elterjedtek, de eddig új jelzőkkel nem bővültek. Ráadásul mostantól nem muszáj kedvelni, utálni is lehet.
Egy gasztroblogba beépíthető például a 'Megfőzném' vagy a 'Fincsi' gomb. Az olvasó a gombokkal visszajelzést ad a blog írójának, és ezzel párhuzamosan a gombnyomás eredményeként az iWiW hírfolyamban is megjelenik véleménye. Így egy-egy recept sokkal több emberhez juthat el.


A Google-ben keresve saját katalógusunk találata is megjelenikFEL

Használóink szeretik a Google-t. Szokásuk, hogy előbb keresnek abban, és csak utána a katalógusban és az adatbázisokban. A WebMynd szabad, a böngészőhöz illeszthető szoftver, mely lehetővé teszi a katalógus- és más adatbázisok (pl. Pubmed) találatok beillesztését a Google, Yahoo, Bing találatai mellé. A béta megoldás képéhez kattints a forrásra. (ref.: MG)


Sokba kerül a Google-nek a keresésFEL

A Google Instant az elmúlt hónapok talán legmegkapóbb fejlesztése volt a Google háza táján. A szeptemberben bemutatott funkció lényege, hogy már a keresőkifejezés begépelése közben látunk egy dinamikus találati listát, így nem kell új és új kereséseket indítani, hanem folyamatában tudjuk finomítani a beírt szavakat, hogy a megfelelő találatokat kapjuk.
A fejlesztés azonban üzleti szempontból igazi öngól. Nem elég, hogy nem segíti a Google hirdetési felületeinek megjelenítését, s ezen keresztül nem hoz bevételt, de ráadásul még iszonyatosan drága is a rendszer fenntartása. A Google szerint az Instant esetében egy keresés során 5-7-szer annyi találatot kell megjeleníteni mint korábban, ahogy gépelés közben folyamatosan változik a találati lista. A vállalat további szerverparkokat létesített kizárólag azért, hogy ezt a funkciót ellássa.


Cloud-keresőt is kínál a GoogleFEL

Az amerikai vállalat frissítette Search Appliance nevű keresőjét és számos új funkciót integrált a szolgáltatásba, így az már képes céges hálózatokban is kutatni az információk után.
Az új funkciók egyike a személykereső. Ennek segítségével egy adott cégen belül bárki rákereshet a kollégájára; megtudhatja, hogy milyen fájlokon dolgozott; milyen információkat töltött fel akár a vállalat rendszerébe, akár az internetre. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy két ugyanazon vagy hasonló témán dolgozó szakember vagy részleg könnyebben egymásra találjon. A Google tájékoztatása szerint a személyi kereső zökkenőmentesen integrálható a vállalatok meglévő infrastruktúrájába.


Elindult az első magyar ekönyv áruház az iPad-enFEL

Az eKönyv Magyarország új alkalmazással lepte meg a digitális olvasás kedvelőit. Az Apple által gyártott iPhone és iPad készülékekre mától ingyenesen lehet letölteni azt a szoftvert, amely webáruházán keresztül tartalmazza az eKönyv magyar tartalmainak teljes választékát, valamint 170.000 angol nyelvű kiadványt. Az alkalmazáson keresztül megvásárolt könyveket azonnal el is olvashatjuk, saját szövegeinket pedig szinkronizálhatjuk, és ilyen formában bárhova magunkkal vihetjük.


A helyfüggő szolgáltatások meghódítják a világűrtFEL

Douglas H. Wheelock amerikai űrhajós az első felhasználó, aki a világűrből, pontosabban a nemzetközi űrállomásról jelentkezett be a Foursquare helyzetmeghatározó szolgáltatásba. Az utóbbi pár hónapban óriási népszerűségre szert tett szolgáltatásban minden új helyre bejelentkezéssel virtuális jelvényeket kapunk -- Douglas így elsőként kapta meg a NASA Explorer Badge nevű jelvényt. Ezt később nemcsak űrhajósok kaphatják meg, alternatív megoldásként elérhető lesz földi Foursquare-pontokról is, mint a washingtoni űrhajózási múzeum.




Analógiák

Blogversenyt hirdet a Nokia -- Mekkora pr-értéket állítanak elő a könyvtárak 100 Ft-ból?FEL

Blogversenyt hirdet a Nokia 2010. október 14. és december 31. között négy kategóriában, melynek célja, hogy minél több blogger töltse fel és népszerűsítse oldalát az Ovi Áruház segítségével. A gasztronómia, utazás, tech és webnapló témákban készített, már létező blogok íróinak nincs más dolguk, mint regisztrálni a link oldalon, majd az Ovi App Wizard segítségével létrehozni saját blog alkalmazásukat, végül pedig feltölteni azt az Ovi Áruházba. A kategóriájukban legtöbb letöltést elérő bloggerek egy-egy Nokia C6 okostelefont nyerhetnek a verseny végén.
-- Eltűnődik az ember: mekkora visszhangot keltene egy 100 e Ft körüli mobiltelefon felajánlása, ha pl. a egy könyvtári projekt a bloggereknek ajánlaná fel? Ha -- egyszerűség kedvéért -- csak a visszhangot vesszük: mennyi blog- és sajtómegjelenést lehet elérni 100 e Ft-nyi támoptiopból? Hogy a nagyobb merítés adta nagyobb elvárható minőséget most ne is említsük. A kérdés persze költői, mert pillanatnyilag nem adott az összehasonlítás lehetősége. Legalábbis egyelőre. Mindenesetre aki elsőre próbálja, nagyobb médiafigyelmet kap. (MG)


Játsszunk Foursquare-rel könyvekért! -- geocaching + veszíts elFEL

A Cult of Less jegyében eljutottunk a számunkra legtöbb offline helyet foglaló dologhoz: a könyvgyűjteményünkig. Ahogy a listában látjátok, van bútor, óra, mobil, elektronika és DVD-menet, két hét múlva pedig sort kerítünk a könyves-menetre is. Ennek bevezetésére az Első Magyar Cult of Less projekt megrendezi az Első Magyar 4sq Játékot! :-D
Mit lehet nyerni? -- 10 könyvet hagyunk el Budapesten ma, bármelyik, vagy mindegyik tiéd lehet ingyen
Hogy játszhatsz? -- ... (Goorbye Milano!)
Zseniális ötlet, amivel kapcsolatban csak röptében találgattam egy múltkori bejegyzésemben -- hogyan lehet szép, fontos helyeket játékhoz kötve megnézni a Foursquare segítségével. Ambrózy Gábor (Amby) útmutatásával most élesben megtapasztalhattuk, hogy mennyire élvezhető lehet például egy geocaching és 'Veszíts el egy könyvet!' keverékű feladat, amelynek a végén birtokba is veheted a megtaláltad tárgyat, jelen esetben könyvet. (Az élet nem habosvilla)




Kisszínes

Etikus üzlet és környezettudatosság -- elérhetők a TEDx Danubia Café előadásaiFEL

Egyelőre hét előadás érhető el a rendezvény weboldalán, a külföldi előadók -- Simon Cohen, Gunther Pauli még szinkron nélkül. Bognár Botond, Lang Andtás, Oborny Beáta, Zsolnay László és Harcsa Veronika produkciói viszont természetesen magyarul élvezhetők.
De a tavalyi TEDx Danubia fellépői is nézhetők: Barabási-Albert László, Gárdi Balázs, Rachael Armstrong, Hetesi Zsolt, Zwack Péter és Kiss Ulrich.


Csokival és rappel hódít a német kultúraFEL

A kortárs német kultúrát szeretnénk bemutatni a lehető legváltozatosabb módszerekkel. Ebbe belefér egy képzőművészeti pályázat Goethe Színtanjáról, német nyelvű rap- vagy popszövegek írása, vagy Hanzi nyuszi kalandjai a legkisebbeknek -- mondja Nagy Márta, a Goethe Intézet kulturális osztályának vezetője.
Meghirdették mozgó könyvtár című programjukat, amelynek keretében német szerzők műveiből összeállított antológiát osztogatnak. Tavaly a 4-6-os villamoson 'szórtak szét' néhány kötetet olyanoknak, akik utazás közben olvastak. Az antológiákban ráadásul még egy szelvény is volt, amelyért a Goethe Intézetben egy kortárs német szerző művét vehették át. Idén is próbálkoznak majd hasonlóval, lehetőleg szokatlan helyszíneken.
A német nyelvtanításban is próbálkoznak úttörő módszerekkel. A Deine Stimme projekt például német nyelvű dalszövegek írásával vezeti be a tanulókat a sokszor nehéznek, nem a zenéhez illőnek tartott német nyelv világába, így oszlatva el az előítéleteket. Az őszi rendezvénysorozat kulináris élményeket is tartogat: egy ferencvárosi csokoládémanufaktúra segítségével belekóstolhatunk a goethei színkörbe -- mondja mosolyogva Gabriele Gauler, az intézet igazgatója.


Magán könyvgyűjtemény -- tizenkétezer kötettelFEL

Tőkés János tíz évesen kezdett el könyveket gyűjteni, akkoriban a napi uzsonnapénzének egy részét félretette és pár nap múlva már vehetett is egy indiános könyvet vagy egy Verne regényt. Az elmúlt harminchárom év alatt könyvvásárlási szokásai némileg megváltoztak ugyan, de könyvek iránti szeretete nem. Gyűjteménye mára 12 ezer kötetesre duzzadt.
Jánosnak, témáját tekintve természet-, társadalomtudományi, szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvekből 3-3 ezer kötet található gyűjteményében. A társadalomtudományok közül főként a történelmet kedveli, de természetesen vannak politikai, irodalomelméleti, művészeti, vallási, filozófiai, sport és életrajzi tárgyú könyvei is.




Kiemelt Katalist-hír

Kiosztották a Kiváló Magyar Szótár Díjakat a VII. Szótárnapon FEL





Információforrások

Gondolatok a könyvtárban, avagy archive.orgFEL

Kultúrnemzetek fenntartanak egy könyvtárat, amely minden az országban vagy annak anyanyelvén/ein nyomtatásban megjelent termékből tart egy köteles példányt. Ez logisztikailag óriási, de elvben is megoldható feladat, hiszen a megőrzendő darabok diszkrét elemekből állnak. Az elektronikus megjelenések viszont nemcsak számukban sokszorosai kőbe vésett, agyagba égetett, papiruszra, pergamenre, bőrre, papírra stb. írt, nyomtatott őseiknek, hanem állandóan változó kontinuumot képeznek. Minden honlap, portál minden pillanatnyi állapotának rögzítése gyakorlatilag megvalósíthatatlan feladat.
Mégis vállalkozott egy közelítő megoldásra 1996-ban Brewster Kahle, MIT-n végzett informatikus, tudós, vállalkozó, könyvtáros, digitális szabadságharcos (EFF elnökségi tag) az archive.org megteremtésével. Ez rengeteg könyv és folyóirat tárolásán túl 150 milliárd elektronikus oldalt archivált és tesz mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé.


Mobiltelefonos tárlatvezetés a Szépművészeti MúzeumbanFEL

Interaktív tárlatvezetést kínál a budapesti Szépművészeti Múzeum az okostelefonnal érkező látogatók számára; a szolgáltatáshoz az intézmény WiFi lefedettséget is biztosít -- tájékoztatott a múzeum.
Már elérhető a mobilokra optimalizált m.szepmuveszeti.hu honlapon az egyik időszaki kiállítás anyaga. A Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei című tárlathoz a speciális audioguide mellett programajánlókat, kiállítási információkat és képeket is letölthetnek az érdeklődők.
Mint a múzeum hangsúlyozta, az új szolgáltatás egy hosszú távú fejlesztés első lépése. A későbbiekben egy gazdagabb információs oldal áll majd a látogatók rendelkezésére, így az elképzelések szerint lehetőség nyílik az online jegyvásárlásra, és az állandó kiállítást bemutató audioguide-ok, múzeumpedagógiai vezetések, játékok is segítik majd a gyűjtemény megismerését.


Hogyan találjunk állást a Youtube-on?FEL

Nem maradt eredmény nélkül a sok tehetségkutató verseny; a webnemzedék számára már nem is tűnik olyan eszement ötletnek a Youtube-on állást keresni. No persze nem arról van szó, hogy valaki feltölti életrajzát a videómegosztó szolgáltatás oldalára - ennél sokkal kreatívabbnak kell lenni a sikerhez. Megmutatjuk, hogyan csinálják ezt az amerikaiak.
1. Reklámozd magad -- A Youtube mindenki előtt nyitva áll, és hatalmas a nézettsége. Persze igazán sokak által kedvelt videót nehéz létrehozni, de nem is feltétlenül ez a cél. Elég, ha 'láthatóak' vagyunk a szolgáltatáson.
2. Töltsd fel és reménykedj
3. Építsd fel -- Akkor is segíthet álláshoz jutni a Youtube, ha a feltöltött tartalomban maga a készítő nem is látszik. Kreativitással gyorsan lehet értékeset alkotni, ha az ember hajlandó új dolgokat megtanulni, legyen szó akár programozásról, designról vagy bármilyen más alkotómunkáról, csak tegyük mások számára is megtekinthetővé.
4. Legyél kreatív
5. Vegyél részt online vetélkedőkön
...


További keresők: Collecta. Europeana, Internet ArchiveFEL

Folytatódik a sorozat a Keresés blogon...