Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2010/33., szept. 15.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Katalógusnéző Almere könyvtárában -- olvasói címkézés és belehallgatás
Romániai magyar könyvtárosok -- stratégiai gondolkodás indult
* * * Hatékony olvasás -- kedvezményes tréningek * * *
Nagy köszönet a könyvtárosoknak!
Van-e értelme még a MLS-nek? -- Pontosabban: milyen tartalommal lehet értelme?
Az adatvizualizáció szépsége (TED előadás)
Akadálymentesítés Battonyán -- a pelenkázó sem akadály
Egy pult a könyvtárban -- begyűrűzött a hatékonyság új fogása (Zalaegerszeg)
Automata is kölcsönöz könyveket a kecskeméti közkönyvtárban
Kölcsönkönyvtári használat után járó díj -- külföldi jelen és magyar tervek
5,5 milliárdból 17 ezer helyett 2012-re 23 ezer regisztrált használót terveznek Pécsett
Győr-Moson-Sopron megyei Wikipédia és otthonról indított könyvtárközi kérés
Jutalomból könyvtáros lehet a gyermek -- vagy beosztás szerint
Nehezebb jegyet kapni a New York Public Library gyerekfoglalkozásaira, mint a Broadway-sikerekre
'Szeretném, ha Magyarországon lenne egy egységes internetes könyvtári bázis'
Osztrák Nemzeti Könyvtár és a Google -- kinek sok, kinek kevés
A Magyar Dal Napja -- Egerben a legnagyobb könnyűzenei gyűjtemény Észak-Magyarországban
'Kriminális' hétvége a Somogyiban -- 120 éve született a nagy olvastató
Nyilvános könyvtárértékelő rendszer -- mód van hasonlításra is
Munkakörök rotálása -- megéri a szélesebb perspektíva
Uniós fejlesztések Csongrád megye hét könyvtárában
Eredményes adománygyűjtés árvízkárosult gyerekkönyvtárnak -- pr-akció keretében
Apadnak a kultúra forrásai -- nincsenek könnyű helyzetben a vidéki könyvtárak

Analógiák

Marketing és technológiai osztály egyben?! -- nem is butaság

Kisszínes

TEDxYouthBudapest hallgatóknak, ill néhány éve végzetteknek
Élő közvetítések a YouTube-on
Internetböngészők összehasonlítása
Tudomány az egész családnak! -- Tudományfesztivál a Múzeumkertben
Gyógytornáról a könyvtárban

Kiemelt Katalist-hír

Gyerekek könyvtári ellátása Göteborgban

Információforrások

Copac -- brit egyetemi könyvtárak közös online katalógusa
Újabb, több mint 40 ezer, 1938 és 2001 között készült kép az MTI honlapján
Romániai Magyar Tudóstársadalom Kataszter
Kincsek a NASA archívumából - Nagyítás képgaléria


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Katalógusnéző Almere könyvtárában -- olvasói címkézés és belehallgatásFEL

Előző számunkban szóltunk a holland Almere város központi közkönyvtáráról. Most nézzünk bele katalógusába is, melyet a könyvtár honlapjának főoldalán találunk, a Catalogus-t keresve: link Írjuk be mondjuk: hongareje. Enter-t nyomva meg is kérdezi: nem Hongarije-t szerettünk volna írni (Magyarország neve hollandul)? (Wilde u misschien zoeken op: Hongarije?) A kékkel szedett helyes kifejezésre kattintva megjelenik a találati oldal. A bal oldali sávban látható, hány darab cikk, könyv, weboldal, CD stb. szól még Magyarországról. Az oldal közepén pedig a könyvek találati listája, címoldal-képekkel (a hollandok is vizuális alkatok). A kiválasztott könyvre kattintva megjelenik az egyedi leírás -- az Amazon.com webes könyváruházban megszokott elrendezéshez hasonlóan. A felkínált lehetőségek:
- egy kattintással eljutunk a könyv ajánlójához (fülszöveg)
- elláthatjuk saját címkénkkel a könyvet
- betehetjük virtuális könyvtárunkba a kiadványt
- elküldhetjük a leírást ismerőseinknek, vagy kitehetjük a Twitterre, betehetjük kedvenc linkjeink közé
- kissé lejjebb megláthatjuk, hogy a könyv melyik könyvtárakban, hányadik emeletem, milyen jelzet alatt található
- és végül, ha nagyon érdekelne, a lap alján megtaláljuk a majd' elfeledett bibliográfiai leírás it.
Tovább bóklászva az is kiderül, hogy a CD-kbe belehallgathatunk. De beláthatjuk, ez még nem a Kánaán: a vonatkozó DVD-kbe nem lehet belenézni. -- A katalógust az AquaBrowser hajtja. (MG)


Romániai magyar könyvtárosok -- stratégiai gondolkodás indultFEL

Szabó Károly felhívására -- aki a RMKE levelezőlistán szorgalmazta folyamatos fejlesztési tervek készítését -- a forrásszerzési eshetőségek kihasználására stratégiai egyeztetés indult. Bedő Melinda, Kopacz Katalin, Vántsa Judit és más hozzászólók javaslatait Bákai Magdolna foglalta össze. Az elhangzottak között szerepel helyzetfelmérés, képzés és továbbképzés, tapasztalatcsere, elektronikus egyesületi és szakmai hír-adattár, digitalizálási projekt, de a Székelyudvarhelyi Megyei Könyvtár új épülete is. A nagyobb beruházások mellett szó esett az innováción és kezdeményezőkészségen alapuló alacsony költségvetésű projektekről is. (MG)


* * * Hatékony olvasás -- kedvezményes tréningek * * *FEL

Az őszi olvasási tréningek a Proread-nél link
- szeptember 25-26-án (sz-v)
- október 29-30-án (p-sz)
- november 6-7-én (sz-v)
- november 26-27-én (p-sz).
'Kettőt fizet, hármat kap' akció! Ha a KIT Hírlevél olvasójaként szeptember 19-ig két kollégájával (tehát hárman együtt) jelentkezik a tréningre, akkor csak két fő (teljes árú) részvételi díját kell kifizetni, vagyis személyenként 33%-os kedvezménnyel lehet elvégezni a tréninget! Jelentkezés és további információ: link
Ha kedve van, végezze el előbb a szövegértési tesztet! link


Nagy köszönet a könyvtárosoknak!FEL

A Betiltott Könyvek Hete (szept. 25-okt. 2.) alkalmával köszönetet mondok a könyvtárosoknak, akik csendesen harcoltak és harcolnak a cenzúra ellen. Időről időre hatalmas mennyiségű nagyszerű irodalom akadt fenn a közerkölcs önjelölt védelmezői -- egyházak, iskolák, cenzori testületek stb. -- tevékenysége hatására, csak mert e művek megkérdőjelezték gazdagok vagy hatalmasok érdekeit, sértették azok érzékenységét. Olyan nagy amerikai írók műveit korlátozták a hozzáférést, mint Sinclair Lewis, Ernest Hemingway, Mark Twain, John Steinbeck és mások, csak mert szocialistának, kommunistának bélyegezték őket, vagy feketelistára kerültek, mert empátiával bírtak az elnyomottakkal, kiszolgáltatottakkal szemben. Vagy mert megkérdőjelezték a politikai vezetők egyes tetteit. Feltehetően egyik másik közösség sem harcol keményebben a cenzúrával, vagy az emberek olvasási szokásai után szaglászó hatóságokkal, mint az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete. Ez igaz, csöndes, Alkotmányból következő hazafiasság, akkor is, ha sokan az állásukkal játszottak ezért. Tetteik beszélnek, nemcsak a szájuk jár. A könyvtárosok előkelő helyet foglalnak el szememben az amerikai hősök és hősnők között. Köszönöm nekik! -- Craig Herud, Aberdeen (ford.: MG)
-- Múlt heti ALA-akció: Ha ők Koránt égetnek, akkor mi Koránt olvasunk.


Van-e értelme még a MLS-nek? -- Pontosabban: milyen tartalommal lehet értelme?FEL

Kérdezi Mary Elen Bates független információs tanácsadó. Ugyanis azt tapasztalta, hogy vállalati könyvtárakban a mesterszintű könyvtáros diploma inkább rontja a vállalati könyvtárakba jelentkezők esélyét. Az okok részben idehaza is ismerősek: a munkaadók gyakorlati ismereteket várnak el, nem elég a gyakorlat elméleti ismerete. Kezdeményező hozzáállás és információ menedzsment gyakorlat kell. Olyanokat várnak, akik szívesen belevágnak belső, szervezeti wiki készítésébe, új marketing-stratégiát és webináriumot készítenek, rendelkeznek a kutatásokhoz elemző képességgel -- a munkaadó stratégiai érdekei felől közelítve. Mondjuk: a szakkönyvtárat bevezetik a közösségi média használatába. A szükséges készségek tehát: az információigények céljának felderítése, döntéshozatal segítése, adatvizualizációs gyakorlat, adatbányászat- és elemzés. Ha ez megvan, akkor a hallgató képes információt gyűjteni, elemezni és összefoglalni, piacra vinni saját képességeit, márkát építeni a közösségi médiában, podcast-ot, webináriumot, ábrákat, diagramokat, blogot, wikit, prezentációkat stb. készíteni. És -- javasolja a szerző a Dialog, Lexis-Nexis és Factiva közül kettőben plusz az EBSCOhost-ban gyakorlatorientáltan keresni. A webes keresés tehát alap, azon túli keresési eszközök is szükségesek. (ref.: MG)


Az adatvizualizáció szépsége (TED előadás)FEL

Hogyan befolyásolja az információ prezentálása annak megértését? David McCandless újságíró előadása magyar nyelven is olvasható (a megjelenő képernyőn lent, bal oldalon lehet felirat-nyelvet beállítani).


Akadálymentesítés Battonyán -- a pelenkázó sem akadályFEL

Akadálymentes bejutás 2006-tól adott, amikor pályázatból önműködő ajtót szereltettünk be. Ám arról is meg kellett győződni, hogy a kerekesszékesek tudják-e használni az illemhelyet, le tudnak-e ülni a számítógépekhez, a könyvtári asztalokhoz, be tudnak-e jutni a polcok közé? Ezért kerekesszékes olvasón segítségével teszteljük e tevékenységeket. Szerencsére minden átalakítás nélkül használhatóak a helyiségek, az eszközök. Ebből a szempontból már csak a magas polcok jelentenek akadályt! Ez még orvoslásra vár.
Szeretnénk, ha mind több pici baba -- a jövő olvasója -- is járna hozzánk, s hogy a kismamák nálunk adhassák át tapasztalataikat egymásnak, kötetlenül beszélgethessenek. Felmerült kérdések: hová kerüljön a babakocsi, lehet-e pelenkázni, vannak-e kicsiknek megfelelő könyvek, bútorok? A TÁMOP 3.2.4-ból vásároltunk pelenkázót (30 ezer forint, pályázat nélkül is elérhető ár), ovis bútorokat. Több leporellót, gyermekneveléssel foglalkozó könyvet szerzünk be. A könyvtár előtere alkalmas babakocsi parkolónak is! A védőnői szolgálat várójában információs táblát helyeztünk el, melyre könyv- és program-ajánlatokat, elérhetőségünket, az olvasás fontosságát szemléltető idézeteket helyeztünk el.


Egy pult a könyvtárban -- begyűrűzött a hatékonyság új fogása (Zalaegerszeg)FEL

Előző lapszámunkban szóltunk a BGF PSZK új, zalaegerszegi könyvtáráról. A projekt informatikai vezetőjét a KIT az egypultos rendszerről kérdezte; miért jó, mit szólnak hozzá a használók és könyvtárosok, s honnan az ötlet?
Szabó G. Tibor: Sok könyvtárban értelmetlen a kölcsönzést és tájékoztatást elkülöníteni, hiszen a refkérdések többségét már az első checkpointnál felvetik az olvasók (ami többnyire a kölcsönzőpult), innen kellene küldözgetni őket máshoz. A tájékoztató munkatárs - szaktudását tekintve, de besorolási béren és járulékain 'mérve' is - túl drága ahhoz, hogy elrejtsük az olvasóteremben és az 'olvasóforgalmi főútvonaltól', azaz a tájékozódásra vonatkozó igények felmerülésének tipikus helyszínétől távolabb tevékenykedjék. Az elkülönítés mellett sokszor elhangzó érv, hogy a tájékoztató kutatómunkája elmélyült tevékenységet, zavartalanságot igényel. Valójában a szigorú összpontosítást és elkülönülést igénylő tájékoztató feladatok száma és időtartama viszonylag csekély (ütemezhető, és osztott munkaszervezetű könyvtárban jól elválasztható az egyéb munkafeladatok ellátásától)! Továbbá alapelvnek kell(ene) lennie, hogy az olvasó sohasem 'zavaró tényező' -- a rendszer érte működik, az olvasószolgálati munkatársaknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a rapid tájékoztatás ugyanolyan használói komfortot biztosítson, mint az időigényesebb feladatok megoldása. Ezt a koncepciót vállaltuk fel a könyvtár 2006-os és később a TIOP pályázat keretében történő újratervezésekor.
Épp a KIT-ben olvastam legutóbb a HR-t egyesítő törekvésünkre igazolást: 'Nagyon is kell a digitális kor hallgatójának az újra kitalált könyvtár. 2.' link 'A NCSU könyvtárában egy kiszolgálópont létezik (pl. tájékoztatás, kölcsönzés). Ez az elrendezés takarékoskodik a használók idejével és a kiszolgáló személyzettel is. E módszer terjedőben van.'


Automata is kölcsönöz könyveket a kecskeméti közkönyvtárbanFEL

Harmadik hete automata kölcsönzőgép üzemel a kecskeméti Katona József Könyvtárban. Ennek segítségével a könyvtártagok önállóan is kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében található köteteket, időszaki kiadványokat. Az automata nyugtát is ad, amelyen szerepel a kikölcsönzött dokumentumok címe, vonalkódja, a kölcsönzési határidő (lejárat napja) dátuma. Természetesen továbbra is igénybe vehető a hagyományos kölcsönzési mód is a könyvtárban. Az új eszköz segítségével kivett könyveket az automata nyugtája nem, de a könyvtári adatbázis tartalmazza.


Kölcsönkönyvtári használat után járó díj -- külföldi jelen és magyar tervekFEL

A kulturális életet érintő brit megszorító intézkedések sorába tartozik, hogy az illetékes tárca a kölcsönkönyvtári használat után járó díjat is megvonja. Magyarországon annyival egyszerűbb a helyzet, hogy ezt a díjat mindmáig nem sikerült bevezetni.
A rendszer Európában általában úgy működik, hogy léteznek úgynevezett mintakönyvtárak, ahol regisztrálják a kölcsönzéseket, és így becsülik meg, hogy országosan mekkora lehetett egyegy kötet keresettsége. S hogy a bestsellerek szerzői ne vigyenek el mindent, létezik egy felső határ is: annál többet egy szerző sem kaphat. Hogy ez mennyire népszerű jövedelemforrás, jól mutatja, hogy Izlandon például a szerzők egyenesen kikényszerítették a díj bevezetését: bementek a könyvtárakba, és elhozták a könyveiket. Az (egykori) Oktatási és Kulturális Minisztérium munkatársa, Budai Katalin korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet a kölcsönzési díjat az amúgy is nehezen megélő könyvtárakra és az olvasókra terhelni. Bevezetéséhez a költségvetésben el kellene különíteni -- indulásként -- legalább 200 millió forintot. A fizetés alól egyébként kivételt kérhetnek az egyetemi, iskolai és a szakmai könyvtárak -- vetette fel.
Hazánkban nagyjából 4500 szépíróval és szakíróval számoltak a díj bevezetésén dolgozó szakemberek. A könyvtári kölcsönzések száma évente körülbelül 36 millió, és ennek nagyjából a fele lenne jogdíjas az új rendszerben.


5,5 milliárdból 17 ezer helyett 2012-re 23 ezer regisztrált használót terveznek PécsettFEL

Mostantól megcsodálható az ország legkorszerűbb könyvtára: az 5,5 milliárd forintból megépített intézmény hivatalos neve Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, de a jelek szerint a pécsiek a szerdán birtokba vett 13 ezer négyzetméteres építményt vagy tudásközpontként emlegetik majd, vagy a Kaptár fantázianéven. A pécsi intézmény irányítói viszont azt ígérik, hogy a ház gazdag programkínálata és az itteni légkör idecsalja majd a kultúrára szomjazókat. A prognózis szerint a jelenlegi 17 ezer regisztrált könyvtári tag 2012-re 23 ezerre gyarapodik, az éves látogatói létszám pedig 309 ezerről 464 ezerre emelkedik. A Kaptárt Baranya és Pécs önkormányzata, illetve az egyetem tartja fenn. A trió eddig is százmilliókat fordított a könyvtáraira, az új intézmény belépésével ez a kiadás 300 millió forinttal nő. Hogy ezt a fenntartók képesek lesznek-e állni, az ma még kérdéses. (NOL)
-- A Tudásközpont egyik nagy vívmánya az, hogy egyetlen házba költözik közel 1 millió dokumentum. A három -- pécsi, megyei és egyetemi -- könyvtár a számítógépek megérkezésével rendeződik majd végleg egyetlen rendszerbe. Az automata rendszernek köszönhetően akár könyvtárosok segítsége nélkül is kölcsönözhetnek a látogatók. (Pécsi Stop)


Győr-Moson-Sopron megyei Wikipédia és otthonról indított könyvtárközi kérésFEL

Új portált indít a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár 'Kisalföldi Tudástár' néven, melynek számos előnyét az olvasók várhatóan jövő év elejétől élvezhetik. Az új honlap lehetőséget teremt a könyvtárak közti együttműködésre, hiszen a rendszerhez csatlakozott bibliotékák mindegyike helyezhet el tartalmat a portálon. Ez olyan többletszolgáltatásokat nyújt majd, mint például több ezer dokumentum elérése az interneten. Létrejön a Győr-Moson-Sopron megyei Wikipédia, amely helyismereti információkkal szolgál, valamint megvalósul egy országosan is új projekt, a könyvtárközi kölcsönzés. Utóbbi lehetővé teszi az olvasók számára, hogy otthonról akár éjjel elindítsanak egy könyvtárközi kérést, hogy már csak a kért dokumentumért kelljen a könyvtárba menni. A megyei könyvtár új szolgáltatásai között szerepel még a könyvtári kérések elektronikus kiszolgálása és a könyvtárak közötti csoportmunka.


Jutalomból könyvtáros lehet a gyermek -- vagy beosztás szerintFEL

A Siófoki Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára Könyvtároscsere-napot hirdet 4-8. osztályos diákoknak. A nap lényege, hogy a 4-5. és a 6-8. osztályosoknak szóló feladatlapot helyesen kitöltő gyerekek közül kisorsolják a könyvtáros kollégák az a szerencsést, aki? egy egész délutánon át egy könyvtáros néni segítségével kipróbálhatja a könyvtárosi munkát?. A 'belépő' feladatlapok elérhetők az interneten, a helyszínen és a város általános iskolai könyvtáraiban is. (Könyvtárostanár)
A japán iskolai könyvtárakban jelentős szerepet kapnak a diáksegítők. A diákok számára ildomos a diákszövetség keretén belül valamely iskolai egységet vagy tevékenységet szabadidejükben támogatni. Eszerint van ki az egészség-megőrzési, a sport, büfé, könyvtári, mások pedig a környezeti bizottságban vesznek részt. (Iskolai könyvtárak a pagodák árnyékában -- Egy japán tanulmányút tapasztalatai)


Nehezebb jegyet kapni a New York Public Library gyerekfoglalkozásaira, mint a Broadway-sikerekreFEL

Mivel hamisították a belépőket a New York-i Közkönyvtár Upper East Side fiókkönyvtárának meseóráira, színkódos jegyeket kellett kiadniuk a könyvtárosoknak. A könyvtár előtt ugyanis sorok állnak. Az énekkel tarkított mesélős előadást csütörtökönként kétszer adják elő a könyvtárban. Más könyvtáraknak is van hasonló szolgáltatása, de ez a legnépszerűbb. Aki be akar jutni csemetéjével, annak akár 90 perccel is előbb kell érkeznie. Ilyen várakozás még a Broadway-előadások előtt sincs. Egy előadásra 20 totyogós fér be.
A könyvtár mindazonáltal érzi a megszorítások hatását és kénytelen csökkenteni nyitva tartását. [A cikk nem szól arról, hogy a népszerű szolgáltatás mellett próbálkoztak-e adománygyűjtéssel.] (ref.: MG)


'Szeretném, ha Magyarországon lenne egy egységes internetes könyvtári bázis'FEL

Szeretném, ha Magyarországon lenne egy egységes internetes könyvtári bázis, mert ma három vagy négy is van. Ez hozzásegít ahhoz, hogy az eredeti szakmám, az irodalomtörténet érvényesüljön.
-- mondja Ungvári Tamás író. Szerinte az irodalomtörténész humora, vidámsága az emberek tiszteletéből fakad. Úgy véli, a magyarok nem akarnak szabadok lenni, és szeretne olyan társadalomban élni, ahol a kölcsönös tisztelet érvényesül.


Osztrák Nemzeti Könyvtár és a Google -- kinek sok, kinek kevésFEL

Három év titkos tárgyalások után az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) színt vallott. Megszületett a megállapodás a Google-lal a könyvtár több mint 400 ezer kötetének digitalizálásáról. Ezzel a könyvtár birtokában lévő értékes állomány egy része, a 16. századtól a 19-ig interneten is elérhetővé válik, vagyis Ausztria (is) egy lépéssel közelebb kerül az elektronikus könyvolvasás elterjesztéséhez. Téved, aki azt hiszi, hogy a hír egyöntetű örömet váltott ki. Ennek fényében mindjárt érthetővé válik a szigorú titoktartás.
Az Osztrák Nemzeti Könyvtárnak nincs sem technikai, sem anyagi lehetősége az ilyen nagyszabású vállalkozásra, mivel azonban mindenképpen szükségesnek tartotta a könyvkincsek megőrzését, partnert keresett.


A Magyar Dal Napja -- Egerben a legnagyobb könnyűzenei gyűjtemény Észak-Magyarországban FEL

2010. szeptember 12-én Budapesten a 4-es villamos lett dallamos, Egerben pedig egy kék meg egy piros-zöld színű kis vonat, amit fehér léggömbökkel díszítettek fel, s melynek mozdonyvezetője nem csak a megállóknál csengetett, hanem akkor is, ha meg akart vigasztalni egy kisgyereket. Szálljunk le a Kossuth utcában, a Bródy Sándor Könyvtárnál, mely 2008-ban az év könyvtára lett, s melynek könnyűzenei gyűjteménye Észak-Magyarországban a legnagyobb. Arról nevezetes, hogy bakelit s egyéb lemezei valamint cédéi az ország egész területén postai díj ellenében kikölcsönözhető.
Menjünk be. Vagyis fel, a volt Nagypréposti palota első emeletére. A zenei könyvtár 1971 óta működik, s a mintegy tízezres könyv-, és hanglemez állomány hetven százaléka könnyűzene. Délelőtt tíz óra van, a helyi rádió műsorvezetője azt kéri, a hallgatók ma magyar dalokat kívánjanak; s hogy délután fél háromra, egy kiállításra a zenei könyvtárba várják Presser Gábort, a Magyar Dal Napjának kitalálóját. A kiállítás címe: Presser Gábor és egri kortársai, a kortársak: Kovács Kati, Cseh Tamás és Koncz Zsuzsa. Kovács Kati, magyarázza a zenei könyvtár vezetője, egri születésű, Cseh Tamás az egri tanárképző főiskolának volt rajz szakos hallgatója, Koncz Zsuzsa pedig a közeli településen, Pélyen született.


'Kriminális' hétvége a Somogyiban -- 120 éve született a nagy olvastatóFEL

Hátborzongató két napra várták az érdeklődőket a Somogyi-könyvtárban Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője születésének 120. évfordulója alkalmából az érdeklődőket.


Nyilvános könyvtárértékelő rendszer -- mód van hasonlításra isFEL

A Toronto külvárosában található Ajax Library Services Észak-Amerikában elsőként kapta meg az ISO-tanúsítványt, a számítógép-alapú Counting Opinions felmérőeszköz bevezetésével. Az online felmérőeszköz ösztönözte az újításokat az olvasószolgálatban, a gyűjteményfejlesztésben és egyéb területeken. Az előzetes illetve utólagos felmérések adatainak elemzésével ellenőrizhető volt, hogyan reagáltak a használók a változásokra. A mennyiségi és minőségi adatok együttesen olyan módon ötvözik a használói vélemények és a használati adatok feldolgozását, amire eddig ritkán volt példa közkönyvtárban. A Counting Opinions kibővítette a közkönyvtárakkal kapcsolatos elemzési lehetőségek körét azáltal, hogy a használók számára hozzáférést biztosított más közkönyvtárak adataihoz is, lehetővé téve, hogy az általuk használt szolgáltatásokat más, hasonló népességet kiszolgáló közkönyvtárakéival vessék egybe.


Munkakörök rotálása -- megéri a szélesebb perspektívaFEL

Kísérlet: önként jelentkezők közül 6 könyvtárasszisztens 6 hétre páronként munkakört cserélt. Előtte és utána (félig strukturált interjú formájában) kikérdezték őket: mit tartanak lelkesítőnek, illetve mit lehangolónak a munkájukban, ezenkívül az új munkakörben naplót is kellett vezetniük arról, hogy mit tanultak, és a tanultakat hogyan tudnák felhasználni, amikor visszakerülnek a régi helyükre. A kísérlet alatt a kutató mentorként végiglátogatta és bátorította őket.
Eredmény: a jelentkezés fő motivációja: a jelenlegi munka monotonitása, kis személyes felelősség, a tanulás, továbbképzés ígérete. A cserék alatt sok, elsősorban technikai jellegű ismeretet szereztek, szélesebb átlátásuk lett az intézmény működésére, új kollégákat ismertek meg, a régi munkafolyamatokra is más szemmel néztek, úgy érezték, az új tapasztalataikat ott is érdemes lenne hasznosítani.
Néhányan aggódtak, hogy távollétükben megváltozik eredeti munkakörük, s később nehéz lesz alkalmazkodniuk. A munkahelyi vezetők pozitív hozzáállása kulcsfontosságú tényezőnek bizonyult. Mindent összevetve a vizsgálatban részt vevő könyvtáros-asszisztensek nem bánták meg a részvételt, és ezt másoknak is ajánlanák. (ref.: Mándy G.)


Uniós fejlesztések Csongrád megye hét könyvtárábanFEL

Uniós pályázat keretében csaknem százmillió forintot nyert egy könyvtári konzorcium Csongrád megyében. A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár vezetésével a hét bibliotéka együttes pályázatával infrastruktúra-fejlesztésre, szoftverbeszerzésre nyílt lehetőség -- mondta el sajtótájékoztatóján a szegedi intézmény általános igazgatóhelyettese csütörtökön. Sikaláné Sánta Ildikó kifejtette: a Somogyi könyvtár mellett a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár, az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház, a szintén szegedi Bibliotéka Egyesület Könyvtára, valamint a mórahalmi, kisteleki és a mindszenti könyvtár vett részt a munkában.


Eredményes adománygyűjtés árvízkárosult gyerekkönyvtárnak -- pr-akció keretébenFEL

A zöldár 50,000 dolláros kárt okozott a Stonington Könyvtár (Connecticut) gyerekrészlegén. Peter Brown (leendő jogász) és felesége összebeszélt a közeli Dog Watch Cafe tulajdonosával -- hogyan is tudnának segíteni. Braun feltette, hogy új könyvéből (Figure It Out: A Guide to Wisdom) 1000 példányt adományoz a könyvtár céljaira. Akciója keretében aki szombaton 25 dollárt adományozott a célra, kapott egy dedikált példányt Brown könyvéből, és egy ingyen italt a Dog Watch Café-ban. Az üzlet telitalálatnak bizonyult: a nap során százak adományoztak. A könyvtár vezetője szerint az akció megmutatta, hogy mennyien viselik szívükön a könyvtár sorsát. (ref.: MG)


Apadnak a kultúra forrásai -- nincsenek könnyű helyzetben a vidéki könyvtárakFEL

Nincsenek könnyű helyzetben a vidéki kultúrházak és könyvtárak. Szinte mindenütt arra panaszkodnak, hogy miközben évek óta emelkednek a működési, köztük a rezsiköltségek a központi források sorra elapadnak. Arra azonban gondolni se mer senki, hogy bezárják a házat.
A többi között Közösségi Kultúráért díjas ikervári művelődési ház és könyvtár az Ikervári ÁMK szakmailag és szervezetileg önálló intézményegysége. Az ott működő 12 művelődő közösség és az egyéb kulturális rendezvények (bábszínház, műsoros előadások, külső szervek programjai) szinte teljes kihasználtságot jelentenek az intézménynek. A művelődési ház és könyvtár igazgatója, illetve a könyvtáros részmunkaidőben, a technikai dolgozó 8 órában látja el feladatát. A könyvtár heti három kölcsönzési nappal, alkalmanként három órában, a művelődési ház a hét hat napján, illetve rendezvénytől függően tart nyitva. Az intézmény költségvetése évek óta stagnál, a pénz csupán kisebb javítások elvégzésére elegendő. A Rába(p)ART Társulat, mint civil szervezet az önkormányzat támogatásával 50 milliós infrastrukturális fejlesztésre nyújtott be pályázatot, de ennek eredményéről még nem kaptak értesítést.
További példák: Káld, Hegyfalu, szentgotthárdi kistérség, bejcgyertyános, Nyögér, Olaszfa.




Analógiák

Marketing és technológiai osztály egyben?! -- nem is butaságFEL

Megszüntette a héten a Vodafone a marketing vezetői posztot, a jövőben a cég egy csoportban kezeli a marketing és technológia osztályt érintő feladatokat. A lépéstől a cég a költségcsökkentés mellet azt várja, hogy jóval szorosabb lesz a kapcsolat a két terület között, jobban meg tudnak felelni a márkával szemben támasztott igényeknek, mind részvényeseik, mind a fogyasztók felé.




Kisszínes

TEDxYouthBudapest hallgatóknak, ill néhány éve végzetteknekFEL

Mi az a TEDxYouth? -- A TEDxYouth a TED-del szoros kapcsolatot ápoló, mégis különálló új platform, amely a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be. A TED mára egyre több fiatalt ragadott magával, ám nem csak ők tanulhatnak a nagy gondolkodóktól, mi is tanulhatunk tőlük! Különleges látásmódjuk, érzékenységük, nyitottságuk segíthet más szemszögből látni a világot és magunkat. A TED és TEDx partnerei 2010. november 20-án (ENSZ Egyetemes Gyereknap) a világ számos pontján (Tokió, Melbourne, Amsterdam?) rendeznek TEDxYouth eseményeket. Ezen a napon a világ a fiatalokra figyel, az innovatív, friss, újító ötletekre és nézőpontokra, gyerekek, fiatalok által megvalósított projektekre és ifjú tehetségekre. Hiszen a jövő az ő kezünkben van.


Élő közvetítések a YouTube-onFEL

A legnépszerűbb videómegosztó oldal már megkezdte a streaming szolgáltatás előkészítését, most kétnapos tesztüzem keretén belül próbálgatják az új rendszert. Sajnos azonban úgy néz ki, hogy a rendszer fenntarthatatlan lenne, ha mindenki szabadon indítana saját videó-folyamot, így elsősorban vállalatok, intézmények részére kínbálnák a szolgáltatást. Az élő közvetítések világa azért nem példa nélküli a Google történetében, a vállalat már közvetített az amerikai elnök egyik beszédét, valamint a U2 koncertjét is. A terveket tehát a későbbiekben, a tapasztalatok alapján konkretizálják, a tesztelésben bárki részt vehet, ám csak az előre beállított élő műsorfolyamok közül választhat.


Internetböngészők összehasonlításaFEL

Internet Explorer, Safari, Google Chrome, Netscape, Mozilla Firefox...


Tudomány az egész családnak! -- Tudományfesztivál a MúzeumkertbenFEL

2010. szeptember 17-19. között Budapesten, a Múzeumkertben rendezik meg az I. Tudományfesztivált. A magyar tudomány háromnapos ünnepe a Magyar Kulturális Örökség Napjainak alkalmából, Széchenyi István és Bolyai János halálának 150. évfordulója évében - életművük előtt tisztelegve -- kerül megrendezésre.


Gyógytornáról a könyvtárbanFEL

Szeptember 25-én 10 órától a Hild Viktor Városi könyvtárban (Szolnok) előadást hallgathatnak az érdeklődők reumatológus és kardiológus főorvosoktól, valamint lesz gyógytorna-bemutató és még szűrővizsgálatok 11-től 18 óráig.




Kiemelt Katalist-hír

Gyerekek könyvtári ellátása Göteborgban FEL

Témakörök pl.:
- gyújteménykihelyezés orvosi rendelőbe, gyermekellátási központba
- új szülőknek szervezett tanfolyam
- szülői könyvállomány
- babacsoport a könyvtárban
- óvodai csoport a könyvtárban
- első, második és harmadik ajándékkönyv
- irodalmi díjak
- az ifjúsági irodalom forrásnyelvei
- óvónők és pedagógusok a könyvtárban
- gyerekkönyvek elhelyezése a könyvtárban
- irodalmi ünnepek.




Információforrások

Copac -- brit egyetemi könyvtárak közös online katalógusa FEL

A Copac-ról (link a brit egyetemi könyvtárak közös online katalógusáról gyakran csak a tudományos nagykönyvtárak jutnak eszünkbe, hiszen eredetileg a RLUK (Research Libraries in UK, Tudományos Könyvtárak az Egyesült Királyságban) közös katalógusaként indult. Hála azonban a Copac Challenge Fundnak, melyet a RLUK, a British Library és a RIN (Research Information Network, Kutatási Információs Hálózat) alapított, a köz- és szakkönyvtárak értékes dokumentumainak millióival egészült ki az adatbázis. (ref.: Fazokas E.)


Újabb, több mint 40 ezer, 1938 és 2001 között készült kép az MTI honlapjánFEL

A Magyar Távirati Iroda Fotómozaik elnevezésű, szabadon hozzáférhető internetes adatbázisa. A Nyitott archívum projekt keretében létrehozott Fotómozaik szolgáltatás azonban eddig csak a 2001-2006 közötti időszakból, a már digitális formátumban készült fotók közül adott válogatást. Az 1938 és 2001 között készült felvételekből elérhetővé tett 40 ezres válogatásban láthatók képek például Bartók Béláról vagy akár Vujicsics Tihamérról, a régi Adonyról és a Kilenclyukú hídról vagy éppen a Duna-kanyarról. A régi képek felelevenítik az 1954-es nagy árvizet éppúgy, mint az egykori olimpiákat és a magyar sikereket.
A Fotómozaikban így most már összesen csaknem 70 ezer felvétel szerepel az 1938 és 2006 közötti időszakból, nyolc különböző témában: életképek, természet, kultúra, tájak, gazdaság, sport, humor és politika.
-- Az MTI ezen felül a régi fotók történetének felderítésében kéri a használók segítségét.


Romániai Magyar Tudóstársadalom KataszterFEL

Az Erdélyi Múzeum Egyesület honlapján érhető el: Romániai Magyar Tudóstársadalom Katasztert.


Kincsek a NASA archívumából - Nagyítás képgaléria FEL

Az amerikai űrügynökség, a NASA a Creative Commonsszal és a Flickr képmegosztó oldallal együttműködve rendkívüli, 180 képből álló galériát tett közzé az interneten, amely az űrkutatás kezdeteitől napjainkig átívelő időszakot mutatja be. Az alábbi összeállításban ebből közlünk válogatást.