Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor
 

KIT hírlevél: 2010/18., máj. 5.

 

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

Álljon-e egyáltalán valaki a digitális világban az író és az olvasó közé?
A könyvtárak hány százaléka szeretne könyvtári rendszert váltani?
Lépjünk egyről a kettőre -- OSZK szakmai nap 2010.04.29.
Az ELTE Egyetemi Könyvtár bemutatkozása Ljubljanában
Az ETO szép -- de miért nem látszik az OPAC-okban?
Szemétben végzik a könyvtári könyvek
Közösségivé válhat az olvasás
A siker ára, a változás értelme -- szakmai nap Miskolcon
A könyvtáros a társadalmi előítéletek és sztereotípiák tükrében
Látogatna-e valaki egy számítógépek nélküli könyvtárat?
Az utolsó könyvesbolt is bezárt Csongrádon
Könyvemberek várnak -- téged is! -- Csíkszereda
A magyar informatika büszkesége: a HBONE+ projekt
Jó hír a feledékenyeknek: ingyen visszavihetik a könyveket Csornán
Tanulni élethossziglan -- Fülöp Géza
Bemásztak a könyvtárba, de nem olvasni akartak -- Kiskőrös
Közösségi videotéka lesz a YouTube
Hét tévhit az internet és a valóság kapcsolatáról
A finn posta felnyitja és e-mailben kézbesíti a leveleket
Küszöbön a milliomodik mobil internetező
Döbbenetes számok 2010 digitális adatmennyiségéről
Digitális képkeret a könyvtárban
Multifunkciós egyetemi kártya lesz Debrecenben
Számítógépeket vesz a városi könyvtár Miskolcon
Hat évtizedre emlékezne a békési könyvtár
Már nem kell internet a facebookozáshoz
Beindul a legális zeneletöltés
Tucatnyi országban szűri keresőjét a Google
Májusban jön a Google TV
Internetfüggők az amerikai diákok

Analógiák

Heckeljük meg a munkát! -- De csak ha előre akarunk lépni

Kisszínes

Adoptált brit telefonfülkék
Miért a 17. oldalon...? -- egy olvasó kérdése
Polcon porosodó kötetek ellen
Hagyományos könyvespocok helyett

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtár a sötétben?

Információforrások

Nem sokan tudják, hogy le fogják kapcsolni az analóg televíziót
Már telepíteni sem kell a Google Földet


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Álljon-e egyáltalán valaki a digitális világban az író és az olvasó közé?FEL

Ma még nehéz megjósolni, hogy az elektronikusan hozzáférhető, azaz e-könyvek megjelenése az író és az olvasó közé ékelődő szereplők közül melyiket teszi feleslegessé: a kiadókat, a terjesztőket, esetleg mindkettőt. Ugyanakkor új szereplők is feltűntek a piacon: az e-könyvek letöltéséhez, a letöltések nyilvántartásához és a szövegek másolásvédelméhez szükséges számítástechnikai hátteret szolgáltató aggregátorok. Ők könnyen átvehetik a kereskedők szerepét, ha olyan weboldalt készítenek, ahonnan az e-könyvek letölthetők. Sőt a kiadókat is gyengíthetik, például azzal, ha beszállnak a művek marketingjébe.
-- A legnagyobb magyar digitális könyvkínálatot a MEK nyújtja. (Legnépszerűbb kiadvány a Magyar helyesírás szabályai és az Egri csillagok. Mármint a hangoskönyve -- írja a HVG). Az e-könyvek kiadói most még kopogtatnak is a hazai könyvtári irányítók ajtaján. De nem biztos, hogy sokáig. A használókat leginkább ugyanis az utóbbi néhány év kiadványai érdeklik -- amelyeknek elektronikus változata a kiadók hatáskörében van. Így a legjövedelmezőbb szegmens kapcsán a könyvtár egyre inkább kikerülhető. A hosszú farok rész arányaiban kevesebb hasznot hoz. Kész stratégia nélkül a könyvtárnak esélye nincs a kiadók és a használók közé állni, mint aggregátorszolgáltató. Az elektronikus dokumentumok kölcsönzése és / vagy megvásárlása szoftverkérdés. (MG)


A könyvtárak hány százaléka szeretne könyvtári rendszert váltani?FEL

E kérdésre is választ ad egy közelmúltban készített felmérés, mely az integrált könyvtári rendszerrel kapcsolatos könyvtári elégedettséget, a beszerzés előtt mérlegelt szempontokat, fejlesztésekkel kapcsolatos elvárásokra kérdezett. A 429 válaszadó 12%-a szeretne rendszert váltani. Az ő -- név nélküli -- adatai azt is megmutatják, mely szoftvert szeretnék leginkább lecserélni, és melyik a leginkább óhajtott új rendszer. Emellett az is kideríthető, hogy éppen melyik tulajdonsága miatt. (MG)


Lépjünk egyről a kettőre -- OSZK szakmai nap 2010.04.29.FEL

Az OSZK TÁMOP keretében létrehozott K2 kutatócsoportja 2010-ben 6 szakmai napot fog tartani, melynek nyitó előadásait hallhattuk 2010. április 29-én. Tóth Máté a bevezetőjében többször utalt a könyvtáros hallgatókra és oktatókra, akiknek aktív segítségére van szükség a Könyvtár 2.0 szemlélet elterjesztésében. Jó lenne, ha a hallgatók elmondanák oktatóiknak, hogy szerintük mit kell másképp csinálni. Teret adnánk a lelkes könyvtárosoknak, és elkezdenénk vállalatokkal kapcsolatot építeni. A cél többek közt 'instant alkalmazások' létrehozása lenne, amiket bármilyen könyvtár szabadon alkalmazhat. A hallgatók meghatározhatnák, szerintük milyen fejlesztésekre van szükség, akár amit saját maguk meg tudnak csinálni, vagy másoknak kellene. Ezek a felsőoktatás keretében is elképzelhetőek. A hírekről tájékozódni lehet a link oldalon.


Az ELTE Egyetemi Könyvtár bemutatkozása LjubljanábanFEL

2010-ben az UNESCO Ljubljanát választotta a világ könyvfővárosává. Ebből az alkalomból az ELTE Egyetemi Könyvtár május 4. és június 14. között önálló kiállítással mutatkozik be a szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban A 450 éves budapesti Egyetemi Könyvtár kincsei címmel.
A legrégibb folyamatosan működő magyar egyetem bibliotékája Magyarország egyik legértékesebb könyvgyűjteményét őrzi, melyből 38 db XV-XIX. századi dokumentum szerepel a kiállításon -- köztük két corvina és egy további kódex, számos ősnyomtatvány, valamint egy igen értékes összeállítás a legkorábbi magyar nyelvű, vagy magyar vonatkozású könyvekből. A kiállítást kísérő szlovén és angol nyelvű információs anyag és katalógus a könyvtár fejlődését egészen napjainkig mutatja be.


Az ETO szép -- de miért nem látszik az OPAC-okban?FEL

Az ETO szép -- írta korábban Ungváry Rudolf. Ám ebből szinte semmi sem látszik az on-line katalógusokban. Okai:
- a könyvtárak számára hozzáférhetetlen az ú.n. Master Reference File (a 2005-ben megjelent középkiadás géppel kezelhető változata)
- a korábbi ETO kiadások is csak nyomtatott formában érhetők el
- csekély igény jelenik meg az IKR-fejlesztőknek az ETO-jelzetek értelem szerinti megjelenítésére, kereshetőségére.
Egy beszédes következmény: van olyan megyei könyvtár, ahol az ETO jelzetek kereső mezőjébe a 72-es Építészet jelzetre 31 db zenei CD érkezik a mai napig válaszként. Ugyanis az ETO jelzetek kereső mezője nincs összekötve a 080-as HUNMARC mezővel. A rekordok többségében fel van tüntetve 784.3-as ETO jelzet, de a kereső nem ezeket a jelzeteket keresi, hanem más a rekordban előforduló adatok alapján választja ki a találatokat az egyik CD 72 perces, a másik 1720 forintba kerül.
Az ETO érdemi használatát nagyban gátolja, hogy a jelzetek mellől hiányzik természetes nyelvű meghatározásuk. Az ETO még a UDC Consortium honlapján is csak korlátozottan érhető el angol nyelven. Ugyanakkor az IKR-ek jó része képes a besorolási könyvtár, így az ETO besorolási adatok kezelésére. (összegezte: MG)


Szemétben végzik a könyvtári könyvekFEL

Egy használó, John Everett hiába kereste rég elolvasni vágyott könyvét a Bucks Megyei Könyvtárban, nem lelte. A könyvtárost kérdezve megtudta, hogy tervszerű apasztás során leselejtezték, s elszállították újrahasznosítani. Az olvasó megértette a selejtezés fontosságát, de azért helytelenítette, hogy egyenest a zúzdába kerül a könyv. Érdeklődésére megmutatták neki az éppen elszállításra váró konténert, ahol elég sok új kinézetű könyvet is talált. Nem fér a fejébe, hogy a könyvtár miért nem árusítja ki ezeket a dokumentumokat. Ezért fel is kereste Martina Kominarek könyvtárigazgatót.
Kominarek elmondta, hogy a Bucks Megyei Könyvtár évi 75.000-125.000 ezer könyvet selejtez; hogy helyet adjon nagyjából ugyanennyi új könyvnek. A könyvtári menedzsment szakmai irányelve ugyanis a nemnövekvő állomány. A könyvtár évi egymillió dollárt költ beszerzésre, nyomtatott és elektronikus állományra. A könyvtári munkatársak a dokumentumok állapota, a hasonló témájú könyvek száma és a még várható igénybevétel alapján döntenek a selejtezésről. Az igazgatónő elmondta: a mi megyei könyvtárunk állományának célja a szolgáltatás, nem pedig az archiválás. Élő állományt kell kínálnunk. Ezért a tudományos könyvek esetében a tartalmak naprakészségére is ügyelnek: kiszedegetik az elavult adatokat tartalmazó könyveket, legutóbb például a Plutó megítélésével kapcsolatban túlhaladott könyveket.
Everett megtudta azt is, hogy a fiókkönyvtárakban tartanak rendszeresen kiárusítást a régi könyvekből, együttműködve a könyvtár baráti körével. Évi néhány ezer dollár a bevétel. Az el nem adott kötetek azonban terhet is jelentenek. Nem lehet megvárni, míg minden könyvet sikerül értékesíteni, mert egyszerűen nincs rá hely. Üzleti megoldásokkal is próbálkoztak: egy cég például jelezte: összeszedi és szegényebb könyvtárak, valamint harmadik világbeli országok számára terítteti a könyveket. Ám kiderült, hogy minden ötszázadik könyvet szállítaná csak el. Azzal is próbálkoztak, hogy a munkatársak behasonlították a leselejtezett könyveket az antikvár könyvek adatbázisában, de csak négy százalékuknál érte volna meg az értékesítési procedúra. A lehetséges bevétel azonban alatta marad a ráfordított munkaórák költségének. A közelmúltban pedig a megszorítások hatására húsz munkatársat el is kellett elbocsátani, tehát nincs is kapacitás a válogatásra.
Az igazgatónő elmondta, hogy büszke a könyvtára újrahasznosítási gyakorlatára. Ám erre sem alkalmas minden könyv; a keménykötésűek és egyéb más kötések nem alkalmasak rá. Örülne, ha találna olyan vállalkozót, amely hetente összeszedné a szolgáltatópontokon folyamatosan termelődő leválogatott dokumentumokat. A könyvtárnak se munkaereje a válogatásra, se helye a tárolásra.
Evrett számára azonban mégiscsak jól végződött az eset: a konténerben kitartóan guberálva ráakadt a számára kedves leselejtezett könyvre, mely az Amazon.com-on néhány centért megkapható. -- Ez most már az enyém -- mondra Evrett. (ref.: MG)


Közösségivé válhat az olvasásFEL

Új frissítést tett közzé az Amazon e-könyv olvasójára, így a Kindle-en ezentúl meg lehet osztani a kedvenc bekezdéseinket, idézeteinket. Azt is megnézhetjük, melyek a legnépszerűbb megosztások. Az Amazon így próbál versenyképes maradni az iPaddel.
A könyvekben tetsző idézeteket könnyedén meg lehet osztani Facebookos és Twitteres ismerősökkel. Az éppen olvasott könyvből a legnépszerűbb kiemeléseket pedig láthatjuk olvasás közben. Ez a funkció persze kikapcsolható, ha éppen nem akarjuk, hogy zavarja az olvasást.


A siker ára, a változás értelme -- szakmai nap MiskolconFEL

Címkék: közkönyvtár | rendezvény |

'A sikernek ára van, nem titka' -- ezzel a Hobótól származó gondolattal zárta előadását Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Lőrinci Fiókkönyvtárának vezetője a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Borsod Megyei Szervezete és a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár által szervezett, április 28-án Miskolcon megtartott szakmai napon. A sikerért meg kell dolgoznunk -- ezt bizonyította az ifjú szakember által bemutatott pestszentlőrinci példa, és ezt erősítette meg a saját tapasztalataira épített előadásával a magát 'öreg' könyvtárosnak nevező Havas Katalin is, aki egy híján ötven évig a szakmában dolgozott, és a tavalyi nyugállományba vonulása előtt két évtizedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa volt.
Mindkét szakember azt az álláspontot képviselte: ha meg akarjuk őrizni a hagyományos értékeinket, nem kell megriadnunk a változásoktól, a technikai újdonságoktól és a társadalmi folyamatokkal együtt járó, szokatlannak tűnő igényektől -- és az igénytelenséggel is fel kell vennünk a harcot. (FG)


A könyvtáros a társadalmi előítéletek és sztereotípiák tükrébenFEL

A 'Stereotip' (Sztereotípia) című szlovéniai kisfilm bemutatója volt a Szarajevóban 2010. április 18-21. között megrendezett 6. ICSL Nemzetközi könyvtáros tanácskozás egyik színfoltja.
A legtöbb sztereotípia akkor terjed, amikor nincs elég hiteles és minőségi információ. Az emberek azt vetítik ki, amit a mindennapi valóságban is szeretnének látni. A könyvtárosok sem kivételek. Közülük a könyvtárba látogató közönség leginkább az olvasószolgálatost látja -- személyiségével, viselkedésével, attit?djével és kommunikációs készségével együtt. Vagyis róla lehet legkönnyebben és leggyorsabban véleményt nyilvánítani és előítéletet alkotni. A könyvtáros fizikai külleme -- a fantáziavilágban közhelyszer? fiatal-id?s, csinos-csúnya és egyéb ellentét-párosítás -- már csak adalékanyag, hatásfokozó.
A 7 perces Sztereotípia videóklipben
link készítette: Tereza Policnik-Cermelj, Szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtár) öt 'közismert könyvtáros' szerepel: 1. a szende könyvmoly, 2. a szigorú szürke eminenciás (egyszemélyben szerzeményez?, katalogizáló és 'mindenes'; Mädchen für alles), 3. a rockendroll-os leányzó, 4. a hirtelensz?ke számítógépes hölgy, s végül 5. a rendezvényeket szervez? marketinges. A wifi használatáról érdeklődő látogatóknak az öt szereplő mind más-mást válaszol. Az ötödik snitt után elhangzik a kérdés: ki is közülük a könyvtáros? A könyvtáros kollégan? válasza: 'Nem, egyikük sem az igazi könyvtáros. A könyvtáros én vagyok, Tereza Policnik-Cermelj, aki Önök el?tt áll itt, a valós világban!' (Bada Zoltán)


Látogatna-e valaki egy számítógépek nélküli könyvtárat?FEL

-- teszi fel a provokatív kérdést Brian Matthiews, a Univerity of California könyvtárigazgató-helyettese. Ha az iPad-ok és egyéb mobil számítógépek elszaporodnak, miért lenne szükség a szémítőgéphez kötött tevékenységekhez a könyvtáron belül?
Az utóbbi években az volt a trend, hogy minél több számítógép legyen a könyvtárakban. Ez által lehetett növelni a használók számát. Most Brian kollégái mobil eszközöket kezdenek kölcsönözni a hallgatóknak, akik egyben aggódnak is: a munkatársak száma megfeleződhet. Ezt csak úgy lehet megakadályozni, ha a könyvtár olyannal tud előállni, amely a telepített gépek kora után is vonzóvá teszi a könyvtár fizikai közegét. (ref.: MG)


Az utolsó könyvesbolt is bezárt CsongrádonFEL

Bezárt Csongrád városának utolsó könyvesboltja a hétvégén. Üzemeletetője szerint a hanyatlásban a multiknak és a kis élelmiszerboltoknak egyaránt szerepük volt.
A Délmagyarországnak a bolt egykori alkalmazottja elmondta: miután a városban sok a nyugdíjas és a munkanélküli fiatal, nem lehet megélni. A multik is csábítottak el vevőket, de a kis élelmiszerboltok polcain is megjelentek az olcsó, nem irodalmi színvonalú kiadványok. Hevesi Katalin hozzátette: forgalma a tavalyihoz képest is hatvan százalékkal esett vissza.
Az újrakezdéssel kapcsolatban az egykori eladó úgy fogalmazott: csak akkor lát esélyt rá, ha jelképes díjért vagy valakivel közösen használhatnának egy üzlethelyiséget, de ez sem jelentene hosszú távú garanciát. A tizenhétezres lakosságú város egyébként az elmúlt évtizedekben a régió legaktívabb irodalmi központja lett. Az önkormányzat havi irodalmi folyóiratot jelenetet meg, számtalan író-olvasó találkozót szerveztek, s a helybeliek közül is sokan ragadtak tollat -- emlékeztetett a lap.


Könyvemberek várnak -- téged is! -- CsíkszeredaFEL

Emberek lesznek a könyvek, és kikölcsönözhetővé is válnak azon az Élő könyvtár elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4-től 6-ig tartanak Csíkszeredában. A projekt célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a sokszínűség és a másság elfogadására.
Muzulmánokkal, zsidókkal, rendőrökkel és szőkékkel, politikusokkal vagy jegyellenőrökkel, papokkal és homoszexuálisokkal szembeni sztereotípiákra, előítéletekre épül egy jövő héten sorra kerülő rendezvény, amelynek az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a sokszínűség és másság elfogadására. A Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) által szervezett és az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben programja által támogatott Élő könyvtár projektnek az érdekessége, hogy a tékában ezúttal emberek lesznek a könyvek.


A magyar informatika büszkesége: a HBONE+ projektFEL

A HBONE+ elnevezésű Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) projektek egyik fontos célkitűzése egy 60 millió forint értékű, 0,5 petabájt kapacitású elosztott adattárolási infrastruktúra felépítése, amely egyaránt használható tudományos számítási eredmények, könyvtári digitális archívumok vagy távoli adatmentések tárolására.
A storage-fejlesztés a HBONE+ nevű átfogó infrastruktúra-fejlesztési projekt része. Az NIIF Intézet 2009 és 2011 között az ÚMFT által támogatott TIOP 1.3.2 és KMOP-2008/4.2.1/A_2 projektek keretében a felsőoktatás és a kutatás elektronikus információs infrastruktúrájának egészére kiterjedő fejlesztést valósít meg, EU-s források bevonásával. A hároméves fejlesztés összköltsége 4,4 milliárd forint, amiből a storage fejlesztése mintegy 60 millió forintos beruházással valósult meg.
A hamarosan induló adattárolási szolgáltatást az NIIF tagintézmények ingyenesen vehetik majd igénybe, és rendkívül változatos módon használhatják fel. Példaként említhető egyebek mellett a rákkutatásban felhasznált CT-felvételek tárolása a storage segítségével, de teljes könyvtárak tárolása sem elképzelhetetlen. Így az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizált könyvállományának egy része is az NIIF Intézet által karbantartott storage-rendszeren férhető hozzá. A storage-infrastruktúra kiválóan használható továbbá nagy teljesítményű tudományos számítások eredményeképpen előállított nagyméretű adatállományok tárolására, digitális archívumok kialakítására, nagyobb kapacitású helyi adattároló eszközök titkosított távoli mentésére, archiválására, illetve egyéb helyigényes szolgáltatások biztosítására. Ez a rendszer képezi majd az adattárolási alapját annak a dinamikusan igényelhető, virtuális gépek kialakítására alkalmas cloud-infrastruktúrának is, amelyet az NIIF Intézet a TÁMOP 4.1.3. projekt keretében fejleszt ki, és amelyet 2010 novemberében tervez a felhasználók számára elérhetővé tenni.


Jó hír a feledékenyeknek: ingyen visszavihetik a könyveket CsornánFEL

A városi könyvtár új kezdeményezést vezet be azoknak az olvasóinak, akik valamilyen oknál fogva késedelemmel tartoznak a könyvtárnak. Május 1-től minden hónap második péntekjén az adott hónapban felszólított olvasók a késedelmi díj megfizetése nélkül vihetik vissza a náluk lévő dokumentumokat.


Tanulni élethossziglan -- Fülöp GézaFEL

Fülöp Géza marosvásárhelyi informatikus szerint az információs műveltségnek még nincs meg a kellő súlya.
Beszélgetőtársunknak fél évszázada kutatási területe és tárgya az információ, a fogalom elméleti és gyakorlati vetületeiben. Néhány éve Hol keressem, hogy keressem címmel könyvet is jelentetett meg ebben a témakörben. Interjúnk kiindulópontja ez a munka, és főként arról beszélgetünk, hogyan is születik egy ilyen könyv, illetve hogyan illeszkedik ez a fajta kutatómunka például a könyvtárakhoz -- ahol akár a házasság is 'elkezdődhet'. ...


Bemásztak a könyvtárba, de nem olvasni akartak -- KiskőrösFEL

A fiatalok a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy pénteken éjjel felmásztak a kiskőrösi városi könyvtár épületének tetejére, majd ott betörték az ablakot.
A kiépített riasztóberendezés jelzésétől megijedve az épületet elhagyták, így onnan a riasztás miatt elvinni nem tudtak semmit sem.
A helyszínre érkező rendőrjárőr rövid időn belül, a helyszín közelében elfogta őket. A rongálási kár kb. 34 ezer forint -- közölte a Bács-Kiskun megyei rendőrség szóvivője.


Közösségi videotéka lesz a YouTubeFEL

Nemrég elindult a legnépszerűbb videomegosztó, a YouTube filmkölcsönző szolgáltatása, amely még gyerekcipőben jár, és csak egy szűk választék hozzáférhető, ám ez gyorsan megváltozhat. A cég vezetősége ugyanis nyílttá tenné az üzleti modellt, azaz felhasználóinak is lehetővé tenné, hogy kölcsönzési díjat számoljon fel feltöltött videói megtekintéséért cserébe.


Hét tévhit az internet és a valóság kapcsolatárólFEL

Azt jósolták, az internet a szabadság, a politikai aktivizmus és az örök béke birodalmát hozza majd el. Nem így lett. Két évtized telt el, és az internet nem buktatott meg egyetlen diktátort sem, és nem rombolt le országhatárokat.
Az internet nagy reményekkel indult útjára, és mindenki hinni akart abban, hogy megváltoztatja a világot. Sokan vallották, hogy a netnek köszönhetően toleránsabbak leszünk, az internet megszünteti a nacionalizmust, a világot pedig egy jól behálózott, békés faluvá alakítja. A Foreign Policy újságírója összegyűjtötte, ki miben bízott, és mivé alakultak a szép remények.


A finn posta felnyitja és e-mailben kézbesíti a leveleketFEL

Meghökkentő módszert eszelt ki a finn posta a költségek csökkentésére: arra készül, hogy felnyissa a leveleket, majd tartalmukat digitalizálva és kódolva e-mailben továbbítsa a címzetteknek.
'Egyelőre kísérleti programról van szó, amely csak önkéntes jelentkezőket érint majd' -- közölte az AFP-vel a finn posta egyik illetékese. A címzetteket e-mailben vagy SMS-ben értesítik az előzőleg kinyitott, beszkennelt és pdf formátumban továbbított levélről -- magyarázta Tommi Tikka, az Itella finn postai cég fejlesztési igazgatója.
A levelek elektronikus tartalommá való automatizált átalakítása 'különlegesen biztosított' helyiségekben történik majd, ahol az alkalmazottaknak szigorú titoktartási követelményeknek kell eleget tenniük. A borítékok méretét és súlyát lemérik, így különítik el azokat a küldeményeket, amelyeket technikai okokból nem lehet szkennelni, vagy amelyek bankkártyát, szavazási postát vagy egyéb olyan anyagot tartalmaznak, amelyet tilos felnyitni.


Küszöbön a milliomodik mobil internetezőFEL

A napokban eléri az 1 milliót a mobil internet előfizetők száma a magyar piacon -- mondta pénteki sajtótájékoztatóján Chris Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, az elmúlt években nemcsak az előfizetők számát tekintve fejlődött gyorsan a mobil internet, 2007 óta több százszorosára nőtt az adatforgalom is.


Döbbenetes számok 2010 digitális adatmennyiségérőlFEL

Az EMC és az IDC közzétette az idei Digital Universe (Digitális univerzum) felmérés eredményeit. Az afféle 'információs népszámlálásnak' számító tanulmány megméri az évente keletkező vagy átmásolt digitális információk mennyiségét. Eredményei döbbenetesek.
2009-ben a nagy gazdasági visszaesés közepette a digitális információ mennyisége 62 százalékkal növekedett a 2008-as értékhez képest, így elérte a 800 milliárd gigabájtot (0,8 zetabájtot). A 2010-ben létrejövő digitális adatmennyiséget (1,2 zetabájt) meghökkentő adatokkal érzékeltették: Ennyi adat keletkezne, ha a Föld összes lakója (minden férfi, nő és gyermek) 100 éven át folyamatosan twitterezne.


Digitális képkeret a könyvtárbanFEL

Könnyen kezelhető, modern és látványos eszköz a digitális képkeret -- akár könyvtári használatra is. Olcsóbb és kisebb, mint a lapos képernyős kijelző, az újabbak internetről is frissíthetők. S hogy mit lehet rátenni? Pl.: programok ideje, helyi időjárás (minthogy a könyvtár információs központ is), új beszerzések ismertetése, feliratok (csendes vagy tanulási, csoportmunka-övezet), a legutóbbi könyvtári esemény fényképe, nyitvatartási idő vagy a következő szünnap ideje, jelzés: fáradjon a pulthoz... stb. (ref.: MG)
-- Az amerikai blogger nem tér ki arra, hogy az ilyen jószágnak bizony könnyen lába is kelhet. Szóval, használata előtt e szempontot is érdemes mérlegelni, a kellemetlen helyzeteket megelőzni. (MG)


Multifunkciós egyetemi kártya lesz DebrecenbenFEL

Széles körben használható, multifunkciós egyetemi szolgáltató kártya fejlesztésére indított programot a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok centruma (DETEK); a pilot-projekt létrehozására irányuló partnerségi megállapodást a DETEK, az egyetemi könyvtár, valamint a hallgatói önkormányzat vezetői csütörtökön írták alá a fejlesztést támogató vállalatokkal.
A megállapodás értelmében 35 millió forintos költségvetésből megteremtik a Debreceni Egyetemi Kártya üzleti és technológiai alapjait, ami többek között a könyvtárhasználat, az elektronikus étkezési jegyek és a parkolás igénybevételét, egységesítését is lehetővé teszi majd.


Számítógépeket vesz a városi könyvtár MiskolconFEL

A Miskolci Városi Könyvtár -- a Miskolci Egyetem által vezetett konzorcium tagjaként -- összehangolt infrastruktúra-fejlesztést hajt végre az élethosszig tartó tanulás könyvtári támogatásának érdekében. A közel 11 millió forintos beruházás eredményeként 31 korszerű számítógépet szereznek be, így a különböző színvonalon és felszereltséggel működő fiókkönyvtárak egységesen korszerű informatikai infrastruktúrával tehetik hozzáférhetővé minden használó számára a helyi és országos dokumentumokat, az információs rendszereket és az elektronikus tartalmakat.
Mindezt Borkúti László, a könyvtár vezetője mondta el szerdai tájékoztatóján. A használóközpontúság és az esélyegyenlőség megvalósítása érdekében a fogyatékkal élők könyvtárhasználatát elősegítő fejlesztések is elindultak három speciális munkaállomás kialakításával és szoftverek beszerzésével a vakok és gyengénlátók részére -- hangsúlyozta.


Hat évtizedre emlékezne a békési könyvtárFEL

Alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából emlékkönyvet szeretne kiadni a békési Püski Sándor Könyvtár. A cél érdekében az intézmény március végén pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, s amennyiben sikerrel járnak a művel, bemutatják majd az intézmény hat évtizedes múltját és jelenlegi tevékenységét, munkáját és mindennapjait is. Emellett a békési önkormányzat idén is pályázott az Oktatási és Kulturális Minisztérium könyvtári felzárkóztató pályázatára. Az elnyert támogatás a békési könyvtár dokumentum-állományának fejlesztésére fordítható. Az önkormányzat a jóváhagyott költségvetésen felül 300 ezer forint önerővel járul hozzá a cél megvalósításához.


Már nem kell internet a facebookozáshozFEL

Új marketinghadjáratba fogott a Facebook, minden különösebb előzetes bejelentés nélkül. A közösségi oldalon saját profillal rendelkező kaliforniai cégeknek küldtek ki kirakatüvegre ragasztható matricákat, amin az oldal új sms-es szolgáltatását hirdetik: internetkapcsolat nélkül, egy sms-sel lehet az adott céget kedvelők körébe belépni, vagyis a Facebookos szlenggel élve lájkolni. -- Ez működhetne a könyvtárak esetében is. (WKÁ)
A Facebook felmérése szerint az ilyesfajta offline hirdetés 20 százalékkal növeli azok számát, akiket az adott cég a közösségi oldalon keresztül képes megszólítani.


Beindul a legális zeneletöltésFEL

Szépen növekszik a digitális zeneértékesítés árbevétele, de a kiadók szerint a kalózkodás változatlanul súlyos probléma.
Noha az évek óta tartó trendhez illeszkedve tavaly is csökkent a zeneipar globális árbevétele, a digitális eladások egészséges ütemben nőnek, és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a kiadók összforgalmából -- így foglalható össze a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) 2009-es statisztikája. A szervezet változatlanul az internetes kalózkodást, az illegális fájlcserét okolja az apadó forgalomért, és legfőbb megoldandó feladatának a jelenség tartós visszaszorítását tartja.


Tucatnyi országban szűri keresőjét a GoogleFEL

A Google nem csak Kínában kényszerült keresőmotorjának öncenzúrázására, a világ tucatnyi más országában is szűrte és szűri a találatokat.
A The New York Times üdvözölte a döntést, szerinte a Google, ha utólag is, de elismerte: az internetes cégek nem működhetnek közre egy kormány cenzúrázási politikájában anélkül, hogy ne válnának de facto bűnrészessé az elnyomásban. A Google-nak azonban korábban -- a kínai hackertámadások előtt -- nem esett nehezére a találatok szűrése a világ leggyorsabban bővülő internetes piacán; a cég jogvédő csoportok tiltakozása kapcsán azzal érvelt, hogy a kínaiak még mindig jobban járnak egy cenzúrázott Google-lal, mint nélküle.
A világ első számú webkeresőjét üzemeltető cég több más országban is öncenzúrát alkalmaz. Törökországban a felhasználók például nem találják azokat a videókat, amelyek kedvezőtlen színben tüntetik fel az ország alapítóját, és ugyanilyen korlátozás működik Thaiföldön az uralkodó személye kapcsán. A Google ezekből az országokból nem tervezi a kivonulást.
Ugyancsak megszűrik a kereső találatait Németországban, Franciaországban és Lengyelországban, az ottani törvények értelmében nem adhat ki olyan találatokat, amelyek a nácikat népszerűsítő vagy támogató oldalakhoz vezetnek. A Google Indiában szerkesztett fórumokat működtet, eltávolítva azokat a bejegyzéseket, amelyeket a kormány illetlennek, erkölcstelennek vagy a közrendet fenyegetőnek ítél.


Májusban jön a Google TVFEL

A színfalak mögött folyik az egyezkedés a Google és a tévégyártók között, amelynek az első látható eredménye májusban várható -- írja a Wall Street Journal nevük elhallgatását kérő, de a cég tervezett bejelentéseit jól ismerő forrásokra hivatkozva. Ez persze nem azt jelenti, hogy konkrétan egy tévével rukkol elő a vállalat, amely, miután megtörhetetlen dominanciát szerzett a keresőpiacon, a Nexus One ügyén beszállt a mobilbizniszbe is. Egyelőre csak arra készülnek, hogy kiadnak egy szoftvercsomagot, amelynek segítségével a fejlesztők könnyen és -- remélhetőleg -- hamar elterjedő szabványra építve tudják majd bekötni az internetes adatfolyamot a televíziókba. A program a népszerű Android platformot használja majd, amely mobil operációs rendszerként olyannyira sikeres lett, hogy még a Microsoft is fenyegetőzik miatta.


Internetfüggők az amerikai diákokFEL

Az amerikai diákok annyira ragaszkodnak mobiljaikhoz, a közösségi oldalakhoz és az internethez, hogy a drog- és alkoholfüggőséghez hasonló tüneteket mutatnak -- állapította meg egy új tanulmány.
A Marylandi Egyetem kutatói kétszáz diákot kértek meg, hogy egy teljes napra hagyjanak fel mindenféle médiahasználattal. A 24 óra elteltével sok önkéntesnél megvonási tüneteket tapasztaltak: ellenállhatatlan vágyat és szorongást, valamint képtelenséget arra, hogy jól funkcionáljanak médiaeszközeik és közösségi hálójuk nélkül.




Analógiák

Heckeljük meg a munkát! -- De csak ha előre akarunk lépniFEL

* * * A Suweco CZ támogatásával * * * 'Jelentést, jelentést, a jelentésért országomat!' -- Hallotta Richard Saunders -- a gazdasági válság kirobbanásában érintett bank informatikusa -- a bankigazgatói segélykiáltást. A látástól mikulásig dolgozó szaki tudta, hogy az adatok benne vannak a rendszerükben, de nyilván nem az addig használt kimutatások kellettek. Nagyot gondolt: megpuhította a szállítót, szerzett jelszót, feltörte saját banki rendszerüket, és az adatbázisba belemászva előállította az addig sosem volt kimutatásokat. Mit szóltak volna ehhez a bank auditorai vagy a biztonságiak? -- Jobb el sem képzelni. Ám Richard hihetetlenül megnövelte produktivitását és az egész cégnél kézről kézre adják. A cég hőse lett. (ref.: MG)
-- Akár a könyvtári rendszer meglévő eljárásai ellenében a könytári rendszer túlélését vagy megújulását szolgálni? -- Nemes feladat. Például, közvetlenül a használói igényekből levezetni a megfelelő tevékenységeket, kikerülve a valaha logikusnak tervezett eljárásrendet. Átlagot jóval meghaladó stratégiai szemlélet és elkötelezettség -- a meglévő (és nem újabb!) források felhasználásával, hiszen a tudás a tényleges hatalom. (MG)
-- Néhány hazai példa a könyvtári innováció nem megszokott útjaira (ld. az alábbi linket).

Hírforrás: Harvard Business Review (USA) 2010/1-2. ; KIT
2010. május 04.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=heckeljuk_meg_a_munkat_--_de_csak_ha_elore_akarunk_lepni



Kisszínes

Adoptált brit telefonfülkékFEL

A mobiltelefonok túlburjánzásával folyamatosan tűnnek el a piros telefonfülkék. A brit falvak mindent megtesznek a védelmükért: örökbe fogadják őket.
Persze nem eredeti funkciójukban használják tovább, ugyanis manapság nem egy közülük verskabin, művészeti galéria vagy könyvtár formájában működik. A telefon mindegyik esetben már kiszerelésre került, helyén kis jácintcsokor, kertészeti és konyhaművészeti folyóiratok láthatók, a falakra pedig verseket ragasztottak. A vandál támadások kiküszöbölése végett felirat került fel az oldalukra: 'ez a fülke már nem a BT (brit telefontársaság) tulajdona, a készüléket kiszerelték és ma a helyi hatóságoké'.
Az adoptálási hisztéria egyik elindítója az Oxford közelében lévő Waterperry nevű település, amely elérte, hogy a 120 lelket számláló falu fogadja örökbe a fülkét és változtassa 'a költészet kioszkjává'. Mint elmondták, Angliától elválaszthatatlan a fekete taxi, a levelesláda, az emeletes busz és a piros telefonkabin is, ezért fontos a megóvása.


Miért a 17. oldalon...? -- egy olvasó kérdéseFEL

Címkék: használóképzés |

'Könyvtári könyveknél miért a 17. oldalon van az egyik pecsét? Miért pont azon a lapon?' -- a kérdésére érkezett válaszok az eredeti oldalon: link


Polcon porosodó kötetek ellenFEL

Ismerős a cím? A hivatkozott cikk megjelenése után országszerte kezdtek azon fáradozni a könyvtárak, hogy tegyenek a jelenség ellen. Íme egy alternatív megoldás: a nem használt kötet sem foglalja a helyet, és a polcon maradt állományra is kevesebb por jut. ;)


Hagyományos könyvespocok helyettFEL

Ha unod már a hagyományos könyvespolcokat, íme néhány alternatív megoldás az olvasnivaló tárolására -- képekkel.




Kiemelt Katalist-hír

Könyvtár a sötétben?FEL

Közalkalmazott szakkönyvtárosként dolgozom egy fővárosi nagy kórházban, az intézmény a Fővárosi Önkormányzat felügyelete ill. fenntartása alatt működik. Az állást könyvtárosként vállaltam egy 2 termet (kb. 100 nm) elfoglaló helyen. Az állomány 20 000 kötet könyv és több száz szakmai folyóirat.
Tavaly nyáron a különböző építkezések, költözések miatt a könyvtár helyiségeit ki kellet üríteni és átadni, a könyvek raktárban elcsomagolva várják új helyüket.
...
A jelenlegi kórházi vezetés a könyvtár új helyének a 30 négyzetméteres fotólabor egy sarkát és annak 10 nm-es sötétkamráját jelölte ki. A fotós hölggyel együtt birtokolnánk ezt a területet, az ő munkájához sötét, az enyémhez világos szükséges.
A teljes bejegyzés a munkahelyi terror blogon olvasható, érdemes a hozzászólásokat is megnézni: link

Hírforrás: Katalist
2010. május 03.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtar_a_sotetben



Információforrások

Nem sokan tudják, hogy le fogják kapcsolni az analóg televíziótFEL

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH)statisztikái szerint a hazai háztartások mindössze 13 százaléka hallott már arról, hogy 2011 végén lekapcsolják az analóg technológiával sugárzott, antennával fogható csatornákat, melyet digitális műsorszórás vált fel.
A 2011 végén befejeződő digitális tévés átállás 800 ezer háztartást érint, amelyek ma a földfelszíni televíziós adást kizárólag analóg technológiával (szobai vagy tetőantennával) fogják -- nyilatkozta Rozgonyi Krisztina, az NHH elnöke.
A szervezet statisztikái szerint a magyar háztartások 62 százaléka kábelen vagy internetes hálózaton(IPTV) keresztül nézi a televíziót, míg a többiek például földfelszíni adást néznek, vagy műholdon keresztül tévéznek. Tavaly a második félévben a háztartások 26 százaléka már digitalizált volt, míg 53 százalékuk analóg kábeltévés hálózaton keresztül nézte a televíziót, 20 százalékuk pedig földfelszíni adást fogott. A háztartások egy százalékában egyáltalán nem néznek tévét.


Már telepíteni sem kell a Google FöldetFEL

A Google virtuális földgömbje térbeli nézeteinek és épületmakettjeinek eléréshez többé nem szükséges telepíteni a Google Föld szoftvert, annak funkciói ugyanis már a Google Térkép (Maps) honlapon is elérhetőek, de csak egy bővítménnyel.
A Google Föld funkcióinak böngészőből való használatához a Google Maps ( link ) térképének tetején található Föld (angol verzióban Earth view) gombra kell kattintani, ekkor a szokásos felülnézet mellett elérhetővé válik a háromdimenziós mód is, melyben a keresőcég letölthető szoftveréből ismert módon lehet mozogni (körbeforgás: Shift+nyilak vagy Ctrl+egér), és a háromdimenziós épületmodellek is megjelennek a böngészőben.
Az új funkciók használatához a Google Föld-bővítményt telepíteni kell, amit innen lehet letölteni Windows és Mac OS X alá: link