Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/14., ápr. 7.


  E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Csökkentett kölcsönözhető állomány mellett valamelyest nőtt a használat
Amikor a dokumentum használati értéke nullává válik, fikció lesz a gyűjteményi érték is
Szakadás a könyvtárban? -- Tradicionalisták és modernisták identitása
A könyvtár meg- vagy újrafogalmazása? -- Üzenetre várva
Sokkal hatékonyabb, mint a mozgókönyvtár -- miniállomány a vegyesboltban
Minél többet változnak a könyvtárak, annál inkább maradhatnak változatlanok
A postás könyvtárak reinkarnációja -- postás és telekomos támogatással
Pr- és kommunikációs pályázat az OSZK-nál -- mi is lehet a családi olvasás?
Könyvfesztivál -- témabeli vízválasztó a Könyvtáros klub
Megmarad a könyvtárak közvetítő szerepe a bonyolultabb keresőkérdések esetén
Mennyibe kerül az Internet Archívum építése?
Karcsúsodó állomány és programok Kardoskúton
Sok iskolai könyvtár szolgáltatása 20-30 évvel maradt le -- de vannak jó példák is
Felsőoktatási könyvtárak -- útkeresés
Az USA közkönyvtári adatai -- pr-ként
Könyvtárosképzés és könyvtárak -- piaci szemlélet egy orosz aspektusból
Közösségi hálózatok használata -- kutatók egymás közt
Fehér Miklós a mozgókönyvtári ellátásról és a könyvtár szerepéről
Pénzből fejlesztenek a vasi közkönyvtárak
Apple-könyvtár vár az olvasni vágyókra
Zalatnay Cinire vágytak a gyulai rabok -- Szegeden könyvtárszakos rab szolgál ki
Útnak indul a Budapesti Román Kulturális Intézet könyvkaravánja

Analógiák

Két Sziget-bérlet egy jó fotóért -- könyvtár-pr is lehetséges 2.0 alapon

Kisszínes

Klónozzák a könyvtárost!
Megújul a Wikipedia
Szavazás az évtized magyar gyermekkönyvére
Ír az olvasó - egyre okosabb eBook-olvasók
Létezik-e tévékönyvtáros?
Közösségi szoftverek -- egyszerűen túl sok információ?
A tartalomgyárak lehetnek a média sírásói

Információforrások

Interneten is kutathatók lettek a középkori oklevelek
Új pszichológiai lap indul -- népszerű szerzőkkel
Szavazatszonda, Magyarország választ
A politikusok ne hülyítsenek minket! -- www.mitigernek.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Csökkentett kölcsönözhető állomány mellett valamelyest nőtt a használatFEL

Nagy-Britanniában a könyvtári kölcsönzés országszerte valamelyest növekedett, a könyvtárhasználat viszont enyhén esett. Leglátványosabb az esés a fiatalok esetében. Nem véletlenül fordul meg tehát a könyvtárakkal kapcsolatos költségcsökkentés a döntéshozókban. Az elmúlt 12 évben nyolcvan könyvtárat zártak be a szigetországban, főképpen az északi országrészben. Ám a könyvtárbezárásokkal nem lehet túl sok pénzt megtakarítani, ráadásul olyan időket élünk, amikor a könyvtárnál olcsóbb, térítésmentes humanizáló közeget aligha lehet kitalálni. Az érem mások oldala, hogy mostanában is több fényes, modern könyvtárat adtak, adnak át (Enfield város könyvtára vagy 2013-re Birmingham közkönyvtára). Ám ezek a könyvtárak szellősek, és a korábbi arányokat tekintve kisebb az állomány, és az általa elfoglalt tér. Lent gyerekek, számítógépek, fent csendesebb terek, könyvek, és ismét csak számítógépek. Az elmúlt 12 évben 12%-kal csökkent a brit közkönyvtárak kölcsönözhető állománya. (ref.: MG)
-- A jelenség jól magyarázható a hozamgörbe 3. szakaszából a 2. felé való elmozdulással. Ld.: Haszon, nyereség, hozam a könyvtárban. (3K)


Amikor a dokumentum használati értéke nullává válik, fikció lesz a gyűjteményi érték isFEL

A könyvtáros megpróbál különbséget tenni a használati érték és a gyűjteményi érték között. Az előbbit az egyes könyvek forgási sebességével lehet mérni, az utóbbit -- mivel is? Még leginkább a gyűjtőköri szabályzatban előírtaknak való megfeleléssel. Mi van azonban akkor, ha egy könyv használati értéke nulla? Nem válik ez esetben fikcióvá a gyűjteményi érték is? S vajon minden közkönyvtárnak olyan gyűjtemény kialakítására kell-e törekednie amely indokolja egészének vagy részének értékként való megőrzését? Itt megérkezünk az archivális funkció kérdéséhez, amelyet a közkönyvtárak vonatkozásában csak meglehetős korlátozással szabad érvényesíteni: a helyismeret, az országos együttműködésben esetleg megszabott szakterület terén. Ha pedig nincs archivális funkció, akkor értelmét veszti a gyűjteményi érték is, s marad a használati érték -- amiről tudjuk, hogy enyészni hajlamos, -- mint a megőrzés indikátora.
Persze a gyűjtemény mint olyan értékét kincsként, a könyvtárat fenntartó közösség kincseként is felfoghatjuk. Egy város, egy község lakossága büszkén tekinthet az éveken át szorgosan gyarapított könyvtárára, még ha nem is használja rendszeresen annak minden darabját. Még az is elfogadható, hogy az emberiség nagy teljesítményeit hordozó dokumentumoknak akkor is helyük van nagyobb közkönyvtárakban, ha nincs irántuk aktuális kereslet. Ne tévesszük azonban össze a mai világban létrejött és működő könyvtárak állományát a nagy történeti, nemzeti értéket képviselő gyűjteményekkel, s ne képzeljük, hogy előbb-utóbb minden könyvtár ilyenné válik. Bármennyire fájdalmas volt is, jól érzékeltette ezt a különbséget, s kijózanítólag hatott ránk, könyvtárosokra a szakszervezeti könyvtárak gyors eltűnése, állományuk felszámolódása a vonatkozó rendelet teljes semmibevevésével. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg.)


Szakadás a könyvtárban? -- Tradicionalisták és modernisták identitásaFEL

Angliában is téma a könyvtárak, könyvtárosok identitása, helye, feladata. Jól megkülönböztethetők a hagyományos és modern felfogás képviselői, használók és könyvtárosok között is. A koncepciójában a minisztérium (DCMS) (ld. előző számunkban: link ingyenes e-könyvekről, közösségi hálózatokról, a közösségek sokféleségéről és üzleti kapcsolatokról beszél, és most készül felülvizsgálni az 1964-es könyvtári törvényt. Mindez heves vitákat váltott ki a modern könyvtár mibenlétéről. Jól érezhető szakadás tapintható ki a hagyományos és a modern könyvtár-felfogás képviselői között. A 'Múzeumok Könyvtárak Archívumok Bizottság' elnöke a 'lepisszegés, késedelmi díjak' valamint a 'kávézó és számítógépek' különböző felfogásáról szól. A DCMS anyaga nem fordít kellő figyelmet a fiókkönyvtárakra, pedig a könyvtárnak kell az emberek lakhelyéhez menni, nem pedig fordítva. Nem megfelelő tehát a városközponti csillogó könyvtárpalota koncepciója. Alan de Button filozófus szerint a könyvtár az egyik utolsó olyan nyilvános tér, ahol az invitálás célja nem a munka vagy a fogyasztás. És a könyvek közelsége alapvető eleme a civil tereknek. E szintézis alapján is úgy tűnik: van szükség könyvtárakra, de nem olyanokra, mint amilyenek eddig voltak. (ref.: MG)


A könyvtár meg- vagy újrafogalmazása? -- Üzenetre várvaFEL

Ádám bejegyzését olvastam újra az előző írás kapcsán, és azóta csak egy dolog forog a fejemben: tényleg, mi lehet az az üzenet, amit a könyvtáros szakma ma a magyar nép felé kommunikálni tud?
Nem arra gondolok, hogy Ildikó, 53 éves könyvtáros, vagy Dániel, 24 éves könyvtáros mit tud kommunikálni, mert ezen a szinten szerintem nagyszerűen működnek a dolgok, legalábbis nekem az a benyomásom, hogy 10-ből 8 felhasználó biztos nem távozik csalódottan a könyvtárból, a telefontól vagy a számítógépétől.
Inkább a társadalmi szintű párbeszédre gondolok. Olyan típusú üzenetre, ami jelenleg a politikai pártokon kívül elég kevés szervezetnek van. Talán egy-két nagyobb vállalatnak (vagy ha a reklámot, mint médiát ide értem, akkor gyakorlatilag az egész üzleti szférának), de a civil szervezeteket lámpással kell keresni (kivéve az adó 1%-ának begyűjtése kapcsán, mert ott aztán mindenki tud nyomulni). Nem csak az explicit reklámokat értem, hanem a brandet, a küldetést, a lehetőséget. Mint mondjuk a Magyar Rádió utóbbi pár évben folytatott kommunikációja.


Sokkal hatékonyabb, mint a mozgókönyvtár -- miniállomány a vegyesboltbanFEL

Az angliai Cumbriában a könyvtárakat is érintő megszorításokra az egyik -- nem teljesen új -- válasz a 'Library Links' névre hallgató kistelepülések vegyesboltjaiban elhelyezett puhakötésű könyvtári állomány. A köteteket érintőképernyő segítségével önkiszolgáló módon lehet kölcsönözni. A használók ezen új könyveket is rendelhetnek, melyek egy héten belül érkeznek. -- Ahányszor kenyérre és tejre van szükséged, könyvet is kölcsönözhetsz -- mondja Jim Grisenthwaite, a tartomány kulturális ügyeinek irányítója. A könyvtári szolgáltatópont növeli a bolt forgalmát, heti hét napon van nyitva, és összehasonlíthatatlanul hatékonyabb, mint a mobil könyvtár. Ezek a szolgáltatási pontok elhelyezhetőek kocsmákban, garázsokban, postahivatalokban és még nagyon sok helyen -- mondja az önkormányzati szakember. Lazonby településen szintén ilyen üzemel. Ott a helyi Co-op üzletben kb. 200, többnyire fikciós mű található. (ref.: MG)
-- Magyarországon két éve nyílt meg a lehetőség posták szerződéses üzemeltetésére, akár közös fenntartás keretében is. A népességmegtartást, helyi identitást jobban támogató posta--könyvtár kísérletről azonban egyelőre nincs hír. Elegánsabb könyvesboltokban, éttermekben azonban fel-felbukkannak könyves sarkok -- a helyi közkönyvtártól független szervezésben. A kistelepülési lakosságot ellátandó a látványosabb, de drágább mobil könyvtárak száma ugyanakkor megnőtt, mivel ilyen alkalmatosságra lehetett központi pályázati pénzekhez jutni. (MG)


Minél többet változnak a könyvtárak, annál inkább maradhatnak változatlanokFEL

A könyvtárak soha nem változnak -- olvasható a The Library Quarterly 75 évvel ezelőtti számában. E kijelentés arra a gondolatra juttathat bennünket, mai olvasókat, hogy a könyvtárak a gyakorlatban, és elvben is sokat változtak -- meglehetősen kiszámíthatatlan módon. Az egyetlen dolog, amiben nem látszik változás, az a könyörtelen kritika, melyet alkalmazni kell magunkkal és szakmával szemben, illetve a ragaszkodás ahhoz a képzethez, mely szerint ránk nem vonatkoznak a társadalmi változások. (ref.: MG)


A postás könyvtárak reinkarnációja -- postás és telekomos támogatással FEL

2009-ben az Exlibris Könyvtári Alapítvány működtetésében megnyitotta ajtaját az olvasók előtt az írószövetségi, és ugyanabban a helyiségben, a VI. kerület, Bajza u. 18. szám alatt, az Írószövetség székházában a megmentett volt Benczúr könyvtár is. A könyvtárosok közül sem maradtak munka nélkül az aktív korúak, az új alapítvány, aki kérte, annak biztosított munkahelyet.
Keömley Eszternek -- aki elismerésül MSZOSZ-díjat kapott -- elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a több mint ötven éve működő, igen nagy értékű és a postások körében rendkívül népszerű könyvgyűjtemény egyben maradt, és a jövőben is azt a célt szolgálhatja, amire létrehozták. Él már a határozatlan idejű szerződés a Magyar Telekommal, mely szerint hat helyszínen nyújt szolgáltatást az Exlibris Könyvtári Alapítvány, és folyamatban vannak a tárgyalások a Magyar Postával is, hogy a hét postai üdülőben már működő letéti könyvtárak mellé megnyíljanak a korábban lezárt munkahelyi kölcsönzőhelyek is. Keömley Eszter kitartása és céltudatossága nélkül ez a könyvtár is annak a több száznak a sorsára jutott volna, amelyeket az elmúlt húsz év során az országban lezártak, sorsukra hagytak.

Hírforrás: Postás Dolgozó, 2010. márc.
2010. április 01.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_postas_konyvtarak_reinkarnacioja_--_postas_es_telekomos_tamogatassal_

Pr- és kommunikációs pályázat az OSZK-nál -- mi is lehet a családi olvasás?FEL

Rendezvénysorozatának pr- és kommunikációs feladataihoz keres partnert az OSZK. Az ajánlattételi határidő április 14., a szerződés jövő februárjáig szól. Pályázatot hirdet az Országos Széchényi Könyvtár a 'Családi olvasás éve' rendezvénysorozat pr- és kommunikációs tevékenységére. A könyvtár az EU-s forrásból megvalósuló projekt kulturális rendezvényeinek lebonyolítására, nyilvánosságának biztosítására, ismerté tételéhez keres partnert. A feladatok többek között tartalmazzák a médiával való kapcsolattartást, internetes honlap működtetését, projektértékelő kiadványok biztosítását, szórólapok, mappák, matricák tervezését és elkészítését, plakátok valamint on-line reklámok kihelyezését.
-- OK, de mit is jelenthet a 'családi olvasás' -- szlogen, amiért most pénz is jár. Alaposan átgondolt koncepció-e? Ha az olvasás -- legalábbis az elmélyült fajtája -- individuális cselekvés, akkor azt családi körben végezve: mindenki külön szobájában olvas -- vagy ugyanez egy légrétben. Ha nem individuális, akkor feltehetően felnőtt vagy a gyerek felolvas, a többi hallgatja. Vagy éppen közösen megbeszélik az olvasmányt. Családon belül ez viszonylag intim dolog, gondoljunk csak az elalvás előtti bizalmas beszélgetésekre -- s mi köze ehhez a könyvtárnak? Olyan is benne lehet, hogy könyvtári olvasóteremben a szülő kiságyba teszi csemetéjét, míg ő válogat, olvasgat. A palánta közben műanyag könyvet rágcsál. Az is egyre gyakrabban előfordul, hogy a családból egyvalaki beiratkozik, és egy olvasójegy árán a család egészét ellátja. Családinak éppen családi... Ám izgalmas lehetőség lehet, ha a felnőttek, könyvtárosok beleolvasnak a gyerekeket érdeklő irodalmakba. (MG)


Könyvfesztivál -- témabeli vízválasztó a Könyvtáros klub FEL

Címkék: rendezvény | olvasás |

A könyvfesztiválon több mint 300 program közül választhatnak az érdeklődők, de ez a négy nap egyúttal a magyar könyvpiac, pontosabban a magyar anyanyelvű könyvpiac legnagyobb szakmai fóruma is. Idén a következő témák kerülnek megbeszélésére: a könyvkiadás és könyvkereskedelem helyzete, a válság következményei, a hamisítások elleni szellemi-tulajdonvédelem, az elektronikus könyv, a digitális könyv, az e-book. A Könyvtáros Klub keretében a magyar könyvkultúra legnagyobb léptékű támogatási rendszeréről, a Márai-programról, a könyvtári szolgáltatások fejlesztéséről, a magyar és az egyetemes kultúra örökségéről és védelméről, s mindenekelőtt a könyvfesztivál örökzöld témájáról, az olvasáskultúra fejlesztéséről, az olvasóvá nevelésről lesz szó.


Megmarad a könyvtárak közvetítő szerepe a bonyolultabb keresőkérdések eseténFEL

Finn kutatók az ottani 'Kérdezd a könyvtárost' digitális referensz szolgáltatáshoz beérkezett kérdések alapján azt vizsgálták, mennyiben más típusúak a referensz kérdések 2006-ban 1999-hez képest, és milyen trendeket tükröznek a változások. ... A munkaigényesebb kutatást megkívánó kérdéseknél a legnagyobb változást a tematikus kérdések részarányának csökkenésénél (26%-ról 15%-ra) tapasztalták. Tehát az derült ki, hogy a használók a viszonylag egyszerűen alkalmazható keresőmotorokat alkalmazzák tematikus keresésre, némiképp csökkentve a könyvtárak hagyományos közvetítő szerepét. Ugyanakkor a hosszabb kutatást igénylő kérdések számának enyhe emelkedése (24-ről 26%-ra) azt sugallja, hogy megmarad a könyvtárak közvetítő szerepe a bonyolultabb keresőkérdések esetén. (ref.: Hegyközi I.)


Mennyibe kerül az Internet Archívum építése?FEL

A tanulmány célja, hogy felbecsülje Horvátország Nemzeti és Egyetemi Könyvtárában a horvát webes források feldolgozásának, valamint szolgáltatása kifejlesztésének és fenntartásának költségeit, elemezze a feldolgozás jelenlegi szervezetét és munkafolyamatait, és javításukra javaslatot tegyen.
Az értékelési időszak két hónapig tartott, ami alatt a személyzet tagjai percre pontosan figyelték feladataikat. Az eredményeket összehasonlították az ausztrál nemzeti könyvtár ugyanilyen gyakorlatával és a horvát nyomtatott kiadványok katalogizálási költségeivel.
A webes források feldolgozásának beható elemzése a feladatok kiegyensúlyozott leírását és a munkatársak közötti megosztását mutatta, a jelenlegi munkafolyamat megfelel a webes források hatékony feldolgozása követelményeinek. Általános megállapítás, hogy az új tételek archiválására ugyanannyi időt fordítottak, mint a már archivált dokumentumok ellenőrzésére és karbantartására, amit a webes források tulajdonságainak változása, az URL-ek instabilitása és a technológia változása okoz.


Karcsúsodó állomány és programok KardoskútonFEL

A könyvtárban folyamatosan lehet vásárolni a leltári állományból leselejtezett kötetekből. A kistelepülés több fiataljának ez a hely nyújtja az internetezés lehetőségét is. Havonta egy alkalommal kézműves foglalkozást is tartanak a kisebbeknek.


Sok iskolai könyvtár szolgáltatása 20-30 évvel maradt le -- de vannak jó példák isFEL

Az iskolai bibliotékák 30-40 százalékában egyetlen számítógép sincs. Magyarország 5000 általános és középiskolájának mindössze 64 százalékában működik könyvtár a 2008-as közoktatási statisztika szerint. A tanulóknak még 60 százaléka sem látogatja iskolájának könyvtárát ? pedig egy évvel korábban ez az arány még majdnem 70 százalék volt. Szinte minden szám súlyos gondokat jelez, miközben sok a jó gyakorlat.
A Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) alelnöke, Dömsödy Andrea úgy látja, hogy az állomány összetétele és a szolgáltatási kínálat sajnálatosan sok iskolában megrekedt a 20-30 évvel ezelőtti szinten: a könyvtárosi tevékenység itt nagyjából annyi, hogy rövid nyitvatartási időben, elsősorban a kötelező olvasmányokat és a tankönyveket kölcsönzik ? ne csodálkozzunk hát, hogy egyre kevesebb a látogató.
Az egyesület alelnöke ? persze sok más mellett -? kifejezetten jó iskolai könyvtárnak tartja például a marcali Mikszáth utcai általános iskola könyvtárát, a hatvani Óhatvani Kodály Zoltán tagiskoláét és a tiszaföldvári ószőlői iskoláét ?- egyik se nagyváros, egyik se nagy iskola.


Felsőoktatási könyvtárak -- útkeresésFEL

Mivel számos digitális dokumentumot a könyvtár megkerülésével is elérhetnek a felhasználók, nehézségbe ütközik az, hogy a könyvtárat összekapcsolják az ott található digitális tartalmakkal. A könyvtár ráadásul nem is tudja ellenőrizni, hogy a felhasználók miként fedezik fel a digitális tartalmakat.
Megkérdezhetjük tehát, hogy egyáltalán szükséges-e, hogy a könyvtárak olyan anyagokat gyűjtsenek, amelyek a weben könnyen megtalálhatók. Nem volna-e helyesebb, ha intézményük sajátos információigényeire koncentrálnának, és azt szolgáltatnák, ami nehezen található meg internetes keresőkkel? Nem kellene-e több figyelmet fordítaniuk a könyvtárakban létrehozott digitális könyvtárakra, még akkor is, ha azok kevesek érdeklődését keltik is fel? Milyen szerepet kell játszanunk a digitális források archiválásában? Bárhogyan válaszolunk is ezekre a kérdésekre, tény, hogy a digitális dokumentumok átalakítják a gyűjteményekről alkotott képünket.
A gyűjtemények kialakítása többletértéket ad. Annak lehetősége azonban, hogy a könyvtárak kiválaszthassák a nekik szükséges dokumentumokat, egyre csökken, főleg a csomagban kapott digitális anyagok és a nyílt hozzáférés növekvő szerepe, vagy a Google könyvdigitalizálása folytán. A digitális forrásokhoz való könnyű hozzáférés csökkentette a könyvtárosok és a hallgatók, valamint az oktatók közötti kapcsolatot, ezért ennek építésére tudatosan oda kell figyelni, és a használóképzés, továbbá az egyetemi tudományos életben való részvétel útján kell támogatni. (ref.: Koltay T.)


Az USA közkönyvtári adatai -- pr-kéntFEL

Az OCLC jelentése a legfrissebb, 2010-es adatokat foglalja össze szépen megrajzolva. Pár adat:
- naponta 300 000 amerikai használja munkakeresése közben a közkönyvtárakat,
- 12 000 ingyenes wifipontot szolgáltatnak a könyvtárak, ezzel leelőzve a Starbucks egész világot lefedő 11 000 pontját,
- havonta 2,8 millió állampolgár veszi igénybe az üzleti életéhez a könyvtárak szolgáltatásait,
- a 181 millió bankkártya mellett 151 millió könyvtári tagkártya van forgalomban az USA-ban,
- naponta 2,1 millió DVD-t kölcsönöznek könyvtárból,
- kb. ugyanakkora a napi kölcsönzési forgalma a könyvtáraknak (7,9 millió könyv, 22 millió USA dollár értékben), mint a FedExnek az egész világon (8 millió).


Könyvtárosképzés és könyvtárak -- piaci szemlélet egy orosz aspektusbólFEL

A jelenlegi helyzet paradoxona az, hogy minél többet kapnak az egyetemisták, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy könyvtárban fognak dolgozni. Az olyan társadalmilag fontos területeken, mint a pedagógia, az egészségügy és a könyvtárügy vissza kell térni a korábbi államilag irányított munkába állási rendszerhez és a fiatal szakembereknek adható kedvezményekhez. Pénzügyi szempontból lehetséges a szerződéses képzés: a szerződést a főiskola, a munkaadó és a hallgató köti. A könyvtárosképzés soha sem fog tudni beilleszkedni a piacgazdaságba, ahogy a könyvtárak sem, mivel ez az egyetlen terület, ahol a lakosság térítésmentes szolgáltatásokat vehet igénybe. A könyvtáros iskolák még önfenntartók sem tudnak lenni, a könyvtárakkal együtt csak az állami finanszírozásra támaszkodhatnak. Ha az állam érdekelt abban, hogy az országban művelt emberek legyenek, akkor kénytelen a könyvtárakat finanszírozni. Egy ország könyvtári rendszerének szintje az ország kulturális és oktatási fokmérője. A könyvtári infrastruktúra fejlettségétől függ az állami reformok sikere, a tudomány, az oktatás, a gazdaság, a kultúra fejlődése. (ref.: Viszocsekné P. É.)


Közösségi hálózatok használata -- kutatók egymás köztFEL

A kutatók több mint 37%-a használ közösségi hálózatokat, de csak 12%-uk szakmai célokra. Fiatal kutatók esetében az arány 56%, 13%-os szakmai céllal. Az utóbbi számok különbsége meglehetősen kicsi. Több közösségi oldal is kínál számukra felületet: Academia.edu link Epernicus link BioMedExperts.com, link Laboratree link ResearcGate link ReaearchPages link Scilink link Úgy tűnik azonban, hogy ezek közül egyik sem vált elsöprő erejűvé a kutatók között. Emögött állhat a tudományos ismeretek nem kívánatos elszipkázásának félelme, de egyszerűen időhiány is. Új projekt a nyílt forráskódú VIVO szoftver-platform, mely kutatásokkal kapcsolatos nyilvános adatokat szolgáltat. (ref.: MG)


Fehér Miklós a mozgókönyvtári ellátásról és a könyvtár szerepérőlFEL

A ppt az alábbi linken tekinthető meg.


Pénzből fejlesztenek a vasi közkönyvtárakFEL

Közel 100 millió forintot fordíthat a Berzsenyi Dániel Könyvtár a következő két évben szolgáltatásainak bővítésére és elektronikai fejlesztésre. Ezt az összeget az Új Magyarország Fejlesztési Terv két pályázatán nyerték. Létrehoznak többek között egy olyan internetes oldalt, ahol az olvasóknak 24 órán át lehetőségük lesz könyvtári ügyeik on-line intézésre. Az egyik pályázaton 12 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Ebből bővítik az elektronikus adatbázist: három év alatt a helyismereti gyűjtemény 20 000 darabját digitalizálják és létrehozzák a Vas Megyei Könyvtári Portált. Az olvasók on-line intézhetik majd többek között a kölcsönzési idő meghosszabbítását és az előjegyzéseket.


Apple-könyvtár vár az olvasni vágyókraFEL

Meg sem jelent még az Apple tabletje, máris zavart okozott az erőben. A könyvolvasásra tervezett iBook alkalmazás valódi e-könyv-háborút robbantott ki a piacon. Az Amazon árazási modellje helyett kedvezőbbet kereső nagy kiadók, terjesztők csapatostól pártoltak át az Apple által bejelentett iBook Store-ba. Az Amazon végül csak az árszabási mód kedvezőbbé tételével tudta meggyőzni az öt legnagyobb kiadót, hogy ne távolítsák el műveiket a Kindle könyvesboltból.
Valódi polcra rendezhetjük a megvásárolt könyveket. Az árháború kirobbantásával az Apple, és az iPad vásárlói is jól jártak. A készülék boltba kerülésekor már hatvanezer kötetből válogathatnak az olvasni vágyók. A kisebb könyvtár állományával vetekedő listában friss címek, bestsellerek és klasszikus művek is találhatóak, így mindenki kedvére válogathat. Az iBook egyetlen árnyoldala, hogy az itt megvett könyveket egyelőre nem lehet más berendezésen olvasni, a máshol vett könyveket pedig lehetetlen felmásolni az iPadre.


Zalatnay Cinire vágytak a gyulai rabok -- Szegeden könyvtárszakos rab szolgál kiFEL

Több mint 300 ezer forint értékű könyvvel gazdagodott csütörtökön a gyulai székhelyű Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet könyvtára. Az ott 'lakók' kívánságlistáján a Zalatnay Saroltával foglalkozó kötetek kerültek az első helyre. Intézményünkben máig 5382 kötet közül választhattak a fogvatartottak, igaz az utóbbi években kevesebb lehetőségünk nyílt új könyvek vásárlására -- mondta lapunknak Arató Ferenc, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. Mint megtudtuk, bár a kis, néhány négyzetméteres bibliotékában elsősorban régebbi kiadású művek találhatóak, hetente átlagosan 55?75 kötetet kölcsönöznek ki a fogvatartottak.


Útnak indul a Budapesti Román Kulturális Intézet könyvkaravánjaFEL

Másodjára indul útjára a Budapesti Román Kulturális Intézet könyvtárának Könyvkaraván programja, amely 2009-ben nagy sikerrel népszerűsítette a könyvtárat a magyarországi román kisebbség körében. A karaván 2010 április 19. és 21. között Gyulára, Elekre és Méhkerékre látogat el. A rendezvény célja, hogy a román nyelven olvasó emberek megismerjék az RKI könyvtárát, bemutassa a könyvtári állomány gyarapodását, valamint felolvasásokkal, rövid színházi jelenetek bemutatásával és filmvetítéssel népszerűsítse azokat. A Könyvkaraván állomásai: a gyulai gimnázium, valamint a méhkeréki és az eleki általános iskolák.




Analógiák

Két Sziget-bérlet egy jó fotóért -- könyvtár-pr is lehetséges 2.0 alaponFEL

A játékban való részvételhez nem kell mást tennünk, csak megmutatni a világnak ötletes / m?vészi / kreatív / vidám / bolondos / exhibicionista oldalunkat. Fényképezzük le magunkat vagy barátainkat a világ bármely pontján szigetes pólóban és küldjük el a szervezőknek.
-- Pl.: a könyvtár pr-jét segítő alkotások díjazása... (MG)




Kisszínes

Klónozzák a könyvtárost!FEL

Címkék: humor | munkaügy |

A költségvetési megszorítás miatt rajtam kívül minden könyvtárost elbocsátottak. A biotechnológia mai állása szerint azonban van mód a klónozásra. Ennek előnyei:
- megtöbbszöröződik a könyvtári diploma is
- áramvonalasabbá válik a képzés
- kiváló lesz a belső kommunikáció
- mindannyiunknak elég egy társadalombiztosítási azonosító is, és egy fizetés is elég
- egy cafetaria-csomagot is elég kidolgozni ránk
- ruhatárunk cserekompatibilis.
(kattints a képhez)


Megújul a WikipediaFEL

Áprilisban megújul a Wikipedia szerkesztői felülete és részben az arculata is. Elsőként az angol nyelvű kiadás változik ?- írja az Index. A legátfogóbb átalakítás zajlik a Wikipedia 2001-es indulása óta: a Wikimedia Alapítvány áprilisban kezdi meg azoknak a fejlesztéseknek a fokozatos élesítését, melyek kidolgozása és tesztelése már hónapok óta zajlik.
'Az alapértelmezett arculatot egy új témára, a Vectorra cseréljük le, amelyben az alapvető funkciókat egyszerűbb lesz megtalálni' ? írják a változást bejelentő blogbejegyzésben. Amint a tesztoldalakon látható, radikális átalakulásra nem kell számítani a dizájnban, inkább apróbb kozmetikai frissítések jönnek, a leginkább feltűnő újítás, hogy a keresődobozt a bal oldali oszlopból az oldal tetejére helyezték át. A Wikipedia-logóhoz is hozzányúltak, de csak a korábbi változat apróbb hibáit javították ki benne. Látványosabban módosul a szerkesztői felület, itt a szövegfelvitel, a módosítás egyszerűsítése, az újabb webes lehetőségek kihasználása volt a fejlesztés célja

Hírforrás: Kreatív
2010. március 31.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megujul_a_wikipedia

Szavazás az évtized magyar gyermekkönyvéreFEL

Melyik az utóbbi évtized legjobb magyar gyermekkönyve? Erre a kérdésre keresi a választ a 'Tíz év ötven gyermekkönyve' akció, melynek keretében véleményt formál a szakma és -- online szavazás keretében -- az olvasóközönség is. A végeredményt a VI. Gyermekirodalmi Fesztiválon tudhatjuk meg. A szavazás végeredményét a VI. Gyermekirodalmi Fesztiválon, a Művészetek Palotájában hirdetik ki, 2010. május 1-jén, s itt ismerhető meg a szakmai szervezetek ajánlása nyomán kialakult TOP 50-es lista is. A könyvek listája -- s ahol egyben szavazni is lehet -- ide kattintva található.


Ír az olvasó - egyre okosabb eBook-olvasók FEL

Amikor az első eBook-olvasók megjelentek, nem sokan kötöttek volna rá fogadást, hogy a nem igazán attraktív külsejű, kissé nehézkesen használható és meglehetősen drága készülékek elterjednek majd. Még a legoptimistább prognózisok is legfeljebb azzal számoltak, hogy talán egyszer, amikor a nagy hardvergyártók is ráharapnak az eBook-üzletre, készülhetnek olyan változatok is, amelyek árban és praktikumban megütik majd azt a szintet, ami a piaci áttöréshez szükséges. Most pontosan itt tartunk: immár olyan óriások is gyártanak elektronikus olvasót, mint a Samsung vagy a Sony, a verseny pedig az eszközök árára és szolgáltatásválasztékára is jó hatással van. Olvasógépet leginkább azért vesz az ember, hogy olvasson - vagyis az elektronikus könyvek egyre bővülő kínálata miatt. Egy-egy készülék sikere jelentős részben a hozzá kapható olvasnivalótól függ. A samsung például már a fejlesztés időszakában szerződést kötött a Barnes & Noble's kiadóházzal, így most, amikor az olvasókészülékei megjelennek, több mint egymillió kötetből álló választékot tud letöltésre felajánlani. Ráadásul a megvásárolt és letöltött könyveket az eBook-tulajdonosok kölcsön is tudják adni egymásnak: létezik egy formátum, amelyben a kötet újabb vásárlás nélkül áttölthető egy másik gépre is. Igaz, így csak két hétig olvasható, de addig legalább ingyen.


Létezik-e tévékönyvtáros?FEL

Címkék: glossza | identitás |

Napjaink tévékönyvtárosa, ha volna, csöppet sem tűnne ősinek, figyelembe véve persze különleges életmódját. A tévékönyvtárost a nagy 'Brehm' afféle élő kövületként tartja számon, aki van is meg nincs is, de ezt a bonyolult lételméleti problémát maga a nagy Brehm se tisztázza egyértelműen. Tévékönyvtáros állítólag létezik ma is, csak halvány dunsztunk sincs, hol, mert ember nincs, aki kutakodna még könyv, könyvtár, netán éppenséggel könyvtáros iránt. Ily módon nincs mit tennünk: a tévékönyvtárost ma már kiveszőfélben lévő fajnak kell tekintenünk. Persze megtörténhet, hogy egykori nagy elterjedési területének jelentéktelen töredékén még ma is meghúzza magát, mi több, egyes példányai amerikai nagyvárosokba újfent behatolnak, hogy az igen szapora adatbázisok és fájlmegosztó rendszerek vetélytársaivá fejlesszék magukat, de ez csak afféle folyosói szóbeszéd. Hol vagyunk mi Amerikától?
Nálunk a tévékönyvtáros, ha rejtőzik valahol, vélhetően megmaradt korábbi fejlettségi állapotában. Mellékesen szólva ez lehetne a mi szerencsénk, mert általa legalább pontosíthatnánk evolúcióbiológiai ismereteinket. Rájöhetnénk például, hogyan jutottunk el a Kovalikkárolyicustól a Dérijánosicuson át a mai leszármazottakig. Elvégre a hasadtujjú lúd is összekötő kapocs a lúdalkatúak és általában a vízi madarak között, nemde?


Közösségi szoftverek -- egyszerűen túl sok információ?FEL

'Benne van a pakliban, hogy a Facebook azért tűnhet el egy napon a süllyesztőben, mert egyszerűen túl sok dolog történik ott. A Twitternél ugyanez a helyzet. Aki 50 vagy 100 felhasználó bejegyzéseit követi nyomon, egy idő után elveszíti az érdeklődését. Senki sem olvassa el, hogy mi történt két órával ezelőtt, amikor éppen nem ült a képernyő előtt. Amennyiben valaki nem érhető el állandóan, és nem kell e-maileket lehívnia és válaszolnia, az joggal érezheti úgy, hogy luxusélete van. Viszont az is igaz, hogy egy jó bejegyzés vagy egy fontos információ elolvasása boldogságérzetet ad. Olyan ez, mint a jackpot, amiért az egészet csináljuk' -- közölte B. J. Fogg.


A tartalomgyárak lehetnek a média sírásói FEL

Ugyan a tartalomgyárak többsége csupán néhány éve jelent meg a piacon, de mára szinte megkerülhetetlen tényezővé váltak. Jó példa erre a Demand Media nevű cég is. A Demand Media naponta több ezer szöveges bejegyzéssel és videóval árasztja el az internetet. A Richard Rosenblatt által életre hívott vállalat napjainkra lett meghatározó tényező a tartalomszolgáltatók között és a különböző kiadók aggódnak is a jövőjük miatt. 'Mindennap elolvasom az újságokat és még több hírt a világhálón, szeretem a híreket' -- jelentette ki a Financial Times-nak Rosenblatt, akit sokan nemes egyszerűséggel az újságírás és a média sírásójának neveznek. A 40 éves szakember által felépített birodalomra jellemző, hogy a YouTube egyik legnagyobb bedolgozója és 1,3 millió szöveges bejegyzést, tudósítást szállít a különböző online sajtóorgánumoknak. A cég 7000 munkatársa naponta több mint 4500 új anyagot készít. Az alig négy éve alapított vállalat rövid időn belül a hagyományos média ellenségévé vált. Jay Rosen, a New York-i Egyetem professzora egyenesen ördöginek nevezte a Demand Media által alkalmazott üzleti modellt. Mások olyan szavakkal illették, mint 'digitális tartalomfarm', 'válaszgyár' vagy 'kihasználóüzem'.




Információforrások

Interneten is kutathatók lettek a középkori oklevelekFEL

Az ország több levéltárának középkori oklevélanyagát tárja egységes, könnyen kezelhető információs rendszerben a kutatók, egyetemisták elé a Magyar Országos Levéltár, amelynek honlapján hétfőtől mintegy 108 ezer középkori irat érhető el.


Új pszichológiai lap indul -- népszerű szerzőkkelFEL

Ranschburg, Feldmár, Csernus, Müller Péter és Szendi Gábor is ír a Sanoma Budapest új lapjába, a Nők Lapja Pszichébe. A. Kovács Éva a főszerkesztő. Mint arról már beszámoltunk, Nők Lapja Psziché címmel új lappal jelenik meg a piacon a Sanoma Budapest. A kiadó azt szeretné, ha a lap tömeglappá válna, és olyan tudományágat mutatna be, ami eddig kevésbé volt ismert a magyar sajtópiacon, de amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik.


Szavazatszonda, Magyarország választFEL

Vesse össze nézeteit a pártokéval! Elektronikus tesztek.


A politikusok ne hülyítsenek minket! -- www.mitigernek.huFEL

Címkék: információforrás |

A tizenkét tagú civil társaság a Mit ígérnek? néven honlapot indított még januárban. A tagok azt ígérik, hogy elfogulatlanul, a pártoktól egyforma távolságot tartva, egységes módszertan alapján elemzik a pártok programjait, és az eredményeikről folyamatosan, közérthető módon számolnak be a mitigernek.hu honlapon.