Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/13., márc. 31.


E lapszám szerkesztője: Pál Nikolett Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

A közkönyvtárak modernizálása: új minisztériumi anyag -- és kritikája
Könyvkölcsönző - könyvesbolt és könyvtár egyben?
* * * Fűzfa Balázs: Irodalom 11., Irodalom 12. -- Nógrádi Gábor méltatása * * * Hirdetés * * *
A botrányok után a British Library az információfelhasználási gyakorlatra irányítja a figyelmet
Fizetőssé válik az angol Times
A könyvtárak eddig fontos szerepet játszottak az egyetemek életében. Most pedig meg kell újulniuk.
Miért annyira lehetetlenek az egyetemi könyvtári honlapok?
Megemlékezés Pósa Lajosról -- a magyar gyermek- és ifjusági irodalom megalapítójáról
'Jó minőségű' iskolai könyvtáros is kell a gyereknek, nem csak Google
Olvasás-népszerűsítő program a gyerekkönyvtárban éjszaka is -- 'Manók éjszakája'
A kötelezőket zanzásított formában olvassák a gyerekek -- egyébként meg nemigen tudjuk, mit olvasnak
Sci-fi könyvtárkép és repülő helytörténeti könyvtáros
Biblioterápiáról -- Zenta
Kóstoló az orosházi biblioterápiából
Van-e szinergia a közösségi szoftverek és a könyvtári szolgáltatás között?
Pragmatikus vagy analitikus információs stílusra gyúrnak a könyvtárak?
A Könyvtár.hu első blogja: Könyvtár 2.0 kísérleti műhely
Drága a könyvtári késés
A dánok kétharmada könyvtárhasználó -- a távhasználat nő meredeken

Analógiák

Rengeteg remek ötlet, amellyel 'felfrissítenék a város megfakult imázsát' -- a könyvtárakét is lehet?
Térképről menetrend egyetlen kattintással -- olyan, mintha a MOKKA-ból egyenesen bibliográfia készülhetne
Minél kevésbé érthető, minél inkább többértelmű, annál jobb korrupció szempontjából

Kisszínes

Rejtőt olvassák a legtöbben a neten
Mi is elkészítettük a magyar üvegházi szabályozó számítógépet (videó)
Guinness-rekord kísérlet: József Attila Ódája 300-tól
3 nap: gyerekkönyv-írók és illusztrátorok várják a gyerekeket a Művészetek Palotájában
Az online játék a jövő kulcstechnológiája?

Kiemelt Katalist-hír

filmajánló: Robotkönyvtáros

Információforrások

Digitalizálják a Vatikáni Könyvtár kéziratait
Politikusfigyelő adatbázis
Megnyílt a Kisebbségkutató Intézet olvasóterme Kolozsváron
Portál készül közigazgatási tudásmegosztási fókusszal


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A közkönyvtárak modernizálása: új minisztériumi anyag -- és kritikájaFEL

A könyvtárakért is felelős angol államtitkárság Kultúra, Média és Sport Osztálya 64 oldalas anyagot bocsátott ki. Ajánlása többek között: legyen születéstől fogva nemzeti alapszolgáltatás az internethez való szabad hozzáférés, jog bármely könyv kölcsönzéséhez (a nyomtatáshoz nem elérhetőkhöz is), az e-könyvek eléréséhez, a használóknak megfelelő könyvtári nyitva tartáshoz, és az ország bármely könyvtárának tagságához. A kulturális miniszter kifejtette: a közkönyvtárak lélegeznek leginkább egyszerre a közösségekkel; tudást, szabadidő-eltöltési lehetőséget, bármely életszakaszban való támogatást nyújtva. Öröm, hogy vannak első osztályú példák a szolgáltatásra. Ám senki sem tudja azonban megmondani, hogy az utóbbi 160 év könyvtári modellje érvényes-e a 21. században. Mint minden könyvtáros tudja, a közkönyvtár nem az olvasókra való passzív várakozásról szól. Hanem a közösség életével való összefonódásról, kapcsokat teremtve más közszolgáltatásokhoz, és válaszolva a mindennapi politikai kihívásokra. -- A könyvtári szakmai szervezetek az anyag erősségeinek kiemelése mellett kritikájukat is megfogalmazták: pontosabb fogalmazást, konkrétumokat, ténylegesen új koncepciót, valamint ütemtervet szorgalmazva. (ref.: MG)
-- Érdekes megfigyelni, hogy a dokumentum
1. A használói igényekből indul ki, és végig ezt tartja figyelme középpontjában.
2. A könyvtárra és szolgáltatásaira eszközként és nem célként tekint.
3. A hatékonyság, tehát az eredmény és a ráfordítások hányadosa -- felelősség az adófizetőkért és használókért -- visszatérő szempont.
A dokumentum hasznos továbbá összegyűjtött könyvtári benchmart-adataiért és mellékleteinek ábráiért is. (MG)


Könyvkölcsönző - könyvesbolt és könyvtár egyben?FEL

Új magánkönyvtár nyílt a fővárosi Kálvin téren. Úgymond egyesíti a könyvesboltot és a könyvtárat: mielőtt elvisszük, kikölcsönözzük a könyvet, a teljes árát kifizetjük. A "kölcsönzéskor" kapott nyugtával később visszakaphatjuk a könyv árát,amennyiben 15 napon belül visszavisszük a könyvet. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk megtartani, a továbbiakban nincs teendőnk. Ha a kölcsönzés mellett döntünk; vagyis 15 napon belül visszavisszük a könyvet és felmutatjuk a nyugtát visszakapjuk a könyv árát (amiből levonják a kölcsönzési díjat).


* * * Fűzfa Balázs: Irodalom 11., Irodalom 12. -- Nógrádi Gábor méltatása * * * Hirdetés * * *FEL

Fűzfa Balázs irodalmi tankönyveinek megszületése, megjelenése korszakhatár.
Nem a totalitása (vagy mondjuk inkább: teljessége) miatt az, amelyben a különböző művészetek, eszmék, stílusok, alkotások közötti hálót szövögeti, hogy az adott korok gondolati, érzés- és értékrendszerét minél jobban felmutassa a diákoknak, s az összefüggéseket megértesse. Az efféle teljességre már mások is törekedtek. Az interdiszciplináris oktatásnak sok harcosa volt és van, akik nem felszeletelve akarták, akarják átadni a világot a következő nemzedéknek.
Nem is azért korszakhatár a 11. és 12. osztálynak szóló irodalomtankönyv á la Fűzfa, mert kreatív feladataival, folyamatos provokációs aktivizálásával szinte kényszeríti a diákok gondolkodó csoportját, hogy kibonthassa, fejleszthesse a képességeit, alkalmazza meglévő ismereteit, s a tudás megszerzése során maga is alkotó legyen, ne csak bamba befogadó, mint a poros és porosz iskolarendszer kis bakáiként mi voltunk. Ez a fajta könyv- és tankönyvalkotás, ez a fajta bevonás, bevonódás az értékek és mértékek mélyére, százévesnél is régibb eszme, s gyakorlat boldogabb tájak oktatási intézményeiben.


A botrányok után a British Library az információfelhasználási gyakorlatra irányítja a figyelmet FEL

Mi köze a British Librarynak ahhoz, hogy néhány felelőtlen tudós és újságíró megbabrált adatokat közölt a globális felmelegedéssel kapcsolatban? Az IWR cikkéből kitűnik, hogy a könyvtár jó apropót lát az esetben arra, hogy saját, kutatóknak szóló szolgáltatásait megemlítse. A fiaskó oka részben az adatok kontrolljának, frissítésének, auditálásának és szerzői jogi kezelésének anomáliái vezettek. Derek Law professzor kifejti: ezek klasszikus könyvtárazási és levéltárazási problémák. A szakmabeliek is megrökönyödtek, látva hogy amatőrök játszanak tudóst, információs tanácsadók szája maradt tátva, amikor tudósok játszottak információs menedzsert. A British Library kutatási kapcsolatok menedzsere szerint az adatok azonosíthatóságában és elérhetőségében egyaránt vannak problémák. Sok múlik az egyes intézmények archiválási, metaadat-előállítási és kutatótámogatási gyakorlatán. E könyvtár ezért saját hatáskörben online hozzáféréssel növeli az átláthatóságot és a nyilvántartást. (ref.: MG)


Fizetőssé válik az angol TimesFEL

A The Times és a Sunday Times online felületein megtalálható szellemi tartalmakat: a Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozó brit lapokat júniustól fizetőssé teszik. A vállalat döntése végleges, céljuk pedig nem más, mint ily módon ellensúlyozni a nyomtatott lapok jellemzően siralmas értékesítési mérlegét.
Az említett újságok regisztrált tagjainak lehetőségük lesz rövid ideig térítésmentesen is hozzáférni a friss tartalmakhoz, azután pedig vagy naponta 1 fontot, vagy hetente 2 fontot fizetnek majd a cikkek olvasásáért.
A Google-t okolja Murdoch: szerinte megfosztotta a hír ágazatot a bevételektől azzal, hogy ingyenesen rá lehet keresni az újságcikkekre.
Több neves újság is támogatja a Murdoch-birodalom döntését: januárban például a nem Murdoch érdekeltségébe tartozó New York Times is jelezte, hogy csak reklámbevételből már nem lehet finanszírozni a jövőben az újságírást, ezért 2011-ben a neves transzatlanti újság honlapja is fizetőssé válik.


A könyvtárak eddig fontos szerepet játszottak az egyetemek életében. Most pedig meg kell újulniuk.FEL

A RIN (angol kutatási közösséget információs stratégiával és gyakorlati segítséggel szolgáló információs hálózat) felsőoktatási könyvtárak számára javaslatot adott ki. Ebben szorgalmazza, hogy a könyvtárak vegyék igénybe az adott felsőoktatási intézmény vezetőinek, kiadóknak és más információszolgáltató szervezetek menedzsereinek segítségét. A szervezet szerint a következő három-öt év még megszorításos lesz. Ezért a könyvtáraknak át kell gondolniuk: mennyiben tartható a jelenleg nyújtott szolgáltatási szint. Emellett persze új szolgáltatások kidolgozására is szükség van. A RIN vezetője kifejtette: a könyvtárak eddig fontos szerepet játszottak az egyetemek életében. Most pedig meg kell újulniuk, erőteljesebbé kell válniuk a megszorítások közepedte. (ref.: MG)


Miért annyira lehetetlenek az egyetemi könyvtári honlapok?FEL

A Roddy Macleod's blog szerzője találomra átnézi néhány angol egyetemi könyvtár honlapját és komoly fejleszési lehetőségeket állapít meg (bár ennél kissé vulgárisabban fogalmaz). A hallgatók a kényelmes, ülzeti szolgáltatók által kínált nagyportálokhoz vannak szokva, és ezért kiábrándítók lehetnek a belső emberek által készített könyvtári oldalak. A hazai könyvtárak esetén sem ismeretlen hibák:
- nehézkes megtalálni az egyetem honlapján a könyvtár (al)oldalait
- érthetetlen kifejezések és fogalmazás, pl. mitől gyors a gyorskeresés? És minek a nem gyors keresés?
- hiányzik vagy gyenge a különböző adatbázisokban való együttes keresés (federated search) funkciója
- elbonyolított navigáció a honlapon
- törött linkek. (ref.: MG)
-- Továbbra is úgy tűnik, a honlapszerkesztést érdemes a felhasználó szempontjából gondolkodni képes szakemberre bízni. Sajnos még nem láttam arra vonatkozó megfontolást, hogy hogy egy könyvtárosnak érdemes-e értenie felhasználói ismereteken túl a honlapszerkesztéshez? Vagy jobban megéri külső / központi szolgáltató kínálatát könyvtár(os)ként igénybe vennie. A helyzetet feltehetően árnyalja, ha egy- vagy néhányszemélyes, közepes ill. nagykönyvtár esetét nézzük. És egyáltalán: kell-e minden könyvtárnak külön katalógus és webes elérés? (MG)


Megemlékezés Pósa Lajosról -- a magyar gyermek- és ifjusági irodalom megalapítójárólFEL

Szoboravatással, tudományos konferenciával és két kiállítással készül a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár a gyermekkönyvtár névadó ünnepségére. A gyermekirodalmat gyűjtő könyvtárrész a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom megteremtőjének, Pósa Lajos nevét vette fel. Az ünnepélyes névfelvételre április 16-án, az író születésének 160. évfordulóján kerül sor.
Pósa Lajos számos gyermekregényével és az általa alapított, Az én újságom című folyóirattal alapozta meg a hazai ifjúsági- és gyermekirodalmat.


'Jó minőségű' iskolai könyvtáros is kell a gyereknek, nem csak GoogleFEL

Talán emlékeznek a New York Times egy évvel ezelőtti cikkére, Stephanie Rosalia iskolai könyvtárosról (Hogyan legyünk sztárkönyvtárosok? -- a teljesítményt követheti az elismerés link Példájával illusztrálta, hogy a gyerekeknek hogyan érdemes az információkeresés legújabb eszközei segítségével izgalmas módon tanítani. A cikk nagy visszhangot keltett az USA-ban is, akár nálunk. Egy holland felmérés szerint sok diák a keresőbe tényleges kérdést ír be, nem képes értékelni a kapott válasz hitelességét. Az elit iskolákban a diákok tanulják az értő médiahasználatot a könyvtárosoktól, sok más helyen ugyanakkor pedig elbocsátják a könyvtárost. Így tehát növekszik a szakadék a diákok között. Azok között, akik hozzáférnek 'megfelelő minőségű' könyvtároshoz, és akik nem. Az előbbiek számára nem okoz gondot videómellékletet fűzni iskolai felvételijükhöz, a többiek a múltba ragadva szimplán Google-t használják. Mielőtt a döntéshozók mérlegelni kezdenék az iskolai könyvtárosok elbocsátását, jó, ha átgondolják: a 21. vagy a 19. század információs szintjén kívánják-e látni gyerekeiket? Tudják-e a közösségi alkalmazásokat használni, wikit készíteni, s ha a keresőmotor 105 millió találatot ad ki, meglelik-e benne a megfelelő öt választ? Miközben egyre összetettebbé válik az információs tájkép, érdemes-e éppen a képzett idegenvezetőtől megszabadulni? (ref.: MG)


Olvasás-népszerűsítő program a gyerekkönyvtárban éjszaka is -- 'Manók éjszakája'FEL

Az olvasást népszerűsítő programot alsó tagozatos gyerekeknek hirdette meg a gyermekkönyvtár vezetője. A jelentkezőknek öt hónap alatt legalább öt könyvet kellett elolvasni, s az olvasottakról számot is kellett adni. Hetvennyolc gyermek jelentkezett, közülük hatvanegyen teljesítették a feladatot.
A Manó olvasóklub végén rendezték meg a Manók éjszakáját.
22 gyermek töltött el egy éjszakát a paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban. A "manók" éjfélig játékkal töltötték a napot, majd a könyvtár polcai között ágyaztak maguknak hálózsákban, s nyugovóra tértek.
A program huszonkilenc új beiratkozót hozott a gyermekkönyvtárnak.


A kötelezőket zanzásított formában olvassák a gyerekek -- egyébként meg nemigen tudjuk, mit olvasnakFEL

Nincs tisztességes, reprezentatív, országos szintű vizsgálat sem arról, hogy a gyerekeink mit olvasnak, sem pedig a gyerekeknek szóló könyvkínálat összetételéről, minőségi, műfaji belső struktúrájáról?- teszi hozzá. Nagy Attila egy könyvtárosok által végzett felmérés adatait idézi: '900 tizenéves gyereket kérdeztünk meg olvasmányaikról. Egyértelmű, hogy egyrészt a lányok jóval többet olvasnak mint a fiúk, másrészt az angolszász-amerikai, könnyed, varázslós, sokszor rémesen agresszív darabjai képviselik a kedvenc olvasmányok többségét. A gyerekek arra a kérdésre, hogy legutóbb mit olvastak, elkezdik ugyan sorolni a kötelező olvasmányokat, de a könyvtárosi tapasztalat óvatossá tesz bennünket. Ezeket a könyveket ugyanis a gyerekek többnyire nem olvassák el, hanem azok rövidített, zanzásított változatát keresik.' Nagy aláhúzza: amíg egy öntudatos, kultúrájában, gondolkodásában és magatartásában megerősödött magyar középosztály nem alakul ki, addig 'hallatlanul esetleges', hogy az egyetemes emberi, az európai és a magyar kultúra mesekincse, gyerekirodalma valóban hozzáférhető-e.


Sci-fi könyvtárkép és repülő helytörténeti könyvtárosFEL

Szilánkok az orosházi konferenciáról:
- Számomra Ádám előadásának volt még egy nagyon fontos aspektusa. Megdöbbentő, ugyanakkor irigylésre méltó, hogy az angolszász világban milyen fontos szerepe van a könyvtárnak. Saját könyvtárképe, sőt jövő képe(!) van a könyvtárról a sci-fi szerzőknek is. Már az is megdöbbentő, hogy mennyi amerikai filmben kap szerepet a könyvtár, de ezek szerint az irodalomban is foglalkoznak a könyvtárral, az információtudománnyal. S ezt sajnos nem mondhatjuk el a mi íróinkról. Ez még fájdalmasabb annak tudatában, hogy mennyi írónk/filozófusunk/közéleti gondolokodónk dolgozott (gyakran ugyan kényszerből) könyvtárosként. Ez a téma talán megérne egy külön posztot is a jövőben.
- A Google Maps felett repül a kurzor -- vezeti a helyismereti könyvtáros. Amerre a kurzor elrepül, kattintható könyvcímek bukkannak elő. Természetesen arról a településről vagy településrészről, amely felett éppen a kurzor repül. Mindez beépítve a (közös) katalógusba.


Biblioterápiáról -- ZentaFEL

A zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben 18-án Kapocs-találkozó volt, ahol Bartos Éva tartott előadással egybekötött biblioterápia-tréninget.
Az előadó kiemelte, hogy Amerikában az orvosok már 1815-ben felismerték az irodalom jótékony hatását a feszültség, szorongás, aggodalom gyógyításában. Elgépiesedett világunkban, melyből kiszorulnak a művészetek, sőt a meghitt családi együttlétek is, az egyre erősödő olvasómozgalmak az olvasás személyiségformáló erejét hangsúlyozzák. Népszerűsítik a biblioterápia módszerét, melynek lényege, hogy az olvasmányélményt a célcsoportban együtt kell feldolgozni, így az irodalmi mű, a csoport véleménye, a könyvtáros személyiségével együtt hat. Legalkalmasabbak erre a célra a rövid novellák és a mesék, melyek kiélezett konfliktushelyzettel kezdődnek. Jól feltárhatók ezzel a módszerrel pl. a magatartási problémák, a csonka család problémája, a szociális veszélyeztetettség problémája stb.


Kóstoló az orosházi biblioterápiábólFEL

A II. Nagy Könyvelhagyó Nap keretében Orosházán ?Olvasás 2010-ben? címmel szakmai rendezvényt is tartottak. Sor került délelőtt egy biblioterápiás csoportfoglalkozásra is, igaz, csak a nagyon szűkre szabott időbeli keretekhez alkalmazkodva. Sóron Ildikó, az Országos Idegennyelvű Könyvtár munkatársa rövid, a fogalmak pontosítására törekvő felvezetés után 'kóstoló jelleggel' ízelítőt adott a biblioterápiából a feladatra a közönség soraiból önkéntesen jelentkezőkből alakult csoport együttműködésével. Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani című verse kapcsán a csoport tagjai személyes élményeikről beszéltek a játék és a halál vonatkozásában. A rendelkezésre álló idő ugyan irreálisan kevés volt, ennek ellenére a csoport mégis nagyon jól teljesített: megnyílt a többi, nagyrészt számukra addig ismeretlen csoporttag és a terapeuta előtt, többen őszintén beszéltek a halállal kapcsolatos félelmeikről vagy osztották meg ezzel kapcsolatos élményüket a csoporttal. Eközben munkájukat a közönség fennmaradó nagyobb hányada kívülről figyelhette, ami szintén nem könnyítette meg a helyzetüket. A beszélgetést a számukra leginkább tetsző verssor kiválasztásával és a többiekkel való megosztásával, néhányan őszintén meghatódva zárták. Bár a tortából csak egy szelet ?elfogyasztására? volt lehetőség, ez is elegendő volt arra, hogy ismételten bebizonyosodjon a már az ókori keleti kultúrákban lefektetett tény: az irodalmi alkotás? jelen esetben egy vers? alkalmas a személyiségben rejlő korlátok feloldására, a félelmek csökkentésére, a kommunikáció és az önismeret fejlesztésére. (Sóron Ildikó nyomán)


Van-e szinergia a közösségi szoftverek és a könyvtári szolgáltatás között?FEL

Fodor Péter nyilatkozik. A címben feltett kérdésről 30.20-nál.


Pragmatikus vagy analitikus információs stílusra gyúrnak a könyvtárak?FEL

A kutatások alapján kétféle információs stílus különböztethető meg: a pragmatikus és az analitikus stílus. A pragmatikus stílus előnyben részesíti az információkhoz való egyszerű hozzáférést, az ismeretek áttekinthető szerveződését, az alacsony árat és a gyors hozzáférést az elektronikus forrásokhoz. Az analitikus stílus jellemzője az információk mélyebb intellektuális feldolgozása. A hangsúlyt az információk megbízhatóságára és hitelességére helyezi, az értékelési folyamatra összpontosít, amelyben a minőség és a relevancia dominál. A pragmatikus stílus tipikusan az ún. 'Google-generációra' jellemző, ami arra is rámutat, hogy a ?digitális bennszülötteknek? problémáik vannak az összpontosított észrevételekkel és a kritikus gondolkodással.
A pragmatikus stílus külső motivációjú, gyakran jelenik meg benne az információs stressz, a sikertelenségtől és bizonytalanságtól való félelem. Az elemző stílus inkább a stabil és biztos személyiségekre jellemző. A kutatások szerint az érzelmek integrálják a relevancia megítélésében az értékelési folyamatot, a viszonyok és a problémák feltárását. (ref.: Prókai M.)


A Könyvtár.hu első blogja: Könyvtár 2.0 kísérleti műhelyFEL

Íme! Elindítottuk a konyvtar.hu első blogját K2 néven. (A nagyon közeli jövőben több blog is fog indulni ezen a felületen.) A K2 fedőnév egy könyvtártechnológai kísérleti műhelyt takar, amely kettős céllal indult.
Egyrészt szeretnénk az új technológiáktól mindezidáig idegenkedő könyvtárosok félelmeit eloszlatni, és bemutatni nekik, hogy alapszintű informatikai ismeretek birtokában is nagyon sok olyan új technológiai lehetőség van, amivel élhetnek. Ugyanakkor szeretnénk szólni a számítógéppel közelebbi barátságot ápoló könyvtárosokhoz is: új ötletekkel, megoldásokkal, kipróbált módszerekkel.


Drága a könyvtári késésFEL

Könyvet vissza nem adunk -- csak ha amnesztiát kapunk -- gondolják túl sokan, ezért egyre több könyvtár vet be különféle cseleket megbocsátó szép napjain, hogy a késlekedők ne szokják meg: hónapokig is otthon rejtegethetik a kölcsönkönyvet, következmény nélkül.
A Szegedi Tudományegyetem Könyvtárában például bevezették a részleges amnesztiát: a pótdíjnak csak egy részét engedik el, fizetendő összeg nagyságát a vakszerencsére bízzák; a delikvens húz egy cédulát, amelyről kiderül, hogy az eredeti késedelmi díjnak 25, 50 vagy 75 százalékát kell-e kifizetnie.
A pécsi egyetemi könyvtárban mást cselt eszeltek ki: nem verik jó előre nagydobra, mikor kegyelmeznek, vagyis nem lehet hónapokig arra bazírozni, hogy úgyis megússzák a felelősségre vonást -- tudtuk meg Fekete Ágnes osztályvezetőtől, aki csak annyit árult el: valamikor ősszel adnak amnesztiát. Pécsett egyébként három éve bocsátottak meg utoljára az időhúzóknak, de akkor jó alaposan: 961 könyv után nem számoltak fel 187 ezer forintnyi pótlékot.


A dánok kétharmada könyvtárhasználó -- a távhasználat nő meredekenFEL

Most jelent meg (dánul) a Dán Könyvtári és Médiahatóság összefoglaló jelentése a dán közkönyvtárakról. Amellett, hogy összegzi a jelenlegi helyzetet a társadalmi háttérbe beágyazva, javaslatokat fogalmaz meg a szektor fejlesztési irányait illetően. Csak néhány fontosabb adatot idéznék a több mint száz oldalas publikációból:
Átlagosan három dánból kettő közkönyvtárhasználó, s a dániai lakosok 29%-a útbaejt havonta legalább egyszer egy közkönyvtárat. 2008-ban összesen 34 milliós volt a közkönyvtári látogatottság, mely a legnagyobb volumenű az egyéb nyilvánosan működő kulturális szolgáltatási szférákkal (pl. színházak, múzeumok) való összevetésben. A fizikai hordozókon lévő dokumentumok kölcsönzése ezzel együtt visszaesett cirka 22%-kal 62-ről 48 millió dokumentumra. Az online szolgáltatások népszerűsége viszont meredeken emelkedik. A dán online zenei könyvtárból 2,5 millió zeneszámot töltöttek le 2008-ban, ami 48%-os növekedés az előző évi adatokhoz képest. A könyvtárak látogatottsága tehát nagyjából szinten marad, a fizikai alapú kölcsönzés csökken, az online kölcsönzés/távhasználat nő. Dániában tehát nem igazolódnak azok a félelmek, hogy a színvonalas online szolgáltatások elriasztják az embereket a fizikai könyvtári tértől!




Analógiák

Rengeteg remek ötlet, amellyel 'felfrissítenék a város megfakult imázsát' -- a könyvtárakét is lehet?FEL

Tisza cipő pécsi mintákkal? Dzsámis stencil más magyar városokban? Pécsi kocsmák országos hálózata cirfandlival és a városra utaló belső dizájnnal? Fesztiválszervező játék a neten? Néhány ízelítő három pécsi egyetemista -- Berke Sabine, Kocsis Eszter Tilda és Tóbi István -- ötletparádéjából, amit egy komplett pécsi városmarketing koncepcióba csomagoltak.
Volt ugye egy remek városmarketing-verseny a miskolci Marketingintézet és a Váti koprodukciójában (amelyről már leírtam korábban, hogy mennyi jó ötletet halmoztak fel a résztvevők) és megígértem, hogy a legjobb pályaműveket egyesével is bemutatom.
A jászberényi ökováros koncepció alaposan megosztotta az olvasókat, pedig nekem nagyon tetszett az ötlet, amit röviden a 'jász vagyok, tehát zöld vagyok' mondatba lehetne zsúfolni. (Mindenesetre az azért őket igazolja, hogy az elmúlt hetekben közös munkát kezdtek az önkormányzattal.)
-- Lehet-e szakmai identitásválság közepedte megújítani a könyvtárak imázsát? Vagy éppen ilyenkor a legaktuálisabb? És egy új arculat a fontolva haladó (könyvtár = olvasás, kultúra temploma stb.), a jópofiskodó (nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz), vagy valami egészen új, felhívás lehet? Képesek vagyunk-e a megújulásra? (MG)


Térképről menetrend egyetlen kattintással -- olyan, mintha a MOKKA-ból egyenesen bibliográfia készülhetneFEL

A népszerű útvonaltervező portál, az utvonalterv.hu tavaly indult országos tömegközlekedési útvonaltervező szolgáltatása különleges újdonsággal bővült: egyetlen kattintással megjelenítheti a főváros és a megyeszékhelyek összes tömegközlekedési megállója, valamint a vasútállomások országszerte.


Minél kevésbé érthető, minél inkább többértelmű, annál jobb korrupció szempontjábólFEL

-- olvasható egy korrupciókutatóval készült interjúban. Ahogyan az is: A korrupció nem más, mint a piaci defektusok korrekciója. Vagy: a szabályozás is szülhet korrupciót. Pl. a piaci viszonyok, igények tudomásul nem vételével.
Az EU-pénzek elköltése. Ez jelenleg alig kutatott terület, pedig azt gondolom, hogy Magyarországon az EU-nak több ponton is hihetetlenül retrográd szerepe bontakozott ki az utóbbi években. Az uniós pénzek elköltésénél alkalmazott módszer rengeteg kárt okoz hosszú távon.
Egyrészt az EU-s pénzelosztás a korrupció melegágya, másrészt a pénzeknek olyan eszeveszett elköltéséről van szó, amit Brüsszelből, de talán még Budapestről sem látnak. Nézik a könyvelést, ott a számla, elköltötte, felépítette, teljesült a cél. Nem ritka, hogy olyan szürreális 'projektekre' megy el a pénz, mint a negyvencentis kilátó negyvenmillióért? - azaz semmiféle pozitív addicionális gazdasági hatás nem várható.
Másrészt a 'szél hozta pénz' rendszere olyan képzetet teremt a gazdasági szereplőkben, hogy könnyebb érvényesülni, pénzügyileg sikeresnek lenni, ha valakinek 'jó' pályázatírója van, és így rendre pályázatokat nyer, mintha éjjel-nappal innovatív termelési és értékesítési megoldásokon törné a fejét.




Kisszínes

Rejtőt olvassák a legtöbben a netenFEL

A múlt héten került megrendezésre a Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet szakmai támogatásával az Informatika Alkalmazói Tanulmányi Verseny fővárosi fordulója. A versenyre egy az összefüggések iránt érdeklődő fiatal, a Bornemisza Péter Gimnázium diákja érdekes pályamunkát készített. Vizsgálatában azt találta, hogy az olvasni szerető fiatalok körében népszerű mek.oszk honlapon, az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus adatbázisán a 2009-es összesített olvasottsági adatokat tekintetbe véve Rejtő Jenő olvasottsági átlaga (összes felkeresések száma a felvitt könyvek számához viszonyítva) felülmúlja a híres magyar írók többek között Jókai Mór, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes olvasottsági átlagait.
Rejtő művei napjainkban kezdik elfoglalni helyüket a szépirodalmi művek között.


Mi is elkészítettük a magyar üvegházi szabályozó számítógépet (videó)FEL

Számítógép-matuzsálemek és rendszerfejlesztői anomáliák.


Guinness-rekord kísérlet: József Attila Ódája 300-tólFEL

Címkék: közkönyvtár | rendezvény |

A Miskolc Városi Könyvtár a Költészet Napja alkalmából április 9-én Lillafüreden egy nem mindennapi Guiness rekord kísérletre készülnek. Szervezésükben közel 300 miskolci középiskolás és a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület tagjai vezetőjük, Püspöki Péter vezénylésével egyszerre szavalják el József Attila Óda című költeményét, melyet 1933. júniusában, Lillafüreden írt a költő.
A rekordkísérletben részt venni szándékozóknak 2010. április 9-én 10 órától lesz gyülekező a lillafüredi Hunguest Hotel Palota előtt található függőkertben, ahol megkapják az Óda szövegét tartalmazó emléklapot, mely segít a szöveg felidézésében.


3 nap: gyerekkönyv-írók és illusztrátorok várják a gyerekeket a Művészetek PalotájábanFEL

Gyerekkönyvek és gyereklapok, illusztrációs kiállítás, zene és bábszínház, írók és illusztrátorok várják a gyerekeket és szüleiket április 30. és május 2. között a Művészetek Palotájában. A fesztivál a kortárs magyar gyermekkönyveket népszerűsíti? - ennek érdekében szervezzük azokat a találkozókat, interaktív játékos beszélgetéseket, zenei és képzőművészeti foglalkozásokat, amelyek élményt nyújtanak a gyerekek számára, és kedvet ébresztenek az olvasáshoz.


Az online játék a jövő kulcstechnológiája?FEL

Az Európai Űrügynökség (ESA) szakértői szerint az online játékok fontos szerepet tölthetnek be a jövőben a technológia fejlesztésében. A videó játékok több évtizede már a legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságok közé tartoznak, és híveik szerint gyakran nevelő, vagy akár ismeretterjesztő szerepük is lehet. Tanulhat-e valamit az ESA a játékokból? Egy új tanulmány szerint minden bizonnyal, sőt, jól teszi, ha nem játszadozik velük, hanem komolyan veszi őket. Az online játékok ugyanis roppant fontosak lehetnek a technológia fejlesztése során az együttműködő munkamódszerek kialakításánál. Ezen kívül az univerzumról szóló valós ismeretek terjesztésében, az űrkutatási és technológiai eredmények bemutatásában bírna nagy jelentőséggel.
A tanulmány részeként egy videó is készült, amely bemutatja a Jupiter jeges holdjának, az Európának a meghódítását az ember által. A célcsoportot a tanulmány szerint elsősorban a középiskolások és az egyetemisták jelentik a 'kutató tanuláshoz', mivel tisztában vannak a szükséges interakciós ismeretekkel. További fontos célcsoportot jelentek az oktatók, az űrkutatás után érdeklődők, a diákok szülei is - nem beszélve magukról az online játékosokról.




Kiemelt Katalist-hír

filmajánló: RobotkönyvtárosFEL

Címkék: humor |

I'M HERE -- ez a címe Spike Jonze fél órás, édesbús film-történetének, amelynek főszereplője Sheldon the Librarian: a Robotzsaru után itt tehát a Robotkönyvtáros. Egy félénk robotkönyvtáros fiúról és olthatatlan szerelméről, egy robotkislányról szól. A Los Angeles csodás kulisszája előtt játszódó filmben a két színész, akik a maszk mögött vannak, Andrew Garfield és Sienna Guillory. (forrás: Bánhegyi Zsolt)


Hírforrás: Bánhegyi Zsolt ; Katalist
2010. március 30.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=filmajanlo_robotkonyvtaros



Információforrások

Digitalizálják a Vatikáni Könyvtár kézirataitFEL

Az Osservatore Romano című vatikáni lap úgy tudja, a nemzetközi szakemberek és az intézmény munkatársainak becslése szerint tíz évre van szükség a terv végrehajtásához. A kéziratokat lefényképezik, beszkennelik és digitálisan katalogizálják.
A Vatikáni Könyvtárban található a világ egyik legértékesebb kézirat- és könyvgyűjteménye. Itt őrzik többek között az Újszövetség két legjelentősebb görög kéziratának egyikét, a IV. századból származó Codex Vaticanus B-t.
A 2007-ben felújítási munkálatok miatt bezárt könyvtárat várhatóan ősszel nyitják meg újra.


Politikusfigyelő adatbázisFEL

Kíváncsi arra, mi jelent meg egy-egy politikusról a hvg.hu-n az elmúlt években? Vagy csak megnézné egy honatya, szakpolitikus vagy önkormányzati vezető weboldalát, blogját, facebookos vagy twitteres oldalát? Itt mindent megtalál, egy helyen.

Hírforrás: HVG
2010. március 25.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=politikusfigyelo_adatbazis

Megnyílt a Kisebbségkutató Intézet olvasóterme KolozsváronFEL

A kolozsvári székhelyű romániai Kisebbségkutató Intézet Dokumentációs Központja ez év áprilisától olvasóteremmel várja az etnikai kisebbségekkel foglalkozó kutatókat, illetve a végzős-, vagy alapképzésen túli programokban résztvevő egyetemi hallgatókat is. A folyamatosan bővülő állományt több mint 2000 szakkönyv, folyóirat, kutatási jelentés és audiovizuális anyag alkotja. Emellett a Dokumentációs Központ hozzáférést biztosít a JSTOR adatbázis egyes gyűjteményeihez, illetve néhány, a kisebbségkutatás szempontjából fontos nemzetközi szakfolyóirat online tartalmához.
Az állomány jelentős részét képezi a romákkal kapcsolatos szakirodalom (a romák történelme, a romániai romák, a romani nyelv stb.), továbbá a két- és többnyelvűségre vonatkozó szociolingvisztikai, nyelvpolitikai szakirodalom, és átfogó tudományterületek, mint szociológia, antropológia, politológia, különösen az etnikumközi viszonyokat és nacionalizmust, valamint a kisebbségi jogokat és migrációt tárgyaló szakirodalmak.
Az online könyvtárkatalógus és a könyvtár szabályzata az intézet honlapjáról érhetőek el. (link


Portál készül közigazgatási tudásmegosztási fókusszalFEL

Ma mutatták be a a március végére elkészülő Elektronikus Közigazgatási Tudásportált (EKT). Sajnálatosan a portál funkcióit még nem lehetett kipróbálni, a szolgáltatás a határidőt követően állítólag 2-3 héttel később, április hónapban indul.
A célja szerint e-közigazgatási kultúrát terjesztő portált a hagyományos honlap funkciók mellett a következő interaktív szolgáltatásokkal 'töltik fel': e-learning, e-tanácsadás, navigációs és keresési lehetőségek, többdimenziós tudástérkép. A portál célcsoportja a teljes hazai közigazgatás, de a honlapot a tervek szerint a nagyközönség számára is megnyitják. A várható tartalmak között lesznek: hírek, csemegék, aktualitások, stratégiák, pályázatok, projektinfomációk, szoftverletöltési lehetőségek. A funkciók között lesz egy tízezer rekordos tudástérkép, elektronikus közigazgatási tanácsadási információk, fórum, best practices, avagy bevált gyakorlatok műhelye, és 10 darab e-learning modul. Az áprilisi néhány hetes tesztelést követően a portál az etudasportal.gov.hu címen érhető majd el (a pontos indulási dátumot állítólag a Magyarország.hu közli majd).