Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2010



W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/11., márc. 17.


Könyvtárbezárások, fűnyírók, megszorítások itthon és külföldön. Van, ahol nyíltan beszélnek róla, és ezzel lehetővé teszik a felkészülést, akár ellenlépést, akár a pánik nélküli tudatos felkészülést az elbocsátásokra. Nálunk is ideje nagy levegőt venni, félredobni a tabut, új könyvtármodellek után nézni -- a könyvtárosok könyvtára helyett a használók könyvtárává válni --, vagy időben felkészülni a kárenyhítésre.   

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

A könyvtáros könyvtárából a használó könyvtárává -- legyünk képesek önmagunk objektív megítélésére
Moly: bibliográfiai leírás helyett fülszöveg -- felszabadított könyvtári funkció
Vélemények a könyvtárak jövőjéről -- a válaszadók valamivel nagyobb része hisz benne
Az egyetemi könyvtárak jövője -- ideje újragondolni őket
code4lib.hu workshop a debreceni Networkshopon -- innovációs lehetőség
Floridában is zárnak be közkönyvtárakat -- eltérő reakciók a megszorításokra
Nincsenek meg a kulturált körülmények -- 60 FSZEK-fiók és hírkezelés egy rettegő szakmában
Ahol tárgyilagosan kezelik és nyíltan mérlegelik a könyvtárbezárást
Egymillió régi kötet digitalizálására készül a Google Olaszországban -- a könyvtárak is igyekeznek
Külső--belső fűnyíró a közkönyvtárakban
Újgenerációs katalógusokat/feltáró rendszerek: AquaBrowser, Primo, VuFind
Mozgáskorlátozottak segítik a Halis-könytárat
A csehek szintmutatókat alkalmaznak könyvtárakra
Gyekek nemolvasása: illik pánikba esni. És azon túl...
A tévéből tanulunk olvasni?
Közösségi hozzáférés -- új könyvtári koncepció. De mi is az?
Javuló HUMANUS -- egy linknyi lépés a barátságosság irányába
Carpe noctem! -- Éjszakai időutazás a szegedi egyetemi könyvtárban
Hogyan lehet sikeres egy könyvtári blog?
Magyar webkeresők egymás ellen
Otthonról is nézhetők a dán 'NAVA-anyagok'
Jó üzlet a digitális könyvtár
Miért nem értesít sms-ben a könyvtár, ha kések a könyvekkel?
A használói könyvtárközi kérések automatizálása a dán központi katalóguson keresztül
A tapír keresése -- Kamarás István gondolataira
Válság a könyvpiacon -- vámpírkönyvek és szórakoztatás

Analógiák

Továbbra is egzisztenciális veszély a tényadatok bemutatása -- nemhogy a következtetések levonása
'Leszarom a bicikliutakat' -- szakadék a szolgáltató és a használó szemlélete között

Kisszínes

Börtönbe csukták, mert késedelembe esett egy DVD visszavitelében
Koreai könyvadomány -- a koreai diákok segíthetnek a katalogizálásban
Olvasás. Jószándék. Kampány. Megint egy.
Tények Chuck Norrisról

Információforrások

Microsuli.hu: új pont a tananyagok horizontján
Jószaki: kontárok kíméljenek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A könyvtáros könyvtárából a használó könyvtárává -- legyünk képesek önmagunk objektív megítéléséreFEL

Igen, az állomány szemléletének megváltozása lenne az útja-módja annak, hogy a könyvtáros könyvtárából a használó könyvtárává váljék a gondjainkra bízott intézmény. A szakmának tudomásul kell vennie, hogy nem ő az utolsó fórum, szempontjait (hogy ne mondjam, érdekeit) felülírja a társadalmi közeg, amit -- bár sajnálatos, de tény -- többnyire a politika, a politikus képvisel. A szakmaiság ambivalenciája azt jelenti, hogy egyfelől az igényeket pontosan felmérve, azokat a lehetőségek határáig menve, a legkorszerűbb technológia és eszközök alkalmazásával kielégítjük, másfelől azonban képtelenné válunk önmagunk objektív megítélésére, hajlamosak leszünk véleményünk abszolutizálására, új gondolatok kirekesztésére, saját érdekeink össztársadalmi érdekként való felfogására. Ennek tudatában és konzekvenciái levonásával lehetünk csak hasznos és sikeres játékosok a társadalmi játszmában. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg.)


Moly: bibliográfiai leírás helyett fülszöveg -- felszabadított könyvtári funkcióFEL

A könyvet szerető embereket szervezte közösségi funkciókkal felvértezett kapcsolati hálózatba Nagy Bence, a több mint egy éve üzemelő Moly.hu fejlesztője. A Moly könyvek értékelését, ajánlását, olvasmányélmények megosztását és kibeszélését lehetővé tevő virtuális találkozóhely, ahol ismerőseink tapasztalatai segítségével dönthetünk arról, mit olvassunk legközelebb. Az immár 46 ezer könyvet tartalmazó adatbázissal rendelkező oldal megpróbált olyan lenni, amilyet a precizitást előnyben részesítő könyvtárosok sosem készítettek volna. Egy könyv felviteléhez ugyanis elég egy szerző és egy könyvcím, nem kellenek kiadói információk, lapszám, vagy a nyomda neve. Nem árt, ha van borítófotó, hiszen arról egyszerű megismerni a könyvet. Vásárlás előtt hasznos, ha bele lehet olvasni a fülszövegbe a felhasználók értékeléseinek áttanulmányozása után. Ezek azonban már az extrák, a lényeg cím, az alapján már meg lehet beszélni, hogy tetszett-e a könyv, és miért igen vagy miért nem.
Nagy Bence ötlete működőképesnek bizonyult. Az indulás óta eltelt egy évben nem csak 46 ezer címet vittek fel a rendszerbe, hanem ezek nagy részét értékelték is a felhasználók. Emellett begépeltek 15 ezer idézetet kedvcsinálónak, és született majdnem 140 ezer hozzászólás is. A mára áruházzal is kibővült oldalnak még van hová nőnie: egy ember fejleszti, tizenöt önkéntes szerkesztő figyeli és fésülgeti a tartalmat, és több mint 9 ezer felhasználó használja arra, hogy könyvekről, vagy könyvek apropóján beszélgessen. A Moly közösség találkozókat szervez, író-olvasó találkozókat szervez. Azt, hogy merre tud még terjeszkedni a Moly, és mit csinálnak az emberek, ha éppen nem olvasnak, jövő heti interjúnkban lehet majd elolvasni.


Vélemények a könyvtárak jövőjéről -- a válaszadók valamivel nagyobb része hisz benneFEL

Könyvtárak jövőjéről izgalmas topic olvasható szavazással megédesítve a HUP-on. Informatikusok véleményeiből copypaste-oltam:
- bfoto: Vége lesz a Gutenberg-galaxisnak egyszer? Mihez fognak akkor kezdeni a könyvtárak?
- turul16: Legtöbb könyvtár már most is múzeum. Csak régi könyvek vannak. És egyébként is csak a magyar nyelven irodott tudas igen minimalis, főleg az IT-ban.
- LGee: A könyvek élményét nehéz mással pótolni.
- Szemet: A nyomtatott könyv veszíthet a fontosságából, de eltűnését szinte lehetetlennek tartom. Lehet h. sok mindenben gyengébb az elektronikus társainál, de a megbízhatósága és egyszerűsége annyira nagy, hogy mindig marad neki olyan tér, ahol optimális marad a használata.
- Ewkins: Lényegében a teljes digitális kultúra közel 80 óra alatt elveszne, eddig bírnák a generátorok és ennyi idő után kapcsolnának le az atomerőművek.


Az egyetemi könyvtárak jövője -- ideje újragondolni őketFEL

Korábban fizikai tér nélkül nem létezett gyűjtemény, és mindkettő megkövetelte a könyvtárosok jelenlétét, akik nem is létezhettek a falakon kívül. Az alapvetően digitális környezetben más a helyzet. Nincs szükség épületre, mint egyetlen elosztó pontra. A munkatársak és az épület eltérő szerepeket töltenek be.
A nyomtatott dokumentumok világában a könyvtár gyűjteményét jól lehetett definiálni, azt meghatározták a könyvtár fizikai határai. A digitális világban alaktalan. Ennek kapcsán felmerül például a kérdés, hogy egy adott könyvtár állományába tartozik-e egy digitális dokumentum, ha annak licencét a könyvtár megvásárolta, vagy azt katalógusában, weboldalán feltüntette.
Mivel számos digitális dokumentumot a könyvtár megkerülésével is elérhetnek a felhasználók, nehézségbe ütközik az, hogy a könyvtárat összekapcsolják az ott található digitális tartalmakkal. A könyvtár ráadásul nem is tudja ellenőrizni, hogy a felhasználók miként fedezik fel a digitális tartalmakat... (ref.: Koltay T.)


code4lib.hu workshop a debreceni Networkshopon -- innovációs lehetőségFEL

Király Péter: ... Ugyanis a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest az a nagy fordulat, hogy 1) az olvasóknak már lehetőséget lehet adni a különféle visszajelzésekre 2) a könyvtári katalógus már nem sziget, nem az OPAC egyetlen információforrása, hanem csak az egyik, bár továbbra is a legfontosabb. A különféle webes technológiák és az intézmények adatmegosztásra való igyekezete lehetővé teszi, hogy egy katalógustételt automatikusan kiegészítsünk kontextuális információkkal, pl. szerzők, tárgyszavak Wikipédia-tételeivel, az idegen szavak szótári jelentésével, a földrajzi nevek térképre vetítésével, az időpontok időrendi táblázatba helyezésével, a hasonló dokumentumok felsorolásával stb. stb. Mindez azt segíti, hogy az olvasó könnyebben eldönthesse, hogy az adott könyv tényleg neki szól-e (hogy egy kicsit Ranganathant is idecitáljuk).
Másrészt a könyvtári adatoknak helye lenne más adatbázisokban, pl. aki keresett már a magyar könyvesbolti portálokon, biztos szembetalálta magát azzal, hogy a könyvészeti adatok pontatlanok, ráadásul sok esetben láthatjuk a ki tudja honnan örökölt 256 karakteres mezőhatár okozta címlevágásokat. Miért ne lehet a könyvtárak által termelt minőségibb adatokat kiajánlani számukra? Vagy egy másik példa: irodalomtörténeti adatbázisok tudnának automatikusan kapcsolódni a könyvtári katalógusokhoz, ha azok URL-en keresztül a referenciakönyvek (RMK, RMNy stb.) azonosítói alapján címezhetők lennének. Transzparens, intézményközi névteret használva a múzeumi és levéltári adatbázisokhoz lehetne kiépíteni közös belépési pontokat, ami szintén a kontextuális információkat gazdagíthatja.


Floridában is zárnak be közkönyvtárakat -- eltérő reakciók a megszorításokra FEL

Márc. 10-én Florida Állam Szenátusa visszavonta a közkönyvtárak megsegítésére szánt összeget egészét. Ennek következménye: fiókkönyvtárak bezárása. A floridai könyvtárak eddig is részesei voltak a megszorításoknak, a mostani elvonások azonban halmozottan jelentkeznek a vidéki régiókban, melyekben a közösségek adóbefizetői képessége alacsonyabb. (ref. MG)
-- Az előző hónapokban rendre adtunk közre híreket amerikai könyvtárak működési költségeinek csökkenéséről, bezárásáról (úgy tűnik, most a hasonló hazai hírek is szaporodnak). Egyúttal arról is szóltunk, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek az amerikaiak életben maradásukért. Olyan esetről is szóltunk, amelyben a használók összefogása -- demokratikus megoldás -- mentette meg a könyvtárat. Közben tűnődöm: vannak vidékek, ahol a megszorítás esetén fokozatosan vesznek vissza a szolgáltatásból úgy, hogy az pl. kisebb óraszámban, kevesebb fiókkönyvtárral, de továbbra is teljes értékkel üzemel. Nálunk -- náhány üdítő kivétellel -- inkább az járja, hogy a szolgáltatás minőségéből veszünk vissza azáltal, hogy pl. a nyelvpótlék megvonása miatt veszi a sátorfáját a még piacképes könyvtáros, vagy a marad a (dokumentum)állomány, csak egyre jobban lestrapálva, porosodva. Mely után a használónak nem meglepő módon megy el a kedve a könyvtártól, alakít ki hosszabb távra is romboló hatású, avítt könyvtárképet. -- Versenyképességet befolyásoló kulturális különbség. (MG)


Nincsenek meg a kulturált körülmények -- 60 FSZEK-fiók és hírkezelés egy rettegő szakmábanFEL

A HÍR24 írásából szinte csak annyi igaz, hogy Fodor Péter a FSZEK főigazgatója. A hivatkozott írás azóta lekerült a Hír24-ről. Kérdés, követtem-e el hibát azzal, hogy egy nem leellenőrzött írást közöltem újra. Önvizsgálatot tartok. -- A nagy nemigaz cikkről Fodor Péter tájékoztatta a Konyvtaros.com-ot. Köszönöm. -- Olvasom a HÍR24.hun, hogy Lakat kerül 60 Szabó Ervin Könyvtár ajtajára. Azt is írja az írás, hogy 61 könyvtár van. Valami nem stimmel. Az is lehet hogy szövegértelmezési gondjaim vannak.
-- Nagy baj, hogy súlyos stratégiai kérdések nem kerülhetnek a szakmai diskurzusba. Mintha nem lehetne kellemetlen dolgokról beszélni. Mintha a rövid távú látszatérdekek felülmúlnák a holnap egzisztanciális kérdéseit. A restrikciók réme miatt nem teszünk meg elodázhatatlan lépéseket -- sok év óta. S ezzel tevőlegesen is okot adunk a restrikcióra. Ceterum censeo: a pletyka ellenszere a bőségesen áramoltatott információ. (MG)


Ahol tárgyilagosan kezelik és nyíltan mérlegelik a könyvtárbezárástFEL

Sokkal részletesebb vizsgálat előzi meg, mely bostoni fiókkönyvtárak bezárására kerül sor, minthogy a könyvek és a DVD-k kölcsönzéseit számolnák meg. A könyvtárvezetők 26 szomszédos könyvtár olyan adatait vizsgálják meg, mint a személyes látogatások száma, számítógép-használat, hozott számítógéppel wifi-használat, rendezvények száma, a mesedélutánokon részt vevők száma. Amy E. Ryan, a Bostoni Közkönyvtárak elnöke ma (márc. 9.) jelenti be, mely 10 fiókot zárják be a városi konszolidáció keretében. (ref.: MG)


Egymillió régi kötet digitalizálására készül a Google Olaszországban -- a könyvtárak is igyekeznekFEL

Egymillió, római és firenzei könyvtárakban őrzött történelmi jelentőségű kötet digitalizálására készül a Google, a ritkaságok között szerepelnek például Galileo Galilei csillagászati munkái.
Mario Resca olasz kulturális miniszter szerint a Google Books-szal kötött együttműködési megállapodás révén sikerülhet megőrizni a könyvek tartalmát. 'A digitalizálással elkerülhető az olyan veszteség, mint amilyet az 1966-os nagy firenzei árvíz okozott, amikor több ezer könyv pusztult el a toscanai város könyvtárában' -- hangsúlyozta Resca, hozzátéve, hogy az 1868 előtt kiadott könyvek elektronikus változatai az olasz kultúra nemzetközi népszerűsítését is elősegítik.
A könyvek digitalizálásának költségeit a Google állja. A szerzői jogdíjmentes alkotások között XIX. századi irodalmi és XVIII. századi tudományos művek is szerepelnek. Az olasz könyvtárak egyébként már maguk is elkezdték a polcokon tárolt értékeik digitalizálását, eddig közel 285 ezer könyvről és egyéb dokumentumról készült elektronikus másolat.


Külső--belső fűnyíró a közkönyvtárakbanFEL

A válság nagyon megnehezíti a könyvtárak gazdálkodását. Néhány intézményben a helyzet egyenesen katasztrofális. Jelentős mértékben, mintegy 14-15 millió forinttal csökkent a Veszprém megyei könyvtár idei költségvetése a tavalyihoz képest, és ez azt jelenti, hogy bár az intézmény működése még nem került veszélybe, de a szükséges állománygyarapítás nem valósítható meg -- fogalmazott Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója.
A jóval szűkösebb büdzsé részben indokolt a létszámleépítés miatt, a fájó pont viszont az, hogy a dologi kiadásokra szánt összeg is 10-12 százalékkal csökken az idén. Ha pedig a közüzemi díjak ismét emelkednek, az tovább csökkenti az állománygyarapításra, programok szervezésére fordítható összeget. A személyi jellegű juttatatások már évek óta a garantált minimumon vannak. Jutalmakra, prémiumra a megyei könyvtár dolgozói már régóta nem számíthatnak. A tavalyi öt személyt érintő létszámleépítés után azonban újabb elbocsátásokra legalább nem kell számítani.


Újgenerációs katalógusokat/feltáró rendszerek: AquaBrowser, Primo, VuFindFEL

Hogyan tegyük vonzóbbá a digitális gyűjteményeket? -- Válasz: Elérhetőség a keresőmotorok számára, RSS és harmadikként az újgenerációs katalógusokat/feltáró rendszereket kell megemlíteni. Közülük az AquaBrowser a Medialab-től, a Primo az Ex Libris-től, a VuFind, melyet eredetileg a Villanova Egyetemen fejlesztettek ki, az Encore az Innovative Interfaces-től, az Enterprise a SirsiDynix-től, a Dummon a Serials Solutions-tól és a Visualizer a VTLS-től a legígéretesebb. Kiválóságuk a relevancia sorrend felállításában, a használók kalauzolását szolgáló fazetták alkalmazásában, a remek vizuális megjelenítésben, a használók által történő értékelés lehetőségében, a címkék alkalmazásában rejlik. Ezen eszközök távolabbi célkitűzése, hogy a más-más helyen található, különböző típusú adatbázisok illetve dokumentumok között (könyv, folyóirat, cikk-katalógus, digitális dokumentum) egyszerre kereshessenek, még távol van, egyelőre főként csak az integrált számítógépes könyvtári rendszerekre terjed ki működésük. De ahogy a MARC-rekordok összekapcsolhatók ezekkel a támogató eszközökkel, a digitális állományok metaadatai és más repozitóriumok ugyanígy becsatornázhatók. Ezzel megtörhető az a sztereotípia, hogy a könyvtárban csak a könyvek és periodikumok lelhetők fel, és nyilvánvalóvá válna, hogy a hasznos és érdekes tartalmak milyen sok típusát találhatják meg az érdeklődők a virtuális könyvtárakban. (ref.: Fazokas E.)


Mozgáskorlátozottak segítik a Halis-könytáratFEL

A Halis István Városi Könyvtár a tegnapi Családi Nap keretében, együttműködési megállapodást kötött négy fogyatékkal élőket tömörítő egyesülettel. Az együttműködési megállapodást aláírta a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa Városi Egyesülete, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete, a Szívbetegekért Egyesület és a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete.
A megállapodás értelmében a könyvtár vállalta, hogy folyamatosan tájékoztatja az Egyesületeket szolgáltatásairól, programjairól. Amennyiben az egyesületek érvényes tagsági viszonnyal rendelkező bármely tagja igényli térítésmentesen lehet beiratozott használója a könyvtárnak, és térítésmentesen vehet részt a könyvtár- és internet-használati alaptanfolyamon. A könyvtár térítésmentesen biztosít tárhelyet az Egyesületek hivatalos internetes tartalmai számára, informatikai segítséget ad az Egyesületek internetes megjelenéséhez. A könyvtár érintett olvasóközönségének bemutatja és propagálja az Egyesületeket, hogy a fogyatékkal élő olvasók mielőbb kapcsolatba kerülhessenek e segítő civil szervezetekkel.
Az egyesületek azt vállalták, hogy folyamatosan tájékoztatják tagjaikat és partnereiket a Könyvtár akadálymentes használatának módjairól, szolgáltatásairól, programjairól az egyesületük illetékességi területén. Részt vesznek a könyvtár fogyatékossággal kapcsolatos honlapjainak gyarapításában és gondozásában. Speciális szakmai, egészségügyi információikat és kiadványaikat eljuttatják a könyvtárba, ott hozzáférhetővé teszik. A fontos szakmai kiadványokra, programokra, pályázati lehetőségekre felhívják a Könyvtár figyelmét, szakmai segítséget nyújtanak és partnerként részt vesznek a könyvtár akadálymentesítési projektjeiben.


A csehek szintmutatókat alkalmaznak könyvtárakraFEL

Kereskedelmi területen a benchmarking módszert a 70-es évek végén a Xerox cég alkalmazta elsőként. Ma már a szolgáltatásokban, könyvtári területen is alkalmazzák. Legközismertebb könyvtári alkalmazása a német BIX rendszer (Der Bibliotheksindex), amely nyilvános és speciális, főként felsőoktatási könyvtárak számára készült, 250-nél több német könyvtár részvételével.
A német projekt inspirálta a cseh nemzeti könyvtár benchmarking projektjét 2005-ben. A módszer folyamata 5 lépésben foglalható össze:
1.a könyvtár saját teljesítményének és helyzetének elemzése,
2.a kölcsönös összehasonlításhoz könyvtárak kiválasztása,
3.az eddigi eredmények összehasonlítása, a gyengeségek és erősségek azonosítása,
4.változás a tevékenységekben, új folyamatok és tapasztalatok kihasználása,
5.az eddigi eredmények mérése, a változások hatékonyságának megállapítása.


Gyekek nemolvasása: illik pánikba esni. És azon túl...FEL

Meg kell mutatni, hogy a könyv nem pusztán polcdísz.
Két magyartanárt kérdeztünk meg a gyerekek és az olvasás viszonyáról. A tanulság az, hogy nem kell siratni ezt a nemzedéket, viszont nagyon oda kell rájuk figyelni, hogy aztán beszippanthassa őket a könyvek világa.
Számos olyan felmérés született, amelyek azt igazolják: a gyerekek mind nagyobb része egész egyszerűen nem olvas. Ez olyan tény, amitől 'illik pánikba esni', ugyanakkor tanárokat megkérdezve az látszik, odafigyeléssel, közös munkával megszerettethető az olvasás, és a könyv is kiléphet a muzeális tárgyak kategóriájából. Persze sok a tennivaló, mind szülői, mind tanári részről.


A tévéből tanulunk olvasni?FEL

Nem kifejezetten kereskedelmi televíziós feladat az olvasás népszerűsítése a gyerekek körében, a Minimax mégis külön kampányt indított tavaly ősszel e témában. Arra voltunk kíváncsiak, hogy jutott eszükbe, s mik a tapasztalataik. Nem ez az első alkalom, hogy médiavállalatok a könyvek mellé állnak, ám az olvasás népszerűsítése többnyire inkább közszolgálati ügyként tűnik fel. Nem véletlen, hogy leginkább a Duna TV vagy a Magyar Televízió (MTV) műsorstruktúrájában találunk olyan programokat, amelyek az irodalommal, a könyvek szeretetével foglalkoznak. Nem mondhatnánk azonban, hogy ezek óriási nyilvánosságot kapnának, a legutóbbi igazán nagy dobáshoz 2005-ig kell visszamennünk, amikor a 2003-as brit Big Read mintájára az MTV felkarolta A nagy könyv néven futó kezdeményezést. Akkor Magyarország kedvence az Egri csillagok lett, melyet A Pál utcai fiúk és az Abigél követett. Azóta azonban erről nem sokat hallani, szóvá is tették ez több helyütt, például internetes fórumokon.
Ha az olvasás témáról esik szó, érdemes még megemlíteni a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) olvasásra nevelő programját, a SANYI-t (Sajtó és Nyilvánosság), amely alapvetően a középiskolásokat célozza meg.


Közösségi hozzáférés -- új könyvtári koncepció. De mi is az?FEL

Kezdetben vala a tulajdonlás paradigmája: volt olyan könyvtár, amely mindent be is gyűjtött használóinak. Majd következett a hozzáférés paradigmája. És most...
A közösségi interakciók megjelenése mélyreható változás jele, amely egy alapvetően személytelen rendszert találkozóhellyé alakított. A Youtube, a Facebook, a Second Life, a MySpace és számos más közösségi oldal megélénkítette az internetet és új jelentést adott neki. Ez annak lehetőségét kínálja a könyvtáraknak, hogy az elektronikus hozzáférést közösségi dimenzióval bővítsék ki. Ez jól összefér azzal a javasolt hangsúlyváltással, amellyel a könyvtár alaptevékenységét a tudás megszerzése irányába tolnánk el. Ez volna a ?közösségi hozzáférés? (sAccess) paradigmája, amely egyelőre nagyrészt ismeretlen a könyvtárosok előtt. (ref.: Koltay T.)


Javuló HUMANUS -- egy linknyi lépés a barátságosság irányábaFEL

A KIT-ben ettől a héttől közvetlen linkeket is tudunk közölni a Humanus adatbázisba. Ezt jellemzően a Könyvtári Figyelőben megjelent külföldi folyóirat-figyelő anyagaihoz tesszük. Egyúttal bátorítjuk az adatbázis-felület készítőit a további ügyfélközpontú fejlesztésekre. (MG)


Carpe noctem! -- Éjszakai időutazás a szegedi egyetemi könyvtárbanFEL

Időutazásra hívják az érdeklődőket a Könyvtári éjszakán a Szegedi Tudományegyetem könyvtárába szerdán; a Carpe noctem! mottóval megrendezett, késő éjszakába nyúló programok többsége az antik világgal kapcsolatos. Az elmúlt évek során a Könyvtári éjszaka a város és az egyetem polgárai között is népszerű rendezvénnyé vált, tavaly három-négyezren vettek részt a programokon, és idén is ezreket várnak szerdán este hét órától, amikor nem bezár, hanem kinyílik a bibliotéka, legszebb arcát mutatva az érdeklődők felé -- tájékoztatott Kokas Károly főigazgató-helyettes.
... Este tízkor pedig elkezdődnek a kegyelem órái, amikor a lejárt kölcsönzési határidejű könyvek után -- a szerencsétől függően -- csak a pénzbüntetés 25, 50 vagy 75 százalékát kell megfizetnie az olvasóknak.


Hogyan lehet sikeres egy könyvtári blog?FEL

Támogassa-e a könyvtár vezetése az intézményen belüli blogokat? A válasz egyértelműen igen, azonban számos kritikus sikertényezőnek kell teljesülnie. Egy blogokkal is rendelkező orvostudományi könyvtárak körében végzett felmérés kimutatta, hogy bár havonta 2-4 bejegyzés is születik, alig van ezekre valami visszajelzés. A felmérésben részt vevők átlagosan 1-3 órát dolgoztak hetente a bloggal. A használókat olyannyira nehéz bevonni, hogy a felmérésben szereplő 22 könyvtári blog közül összesen egy olyan volt, ahol a bejegyzésekhez rendszeresen érkeztek hozzászólások is. Hogyan lehetne vonzóbbá tenni a használók számára a könyvtári kezdeményezéseket?
Először is két nélkülözhetetlen körülménynek kell rendelkezésre állni: egy megfelelő blog szoftvernek és egy kreatív könyvtárosnak. Ha ez megvan, akkor öt sikertényezőnek kell teljesülnie... (ref.: Tóth M.)


Magyar webkeresők egymás ellenFEL

Gumiszerviz, spagettirecept, vidéki disco, buszmenetrend és Emma Watson -- ilyen és ezekhez hasonló dolgokra kerestünk rá a Google hazai riválisának szánt webkeresőkkel, hogy kiderítsük, túlságosan ambiciózus elképzelés-e felhasználókat elcsábítani a világ első számú keresőjétől, vagy van rá valami esélyük. Az elmúlt években hiába vált a Google idehaza is piacvezető webkeresővé, és a 'guglizás' a webkeresés szinonimájává, több hazai fejlesztő és induló vállalkozás vezetője is úgy gondolta, tud jobbat, és saját keresőt indított el. Idén év elején mutatkozott be a nagyközönségnek a régóta zárt tesztüzemben működő Szörcs (lásd interjúnkat a fejlesztőkkel), és a héten vált publikusan elérhetővé az évek óta készülő Bluu.


Otthonról is nézhetők a dán 'NAVA-anyagok' FEL

Németh Mártonnak a 3K-ban megjelenő cikke néhány jellemző dán audiovizuális szolgáltatásra irányítja rá a figyelmet. A másik kiemelt szolgáltatás a bibstiben.dk. Ennek segítségével játék és dokumentumfilmeket lehet online nézni közkönyvtárakban, iskolákban s megfelelő távoli autentikációs eljárás révén akár otthonról is. A Dán Filmintézetben zártan, nehezen hozzáférhető alkotások válnak így széles körben hozzáférhetővé.

Hírforrás: Németh Márton ; Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2010. márc.
2010. március 12.  • Továbbküldöm
Címkék: Skandinávia | együttműködés más könyvtárakkal | film- és videószolgáltatás |
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=otthonrol_is_nezhetok_a_dan_nava-anyagok_

Jó üzlet a digitális könyvtárFEL

Kiadással foglalkozó cégeknek új bevételi forrás lehet a digitális könyvtár link amelynek kölcsönzési díjából részesedhetnek. Létrejött ugyanis Magyarországon az első, jogszerűen működő, nyilvános digitális könyvtár, amely mindenki számára bármikor, bárhonnan elérhető. Minden felhasználó egy helyen, egy időben fér hozzá -- ingyenes és szerzői jogdíjas -- tanulási, ismeretterjesztő és szórakoztató dokumentumokhoz.
A jelen piaci környezetet -- a digitális tartalmak közvetlen elérésének megnövekedett igénye, valamint a helyettesítő termékek tekintetében az eredeti és fénymásolt változatok beszerzésének és kezelhetőségének magas ára jellemzi. Az új vállalkozás célja, hogy olyan árstruktúrát alakítson ki, amely mellett gazdaságilag irracionálissá válik a könyvek, jegyzetek, folyóiratok fénymásolása.


Miért nem értesít sms-ben a könyvtár, ha kések a könyvekkel?FEL

A Konyvtaros.com hűséges fegyverhordozó blogján múlt héten hivatkoztam egy csiripet. A tisztelt könyvtárhasználó arról panaszkodott, hogy 'alulinformatizálódott' a könyvtár ezért csúszott meg a könyvkölcsönzési határidővel. -- Dani megosztotta readeren a bejegyzést, megjelent automatikusan a gmailes buzzon és beindult a sztori. -- Miért nem értesít sms-ben a könyvtár ha kések a könyvekkel? -- Hétfőn reggel már annyira vitáztunk, hogy hirtelen felindulásból megnyitottam az sms értesítést akarók klubját a facebookon. A buzzba becsatlakoztak e-mail partnereink, köztük Koroknai Sándor, volt klogger is. Olyan hosszan írt, hogy a köz elé tolom gondolatait. -- Nemszerkesztett, kivagdosott verzió a buzzról. Dani is szólt a végén.


A használói könyvtárközi kérések automatizálása a dán központi katalóguson keresztülFEL

2000 óta a dánok az ország összes könyvtárának az állományát megtalálhatják a link címen.
2005 őszén a dánok azon gondolkodtak, hogyan automatizálhatnák a bibliotek.dk-hoz érkező olvasói kéréseket. Az első változat 2007 májusában indult, miután már előtte, 2006 őszétől tesztelték a rendszert, így 2008 volt az első teljes év, amikor a szolgáltatást már értékelni lehetett.
A dán központi katalógus két bibliográfiai adatbázisra épül: a DanBib-re (a könyvtárosok számára) és a bibliotek.dk-ra (a végfelhasználók számára). Mindkettő tartalmazza a nemzeti bibliográfiát, továbbá valamennyi könyvtár rekordjait és példányadatait. Mindkét rendszer állományadat-információkat szolgáltat, és kölcsönzési szolgáltatást biztosít. A DanBib-ben tárolt kérések a könyvtárak között bonyolított könyvtárközi kölcsönzések, a bibliotek.dk-ban lévők azok a végfelhasználói kérések, amelyek a bibliotek.dk-ban található tételekre vonatkoznak. Ha a felhasználó olyan címet kér, amely a helyi könyvtárban is megvan, legtöbbször a helyi OPAC-hoz irányítják, ahol a kérését leadhatja. A bibliotek.dk-n keresztül többnyire olyan kérések érkeznek tehát, amelyek nincsenek meg a helyi könyvtár állományában. (ref.: Murányi L.)


A tapír keresése -- Kamarás István gondolatairaFEL

Müllner Helga tudósítása szerint Kamarás István, a Pannon Egyetem docense 'az internetet ... káoszként tartja számon, használhatatlan információk halmaza'. [a KIT-ben: link Példaként: azt említette meg, hogy 'a családnak az állatkertben örökbefogadott állata Géza, a tapír, ezért a böngészőbe beírta a tapír szót, a hatvanezer találat között az állat leírása mellett táska- és írószerbolt is felbukkant'. Kamarás Istvánt kiváló koponyának tartom, de ebben az interjúban sajnos az internettel kapcsolatos, ismerethiányból fakadó előítéletek egyik legpusztítóbb fajtáját jeleníti meg szellemesnek szánt tapír-történetével.


Válság a könyvpiacon -- vámpírkönyvek és szórakoztatásFEL

Tavaly a vámpírkönyvek és a szórakoztató olvasmányok taroltak. Mintegy tizenöt százalékkal kevesebbért vásároltunk könyvet tavaly, mint 2008-ban -- derül ki a friss adatokból. A magyar kultúra egyik legsikeresebb, a könyves ágában 1977 óta nem volt visszaesés. Az idei első két hónap is recessziót jelez, de ez még behozható. (NOL)
Mintegy harmadával: 30-35 százalékkal csökkent az eladott könyvek száma Romániában tavaly, a 2008-as adatokhoz képest. Mihai Penescu, a Román Írószövetség elnöke azt nyilatkozta a Mediafax-nak: a csökkenést a gazdasági válság okozta. Tavaly mintegy 70 millió euróra becsülték a romániai könyvpiac értékét. Az országban évente 8-10 ezer irodalmi művet adnak ki, azonban ennek jelentős része nagyon kis példányszámban (200-300 példány) jelenik meg. (Transindex)




Analógiák

Továbbra is egzisztenciális veszély a tényadatok bemutatása -- nemhogy a következtetések levonásaFEL

A sajtó üdvrivalgott, amikor egy buszsofőr elvállalta a magyar whistleblowerek (közérdekű bejelentők) hálátlan szerepét: Molnár Ferenc ország-világ előtt 2008 májusában feltárta a BKV-nál folyó kétes ügyleteket, szólt a buszok borzalmas műszaki állapotáról, az általános nemtörődömségről. Az eredmény: koholt indokok alapján munkaadói kirúgták, most pedig csak áltatják, és csak akkor vennék vissza, ha minden anyagi követeléséről lemond.


'Leszarom a bicikliutakat' -- szakadék a szolgáltató és a használó szemlélete közöttFEL

A legtöbb kerékpáros baleset a rossz helyre épített kerékpáros utakból és kerékpáros sávokból fakad, amelyeken a biciklisnek van elsőbbsége. Az Andrássy úti biciklisáv (ami a parkoló autók és a járda között fut) tízszer annyiba került, mint az Alkotmány utcai és teljesen használhatatlan. Van egy jó holland mondás: Az a jó bicikliút, ami, mire lekopik, már nem is kell. Az a jó útszakasz, ahol a többi közlekedő már hozzászokott a kerékpárosokhoz, így aztán nem kell már felfestés, külön sáv, tábla, semmi, egyszerűen csak arra járnak a biciklisták és ezt az autósok is figyelembe veszik.
De a város vezetősége egyelőre arra sem képes, hogy kerékpáros forgalmat mérjen: ezt is mi magunk csináljuk. ... Szóval még egyszer mondom, nem érdekel a bicikliutak kérdése. Egy a lényeg: minél több kerékpáros legyen az utakon, akkor ugyanis kevesebb biciklis baleset történik - erről is vannak statisztikáink. Előbb-utóbb majd valószínűleg tényleg annyi kerékpáros lesz, hogy nem lehet halogatni a biciklisávok problémáját, de ehhez azonban az kell, hogy minél többen pattanjanak nyeregbe.




Kisszínes

Börtönbe csukták, mert késedelembe esett egy DVD visszavitelében FEL



Koreai könyvadomány -- a koreai diákok segíthetnek a katalogizálásbanFEL

Száz koreai nyelvű könyvet ajándékozott a Debreceni Egyetemnek a Koreai Köztársaság nagykövetsége. Az adományt Hur Jin miniszteri tanácsos adta át. Az eseményen a főkonzul visszatekintett a két ország 20 éve működő diplomáciai kapcsolataira, amelyek mára gazdasági és kulturális területen egyaránt bővültek. A Debreceni Egyetem térítéses orvosképzésében 45 koreai diák vesz részt. -- A könyvtár számára megtiszteltetés, hogy ilyen szép állomány kerül a gondozásába. Ez a könyvadomány megalapozza a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának koreai gyűjteményét, feldolgozásában az itt tanuló ázsiai diákok is segíthetnek -- jelentette ki az adomány átvételekor dr. Virágos Márta. A főigazgató elmondta: a könyvtár tervei között a közeljövőben koreai hallgatói est megrendezése is szerepel.
-- A cikk sajnos nem szól a dokumentumok témájáról. (MG)


Olvasás. Jószándék. Kampány. Megint egy.FEL

Az Olvassunk együtt! -- kampány és programsorozat azt tűzte ki célul, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását. A Litera, mint a program partnere, folyamatosan beszámol az eseményekről, és a sorozat saját oldalán, az olvassunkegyutt.hu-n minden részlet nyomon követhető. Az olvasás napjainkban furcsa, sőt ellentmondásos helyzetűvé vált. Miközben egyre nagyobb könyvesboltok nyílnak, s a gazdasági válság ellenére sem csökkent jelentősen a könyvvásárlások forgalma, addig a leszakadó, hátrányos helyzetű és elszegényedett településeken s régiókban gyakorlatilag megszűnőben az olvasás lehetősége. A kultúra fogyasztását nem csak a nehéz pénzügyi helyzet korlátozza, hanem az is, hogy eltűnőben és megszűnőben vannak a könyvesboltok, a helyi könyvtárak vagy az olvasásnak helyet adó közösségi terek.


Tények Chuck NorrisrólFEL

Chuck Norris nem olvas könyveket, addig nézi őket, amíg maguktól elmondják, miről szólnak. -- Ez is megtudható a Chock Norris-tények magyar, vagy további linken angol kiadásából.

Hírforrás: HVG
2010. március 16.  • Továbbküldöm
Címkék: humor |
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tenyek_chuck_norrisrol



Információforrások

Microsuli.hu: új pont a tananyagok horizontjánFEL

Formabontó, korszerű és egyszersmind szórakoztató formában, élménypedagógiai megközelítésben, ám szakszerű tartalommal készültek el a Microsuli.hu oktatóanyagai. Egy-egy 'végtermék' elkészítési módját -- alkalmazkodva az Egyszervolt elsődleges, gyerek közönségéhez ?- lépésről-lépésre leírt receptek, illetve képernyő-videofilmek, úgynevezett 'tutorialok' mutatják be. Ezek az egyszerű és részletes bemutatók mindenki, köztük a teljesen laikusok számára is érthetővé és elérhetővé teszik a digitális írástudás egy magasabb fokozatát.
A Nemzeti Alaptanterv egyik fontos műveltségi területe a számítógép kezelése, a programok használata már alsó tagozatban, elsősorban 4. osztályban alapkövetelmény. A Microsuli oktatóanyagai új szemlélettel vezetik be a digitális világ rejtelmeibe a felhasználót.
Bepillantva a kulisszák mögé, elárulhatjuk, vidám tanóráknak nézhet elébe az, aki a Visio family Családfa-vágóját, a Moviemaker video Okosítóját, vagy éppen a PowerPoint képregény-szerkesztőjét kezdi el megtanulni. A Microsoft Magyarország és az Egyszervolt.hu összefogásának sikerét jelzi, hogy a látogatók immár több mint 200 ezer oldalt töltöttek le.


Jószaki: kontárok kíméljenekFEL

A magyar internet egyik legnagyobb hiányát látta meg a Jószakit fejlesztő Terray Tamás és Pfenninberger Ádám. Az iWiW alkalmazásként elérhető szolgáltatás a valóban jó, ismerősök által ajánlott mesterembereket, szakikat akarja kiközvetíteni az épp lakatost, burkolót, informatikust vagy épp üvegest kereső emberekhez, mégpedig az iwiwes kapcsolati hálózat segítségével. Terray szerint az ötletük kedvez a szakiknak is, hiszen a jó munkát végző, becsületes mesterek pozitív értékelésekhez, ismertséghez, és reményeik szerint jobban fizető munkákhoz juthatnak általa. A szakikat kereső felhasználók pedig biztosak lehetnek abban, hogy nem egy kontárra bukkannak rá, akinek a hanyag munkája miatt fél év múlva lehull a csempe a falról, vagy darabokra esik a fűtés a tél közepén. Értékelt autószerelőt már lehet találni a Jószakin
A Jószaki arra épít, hogy az ismerősi körön belül gyakorta kézről-kézre járnak a jó szakemberek. Akinek épp szüksége van egy mesteremberre, az a barátai között kérdez körbe. Sőt, akik maguktól találnak remekül dolgozó szakikat, azok is hajlamosak ezt lelkesen elmesélni az ismerősöknek. Az alkalmazás annyit ad ehhez a működő modellhez hozzá, hogy az eltitkolt, a tönkretett lakás romjain sűrűn átkozott kontárokat is lehet benne értékelni. A Jószaki tehát nem csak azt mondja meg, hogy kivel érdemes dolgoztatni, hanem azt is, hogy kit nem szabad kihívni.
A rendszerben már most több ezer szaki található, ám rendkívül sok olyan mestert találtunk, akinek még nincs értékelése. Rendszergazdát, fodrászt, remek műkörmöst vagy profi autószerelőt azonban már most is lehet találni a program segítségével, érdemes kipróbálni.