Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2009/43., dec. 2.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Praktikus

Bárszéket a könyvespolcok mellé! -- a központi súlypont alá ;-)

Hírek

Racionalizálás nem volt, csak elvonás. Várható-e az előbbi a szakmától?
Könyvtár helyett kávéház -- könyvtár a kávéházban, vagy kávéház a könyvtárban?
Szakdolgozati gondolatok -- A használhatósági tesztek a közszolgálati honlapok fejlesztésénél is elkerülhetetlenek
Weboldal-fejlesztés: hagyományos és innovatív módszerek
Egyetemek vizsgálják a high-tech kutatáselemző rendszert
Szélessáv nélkül aligha-szolgáltatás -- felmérést végzett a könyvtáros egyesület
Megye--város (bel)politikai vita a 8000 Ft? -- időzített konfliktus más megyeszékhelyeken?
British Library: robotdaruk a raktárban -- 875.000 kötet / raktáros
Olcsóbb eredeti formában tárolni(!) -- használói igények írják a digitalizálás sorrendjét
Kérdések Tudásdepó, IKR és könyvközpontú szemlélet ügyében
A britek 80%-a nem ért az információ kezeléséhez
A fiatalok nem információbajnokok. Ők sem.
Könyvtári blogok frissülése és függetlensége
Miért jó a miner.hu? -- blogkereső és webkereső
Megengedi-e a KIRSTAT, hogy reális iskolai könyvtári adatok kerüljenek bele?
E-könyvek kalózkodásáról -- ej, ráérünk még az üzleti modellel
Szigorúbb kölcsönzési szabályok a Méliusz-könyvtárban
Elektronikus tárolókapacitás, automatikus kölcsönzés a szegedi egyetemi könyvtárakban
Nógrádiék -- az olvasás válságát szeretnék megszüntetni

Geek-szótár

Internetszleng -- hf, gj, np

Kisszínes

Miért nem használsz PDF-et, ha már szerkeszteni nem tudsz?
Meghosszabbította könyvtári tagságát, és nyert egy laptopopt
Új könyvtári ritkaságokat adott ki az OSZK a Kossuth Kiadóval
Majdnem ötvenezren 'mondtak fel' a világ legnagyobb enciklopédiájánál

Kiemelt Katalist-hír

Nyilatkozat Monok István leváltásáról. (Vélemények csak magánba? - szerk.)
Ezek a fizikatanárok -- digitábla, olcsón
UTCA projekt a MOKKA-ODR pályázatokon

Információforrások

'Az Év honlapja' -- megvannak az idei győztesek!
Örkény István honlap
OECD-jelentés a pedagógusok szakmai képzéséről
Öveges professzor 2.0; az iskolatévé az internetre megy -- mikor jönnek a könyvtári webináriumok?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Praktikus

Bárszéket a könyvespolcok mellé! -- a központi súlypont alá ;-)FEL

Az ember jellemzően egy könyvtárban is áll vagy ül. Ha a könyvespolc előtt áll az ember és talál egy könyvet, amelyről még nem tudta eldönteni, hogy kölcsönözné-e vagy sem, beleolvas a kötetbe. Már le is ülne, de akkor ki kell mennie a könyvespolcok közül egy asztalhoz. Van olyan hely is, ahol kis puffokat ragadhatunk meg ilyenkor erre a célra, és a polc előtt arra kuporodhatunk. Ez az utóbbi megoldás nagyon tetszett, ezért ilyesmit szerettünk volna a kanizsai könyvtárba is. A könyvtár építésekor a bútorok szállítója bárszéket javasolt. Egy pillanat alatt összeállt a kép. Nem kell beleolvasás közben mélyre, puffra ülni, nem kell kimenni a polcok közül sem, hanem egyszerűen a 'központi' súlypontom alá húzom ezt az ülőalkalmatosságot, és kényelmesen -- állva, ülve(?) -- indulhat az ismerkedés a könyvvel link
Nem drágák ezek a székek és kiderült alkalmasak arra is, hogy -- szükség esetén -- a gyermekkönyvtár számos apró sámlijával, meg a normál székeinkkel három, a földre (szőnyegre) ülőkkel együtt négy fokozatú ülőhelyekből álló természetes aréna legmagasabb pontjává váljanak link

Hírforrás: Halis István Városi Könyvtár
2009. november 30.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=barszekeket_a_konyvespolcok_melle



Hírek

Racionalizálás nem volt, csak elvonás. Várható-e az előbbi a szakmától?FEL

Racionalizálás nem volt, csak elvonás -- így jellemezte az InfoRádióban a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a kormány válságkezelő intézkedéseit. Palócz Éva rámutatott: bár a Bajnai-kormány csökkentette a kiadásokat, továbbra is a magyar központi közigazgatás a legpazarlóbb a térségben. Az elemző több kockázatot is lát a hétfőn elfogadott, 2010-es költségvetésben, például azt, hogy a kormány az önkormányzatoktól úgy vesz el majdnem 90 milliárd forintot, hogy a struktúrát nem alakítja át, ez pedig veszélyes lehet. A kormány ugyan csökkentette a kiadásokat, a központi közigazgatás intézményeitől alig vont el forrásokat és nem racionalizálta azok működését -- mutatott rá Palócz Éva. Mint mondta, a kabinet azokat a megtakarítási és bevétel-növelési lehetőségeket használta ki -- ezeket szinte teljes egészében --, amelyek könnyen, nagyobb reformok nélkül megvalósíthatók voltak. Az állam hatékonyabb működéséhez azonban szerkezetátalakítás kellene, ehhez azonban az egy évre munkába álló kabinetnek sem a felhatalmazása, sem az ideje nem volt meg.


Könyvtár helyett kávéház -- könyvtár a kávéházban, vagy kávéház a könyvtárban?FEL

A kávéház a legtöbb író számára afféle 'felnőtt-napköziotthon' lehetett -- fogalmaz szarkasztikusan a HVG-nek Saly Noémi --, ahol a vendég evés-ivás mellett sakkal, biliárddal, kártyával és legfőképpen olvasással tölthette becses idejét. És még ennél is több. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (ismertebb nevén: EMKE) kávéháza például kölcsönkönyvtárat is üzemeltetett. De a legtöbb műintézményben amúgy is megtalálhatók voltak a fontosabb külföldi és monarchiabeli napilapok. Ma bármelyik közkönyvtár megirigyelné, hogy a Newyork kávéházba például 1900-ban csaknem négyszáz lap járt.
-- Lehet, hogy a könyvtárat -- a használók nagy örömére -- rákényszeríti a válság a vendéglátásra is? Igaz, hogy ahhoz a ma vegetáló könyvtári kávékiméréseket és a könyvtár szolgáltatáspolitikáját átgondolva megtérülő üzletté kellene változtatni, amihez elengedhetetlen a gazdálkodási szakértelem. Viszont a könyvtár így inkább válhat a település vagy közösség információ- és tudásközpontjává (már amennyiben ez komoly cél). (MG) Korábbi vonatkozó cikkünk: Kocsmakönyvtár (kocsma a könyvtárban, vagy könyvtár a kocsmában?)link


Szakdolgozati gondolatok -- A használhatósági tesztek a közszolgálati honlapok fejlesztésénél is elkerülhetetlenekFEL

Örvendetes, hogy egyre több hallgatói (szak)dolgozat témája a könyvtári honlapok. Gyakori szempont bennük a tartalom és a technika, ritkább téma a használhatóság, azaz a használói(!) aspektus. Azé, akiért a könyvtár van. A webfelületről történő tudatos marketing-fejlesztés célú könyvtári adatgyűjtés lehetőségére pedig még nem láttam példát. Ha tud valaki ilyet, kérem jelezze. (MG)
A téma apropójából egy korábbi anyag: Tesztelj korán, tesztelj gyakran! -- Egyre többen értenek egyet azzal, hogy a weboldalak tesztelésére fordított összegek sokszorosan megtérülnek. A főbb tervezési és kivitelezési szakaszokon, valamint a már működő site-okon elkerülhetetlenné váltak a használhatósági vizsgálatok. A Web and Use online kutatócsoport alapítói, Fehér Katalin és Herendy Csilla az (ön)kormányzati, közigazgatási online kommunikáció legfontosabb használhatósági kérdéseit mutatják be.


Weboldal-fejlesztés: hagyományos és innovatív módszerekFEL

Bár nem túl új a cikk; a népszerű könyvtár és webes megjelenés kapcsán érdemes elolvasni Herendy Csilla kétrészes cikkét a Médiakutatóban.
-- A weboldalak tesztelése a fejlesztés korai szakaszában jóval költséghatékonyabb, mint a későbbi, negatív visszajelzések kapcsán történő alakítgatásuk, újratervezésük. Kérdés azonban, hogy a weboldalak készítésekor pontosan mikor és milyen módszerekkel érdemes tesztelni azokat. Az alábbi írásban mindenekelőtt áttekintést nyújtok a weboldalak tervezésének egy lehetséges és ideálisnak mondható folyamatáról, majd bemutatom, hogy hol, milyen fázisokban alkalmazhatók a különböző hagyományos, illetve innovatív tesztelési módszerek. Az utóbbiak közül részletesen foglalkozom a tekintetkövetéses és az online fókuszcsoportos vizsgálattal: egyrészt ezek elméleti alapjaival, másrészt gyakorlati alkalmazhatóságukkal, amelyet magam is kipróbáltam a magyarorszag.hu oldal tesztelése során.


Egyetemek vizsgálják a high-tech kutatáselemző rendszertFEL

Négy hazai egyetem vállalkozott arra, hogy tesztelje a Spotlight stratégiai kutatáselemző rendszert. A látványos high-tech alkalmzással mérhető a kutatások értéke, segít a lehetséges partnerek vagy versenytársak azonosításában, valamint megmutatja a legígéretesebb kutatási irányokat. A válság miatt csökkenő kutatási költségvetés esetén is növelhető a kutatások hatékonysága és eredményessége, ha az egyetemi döntéshozók rendszeresen felmérik a kutatások várható hasznát. Kompetenciatérképük tesztelésére eddig négy hazai egyetem -- Debreceni Egyetem, ELTE, Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem -- vezetősége vállalkozott.
-- Érdemes átgondolni, hogy a felsőoktatási intézmények versenyképes kutatási irányai dokumentum-és információellátó szolgáltatás és a területen képzett könyvtárisi tudás szempontjából le vannak-e fedve a könyvtárban? Illetve: azok vannak-e lefedve? Másik kérdés lehet: a könyvtári rendszer tudásának térképe milyen állapotot mutat? Ennek felmérésére egyelőre alkalmatlannak mutatkozik a rég várt Könyvtári kataszter. (MG)


Szélessáv nélkül aligha-szolgáltatás -- felmérést végzett a könyvtáros egyesületFEL

Az amerikai könyvtárak 60%-ának nem megfelelő a szélessáv-ellátottsága. Pedig, ha komolyan gondolják, hogy internet-elérést biztosítanak mindenki számára, mindenképpen változtatni kell. Az okok színesek: a többféle finanszírozási lehetőség ellenére van, ahol nincs pénz a szélessávra, máshol van pénz, de megfelelő szolgáltatás nem létezik a kívánt kapacitásban, és olyan is, hogy pénz is lenne, de a technikai fenntartásra már nem futja. A témára az ALA felmérése irányította a figyelmet. Mint jelzik: az amerikai iskolák 96%-ának tanárai adnak fel olyan házi feladatot, amelyek megoldásához az internet elérése szükséges. Az iskola nyitvatartási idején kívül azonban a gyerekek nem mindenhol férnek hozzá a hálózathoz.
-- Büszkék lehetünk arra, hogy elértük Amerikát ;-) Nem a helyzet felmérésében, hanem főként kisebb települések könyvtárainak internet-hozzáférés minőségét illetően. S ahogy az USA-ban is, nálunk is az esélyegyenlőség csorbul, lévén a tehetősebbek otthon lógnak a szélessávon. Lehet, hogy az esélyegyenlőség lobbiüzenetét érdemes bevetni? (MG)


Megye--város (bel)politikai vita a 8000 Ft? -- időzített konfliktus más megyeszékhelyeken?FEL

A megye szerint Veszprém nem járul hozzá kellőképp könyvtára költségeihez, ezért a városiaknak brutálisan megemelte a szolgáltatás díját. Porga Gyula, a szintén jobboldali irányítású veszprémi önkormányzat fideszes alpolgármestere az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokra adott rossz válaszként értékelte a megye lépését. Elmondta azt is, hogy a megkülönböztetés miatt a város az Alkotmánybírósághoz fordul. Pálmann Judit könyvtárigazgató arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy az évente beiratkozó 8-9 ezer olvasó közül 1200-1300 veszprémit érint a változás.
-- A nagyobb belépti díj nagyobb szakmai, ügyfélszolgálati elvárásokat is támaszt a könyvtárral szemben. S ha a sikerrel veszi az 'akadályt' azaz a minőségfejlesztést a könyvtár, akkor minden fél elégedetten jöhet ki az ügyből. A hatékonyabbá, eredményesebbé válással megnövekedett tekintélyű könyvtár is. (MG)


British Library: robotdaruk a raktárban -- 875.000 kötet / raktárosFEL

A könyvtárosok feladatát robotdaruk veszik át a British Library (BL) egyik új raktárában, ahol a brit nemzeti könyvtár 25 milliós gyűjteményéből 7 milliót kötetet tárolnak a jövőben. A 30 millió fontos (mintegy 9 milliárd forintos) beruházással felépülő, légkondicionált hightech raktár Boston Spa angliai városkában lesz és 262 kilométernyi hagyományos könyvtári polcot pótol olyan tárolási módszerekkel, amelyeket korábban inkább a nagykereskedelmi áruraktárakban alkalmaztak. Az új technológiával a raktárépületben tárolt tűzbiztos állomány mozgatásához összesen nyolc személyre lesz szükség.


Olcsóbb eredeti formában tárolni(!) -- használói igények írják a digitalizálás sorrendjétFEL

A British Library digitalizálja anyagának egy részét, de Steve Morris, a könyvtár pénzügyi igazgatója szerint olcsóbb az információt eredeti formájában tárolni. 'A gyűjtemény olyan óriási, hogy teljes digitalizálása nemzedékek munkája lesz és rendkívül költséges'. Sok könyv a mai szemlélet szerint csak igen szűk kört érdekel, de a szakember szerint jövendő értékét nem lehet előre látni. 'Nem ítélhetjük meg a jövendő nemzedékek helyett azt, hogy mi az érték és mi nem' -- jegyezte meg.
A 2011-re elkészülő új raktárban is a használati adatok döntenek. 'Ahogy az idő telik, ki fog tűnni, melyek azok a kötetek, amelyeket a leggyakrabban kérnek ki, a rendszer rögzíti az adatokat és a legkeresettebb könyveket a raktár legkönnyebben megközelíthető részén fogja tartani' -- mondta, hozzátéve, hogy azok viszont, amelyeket szinte soha nem keresnek, a raktár hátsó részén fogják végezni.


Kérdések Tudásdepó, IKR és könyvközpontú szemlélet ügyébenFEL

Pár kérdés merült fel bennem a Szonda (MR1 Kossuth Rádió) riportját hallgatva:
- Miért nem érzik még mindig, mennyire ciki a ?Tudásdepó Expressz? elnevezés?
- Mik a döntési mechanizmusok, miért a digitális dokumentumkérés beérkezésekor indulnak el? (Miért akkor kell elindulniuk, miért nincsenek meg előre?)
- Mennyi a viszonylag rövid időn belül?
- Mi jogosítja fel a könyvtárat, mint olyat (illetve az ott ülő könyvtárost), hogy eldöntse, mit kaphat meg az olvasó és mit nem? (Széljegyzet: erre miért nincsen egy MKE Etikai Kódex-jellegű nyilatkozat a könyvtáraknak?)
- Miért még mindig könyvközpontú az információszolgáltatás alapszemlélete?
- Miért kell a Google könyvdigitalizáló projektjét állandó jelleggel kicsit fentről megítélni?
- Miért hisszük azt, hogy a könyvtár katalógusa integrált rendszer?
- Ha már 10-15 éve zajlik a könyvtári tevékenységek, állományok integrálása, miért ott tartunk vele, ahol?


A britek 80%-a nem ért az információ kezeléséhezFEL

A briteknek csak 20% nevezhető információtudatos polgárnak. Olyannak, aki nemcsak tudja, hogy hogyan férhet az információhoz, hanem hogy hogyan tegye hasznossá maga számára az információtechnlógiai eszközöket. A közelmúltban végzett felmérés részleteiben is felsorolta a készségeket. Az árösszehasonlító oldalakkal, videókeresőkkel, közösségi oldalak használatával nincs gond. Azt is megállapították, hogy míg a pénzügyi, kulturális és biztonsági információ megszerzésével boldogulnak az emberek, a környezeti információ megszerzése nagyobb probléma. Növekszik a tudatosság is: 80%-nyian szeretnék a közérdekű információt online megkapni, és 90% tudja, hogy mely szervezetek tárolnak róla információt.


A fiatalok nem információbajnokok. Ők sem.FEL

Tanulni -- információt befogadni -- ugyanúgy képesek az utcán, szórakozóhelyeken, kulturális központokban, mint a múzeumokban, a könyvtárakban vagy az iskolákban. Különféle médiafolyamokban élnek, emiatt is kísérleteznek a Dél-Kaliforniai Egyetem filmművészeti tanszékén különféle interaktív médiaprogramokkal. A tanórák közben például különleges szerepet osztanak az egyik diákra: ő lesz a google jockey-nak is nevezett információfelelős, az óra folyamán négy óriásképernyőn ő helyezi el folyamatosan azokat az extra tartalmakat, oldalakat, videókat, amikkel a tanár vagy az előadó által elmondottak extra mélységet nyernek. A másik ötlet az úgynevezett backchannelling: ha már a diákok úgyis beszélgetnek -- pontosabban chatelnek -- egymással óra közben, akkor ezt publikusan is tehetnék, az órai anyagról. Balsamo szerint elkerülhetetlen volt, hogy a kezdeti időszakban a diákok fellázadjanak az ötlet ellen és mindenről beszéljenek, csak éppen az órai anyagról nem -- ha azonban van türelmünk, hosszú hónapok múltával eltűnik a zaj, és csak a hasznos kommunikáció marad.
Ami pedig a fiatalokat illeti, mondja Sayers, nem tudnak megfelelően keresni a neten, ugyanis nem tudják átlátni és kiértékelni a visszakapott információkat. A sok információ ugyanis nem jelenti azt, hogy minden egyes visszakapott adat hasznosítható és minőségi is lenne egyben. A fiatalok nem tudják pontosan, hogy mely források megbízhatóak és melyek nem. Ha azt gondolnánk, hogy gyermekeink kábelek tömkelegében élő és lüktető digitális bennszülöttek, akkor legtöbbjük esetében azt kell mondanunk: rossz szögből nézzük őket.


Könyvtári blogok frissülése és függetlenségeFEL

Nemrégiben számolt be a KIT egy könyvtáriblog-gyűjteményről link Gond azonban, hogy a blogok nem mindegyike frissül megfelelően. A Klog-on ezért pléldául felülvizsgálták őket 2008. végén, és a havonta legalább 1000 karakteres bejegyzéssel nem frissülő blogokat archiválták. Gyorsította ennek szükségességét, hogy 2008. októberében az OSzK-ban található szerverről a Miner.hu 'webkettes keresőhöz' költöztek át, amely adott mennyiségű adatmennyiség után fizetőssé válik, így érthetően, felesleges tartalmat nem célszerű tárolni rajta. A költözés oka, hogy az OSzK fel kívánta tüntetni logóját a blogokon, de a Klog alapszabályában szerepel a minden intézménytől való függetlenség, így az OSzK-tól is. A Miner.hu-nak is volt egy kérése: annak keresőjét kell minden oldalon feltüntetni. Ám ennek nem látták akadályát, mivel a Miner nem könyvtáros intézmény, és hasznos többletet is ad a blogokhoz.

Hírforrás: Habók Lilla
2009. december 02.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_blogok_frissulese_es_fuggetlensege

Miért jó a miner.hu? -- blogkereső és webkeresőFEL

A miner.hu magyar kereső oldal szolgáltatása két fő irány köré szerveződik. Az első kiemelendő funkciója a blogkereső. Manapság mindenkinek lehetősége van arra, hogy véleményét, tudását, gondolatait közzé tegye a weben, teljesen szabad formában saját blogján keresztül. Éppen ezért nem feltétlenül biztos, hogy tökéletes és teljesen megbízható adatok tömkelege tárul elénk, de ez a hétköznapi élet kérdéseire vonatkozóan gyakran előny. Gondoljunk például arra, hogy mi a különbség a Nagymama sokévi tapasztalata alapján, szájhagyomány útján terjedő receptjei és egy hivatalos szakácskönyv között? A miner blogkeresője segítség lehet a modern kor 'szájhagyományában' való eligazodásra.
A második említésre méltó megvalósítást a webkereső képviseli. A miner gazdája, Bártházi András, egyfajta szemantikus keresés megvalósításával próbálkozik...

Hírforrás: Keresés blog
2009. november 27.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=miert_jo_a_miner

Megengedi-e a KIRSTAT, hogy reális iskolai könyvtári adatok kerüljenek bele?FEL

Az iskolai könyvtárak dokumentumbeszerzése kapcsán írja Bondor Erika egyebek mellett: Én például évek óta azzal küszködöm, hogy minimális a költségvetésem (volt év, hogy 0 Ft!), ám emellett rendszeresen selejtezzük, amit szükséges. Egy ponton eljutott oda a statisztikánk, hogy negatív lett az éves gyarapodásunk ?- ám legnagyobb döbbenetemre ezt az adatot nem fogadta be a KIRSTAT rendszere. Az érintett igazgató-helyettessel minden évben vért izzadunk, hogy hogyan lehetne a statisztikában a valós adatokat ennek ellenére érvényesíteni.


E-könyvek kalózkodásáról -- ej, ráérünk még az üzleti modellelFEL

A Times cikke az ebook kalózkodásról. Bizony most már a probléma lassan legalább akkor a mint a könyv és zeneipar esetében. Az új üzleti modellek megalkotására a kiadók a 24. órába léptek.
A méretekre ízelítőül két link a svéd könyvtáros weblistáról: link link (Németh Márton ajánlásával)
-- Korábban a témáról: Könyvek, tankönyvek -- hallgatók egymás között: fáljmegosztón milliókat takarítanak meg maguknak link


Szigorúbb kölcsönzési szabályok a Méliusz-könyvtárbanFEL

December 1-től változásokat vezetnek be a kölcsönzésben a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban. Hosszabbítás esetén nem a lejárati dátumhoz számítják a 21 napot, hanem a hosszabbítás napjához.
A bestseller könyveket, amelyeket mindenki elsők között szeretne olvasni, 10 napra lehet majd kölcsönözni, ezeknél nincs lehetőség hosszabbításra. Az ilyen köteteket jól látható, különleges jelöléssel látják el. A könyvtárközi kölcsönzés térítéses lesz, díja dokumentumonként 200 forint.
Kölcsönözni csak érvényes olvasójeggyel lehet. December 1-től a számítógépes rendszer szerint az olvasójegy lejártakor a dokumentum kölcsönzési határideje is automatikusan lejár. Ettől az időponttól a rendszer a kölcsönzött dokumentumokért késedelmi díjat számol.


Elektronikus tárolókapacitás, automatikus kölcsönzés a szegedi egyetemi könyvtárakban FEL

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett 'Tudásdepó-Expressz' pályázaton Szegedi Tudományegyetem 12 karának Egyetemi Könyvtára a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola könyvtárával közös konzorciumban 59 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.


Nógrádiék -- az olvasás válságát szeretnék megszüntetniFEL

Olvassanak minél többet a gyereket -- ezt szeretné elérni egy meseíró-páros. Apa és fia - Nógrádi Gábor és Nógrádi Gergely -- azt határozta el: amennyire csak lehet, visszacsábítják a gyerekeket az olvasáshoz. Ezt a célt szolgálta író-olvasó találkozójuk is, amelyet a Zalaegerszegen tartottak a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban.




Geek-szótár

Internetszleng -- hf, gj, npFEL

hf -- (Have Fun) -- (hev fán) érezd jól magad
gj -- (Good Job) -- (gud dzsob) szép munka
np -- no problem -- (nó práblem) nem probléma (nem baj)

Hírforrás: Wikiszótár
2009. november 30.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=internetszleng_--_hf_gj_np



Kisszínes

Miért nem használsz PDF-et, ha már szerkeszteni nem tudsz?FEL

Régóta érlelődik bennem már ez a bejegyzés. Szakmánk lépten-nyomon hirdeti, hogy mi közvetítjük a digitális írástudást, miközben sajnos sokan nem tudják
- mire való a tabulátor,
- mire jó a bekezdés, a térköz,
- hogyan kell sorszámozni, a címsorokról nem is beszélve,
- hogy írásjelek előtt tilos, utána viszont kötelező szóközt tenni (bár ez utóbbi problémát, csak ennek tudatosításával, és készségszintre fejlesztésével lehet orvosolni).


Meghosszabbította könyvtári tagságát, és nyert egy laptopoptFEL

Marie Bassett kapott egy telefonhívást a Pierce Megyei Könyvtáraktól, hogy nyert egy számítógépet. Amit persze kapásból hoax-nak vett. Aztán lassan derengeni kezdett számára: tagságának meghosszabbításakor kitöltött egy kis lapot, mely által részt vett a sorsoláson. A megyei könyvtárak ugyanis kisorsolt két számítógépet a tagsághosszabbítók között. Jól is jön Marie Bassett számára a nyeremény, mert éppen most vesztette el állását. Így most az új szerzeménnyel vállalkozás indítását tervezi. (ref.: MG)


Új könyvtári ritkaságokat adott ki az OSZK a Kossuth KiadóvalFEL

Hat közös kötetet jelentetett meg a karácsonyi könyvszezonra a Kossuth Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK): az Amor Librorum reprint sorozatban három újabb hasonmás kiadvány jelent meg, s a magyar térképtörténetbe, a Képes Krónika szakirodalmába, valamint a nemzeti könyvtár gyűjteményeinek világába is bepillantást nyújt egy-egy új kötet.


Majdnem ötvenezren 'mondtak fel' a világ legnagyobb enciklopédiájánálFEL

Veszélybe kerülhet a Wikipedia, a világ legnagyobb internetes enciklopédiája, ha a mostanihoz hasonló ütemben hagyják el az oldalt a szerkesztői. Sajnos a legnagyobb előny egyben komoly fejtörést is okozott a projekt vezetőinek, mivel gyakran az ellenőrizetlen tények közé sok téves is került, a kifejezetten mocskolódó beírásokról már nem is beszélve. Az ilyesfajta esetek miatt az oldal ellenőrei szigorú bürokratikus szabályokat írtak elő a Wikipedia szerkesztőinek, akik viszont elvesztették lelkesedésüket az oldal iránt. Egyelőre nem kell félni, hogy nem lesz, aki szerkessze az oldalt, hiszen Ortega csapatának hárommillió szerkesztő tevékenységének előzményeit kellett elemeznie, de ha a trend folytatódik, könnyen lehet, hogy előáll az a szituáció, hogy a Wikipedia túl naggyá és bonyolulttá válik a mellette kitartó szerkesztők számához képest.




Kiemelt Katalist-hír

Nyilatkozat Monok István leváltásáról. (Vélemények csak magánba? - szerk.)FEL

Tisztelt Lista! -- Nagyon kíváncsi lennék, pl. az OSZK egykori es jelenlegi munkatarsainak -- beosztottaknak és középvezetőknek -- a nem hivatalos véleményére és érzéseire is, -- pro es kontra egyaránt.


Ezek a fizikatanárok -- digitábla, olcsón FEL



UTCA projekt a MOKKA-ODR pályázatokon FEL





Információforrások

'Az Év honlapja' -- megvannak az idei győztesek!FEL

Ünnepélyes díjátadó gálaest keretében kiosztották az idei 'Az Év Honlapja' díjakat Balatonalmádiban, a Hotel Ramadában, a XIX. Országos Marketing Konferencián.


Örkény István honlapFEL

Az Örkény István életműve előtt tisztelgő honlap link az Örkény család és az OSZK között létrejött megállapodás eredménye. Arculatának megtervezéséhez Örkény István lakásának fotói adták az ihletet. Belépéskor az író Continental írógépének hangjai hallhatók. A folyamatosan bővülő szolgáltatás Örkény pályaképét, fotókkal illusztrált életrajzát, színházi bemutatók listáit, plakátokat, jelenetfotókat, szakirodalmat, Örkény által ihletett szépirodalmat tartalmaz -- egyebek mellett.
A honlap az eFestival 2009 díjazottja.

Hírforrás: MATISZ
2009. december 01.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=orkeny_istvan_honlap

OECD-jelentés a pedagógusok szakmai képzéséről FEL

A pedagógusok szakmai fejlődése: Európa nemzetközi viszonylatban címmel tette közzé jelentését az OECD és az Európai Bizottság. A jelentés szerint a pedagógusok szakmai fejlődését a munkájukról kapott visszajelzések és a jó iskolai légkör is elősegítené. (Midday Express)


Öveges professzor 2.0; az iskolatévé az internetre megy -- mikor jönnek a könyvtári webináriumok?FEL

Emlékeznek még Öveges professzor iskolatévé-beli előadásaira? Hasonlóan elfogadható lesz az a több internetalapú, távoktatásos újítás, amit a minapi Edukreatíve-learning konferencián is bemutattak. A webinárium kifejezést azokra az online összejövetelekre alkalmazzák, amikor az internet segítségével különböző helyszíneken lévő emberek egy közös előadáson vesznek részt, és aktívan hozzászólnak, kérdeznek, akár élő, webkamerás képpel és hanggal. Mindezt stílusosan azon a webináriumon lehetett megtudni, amit azt Edukreatív konferenciához állított össze a fejlesztő cég -- ismertette Laczkó János, az Infotéka Kft. ügyvezető igazgatója.
Az élénkülő piaci keresletre pár éve felfigyelve már Magyarországon, magyar nyelven is léteznek erre kifejlesztett, felhasználóbarát webinárium-megoldások. Egy oktatási intézménynek, vállalkozásnak vagy akár civil szervezetnek is fontos lehet, hogy ne kelljen a részvevőknek utazniuk, időpontokat egyeztetniük.