Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2009


KIT hírlevél: 2009. 05. 06. (18. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor 

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Osszuk egybe a kölcsönözhető és a segédkönyvtári állományt -- az apasztást is segíti! FEL

No, már még ilyen baromságot! Hát akkor össze fogják keverni az olvasók a könyveket, és a helybenhasználhatót akarják majd kikölcsönözni! -- Igen, néhányan, eleinte -- hangzik a magyar közkönyvtári tapasztalat egy dél-dunántúli városból, ahol csaknem tíz éve már összeosztották. Először nagy ellenállás volt. A könyvtárosok részéről. A használóknak viszont azóta egy úttal kevesebbre van szükségük, hogy megtalálják a számukra fontos témát. A könyvek eltérő gerincjelzése persze megmaradt, tehát mindenkinek világos a könyv státusza. A Nyugaton honos gyakorlat ennél sokszor tovább is megy: igyekeznek a folyóiratokat, videóanyagokat is az adott szakhoz beosztani, hiszen az olvasó főként témára és nem hordozótípusra vadászik. Használó- és nem gyűjteményszempontú gondolkodás -- mondják az okosak. Az eljárásnak ezenkívül jótékony állományapasztó hatása is van. Az összeosztott állományból -- az annó két vagy több helyre vásárolt, de mindkét helyen csak módjával használt azonos példányokat finoman le lehet válogatni.
Hírforrás: MG



Wolfram Alpha; találmány, amely megváltoztathatja az internetet -- és mit tesz a könyvtárral? FEL

A Wolfram Alpha nevű rendszer -- amelyet először múlt héten lehetett közelebbről megtekinteni a Harvardon rendezett bemutatón -- lényege, hogy megérti a hozzá intézett kérdéseket, s a válaszokat minden esetben személyre szabva állítja össze -- írja az Independent című brit lap. A számítástechnikával foglalkozó szakemberek szerint a Wolfram Alpha megjelenése evolúciós ugrást jelent az internet fejlődése szempontjából. A rendszer nem csak egyenes választ képes adni például egy olyan kérdésre, hogy 'milyen magas a Mount Everest?', hanem ezzel összefüggő további adatokat -- például földrajzi elhelyezkedés, közeli városok adatai, illetve összehasonlítás más hegycsúcsokkal -- is megjelenít a válasszal együtt. A módszert kidolgozó brit feltaláló, Stephen Wolfram szerint az új fejlesztés fő innovációs ereje abban rejlik, hogy azonnal képes a beérkező kérdéssel kapcsolatos további információk összegyűjtésére és szervezésére. Képes például olyan kérdésekre válaszolni, mint a Mount Everest magasságának és a Golden Gate-híd hosszának az összevetése, meg tudja nézni, hogy milyen volt az időjárás Londonban John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásának a napján, képes kiszámítani az ISS nemzetközi űrállomás aktuális helyzetét, illetve azt, hogy mikor várható legközelebb teljes napfogyatkozás Chicago felett. Emellett például ha egy zene iránt érdeklődő kereső a Disz-dúrra kíváncsi, a rendszer le tudja játszani a számára, de azzal kapcsolatban is tud felvilágosítást adni, hogy mennyi az esélye, hogy tíz fej vagy írás játék esetén négyszer a fej jöjjön ki. 'A civilizációnkról összegyűjtött tudást szerettem volna számítógépek által értelmezhetővé tenni' -- magyarázta fejlesztésével kapcsolatban Wolfram. 'Nem voltam benne biztos, hogy lehetséges, s meglepve tapasztaltam, hogy milyen jól működik a rendszer. Még sok munkát kell elvégeznünk, de a szoftver egyre inkább érteni fogja, hogy mit akarunk tőle. Jelenleg körülbelül egy átlagos könyvtár információinak a 90 százalékát használja tudásbázisként.' - F: máj. 5.
Hírforrás: HVG, link



Szerzeményezés és apasztás -- felsőoktatási tapasztalatok (konferencia) FEL

A Kodolányi János Főiskola Könyvtárában rendezett hétfői 'Megújítás és megőrzés' konferencián Papp István szólt a könyvtárakban folyamatosan jelen lévő reformer és konzervatív szellemről. Az utóbbi, ha eléri a kritikus tömeget, megvalósíthatja céljait, miközben rövidesen újabb reformer csapattal kell szembesülnie. A könyvtári állomány kapcsán például az új technológiák is segítik a gazdálkodást: kisebb, karcsúbb állományi is elegendő. Szivi Istvánné a Corvinus Egyetem módszeres dokumentumkivonási gyakorlatáról szólt, mellyel gyakorlatilag a nemnövekvő állományt valósítják meg. (Papp I. közlése nyomán) Takács Dániel előadása: Élet és Könyvtár, máj. 6.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, link



Nem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek -- 6. konyvtar.hu FEL

A Könyvtárportál, bár még nincs kész, és jelenleg központi támogatásra épül, azért került e sorozatba, mert a fejlesztésére fordított anyagi erőforrásokat messze meghaladja az immateriális apport. A már elkészült és fejlesztés alatt álló eszközei a teljes könyvtári rendszert szolgálják. A 'Könyvtárportál' projekt 4 millió Ft-os NKA-támogatással, jó egy éve indult, céljául elsősorban az interneten már bevált módszerek könyvtári területre való adaptálását tűzve ki célul. Ilyenek a kapcsolati háló kiaknázása, tudásmegosztás, többszerkesztős wiki modell, ingyenes alkalmazások (Google Maps, Calendar, XMPP) mozaikként való összeillesztése (angolul: mashup), valamint a felhasználóra szabott tartalom (angolul: [geo]targeting). A projekt ennek, valamint az ingyenes szoftverek alkalmazásának köszönhetően igen jó ár/érték arányt tud felmutatni -- hiszen például kiskönyvtárak ezreit tudja majd a helyi könyvtárosok által szerkeszthető, fontos alapadatokat, híreket, eseményeket, képeket tartalmazó kezdőlappal az Internetre segíteni.
Fontos tényező az is, hogy a sok-sok könyvtárra egységes kaput nyitó oldal a konyvtar.hu címen érhető el, mely könnyen megjegyezhető. Így egyrészt összegyűjti a rendszerben fellelhető hírek sokaságát -- erős megjelenést biztosítva annak pl. a sajtóban, másrészt eljuttatja az olvasókat a számukra releváns könyvtárak szolgáltatásaihoz. A portál igen sokrétű szolgáltatáscsomagot nyújt, elsősorban az olvasókra koncentrálva, de közben a könyvtárakat, könyvtárosokat is segítve a munkájukban. A portál egyfajta adatcsere központként is működni fog -- könyvismertetőket, hozzászólásokat gyűjt majd -- s oszt meg bármely csatlakozni kívánó könyvtár saját OPAC-jával. A fejlesztőkkel való lassan formálódó együttműködés eredményeképpen ez szinte minden itthon használatos IKR alkalmazóinak elérhető. Ugyancsak az együttműködés eredménye a néhai Közelkat-ra emlékeztető katalógus-kereső felülete, melyben több mint 1200 hazai könyvtár állománya érhető el. A konyvtar.hu, ha kicsit későn is indult, remélhetően mégis serkenteni tudja majd a TIOP/TÁMOP pályázatok keretében megvalósuló fejlesztések együttműködését. (Kardos András közlése nyomán)
Hírforrás: konyvtar.hu



Erőforrás-kihelyezéssel lehet IT-megtakarítást elérni FEL

A válság és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt az informatikai beruházásokra fordított összeg mintegy 20 százalékkal csökken az idén nemzetgazdasági szinten, miközben a szervezetek a nagy fejlesztések helyett a költséghatékony, hamar megtérülő projekteket részesítik előnyben -- mondta Juhász Lajos, a Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Hírforrás: Prím, link



Tetemes megtakarítás: felével olcsóbb integrált rendszerre vált a Miskolci Egyetem FEL

Januárban Burmesiter Erzsébet, az egyetemi könyvtár uniós pályázatáról a következőket mondta: A cél: minden könyvtár informatikai eszközparkjának infrastrukturális javítása, integrált rendszer cseréje Huntékára (a Horizon fenntartása nagyon drága). A Huntéka már nagy könyvtárak számára is megfelelő, megoldható az egy központ a kiskönyvtárak számára és a közös lekérdezés. Az Európai Uniós pályázat nyert. A Konyvtaros.com kérdezett: -- Mennyibe kerül egy évre a Horizon?
Burmeister Erzsébet: Árfolyam függvénye, most 3/4 évre 2,1 millió volt, tavaly csak 1.6. Egész évre még hozzá kell adni 1/4-nyi összeget. Két részletben szoktuk ugyanis fizetni a karbantartási díjat. Most éppen az első részletet fizettük néhány hete. -- Mennyibe fog kerülni egy évre a HunTéka? B.E.: -- Teljesen pontosan nem tudom, de ettől jóval kevesebbe. Remélhetőleg a felébe se. - F: máj. 5.
Hírforrás: Konyvtaros.com, link



Információkeresés és információ-visszakeresés -- integrálható tudások FEL

Az információtudományban a két információkereséssel foglalkozó terület más-más tudományterülettel ötvöződve, két elkülönülő ágazatban jelenik meg. Az információ-visszakeresés (IR) kérdéseivel a számítástudomány foglalkozik: ez az ágazat az információtechnológiára alapozva az információ-visszakereső eljárások, eszközök, algoritmusok és rendszerek fejlesztésére összpontosít. Tárgya a potenciális információ kinyerhetősége, reprezentációja, tárolása, a keresés, szűrés és megjelenítés technikája. Az információkeresés (IS) kutatói ezzel szemben tárgyukat általában a társadalomtudományokhoz sorolják, és könyvtártudományi megközelítéssel szemlélődnek. Ingwersen és Järvelin kísérletet tesz a két elszigetelődésre hajlamos kutatói közösség eredményeinek és szemléletmódjának összeolvasztására. Ezt a szándékot a kötet alcíme is jelöli: az információkeresés és információ-visszakeresés integrációja összefüggésében. A szerzők meglátása szerint a két terület művelői nem sokat kommunikálnak egymással, és nem vesznek tudomást egymás módszereiről, sem eredményeiről, holott a hatékony keresőeszközök megteremtéséhez éppen annyira nélkülözhetetlen az emberi információs magatartás, a feladatorientált kontextus figyelembevétele, mint amennyire megkerülhetetlen a problémamegoldó helyzet, a tudásállapotok, kognitív struktúrák vizsgálatánál azoknak a technikai eszközöknek a figyelembevétele, amelyeket az emberek információszerzésre használnak... (Ingwersen--Järvelin: The Turn; Dudás A. könyvismertetése) - F: Könyvtári Figyelő, 2008/3.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, link



Hogyan növekszik a MEK; kik és hogyan férhetnek hozzá? FEL

Előző lapszámunkban szóltunk a MEK-ről. Működésére azonban érdemes visszatérni. Ezt két részben, mai és jövő heti számunkban tesszük. -- A gyűjtemény gyarapodása háromféle módon zajlik: próbáljuk felkutatni és elkérni az interneten található érdekesebb/értékesebb digitális könyveket; emellett folyamatosan kapjuk az FTP szerverünkre a kiadók, írók, fordítók vagy digitalizálók által felajánlott műveket; és végül, amikor lehetőségünk van rá, megrendelünk egyes fontos, gyakran keresett, nagyméretű digitális szövegállományokat. A dokumentumok mindig átesnek több-kevesebb minőségellenőrzésen és ezután -- ha lehet és érdemes -- egy vagy több alternatív formátumot (pl. PDF, DjVu, HTML, XML, LIT) is készítünk belőlük, mert mindegyiknek más előnye és hátránya van. Ezt az előkészítő munkát ketten végezzük, a harmadik kollégánk pedig katalogizálja és egyéb kiegészítő információkkal (pl. fülszöveg) látja el a MEK-be feltöltött könyveket. Egyszerűbb esetekben ez a folyamat csak pár nap, és napi 4-5 dokumentumot tudunk így megjelentetni (az elmúlt pár évben valamivel több mint 1000 cím volt az éves gyarapodás). A szolgáltatást bárki használhatja a mek.oszk.hu -- vagy a vmek.oszk.hu akadálymentesített, vagy a www.elib.hu angol nyelvű -- honlapon át. Nincs regisztráció, nincsenek reklámok sem és minden dokumentum ingyen hozzáférhető -- jelenleg már közel 7000 tétel, amelyekben összességében több tízezer mű található. A könyvek online is olvashatók vagy letölthetők zip-csomagolással. A MEK akadálymentes felülete -- http://vmek.oszk.hu -- mind a vakok, mind a csökkentlátóknak hasznos, grafika-szegény megjelenítés. Az NIIF támogatásával készült pár éve vakok, csökkentlátók segítéségével. A MEK alapvetően nyílt rendszer. A metaadatai más rendszerekbe is átkerülnek, kereshetőek a MOKKA-ban, az NDA-ban, a TEL-ben és a nemrég megnyílt konyvtar.hu katalógusába is beépítették a fejlesztők. A tavaly megnyílt Europeana-ban is megtalálhatóak a rekordjai. A nyílt rendszernek köszönhetően a Google szinte naponta indexeli az anyagait és pár szó keresése esetén sűrűn az első 1-2 találati oldalon megjelenik egy-egy MEK-es tétel. Ugyancsak érdekes interaktív szolgáltatás a Vendégkönyvön kívül a minden könyvhöz fűzhető Olvasói vélemények, amelyek főként a klasszikus, kötelező vagy szépirodalmi műveinknél érdekesek. Dicsérnek, kritizálnak vagy éppen vitatkoznak a szerzővel, pl. http://mek.oszk.hu/html/velemenyek/index.phtml?id=00656&szerzok=G%E1rdonyi+G%E9za&cim=Egri+csillagok . (Drótos László és Moldován István közlése)
Hírforrás: Drótos László és Moldován István közlése, link



A könyvkiadás támogatása a könyvtárakon keresztül? FEL

... Annál is inkább, mert az államnak van ingatlanja, tere a könyvek eljuttatására a címzetthez: az olvasókhoz. Ha megtépázva, ha csökkent mértékben is, de még létezik ilyen hálózat. Sőt ez a fajta ingatlan felel meg legjobban a célnak, melynek neve/fogalma: városi, kerületi, falusi, iskolai, tanári, kari
... stb. könyvtár. Könyvet könyvtárból -- is! A rendszerváltás után rengeteg (szakszervezeti, kultúrházi, munkahelyi, üdülői) könyvtár szűnt meg. De maradt még könyvtár - ha állományfejlesztésre alig jut is már nekik. Az általános elszegényedés okán meg is nőtt az igény rájuk. Támogassa ezen a könyvtárhálózaton keresztül jó gazda módjára a magyar állam a rábízott magyar kultúrát -- és benne a könyvkiadást! A magyarénál beágyazottabb kapitalizmust növesztő skandináv államok, s Anglia könyvkiadása a könyvtárhálózaton keresztül tartja életben és teszi elérhetővé legkülönbözőbb rétegei számára a könyvet. E rendszer Magyarországon is kiállta a próbát. A kilencvenes években a magyarországi Soros Alapítvány a könyvtárak megrendelései útján valósította meg könyvtámogató programjait. A magánalapítvány és az állami intézményrendszer együttműködésének ugyan voltak buktatói, de egy igen érzékeny korszakban ez a támogatási forma segített, hogy a most halálra ítélt szellemi műhelyek egy időre megerősödjenek, s értékes műveket tegyenek közkinccsé. - F: ápr. 29.
Hírforrás: NOL. link



A Web 2.0 kritikája -- fontolva és / vagy haladás? FEL

Bár Koltay Tibor most elektronikusan is elérhetővé vált cikkében jelzi, hogy a kritikai szemlélet nem korlátozódhat a web2.0-ra, cikke nyilván az új 'divatjelenségre' összpontosít. Mint idézi pl., a web2.0-t Tim O'Reilly 2004-ben a munkanélküli programozók érdekében találta ki. A cikk áttekinti a figyelemgazdaság jellemzőit, a fájlcserélők és a hagyományos gazdaság eltérő etikáját. Az 'iparágba' befektetők a tartalomnak a felhasználók által létrehozott kontextusát veszi meg. Lényegében kizsákmányolják a tartalmak előállítóit -- olvashatjuk a kissé meghökkentő szóhasználatot. Nemzetközi tapasztalatok szerint a könyvtárosképzésben a web2.0 fontolva haladó módon van jelen. A szerző bátorítja megjegyzéseivel kapcsolatos vitát (a KF cikke alatt azonban egyelőre még nincs kommentelési lehetőség ;-) - F: Könyvtári Figyelő, 2008/3.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, link



Nem vált preferenciává az információs társadalom fejlesztése FEL

A magyar információs társadalom fejlesztése az elmúlt egy évben sem vált prioritássá, a gazdasági-társadalmi versenyképesség előmozdításának stratégiai jelentőségű területévé -- olvasható az idén tízedik alkalommal megrendezendő Internethajó munkadokumentumának szánt Kék Notesz című kiadvány összefoglalójában. A most negyedik alkalommal elkészített tanulmány szerint továbbra is követő jellegű információs társadalom a magyar; noha az utóbbi évben tovább erősödött az alulról építkező információs társadalom, fokozódott a civil társadalom reflexivitása, ez a folyamat csak ritkán találkozik az állami és a piaci kezdeményezésekkel. 'Általánosságban megállapítható, hogy az államigazgatás, a piac, a civil társadalom és a tudomány szereplőinek az együttműködése, feladatmegosztása, kommunikációja sajnos változatlanul hiányos' - F: máj. 4.
Hírforrás: Prím, link



'Légy otthon az e-világban, hogy boldogulj e világban' -- és a copywriting FEL

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség alelnöke 'Légy otthon az e-világban, hogy boldogulj e világban, az IKSz szerepe a digitális kultúra terjesztésében' címmel/alcímmel tart előadást, május 7-én. - F: máj. 4.
-- A hatásos szlogen írása nem könnyű feladat, vö.: 'Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz', vagy éppen a Kataliston néhány éve lezajlott szlogenverseny tapasztalatai. A marketing- és pr-tanácsadók e célra kreatívokat (kb.: ötletgyáros szakember) alkalmaznak, akik a megbízó szervezet üzenetét a célcsoport nézőpontjából fogalmazzák meg. Kissé sarkítva: a szlogennek -- vagy az arculat egészének -- nem a szervezeti vezetők számára kell leginkább vonzónak, elfogadhatónak lenni, hanem a célcsoportban kell cselekvést elősegítenie; mondjuk: induljanak el bizalommal a könyvtár felé. A kreatív szakembernek -- vagy az angolszász gyakorlatban a méginkább: szövegezésre specializált copywriter (egy ilyen szakember pl. Ivan Levison: http://www.levison.com/ ) -- tehát ismernie kell a potenciális befogadók lelkivilágát, implicit rezdüléseit (lehetőleg előre!) a siker érdekében. A szlogen írása is tehát szakma, és szakismeretet kíván, akár a könyvtárosé -- legalábbis ha az eredmény, pozitív hatás is fontos.
Hírforrás: link , MG



Flash-mob katalogizálás -- és mi marad a könyvtárosnak? FEL

Van az, amikor sok ember egyszerre akar valamit csinálni. Nem biztos, hogy értelmes dolgot, lehet az csak egy párnacsata is -- de azért történik valami. Ha pedig az a sok ember egyébként egy dolog körül forog szívesen, és az a dolog mondjuk a könyv, akkor azt fogják flashmob katalogizálásnak hívni. A LibraryThing körül tömörödő, nagyobbrészt könyvtár közeli ember (de van bőven programozó, sőt hétköznapi pórnép is) meglepetésszerűen szokott mostanában megszállni egy-egy könyvtárat, hogy katalogizáljanak több ezer kötetet egy hétvégi napon. Ezt hívják flash-mob katalogizálásnak. - F: ápr. 30.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, link



Wififalu Baranyában és Indiában FEL

Borsodban és Szabolcsban tavaly közel kétezer mélyszegénységben élő családot juttatott használt számítógéphez és interneteléréshez az Internet Terjesztéséért Alapítvány wififaluprogramja. A fapados, 'szociális internetszolgáltató' idén Dél-Baranyában terjeszkedik, május végéig tíz falu kétszáz háztartását kötik be, utána uniós forrásokból tízezres nagyságrendű telepítésre készülnek ugyanott. Az első határon túli wififalu az indiai Nagpurban létesült. - F: máj. 1.
Hírforrás: Index, link



6 népszerű mítosz az internetes keresésről FEL

Jane Devine and Francine Egger-Sider: Going Beyond Google című könyvében 6 népszerű mítoszt sorol fel a kereséssel kapcsolatban, amelyben bár sokan hisznek, mégsem igazak. Ezeket egészítettem ki saját gondolataimmal:
1. Minden, amit érdemes megtalálni már fent van az interneten
2. A Google a teljes internetet keresi
3. A legjobb információk az első 10 találatban megtalálhatóak
4. Keresni könnyű
5. Minden ami fontos ingyen van
6. Az interneten található információk megbízhatóak és pontosak. - Részletesebben: Keresés blog, ápr. 21.
Hírforrás: Keresés blog, link



Máthé Izabella (Gyergyószentmiklós) az év fiatal könyvtárosa FEL

Máthé Izabellának, a Hargita megyei Kájoni János Könyvtár munkatársának ítélte a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete az idei Év fiatal könyvtárosa díjat, cselekvő és együttműködő, könyvtári állományszervező, a korszerű könyvtári technikákat terjesztő munkájáért. A díj átadására április 30-án Gyergyószentmiklóson került sor. Az oklevéllel együtt az ünnepelt a 'Pro Libris' Könyvbarátok Egyesülete ajándékaként Gál Éva Emese gyergyószentmiklósi grafikusművész egyik kollográfiáját vehette át. - F: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós; ReMeK-e-hírlevél, máj.
Hírforrás: Bákai Magdolna



Monoki-díj nemzedéknevelésért és kultúramentésért FEL

Idén a kolozsvári Protestáns Teológia Disztermében, EMKE Monoki István -- díját vehette át Bende Katalin kézdivásárhelyi nyugdíjas főkönyvtáros 'a kultúrértékmentésben, nemzedéknevelésben és művelődésszervezésben kifejtett következetes és fáradhatatlan munkájáért'. Laudációt a kézdivásárhelyi származású Róth András Lajos, a székelyudvarhelyi tudományos könyvtár munkatársa mondott. A díjat Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke adta át. - F: Bitay Éva, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, RMKE-levelezőlista
Hírforrás: Bitay Éva



Mentesítik az időseket a számítástechnika bonyodalmas részétől FEL

Egyre több nyugdíjas ügyfélről gondoskodnak mostanában a TZteam kft-nél -- mesélte lapunknak Takács Zoltán, a cég vezetője --, s a tapasztalatok alapján különleges módszerrel hozzák az új technika közelébe az érdeklődő időseket. - F: máj. 4.
Hírforrás: Prím, link



Munkahelyi hatékonyság -- a főnök feladata a teljesítményértékelés is FEL

A mostani krízisben megmutatkozik, ki a jó vezető valójában. ... Egy kutatás szerint egy cégnél a dolgozók 68 százaléka átlagosan, 16 százalékuk átlag alatt teljesít, és mindössze 16 százalék teszi a dolgát kiemelkedően. Ezzel a legfőbb gond az, hogy egy átlagos szakember 32 százalékkal kevesebb profitot hoz a cégének, ha csak átlagosan és nem kiválóan teljesít, és 32 százalékkal kevesebbet hoz, ha lemaradó, mintha átlagos lenne. Így a két szélső csoport között már 64 százalék a differencia, pénzben számolva. Vezetők esetében pedig már kétszer 48 százalék eredménykülönbségről beszélünk! A mostani, kihívást jelentő időszakban sokan azzal rontják el a dolgot, hogy azokat sarkallják még nagyobb teljesítményre, akik addig is jól végezték a munkájukat. Kihívást jelenthet, hogy rájöjjenek, kik azok valójában, akik kiválóan teljesítenek -- ehhez szükség van teljesítménymérésre. A megoldást pedig az jelenti, ha a többieket személyre szabottan fejlesztik fel az ő szintjükre. De ha a rosszul teljesítőket hozzák fel az átlagosak szintjére, már az is óriási javulást jelent egy cég életében. - F: ápr. 29.
Hírforrás: Mfór, link



Árulkodó jelek: miből vehetjük észre, hogy kiégtünk? FEL

Ki ne érezte volna már, hogy elfáradt a motor, munkája már nem okoz örömet, kiégett? A burnout szindrómát évtizedek óta ismerik és kezelik, ám míg külföldön egyre több kutatás lát napvilágot a témában, addig a hazai helyzet aggasztó. Nem veszünk tudomást a tünetekről, legyintünk, majd megoldódik, és csak legvégső esetben kérünk segítséget. Mi vezet a teljes kiégéshez? Szakembereket kérdeztünk. - F: ápr. 24.
Hírforrás: HVG, link



Sms-ben lehet jegyet venni az Állatkertbe FEL

A jegypénztárnál való sorban állás helyett már mobiltelefonról, sms-ben is vehetnek jegyet a látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, akár előre is. A szolgáltatást egyelőre csak a T-Mobil és Pannon ügyfelei vehetik igénybe. Az Állatkertbe való mobilos jegyvásárlásra 2009. április 29-től, szerdától kezdve van lehetőség, így azzal a május elsejei hosszú hétvége során már élhetnek a látogatók. A vásárláshoz egy sms-t kell küldeni a 8100-966 -- vagyis 8100-ZOO -- telefonszámra, amelyben betűjelek segítségével kell meghatározni a vásárolni kívánt belépőjegy típusát és számát, ebben a sorrendben. - F: ápr. 30.
Hírforrás: Origo, link



Egészségügyi távfelügyeletet igényelnek a nyugdíjasok FEL

Ezek a megoldások lehetővé teszik az emberek számára, hogy a betegségük ellenére is a megszokott környezetükben éljenek, miközben a kezelőorvosaik a távolból figyelik az állapotukat. A 65 évesnél idősebb emberek 59,8 százaléka úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen akar ilyen rendszert használni, mivel így maradhatnak a lakásukban. 'Az emberek olyan asszisztensi megoldásokra vágynak, amelyek segítségével továbbra is maguk határozhatják meg a mindennapjaikat és a saját otthonaikban élhetnek. Éppen ezért lenne jó, hogy ha ezek szolgáltatások végre bekerülnének a betegbiztosítók katalógusaiba. Azt szeretnénk, hogy ha az ügyben illetékes bizottság meghozná a szükséges döntéseket' -- hangsúlyozta Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM szakmai szervezet elnöke. Az említett testület az orvosok, a fogorvosok, a pszichoterapeuták, a kórházak és a betegbiztosító társaságok legfelső döntéshozó szervezete. Amennyiben megszületik a döntés, úgy elsősorban a rendszeres ápolásra szoruló és a krónikus betegek profitálhatnának az új programok előnyeiből. - F: máj. 4.
-- Feltehetően az (egészségügyi) információs (könyvtári?) szolgáltatás is kihasználhatja ezt a kommunikációs csatornát -- még az egészségügyi marketingesek előtt. Legalábbis proaktív marketingszemléket esetén.
Hírforrás: Sg.hu, link , MG



Bloglista 2. FEL

F: máj. 3.
Hírforrás: Hubay Miklós, link



Radnóti kéziratai az Akadémiai Könyvtárban FEL

Ó, költő, tisztán élj most... címmel nyílt kedden Radnóti Miklós kéziratos hagyatékából tárlat az Akadémiai Könyvtárban; a kiállítást, amelyen először láthatja a közönség a Bori noteszt, a költő születésének századik évfordulója tiszteletére, az MTA 179. közgyűlésének keretében rendezték. - F: máj. 5.
Hírforrás: Kultúra.hu, link



Gazdagít vagy szegényít a tudás? FEL

A 'kreatív gazdaság' elmélete kimondja, hogy az egyetemen megtanult probléma-megoldási minták számos szektorban a valódi innováció fékjeként működnek. Különösen a kommunikációs iparágban tör előre az interdiszciplináris szemlélet. A Tricia McMillan professzor asszony által vezetett UCA kutatás során 1500, 24-32 éves brit fiatal karrierjét követték nyomon. Igaz, azért olyan elemzéseket is szép számmal lehet találni, amelyek azt mutatják ki, hogy a diploma megszerzése anyagi szempontból is megtérül. A Merces, a Workania állásportál által működtetett fizetési felméréséből például az derül ki, hogy a magyarországi diplomások az érettségizettekhez képest 100 ezer forinttal magasabb jövedelemre tesznek szert. - F: ápr. 22.
Hírforrás: Mfór, link



A YouTube segítségével szülte meg gyermekét FEL

Egy brit párhoz nem ért oda időben a mentőautó, ezért a férfi a videomegosztó felhasználásával segítette világra gyermeküket. A BBC értesülései szerint Marc Stephens cornwalli mérnök elővigyázatosságból nézett meg néhány videót a szülés levezetéséről a Youtube-on, amikor várandós felesége, Jo elkezdte kényelmetlenül érezni magát. Négy órával később megindult a szülés, s a mentőknek már nem volt elég idejük a helyszínre érkezni. 'Rákerestem a szülés levezetésére, végignéztem néhány videót, hogy tudjam, mi a teendő' -- magyarázta Stephens a brit hírcsatornának. Az asszony elmondása szerint otthon terveztek szülni, ám koránt sem ilyen módon. - F: máj. 4.
Hírforrás: HVG, link



Könyv-örökbefogadás lesz ismét a szegedi könyvtárban FEL

Könyv-örökbefogadási ünnepség kezdődik május 8-án, pénteken délután fél 6 órakor a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Simai Mihály költő, a Szegedért Alapítvány fődíjasa Marcus Antoninus meditációit fogadja örökbe, mely kötet egykor híres magyar költők tulajdonában volt. Dobozy Attila bőrgyógyász, akadémikus Kaposi Móric dermatológiai előadásainak bécsi kiadását, Aranyi Sándor festőművész Somogyi Károly rajz-iskolájának albumát, Kothencz János pedagógus, az ÁGOTA Alapítvány létrehozója Francke gyermek-nevelésről szóló, 1711-ben, Halléban megjelent kötetét fogadja örökbe. - F: ápr. 30.
Hírforrás: Promenád, link



Egyre népszerűbbek a mikrobarázdás hanglemezek FEL

A CD-lemezek forgalmának zuhanásával párhuzamosan újra egyre népszerűbbek a tévesen bakelitnek hívott mikrobarázdás analóg hanglemezek, a tengerentúlon olyannyira, hogy még a Best Buy kiskereskedelmi óriáslánc is ismételt forgalmazásukon gondolkodik. - F: máj. 3.
Hírforrás: Prím, link



Archiválják a GeoCities tartalmakat FEL

Néhány napja vált ismertté, hogy a Yahoo bezárja a GeoCities nevű szolgáltatását. A szakemberek igyekeznek megmenteni a web első korszakából származó tartalmakat. 'A Yahoo gyáva módon, csendben, titokban jelentette be a döntést. Le akarják kapcsolni a GeoCitiest, ami egy közel 20 éve működő szolgáltatás és ami több millió felhasználó otthona volt' -- írta blogjában Jason Scott. A virtuális érdekességek gyűjtője számára azonnal világossá vált, hogy meg kell menteni a GeoCities tartalmát. Scott azzal indokolta ezt, hogy a Yahoo anyagai részét képezik az internet történelmének, az emberi kultúrának és valami olyasmit jelentenek, amit mindenképpen meg kell őrizni a jövő generációinak. - F: máj. 4.
Hírforrás: Sg.hu, link



A YouTube mint történelmi kincsestár FEL

A Budapest retro, a Budapest életképek, illetve a Budapest+ évszám kombinációkra keresve közel két órán át szórakoztattuk magunkat. A következő címen: http://www.youtube.com/watch?v=IkfjpixFikA például az 1930-as évekbeli Bécs és Budapest élete látható, és fenn van a Szabó Ervin Könyvtár fotógyűjteménye is ebből a korból. A számtalan háborús dokumentum – köztük a német propagandafilmek – mellett a hatvanas és hetvenes évek Pestjére is rácsodálkozhatunk a Budapest retro című film felkerült részleteit megtekintve, amelyről már csak pár kattintásra van a korabeli "reklámok" özöne, a Tisza cipő, a Casco, a Traubisoda és a Fővárosi Takarító Vállalat elképesztő spotjai. - F: máj. 3.
Néhány retro-példa: - Rural Hungary, 1938, (vidéki magyarország, pusztaromantika) http://www.youtube.com/watch?v=L2VaAk4m6ZA - Budapest, 1896, http://www.youtube.com/watch?v=atquLDpuSzo&NR=1 - Beautiful Budapest, http://www.youtube.com/watch?v=Utyt8u6Oa8Q&NR=1 - Vienna and Budapest - 1930s home movie, http://www.youtube.com/watch?v=IkfjpixFikA - Bada i Buda, http://svtplay.se/v/1371245/oppet_arkiv/bada_i_buda
Hírforrás: Magyar Hírlap, link



Online magyar szépirodalom -- rovásírással FEL

A Magyar Elektronikus Könyvtár több tucatnyi rovásírásos kötetet tartalmaz, és ezek száma folyamatosan bővül. A szlovákiai Bilisics László azzal a céllal írt át több mint 30 szépirodalmi művet rovásírással, hogy olvasnivalót biztosítson annak, aki rovásírást szeretne tanulni, illetve fennmaradási lehetőséget egy ősi örökségnek. - F: máj.
Hírforrás: ReMeK-e-hírlevél, link