Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008



 

KIT hírlevél: 2008. 12. 03. (44. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Hasonló, mint a NAVA, csak sokkal olcsóbb -- három helyre fizetünk, szinte ugyanazért, közpénzből FEL

2000 óta minden magyar csatorna műsorát rögzíti az ORTT, mostantól a teljes adatbázis nyilvános, de persze be kell menni a médiahatóság székházába. A rendszer nagyon hasonlít a Nemzeti Audiovizuális Archívumra, csak sokkal kevesebbe kerül. 'Jogalkalmazó tevékenységük támogatására' törvényes kötelezettségük a rögzítés -- mondta Majtényi László, az ORTT elnöke, hozzátéve, ezen anyagok alapján bírálják el a beérkező panaszokat, valamint végeznek tematikus vagy műsorszolgáltatóra lebontott vizsgálatokat. Mint mondta, nemzetközi érdeklődést és elismerést váltott ki az évente 800 ezer órányi műsor archiválásával és feldolgozásával; az egy évnél frissebb anyagokat péntektől -- előzetes bejelentkezés alapján -- azonnal megtekinthetik az érdeklődők az ORT székházában (Budapest, Reviczky u. 5.) berendezett kutatószobában, az ennél régebbi anyagokat nagyteljesítményű mágnesszalagokon tárolják, így ezek betöltésére 20-60 percet kell várni. Január elsejétől ráadásul új szervereket állít be az ORTT, és így a legutolsó 480 napot már várakozás nélkül elérheti bárki. Szakértők szerint az ORTT rendszerét a NAVA éves költségvetésének töredékéért több száz számítógépet kiszolgál adatbankká lehetne fejleszteni, így az adatbázist könyvtárakból és iskolákból is el lehetne érni. A szerzői jogi törvények azonban nem teszik lehetővé, hogy az ORTT archívumát más intézményekkel is megossza, így az állam jelenleg ugyanazért a tevékenységért fizet a NAVA-nak és az ORTT-nek, sőt az Országos Széchényi Könyvtár digitális archívumának is. - F: inov. 27.
Hírforrás: ndex, link ; e-MaSa, link



60% szeret kapcsolatot tartani a szervezetekkel a szociális médián keresztül FEL

... mármint az óperencián túli felmérés szerint. De ha a trendeket figyeljük, jó lesz nálunk is figyelni erre. Blogok, minsoblogok, fórumok, vikik, tartalommegosztás, szociális hálózatok, social bookmarking, social gaming. Ezek mind eszközei annak a bizalomépítésben. A használó azt mondja: ha tenni akarsz valamit értem, hallgasd meg ügyfélpanaszaimat, és tedd lehetővé számomra, hogy hozzájáruljak terméked / szolgáltatásod javításához. S így ügyfeled [olvasód] lehetek. S hogy a szervezetek miért tartózkodnak e kapcsolatfelvételtől? Mert nagy részük tart a kontroll elvesztésétől. (ref.: MG) - F: okt. 6.
Hírforrás: Destination CRM, link



A lakosság fele netezhet Magyarországon FEL

Magyarországon az első félév végén a 14 évesnél idősebb lakosság valamivel több mint 49 százalékának volt valamilyen internet-hozzáférési lehetősége. A közlemény szerint a 49 százalék azokat fedi le, akik az internethez otthon, a munkahelyen, az iskolában, illetve nyilvános helyeken -- könyvtárban, internet kávézóban --, valamint más helyen hozzáférnek az internethez -- közölte a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. kedden az MTI-vel. A GKIeNET, a T-Home és a T-Mobile közreműködésével készült jelentése szerint így közel 4,2 millió főnek állt elméletileg módjában a világháló adta lehetőségeket kihasználni. - F: nov. 25.
Hírforrás: Napi, link



Ügysegédekre -- vagy ügygondozókra -- várnak az e-közszolgáltatásokban FEL

Információ-gazdálkodási törvényjavaslatot tárgyalt 25-én az Országgyűlés. A kormány nevében Baja Ferenc államtitkár terjesztette elő az Elektronikus közszolgáltatásról című jogszabálytervezetet. Az e-kormányzat lehetőségeinek kiszélesítéséhez, és a további fejlesztésekhez szükséges jogi hátteret kívánja rendezni. Magyarországon 50% körüli az interneteléréssel rendelkezők száma, és 22%-ra tehető az e-hivatalokat felkeresők aránya. Ez utóbbi hasznosságát jónak vagy kiválónak értékelik a rendszeresen internetezők. A törvényjavaslat szorgalmazza a közszféra külső és belső kapcsolatrendszereiben az IKT közüzemszerű használatát. Könyvtári szempontból fontos, hogy a szolgáltatások hozzáférésének könnyítéséhez bevezeti az 'ügysegédi szolgáltatást' (az értelmező rendelkezés szerint: az elektronikus közszolgáltatást igénybe vevő számára az elektronikus közszolgáltatás keretében történő ügyintézésben közreműködő, valamint az elektronikus közszolgáltatás műszaki informatikai infrastruktúrájához kapcsolati lehetőséget vagy szakmai-informatikai segítséget nyújtó, képviseletre nem jogosult személy). A korábban bevezetett IT-mentort nem említi a szöveg. Az ügysegéd megfogalmazás is zavaró, alkalmasabb lenne talán a tanácsadó, vagy ügy-gondozó (összefüggésben az ügyintézés helyett az ügygondozói átstrukturálódással). De az elnevezésnél fontosabb, hogy hol és milyen szervezeti keretben dolgoznának az ügysegédek. A tudás-gazdálkodás közintézményei és az információ-menedzsment magánvállalkozások egyaránt szóba jöhetnek. A könyvtári szakmával nem volt egyeztetés. A javaslat szerint rövidesen egyes ügyfajták csak elektronikusan lesznek bonyolíthatók. A segítségre tehát szükség lesz, de talán a könyvtáraknak, vagy az információs üzleti mikrovállalkozásoknak nagyobb hagyományaik és felkészültségük lenne az ügysegédi feladatok bevezetésére és igényes meggyökereztetésére, mint az esetlegesen kínos-keservesen megkreált ügysegédi pultoknak.
Hírforrás: Kerekes Pál; hiteles szöveg módosító javaslatokkal: link TIP=NULL&P_IZON_TOL=6767&P_FOTIP=null&P_FOTIP=T&P_CIM=Elektronikus%20közszolgált atásról



Tisztújítás a könyvtárostanároknál FEL

A KTE-közgyűlés eredményeként a Könyvtárostanárok Egyesületének új vezetősége felállt. A közgyűlés döntése értelmében a következő négy évben a feladatköröket az alábbi kollégák látják majd el: elnök: Lázárné Szanádi Csilla (Budapest), alelnök -- Dömsödy Andrea (Budapest)... - F: nov. 27.
Hírforrás: KönyvtárosTanár, link



Új főtitkár a tartalomszolgáltatóknál FEL

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) új főtitkára 2008. december 1-től Katona Éva, aki Zákai Emőkét váltja a poszton. Katona Éva 2002-től 2006-ig a Kreatív című marketingkommunikációs havilap főszerkesztője, majd. 2006-tól az Origo szerkesztője volt. Az MTE főtitkári teendői mellett az ELTE Film-, Média- és Kultúraelmélet doktori programjának hallgatója, és szabadúszó újságíró. Zákai Emőke a továbbiakban önálló cégtevékenységgel és public relations feladatokkal foglalkozik. - F: dec. 1.
Hírforrás: Napi Online, link



Tartalomfeltárás a zsaruknál FEL

A közelmúltban mutatták be -- a hazánkba akkreditált külföldi tudósítók jelenlétében -- a Zsarupalotában azt a XXI. csúcstechnológiára épülő számítástechnikai rendszert, ami vélhetően megkeseríti majd a bűnözők életét. A rendszer lényege, hogy a bűnesetekről készült rendőri feljegyzést, jegyzőkönyvet rögzítik a rendszerben, és országos viszonylatban a hét régió anyaga bekerül egy központi adatállományba. A feljegyzéseket így bizonyos kritériumok szerint kereshetővé teszi. Időt, és energiát spórolva meg a nyomozóknak. Mindezt fogalmi összefüggések, szinonimák alapján, automatikusan látja a rendszer, mely az elképzelések szerint 2009. június 30-al kerül bevezetésre -- tette hozzá a rendőrezredes. - F: nov. 27.
Hírforrás: Világgazdaság Online, link



Mozgókönyvtár a pesti villamoson -- lendületben a német irodalom FEL

Gondolt már arra, kedves Infovilág-olvasó, hogy a villamoson utazva egy mozgókönyvtárral közlekedik? December 1-7. között naponta 10-15 óráig a budapesti Goethe Intézet jóvoltából több könyv utazik velünk a 4-es, 6-os villamos Blaha Lujza tér és a Boráros tér közötti szakaszán, mint általában. A Mozgókönyvtár-akció első állomásaként a Goethe Intézet összeállított egy szöveggyűjteményt tizenhárom kortárs német szerző műveiből. Valamennyi kötet megjelent magyarul is, így aki kedvet kap a továbbolvasáshoz, azonnal megteheti. Az antológiákban mindenki talál kedvére való olvasmányt: a gyerekek és a fiatalok, az idősebbek, a könnyedebb műfajok és az igényes szépirodalom kedvelői egyaránt. A szöveggyűjteményhez több budapesti és vidéki helyszínen is hozzá lehet férni, elsőként a nagykörúti villamosokon: a Blaha Lujza tér és a Boráros tér közötti szakaszon december 1–7. között naponta 10-15 óráig kaphatnak ajándékba antológiát az olvasgató utasok. A szövegek mellett egy-egy könyv- és kávékupon is található a kiadványban. Az elsőért a készlet erejéig ajándékkönyv jár a Goethe Intézetben, a másodikért pedig 10% engedménnyel lehet fogyasztani az Eckermann Kávéházban. A BKV december 13-án Mesevillamossal kedveskedik a gyerekeknek. Neves színészek mondanak majd klasszikus és modern német meséket a 4-es villamos vonalán a Goethe Intézet válogatásában. - F: dec. 1.
Hírforrás: infovilág, link



Provokáció a modern könyvégetések ellen FEL

Megérkezett a világ leggyönyörűbb és legdrágább könyvének tartott, kézzel készült, márványborítású kötet a világ egyik legnagyobb közkönyvtárába, a New York Public Librarybe, ahol bárki megnézheti a 31 kilogramm súlyú alkotást. A Michelangelo munkásságát bemutató kötet a bolognai FMR kiadónál jelent meg. Hat hónapig készült, alkotói a reneszánsz Itáliában kidolgozott könyvművészeti technikákat alkalmazták. Papírja az egyik legrégibb olasz papírmalomból származik, ahonnan Picasso rendelte a vázlattömböt és a festőpapírt. 'Provokációnak szántam ezt a könyvet' -- mondta Marilena Ferrari, a művészeti albumokra szakosodott FMR alapító-tulajdonosa. 'Az internet tönkreteszi a könyvet. Az internet miatt a könyv elveszíti az önazonosságát, az identitását. Az internet a könyvégetés modern formája, megrövidíti a könyvek életét, eltünteti őket, alighogy megjelennek' -- mondta a kiadó vezetője, aki a provokáció részeként 500 évre szóló garanciát vállal a vaskos kötetre. - F: nov. 27.
Hírforrás: Múlt-kor, link



Kultúrsokk FEL

Jövőre százmilliókkal csökkenhet a színházak támogatása, hangversenyek maradnak el, kevesebb könyv lát napvilágot a pénzügyi megszorítások miatt. A multik is visszafogják a szponzorációt, a fogyasztás csökken, ezért kevesebb lesz a befizetett kulturális járulék, így a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati kerete is szűkül. 2009 valószínűleg a kultúra sötét éve lesz. - F: nov. 20.
Hírforrás: Heti Válasz, link



Nem jár jogdíj a kölcsönzött könyvek után FEL

A szerzői jogi törvény módosításának tegnapi végszavazásában már nem szerepeltek azok azok a módosító javaslatok, amelyet a kikölcsönzött könyvek szerzőinek fizetendő jogdíj bevezetésének időpontjára vonatkoznak. Az Európai Írószövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a közkönyvtári kölcsönzési jogdíj európai uniós direktíva. Azon országok ellen, akik a jogdíj bevezetését elodázzák, az Európai Bíróság kötelezettségszegési eljárást indít. - F: dec. 2.
Hírforrás: Magyar Nemzet, link



Megoldás a struktúraváltás -- Hiller konfliktusokra számít FEL

A jövő a kultúráé és az oktatásé; abból a válságból, melyben most a világ van, senki nem úgy jön ki, mint ahogyan belekerült; azok távozhatnak belőle jól, akik képesek struktúraváltásra -- mondta Szentesen, a tíz évvel ezelőtt zsinagógából átalakított könyvtárnál tartott pénteki koszorúzást követően az oktatási és kulturális miniszter. Az oktatási tárca vezetője ezt követően a könyvtárban tartott Változó igények -- megújuló könyvtár, Fejlesztési modellek itthon és külföldön című jubileumi konferencián a témáról hangsúlyozta: a változás során Magyarországnak fel kell ismernie, hogy a tudományok, a kultúra, a kutatás-fejlesztés teljes spektrumában ugyanazt a színvonalat nem lehet hozni. Képesnek kell lenni arra, hogy néhány területen energiát, pénzt, tehetséget befektetve élre kerüljön az ország. Az oktatásban, a kultúrában és kutatás-fejlesztésben elsősorban természettudományos területen, illetve a hungarikumokba kell erőt és pénzt koncentrálni. A változás konfliktusokkal jár majd, de az átalakulás nélkülözhetetlen -- mondta. - F: nov. 28.
Hírforrás: HírExtra, link



Az egyházi közgyűjtemények derűlátóak FEL

Évről évre egyre kevesebb pénzből gazdálkodnak az egyházi közgyűjtemények. Nem jut pénz fejlesztésekre, de megfelelő számú szakképzett munkatárs foglalkoztatására sem. A helyzet javulhat. Az intézmények 2009-ben több pénzt kapnak a költségvetésből. Az egyházi közgyűjtemények jövőjéről, népszerűsítésének lehetőségeiről tartottak nov. 26-án, konferenciát a Református Kollégiumban. A közgyűjtemények a kedvezőtlen gazdasági helyzetben is a látogatottság növelésére törekednek. Nagytemplom régi orgonájának játszóasztalát (1868), évente több tízezren tekintik meg a Református Kollégiumban. A látogatottság növelésében segíthetnek a különböző szervezetek. Többek között a Tourinform Irodák. Például azzal, hogy felhívják a városba érkezők figyelmét az egyházi gyűjteményekre. - F: nov. 26.
Hírforrás: DTV, link



Elégedetlenek a közszolgák a kormányzati ajánlattal FEL

Nem történt előrelépés a kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság közötti hétfői tárgyaláson -- tudatta a Világgazdasággal Varga László, az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Ezzel cáfolta Csizmár Gábor államtitkár MTI-nek tett azon nyilatkozatát, miszerint részmegegyezés született volna a tizenharmadik havi illetmény kompenzációjának elosztási módszeréről. - F: dec. 2.
Hírforrás: Vg, link



Távmunka -- hatékonyabb, de még nincs hozzá bizalom FEL

A Korn/Ferry nemzetközi fejvadászcég által megkérdezett amerikai főnökök 78 százaléka úgy találta, hogy otthon tüsténkedő beosztottjai legalább olyan eredményesen vagy még hatékonyabban dolgoznak, mint irodához láncolt kollégáik. A munkavállalókat faggatva jutott ugyanerre a következtetésre a CDW Government Inc. cég: a kérdésére válaszolók 45 százaléka úgy vélte, jobban dolgozik otthon, mint a munkahelyén, s csak a 7 százalékuk kapta magát azon, hogy az aktív ellenőrzés hiánya ellustítja. A CDW azt is kiderítette, hogy az alkalmazottak közel fele már új munkahelyet keresve is fontos kérdésnek tartja, lehetővé teszi-e az állás az otthoni munkavégzést. Az Amerikai Pszichológiai Társaság 46 felmérés összevetésére alapozott tanulmánya szerint az otthon dolgozók többsége a bejáróknál kevesebb stressznek van kitéve, elégedettebb állásával és lojálisabb a munkaadójához. ... 'A magyar munkaadók többsége viszont még úgy méri le, ki dolgozik, s ki nem, hogy azt nézi, melyik beosztott mennyi időt tölt az asztala mellett' -- mondja Forgács. Ám a szakértő szerint ahogy nő a külföldi cégek magyarországi jelenléte, és emelkedik a fiatal vezetők aránya, úgy válik népszerűbbé Magyarországon is az otthonról dolgozás. - F: nov. 19.
-- Egy szakmai beszélgetés során hangzott el: pl. az OSZK munkaerejének közel fele dolgozhatna otthonról. Gyakorlatilag a háttérmunkák jelentős része, rendszerfelügyelet, fejlesztés, virtuális tájékoztatás stb., mondjuk heti egyszeri személyes megbeszéléssel. (MG)
Hírforrás: HVG, regisztrációval: link



A képzetlen vezető szívbetegséget okozhat FEL

A basáskodó, beosztottjaikat semmibe vevő főnökök rizikófaktorként lépnek fel, növelve alkalmazottaiknál a szívbetegségek kockázatát -- derült ki egy svéd vizsgálatnak köszönhetően, amely erős összefüggést talált a vezetői gyarlóság és a kardiológiai kórképek kialakulása között. Mint kiderült, annál a kollektívánál, amelytől gyenge osztályzatot kaptak a vezetők, 25 százalékkal magasabb volt valamilyen komolyabb szívprobléma kialakulásának valószínűsége. Azoknál a munkavállalóknál viszont, akik hosszú időn (4 évig, vagy ennél is tovább) dolgoztak rossz főnök irányítása alatt, a kockázat 64 százalékkal volt magasabb. A vezetőknek világosan meg kell fogalmazniuk a követelményeket, s elegendő jogkörrel kell felruházniuk alkalmazottaikat, hogy azok elvégezhessék feladataikat. - F: nov. 26.
Hírforrás: HVG.hu, link



Nem tudnak konfliktust kezelni a magyar főnökök FEL

A gazdasági válság idején különösen fontos lenne, hogy a vezetők jól kezeljék, illetve megelőzzék a konfliktusokat. Márpedig egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint a főnökök kétharmada konfliktuskerülő, a magyar menedzserek pedig az átlagnál is rosszabbak a nézeteltérések tisztázásában. Nem is gondolnánk, hogy a konfliktusok mennyi időt vesznek el: a vezetők munkaidejük 20-40 százalékát fordítják ezek megoldására. Ráadásul egy felmérés szerint a felsővezetők négyszer annyi időt szánnak erre, mint a jogi osztály. Már csak azért is érdemes a menedzsereknek képeztetniük magukat annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan tudják rendezni a konfliktusokat, mert nagy részük a jelek szerint nem szeret ezekkel foglalkozni. Egy kutatás szerint ugyanis a vezetők kétharmada konfliktuskerülő, és egyharmada inkább "leugrik ejtőernyővel", minthogy felhozza kollégája negatív teljesítményét. - F: dec. 2.
Hírforrás: Menedzsment Fórum, link



Milyen állat a főnöke? FEL

Amikor elegendő múlttal rendelkezik egy cég, végképp komolyan figyelnie kell a szervezeti kultúrára, mely integrálja a vállalkozást és alkalmassá teszi a céget a környezethez való illeszkedésre. A szervezeti kultúra előrevetíti a piaci válaszreakciókat, a problémamegoldó képességet, a kommunikációt és egyben a sikerességét is, mint szoft versenytényező. - F: nov. 30.
-- A cikkben taglalt főnök-tipológia magyarul eredetileg a Könyv Könytár Könyvtárosban jelent meg nyolc évvel ezelőtt. A teljes anyag: http://www.gmconsulting.hu/inf/cikkek/064/index.php (MG)
Hírforrás: Fn.hu, link



Milyen rejtett aknákat jelenthet az információhiány? FEL

Vigvári András közgazdász: Mondok egy példát. Az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvízelvezetés kötelező önkormányzati feladat. Jól tudjuk, annak idején, amikor az önkormányzati rendszer létrejött, hogyan aprózódott el a közműhálózat, és maradt el ennek a vagyontömegnek a karbantartása. Most hatalmas uniós pénzek állnak rendelkezésre, hogy a szükséges fejlesztéseket elvégezzük, miközben nem ismerjük a meglévő víziközművek fizikai állapotát, nem tudjuk, hol milyen felújításokra van szükség. Hasonlóképpen nincs megfelelő nyilvántartás az önkormányzatok ingatlanállományának állapotáról, vagyonáról, a tulajdonukban lévő gazdasági társaságokról és a kötelezettségállományukról. Ilyen értelemben az önkormányzati rendszer időzített bombákat rejthet. Azt hiszem, van ok a nyugtalanságra. - F: nov. 12.
-- Tudjuk-e eu-s pénzek felhasználása előtt, mennyien használják a hazai könyvtári rendszert (nem önbevallásos alapon), a könyvtárban lévő dokumentumok mekkora hányada van feldolgozva, ennek mekkora hányada elektronikusan, s ebből mennyi érhető el közös felületen? Vagy állományegészség: mekkora hányaduk használatlan az egyes könyvtárakban / -típusokban? Vonatkozó korábbi híreink: A minisztériumok azt se tudják, mennyibe kerül a közfeladatok ellátása http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=9057 , Állományegészség-vizsgálat eredménye: a könyvek 50%-át nem kölcsönzik -- ki kapcsol előbb? http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=9025 . (MG)
Hírforrás: HVG, regisztrációval: link



A jó vezető számára lehetőség a válság FEL

A válság kikényszeríti a változást, a krízis segít meghozni azokat a döntéseket, amelyeket régóta halogatnak egy cégnél -- mondta Hernádi Zsolt a Heti válasz és a Figyelő című lap A sikeres vezető című konferenciáján. A Mol elnök-vezérigazgatója rámutatott: egy korábban állami tulajdonban lévő magyar vállalatból csak radikális szemléletváltás eredményeként válhatott regionális főszereplő. Hernádi szerint a jó menedzsment legfőbb ismérve, hogy gyorsan reagál a külső körülmények változásaira, a cég hosszú távú stratégiájának megfelelően. A válság versenyelőnyhöz juttathatja a gyorsan és megfelelően reagáló cégeket -- tette hozzá. - F: nov. 27.
Hírforrás: Vg.hu, link



Ön hedonista fiatal vagy befutott értelmiségi? -- És milyenek a könyvtárhasználói klaszterek? FEL

Nyolc jellegzetes fogyasztói csoport különböztethető meg Magyarországon a tényleges fogyasztói szokások alapján -- állapítja meg a GfK Hungária és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet közös kutatása. A kutatás eredményeiből egyértelműen kiderül, hogy a magas jövedelem nem minden esetben jelent magas színvonalú fogyasztást, az alacsony jövedelem azonban mindig egy gyengébb fogyasztási színvonalra utal. Fogyasztás szempontjából a minta 6 százalékát tekintették fogyasztási felső rétegnek. A nyolc fogyasztói csoportot jövedelem szerint rangsorolva a felső csoportok között a tágan értelmezett kultúra fogyasztása differenciál, míg az alsó csoportok az élelmiszerfogyasztás alapján különböznek egymástól. - F: nov. 26.
Hírforrás: Portfolio, link



Bibliográfiai leírás díjazása FEL

F: nov. 28.
Hírforrás: Katalist, Pappné Németh Erika, link



Miben segíthet a közszolgáknak a coaching? FEL

A coaching (személyre szabott vezetőfejlesztés) a vezetők, döntéshozók fejlesztésének és támogatásának egyik leghatékonyabb eszköze, a személyes kompetenciafejlesztés kulcsfontosságú eleme iparágaktól függetlenül. Az üzleti életben már sokan rájöttek arra, miben segít nekik a coaching, de a közszférában még keveseknek segítenek Magyarországon, pedig itt is lenne létjogosultsága. - F: nov. 14.
Hírforrás: Mfór. link



Festékkazetták újrahasznosítása -- havi néhány ezernyi megtakarítás FEL

A környezetvédelem ügye és a takarékos nyomtatótulajdonosok egyaránt profitálnak abból a csendes harcból, amit a fénymásolókat-printereket gyártó multik és a tintapatronok újratöltésében érdekelt kisvállalkozók vívnak a festékkazetta-piacon. A cikk felveti a lehetséges utakat, előnyöket és hátrányokat: márkás toner / utántöltött / felújított / házilag utántöltött. - F: nov. 19.
Hírforrás: HVG, regisztrációval: link



Megnyílt az ország harmadik innovatív tanári kompetenciaközpontja FEL

A központ célja, hogy jó példákat és ötleteket, tippeket és trükköket mutasson be a tanár szakos hallgatóknak arról, miként segítheti a számítógép a tanulás-tanítás folyamatát. A központ célja az is, hogy olyan kutatások helyszíne legyen, ahol az info-kommunikációs technológia hatékonyságát vizsgálják a hallgatók -- olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A központ harmadik a sorban, ezt megelőzően 2007-ben avatták fel Szegeden a Jövő Tantermét, amely a tanárképzésben, a tanártovábbképzésben és az oktatástudományi kutatásokban játszik szerepet. Az ELTE épületében működő Microsoft Innovatív Tanárképző Labor és Klub pedig 2004-ben nyitotta meg kapuit. A laborban a legkorszerűbb info-kommunikációs eszközök használatát és azok oktatásba való beépítését sajátíthatják el a tanárjelöltek. A vállalat idén 40 millió forintot költ a különböző programokra. - nov. 27.
Hírforrás: Prim Online, link



A helyes emailezés fortélyai FEL

Chicagói Egyetem kutatói, Daniel A. Menchik és Xiaoli Tian felmérést végeztek arról, hogyan alkalmazunk különféle emotikonokat, témamegjelölést és elektronikus aláírást annak érdekében, hogy az olvasó jól érzelmezze mondandónkat. A kutatás megmutatta, annak érdekében, hogy otthonosan mozogjunk az elektronikus társalgás világában, új kommunikációs képességekre kell szert tennünk. A közvetlen beszéddel ellentétben, az elektronikus levelezés során olyan fontos kommunikációs tényezők vesznek el, mint a testbeszéd, a hangsúly és a szövegkörnyezet. Menchik és Tian bizonyították, hogy a közvetlen beszéd és az internetes kommunikáció eltérő kapcsolatteremtő stratégiákat igényel. Nagybetűk, idézetek, emotikonok, különböző írásjelek használata, a szöveg formázása, még a színe is, mind-mind segítik a üzenetet küldőt abban, hogy üzenetének tartalmát az olvasó félre ne értse. Segítséget jelent, korábbi üzenetek bemásolása is az újba, ezzel utalva egy korábbi beszélgetés tárgyára. A szerzők azt találták, hogy attól a perctől kezdve kommunikálnak fesztelenebbül az emberek, amint, akár csak minimális személyes információhoz jutnak az érintett személyről. - F: nov. 30., dec. 1.
Hírforrás: életmód.hu, link ; Házipatika.com, link



Könyvtárban csajozni? FEL

Az Internet csakúgy hemzseg a különböző csajozási, flörtölési tanácsoktól. Azt mondják a legalkalmasabb hely az ismerkedésre a könyvtár. Állítólag konkrét jelzések is léteznek már arra, hogy eláruljuk szándékainkat. A diszkók ideje lejárt. -- állítják a különböző csajozási, flörtölési tanácsokat nyújtó internetes oldalak, melyek mindegyike egyetért abban, hogy jobb helyek is léteznek az ismerkedésre. 'A nagyobb szórakozóhelyekkel az a fő probléma hogy hangosak, nagy a konkurencia, és legyél bármilyen megnyerő, csak egy -- elhárítani való -- újabb próbálkozó maradsz.' -- olvashatjuk. De akkor hol érdemes próbálkozni? Ajánlatok akadnak bőven. Az egyik legalkalmasabb terepként a könyvtárakat említik. Meglepő lehet, de állítólag -- pontosan emiatt -- működőképes. Csendes és nyugodt. Sok az értelmes fiatal nő. A könyvek pedig kiváló témaként szolgálhatnak a beszélgetés kezdeményezéséhez ... A könyvtárral kapcsolatban olyanról is hallottam már, hogy különböző jelek léteznek arra, hogy valaki kifejezze ismerkedési szándékát. - F: nov. 30.
Hírforrás: Borsod Online, link



Már böngészhető a Haydn-év honlapja FEL

Közös programok és jegyértékesítés, együttes kommunikációs és marketing akciók jelzik, hogy jó az együttműködés a Haydn-év osztrák és magyar szervezői, Burgenland tartomány és a Klassz Zenei Iroda között; az emlékév osztrák internetes oldala mellett már a magyar honlap is böngészhető. - F: nov. 26.
Hírforrás: Múlt-kor, link



Mely országokban kötelező a téli gumi? FEL

Aki nyári gumival indul síelni, nemcsak saját és embertársai életét kockáztatja, hanem jelentős pénzbüntetést is. Nézzük, milyen szabályok vonatkoznak az egyes országokra. - F: nov. 27.
Hírforrás: HVG.hu, link



Nézze meg, mekkora gázártámogatást kaphat jövőre! FEL

Hogy ki mekkora gázártámogatást kap, az attól függ, hogy mekkora jövedelme van a háztartásnak, és abból összesen hány embernek kell megélnie. - F: nov. 27.
Hírforrás: Vg, link