Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008



 

KIT hírlevél: 2008. 11. 05. (40. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Hitelválság -- Az ALA 100 millió dollárt kér a közkönyvtárak számára -- de pontosan mire is? FEL

Az Amerikai Könyvtáros Egyesület (ALA) 100 millió dollárt kér a Kongresszustól a közkönyvtárak számára. Amit a hitelválság miatt elsősorban finanszíroztatni kívánnak:
- a foglalkoztatás és workshop-szolgáltatás finanszírozása olyan területeken, mint életrajz-fejlesztés, foglalkoztatási adatbázisokban való keresés, karriertervezés;
- a szolgáltatás idejének megnyújtása esti és hétvégi órákra;
- dokumentumbeszerzés: pénzügyi szakirodalom, házi tanácsadás, kisvállalkozás-fejlesztés;
- kiegészítő források és anyagok beszerzése, hogy tartsák a lépést a pénzügyi szolgáltatások országos szinten megnövekedett igénybevételére.
Az amerikai közkönyvtárak forrásai a helyi adókból származnak, melyek a válság hatására megcsappantak. Az ALA közleménye felhívja a figyelmet néhány közelmúltban megjelent tanulmányra, melyek szerint Pennsylvaniában a közkönyvtárra költött egy dollár 5,5-öt hoz, egy másik szerint Floridában ugyanez a befektetés 6,54-et. A szervezet tehát a könyvtárhasználók és a szélesebb közösség felmért és dokumentált hasznára alapozza a könyvtári többletdollárok iránti igényét. (ref.: MG) - F: ALA seeks $100 million in stimulus funding as U.S. libraries face critical cutbacks, closures, okt. 29.,
Hírforrás: ALA, link



Ki törődik a másként olvasókkal? FEL

Mit kezdjen a könyvtár azzal a magyar állampolgárral aki rendszeresen olvas. Ergó nem kell noszogtatni az olvasásra. Viszont másképp olvas. Könyvet ebook reader-en, újságot az Interneten (hírportálokat), wikipédiát használ lexikon, Google maps-ot térképek helyett és minden egyéb információt a portálokról, blogokról közösségi kezdeményezésekről szerez meg. Van erre stratégia, koncepció, terv? Hogy teheti a könyvtár az ilyen embert a használójává? Beválhat-e a “Nekem bejössz, ha könyvtárba bejössz” szlogen? - F: nov. 3.
Hírforrás: Open Library, link



A könyvtárak ne csak könyvtárosokat alkalmazzanak -- nagy előny a friss szemlélet FEL

Eljött-e az idő, hogy a könyvtárak ne csak könyvtárosokat alkalmazzanak? -- tették fel a kérdést Svédországban vezető beosztásban dolgozó könyvtárosoknak. A cikk a könyvtárosokkal készített interjúkból emeli ki a legjellemzőbb válaszokat. Nagyon sokan hangoztatják, hogy a készségek körének szélesítése kell ahhoz, hogy valóban vonzó közösségi intézmények maradjanak a könyvtárak. Erre jó példa a stockholmi és a malmöi könyvtárigazgató, akik maguk is különböző szakmákban szereztek jártasságot, mire a jelenlegi pozíciójukba kerültek. Nem csoda, hogy igyekeznek nagyon sokféle terület szakértőit alkalmazni: marketingeseket, újságírókat, információs szakembereket. Elmondásuk szerint azonban pedagógusokra, IT szakemberekre, sőt producerekre és díszlettervezőkre is szükség lenne a könyvtárakban. A többféle szakmában szerzett jártasság nagy előnyt jelent, ahogy az is, hogy ha valakinek van tapasztalata a versenyszférából. Ezek az emberek frissebb szemléletet hozhatnak, új perspektívákat nyithatnak a könyvtárak működésében. Több szakmával kellene szorosabb kapcsolatot ápolni: írókkal, újságírókkal, tudósokkal, pedagógusokkal és informatikusokkal. Svédországban a három könyvtárosképző intézményben (Lund, Boras, Växjö) is igyekeznek lépést tartani a trendekkel. Tudatosítják a hallgatókkal, hogy ők könyvtárosok, de nem csak erre van szüksége egy könyvtárnak. Állandóan figyelik, hogy az oktatott tárgyak relevánsak-e a való életben. - F: Sokféle szaktudásra van szükség / ref.: Tóth M.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2008/3., Manci: link



Új kompetenciák a könyvtárakban -- mivel megszűnt az évszázados könyvtári monopólium FEL

Az alapvető szakmai készségeink a dokumentált tudás és kulturális tartalom ismerete és szervezése, illetve annak közvetítése a használók felé. A jövőben is ez lesz a legfontosabb szakértelem, azonban új formában, más képességekkel kiegészítve. Az internet új utakat nyit ezen készségek továbbvitelére, elsősorban azért, mert a személyes, fizikai térben folytatott kommunikációt felváltja a virtuális térben zajló. A világhálón található információtömeg is máshogy viselkedik. A tartalmak állandóan változnak, új címekre kerülnek, eltűnnek. Kihívást jelent a nehezen szervezhető 'virtuális masszán' fogást találni, a tartalmat szervezni. A használók is megváltoztak. Annyira tájékozottak már a saját témájukban, hogy a könyvtárosoknak meg kell barátkozniuk azzal, hogy sokszor jobban tudják a választ bizonyos kérdésekre, mint a könyvtáros. Évszázados monopolhelyzetet kell tehát a könyvtárosoknak feladniuk. A használókat ugyanakkor egyre nehezebb rávenni, hogy kérdezzenek. Közéjük kell menni, ezzel bátorítani őket a kommunikációra. Multidimenziós weben tevékenykedünk. Ez nagyon sok, különböző irányból jövő igényt generál, amelyekhez alkalmazkodni kell. Együttműködőnek és kommunikatívnak kell lennünk, idegen nyelveken kell beszélnünk. Ezzel párhuzamosan szükséges a szakmai identitás, és a saját munkánkra vonatkozó stratégia kidolgozása. Világossá kell tenni képességeinket más szakmákhoz képest is. Meg kell tanulnunk izgalmasabbá tenni, tudatosan 'szerkeszteni' a gyűjteményt, meg kell szabadulni azoktól a könyvektől, amelyeket egyszer sem kölcsönöztek. Szigorúbban kell bánni a gyűjteménnyel, hogy friss és élő maradjon. - F: Új kompetenciák a könyvtárakban / ref.: Tóth M.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2008/3., Manci: link



Brutális játék nem, könyvkészítés igen -- HOEB4U, Hamburg; 2. FEL

Október 2-án a Goethe Intézet meghívásában tartott előadást Janette Achberger hamburgi ifjúsági könyvtáros. Témája volt: HOEB4U ifjúsági könyvtár. -- Mivel 15 000 médiumnál többre nincs helyük a 220nm-en, ezért időről időre le kell selejtezniük a már elavultnak számító példányokat, hogy a frisseket beszerezzék. Így mindig aktualizált, friss állomány várja az odalátogató ifjúságot. Újdonságnak számít még, hogy a három állandó dolgozó mellett folyamatosan jelen vannak a végzős könyvtáros hallgatók, akik koruknál fogva nagyon jól tudják alakítani az állományt, az arculatot, szót értenek az odalátogatókkal. Már a kialakításnál is aktívan részt vettek az arculattervezésben, sőt az olvasókat is elvitték a bútorboltba, és együtt vásároltak. A gyakornokok nagyon sok önálló feladatot kapnak, így tanulják meg munkán keresztül a szakmát. A kölcsönzésnél figyelembe veszik a kölcsönző életkorát és a kölcsönzött dokumentum korhatárát. Pl. 12 évesnek nem adnak ki 16 éven felülieknek szóló filmet. Az igazán brutális játékokat, illetve filmeket meg sem veszik, mert szerintük ez nem könyvtárba való. 'Bookspace' programunkban ezer, kívül belül fehér könyvet tettek ki az olvasóiknak, hogy kezdjenek vele, amihez kedvük van. A vállalkozó kedvűek hazavitték, megírták, illusztrálták, egyszóval könyveket alkottak. E könyvek jelenleg is kiállításként körbejárják Európát. A könyvtár sikerességét bizonyítja, hogy egy évvel a megnyitás után már regisztrálták a százezredik kölcsönzést.
Hírforrás: Kaposi Ildikó



A független információs tanácsadó pr-je -- ha ebben sikertelen, becsukhatja a boltot FEL

Az infobróker pr-jének három fő iránya:
- A potenciális, illetve a már meglévő ügyfelek felé irányuló PR-tevékenység középpontjában a saját kompetencia kommunikálása áll. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az információbróker szakmai tevékenységét röviden és hatékonyan kell kommunikálni ('liftes szöveg' -- small talk). A célcsoportot elsősorban nem a szolgáltatás mikéntje, hanem a haszon érdekli, amelyhez a szolgáltatás révén juthat, ezért a megrendelő üzleti céljai szempontjából átgondolt és kommunikált bemutatkozás elengedhetetlen. A vizuális arculati elemek hiánya, de akár egy komolytalan e-mail cím vagy kiforratlan honlap is elbizonytalaníthatja a leendő megrendelőket... Az ügyfél szempontjainak, gondolkodásmódjának megismerésével tudjuk csak az elvárt szolgáltatást maradéktalanul nyújtani, továbbá törekedni kell arra, hogy a nehezen megszerzett bizalom és jó kapcsolat a projekt lezárása után is fennmaradjon, azt sugallva a megrendelőnek, hogy ránk mindig számíthat.
- Az információforrások felé irányuló PR-tevékenység jelentősége sem elhanyagolható, mivel az információszerzés sikeressége számos tényezőtől függ. Lényeges szempont, hogy mennyire vagyunk felkészültek, milyen előzetes ismeretekkel rendelkezünk információforrásunkról, pontosan megterveztük-e az információkérés szituációját, felkészültünk-e az elutasító válaszra, és nem elfelejtendő gesztus a segítség megköszönése, viszonzása sem.
- A versenytársak felé irányuló PR-tevékenység, a kölcsönös tisztelet, egymás munkájának elismerése alapvető. A gyorsan változó versenyhelyzetben könnyen elképzelhető, hogy az a személy vagy szervezet, aki/amely korábban csak érdeklődőként volt jelen, egy nem várt döntés következtében megrendelővé, partnerré vagy épp konkurenssé válik. A szakmai fórumokon való megjelenés, konferenciák rendezése, publikálás, szerepvállalás szakmai szervezetekben szintén meghatározó lehet, sőt egymás kapcsolati hálójának használata sem elképzelhetetlen, és ha sor kerül rá, akkor mindig viszonzandó! (A cikk egésze a MIBE 8. konferenciáján elhangzottakat mutatja be.) - F: PR információbrókereknek / Köntös N.
Hírforrás: TMT, 2008/10. regisztrációval: link



Megnyitotta archívumát az American Libraries + hazai körkép FEL

Mindig is nagy érdeklődéssel lapozgatom (virtuálisan, persze) a külföldi szakfolyóiratokat, főképp a Library Journalt és a School Library Journalt. Merthogy a legfrissebb számból is olvashatok cikkeket, ráadásul az archívum is elérhető. Pontosan ezért nem olvastam az American Librariest, az ALA háztáji folyóiratát. Eddig. - F: okt. 30.
-- A hazai országos könyvtári szaksajtó online megjelenését tekintve:
- Könyvtári Levelező/lap http://www.iksz.shp.hu/hpc/web.php?a=iksz (feltöltés alatt); a MEK archívumát használja -- kb. fél éves késleltetéssel, pdf-formátumban, nem cikkek, hanem oldalak szerint, szabad szövegesen nem, pontosabban csak a pdf-olvasón belül kereshető
- Könyv Könyvtár Könyvtáros -- válogatott cikkeket közöl; az utóbbi hónapok anyagai nem jelennek meg, RSS van.
- Tudományos és Műszaki Tájékoztatás http://tmt.omikk.bme.hu/ -- az utóbbi hónapok anyagai csak regisztrációval olvashatók, archívuma 1954-től szinte teljes, RSS nincs.
- Könyvtári Figyelő http://www.ki.oszk.hu/kf/news.php -- 2001-ig visszamenően majdnem teljes szöveg, a legutóbbi szám cikkeinek kivételével, RSS van.
Mindegyik forrás navigálása jelentősen fejleszthető; talán a most folyó TÁMOP segíthet.
Hírforrás: FIKSZ, link MG



Az amerikai nyomtatott sajtó első nagy áldozata -- hogy szerzeményeznek innentől a könyvtárosok? FEL

A nyomtatott és elektronikus sajtó közötti harc első nagy áldozata Amerikában a Christian Science Monitor (CSM): a tekintélyes napilap 2009-től teljes egészében webújsággá válik - vált ismertté a bostoni újság közléséből. - F: okt. 31.
Hírforrás: Prím, link



Digitális sötét középkor fenyegeti az adatokat FEL

Egy bekeretezett fényképnek, vagy 10 megabájt digitális fotó-fájlnak nagyobb az esélye, hogy túléljen 50 évet? Jelenleg a papírkép tűnik a győztesnek. A papírkép menthetetlenül halványulni és sárgulni fog az idő múlásával, a fotó-fájl azonban - a digitális világ gyors fejlődésének egy nem szándékos következményeként - olvashatatlanná válhat a jövő számítógépein, állítja Jerome P. McDonough, az Illinois Egyetem információ tudományok professzora. Az út, amin jelenleg haladunk, szerinte egy 'digitális sötét középkor' irányába vezet. - F: okt. 31.
Hírforrás: Sg.hu, link



A virtuális valóság és az új média generációja FEL

A virtuális valóság kifejezés, illetve a virtuális jelző köznyelvi kifejezéssé vált. Már nem a tudomány- és a jövővíziók címkéje, hanem a minket körülvevő valóság, a hétköznapi gyakorlat természetes eleme. Korábbi vizsgálataim kezdetekor még a tömegmédia is egy bizonyos távolságból kezelte a kifejezést, s forradalmi jelzőkkel illette a jövő szintetikus világát. A „forradalom” bizonyos átmenetekkel, de a maga folytonosságában, generációk és célcsoportok mentén zajlik. Különösen érdekes az a korosztály, amely a digitális 'kütyük' világában él, s kialakuló márkapreferenciái mentén mindig a legfrissebb valóságélmények és találmányok befogadója. Ők azok, akik a divatban, az aktuális zenei irányzatokban és a technológia kínálta trendekben is otthonosan mozognak. Ebből a megfontolásból először 2004-ben végeztem felmérést olyan főiskolai hallgatók körében, akik között voltak aktív internet/számítógép-felhasználók (leendő informatikusok), illetve a digitális közeghez kevésbé kötődők is. Célom a téma iránt fogékony, a digitalizációval kapcsolatos változásokat rugalmasan menedzselő korosztály mérése volt. -- Azt a generációt szeretném bemutatni, amelyik már a virtuális színtereket is aktuálisan reális színtérként kezeli; megközelítésemben ők már az új média (new media) generációját képviselik. - F: Médiakutató, tavasz
Hírforrás: Médiakutató, link



Hírlevél? -- Kinek? Minek? FEL

Szoktál e-mailben hírleveleket kapni? (Nyugodtan bevallhatod, nem szégyen.) Én elég sokat kapok. Többségüket azért, mert valamilyen "ingyenes" tanulmányért cserébe kénytelen voltam feliratkozni, de akadnak olyanok is, amikre valóban kíváncsi voltam A hírlevelek témája elég változatos, egyetlen közös bennük, hogy egyiket sem olvasom el. Az elmúlt 10 évben jó pár hírlevél készítésében vettem részt. Ezek közül az igazán sikeresnek nevezhető csak a Dotkom Internet Consulting hírlevele volt. Jó lenne azt hinni, hogy a témája miatt - 2000. körül még kevesen foglalkoztak idehaza az internetes biznisszel -, de gyanítom, hogy inkább a nagyon szépen kivitelezett, frappáns illusztrációkkal készített, nyomtatott változat körül kell keresni a megfejtést. Meglepő,de néha még ma is vannak, akik emlékeznek erre a kiadványra. Ilyesmi egy e-mailes hírlevél esetében elképzelhetetlen.. (Az érdem a Stég Grafikai Műhelyé.) Ma az e-mail hírlevél nagyjából olyan, másik korból itt maradt őskövület, mint a sajtóközlemény. Mindenki tudja, hogy korszerűtlen, rossz hatékonyságú, mégis (szinte) mindenki csinálja. Rutintevékenység, komoly erőket senki sem vet be a készítésébe, más munkára kevésbé bevethető, olcsó munkaerővel gyártják őket. Minek? Kinek? Mikor látják be végre, hogy semmi értelme? - F: okt. 30.
-- Szerintem egy jól szerkesztett e-mailes hírlevél nagyon hatékony marketingeszköz tud lenni, ha jó címlistára küldik ki. A hangsúly a 'jól szerkesztett' szón lenne -- nem úgy, ahogy Te írod: 'más munkára kevésbé bevethető, olcsó munkaerővel gyártják őket'. A 'jól szerkesztett' hírlevél ugyanis célzott közönségnek, tömören, pontosan, érthetően fogalmazottan, számukra fontos információkat juttat el, sok-sok további info megszerzésére alkalmas linkkel. A címgyűjtés is elég fontos része a dolognak, 'jól szerkesztett'-nek pedig épp azért kellene lennie, hogy érdekes legyen, hogy pontos legyen, hogy elolvassák. Kifejezetten nehéz műfaj. (komment-részlet ugyanott)
-- A hírlevelek védelmében. - F: okt. 31.
Hírforrás: Médiablog, link Onlinemarketing, link



Jön a forradalom? A Google 125 millió dollárt fizet a könyveseknek FEL

A Google 125 millió dollárt fog fizetni annak érdekében, hogy pontot tegyen a szerzői jog megsértése miatt ellene indított polgári peres eljárásoknak. Az emberi jogokat védő szervezet által régóta kritizált vezető internetes keresők új irányelv elfogadásában egyeztek meg, amely a hatóságok rendelkezésére bocsátható adatokról rendelkezik. Az új irányvonal, amelyet a Google, a Yahoo! és a Microsoft jelölt ki, igyekszik szűkebb kört szabni a kormányzati adatkérések számára, amelyek olykor ellenkeznek a szabad véleménynyilvánítás és más emberi jogi alapelvekkel. A globális kezdeményezés (Global Network Initiative) kidolgozásában az internetes cégeken kívül emberi jogi szervezetek is részt vettek, ahogyan befektetők és akadémikusok is.
A dokumentum konkrét tartalmát illetően csalódott hangok is megszólaltak -- írja a CNN. A dokumentum nem tilt semmilyen specifikus eljárást, és számos fontos pontja többféleképpen is értelmezhető, vagy az egyes társaságokra bízza a kiegészítést. A netes óriás ellen kiadók és szerzők nyújtottak be több keresetet, miután a Google könyvszkennelő projektje kiverte náluk a biztosítékot. Az amerikai írói céh és a kiadók szövetsége 2005-ben vádolta meg a netes céget a szerzői jog megsértésével. A legnépszerűbb kereső tulajdonosa szerint mindez azt jelenti, hogy a Google Book nevű programba sok milliónyi szerzői jogi védelem alatt álló könyv kerülhet be, amelyeket a használók akármelyik könyvtárból is elérhetik majd. A cég szerint ezzel a történelmi egyezséggel elhárult az út a könyvek online publikálása előtt -- idézi Szergej Brin társalapítót a Bloomberg. - F: okt. 28.
Hírforrás: Napi, link



Alakítsd magad a Google eredménylistáját FEL

A Google újabb opcióval bővíti keresőszolgáltatását, a felhasználók megváltoztathatják a találati listát, kitörölhetnek egyes weboldalakat, vagy kommentálhatják azokat. - F: okt. 28.
Hírforrás: Prím, link



Állásportál könyvtárosoknak FEL

Már volt régebben terv rá, sőt, egy-két konkrét próbálkozás is, hogy a klogon legyen álláskereső lap. Sajnos aztán nem lett belőle semmi, de most újra belelkesedtem, ugyanis a tengeren túlon megújult a ‘96 óta működő LISjobs.com, és nagyon szépre sikeredett (használhatónak is tűnik, de én nem próbálkoztam vele). Érdemes rajta böngészni, van európai állásajánlat is bőven. - F: okt. 30.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, link



Juttatás minden közalkalmazottnak és köztisztviselőnek FEL

Bruttó húszezer forintos kiegészítő juttatást kap decemberben minden közalkalmazott és köztisztviselő a novemberi béréhez kapcsolódóan. Ez az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) tegnapi ülésén dőlt el – tudta meg a Világgazdaság az OKÉT-ben a munkavállalókat képviselő Varga Lászlótól, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökétől. - F: nov. 4.
Hírforrás: Vg.hu, link



Múzeumok, klasszikus fotográfusok képei az interneten -- marketing az információvagyonhoz FEL

Saját archívuma mellett hét intézmény fotóanyagát teszi hozzáférhetővé a Kossuth Kiadó pénteken induló vállalkozása, a Cultiris Kulturális Képügynökség – közölte a csütörtöki sajtóbemutatón Kocsis András Sándor. A kiadó vezérigazgatója elmondta, saját tapasztalatból tudják, gyakran milyen komoly feladat a megfelelő képek beszerzése egy-egy kiadványhoz, és milyen nehéz tisztázni, ki is egy-egy fotó jogtulajdonosa, ezért határozták el egy új fotóügynökség létrehozását. Kocsis András Sándor hozzátette, a másfél éves munka után induló Cultiris partnerségre törekszik a kulturális intézményekkel is: eddig az Országos Széchényi Könyvtárral, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Hadtörténeti Múzeummal, a Közlekedési Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárával, a Magyar Testnevelési és Sportmúzeummal és a Néprajzi Múzeummal kötöttek együttműködési szerződést. - F: okt. 31.
Hírforrás: Új Könyvpiac, link



Térítésmentes könyvtárosképzés Kézdivásárhelyen FEL

Szeptember 15-én a kézdivásárhelyi Bod Péter Líceumban egy új posztlíceumi tagozat kezdte meg működését 15 hallgatóval könyvtáros szakon. A hallgatók két év alatt, nappali tagozaton, magyar nyelven szerzik meg az államilag elismert posztlíceumi végzettséget igazoló könyvtár szakos oklevelet. Nem elhanyagolható az a tény, hogy a képzés ingyenes. Az óraszámok felosztása heti 26 órában: könyvtári szaktantárgyak 18 óra (könyvtártan, menedzsment, katalogizálás, osztályozás, könyvtári informatika, művelődéstörténet), kommunikáció 2 óra, idegennyelvi kommunikáció 4 óra, informatika-szövegszerkesztés, táblázat- és adatbáziskezelés 2 óra. - F: nov.
Hírforrás: ReMeK-e-Hírlevél, Vántsa Judit



Videojátékok könyvtárát nyitják meg a britek -- itthon még nem téma FEL

Október végén nyitja meg kapuit Anglia első nemzeti videojáték-könyvtára Nottinghamben. Az intézmény a játékvilág első nagy sikerének számító 1972-es Pongtól napjaink konzolos játékcsodáiig mindent meg akar mutatni. Hazánkban még nem könyvtári téma a játékszoftver. A videojátékok legalább ötvenéves történelemre tekinthetnek vissza. A legelső játékprogramot, egy egyszerű teniszt még 1958-ban írta az amerikai Brookehaven Nemzeti Laboratórium egyik tudósa, hogy az intézmény nyílt napján legyen mit megmutatni a látogatóknak. A négy évvel később elkészülő SpaceWar már megtalálja az útját a játékgépekhez is, a műfaj első sztárjának számító 1972-es Pong-ból pedig klónokkal együtt körülbelül százezer darabot adnak el. Hiába azonban a dicső múlt, ha nincs aki archiválja a régi játékokat, így azok elérhetetlenné válnak az utókor számára.
A digitális adatok még talán a hardverhez kötött konzoljátékoknál is nagyobb veszélyben vannak, erre hívja fel a figyelmet a Jerome P. McDonough, az Illinois-i Egyetem könyvtár- és információtudománnyal foglalkozó tanára. Elég abba belegondolni, hogy az elmúlt évek során hányszor változott a mindennapi irományok lementésére szolgáló dokumentumok formátuma. A tudós szerint ki kell dolgozni azokat az eljárásokat, amelyekkel a digitális kultúra nehezen rögzíthető elemeit - például Barack Obama elnökjelölt szavazásra felszólító plakátjait a Burnout Paradise játékból - is meg lehet menteni az utókornak. Ellenkező esetben digitális középkor köszönthet be, és azzal kell szembesülnünk, hogy több évtizednyi adatot hagytunk el. McDonough szerint az első lépés a nyílt formátumokra való váltás lehet. - F: okt. 29.
Hírforrás: Origo, link



Németi Ferenc nevét vette fel a tokaji könyvtár FEL

Németi Ferenc nevét vette fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj városi könyvtára - közölte Májer János polgármester csütörtökön az MTI-vel. Mint azt Tokaj polgármestere kiemelte, a Németi Ferencről elnevezett, 300 négyzetméteres intézményben mintegy 25 ezer kötet várja az olvasókat. Zelenák István történész a könyvtár névadójáról elmondta: Németi Ferenc a tokaji vár történetének legvitézebb kapitánya volt. A reformáció idején zsoltárszerzőként és mecénásként is ismerték, ezért esett rá a választás. - F: Hírextra, http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=7&article_id=106214
Hírforrás: Hírextra, link



Zárolták a Szatmár megyei könyvtár számláját FEL

A Szatmár Megyei Könyvtár ügye tovább bonyolódott, ugyanis a megyei tanácsnak 1,4 millió lej bérleti díj hátralék kifizetését kellett megszavaznia az épület jelenlegi tulajdonosának, a Federalcoopnak. Ez azért is érdekes, mert erről márciusban bírósági végzés is született, amelyet a Könyvtár vezetősége 'elfelejtett' megemlíteni a megyei tanácsnak. A hat hónapos türelmi idő lejárta után a könyvtár számláit zárolták, így kifizetéseket már nem tudnak végezni különböző szolgáltatói intézmények felé, sőt a fizetéseket sem tudják kiutalni. Félő, ha a megyei tanács nem fizeti ki a közel 400 ezer eurós bérleti tartozást, akkor a könyvtár működésképtelenné válik. A tanács nem lát esélyt arra, hogy valaha is közös nevezőre juthatna a Federalcoop vezetőségével, már azért sem, mert a lezárt termek bérleti díját is beleszámolta a kifizetendő összegbe. A megyei tanács október 21-i ülésén döntés születet arról, hogy kifizetik a kért összeget, azonban kilátásba helyezték a könyvtár elköltöztetését a Megyei Múzeum épületébe. - F: nov.
Hírforrás: ReMeK-e-Hírlevél, link



Változások a Google és a Yahoo oldalán FEL

A két keresőcég egymással versenyezve frissíti saját hivatalos oldalát. A Google esetében ez újabb opciókat és kisebb bővítéseket jelent, a Yahoo pedig nyílt fejlesztői platformmal próbálkozik. - F: okt. 29.
Hírforrás: Sg.hu, link



Hogyan maradt le az Axel Springer a magyar webről? -- nem csak a könyvtárak a 'fontolvahaladók' FEL

Négy éve megvehették volna az Indexet, végül csak most kezd az első óvatos fejlesztésekbe a nyomtatott lapkiadók között a vezetők közé tartozó Axel Springer. Hogy megtudjuk, miért maradt le a kiadó a magyar online médiapiac felfutásáról, interjút készítettünk Palánki Zsolt IT- és újmédia-igazgatóval. Az interjú közlését azonban utólag megtiltották, így háttérbeszélgetések és a interjú néhány gondolata alapján mutatjuk be, mi lehetett az eddigi szunyókálás oka. - F: okt. 31.
Hírforrás: Kreatív, link



A másodperc számít -- aki késleltet vagy késik, azt saját pályán is letarolják FEL

Bekerült egy poszt az ismerős megosztások közé arról, hogy vajon jó-e a Népszabadságnak, hogy csak késleltetéssel közölnek le híreket a napilapból az online kiadásban http://tsabeeka.wamma.hu/2008/11/03/az-online-print-dilemma/ . A bejegyzés arra a következtetésre jut, hogy bizony nem jó, mert az online működése miatt az online híroldalak már egész más helyeket hivatkoznak meg, akik egyszerűen csak lemásolták a tartalmakat. De ha még csak a Népszabadság bukná el itt a versenyt. Ott van a TV2 egy teljes integrált videós rendszerrel, a saját szememmel láttam, hogy a videókat ugyanazzal a könnyedséggel tudják kitenni a TV-be, mint ahogy a saját videós oldalukon. A szombati Megasztár közben Timi elkezdte keresni a Youtube-on az adás videóit, mondtam neki, hogy ne fárassza magát, kell egy kis idő, mire kikerül. Hát nem kellett. Ott voltak sorban, az összes videó egymás után, alig fél órával azután, hogy lejöttek a televízióban. Valaki letörte és felrakta. A TV2 oldalán? Sehol semmi. A Youtube még ott is megveri őket, ahol egyébként a legjobbak lehetnének és ahol igazán behozhatnának látogatót az új oldalra. (ajánlja: Takács Dániel) - F: nov. 3.
-- Már az is közhely, hogy a gyors hal megeszi a lassúbbat. S mi lesz / van / lett... az olyan szervezetekkel, melyek feldolgozás, szakozás, pontpontvesszőcske, fordítás--referálás ürügyén, minőségi szolgáltatásra hivatkozva (de a minőséget a használói oldalról nem definiálva) akár hónapokat is késnek a polcra / OPAC-ba / honlapra stb. kihelyezéssel? (MG)
Hírforrás: Doransky, link MG



Hogyan mérjük le kertünk hosszát anélkül, hogy felállnánk az íróasztal mellől? FEL

-- Hát, pl. a Google Earth-szel http://earth.google.com/ . [Az ingyenes szolgáltatás a nyáron tette részletesebbé magyarországi adatait. Így elég pontosan lehet használni a távolságmérő, vagy éppen útvonaltervező funkcióit is, bármely hazai település esetében.] - F: szept. 1.
Hírforrás: Destination CRM, link



Restaurálják az Apor-kódexet FEL

Végleges immár: az elkövetkező egy év folyamán restaurálják a Székely Nemzeti Múzeum legbecsesebb kincsét, a negyedik magyar nyelvemlékként számon tartott Apor-kódexet. A rendkívül rossz állapotban levő műkincs helyreállítását az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei végzik. - F: nov. 1.
Hírforrás: Magyar Nemzet, link , nov. 3., link



Reneszánsz konferencia és Tárlat a könyvtárban FEL

Könyv- és térképritkaságokat, 15-16. századi kéziratokat, valamint Mátyás király kultuszát tükröző 19. századi 'népiratkákat' felvonultató könyvritkaságokból nyílik kiállítás csütörtökön a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában (FSZEK); a tárlat a Városi élet - humanista kultúra címmel rendezendő konferenciához kapcsolódik. - F: nov. 3.
Hírforrás: Hírextra, link



Hétfő: kezdődik a Mezzo Operaverseny és -fesztivál! FEL

Nemcsak izgalmas napnak, de érdekes hétnek nézünk elébe. Kezdődik a Mezzo Operafesztivál, az operarajongók az alkotókkal találkozhatnak a Reökben, lesznek portréfilmek a könyvtárban és beszélgetések a Közéleti Kávéházban. - F: nov. 2.
Hírforrás: Szeged ma, link



Depressziót okoz az online szex -- egy speciális információ fogyasztásának veszélyei FEL

Fennáll a lelki zavarok kialakulásának a veszélye azon internetezőknél, akik rendszeresen látogatnak felnőtt-tartalmú oldalakat a weben. A tanulmányból kiderül, hogy az erotikus honlapok látogatói többnyire férfiak, ám a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél nagyobb az esélye annak, hogy lelkileg megsérüljenek. Az intenzív felhasználók 27%-a depressziós, 30%-ának félelemérzete van, 35%-nál pedig a stressz és az agresszív viselkedési formák tipikus jeleit figyelték meg a kutatók. - F: nov. 1.
Hírforrás: Prím, link



Ugrott a minisztériumi dolgozók jutalmának nagy része FEL

12 milliárdról 2 milliárdra csökkentik a minisztériumok és a háttérintézmények jutalomkeretét, az erről szóló kormányrendeletet valószínűleg hétfőn írja alá a miniszterelnök - derül ki az ATV tudósításából. Tavaly fejenként 2-3 havi illetményt, összesen 3 és fél milliárd forintot kapott 6200 minisztériumi dolgozó a teljesítmény-értékelési rendszer alapján. Most a hat havi fizetéssel megegyező prémium lehetőségét két hónapra csökkentik majd. Az értékelő rendszer 5 kategóriába sorolja a tisztviselőket, ebből az első háromba kerülők kapnak jutalmat. Tavaly ezekbe tartozott a dolgozók nyolcvan százaléka. - F: nov. 3.
Hírforrás: Vg, link



Google Webhelyek: Saját weboldal készítése már magyarul is FEL

Egyre többen szervezik életüket az internet segítségével és kommunikálnak rajta keresztül ismerőseikkel: emailt küldenek, blogot írnak vagy videót töltenek fel a YouTube-ra. Egy saját weboldal létrehozása azonban eddig a legtöbb ember számára lehetetlen volt a megfelelő informatikai ismeretek hiánya okán -- egészen mostanáig. A Google Webhelyek segítségével a felhasználók pár kattintással létrehozhatják saját weboldalukat. A Google szolgáltatása teret ad bármilyen információ - csapatmunka, céges belső hálózat, közösségi oldal, iskolai házifeladat, klub- vagy családi események, illetve bármi más – pár emberrel, egy közösséggel vagy az egész világgal való, egy helyen történő megosztásának. Az oldalak a http://sites.google.com/ domain alatt érhetők el. - F: nov. 1.
Hírforrás: Prím, link



E-szakácskönyv (új kütyü) FEL

A készülék, amely férfiak számára is könnyűvé teszi a rántotthús készítését. A Demy kifejezetten konyhai célokra készült, így nem kell a laptopot is odazsúfolni a pultra (ahogy néhanapján magam is megteszem). Az Amazon Kindle-höz hasonlóan egy site, a keyingredient.com hozza forgalomba. Az oldal egyébként közösségi recept-portál, így eléggé evidensnek tűnik a döntésük. - F: okt. 31.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, link



Leleplezett plágium FEL

Ha valaki kíváncsi arra, hogy eltulajdonították-e a weben közzétett gondolatait, csak írja a CopyScape weboldalán lévő beviteli mezőbe oldalának URL-jét (netes elérhetőségét), s máris megjelennek azok az oldalak, amelyeken ugyanaz a szöveg található, mint az eredeti site-on. www.copyscape.com - F: okt. 21.
Hírforrás: HVG.hu, link



Önéletrajzok százszámra FEL

Ha hirtelen szükség lenne valamilyen híres ember önéletrajzára, elég beütni a kívánt nevet az oldal keresőjébe, s máris válogathatunk a felsorolt önéletrajzok közül. www.biography.com - F: okt. 21.
Hírforrás: HVG.hu, link



Új blog adat- és szövegbányászatról FEL

Egy frissen indított blog, adat- és szövegbányászatról: http://molnarmiklos.blogspot.com/ Okt. 29-i post-ja: Beszámoló az Adatbányászat 2.0 szemináriumról.
Hírforrás: Molnarmiklos link



Új internetes zsidó adatbank FEL

Huszonhatmillió dokumentumot tartalmaz egy internetes adatbank, amely segíthet a világ számos pontján élő zsidóknak nyomon követni családjuk történetét. - F: okt. 30.
Hírforrás: Prím, link



Iskolajog -- sorozat a FigyelőNeten FEL

Nincs egyedül a pedagógus az iskolai erőszakos konfliktusok megoldásában, számos szakember segítségét kérhetik. Nem tarthat a tanár motozást, viszont bizonyos esetben megfigyelheti a számítástechnika-teremben folyó munkát. Iskolajogi sorozat a FigyelőNeten. - F: nov. 3.
Hírforrás: Fn.hu, link