Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008



 



A KIT tartalma megjelenése után néhány napon belül jelenik meg e felületen.

KIT hírlevél: 2008. 09. 17. (33. szám)

Analógiák...

 

Új rovattal jelentkezünk: 'Analógiák -- kitekintő'. Célja, hogy segítsen a könyvtár- és információügy tágabb környezetéből, vagy azon túlról ötleteket

gyűjteni, trendeket figyelni, és ezáltal előbbre gondolkodni. Ugyanis okkal feltételezhető, hogy a nyugati, vagy a gyorsabban fejlődő országok és iparágak bevált eljárásai a könyvtárak világában is előbb-utóbb megjelennek. S jobban járunk, ha felkészültebben ér bennünket a változás -- pláne, ha egyszer felzárkózás helyett sikerül ezeket meg is előzni...

 

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Kommunikációs--tájékoztatási standard -- könyvtári eseményekre is? FEL

Olvasom a Destination CRM http://www.destinationcrm.com/ hírleveleiben (CRM -- ügyfélkapcsolati menedzsment), hogy jemboree-t szerveztek a szakik. Hírlevelükben pedig naponta több cikkben számoltak be az előadásokról, eszmecserékről. Nemcsak pull-jellegű blogban, honlapon, hanem push hírlevélben. A CRM-es szakma ezek szerint profi tájékoztató is egyben. Hasonló lehetőségre gondoltam pl. a múlt heti MOKKA-rendezvény kapcsán; legalábbis jó lett volna még aznap este, esetleg másnap értesülni az elhangzottakról, mint pl. a profi tájékoztató CRM-esek esetében. Valahogy a szakma hitelét (profi tájékoztatók, az információs társadalom alapintézménye ;-), önbecsülését is sugározná -- befelé. Mindenesetre jó, hogy van nekünk is http://konferencia.klog.hu/ , bár nyilván az is akkor izgalmas, ha a konferenciaszervezők módszeresen alkalmazzák is. Korábban e témáról: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8688 (MG)
Hírforrás: link Mikulás Gábor



A könyvtáros... -- helyzetfelmérés egy tényleges stratégiáért, 2. FEL

Többen érdeklődve olvasták Sonnevend Péter írását az augusztusi 3K-ban. Érdemes e lapszámunkban ismét idézni belőle:
'Könyvport lehelünk', miközben 'könyveket könyvelünk'? (az idézet forrása: http://www.holmi.org/2008/01/lackfi-janos-egy-mondat). Ki tagadhatná? Ám az is a történet része (belülről nézve), hogy a könyvtár pénzeinek kétharmada-háromnegyede a könyvtáros finanszírozására megy el. 2005-ben a Könyvtári statisztika szerint 34,6 milliárdos könyvtári összkiadásból 20,8 milliárd, pontosan kétharmad. Miközben gyarapításra összesen 6 milliárd. Ha csak a közkönyvtárakat nézzük, ott és akkor a 18 milliárdnyi összesből bérkiadás 11,7 milliárd, gyarapítás 2 milliárd. Gondolatkísérlet következik (átugorható): ha a hazai bérkiadás tizedét digitalizálásra fordíthatnánk, vagyis úgy évi 2 milliárdot, abból egy év alatt legalább százezer (vagy több) könyvet „portalanítanánk”. S ha így folytatnánk, 10%-ot adva magunkból -- főnixmadárként -- a 'háló'-társadalommá alakult magyarságnak: hat-nyolc év alatt a teljes hazai kiadványtermést Hess Andrástól máig leporolnánk. Az örökség ott lenne, ahol a legtöbben keresik. -- Ha változik a 'cél': az olvasói elvárás és igény, akkor úgy kell gondolkodnunk, mint a jó vadásznak. Kicsit eléje lőni a célnak. Summa: a könyvtáros, a Könyvtár elnevezésű intézmény spiritus rectora, teremtsen mielőbb gyors átmenetet -- előbb fejében, majd intézményében -- a múltból és jelenből a jövőbe. Saját éthosza értelmében. Nem az a baj, ha kevesebben leszünk. A Neumann-t pedig újra kell alkotni, -- esetleg úgy, mint Digitális Nemzeti Könyvtárat. - F: A könyvtár új élete / Sonnevend Péter
Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros 2008/8.



Mi zavar engem a magyar könyvtárügyben? -- 12 éve FEL

Vissza-visszaolvasva korábbi években született megállapításokat, nem csak az tűnik fel, hogy a lényeget tekintve nem sok változott, hanem hogy az általunk fenntartott rendszert ugyanazokba a hibákba visszük bele. Tanulási képességünk elhanyagolhatónak tűnik. Közben elzúgott mellettünk az információs ipar. (MG)
'… az érdekképviseleti munkában is a személyes szimpátiák és antipátiák mentén szerveződnek a dolgok. Amikor szakmai érvek helyett régi, elfojtott érzelmek törnek elő, vagy ha egy intézkedésben, egy gesztusban mindjárt valami mögöttes szándékot vélnek felfedezni. De kétségbe ejt a központi szolgáltatások körüli huzavona, bizonytalanság is. Szóval ebben a szükségszerű és meglehetősen indokolt átalakulásban a mindenki által igényelt kapaszkodók hiányoznak, a tiszta képletek, az igenek vagy a nemek. De ezeket csak mi teremthetjük meg, kínlódhatjuk ki.' 'Szakmailag túl sok a könyvtár, a szervezet elaprózott, sok a párhuzamosság, alacsony szinten drága a működés. A személyzet létszáma magas, következésképpen alacsony a munkabér, hasonlóan a szakmai felkészültség minősége is.' [írja Zsidai József] Ezzel így ugye globalice (és meg főleg általánosságban) mindenki egyetérthet, de minden eleme, minden megállapítása érdekeket, személyeket sért, ha konkretizáljuk. Tegyük? Szerintem tegyük és sürgősen, mert különben külső erők (lásd: költségvetés, államháztartási reform, kincstár) ezt úgyis megteszik. - F: Mi zavar engem a magyar könyvtárügyben? / Ambrus Zoltán.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 1996/1. link



Könyvtáros -- ha az ügyféligényre tekint és felszabadítja kreativitását (vízierőművet vásárol) FEL

A Google tevékenykedését nyomon követő szakértők sokszor megjósolták, hogy a cég előbb-utóbb teljes értékű médiavállalattá növi ki magát. Ez mindeddig nem történt meg, és valószínűleg nem is fog, de nem azért, mert a Google-nek nincsenek ambíciói. Épp ellenkezőleg, a példátlanul ambiciózus Google-nek a hagyományos értelemben vett média egész egyszerűen kispálya. Mi abban a poén, hogy emberekkel pénzért cikkeket, fotókat, filmeket készíttetünk? Az emberek -- pénzért vagy ingyen -- amúgy is készítenek cikkeket, fotókat, filmeket, ezt kell mind ügyes algoritmusok segítségével, innovatív úton összegyűjteni, tárolni, feldolgozni, tálalni, és akkor jöhetnek a hirdetők. Így válik minden médiacég akaratlanul is a Google-birodalom részévé. Épp ez történik most; a Google-nél ott van minden, ami a neten megjelenik -- elvben azért, mert technikailag indexelni kell az összes tartalmat ahhoz, hogy a keresés jól működjön. Gyakorlatilag ez annyit tesz, hogy ami az utóbbi időben megjelent online, az a Google-nek megvan, még ha az eredeti szájtról rég el is tűnt. A Google-könyvtár méretéről a cég nem mond konkrétumot, de az IT-költségekből kis ügyeskedéssel ki lehet számolni, hogy az adatok tárolásával és a kérések kiszolgálásával világszerte most úgy egymillió szerver foglalkozik. A Google egyes becslések szerint évi 400 000 új szervert állít hadrendbe, miközben az egyik legnagyobb szervergyártó, az IBM éves kapacitása mindössze 300 000 szerver. Amerikában a Google szervereit gyakorlatilag a cég saját vízierőműve hajtja. Ilyen az, amikor vérszemet kap a szorgalmas könyvtáros. - F: szept. 15.
Hírforrás: Index, link



Szakmai blogok: ötletfogó háló -- a könyvtárak nem építik használóiknak FEL

Becslések szerint Magyarországon jelenleg 20–30 ezer aktív blog üzemel, amelyek közül a gazdasággal, technológiával vagy a saját iparágukkal foglalkozó szakblogok a döntéshozók, cégvezetők számára is érdekesek lehetnek. Az ugyan nem valószínű, hogy ezekből tudnak majd meg üzleti titkokat vagy piacrobbantó információkat, arra azonban alkalmasak lehetnek, hogy egy „mindenevő” (és jó eséllyel írásmániás) szakértő vagy kolléga széles látóköréből, nemzetközi olvasmányaiból vagy akár csak ötleteiből maguk is előnyre tegyenek szert. Egy-egy bejegyzés vagy akár komment ötleteket adhat, rávilágíthat olyan összefüggésekre, amelyeken a média átsiklott, vagy éppen tematizálhat egészen szűk rétegtémákat – ami viszont egy-egy szakterületen nagyon is fontos. A szakblogok sokszor hívják fel a figyelmet külföldi trendekre, kivonatolnak nemzetközi szaklapokat. - F: szept. 14.
-- A Kataliston szept. 4-én feltett kérdésre -- ki tud hazai könyvtári webes forrásgyűjteményt? -- érkezett reakciók csekély száma arra utal, hogy ha a webes források általában nem, a valószínűleg a blogok sem épültek be a könyvtári tájékoztatás mintennapjaiba. Ami viszont a tájékoztatásra felhasználható információ beszűkülését jelenti -- saját hatáskörben csökkentve a könyvtár versenyképességét az információs piacon. (MG)
Hírforrás: Fn.hu, link MG



Zavarba ejtő, praktikus információözön filmekről, a könyvtári információs portálon FEL

Filmek adatai a http://bibliotek.dk/ -ban. -- Új szolgáltatással bővült a dán közkönyvtári szféra információs portálja. A könyveken és szöveges periodikumokon túl, most már a könyvtárak állományában lévő filmekre is lehetséges a keresés, cím szerző, témakör, a film korhatárkorlátja, a film életkora, a film ajánlott célkorosztálya és szabadszöveges keresés szerint. A találati képernyőn a film címe mellett rövid tartali leírást kapunk, minden találat a tartalmat leíró címkékkel van ellátva a könnyebb visszakereshetőség érdekében. A rövid metaadatok mellett a részletes metaadatok között minden elképzelhető információ fellelhető az adott filmalkotásról. Emellett megtudhatjuk hány könyvtárnak van meg az adott alkotás, s ha valamelyikben kölcsönzési jogosultsággal bírunk, kölcsönözhetjük is azt. Emellett lehetőség van könyvtárközi kölcsönzésre is, amennyiben a dokumentumot bírtokló intézmény vállalja a filmek könyvtárközi kölcsönzését is. Az adott tételt kinyomtathatjuk, elmenthetjük rss-ben (a tételt és a keresőkérdést is), sőt lefolytathatunk a feltett kérdésünkre a találati oldalról kiindulva általános google, valamint Google Books és Google Scholar kereséseket is. Így feltárható mondjuk egy film Dánián kívüli szakirodalmi háttere is. Emellett a portál által más oldalakra elvezetve akár meg is lehet vásárolni az adott művet, ha forgalomban van még. De le lehet kérni a rendezőről szóló bibliográfiát (beleértve napilap és folyóiratcikkeket) RSS-ben. Sőt a filmhez kötődő fényképek után a Google Imageben is kereshetünk, illetve az összes fontos dán és nemzetközi filmes online adatbázist is bebarangolhatjuk információkért. Tehát megint sikerült egy hasznos funkcióval kiegészíteni az eddig is mintaszerűen működő portált. A dán nyelvű filmes keresőfelület itt érhető el, az általános keresőfelület angolul is a rendelkezésünkre áll, ha itt a films-re kattintunk a dokumentumtípusok közt, akkor megkapjuk a filmes keresőűrlap angol verzióját is. - F: szept. 12.
Hírforrás: Német Márton könyvtárügyi blogja, link Bibliotek.dk link



Keresés mellett a böngészés is... FEL

A keresés mellett a böngészésnek is ugyanolyan jelentősége van az információ feltárásában. Ha megnézzük akár az e-print archívumokat, akár a könyvkatalógusokat vagy a könyvesboltok/antikváriumok kínálatát, észrevehetjük, hogy ezt az elvet mennyire kevesen ismerik/implementálják. Kb. két évvel ezelőtt gondolkoztunk el az 'ideális' katalógus eszméjén és bevezettünk egy negatív-visszacsatolást: számos olyan ajánlóval lehet találkozni, melyek az ilyen-olyan módon mért népszerűséget veszik alapul, mi ennek az ellenkezőjét gondoltuk el: válogassunk ajánlókat azokból a tételekből (is), melyeket senki sem ajánl, hogy mennél jobban érzékeltessük az adott archívum kiterjedését. ... A Google sikerétől felbuzdulva - túl nagy hangsúlyt kapott a relevancia fogalma, holott ebben komoly (Szakadát István szerint kizárólagos) szerepet kap az egyéni megítélés ('számomra mi a releváns egy adott pillanatban'), vagyis semmiképpen sem lehet(ne) egy abszolút relevancia-rangsort felállítani. A keresés során azonban igen ritka esetben lehet megadni olyan rendezési szempontokat (sok esetben még szűrési szempontokat sem), melyeket az egyéni keresési stratégiához lehetne rendelni (hogy egy képzeletbeli példát mondjak: rangsorold a találati listát azon az alapon, hogy a cikkek -- mondjuk 'élőállat-kereskedelem a 18. században' a keresőkérdés -- földrajzi tárgya Debrecentől milyen messzire fekszik). -- Volt szerencsém kétszer is kijutni a nagy adatbázis-készítők legnagyobb kiállítására, a londoni Online Information-re. Mindkét esetben az volt a benyomásom -- igaz, hogy ott elsősorban a kereskedők vannak jelen --, hogy a cégeknek/intézményeknek fogalmuk sincs, hogy mi mindent lehetne még kihozni abból a szédületes információhalmazból, ami a kezükben van (vagy jobb esetben: nincs elég kapacitásuk ezt kellőképpen kiaknázni). Számomra tehát az a legnagyobb tanulság, hogy a jelenlegi archívumok elsősorban az adatok belapátolásával foglalkoznak, azzal pedig kevéssé, hogy a felhasználók hogyan tudnák minél hatékonyabban, a saját szempontjaik alapján használni a tudástárat. És amíg ez így marad, szükségszerűek lesznek az Evans által leírt jelenségek. - F: aug. 28.
Hírforrás: Bőgel György blogja; Király Péter 'vendégbejegyzése', link



Megváltozhat a PC funkciója -- személyes információkutató lesz? FEL

Bill Gates kiválása óta olyan szakemberek is reflektorfénybe kerülhetnek, akiknek erre korábban kevés lehetőségük volt. Egyikük Craig Mundie, a Microsoft kutatási vezetője. 'Nos, a gyermekeink lehet, hogy még mindig szövegszerkesztőket fognak használni a házi feladataik elvégzésére, de a háttéranyagok gyűjtését a számítógép végzi majd el. Este mondjuk, közölhetjük majd a PC-nkkel, hogy reggelre gyűjts össze mindent, amit Craig Mundie az elmúlt két évben mondott. Az információkat foglald össze és rendszerezd. A számítógép pedig érteni fogja az összefüggéseket és különböző dolgokra emlékszik majd.' - F: szept. 15.
Hírforrás: Sg.hu, link



Bakelit 2. -- Példák a franciaországi hanglemez-szolgáltatási gyakorlatból FEL

Előző heti cikkünk http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8742 folytatásaként kitekintünk a franciaországi bakelit-sorsra. -- A nem központi, és nem szakkönyvtárak nem kapnak támogatást a digitalizálásra, bár gondolkodnak rajta, illetve partnereket keresnek. A lemezeket birtokló könyvtárak lehetővé teszik a helybenhasználatot és katalógusban is feltüntetik állományukat. A közvetlen hozzáférést csak az erre a célra kiválasztott lemezekhez teszik lehetővé, ám már nem sokáig. A lemezek más formában történő megőrzéséről gondolkodnak (pl. a Rennes-i Közkönyvtárban). Az Angers-i Könyvtár 8000 db 33-as fordulatszámú lemezt kínál használóinak, helyhiány miatt nem szabadpolcról. A tervbe vett digitalizálást valószínűleg a város kulturális osztályának segítségével végzik majd. A nagy szakkönyvtárak -- pl. a BNF -- Francia Nemzeti Könyvtár, Pompidou Könyvtár, a MMF francia zenei médiatár -- már elkezdték a digitalizálást, de a szerzői jogok miatt csak a restaurálásra szoruló, illetve a 78-as fordulatszámú lemezeknél. A digitalizált anyagokat nem a korlátozottabb élettartamú CD-n vagy DVD-n, hanem merevlemezen tárolják. Ha pl. a BNF-en valaki lemezt kér, akkor szinkron digitalizálják, és a látogató már ezt a változatot hallja a fülhallgatón.
Hírforrás: Grebot Ágnes



Gyermekkönyvtárak az Európai Unió egyes országaiban FEL

A gyermekkönyvtári feladatok egy része standardizált, ezek pl.: a gyermek képzelőerejének fejlesztése; az olvasás népszerűsítése; az egyéni képességek feltárása és fejlesztése; a munka és szórakozás biztonságos környezetének megteremtése; a gyermekek méltóságának tiszteletben tartása; az iskolai nevelés támogatása.
Belgiumban jellemző, hogy már a 3 éves életkor alatti gyerekek is beiratkoznak valamilyen könyvtárba. Minden közkönyvtárnak van gyermekrészlege, ahol a teljes állomány 15-20 százaléka található. A közkönyvtárak szorosan együttműködnek az iskolai könyvtárakkal. Dániában 2004 és 2006 között valósult meg az aarhusi könyvtár interaktív gyermekkönyvtár projektje, amelynek fő célja az volt, hogy a könyvtár vonzó alternatívát nyújtson az internettel szemben. A cél érdekében a könyvtár dolgozói különböző szakértőket (pl. gyermekpszichológusokat, informatikusokat) is bevontak a projekt megvalósításába. Dánia amúgy is élen jár e téren. Az olvasók 80%-a fiatal, a gyermekkorú olvasók évente átlagban 42 könyvet kölcsönöznek ki. Franciaországban egyre többeket foglalkoztat a speciálisan gyermekek számára kialakított könyvtári egységek működésének problémája. Egyes könyvtárak -- pl. Lyonban, La Rochelle-ben -- felszámolták gyermekrészlegeiket: a gyűjteményt tematikusan, mindenki számára hozzáférhetően rendezték el. Az országban a 14 éven aluli gyermekek alkotják az olvasóközönség 23%-át, ugyanakkor a gyermekkönyvtáros-képzés problematikus. A gyermekkönyvtárak a kisebb településeken működnek a leghatékonyabban. -- További példák: finn, spanyol, holland, ír, német, portugál, szlovák, svéd és angol. - F: Gyermekkönyvtárak az Európai Unió egyes országaiban / ref.: Dancs Sz.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/2., link



Író--olvasó találkozó újratöltve: párbaj szerelmes versekkel FEL

Szerelmes verseikkel párbajoznak majd a hétvégi Költészet vásárán a kortárs költők a budapesti Gödör Klubban. A párizsi mintára megrendezett budapesti versharc is jelzi, hogy az utóbbi években jelentős átalakuláson mentek keresztül az író-olvasó találkozók. A show jellegű fellépéseken a költők a műfaj játékosabb oldalának bemutatásával igyekeznek híveket szerezni, és a kiadói tapasztalat is az, hogy a könnyedebb, tréfásabb hangnemet bátran alkalmazó szerzők művei fogynak a legjobban. 'Hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek én ha bakker nem áll rendelkezésre több csak 160 karakter' -- szól a hétvégi rendezvényen is fellépő Varró Dániel 'SMS-verse'. Lelőhelye, a Szívdesszert című kötet volt tavaly a műfaj listavezetője, tízezer példánnyal. Magyarországon az elmúlt tíz évben kissé nőtt a szerzői verseskötetek és az antológiák száma -- évente valamivel több mint négyszáz új kötet jelenik meg --, összpéldányszámuk azonban mintegy negyedével, négyszázezerre csökkent. A versolvasási szokásokról nincs új felmérés. Az MTA Szociológiai Kutatóintézetének 2004-es adatai szerint a rendszeres könyvolvasóknak alig több mint a negyede (27 százaléka) vett a kezébe egy év alatt háromnál több verseskötetet. - F: szept.11.
Hírforrás: HVG, link ; kommentálható: link



Lépésenként megújul a Teleki Téka Wesselényi-szárnya FEL

A tervek szerint év végéig befejezik a marosvásárhelyi Teleki Téka legrégebbi épületszárnyának korszerűsítését -- nyilatkozta a Vásárhelyi Hírlapnak a munkálatokat ellenőrző Keresztes Géza építészmérnök. A Teleki Téka Wesselényi-szárnya --, amely egykor az akadémia irodahelyiségeinek adott otthont -- raktárrá alakul át, hiszen a festett mennyezetű Bolyai-teremben konferenciákat tartanak majd, s az ott található 90 ezer kötetet át kell szállítani -- magyarázta Spielmann Mihály igazgató. A könyvtár vezetője mozgatható fémpolcokat szereltetne az épületszárny megújuló helyiségeibe azért, hogy a könyvekhez könnyebben hozzáférjenek. Az épületben saját hőközpontot üzemeltetnek majd, ugyanis eddig csempekályhákkal melegítettek. Terveik szerint a régi olvasóterem meg­hosszabbításával két olvasószobát alakítanának ki: egyet a kutatóknak, illetve időseknek, s egy másikat a diákságnak. Az újítások között szerepel még a kézikönyvtár átrendezése is. 'Azt szeretnénk, hogy a könyvek mindenki számára hozzáférhetők legyenek, és azokat a közérdekű információkat, amelyek nem hívhatók le az internetről, itt megtalálják az érdeklődők' - F: szept. 12.
Hírforrás: Erdély.ma, link



Miért jó a blog? -- Napi 10-30 percet vesz igénybe e könyvtári tájékoztatás FEL

Teresa Stoner kis híján feladta a blogolást, mielőtt még igazából elkezdte volna. Hiányos HTML-ismeretei miatt inkább kín volt számára a dolog, mint élvezet. Pedig az indianai Saint Joseph County Public Library (SJCPL) egyik fiókkönyvtárának vezetőjeként bőven lett volna miről írnia. Szerencsére egy szoftverfrissítés révén lényegesen egyszerűbbé vált a blog kezelése. Teresa azóta rendszeresen és kedvtelve írja beszámolóit az olvasók számára.
Terri Bennett, a New York állambeli Webster Public Library igazgatónője a náluk működő belső és külső blogok sikerei alapján úgy véli, ezek olyan személyes viszony kialakításának eszközei, melyek ledöntik az intézményi falakat a könyvár és a használók közössége között. Judy Hohmann, azelőtt a Hennepin County Libray kommunikációs és partneri kapcsolatokért felelős osztály vezetője szerint a blogok kiváló közlekedési eszközök, melyek segítségével a használók tudomására juttathatjuk, hogy ismerjük és fontosnak tartjuk azokat a dolgokat, melyek őket foglalkoztatják. A Webster Public Library gyermek- és családi részlegében a hat különböző időbeosztásban dolgozó munkatárs számára létrehozott és általuk működtetett belső blog pedig tökéletesen bevált a közös ügyek irányításában, kiváló kiegészítője lett a személyes kommunikációnak és az e-mail-es üzeneteknek.
A blogírás egy felmérés szerint mindössze napi 10-30 percet vesz igénybe a munkaidőből. A könyvtárosokat mindenképpen érdemes bátorítani, meg kell tanítani a szoftver használatára és a helyes blogolási stílusra. A sikerességet lemérhetjük a hozzászólások számából vagy számos rendelkezésre álló statisztikai szoftver, például az ingyenes Nedstat (www.nedstat.com) vagy a SiteT-racker (www.sitetracker.com) segítségével. - F: Miért jó a blog? / ref.: Fazokas E.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/2., link



Európai digitális könyvtár már ősztől? FEL

Heteken belül zöld jelzést kaphat az Europeana nevű online bibliotéka és így a látogatók egyetlen portálon keresztül férhetnek majd hozzá a kontinens művészeti örökségéhez. A művek között egyaránt megtalálhatók lesznek digitalizált könyvek, újságok, kultúrtörténeti leírások, iratok, fotók és festmények. Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa szerint mindez néhány héten belül már nem csupán fikció, hanem valóság lesz. 'Az európai digitális könyvtár az embereknek gyors és egyszerű hozzáférést biztosít majd az európai könyvekhez és műalkotásokhoz, függetlenül attól, hogy éppen az otthonukban vagy külföldön tartózkodnak' -- jelentette ki a politikus. - F: szept. 15.
Hírforrás: Sg.hu, link



Csurgón a biztonsági kapuban reménykednek FEL

Két új településsel bővült a mozgókönyvtári ellátás, így a tizennyolc kistérségi településből már tizenegy él a szolgáltatás nyújtotta előnyökkel -- tudtuk meg Füstös Jánostól, a csurgói városi könyvtár igazgatójától. Az intézmény múlt évéről szóló beszámoló nemrég került a képviselő-testület elé. Látványos változás, hogy a közelmúltban megszépült a könyvtár épülete, korszerűsítették a világítást, a régi Salgo-polcok nagyrészét meg újakra cserélték. Pályázati támogatásból új számítógépekkel is gyarapodtak, így jelenleg a városi könyvtár épületében húsz, a mozgókönyvtári ellátóhelyeken további húsz számítógép működik. Megtudtuk: 2007-ben a dologi kiadások jelentős hányadát a dokumentumállomány gyarapítására és az elektronikus információ elérésének biztosítására fordították. Szakmai mintaprogramot készítettek, és évek óta tartanak számítógép-használati képzést, többek között ebben is nagyon jó partnerük az Informatikai és Könyvbarát Egyesület. Külön említést érdemel a gyermekkönyvtár, ahol nemcsak a szellem pallérozódik, de sokan egy-egy jó beszélgetésre, lelkizésre járnak vissza. Tavaly 12 524 regisztrált látogatója volt a gyermekkönyvtárnak, ez napi 51 látogatót jelent. - F: szept. 12.
Hírforrás: Sonline, link



A 'Kazanyi Nemzeti Könyvtár' terve -- újrafogalmazza a nemzeti könyvtári koncepciót FEL

A 11. Velencei Építészeti Biennálén szerepel a 'Tatár Köztársaság Nemzeti Könyvtára Kazanyban' projekt modellje, Erick van Egeraat holland építész irodájának munkája. A Nemzeti Könyvtár meglepő terv, mely jól illusztrálja a mai Oroszország átalakulását, ami különösen jellemző a Tatár Köztársaság régiójában. A tervben az épület a közterület részévé válik, kapu a város és a könyvtár között. Amellett, hogy az elképzelés megvalósítja egy állami könyvtár összes tradicionális funkcióját, van Egeraat tervében javasolja a Nemzeti Könyvtár általános imázsának újrafogalmazását. 'Ahol mások valamiféle zártságot javasolnak, ott én különféle közösségi és kereskedelmi funkciók integrálásával szeretném megnyitni az épületet a közönség számára'. - F: Építészfórum, http://epiteszforum.hu/node/10534
Hírforrás: Építészfórum, link



Könyvek nélküli könyvtár Gehry-től FEL

Megnyílt a Lewis könyvtár a Princeton egyetemen, amely Frank Gehry tervezői zsenialitásának minden jegyét és következményét magán hordozza. Két évvel a határidő után készült el és a könyvek a pincében vannak. Az egyik leghíresebb amerikai egyetem legújabb épülete a Peter B. Lewis könyvtár, amely a természettudományos szakirodalomnak ad otthont. A könyvek ugyan a pincébe szorultak, a tervező Gehry a diákokra és az egyéni és közösségi tanulóhelyekre helyezte a hangsúlyt. A létesítmény teljesen számítógépesített, található benne Média Központ és kutatóhelyek is. - F: szept.
Hírforrás: Hg.hu, link



Egy kattintás, és öregbetűs lesz a könyv FEL

Leomlik az analóg világ utolsó bástyája? A könyvnyomtatás végét jelenti a forradalmi e-könyv? --
Az egyik nagy szórakoztató-elektronikai cég piacra dobta a hagyományos könyvolvasás élményét a leginkább visszaadó készülékét. A keményfedeles kötetre hasonlító szerkezet egyszerre akár 160 művet is képes tárolni.
Az alig valamivel több mint 2 dekás e-könyv speciális, 166 dpi felbontású kijelzője -- amelyet az E Ink Corporation fejlesztett ki -- energiafelhasználás nélkül képes tárolni az éppen megjelenített oldalt. Így az eszköz akkumulátorának élettartama meghosszabbodik és lehetővé teszi, hogy akár több hosszabb művet is nyugodtan elolvashasson a felhasználó. A kijelzőn négy fokozatban állítható a betűk kontrasztja, sötétben azonban nehézségeket okozhat, háttérvilágítása ugyanis – az akkumulátor élettartamának maximalizálása miatt – egyelőre nincs. Viszont a betűk mérete tetszőlegesen nagyítható, így szemüveg se feltétlenül kell hozzá. Kinyitáskor mindig a legutoljára olvasott oldal jelenik meg, ezért a könyvjelzők is a múlt ködébe veszhetnek. A Sony Reader mellé a vásárlók egy CD-t is kapnak, amelyen 100 könyv és színdarab -- köztük a Drakula, a Rómeó és Júlia, a Büszkeség és balítélet – került fel. - F: szept. 3.
Hírforrás: Hvg.hu, link



Európai Innovációs és Technológiai Intézet: alakuló ülés FEL

A hatékonyság és a versenyképesség növelését, a kapacitások jobb kihasználását és az innovatív, tehetségközpontú szemlélet fontosságát emelte ki az Európai Bizottság elnöke, a magyar kormányfő, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a többi magas rangú hazai és nemzetközi felszólaló az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) igazgatótanácsának hétfői alakuló ülésén, Budapesten. - F: szept. 16.
Hírforrás: Prím, link



Utolsó csengetés -- a pénz jön, a szakma ellenáll a pedagógiai munka reformjának FEL

Bukásra áll a magyar oktatási rendszer -- és vele együtt a gazdaság. Ideje felébredni. Hosszabb távon a gazdasági versenyképességet egyértelműen az oktatás minősége határozza meg. Első hallásra ezért akár üdvözlendő is lenne, hogy a nemzetközi felmérések szerint a ma legföljebb stagnáló színvonalú magyar közoktatásba sok milliárd forint áramlik 2013-ig. A pénzek meghatározó része azonban a struktúra átalakítása helyett infrastrukturális és informatikai fejlesztésekre megy, miközben a külföldi sikerreceptek is azt mutatják, hogy áttörés csak a korszerű tudás megszerzését szolgáló tanárképzés megreformálásától, az oktatás tartalmának megújításától és az ezekkel kapcsolatos kutatások megszervezésétől lenne várható. Ami a pedagógiai munka reformját illeti, az ugyancsak megkezdődött, ám arról a nyilvánosság alig tud valamit.
Az önkormányzati iskolarendszerben a költségvetés közel tízezer tanintézményt finanszíroz. A társadalmi vita középpontjában azonban nem az áll, hogy a munkaerőpiac igényeihez kellene igazítani a struktúrát és a pedagóguslétszámot. E helyett a kistelepülések iskoláinak megmentése, a szakmai szervezetek elbocsátások miatti tiltakozó akciói kötik le a közfigyelmet. Való igaz, az elmúlt két évben háromszáz iskola zárta be a kapuit, nyolcszázat érintettek az összevonások, s a folyamat még nem fejeződött be. A kötelező óraszámemelés, a finanszírozás és a gyereklétszám csökkenése miatt országosan 8 ezer pedagógus veszítette el állását. 'Manapság összevonják az óvodát a gépipari szakközépiskolával, a bölcsődét a lóistállóval, az iskolai konyhákat a szeméttelepekkel, az uszodát a könyvtárral, és előbb-utóbb mindegyiket a halottasházzal' -- érzékelteti internetes naplójában a szakma hangulatát egy szaktekintélynek örvendő, 51 éves matematika-magyar szakos tanár. - F: szept. 11.
Hírforrás: Figyelő, link



Tudnak-e segíteni a bolti eladók? FEL

Kanada egyik legnagyobb irodaszer-bolthálózatában olyan videokonferencia kioszkokat állítottak fel, melyek segítségével valódi szakértőkkel léphetünk kapcsolatba a megfelelő termékek kiválasztása érdekében. Az áruházak jelentős része több ezer terméket forgalmaz. Az árucikkekben használt technológia pedig napról-napra fejlődik. Nem csoda, hogy a bolti eladók legnagyobb része nincsen tisztában két termék közti különbségre a több tízezer forintos árdifferencia ellenére. Az üzletben dolgozók nem hibáztathatók, hisz nekünk is több órás munka kideríteni az internetről begyűjtött információk segítségével, hogy miben tér el egy 'No Frost' technológiájú hűtőszekrény egy 'Frost Free' technológiájútól, illetve a hűtő belső falán található különböző antibakteriális bevonatok hatékonysága között mi a különbség. Az eladókkal való beszélgetéseink okozta csalódást egy új eszköz bevezetésével kívánja orvosolni egy amerikai cég. Az Experticity olyan információs kioszkokat gyárt, melyek segítségével a vásárló egy távoli helyen lévő szakértővel léphet kapcsolatba. A felhasználói felület egyik részén a konferenciabeszélgetés zajlik, míg egy másik ablakban a távoli szakértő azt az információt jeleníti meg, amiről éppen szó van. - F: szept.
Hírforrás: Agent Portál, link



Márka lesz a budapesti fürdőkből -- És lehet-e márka összevont könyvtárakból? FEL

Egységes márkákat építene a budapesti fürdőket -- köztük a Széchenyit, a Gellértet és a Rudast, illetve a strandokat -- üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYFH). A cég megújítja a fürdők arculatát, és a strandok sajátos célcsoportját is igyekszik azonosítani. A BGYFH és az általa kezelt fürdők 'egységes márkavíziójának, majd arculatának és márkastratégiájának' megalkotására adott megbízást a fővárosi vízi létesítményeket kezelő cég -- áll a feladaton dolgozó B&P Social Branding ügynökség közleményében. 'A fürdőkultúra Budapest és a budapestiek egyik legértékesebb vagyona. A víz adott, most a márkát vonzóvá kell tenni és ezt profikra bíztuk' -- mondta a megbízásról Ferenci Tibor, a BGYFH vezérigazgatója. - F: szept. 9.
Hírforrás: Kreatív, link



iWiW: Mától egyetlen SMS-sel elérhető minden ismerős FEL

Az iWiW felhasználói a mai naptól SMS-ben is üzenhetnek ismerőseiknek a közösségi portál üzenőfalán keresztül. A szolgáltatás igénybevételénél a felhasználói profilhoz rendelhető bármelyik hazai mobilszolgáltatóhoz tartozó telefonszám. - F: szept. 15.
Hírforrás: Prím, link



Stevie Wondert kitüntette a LC FEL

A díj az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtáráé, és hivatalosan Népszerű Dalért odaítélt Gershwin-díjnak hívják (Gershwin Prize for Popular song). A vak zongorista és énekes a második, aki ebben az elismerésben részesül, elsőként Paul Simon kapta, 2007-ben. A könyvtár indoklásában kiemelte: Wonder azzal érdemelte ki a megtisztelést, hogy zenéjével előmozdította a kölcsönös megértést és összehozta különféle zenei irányzatok rajongótáborait. - F: szept. 3.
Hírforrás: Stop, link



Adomány -- a fog és a ló esete? FEL

Több ezer kötettel bővült a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium könyvtára. A 3200 könyvet Juhani Nagy János, az iskola egykori tanulója végakaratában hagyta a gimnáziumra. A köteteteket és a polcokat a tavaly 54 évesen elhunyt író-tanár szülei adták át az iskolának. Juhani Nagy János 1967 és 1971 között járt a Kossuth Gimnáziumba. A magyar nyelv és irodalom lelkes művelője később újságíróként és tanárként dolgozott. Szenvedélyesen gyűjtötte a könyveket. A gyűjteménnyel együtt 138 saját könyvét is az iskolának ajándékozta. Ezeket a gimnázium vezetése a jól tanuló, szorgalmas diákok jutalmazására fordítja. - F: szept. 11.
Hírforrás: Debreceni Tv, link



Palin és a könyvtárosok FEL

Palin bűne (állítólag több is van, én most a könyvtárosra gondolok) a múltjában keresendő, és egy New York Times cikk hozta felszínre. Röviden: a későbbi alaszkai kormányzó 1996-ban, még egy kisváros, bizonyos Wasilla polgármestereként felszólította a könyvtár igazgatóját, Mary Ellen Emmonst hogy - politikai okokból - vonjon ki az állományból néhány könyvet. Az igazgató megtagadta a kérést, ezt eljátszották még háromszor, majd néhány hónap elteltével az igazgató levelet kapott, melyben a polgármester kirúgással fenyegette meg a bátor hölgyet. Igaz, nem a cenzúra megtagadására hivatkozva, hanem mert a polgármester érzése szerint a könyvtárigazgató nem támogatta őt kellőképpen. Később Palin megenyhült, és Mary Ellen Emmons tovább dolgozhatott szeretett könyvtárában. És ideszúrnám még azt is, hogy állítólag, amit az előző mondatok mindegyikébe beilleszthetünk a megfelelő helyen. - F: szept. 11.
Hírforrás: Könyvtárosháza, link



Digitális toll a könnyebb adatrögzítésért FEL

Az Adapx nevű amerikai cég munkatársai olyan digitális tollat fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kézzel írt szövegek befűzését dokumentumokba. A néhány napja hivatalosan bejelentett megoldás két alkotórésze a digitális toll és a Capturx nevű szoftver. A digitális toll eltárolja a leírt betűket és számokat, majd a kézzel írt adatok vagy információk átjátszhatók a számítógépre és könnyen elhelyezhetők például egy Excel-táblázatban. A dokumentum később szerkeszthető vagy akár utólag ki is nyomtatható. - F: szept. 14.
Hírforrás: link



Tudod-e mi volt lakásod, munkahelyed helyén 250 éve? -- Most megnézheted GPS-szel FEL

Magyar Királyság; Az első magyar katonai felmérés 1763-1785. Ahogyan azt már a térképszoftvereknél megszokhattuk, a megjelenő egész térkép kiemelendő pontjaira kattintgatva rajzolódnak elő egyre részletesebben az épületek, dűlők, malmok, vízmosások -- ám mindez 250 évvel ezelőttről! Közel 100.000 helységnév, 100-150 ezer ház, vonatkozó térképészeti tanulmányok is megtalálhatók a korongon. Mint Biszak Sándor mondja, az ezt megelőző 6-8 évszázad kutatására is használható az anyag, hiszen akkoriban nem voltak olyan gyorsak a változások. Ugyanakkor a mai utcák, vagy legalábbi elődeik is jól azonosíthatók. GPS-koordináták segítségével is lehet benne tájékozódni 150-200 méteres pontossággal. Helyismereti, környezetgazdálkodási, családtörténeti kutatásokra (és saját kedvtelésre) egyaránt használható. (MG)
Hírforrás: Arcanum-DVD, MG



Ingyenes az első online helyesírási szótár FEL

Az első ingyenes online helyesírási szótár az iskolateve.hu oktatási portálon érhető el. Az iskolakezdéssel egy időben induló szolgáltatás a magyar helyesírás szabályainak 11. kiadásán alapul. A szótár különlegessége, hogy nemcsak a szavakat lehet megtalálni a gyorskeresővel, hanem az adott szóra vonatkozó helyesírási szabályok is egy kattintással megjeleníthetők. A keresést részletes beállítások segítik - adta hírül az Open Gates Hungary Marketingkommunikációs és Szolgáltató Kft. Az online helyesírás szótár a www.iskolateve.hu vizuális oktatási portálon kívül a www.magyarhelyesiras.hu oldalon is elérhető. - F: szept. 10.
Hírforrás: Prím, link



Újabb webes harcos menne a Startlap ellen FEL

A Simpaticon néven augusztus 26-án elindult portál a Startlap konkurenciája szeretne lenni, az oldal nemcsak linkgyűjteményt, hanem közösségi funkciókat is kínál. Az új oldalt 'Előrehozott választás' fősorú hirdetések népszerűsítik. A Netbizz nevű cég Simpaticon néven indította el közösségi és linkgyűjtő szolgáltatásokat ötvöző oldalát augusztus végén. Az eddig megszokottakhoz képest a linkek nem szövegesek, hanem ikonszerűen jelennek meg, a közösség pedig nem ismeretség hanem érdeklődési kör alapján épül. 'Az iGoogle-hez és a Netvibes-hoz hasonlítható leginkább, de funkciójában mégis eltérő saját fejlesztésű oldalt hoztunk létre' -- próbálta elhelyezni az ismert webes szolgáltatások között a Simpaticon lényegét Kalmár Péter, a site-ot gondozó kiadó, a Netbizz társtulajdonosa és ügyvezetője. A vezető azt is elmondta, hogy a flash rendszerben programozott portál a Sanoma által működtetett Startlap-nak szeretne konkurenciát csinálni. - F: szept. 11.
Hírforrás: Kreatív, link