Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008




 

KIT hírlevél: 2008. 08. 21. (30. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Még jó, hogy az amerikaiak mentenek a magyar webből -- az OSZK papírban FEL

Miközben a papíralapú kiadványokat teljességre törekvően gyűjti a nemzeti könyvtár, a megszűnő internetes oldalak jó része örökre eltűnik. A kiadók-szerkesztők mellett egy könyvtár is elvégezhetné ezt az archiválást, ahogyan az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) begyűjt minden, Magyarországgal
kapcsolatos írott forrást. Az interneten megjelent, gyakran pótolhatatlan és rekonstruálhatatlan anyag megőrzéséről azonban jelenleg senki nem gondoskodik. Jellemző a helyzetre, hogy míg az OSZK egy vidéki település 19. századi helyi hírharangját is őrzi, addig az internet első nagyszabású magyar nyelvű hírlapjára már alig emlékeztet valami. A kulturális területen is számtalan hiátus van, az egyik legutóbbi, hogy megszűnt a mozgalomnak indult Nagy Könyv internetes oldala. A magyar web archiválásának szükségességét a szakemberek persze már korábban felismerték, eddig azonban nem sikerült ilyen programokat beindítani. 2006-ban vetette fel Drótos László, az OSZK munkatársa, hogy létre kellene hozni a Magyar Internetarchívumot, ám a tartalomszolgáltatókkal csak egy szakértői megbeszélésig jutottak. Az OSZK az NIIF-fel összeállva megpróbálta az uniós társadalmi megújulás operatív programjában szerepeltetni ezt az ötletet, ám végül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) nem sikerült meggyőzniük. 'Abszurdnak tekintették az ötletünket. Azt mondták: olyan, mintha a Balatont kiskanállal szeretnénk átmerni egy új helyre' -- ismertette az NFÜ hozzáállását a HVG-vel a terv kidolgozásában szintén részt vett Kokas Károly, a szegedi Egyetemi Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese. A magyar webarchiválás késlekedése ellenére is megőrződnek azonban a magyar nyelvű internetes oldalak, azaz a magyar nemzeti kulturális örökség egy része -- Amerikában. Az Internet Archive nevű magánalapítvány ugyanis a lehető legteljesebb webarchiválásra törekszik, s az archive.org oldalon számos magyar honlap is elérhető. - F: aug. 6.
Hírforrás: HVG.hu, link



Szükségtelenné váló a szerzeményezési, kölcsönzési, őrzési kapacitás -- a digitalizálás hatása FEL

Helyismereti könyvtárosok 15. konferenciájának nyitóelőadásában -- http://www.kkmk.hu/hksz/bemutatok/zkarvalics/lokalis.pps -- hangzott el: A digitális formátum kétirányú kihívás a lokalitások számára: digitalizált őrzési egységeik megjelentethetősége az online nyilvánosság számára 'nyitja ki' értékes ritkaságaikat, és teszi azokat egy átfogó művelődéstörténeti tér valódi darabjaivá -- miközben a másutt digitalizált kiadványok hozzáférhetősége (bizonyos határok között) eltörli a szerzeményezés, őrzés, kölcsönzés hagyományos folyamatainak ill. munkaköreinek egy részét. Ez is hálózati hatás, és ennek nyomására óhatatlanul felértékelődik -- minimum power user szinten -- az elektronikus gyűjtemények kezeléséhez, "uralásához" szükséges informatikai jártasság. (Ezt jól tükrözi az informatika megjelenése a diplomaadó könyvtáros kurzusok nevében). (Az előadás szöveges változata rövidesen konferencia-kötetben jelenik meg.) - F: Z. Karvalics László
Hírforrás: Z. Karvalics László



Könyvtárosi öncsalás, önámítás, 2. Csinált önbizalom nélkül nem megy? FEL

(A http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8632 -on elérhető anyag folytatása.) Kormányszinten is rendre tetten érhető az adatok manipulációja és annak szándéka (vö. pl.: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=17&k=3&i=99478 ), miért pont a könyvtárügy legyen kivétel? De vajon milyen mélyebb ok állhat e szándék mögött? A bölcsek kövének felmutatása nélkül egy lehetséges gondolatmenet:
1. kulturális hagyomány -- vö. pl.: 5 éves tervek, melyeknek mindenképpen teljesülniük kell (vagy legalább úgy kell csinálni)
2. önbizalom, pozitív énkép ('képesek vagyunk rá') nélkül aligha lehet minőségi a szolgáltatás
3. a fenntartó felé is szép eredményeket kell mutatni ('nehogy bennünket szorítson meg'); s ha a számok nem mutatnak szépet, akkor legalább mutatjuk a szépet
4. az 1-3. pont értelmében dicsérjük meg tehát a szolgáltatót (saját magunkat -- vö. pl.: vándorgyűlési plenárisok kötelezővé vált műsorszáma), ha már a használó nem teszi, vagy éppen az ellenkezőjét demonstrálja pl. a csökkenő használat, vagy annak romló arányaival (mondjuk könyvtári információkeresés / könyvtári információkeresés) -- így önmagunkban fürösztjük arcunkat
5. légvárakat építünk és kétes értékűek, költséghatékonyság-elemzés és nyilvános visszacsatolás nélküliek a fejlesztések -- melyek így felelősség nélküli, alacsony hatékonyságú közpénz-felhasználással járnak.
6. lehetőség szerint megakadályozzuk, hogy bárki is rámutasson a valóság más nézetére, mert elveszett önbizalommal és a fenntartói homlok lehetséges összeráncolódása és a pénzcsapok vélelmezett elzárása miatt nem lehetne alkotni.
Jut eszembe Virág Árpád: 'Ugyan kit csaptunk be; magunkat? -- Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. -- A széles tömegeket? Azok úgysem ehetnek se citromot, se narancsot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. -- Az imperialistákat! Azoknak alaposan túljártunk az eszén! Nem szeretnék most a helyükbe lenni. Kiadtuk a jelszót, hogy legyen magyar narancs, és lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán!' A KIT szívesen ad teret e gondolatmenet kritikájának. (MG)
Hírforrás: MG, Portfólió, link



Nem bajlódott a kormányzat a nyílt forráskódú szoftverek árával FEL

Nem hasonlítgattak sokat a kormányzati szoftverbeszerzésről döntő Miniszterelnöki Hivatalban a Microsoft és a nyílt forráskódú konkurencia árai között. Baja Ferenc informatikai államtitkár levele szerint a kormányzatnak még most, a 25 milliárdos keretszerződés megkötése után sincs olyan számítás a birtokában, amely alapján biztonsággal kalkulálhattak volna az uniós normáknak megfelelő szabványra való átállásnál. - F: aug. 12.
Egy korábbi hírünk a témában: Nyílt forráskódú közigazgatás Hollandiában -- 6 m Euró megtakarítás évente.
Hírforrás: Index., link , KIT link



Újpalota és Budafok -- könyvtár helyett tudástárak lesznek FEL

2008. július 12. Az elmúlt napokban két vadonatúj gyerekkönyvtárat adtak át Budapesten: Újpalotán és Budafokon. Mindkét új könyvbirodalom a XXI. századra tervezett alapszolgáltatásai közé tartozik a számítógép- és az internet használata, az on-line és off-line adatbázisok biztosítása, a könyvek, az AV- és elektronikus dokumentumok számítógépes kölcsönzése. A FSZEK-nek 5,2 millió látogatója van egy évben a központi és az ötvenhat tagkönyvtárában. Ötven százalékuk már interneten keresztül kommunikál a könyvtárral. Az emberek információ iránti igénye megtöbbszöröződött az elmúlt másfél évtizedben. Bár a gyors információszerzés legjobb formája az internet - ami örvendetesen egyre több háztatásban elérhető -, az elmélyült, alapos feltáró munkához elengedhetetlen az a tudástár, amit könyvtárnak nevezünk. A kérdésre, fontolgatják-e, hogy a könyvtár megnevezést lecseréljék, Fodor Péter azt mondta, ugyan a névben nem terveznek változást, de az intézmény jellegét tekintve, az azt jelölő fogalom értelmében mindenképpen igen. A Szabó Ervin könyvtár 2013-ig tartó fejlesztési stratégiájában tudástárak fejlesztése szerepel - információs, kulturális központokban gondolkodnak, és új tagkönyvtárak építését is tervezik. - F: júl. 12.
Hírforrás: Kultúra.hu, júl. 12., link



Oktatás a könyvtárosi Klikk-egyetemen -- SLA-blog FEL

A Special Library Association www.sla.org (szakkönyvtáros egyesület az USA-ban) 2008. márciusában újabb blogot indított. (A meglévők blogjai között található pl.: IT Divízió; Meleg, Leszbikus, Biszex és Transszexuális Érdeklődésű Témák Csoportja; New Jersey-i Csoport, Kormányzati Információ Csoport stb. A könyvtáros egyesület így pillanatnyilag 19 bloggal rendelkezik. Összehasonlításként: az ALA 33-at tart fenn.) Az új SLA-blog neve: Click University Connections -- CIC http://slaconnections.typepad.com/click_university_blog/ . Célja a kötetlen és szakmai önképzés lehetőségének biztosítása. Az online kurzuson való részvétel egyesületi tagsághoz kötött. Lehetőség van alap- és azon túli, oklevelet nyújtó képzésen való részvételre is. Az utóbbiak most: Üzleti hírszerzés, Szerzői jog és Tudásmenedzsment. A képzés szakmai partnerei a Drexel és a Syaracuse Egyetemek. A tanulást az SLA online szöveggyűjteménnyel segíti, pl.: Leadership & Management Library, Knowledge Management Library, melyek csak a hallgatók számára nyilvánosak. A "hónap tréningje" 2008. július--augusztusban: Eredményes csoportvezetés. Az előrejelzettek: Forrásgyűjtemények; Keresési Technikák I. (az üzleti hírszerzés kurzus részeként), illetve Kritikus sikertényezők: tudásszolgáltatások értékelése (a tudásmenedzsment kurzus részeként). Mindkét kurzust az Elsevier Kiadó szponzorálja. Az SLA tagjai a kurzusok egyes egységeit darabonként is megvásárolhatják. A kurzusleírások nyilvánosan hozzáférhetőek. (ref.: MG)
Hírforrás: link link MG



Nyáron 10%-kal kevesebben, kevesebb szakirodalmat, több szórakoztatót kölcsönöznek FEL

Szombathely. Nyáron, a szabadságok idején a strandolás mellett jut azért idő az olvasásra is, a könyvesboltosok és a könyvtárosok tapasztalatai is ezt igazolják. Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója elmondta, hogy nyáron megközelítőleg tíz százalékkal csökkent a könyvtári látogatók száma, de ez elsősorban a szakirodalom iránti érdeklődés megcsappanásával magyarázható. Iskolaidőben a közép- és főiskolások gyakran kutakodnak a könyvtárban, mert előadásaikhoz, vizsgáikhoz szükségük van az anyaggyűjtésre, nyáron azonban ők nyilván kiesnek. A szünidőben viszont többen olvasnak szórakoztató irodalmi műveket és útikönyveket. Az igazgató véleménye szerint aki igazán szeret olvasni, az egész évben hódol ennek a szenvedélyének, ez a tevékenység nem évszakfüggő. Úgy véli, hamis sztereotípia, hogy nyáron több időnk van olvasni. Aki szereti a könyveket, télen is szakít rá időt. A könyvtárban az tapasztalható, hogy az esős napokon többen jönnek, gyakori, hogy a szülők elhozzák gyerekeiket. Az intézmény vezetőjének alapvetően az a véleménye, hogy azokban a fiatalokban alakul ki az olvasás szeretete, akiknek a családjában generációkon keresztül ott volt a könyv. Azért fontos a családi minta követése, mert az élet során felmerülő problémák megoldásánál nem elég a rutinszerűen begyakorolt minták használata, az olvasás által kialakult fogalmi gondolkodás is sokat segíthet. - F: aug. 18. + Mosonmagyaróvári helyzet
Hírforrás: Vas Népe, link , Mosonmagyaróvári helyzet: Kisalföld, link



Digitális szakadék a tájékozódásban FEL

A magyar internetezők magasabban képzettek és tehetősebbek, átlagéletkoruk pedig 20 évvel alacsonyabb, mint a nem internetezőké. Naponta több mint fél órával kevesebbet tévéznek, mint a nem internetezők, az internet hírforrásként jelentősen csökkenti a televízió dominanciáját körükben, és messze maga mögé utasítja a rádiót és a nyomtatott sajtót. Az internetezők szerint az internet a leghitelesebb, míg a nem internetezők szerint a legkevésbé hiteles hírforrás. - F: júl. 26.
Hírforrás: Index, link



Nem elég vonzó az internet FEL

A drasztikus árcsökkenés miatt már nem a drágaság a legnagyobb gátja az internet gyorsabb hazai terjedésének, hanem a motivációhiány. A világháló ugyanis egyelőre sokak számára nem kínál eléggé vonzó tartalmat – derül ki a manager magazin körképéből, amiből a VGO készített összefoglalót. - F: aug. 8.
Hírforrás: Vg.hu, link



93%-ban hallgatnak zenét mp3-ról -- A 60 évesnél idősebbek 80%-a nem hallgat zenét FEL

Egy átlagos magyar fiatal több mint 4 ezer mp3 (vagy más hasonló formátumú) zeneszámmal rendelkezik, a gyűjtők (13 százalék) könyvtáraiban pedig több mint 15 ezer fájl található. Ez a mennyiség albumként 10-12 számmal kalkulálva több mint ezer hagyományos cd-nek felel meg, ami a lemezbolti árakat alapul véve cirka 3-4 millió forintos értéket képvisel. A magyar társadalom jelentős részének életéből kimaradnak a fül élvezetei: a 60 évnél idősebbeknek majdnem 80 százaléka -- saját bevallása szerint -- soha nem hallgat zenét. Az 1990-es évek elektronikus zenei divatjának lecsengését mutatja, hogy a technóban, a house-ban és a trance-ben utazó 'partiarcok' alig valamivel több mint 10 százalékos részesedéssel következnek a sorban, holtversenyben a magukat mindenevőknek titulálókkal. A múlt századi zeneszociológiai elméletekhez egyedül az ínyencek 'ragaszkodtak', az ő alig 6 százalékot kitevő -- magas iskolai végzettséggel és elsősorban fővárosi illetőséggel fémjelezhető -- csoportjuk a felkínált stílusok és műfajok közül a dzsesszt, a nép-, a világ- és a klasszikus zenét választotta. - F: aug. 9.
Hírforrás: HVG, aug. 9., p. XVII., link (regisztrációval)



Illegális letöltés -- bölcsebb hagyni... FEL

Az illegális letöltés olyan mélyen be van ágyazva napjaink világába, hogy bizony soha nem fog eltűnni, jobb, ha ebbe belenyugodnak a zenekiadók -- ezt pedig brit tudósok kutatták ki http://www.guardian.co.uk/music/2008/aug/04/illegal.downloading.is.here.to.stay . Egyik fő bizonyítékuk az, hogy még a Forradalmár Radiohead Forradalmi In Rainbows lemezét is többen töltötték le illegálisan, mint ahányan legálisan, pedig hát ugye annyit lehetett fizetni érte, amennyit az ember csak akart. Úgyhogy, javasolják a tudósok, a zeneipar ne küzdjön a leküzdhetetlen ellen, inkább találjon ki valamit, amivel a fájlcserélők korában is tud bevételt termelni. Például adja el a zenék jogait - mintha például, szól a megvilágító erejű hasonlat, a jégkrémipar ingyen adná a fagyit, ellenben a tölcséreken lévő helyekre reklámokat helyezne. - F: aug. 8.
Hírforrás: Quart, aug. 8., link



Halott-e a másolásvédett zene? És ha igen, miért nem? FEL

A drm, a 'digitális jogok kezelése' egyebek mellett arra szolgál, hogy az internetről pénzért megvett zenékkel a vásárló ne csinálhasson meg bármit, amit csak akar. A technológia néhány évig uralkodott, mostanában viszont haldoklik, vagy már meg is halt, vagy halva született -- mások szerint viszont igenis élni fog sokáig. De mi is ez, miért van, hol és hogyan; zavarja-e az embereket vagy észre sem veszik? Háttér, elemzés, történet és a magyar helyzet monstre cikkünkben! - F: aug. 9.
Hírforrás: Quart, aug. 9., link



Ősztől működhet az európai digitális könyvtár -- a magánszektort várják FEL

Ősszel megkezdheti működését az európai digitális könyvtár, amelynek révén a könyvekben, zenei alkotásokban, festményekben, fényképeken és filmeken őrzött sokszínű európai kultúra hosszú távon mindenki számára elérhető lesz egyetlen internetes portálon keresztül -- jelentette be az Európai Bizottság. Brüsszel arra kérte a tagállamokat, hogy gyűjteményeiknek az európai polgárok számára történő elérhetővé tétele érdekében növeljék a digitalizáláshoz rendelkezésre álló kapacitásaikat és vonják be a magánszektort. - F: aug. 12.
Hírforrás: Prím, link



Kistelepülési mozgókönyvtárat adnak át Kövegyen -- terület- vagy tevékenységalapú gondolkodás? FEL

Megújultak Kövegy középületei. A szombati falunapon adják át a mozgókönyvtárat. A makói kistérség kilenc települését ellátó mozgókönyvtár kialakítására könyvtáranként 1 millió 300 ezer forint állami normatívát kap a könyvtári társulás. Ez az összeg lehetővé teszi, hogy minél több új könyvet, dokumentumot szerezzenek be a kis települések könyvtárai. Az új szolgáltatási rendszer előnye, hogy a lakosoknak nem kell utazniuk egy-egy könyv beszerzéséért, hanem helyben kapják meg azokat. Másik előny, hogy az érintett könyvtárak tagjai lesznek az Országos Könyvtári Hálózatnak, így a helyben nem található könyveket egy e-mail segítségével az Országos Dokumentum Ellátó Rendszeren keresztül könyvtárközi kölcsönzéssel megkapják az olvasók. - F: aug. 8.
Hírforrás: Promenád, link



Topolyai könyvtár 3. -- Inkább generációs, mint nemzeti különbségek az olvasmányválasztásban FEL

Könyvtárosi tapasztalataink azt mutatják, hogy a szerb olvasó nem részesíti jobban előnyben a hazai szerzőket, mint a magyar olvasók a magyar szerzőket. Ők is 'vevők' nagyjából mindazokra a kortárs külföldi bestsellerekre és szépirodalmi alkotásokra, amelyek a magyar könyvpiacon is megjelennek. Cook, King, Nora Roberts, Arthur Clark, Coelho, Ken Follett, Tracy Chevalier de még Orhan Pamuk, vagy a legutóbbi Nobel-díjas Doris Lessing is kenterben verik a hazai szerzőket. Az olvasói szokásokat illetően generációs különbségekről beszélhetünk. Az általános és középiskolások a házi olvasmányokon kívül leginkább a népszerű ifjúsági irodalmi alkotásokat keresik. A Harry Potter-regények a magyar és a szerb olvasók között is rendkívül népszerűek, de más, a mai ifjúság kérdéseivel foglalkozó, illetve a hozzájuk közel álló témákat feldolgozó ifjúsági regények keresettek. A középiskolások és az egyetemi hallgatók körében keresett a meghatározott területhez kötődő szakirodalom. Nálunk ebben mutatkozik a legnagyobb hiány, hiszen képtelenek vagyunk minden területről begyűjteni az újabb szakirodalmat. Hatványozottan érvényes ez a magyar nyelvű szakkönyvekre. A középkorú olvasók inkább a kortárs irodalmat és a népszerű tudományos ismeretterjesztő műveket keresik, míg a nyugdíjasok a klasszikusokat és a romantikus regényeket, regényes életrajzokat olvassák szívesebben.
Hírforrás: Náray Éva, Topolya



Olvasói dezideráta a Gulagkönyvtárban FEL

-- Eleve furcsa, hogy egy szovjetunióbeli munkatáborban olvasni lehetett. Még furcsább, hogy volt erre idő, kedv és energia… Ráadásul engedték.
Rózsás János: -- Furcsa? Nekem épp a könyv, az olvasás adott erőt a hideg, az éhezés, a bezártság elviseléséhez. Persze az olvasás nem volt általános szokás. Ötezren éltünk a táborban, ebből tíz-tizenöt fogoly látogatta rendszeresen a könyvtárat, mert az is működött ott, igaz, erősen szelektált könyvállománnyal. Azt hiszem, Szolzsenyicin pont azt becsülte bennem, hogy van itt egy magyar is, aki szereti az irodalmat, akit érdekel az orosz kultúra.
-- Milyen könyveket tiltott még a táborvezetőség? -- Meglepő, de Solohov Csendes Donját például nem tudtam elolvasni a lágerben. Feliratkoztam a kérelmezők listájára, és vártam a soromat, de aztán jött a hír, hogy Solohov kegyvesztett lett, kivonták a könyveit a forgalomból. Ebben az az érdekes, hogy pár hónap után szabadultam, s itthon, legnagyobb meglepetésemre, ott díszelgett a Csendes Don a bolti kirakatok legközepén. Ez 1953-ban történt. - F: aug. 9.
Hírforrás: Magyar Hírlap, link



A blog mint a könyvtárszakmai kommunikáció hatásos eszköze FEL

Az ausztrál szerzőpáros abból az elképzelésből indult ki, hogy viszonylag csekély a szakmai összejövetelek hozadéka az azon részt venni nem tudó kollégák számára. A küldöttek beszámolói kevéssé élményszerűek, és vagy el sem olvassák őket, vagy ha igen, ritkán ültetik át a napi gyakorlatba az ott megismert módszereket, ráadásul nem válnak (nem válhatnak) élővé a többiek számára az ott kialakult személyes kapcsolatok. 2006 őszén, az Ausztrál Könyvtári és Információs Társaság rendezvényére készülve, a két szerző ezen próbált változtatni intézményközpontú konferencia blogjuk létrehozásakor. Választásuk azért esett a blogra, hiszen számos előnye mellett (olcsó, nem igényel speciális szoftvert, sem különleges ismereteket, könnyen naprakészen tartható és terjeszthető, az RSS révén hatékony az információnyerésben, zökkenőmentes kommunikációt tesz lehetővé író és olvasó között), maga a szakma is régóta alkalmazza, így minden tekintetben alkalmasnak tűnt arra, hogy jelentéseiket aktualizált, informális módon juttathassák el az érintetteknek (esetükben a Sydney Egyetemi Könyvtár 280 dolgozójának), akik azonnal reagálhatnak is arra. Hogy felkeltsék az érdeklődést az esemény iránt, már két hónappal annak kezdete előtt elindították a blogot: tájékoztató anyagokat küldtek szét, vitattak meg. Ilyen felvezetés után érkezett el 2006 szeptembere, és nyílt meg az Ausztrál Könyvtári és Információs Társaság konferenciája. A programokról szóló tájékoztatást a résztvevők személyes élményekkel, kötetlen formában, a könyvtárlátogatásokon vagy társadalmi eseményeken készített képekkel illusztrálva rögzítették és továbbították, változó helyszínekről. Az eredmény - ennek köszönhetően - messze felülmúlta várakozásaikat: a hónap folyamán összesen 5300 bejelentkezés történt a blogra, amiből egyértelműen kiderült, hogy nemcsak a célközönség látogatta a fórumot, hanem az egyetem polgárai, illetve más könyvtárak dolgozói is. Tanulságosnak bizonyult, hogy a konferencián felvetett témákat még hosszú ideig vitatták, foglalkozott velük a szakmai közvélemény. - F: A blog mint az intézményi kommunikáció hatásos eszköze. Ref.: Vasbányai F.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link



Svéd virtuális könyvajánlás -- milliárdos ráfordítások nélkül ;-) FEL

A Västra Götalandi Regionális Könyvtár (Regionbiblioteket Västra Götaland) az interneten keresztül ajánl olvasnivalót. Az egyik projektjük neve: Boktips.net (Könyvtipp). Ez a szolgáltatás több könyvtár együttműködésén alapul. Itt az ország könyvtáraiban dolgozó könyvtárosok ajánlanak könyveket. Példaként említem Kate DiCamillo Edward Tulanes fantastiska resa címü csodálatos könyvét, ami a Kabusa göteborgi kiadónál jelent meg... - F: aug. 13.
Hírforrás: Melissa Officinalis, link



Világszerte terjedhet a Creative Commons 3.0 licenc FEL

Újabb verziójához érkezett az egyre több felhasználó és művész körében népszerű Creative Commons (CC) licenc. Egyes országokban, mint például Ausztriában már elkészültek a lefordított helyi változatok, amelyek a helyi jogi környezethez igazítják az eredeti angol nyelvű kiadást és ezek egyben garantálhatják a CC-licenc helyi érvényesülését. A Creative Commons 3.0 egyik legfontosabb újdonsága, hogy tartalmazza az úgynevezett adatbázisjogot, a szerzői személyiségi jogokat, valamint a licencek esetében szóba jöhető díjigénylési lehetőségeket. Az adatbázisjog lehetővé teszi, hogy például egy hobbifotós, aki rendszeresen megjelenteti a CC-licencű fényképeit egy oldalon, védekezhessen az illusztrációk jogtalan felhasználása, mondjuk egy fizetős képadatbázisban való elhelyezése ellen. - F: aug. 15.
Hírforrás: Sg.hu, link



Új közkönyvtári dimenziók -- önkormányzati információellátás és IT-mentorálás FEL

A magyar könyvtári rendszer berkeiben alkalmazható modern menedzsment eljárások köré szerveződött több, az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén az idei évben dr. Kiszl Péter egyetemi adjunktus témavezetésével benyújtott szakdolgozat. E heti példánk: Tóth Gabriella szakdolgozata.
A közkönyvtárak ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásait felváltja az ingyenes alapfunkciók melletti térítéses, hozzáadott értékkel bíró minőségi információs szolgáltatások egysége. Kézenfekvő célterülett jelentenek a fenntartó önkormányzatok. A felek közötti kapcsolat eddig jellemzően az egyszerűbb információk felkutatására és dokumentumok beszerzésére korlátozódott. Az új információs szolgáltatások lehetnek az SDI, a cég- és versenytársfigyelés, a benchmarking vagy a belső önkormányzati információellátás. A közkönyvtárak fenntartójuk részére igényvizsgálatokat követően és külön megrendelésre belső információs rendszert építhetnek, melyet maga a könyvtár üzemeltethet. Emellett az IT-mentorálás is biztosíthat hatékony kooperációt fenntartójával, illetve a település többi felhasználói rétegével a lehetséges alkalmazási területekre bontva. A tevékenység üzleti lehetőséget is kínálhat a különböző mentorálási szegmensek feltérképezésével, az intézmények és fenntartóik közötti együttműködés stabilizálhatja a szolgáltató helyzetét és hatékonyabbá teheti működését. Az említett szolgáltatások és az IT-mentorálási területek feltérképezése és kidolgozása a szigetvári Városi Könyvtárban megtörtént, gyakorlati megvalósításuk folyamatban van.
Hírforrás: Tóth Gabriella



Fejenként nyolc kötet -- KSH-adatok... FEL

2007-ben a magyarországi könyvtárakat 27 millió alkalommal keresték fel személyesen az érdeklődők, s emellett 50 millió távhasználatot is regisztráltak - derül ki az elmúlt évi könyvtári beszámolókból. Az elmúlt évben Magyarországon 2681 könyvtár működött. - F: aug. 11.
Hírforrás: NOL, link



Guruló könyvtár Kolozs megyében -- kamion; nem busz FEL

Több mint huszonötezer könyvvel rója Kolozs megye útjait keresztül és kasul egy kamionba szerelt könyvtár. Ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez alapon ezzel is leegyszerűsítik, megkönnyítik a diákok dolgát, ha már olyan nagyon akarnak olvasni – nyilatkozta Doina Popa, a Kolozs megyei könyvtár igazgatója, aki ezt a kezdeményezést szorgalmazta. Egyébként a guruló könyvtár úgy néz ki, mint bármely más bibliotéka: polcok, polcsorok és rengeteg könyv. Az alapötlet a Kolozsvári Megyei Könyvtárat dicséri. - F: aug. 8.
Hírforrás: Új Magyar Szó, link



Borász-konferencia a könyvtárban FEL

2008. augusztus 22-én, pénteken 17 órakor Miklóstelep 125 éves múltjára emlékeznek a könyvtár nagytermében, a Katona József Könyvtár és a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közös rendezvényén. A konferenciát levezeti és a megjelenteket köszönti Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Előadást tart Dr. Botos Ernő Péter igazgató a szőlészeti és borászati kutatás történetéről, Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő az intézetalapítókról, valamint Dabasi Gábor nagymester a Mathiász János Borlovagrendről. Az est végén a programhoz kapcsolódó kiállítást lehet megtekinteni a könyvtár Helytörténeti Gyűjteményében. - F: aug. 19.
Hírforrás: Kecskemét.hu, link



60%-kal hatékonyabb lesz a Somogyi könyvtár hűtése FEL

Három órába telt, mire tegnap reggel egy emelődaru feltornázta a Somogyi-könyvtár 22 méter magas tetejére a hűtőrendszer egybeépített elemeit. Az 1984-ben épült városi bibliotéka klímarendszerének felújítását a szegedi önkormányzat fizeti, 31 millióba kerül. Az új berendezés a beállítás után akár 60 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt majd, mint az első, kiszolgált hűtőgép. - F: aug. 14.
Hírforrás: Délmagyarország, link



Kulturális analitika -- Új tudományos szakterület születik? FEL

Miként tárhatók fel a kulturális folyamatok, hogyan gyűjthetők be, tárolhatók és prezentálhatók a kulturális adatok? Többen e kérdések számítógépes eljárásokkal történő megválaszolásában látják a következő 'nagy dobást' és egy új tudományág születését is. Lev Manovich, a Kaliforniában élő moszkvai születésű digitáliskultúra-guru az egyikük. Voltaképpen a korábban kulturális stúdiumoknak (cultural studies) nevezett diszciplínát „öltöztette új ruhába”, s nevezte el a még tetszetősebben hangzó -- és valószínűleg hamarosan buzzword-dé váló -- kulturális analitikának. A neves kutató a kulturális innováció kvantitatív mérését, a folyamatok és változások képi megjelenítését kívánja megvalósítani, s egyben kapcsolódik ahhoz a mintegy másfél évtizede domináns trendhez, mely a reneszánsz óta élesen szétválasztott művészetet és tudományt igyekszik a számítógépes technológia eszközeivel újra közös nevezőre hozni. - F: aug. 18.
Hírforrás: Agent portál, link



WC-ket már lehet tartózkodási hely szerint keresni -- online WC-kereső FEL

Útközben gyakran kerülhet az ember szorult helyzetbe, azonban nem mindig van a közelben a szükségletek elvégzését biztosító hely. Ezen a problémán igyekszik segíteni néhány megmosolyogtató, de bizonyos esetekben nagyon is hasznos szolgáltatás. Németországban már két nyilvános toalett-kereső szolgáltatás is működik. Az ismertebb a loo2go, http://www.lootogo.de/ amelyet a 18 éves Christoph Beckmann egy barátjával, a szintén 18 éves Christian Rohowskival közösen üzemeltet. Az oldalon már összesen több mint 10 000 németországi nyilvános vécé címe található meg. A szorult helyzetben lévőket kiegészítő információk is segítik, így például megtudhatják, hogy melyik hely milyen minősítést kapott a korábbi látogatóktól. Így mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb, igényeinek leginkább megfelelő nyilvános illemhelyet. - F: aug. 19.
Hírforrás: Sg.hu, link



'Könyvfalók faluja' -- Könyv- és olvasásélmény a könyvesboltban FEL

A Cărtureşti több, mint könyvesbolt: Románia egyik legsikeresebb kulturális üzletlánca. De hogyan is működik? A kulturális üzletláncot eleve 'a könyv falujaként' (innen ered a helységnévre emlékeztető brand is), különleges kulturális térként képzelte el a két alapító, Nicoleta Dumitru és Şerban Radu. De ugyanakkor kőkemény üzlet is, mely 5 millió eurós forgalmat bonyolít le 2008-ban, összértéke pedig 20 millió euró körül mozog. Aki még nem járt valamelyik Cărtureşti-ben, de megfordult mondjuk a budapesti Írók Boltjában, úgy képzelje el, mintha az ottani kínálatot összevonnák egy elit cd- és dvd-üzlet felhozatalával, és az olvasósarkot egy komplett teázóval egészítenék ki, ahol legalább hetvenféle teafű közül lehet válogatni. - F: aug. 13.
Hírforrás: Transindex, link



Restaurálták a világ legnagyobb apátsági könyvtárát FEL

Négyéves restaurálás után újra megnyitotta kapuit az ausztriai Admont bencés kolostorában a világ legnagyobb apátsági könyvtára. A felújított apátsági könyvtár évi 70 ezer látogatóra számít, noha távol esik a népszerű turistaútvonalaktól. - F: aug. 15.
Hírforrás: FN, link



Google Alkalmazások a Kodolányi János Főiskolán FEL

A Google és a Kodolányi János Foiskola (KJF) megállapodott, hogy szeptember elsejétől minden elsős hallgató a Google Alkalmazások Oktatói csomag keretében a Google levelezőrendszerére épülő főiskolai e-mail címet fog kapni. A főiskola, amely a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként vezeti be a keresőcég Alkalmazások nevű csomagját, a későbbiekben más Google-szolgáltatások elindítását is tervezi. - F: aug. 7.
Hírforrás: Prím, link



Személyre szabott keresési eredmények FEL

Dan Liebling és Steve Bush, a Microsoft keresőrészlegének két munkatársa szerint mindenki más eredményeket kellene hogy kapjon, a keresőrobotoknak az egyéni igényekhez kellene igazítaniuk a rangsorolást. Arra vonatkozó információk nem láttak napvilágot, hogy milyen elven működik majd az új webkereső, de feltehetőleg a robotok figyelembe veszik majd a korábbi kereséseket is, és az előzőleg beírt kulcsszavak is befolyásolni fogják az eredménylistát. Az új megoldás még idén ősszel bekerül a Windows Live Search új kiadásába. - F: aug. 7.
Hírforrás: Prím, link



Hitek a könyvtári 'kitettségről' (Brády Zoltán, Kapu) FEL

... -- Gondolom, e pluralizmus hátulütője, hogy a hazai 'politikai erőktől' nem várható semmiféle támogatás.
-- Ez a szomorú. Van egy szlogenünk: a Kaput sokan utálják, de mindenki olvassa. A könyvtárakban is a legtöbben a Kaput olvassák. Most írok éppen a Széchényi Könyvtárnak levelet, mert a folyóirat-olvasóból bevették a Kaput. Vajon miért? Nem szeret bennünket az MSZP, az SZDSZ, az MDF, de a Fidesz sem kedvel, mert mi bíráltuk azt is. - F: aug. 9.
Hírforrás: Magyar Hírlap, link



Áramfogyasztást csökkentő ingyenes szoftver -- mikor lesz pályázási feltétel? FEL

Egy amerikai cég elkészített egy olyan ingyenes szoftvert, mellyel a számítógépfelhasználók csökkenthetik PC-jük fogyasztását. Ugyan a Windows Vista energiatakarékossági funkciója is megújult az előző operációs rendszerekéhez képest, még mindig van lehetőség a finomításokra. A Verdiem cég Edison névre keresztelt alkalmazása egy hatékony eszköz a számítógép áramellátásának a szabályozására, ráadásul bárki térítésmentesen letöltheti azt. Az aktuális felmérési adatok szerint egy átlagos háztartás energiafogyasztásának a 10%-át a PC adja, tehát érdemes odafigyelni arra, hogy ne csupán a mosógépünk és a hűtőszekrényünk legyen takarékos, hanem a számítógépünk is. Az Edison számos beállítási lehetőséget kínál, s a felhasználók saját igényeiknek megfelelően alakíthatják a PC energiagazdálkodását. A szoftver feltelepíthető Windows XP SP2 és Vista operációs rendszerekre. A számítógépük fogyasztását mérsékelni akaró felhasználók innen tölthetik le az ingyenes alkalmazást. - F: aug. 7.
Hírforrás: Prím, link



Tűzbiztos bunkerbe kerülnek a vatikáni kéziratok FEL

A Vatikáni Könyvtár felújítása során a kéziratok számára tűzbiztos bunkert, az értékes papirusztöredékek tárolására klimatizált termet alakítanak ki. A könyvtár visszakapja olvasóteremként a freskókkal díszített Sixtus-termet, amelyben a közelmúltban a Vatikáni Múzeum kiállításai kaptak helyet. A 2007-ben kezdődött felújítási munkálatok várhatóan 2010-ben fejeződnek be. Ekkor a könyvtárat újra megnyitják a kutatók számára -- nyilatkozta Raffaele Farina bíboros, a Vatikáni Könyvtár prefektusa a L'Osservatore Romano című vatikáni lapnak. - F: aug. 19.
Hírforrás: hír6, link



Elkészült az első digitális geológiai világtérkép FEL

Bemutatták az első digitális földbelső-világtérképet, amely a bolygó talaj, növényzet, felszíni vizek, utak és építmények nélküli arcát mutatja meg példátlan részletességgel. A OneGeology a fejlesztők szerint az lesz a geológiának, mint ami a GoogleEarth a geográfiának; könnyen hozzáférhető, sokoldalúan használható internetes térképszolgáltatás. A fő különbség, hogy a http://portal.onegeology.org címen elérhető szoftver a föld alatti világot mutatja be. A projekt tudományos haszna is hatalmas: a meteorológiától vagy az oceanográfiától eltérően a geológia túlnyomórészt megmaradt a nemzeti határokon belül. - F: aug. 8.
Hírforrás: Prím, link



Már elérhető a neten a NASA hatalmas fotó- és videóarchívuma FEL

Az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala e nagyszabású projekt elindításával ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. A Iapetosz, a Szaturnusz egyik holdja. Bemutatta első eredményeit a már régen beharangozott projekt, mely a NASA és a San Franciscó-i székhelyű nonprofit vállalkozás, az Internet Archive együttműködése során jött létre: a múlt hét közepén megnyílt az a folyamatosan bővülő kép- és videoadatbázis, mely az amerikai Űrkutatási Hivatal dokumentumait osztja meg a nagyközönséggel. - F: júl. 27.
Hírforrás: IT Café, link



Ötvenentúl.hu -- újabb ezüstrókaportál indult FEL

Az Öreganénikéd.hu és az 50plusz.hu mellett szintén az ezüstgenerációnak szánt új portállal bővült a piac. Az Ötvenentúl.hu életmódmagazint ősszel bevezetőkampánnyal népszerűsítik -- tudta meg a Kreatív Online a site kiadására létrejött Silver Kiadó ügyvezetőjétől, aki a Pepsi márka és pr-menedzseri posztjáról érkezett a céghez. 'Az Ötvenentúl.hu célja, hogy a jelentőségéhez képest elhanyagolt ötvenen túli korosztályt megszólítsuk, számukra pedig egy olyan életmódmagazint kínálunk, amely egészségmegőrzéssel, kultúrával, szabadidővel, divattal és a jövővel is foglalkozik. Emellett a portál hamarosan az aktív közösségi élethez nélkülözhetetlen funkciókkal egészül ki' -- mondta el kérdésünkre Barta Zsolt, a Silver Kiadó vezetője. - F: aug. 4.
Hírforrás: Kreatív, link



Ingyenes fordítóplatform a Google-től FEL

A Google képviselői bejelentették, hogy újabb szolgáltatás bevezetésére készülnek, a vállalat létrehoz egy fordító központot, melyet ingyenesen igénybe vehetnek majd az internetezők. - F: aug. 6.
Hírforrás: Prím, link



Tematikus digitális zenei rádiócsatornák a UPC kábeltévéjén -- minőség alapdíjon FEL

Harminc digitális minőségű, tematikus zenei rádiócsatornával bővítette ingyenesen kábeltelevíziós szolgáltatását a UPC Magyarország. A magyar népzenétől és pop-rocktól kezdve a komolyzenén és jazzen át az örökzöld és mai slágerekig, vagy éppen a legváltozatosabb rétegstílusokig szinte mindenféle műfaj gazdag zenei anyagát, napi 24 órában, többletdíj fizetése nélkül elérheti mostantól a UPC digitális kábeltelevíziós szolgáltatásának összes előfizetője. Az új zenei csatornák nem hagyományos rádióadások digitalizált változatai, hanem műsorvezetők, beszéd, reklám és bármilyen megszakítás nélküli, kizárólag meghatározott stílusú zeneszámokat továbbító, idehaza sehol máshol nem elérhető non-stop digitális hangfolyamok. - F: aug 11.
Hírforrás: Prím, link