Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008




KIT hírlevél: 2008. 06. 25. (26. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Vidrák és tippek változtatják meg az utazási szokásokat (is) -- könyvtárszakmai tanulságok FEL

Reklámfogyasztásunk megváltozása és a technika fejlődése alapvetően változtat meg mindent, többet közt azt is, ahogy majd a jövőben várost nézünk. Mobiltelefonjainkra aktuális üzeneteket kapunk, fülünkön az audió-idegenvezető, mindezt úgy, hogy előtte blogok és közösségi portálok segítségével magunk raktuk össze dynamic-packaging csomagunkat. A marketing világban régóta hangoztatott paradigmaváltás a turizmust is elérte, sőt kezdi átformálni. Mfor.hu háttér. - F: jún. 17.
-- A könyvtárhasználati adatok alapján hatástalan a könyvtárszakma kommunikációs tevékenysége. A cikkben leírt példák új, hatékonyabb stílus bevezetésének lehetőségét mutatják. Ebben nem az adott szakma dicséri portékáját vagy önmagát, hanem a szolgáltatások igénybevevőinek ad teret a kommunikációra. Mindez persze csak akkor jön be, ha a célcsoport alapvetően elégedett, és a tagok(!) ezért a szolgáltatás igénybevételére buzdítják egymást -- ami persze jóval hitelesebb az előbbinél. (MG)
Hírforrás: Mfór, link



2.0-ás online tájékoztatás gyerekeknek FEL

Előző lapszámunkban szóltunk már Németh Márton blogbejegyzéséről, de megéri újra rátérni:
A SporgOlivia.dk (AskOlivia.dk) gyermekek felé irányuló online tájékoztató szolgáltatást blogomban korábban megemlítettem már. A korábban leírtakhoz annyit tennék hozzá, hogy most már szabad az út arra is, hogy a kicsik egymás kérdéseit is megválaszolhatják. Ez utóbbi kiegészítő lehetőség még annyira új, hogy nincsenek még róla konkrét tapasztalatok, hogy mennyiben vált be. - F: jún. 16.
Hírforrás: Németh Márton könytárügyi blogja, link



Tájékoztatás: a kérdések többségére jól kommunikáló betanított munkatárs is megfelelő FEL

A 70-es évek második felétől kezdve számos kutatás kimutatta, hogy a tájékoztató könyvtárosokhoz érkezett kérdések nagy részének megválaszolása nem igényel szakképzett munkaerőt. Vajon igaz ez a telefonon érkezett kérdésekre is? Az Oklahomai Egyetem könyvtárában a szerző, aki maga is tájékoztató könyvtáros, két éven keresztül feljegyezte az összes személyesen és telefonon érkezett kérdést. Az eredmények egyértelművé teszik, hogy mind a személyes, mind a telefonos megkeresések nagy százalékában elegendő, ha egy diákmunkás vagy nem szakképzett dolgozó válaszol a kérdésekre. A szerző ugyanakkor óvatosságra int. Nem történtek még kutatások abban az irányban, hogy mennyire befolyásolja negatívan a könyvtár imázsát, ha az első személy, aki felveszi a telefont vagy fogadja a kérdéseket, nem könyvtáros. - F: Mire terjedjen ki a telefonos tájékoztatás egy felsőoktatási könyvtárban: újabb elemzés / ref.: Tóth M.
-- Szintén kutatások igazolják, hogy a használó elégedettségét legnagyobb hányadban a kommunikáció minősége határozza meg. Ha tehát a kommunikáció (nem a szűken értelmezett könyvtárszakmai tudás!) terén képzett a telefonos tájékoztató, akkor könyvtárszakmailag kevésbé képzett személy is válaszolhat a kérdések nagy részére -- kisebb órabérért. (MG)
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link



Új könyvtár Budafokon -- Hiller: most már csak 15 milliárd a könyvtárfejlesztésre FEL

Szerdától vehetik birtokba az olvasók a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új budafoki fiókintézményét. A 283 millió forintból létrehozott új kulturális központot kedden adták át. Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntő beszédében kiemelte, hogy 2008 és 2013 között Magyarország 15 milliárd forint európai uniós forrást kap a könyvtárak támogatására. A magyar könyvtárügy megújításához azonban nem elég a hozzáértés, az olvasókat 'nagyszerű programokkal' lehet rászoktatni és visszaszoktatni az olvasásra - hangsúlyozta Hiller István, bejelentve, hogy a miniszteri keretből ötmillió forinttal fogja kiegészíteni az új budafoki könyvtár programjainak költségvetését. - F: jún. 24.
'A tárcavezető kiemelte, hogy 2008 és 2013 között Magyarország 15 milliárd forint európai uniós forrást kap a magyar könyvtárügy támogatására. Mint mondta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közeljövőben három pályázatot fog kiírni, az elsőt, amely az infrastrukturális megújításról szól, egy hónapon belül, a harmadikat pedig év végén.' - F: jún. 24.
-- Mint ismeretes, a partnerség jegyében -- a tavalyi vándorgyűlésen 20 milliárd Ft-ot jelentett be a miniszter. Vö.: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=7076 ; http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=7073 (MG)
Hírforrás: Hírextra, link Kultúra.hu, link



Az integrált rendszerek cseréje: tízévente. Milyen új szempontokra gondoljunk? FEL

Könyvtári 'rendszerváltási' (ún. migrációs) hullámokra körülbelül tízévenként sor kerül. A most zajló folyamat eltér a korábbiaktól: a forgalmazóval elégedetlen könyvtárak váltanak, vagy a nyílt forrású integrált rendszereket alkalmazók közösségéhez csatlakoznak, illetve nem egy következő generációjú szoftverre térnek át, hanem a meglévő integrált rendszerhez új használói front-end komponenst vásárolnak. Számolni kell azzal is, hogy a használói közösség nem szívesen fogadja a változásokat, amelyek egyébként csak igen csekély javulást hoznak a szolgáltatásokban. A legfontosabb szempont feltehetőleg jelenleg az, hogy a forgalmazóra hosszú időn át lehessen számítani, ezért nagyon gyakran a már meglévő forgalmazó migrációs folyamatát követik a könyvtárak. - F: Az integrált könyvtári rendszerek cseréje a 21. században. Milyen új szempontokra kell gondolni? / ref.: Hegyközi I.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link



Hiller: 'Megállapodtunk a vezető internet-szolgáltatókkal' FEL

Könyvtári 'rendszerváltási' (ún. migrációs) hullámokra körülbelül tízévenként sor kerül. A most zajló folyamat eltér a korábbiaktól: a forgalmazóval elégedetlen könyvtárak váltanak, vagy a nyílt forrású integrált 'Tanulságos és sikeres tárgyalássorozaton vagyunk túl' -- jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnökével, Bölcskei Imrével a kultúratámogatási alternatívák lehetőségeiről folytatott párbeszédük eredményeként egy szándéknyilatkozatot írt alá. A tárca a közeljövőben ennek szellemében állapodik meg majd egyenként a szolgáltatókkal a konkrét együttműködésről. - F: jún. 12.
Hírforrás: OM, link



Bokros: drágák és rosszak a közszolgáltatások FEL

Nemcsak fiskális okokból van szükség államháztartási reformra, hanem azért is, mert a közjavak és –szolgáltatások minősége romlik, és jelentős rétegek szorulnak ki a jobb minőségű ellátások köréből – fogalmazott Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora kedden délután a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Buda-cash Brókerház közös rendezvényén. Hozzátette: bár a mélyreható reformok átmenetileg komoly nehézségeket okoznak vagy okozhatnak, ezek megvalósítása nélkül nincs esély tartós növekedés, valós felzárkózás elérésére. - F: jún. 24.
Hírforrás: Vg.hu, link



Kritika a szolgáltató munkatársakkal szemben (SZTMK-GKI-felmérése) FEL

A Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítvány tervezett szolgáltatói képzéséről előző lapszámunkban esett szó, de konkrétumokért érdemes ismét foglalkozni vele, ugyanis érdemes szolgáltatókkal kapcsolatos független felméréseket könyvtárakban is végezni. Kritika a szolgáltató munkatársakkal szemben:
1. Minden területen problémát jelent a gyakorlati tudás hiánya
2. A munka- és viselkedési kultúra alapvetően hiányos
3. Hiányos a csapatmunkára való hajlam, az önálló munkavégzés képessége
4. Hihetetlenül gyenge az átlagos kommunikációs készség
5. Gyenge a problémamegoldó képesség
6. Gyenge az idegennyelv-ismeret
7. Jellemző az ügyfél-orientáltság hiánya
8. Gyakran hiányzik a magabiztos fellépés, a kulturált megjelenés, a jó modor
9. Nem megfelelő az alkalmazkodási hajlam, a stressztűrés és -feloldás, a konfliktuskezelés
10. Az élethosszig tartó tanulási szándék meglétének hiánya. - F: jún. 10,, 13.
Hírforrás: Vg.hu, link Mfór, link



Bíznak az emberek a Google Health-ben -- és a könyvtári információban? FEL

Májusi startja óta a világ egészségügyi szakemberei árgus szemekkel figyelik a Google Health programját, de nem kellett sokat várni az első kísérletező kedvű intézményekre sem. A programhoz május 20-i elindulása óta számos gyógyszertár, laboratórium, néhány egészségügyi cég és a clevelandi klinika csatlakozott. Az igazi áttörést azonban az jelenti, hogy a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center is jelezte részvételét. A tét nem kicsi: amennyiben a bostoni projekt sikeres lesz, akkor az azt jelentené, hogy az emberek elfogadták az új rendszert és hajlandók a személyes adataikat rábízni az egészségügyi szolgáltatókra. - F: jún. 18.
-- Izgalmas felmérés, szakdolgozati téma lehet feltenni a kérdést a könyvtárból kapott információval kapcsolatban. Például összevetve az internetről általában, a pedagógustól, közhivataloktól stb. kapott információval. Nonprofit lévén, a könyvtár feltehetően jó helyezést érne el, bár ezt csak méréssel lehet alátámasztani. (MG)
Hírforrás: Sg.hu, link



Egészségügyi közösségi portál indult -- van kereslet az információra, ha szakember nyújtja FEL

Megnyílt Magyarország első online rendelője, a Betegszoba.hu: A gyógyulást és a megelőzést egészen újfajta szemléletből megközelítő betegszoba.hu közösségi portál az orvosiszótár.hu akvizícióját követően immár szakmai hátteret is kap, melynek köszönhetően az irányított tudás- és tapasztalat-megosztás orvosi felügyelettel zajlik az oldalon. A közösségi oldalon hírszolgálat, anonim szaktanácsadás, valamint kórházértékelő funkciók állnak a látogatók rendelkezésére. - F: jún. 24.
Hírforrás: Pénzcentrum, link



A rendszer működtetői ismerjék meg a rendszert -- nagykanizsai mozgókönyvtár FEL

Nagykanizsa - Kistérségi szakemberek, önkormányzati tisztviselők, no és persze könyvtári dolgozók részvételével a környék több települését érintő szakmai körutat szervezett a minap a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár. A körút résztvevői Nagyrécsére, Galambokra, Felsőrajkra, valamint a hivatalos programon túl még Gelsére is ellátogattak. Az első három helyszínen a falvak nevezetességeivel, valamint természetesen az ott működő könyvtárak helyzetével, és a Halis István Városi Könyvtár által működtetett mozgókönyvtári szolgálat kihasználtságával ismerkedtek. -- Célként fogalmaztuk meg magunk elé, hogy mindenki, aki akár csak a legkisebb mértékig is részt vesz a mozgókönyvtári hálózat működtetésében, megismerhesse az egész rendszert -- magyarázta Czupi Gyula könyvtárigazgató. - F: jún. 20.
Hírforrás: Zalai Hírlap, link



Közösségi oldalak a digitális szakadék áthidalására FEL

A Minnesota Egyetem kutatásában részt vett munkatársak arra a következtetésre jutottak, hogy a szakadék legalább részleges áthidalásához nem kell messzire mennünk, elég ha csak a népszerű közösségi oldalak látogatóinak tevékenységét, eddigi tapasztalatait vesszük szemügyre. A megkérdezett 16 és 18 év közötti fiatalok válaszaiból kitűnt, hogy ezek a portálok nagyon is hasznosak az új generációk képességeinek, tudásának megalapozásában. A több tucatnyi középiskola tanulóinak részvételével lezajlott felmérésből kiderült, hogy az oldalakat gyakran látogatók pontosan azokat a technológiákat, képességeket sajátítják el, amelyekre az oktatásban is igyekeznek minél nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezek között megtaláljuk a technológiai rendszerekhez való pozitív hozzáállást, a különböző tartalmak létrehozását, szerkesztését és egyénire szabását, valamint az online dizájn és a felület kialakításán való munkálkodást. Ezalatt megosztják egymással kreatív alkotásaikat, miközben felelősséggel és kellő körültekintéssel használják a szükséges technológiát. - F: jún. 21.
Hírforrás: Sg.hu, link



Itt a vezető nélküli autó -- Rendben, de mi közünk van hozzá!? FEL

A General Motors és egy amerikai műszaki egyetem hallgatói közösen építettek a vezető nélküli autók versenyére egy járművet. A fejlesztések során törekedtek arra, hogy a jármű városi körülmények között és terepen egyaránt megállja a helyét. A társaság a győzelmet követően megbízást kapott a technológia utcai autókba történő átültetésének kidolgozására. - F: jún. 20.
-- Számomra különösen izgalmas figyelni az olyan versenyeket (robot-fociverseny, önjáró autó, 24 órás programozás stb.), amelyek nem azonnal hoznak teljes értékű megoldásokat. Ahol a negatív tapasztalat is elismert és értékes. És ahol a jövő átütő alkalmazása bontakozik lassan ki. Ez a kísérletezés, a kockázatvállalás kultúrája, mely bizonyítottan versenyképességi tényező. Szemben a pénzszerzésre törekvéssel, amely rövid távon -- a pénz feléléséig -- jelenthet előnyt. Az előbbit még tanulgatnunk kell. (MG)
Hírforrás: Pénzcentrum, link



Az iskolások hanyagolták a költözködő könyvtárt FEL

Az energiatakarékosság jegyében a tótkomlósi J. G. Tajovsky Művelődési Központot ideiglenesen bezárta a képviselő-testület tavaly októberben. A könyvtár a városházára költözött. Napjainkban ismét régi helyén fogadja az intézmény az olvasókat. Miközben a könyvek egyre drágábbak, a kínálat viszont óriási. Ám a könyvbeszerzésre évről évre kevesebb pénz jut. Állománygyarapítás szempontjából 2006 volt a mélypont, 2007-ben némi javulás tapasztalható. Ez is kiderült az éves beszámolóból, amelyet Szathmári-Nagy Nikoletta ismertetett a képviselőkkel. A 16 éven aluli tótkomlósi olvasók ingyen vehetik igénybe a szolgáltatásokat, a 70 év felettiek szintén. - F: jún. 20.
Hírforrás: Békés Megyei H., link



Sikeresen pályázott a mikepércsi könyvtár -- polcot cserélnek, gépet vásárolnak FEL

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési Főosztálya által kiírt a Kistelepülések könyvtárainak megújítására című pályázatán 1.500.000 forintot nyert a Hunyadi János Közoktatási-Közművelődési Intézmény és Községi- Iskolai Könyvtár könyvtári intézményegysége. A Közkincs-térségi szintű programokra kiírt pályázatokat 305 millió forinttal támogatták, amely a hátrányos helyzetű térségek, települések és közösségek esélyegyenlőségét javítja, könyvtárfejlesztésekkel, művelődési házak megújításával, közös kulturális terek kialakításával. Erre a pályázatra 220 pályamunka érkezett be, ebből 147 kapott támogatást. Ebből a hatalmas összegből Mikepércs könyvtára 1.500.000 forintot nyert, melyet a könyvtár berendezéseinek felújítására, tárgyi, technikai eszközök beszerzésére fordítanak majd. Az Észak-Alföldi Régióban 13 könyvtár részesült kisebb-nagyobb összegben, és a Hajdú-Bihar megyei települések közül csak még egy település nyert ugyanolyan összeget mint Mikepércs, a többiek kevesebbet. A pályázati összegből a könyvtár polcainak lecserélését, új bútorok, technikai eszközök(számítógép) vásárlását tervezik. - F: jún. 22.
Hírforrás: HAON, link



Budapest nyert, itt lesz az innovációs központ FEL

Egyhangú döntéssel kerül ide az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Budapesten lesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye - így döntöttek szerdán Brüsszelben, egyhangúlag, az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei az MTI beszámolója szerint. - F: jún. 18.
Hírforrás: Napi, link



130 külföldi vállalat rendelkezik magyarországi K+F-fel FEL

Mintegy 130 olyan külföldi vállalat van, amely Magyarországon hozott létre k+f és innovációs egységeket. A betelepedés folyamatos, jelenleg is tíz k+f beruházási projektet kezel az ITD Hungary az egyedi kormánydöntésű (EKD) komplex -- adókedvezményekből, munkahely-teremtési és képzési támogatásból álló, egyablakos -- rendszerben. Ha ezek mindegyike megvalósul, az összberuházási érték 52 milliárd forint lesz, és várhatóan mintegy 1200 -- magasan kvalifikált, tudományos -- új munkahely jöhet létre. Magyarországon -- hagyományosan és az elmúlt időszak trendjei alapján is -- dominál az autóipari (Schefenacker, ZF, Bosch, Knorr-Bremse, Hankook), a szoftverfejlesztési (Siemens, SAP, Oracle, Lufthansa Systems) és az élettudományok (Servier, Synexus, Sanofi, Richter) területén megvalósuló k+f beruházások betelepülése. - F: Vg.hu, jún. 20., http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=228107
Sajnos azonban a finnekkel ellentétben Magyarországon a kutatás és fejlesztés (K+F) és a high-tech-export között csak kevés a kapcsolódás, mivel ezeknek az exporttermékeknek a döntő hányadát olyan külföldi vállalatok adják, amelyek kevés kutatás-fejlesztési ráfordítással járulnak hozzá a hazai K+F-kiadásokhoz. Valójában tehát csupán telephelyei vagyunk világszintű vállalatoknak, azok nem integrálódnak olyan mértékben a hazai kutatási és képzési szektorba, hogy gúzsba tudnánk kötni őket, vagy a kutatási eredmények nyomán kijelenthetnénk, hogy ízig-vérig magyar terméket gyártanak. - F: jún. 24.
Hírforrás: Fn.hu, link



Kolozsvár -- 70 ezer egyetemista látogatja az egyetemi könyvtárat FEL

A kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárat mintegy 70 ezer egyetemista látogatja, ezek közül 40 ezren a Babes-Bolyai Tudományegyetem diákjai. A látogatók nagy száma nem csupán az olvasótermi szolgáltatásoknak köszönhető, hanem a könyvtár állandó kiállításainak és rendezvényeinek is. A részletekről Kovács Eszter, a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár könyvtárosa számolt be a Paprika Rádiónak, aki elmondta, hogy a könyvtárnak három kiállítóterme van. - F: jún. 20.
Hírforrás: Erdély.ma, link



Sajószentpéter -- Egy Kicsi English Library FEL

'Egy Kicsi Angol Könyvtár' létrehozását tette lehetővé a Sajószentpéteri Központi Általános Iskola számára egy Amerikában élő tanárnő. Malacsina Rita a kezdeményező, aki Sajószentpéterről vándorolt ki 16 éve Amerikába. Ma már ő is tanárnőként dolgozik és az amerikai magániskolai osztályával és kislányával gyűjtött össze kevesebb mint másfél hónap alatt, szinte új angol nyelvű könyveket, a volt sajószentpéteri általános iskolája számára. A könyvek június 19-i átadásában részt vett Rita Amerikában született, élő és magyarul is kiválóan beszélő kislánya, Kicsi Floyd, valamint Vester Csaba is, akivel a könyvgyűjtés ötlete megszületett és ő koordinálta az USA-ból történő hazaszállítást. - F: jún. 23.
Hírforrás: BOON, link



Változhatnak a netcímek: bármi jöhet a pont után FEL

Az internet történetének legnagyobb szabású reformját indíthatja el a hétfőn kezdődött párizsi közgyűlésén az ICANN, az internetcímeket, domainvégződéseket felügyelő nemzetközi szervezet. A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű domain nevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés -- például .com, .org vagy egy országdomain, mint a .hu - szerepelhet. A három év alatt előkészített javaslat szerint 2009-től egészen hétköznapi szavak, helyiségnevek vagy éppen tulajdonnevek is állhatnak majd az eddigi végződések helyett (például .bank, .etterem, .budapest vagy .kossuthlajos). - Paszternák Ádám ajánlásával - F: jún. 24.
Hírforrás: Origo, link



Száműzték a Koestler-szobrot a könyvtárba FEL

... A parapszichológia iránt érdeklődő Arthur Koestler hagyatékából az edinburghi egyetemen létrehozott kutatási központban lévő szobrának eltávolítása egyébként nem pont úgy zajlott, mint az a magyar sajtóban olvasható - derült ki a HVG tudakozódása nyomán. Az ominózus életrajz után ugyan feminista csoportok követelték az író emlékének eltüntetését, ám a központ vezetői csak félig tettek eleget kérésüknek. Az intézmény csarnokából száműzték a szobrot, ám -- mint Caroline Watt egyetemi tanár elmondta -- egy kevésbé feltűnő helyen, a könyvtárban azóta is ott díszeleg. - F: jún. 19.
Hírforrás: Hvg.hu, link



Magyarországi HotSpot helyek listája -- és üzleti modellje FEL

A szolgáltatást néhol ingyenesen biztosítja a HotSpot üzemeltetője, máshol fizetni kell érte. Ehhez általában különböző időtartamú használatra jogosító kártyákat lehet vásárolni a helyszínen. A „kaparós” kártyákon található a felhasználónév és a jelszó. Létezik olyan megoldás is, hogy a felhasználó ingyenesen használhatja a netet, de közben egy reklámbanner fut a képernyő alján. Amennyiben ezt a reklámablakot bezárja, a szolgáltatás fizetőssé válik. - F: jún. 20.
Hírforrás: Prím, link



Gasztroblog-felhozatal a Goldenblogban FEL

A nevezések alapján összeállítottuk a gasztroblogok 72 blogos mezőnyét. Hagyományos blogversenyünk többi kategóriájába még szabad a jelölés. Hetvenkét különböző blogot indítottunk el gasztró kategóriánkban, a teljes lista linkekkel együtt megtalálható itt. A közönségzsűrizésre jelentkező nevezők közül a kisorsoltaknak hamarosan elküldünk egy linket, amire kattintva egy szavazófelületet kapnak, ahol egyszer szavazhatnak a szerintük öt legjobb blogra, jövő hét hétfő éjfélig. Ezzel egyidőben elküldjük a nevezéseket szakmai zsűrinknek is. - F: jún. 18.
Hírforrás: Goldenblog, link



Mennyit keres egy könyvelő? -- Szakmák könyve FEL

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul. 2005-ben az e foglalkozási körben dolgozók átlagosan havi 144 ezer forintot, átszámítva évi mintegy 7 ezer eurót keresA szolgáltatást néhol ingyenesen biztosítja a HotSpot üzemeltetője, máshol fizetni kell érte. Ehhez általában különböző időtartamú használatra jogosító kártyákat lehet vásárolni a helyszínen. A „kaparós” kártyákon található a felhasználónév és a jelszó. Létezik olyan megoldás is, hogy a felhasználó ingyenesen használhatja a netet, de közben egy reklámbanner fut a képernyő alján. Amennyiben ezt a reklámablakot bezárja, a szolgáltatás fizetőssé válik. - F: jún. 20.
2005-ben az e foglalkozási körben dolgozók átlagosan havi 144 ezer forintot, átszámítva évi mintegy 7 ezer eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, vagyis évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti felső mezőnybe tartoznak a könyvelők az irodai foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 6 ezer euró - egy főre jutó - átlagkeresettel szerepel. - F: jún. 17., 19.
Hírforrás: Prím, link Hvg.hu, link Fn.hu, link



Fölösleges áruk fóruma FEL

Legjobb ha egyszerűen elkerüljük a felesleges eszközöket, így több pénz marad a zsebünkben, és a lakásunkat is megóvjuk attól, hogy évek során kivénhedt, felesleges gépek lomtárává váljon Mi az, amit a környezettudatos vásárló biztosan nem ajándékoz családtagjainak? Nézzen körül a kerülendő termékek között a Felesleges Áruk Fóruma gyűjteményben! - F: jún. 19.
Hírforrás: Fn.hu, link Kukabúvár, link



Sok szótár egy programban FEL

Szótárprogram rengeteg van, de olyat csak egyet ismerünk, amelyik ingyenes, s több tucat bővíthető adatbázist tartalmaz. A JGL Szótár voltaképpen egy adatbázis-kezelő, amelyet úgy alakítottak ki, hogy elektronikus szótárakat vagy enciklopédiákat használhassunk vele. Amikor letöltjük a programot az internetről, kapunk vele 64 adatbázist is (!), köztük értelmező szótárt, férfi és női nevek gyűjteményét, dzsesszlexikont, körzetszám-gyűjteményt, vámtarifaszámokat, s persze a több tucat különféle szótárt. - F: jún.
Hírforrás: HVG, Háló, jún. link



Házikönyvtár-katalógus FEL

A Book Collector című program jó esetben maga tölti le a regények és kiadványok tartalmát, adatait és borítóját az ezzel foglalkozó weboldalakról (pl. amazon.com), de ezt 'manuálisan' is megtehetjük. A kötetek borítóval, a kiadási dátummal és más hasznos információval együtt szerepelnek az adatbázisban, s benne ugyanilyen szempontok szerint keresgélhetünk. - F: jún.
Hírforrás: HVG, Háló, link