Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008




KIT hírlevél: 2008. 05. 07. (19. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Skandináv könyvtárak merész újítása: élő, érdekes személyek 'kikölcsönzése' FEL

Skandináv könyvtárak egy, a maga nemében ritkaságszámba menő újítást vezettek be, bevallottan az előítéletek oldására: érdekes, 'eleven' emberek kikölcsönzése is lehetséges újabban az olvasóik számára. Svédország és Dánia néhány könyvtárában élő személyeket 'kölcsönöznek' ki könyvek módjára, ami máris roppant népszerű az olvasók körében. Dániában a módszer 2006-tól van elterjedőben, Malmőben 2006-2007 telétől. Itt azt remélik, hogy maga Viktória koronahercegnő is a kikölcsönözhető személyek listájára kerülhet (ez lehetségesnek tűnik, ugyanis Viktória fontolóra vette a dolgot). A személykölcsönzés egyébként ugyanúgy működik, mint a könyvek esetében, tehát ingyenes. Ráadásként a kölcsönző elfogyaszthat egy kávét térítésmentesen a könyvtár saját kávézójában, ha ott akar eltölteni egy órácskát az általa kölcsönbe vett személlyel.Az ötlet sokaknak mulatságosnak tűnhet, de mögötte nagyon is komoly ideológia rejlik. Dánia és Svédország multikulturális ország, ahol ma már több vallás is képviseltetve van. Ez a körülmény óhatatlanul is magában hordozza az előítéletek kialakulását. Nos, ezeket a nem kívánatos jelenségeket kívánja kezelni, eloszlatni az emberekben ez a merőben új könyvtári szolgáltatás. Egyébként a Svéd Könyvtárosok Egyesületének szóvivője melegen ajánlja a módszert a többi könyvtárnak is Svédországban, hiszen a könyvtárak feladata az ismeretek széles körű terjesztése az állampolgárok körében. E nemes törekvésben jó ötlet az élő személyekkel való közvetlen találkozás a könyvtár biztonságos környezetében, még ha csak egy 'kölcsönzés' erejéig is. Ref.: Kránitz Lné - F:
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1., link



Az integrált könyvtári rendszerek cseréje -- új szempontokkal FEL

Könyvtári 'rendszerváltási' (ún. migrációs) hullámokra körülbelül tízévenként sor kerül. A most zajló folyamat eltér a korábbiaktól: a forgalmazóval elégedetlen könyvtárak váltanak, vagy a nyílt forrású integrált rendszereket alkalmazók közösségéhez csatlakoznak, illetve nem egy következő generációjú szoftverre térnek át, hanem a meglévő integrált rendszerhez új használói front-end komponenst vásárolnak. Számolni kell azzal is, hogy a használói közösség nem szívesen fogadja a változásokat, amelyek egyébként csak igen csekély javulást hoznak a szolgáltatásokban. A legfontosabb szempont feltehetőleg jelenleg az, hogy a forgalmazóra hosszú időn át lehessen számítani, ezért nagyon gyakran a már meglévő forgalmazó migrációs folyamatát követik a könyvtárak. Ref.: Hegyközi I.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2008/1., link



A reklámozóknak már jók a blogok -- a könyvtári szervezetek még gondolkodnak FEL

Néhány éve a blogok és a közösségi oldalak reklámfelületei eladhatatlanok voltak Magyarországon, mostanra pedig mindkettőre rátaláltak a hirdetők -- illusztrálták a BrandFestival Digital előadói a közösségi marketing lehetőségeiben bekövetett változásokat. Az első hazai blogok és blogszolgáltatók indulásakor eladhatatlanok voltak a hirdetési felületek: a bloggereknek sem a közönségükről, sem az elérési mutatókról nem volt fogalmuk -- idézte fel a hőskort Dobó Mátyás, a Blogter tartalomfejlesztési igazgatója. Mint mondta:
azóta javult a helyzet: a cégek egyrészt blogokat indítanak, másrészt már létező blogokon reklámoznak. Példaképp az első magyar blogok egyikét, a Plastikot hozta fel, amelynek működtetője nemrég hónapokra előre eladta az összes reklámfelületét. - F: ápr. 29.
-- A hazai könyvtárat blogjai között nézelődve ordít, hogy a hagyományosan magasabb hierarchiaszinten lévő szervezetek mennyire nem élnek a blogok lehetőségeivel. Sőt, konferenciákon még negligáló hangok is előfordulnak. Az üzleti világ azonban igyekszik kihasználni e felületeket, s nyilván nem tenné, ha a blogok forgalma és véleményformáló ereje ezt nem indokolná. Az a jelenség pedig, hogy a perifériáról induló, a régi centrum által kifogásolt vagy lesajnált orgánum (vagy -típus) veszi át lassan a korábbiak helyét és szerepét, válik meghatározó erővé, nem új. Egyebek mellett a Nyugat is így indult 100 éve.
De magát az internetet is sokan lesajnálták 10 éve. (MG)
Hírforrás: Kreatív Online, link



200 millió közelében a bloggerek száma -- Magyarország a lista végén FEL

Világszerte 184 millióan indítottak már blogot. Magyarországon kivételesen alacsony, alig nyolcszázaléknyi a blogger az aktív internetezők között. A felmérésében 29 országból összesen 17 ezer internetező vett részt. A bloggerek aránya alapján összeállított lista végén három kelet-európai ország áll. Románia
21,3 százalékkal a 27. helyre került, Csehország a 18,2 százalékkal 28., az utolsó pedig Magyarország 7,8 százalékkal. - F: ápr. 30.
Hírforrás: Prím Online, link



Egységben a tudás Pécsen -- interjú dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnessel FEL

Az Európa Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódó négy kulcsprojekt közül, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont közel 13 000 m2-en szolgálja majd integráltan a város és régió lakosságát, köztük a pécsi egyetemistákat is.
A mai PEAC-pálya helyére épülő korszerű épületegyüttesben több funkció kap majd helyet, amiről dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, a PTE Központi Könyvtárának főigazgatója, a projekt Könyvtárszakmai Irányító Testületének vezetője adott
interjút: A ház egyszerre lesz közösségformáló hely, információs, szolgáltatási és kutatóközpont. Az integrálódó könyvtárak tudományos (mindenekelőtt társadalom-, és bölcsészettudományi gyűjteményei alkalmasak lesznek arra, hogy az egyetemen folyó oktatás és kutatás, az egyetemi oktatók és kutatók, egyetemi hallgatók, valamint a tudományos szakirodalom iránt érdeklődő szélesebb közönség számára magas színvonalú (hagyományos és elektronikus) szakirodalmat szolgáltassanak. A tudásközpont másik szakmai pillére az, hogy egy olyan regionális tudásközvetítő, oktató és művelő tér szülessen, amely hasznosítja a PTE oktatási és kutatási tevékenységét. Ma is számos olyan képzésünk van, amely könnyen összekapcsolható a regionális tudásszolgáltatás gondolatával, feladatával, a Hallgatói Szolgáltató Iroda elhelyezésével nagy diák-jelenlétre számítunk, hisz a tudásközpont egyik fő célközönségének éppen őket tartjuk.
Végül a PTE-n található kutatóközpontok, tudományos műhelyek fognak a házba beköltözni, amelyek készek arra, hogy tevékenységük eredményeit ne csak a szűkebb szakmának, hanem a szélesebb közönségnek, az érdeklődő lakosságnak is közvetítsék, az ismeretterjesztés legnemesebb céljait felvállalva. - F: Pécsi Tudományegyetem hírlapja, ápr.
Hírforrás: Pécsi Tudományegyetem hírlapja, link



Tudás és hálózat -- interjú Bőgel Györggyel FEL

Vajon mit ér és mennyit lehet fizetni egy hat oldalas Word anyagért? -- szögezte nekem a kérdést egy tudásmenedzsment kutató, aki könyvkiadót is vezet.
Attól függ! -- vágtam rá, amit Halassy Bélától tanultam adatbázis-tervező kurzusokon. Ha titkos recept (pl: Unicum) van benne akkor nagyon sokat, ha a krumplipaprikás receptje, akkor nem sokat -- igyekeztem magyarázni.
Tényleg -- mit ér a tudás ha nyelvbe, jelekbe bújtatott, azaz kodifikált? Többek között erről beszélgetünk Dr Bőgel Györggyel, a CEU -- Business School professzorával: A kormánynak az a feladata, hogy a 'nemzeti tudás' menedzsmentjéről gondoskodjon, vagyis arról, hogy a közös tudáskincs gyarapodjon, fejlődjön, hozzáférhető legyen. Ebben a tekintetben rengeteg teendő lenne itthon -- gondoljunk csak az oktatási rendszerre, az egyetemekre, a könyvtárakra, a közszolgálati televíziózásra, a közösségi tartalmak fejlesztésére, a nagy archívumok digitalizálására. Vannak jó kezdeményezések és eredmények is, de a haladás sokkal gyorsabb is lehetne. Csak egy példa: barangoljunk egy kicsit néhány hazai egyetem honlapján. Melyiknél érezzük, hogy 'sugárzik belőle a tudás'? Az egyetemeinkről egyre inkább piaci szereplőkként gondolkodunk. Segíti ez a tudásmegosztást? - F: ápr. 28.
Hírforrás: Menedzsment Fórum, link



A társadalom fele nettelen -- Mutasd mit böngészel és megmondom ki vagy FEL

A magyar társadalomnak csak negyede aktív internetező, a többség pedig reménytelenül leszakadt. Azok viszont, akik neteznek, egyre jobban megismerhetők és elérhetők, például a keresőkön át -- derült ki a BrandFestival Digital (BFD) első előadásaiból. Molnár Szilárd, a BME-ITTK Digitális megosztottság kutatóműhelyének vezetője szerint Magyarországon több fontos mutatóban az utóbbi években sem csökkent a netes megosztottság: a 20-25 százaléknyi aktív netező és az 55-60 százaléknyi reménytelenül nettelen polgár mellett csak egy maroknyi meggyőzhető érdeklődő akad. A digitális eszközök eközben a felnövő generáció fontos szocializációs eszközeivé váltak: a net és a kütyük azt jelentik mint egykor az új alföldi papucs és a szűk farmer -- deklarálta Molnár Szilárd. Mekkora az internetes médiumok keresztolvasottsága? Ezt is mérte a Szonda-Ipsos és a Gemius közös kutatása -- mondta Kovács Márton, a felmérés vezetője. Az eredmények szerint az Index-portfólió nagyjából ugyanazt a közönséget vonzza, míg az Origo és a Sanoma oldalai jobban szórnak és nagyobb célcsoportot fednek le -- számolt be a konferencián elhangzottakról a Kreatív Online. - F: ápr. 30.
Hírforrás: Napi Online, link



Hátramenetben a magyarországi információs társadalom FEL

Amennyiben az április eleji T/5395. számú törvényjavaslatot elfogadják, kulturális adó néven újabb bevételi forrásra tenne szert az állam. Az internet- és WAP használatot, a multimédiás üzenet forgalmat (MMS) egyenként 0,8%-os adóteherrel sújtanák. A szórakoztatóelektronikai és híradástechnikai forgalmazók termékei után pedig 1-1% adóterhet rónának fel. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a digitális fényképezők, a mobil- és vezetékes telefonkészülékek, a videó kamerák, a discmanek. Ennél is nagyobb, 2%-os adót kellene fizetni bizonyos adatrögzítő és adattároló eszközökért. Ebbe a csoportba tartoznak például a memóriakártyák is. A DVD lemezekért 3%-os adót szednének be. - F: ápr. 29.,
Hírforrás: itport.hu, link



Apadó források -- Ősnyomtatványokat adnak ki újra FEL

Az oroszországi Nyizsnyij Novgorod-i könyvtárból Sárospatakra visszakerült ősnyomtatványok hasonmás kiadása megkezdődött, de a költséges munka folytatásához anyagi forrásra van szükség -- hangsúlyozta Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója az MTI-nek kedden. A főigazgató elmondta, hogy a 2006-ban Magyarországra visszakerült felbecsülhetetlen értékű kötetek közül eddig két unikális műnek készítették el a tanulmánnyal kiegészített faximile kiadását. Ismertetése szerint a hasonmás kiadványokra többek között azért van szükség, mert a 146, hosszas diplomáciai huzavona után hazatért kötetben található mintegy ezer műhöz a szakértők és a közönség sem tud más módon hozzájutni. Felidézte, hogy az elmúlt években az OSZK több céggel együttműködve Balassi Bálint Beteg lelkeknek való füves kertecske című, 1582-ben Krakkóban nyomtatott művét, illetve Thomas Fremperger 1500 körüli munkáját, a Jézus Krisztus tunikája átvitelének története című írást adták ki. - F: ápr. 30.
Hírforrás: HírExtra, link



2009-ben nyelvemlék-kiálítás lesz az OSZK-ban FEL

2009-ben a Magyar Nyelv Éve alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár kiállítást rendez 'A magyar nyelvet írni kezdik ...' címmel, ahol legelső szórványemlékeinktől kezdve a Halotti Beszédet tartalmazó kódexen át az első, teljesen magyarul írott könyvig (a Jókai-kódexig) vagy a Huszita Bibliáig sok kódexünk látható majd korabeli tárgyak kíséretében. Így például a Margit-legenda mellett szent királylányunk vezeklőövét is megcsodálhatjuk majd. Ezen a kiállításon kerül sor az Érdy-kódek hálózati kiadásának interaktív bemutatójára is, vagyis a látogatók is kipróbálhatják majd a virtuális kódexforgatást. - F: ápr. 30.,
Hírforrás: Hírextra.hu, link



Erdély -- Nevet kapott a zabolai könyvtár FEL

Bensőséges ünnep keretében május 3-án Zabolán Fejér Miklós magyartanárról nevezték el a községi könyvtárat. Kiss Jenő, a megyei könyvtár igazgatója felvázolta a könyvtárak jelenlegi, informatív szerepét, majd a család nevében Szász Fejér Gyöngyvér szólt az egybegyűltekhez. Unokája, Szász-Fejér István portrét nyújtott át a könyvtárnak, melyet Abodi Nagy Béla készített szovjet lágerben. Az intézmény tárlójában Fejér Miklós életét és szakmai munkásságát bemutató dokumentumok is láthatók. Az ünnepség végén dédunokái rövid műsorral léptek fel, majd a jelenlévők leleplezték a Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész által készített domborművet. - F: máj. 5.
Hírforrás: erdely.ma, link



Hangos könyvek a győri könyvtárban FEL

Hétfőtől hangoskönyvek is kölcsönözhetőek a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár médiatárában. Az új szolgáltatás jelentős mértékben megkönnyíti az könyvszerető látássérültek lehetőségeit, hogy szépirodalomhoz jussanak, de a hangoskönyvek azoknak is segítséget nyújtanak, akik olvasási problémákkal küzdenek. A látogatók mintegy 150 hangoskönyv közül választhatnak, a gyűjteményben Szabó Magda, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Lázár Ervin, Vörösmarty Mihály, Márai Sándor, külföldi szerzők közül említésképpen Dickens, Durrell, Maupassant, Vonnegut művei is megtalálhatóak. - F: máj. 6.
Hírforrás: Győr-Online, link



Ingyenes internetoktatás Somogyban is FEL

A fővárosban kezdődött, majd ezt követően meghatározott program szerint minden megyébe eljut, és ebben az évben összesen több tízezer embernek kínál ingyenes internetoktatást a T-Online szervezésű Telekom Internetakadémia. A piacvezető internetszolgáltató 2008. márciusában útjára indított programjának keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a világháló előnyeivel és a net világának alapfogalmaival. Május 13. és 16. között több Somogy megyei helyszínen találkozhatnak a tanulni vágyók az Internetakadémia oktatásaival. - F: ápr. 28.
Hírforrás: Somma.hu, link



Tökéletesíti képkeresőjét a Google FEL

A Google szakemberei egy vadonatúj keresőeljárást dolgoztak ki, amely a képkereséseknél előforduló téves, irreleváns találatok nagy részét kiszűri és megbízhatóvá teszi a szolgáltatást. A VisualRank névre keresztelt eljárást a Pekingben megrendezett World Wide Web Conference alatt ismertették. A 'PageRank for Product Image Search' című dokumentum egy olyan megoldást mutat be, amely egy új ötlettel gazdagítja a képkereső szolgáltatásokat, kiszűrve a most még nagyon gyakori téves találatok mintegy 80 százalékát. Ezzel nagymértékben javíthatják 'a világ legnagyobb képkeresőjének' (értsd: Google Images Search) megbízhatóságát. - F: ápr. 30.
Hírforrás: Sg.hu, link



Offline alkalmazások felé kacsingat a Google FEL

A keresőcég nem elégszik meg a kizárólag interneten használható online szoftverek terjesztésével, ezeket ugyanis hagyományos, offline üzemmóddal egészíti ki. Ezúttal a táblázatok és prezentációk bemutatását oldották meg. A friss fejleményekről Andrew Chang marketingmenedzser számolt be a Google Docs oldalán megjelenő blogban. Elárulta, hogy újabb két alkalmazás vált elérhetővé a csomagból internetelérés nélkül, ezek pedig a táblázatkezelő és a PowerPoint mintájára készült prezentációkezelő. Ezzel tovább éleznék a versenyt a fizetős ajánlatokkal, elsősorban a Microsoft által fejlesztett Office csomaggal szemben, ám ebben nem mindenki jósol számukra nagy esélyeket. - F: ápr. 27.
Hírforrás: Sg.hu, link



Tudni akarják a minisztériumok, hogy milyen tudás van FEL

Hatékonyabb személyzeti munkát várnak a minisztériumok, ha egyszer egységes információs rendszer egyetlen hatalmas adatbázisából lehet majd keresgélni a központi közigazgatásban dolgozók munkaügyi adatait, köztük a teljesítményükkel, képzésükkel kapcsolatos információkat. Húszéves lemaradásban van a magyar közigazgatás a nyugat-európai országokéhoz képest -- mondta alig egy éve Szetey Gábor, a kormányzat azóta távozott személyügyi államtitkára. Többek között azért, mert jelenleg a minisztériumok egymástól elkülönült rendszerekben kezelik a munkaügyi adminisztrációt, az egyes tárcák még az azonos feladatok esetében is eltérő nyilvántartásokkal dolgoznak. 'Mivel a minisztériumokban az adminisztratív munka dominál, az egységes adatbázis hiánya növeli az időráfordítást, csökkenti a hatékonyságot' -- magyarázta a hvg.hu-nak Kisfaludy Zoltán szakállamtitkár. - F: ápr. 29.
Hírforrás: HVG.hu, link



Egészségesen fejlődik az európai e-egészségügy FEL

Az Európai Unió tagországaiban egyre több rendelőt látnak el széles sávú internetkapcsolattal. Magyarország itt elmarad ugyan az uniós átlagtól, de legalább minden rendelőben van számítógép. Az Európai Bizottság jelentése kiemeli, hogy bizonyos területek a jövőben koncentrált figyelmet igényelnek majd –- ezek azok a praktizálási menetet a számítógép segítségével leegyszerűsítő procedúrák, melyeket a legkevesebben használnak a régióban. Ilyen például az e-rendelés (az orvosok 6 százaléka alkalmazza), vagy a speciális diagnosztikai eszközparkot igénylő távoli orvosi felügyelet (ezt csak Izlandon, Hollandiában és Svédországban használják elenyésző százalékban). 'Az európai e-egészségügyi szektor lassacskán teljesen felismeri a széles sávú kapcsolatok nyújtotta előnyöket. Ez a diagnózis megmutatja számunkra, hogy itt az ideje még szélesebb körben használatba állítani ezeket az elektronikus szolgáltatásokat az egészségügyben, hiszen ezek rendkívüli előnyökkel járnak az európai páciensek számára' -- értékelte a jelentésben írtakat Viviane Reding információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos. - F: ápr. 28.
Hírforrás: IT Café, link



Kubai blogger a 100 legbefolyásosabb személyiség között FEL

Egy kubai blogger is felkerült azokat a médiasztárokat, politikusokat, művészeket, tudósokat és vallási vezetőket magában foglaló százas listára, amelyet minden évben az amerikai Time magazin állít össze a világ legbefolyásosabb száz személyiségéről. A 32 éves hölggyel, Yoani Sanchezzel a France Info francia hírrádió Havannában készített interjút. 'Tényleg meglepődtem. A nevem Vlagyimir Putyin és a dalai láma között! ... Pedig én csak egy hétköznapi ember vagyok, aki a mindennapjairól beszél. Valószínűleg ettől sikeres a blogom ...' A kubaiak többségéhez hasonlóan Yoaninek nincs otthon internet hozzáférése, ezért mindennap külön akciótervet kell kidolgoznia ahhoz, hogy fel tudja tenni mondandóját a világhálóra. 'Havannában csak két olyan internetkávézó van, ahova kubaiak is bemehetnek. A számítógépek nagyon lassúak és mindig óriási a sor. Ezért inkább belógok a hotelekbe, és ott használom a netet. Néhány perc alatt felteszem a szöveget, majd gyorsan elmegyek' -- mesélte a francia rádióban a blogger. Yoani Sanchez szerint nagyon sok kubainak sikerül már kijátszania a korlátokat és a fiatalok rendszeresen interneteznek. A feketepiacon jutnak hozzá jelszóhoz, majd hajnalban tudnak 'kalózkodni' hivatalok vagy külföldiek által fenntartott internetes vonalakon. - F: máj. 5.
Hírforrás: SG.hu, link



Harmincéves a spam FEL

Harmincadik éve keseríti az emailezők életét a spam. Az első kéretlen, marketingcélú levelet 1978. május 3-án a DEC komputergyártó küldte el 400 postaládába. Az üzenet az internet elődjének tekinthető Arpanet nevű számítógépes hálózat felhasználóit érte el, akik nem értékelték a történelmi eseményt: a DEC számos rosszalló megjegyzést kapott. A világelsőt Gary Thuerk küldte szét az amerikai nyugati parton lakóknak, akiket egy termékbemutatóra invitált. Spamja olyan 'sikeres' volt, hogy felkeltette a védelmi minisztérium figyelmét is, amely kihallgatta Thuerk főnökét. Ma a szolgáltatók szerint naponta mintegy 100 milliárd emailt kapnak a felhasználók, ezeknek 80-85 százalékát teszik ki a kéretlen levelek. Ezt a hihetetlen mennyiségű internetszemetet általában vírusokkal manipulált otthoni számítógépek továbbítják - anélkül, hogy a tulajdonosuknak a legcsekélyebb fogalma is volna erről. - F: máj. 5.
Hírforrás: itmania.hu, link



Microsoft PC időseknek FEL

A Microsoft képviselői bejelentették, hogy belekezdtek egy kifejezetten az idősek igényeinek megfelelő számítógép kifejlesztésébe. A redmondi konszern brit részlege egy speciális PC-vel akarja megkönnyíteni a korosodó emberek mindennapjait. A vállalatot két angliai segélyszervezet is támogatja a munkálatokban. A Microsoft elsősorban egy felhasználóbarát kezelőfelületet akar megalkotni, hogy azon könnyen eligazodjanak az idős emberek, továbbá olyan hasznos szoftvereket is fel akarnak telepíteni a számítógépre, mint a gyógyszerek szedését ellenőrző program vagy az egyszerű fotókezelő alkalmazás. Előreláthatólag egy éven belül befejeződnek a fejlesztési munkálatok, ezt követően pedig ezer háztartásba juttatnak el ilyen speciális, időseknek szánt PC-ket. Ha a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, akkor további tízezer embert vonnak be a projektbe. - F: máj. 3.
Hírforrás: PrimOnline, link



Vallási hírek nem hívőknek FEL

Világi Figyelő néven olyan új tematikus hírportál indult útjára a közelmúltban, amely nem vallásos emberek számára szolgál világnézeti témájú hírekkel. Amint Sipos Péter főszerkesztő az MTI munkatársának elmondta, a hírügynökség erkölcsi, világnézeti, társadalmi, kulturális, tudományos témákkal kíván foglalkozni olyan olvasók számára, akik magukat ateistának, humanistának vallják. Úgy vélik, hogy erre igény van, hiszen Magyarországon a felmérések szerint az emberek 25 százaléka nem vallásos (Medián, 2004) és további több mint 50 százaléka 'a maga módján vallásos', vagyis nem azonosul semmilyen egyház tanítási és szokásrendszerével. A rövidítve csak ViFi névvel jelölt tematikus hírügynökség tehát kifejezetten a nem hívők számára akar szolgálni különböző eseményekről és jelenségekről szóló írásokkal. A fiatalok körében a magukat vallásosnak nem tekintők aránya 37 százalék -- idézi a Mobilitás Ifjúsági Iroda 2004-es felmérését az induló hírportál főszerkesztője, Ezért hiánypótlónak érzi szolgáltatását a nonprofit, politikai pártokhoz nem kötődő hírportál. A nem vallásos emberek számára olyan témákat taglalnak majd, mint a világi erkölcs, az állam és az egyház szétválasztása, a világi életfilozófiák hagyományai és kultúrája, a vallások modernizációja, a hívők aránya Magyarországon és a világban -- tette hozzá a főszerkesztő. A vifi URL-je: http://www.vifi.hu/ - F: máj. 1.
Hírforrás: PrimOnline, link link



Könyvből tanítják a munkahelyi esélyegyenlőséget FEL

A társadalmi nemi szempontokat vázolja fel a Nemre való tekintettel című kézikönyv, amelyet tegnap mutatott be az EQUAL Közösségi Kezdeményezés. A kiadvány betekintést nyújt a téma elméleti, történelmi és jogi hátterébe, így ad támpontokat a politikai és a gazdasági vezetőknek a munkahelyi esélyegyenlőség megteremtésére. - F: ápr. 23.
Hírforrás: Fn.hu, link



Magyar biztonsági blog indult FEL

Információbiztonsági blogot indított hazánk és a világ egyik legismertebb adatmentő cége, a Kürt. A Kürt Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. által létrehozott Biztonság-blog.hu az üzleti és IT területen dolgozó szakembereket, valamint az információbiztonság iránt érdeklődő közönséget célozza meg olvasmányos, színes írásaival. Legfőbb célja a tájékoztatás és az oktatás mellett az, hogy a biztonság területén jártas szakértőket folyamatosan ellássa friss és szakmailag megalapozott információval. - F: ápr. 22.
Hírforrás: Terminál, link



Bibliakiállítás nyílt Kalocsán -- szept. 25-ig látogatható FEL

A kalocsai érseki palota Patachich-termében elhelyezett tárlatot Juliusz Janusz apostoli nuncius és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitotta meg április 25-én. A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár páratlanul gazdag kódexekben és a könyvkiadás első évtizedeiből származó ősnyomtatványokban. A 15 ezer kötetes gyűjtemény közel ezer szentíráskiadást is őriz. A Biblia évére rendezett kalocsai kiállításon ebből a gazdag anyagból több mint száz ritka példány látható. A kiállítás, amelyet művészi metszetekkel díszített képes bibliák, ritka bibliai térképek, különleges méretű kiadások látványa gazdagít, április 26. és szeptember 25. között keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között csoportosan, tárlatvezetéssel tekinthető meg. - F: ápr. 28.
Hírforrás: Magyar Kurír, link



Csengey Dénes könyvtár Budapesten -- a jobbos irodalom dokumentumaiból FEL

Csengey Dénesről, a tizenhét éve elhunyt íróról, MDF-es politikusról elnevezett könyvtárat alapított Budapest belvárosában a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A hétfő esti megnyitón részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az MDF egykori alapítója, Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Kiszely István antropológus, az ősszel induló Attila király népfőiskola főigazgatója. Lezsák Sándor a megnyitó kapcsán az MTI-nek azt mondta, hogy olyan jelentős eseményről van szó, amelyet össze lehet kötni Csengey Dénes (1953-1991) április 8-i születésnapjával. Vona Gábor, a Jobbik elnöke úgy nyilatkozott, hogy jelen pillanatban ezer kötet a könyvtár állománya, s ezt felajánlásokból kapták. A könyvtár létrehozását több szervezet és közalapítvány is támogatta. - F: ápr. 8.
Hírforrás: Pécsi Újság, link



Végre! Gyorsul a .hu regisztrációs folyamata FEL

Vége a várakozásnak! A .hu domain nevek nyilvántartását és felügyeletét ellátó szervezet, az Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesülete (ISZT) az elmúlt napokban több változást is bejelentett, amely a hazai domain regisztrációs rendszert érinti. A bejegyezni kívánt .hu domain nevek az un. kéthetes várólistán jelennek meg. Az ISZT az eddigiekben a listát naponta két alkalommal frissítette: délben és éjfélkor. Egy fejlesztésnek köszönhetően a jövőben már óránként frissül a várólista. A változásnak köszönhetően a bejegyezni kívánt domain nevekről hamarabb juthatunk információkhoz. - F: ápr. 30.
Hírforrás: domainabc.hu, link