Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      



KIT hírlevél: 2008. 04. 09. (15. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

A digitalizálható információs termékek értéke a nullához tart... FEL

'Ha az információs termékek -- amelyek digitalizálhatók -- életciklusát végigkövetjük, láthatóvá válik, hogy ezeknek az ára előbb vagy utóbb a nullához tart' -- fejtette ki a hvg.hu-nak Kis Gergely, a Corvinus Egyetem E-business Kutatóközpontjának tanársegédje. 'Egy információs termék előállítása jellemzően magas állandó költséggel, de -- közgazdasági szakszóval -- alacsony határköltséggel jár. Vagyis az információs termék első példányának előállítása jelentős összegbe kerül, a további példányok előállításának vagy újraelőállításának -- úgynevezett változó -- költsége viszont elhanyagolható, a nullához tart. A skálázhatóság által a kezdeti költségeket a felhasználói hálózaton szétterítve a fajlagos költségek igen alacsonyra szoríthatóak. Ezt a folyamatot csak katalizálja az informatikai eszközök és költségek folyamatos csökkenése. - F: Nullaforintos üzleti modellek : Tényleg létezik olyan, hogy ingyen ebéd? - F: ápr. 4.
Hírforrás: Hvg.hu, link



75-80% továbbra sem akar a használók felé fordulni FEL

A nagy szervezetek 75-80%-a továbbra sem érti, mi az, hogy ügyfélorientáció -- mondja a Gartner elnökhelyettese --, és máig azt kérdezik: 'mit tehetek az ügyfélért' és hogy 'mi tudjuk azt a legjobban'. A korábbi időben az ügyfélszolgálat külön részleg volt, amit panasz esetén vagy számlaügyekben hívtak. Ma sokkal inkább szervezeti stratégiává válik, és az együttműködés valamint a közösség menedzselése a legfontosabb tevékenysége. - F: jan. 9.
Hírforrás: Destination CRM, link



Tömegesen mehetnek csődbe a hazai [könyvtárakat is fenntartó] települések FEL

Két-három év múlva komoly pénzügyi problémákat okozhat, hogy akkoriban lejár a nyakló nélkül felvett hitelek, kibocsátott kötvények törlesztésének türelmi ideje. A csődhelyzetbe került önkormányzatok közös jellemzője, hogy szervezeti-működési hiányosságokkal küszködtek, hiányzott a belső ellenőrzés, illetve a képviselő-testület felelős gondolkodása vagy a jegyzői ellenőrzés -- olvasható az Ige Kft. Önkormányzati adósságrendezések oknyomozása című tanulmányában. Ritka az olyan önkormányzat, ahol a csődeljárás során az önkormányzati működést racionalizálták vagy a hiányzó pénzt adóemeléssel teremtették volna elő. - F: ápr. 3.
Hírforrás: Napi.hu, link



Magyarország megint első lett valamiben -- Pataki Márta nyilatkozata FEL

A Wikimedia Alapítvány közleménye: a 250 nyelvű online wikipedia lexikonban megszületett a 10 milliomodik szócikk: a magyar wikipédiában Nicholas Hilliard festőről 2007. március 27-én, Pataki Márta által. -- Azért mentem egyetemre, hogy alkossak is. Írtam cikkeket, könyveket, doktori disszertációt sajtótörténetről, könyveket nyomdatörténetről, dualizmus korabeli gazdaságtörténetről, szegedi népi építészetről. Ez teljesen önzetlen munka, de általa sokat lehet tenni mind a természettudományos, mind a humán művelődés anyagának közkincsé tételében. Adminisztrátorok őrködnek a copyright betartásán, s rendkívül segítőkészek. Jelenleg Pilise Gábor pécsi geográfia szakos hallgató a mentorom. A mentorálás szervezett szisztéma a wikipédiában, főleg a 'wikicsecsemők' első lépéseinek támogatására. A lexikoncikkek írásához nagy műveltség, nyelvtudás, a források lelkiismeretes felkutatása és jó számítógép, jártasság az internet világában és sok szabad idő szükséges, de ne felejtsük el, hogy műveltségünket folyton gyarapíthatjuk és számítógépes ismereteinket is fejleszthetjük. Jelenleg a wikipédia magyar változatának 91571 szócikke van, sok munkáskézre lenne szükség, hogy a lexikon gyorsabban gyarapodjon. -- F: Pataki Márta
Hírforrás: link Prím, link



Térítésmentes beiratkozás Balatonfüreden -- vonzó lesz-e az ingyenesség? FEL

A városi könyvtár április 1-jétől eltörölte a beiratkozási díjat, a könyvek és folyóiratok ingyen kölcsönözhetők. A városi bibliotékák között egyedülálló kezdeményezés a polgármester ötlete volt. Bóka István polgármester kezdeményezte a díjak eltörlését, mondván, miközben az olvasás fontosságáról beszélünk, a felnőttek és a gyerekek is egyaránt egyre kevesebbet olvasnak. -- Tegyük hozzáférhetőbbé a betűket, ez volt a szempont. Sokat remélünk ettől a változástól. Ez lesz a jövő, hiszen a kistelepüléseken már most sem kérnek a beiratkozásért pénzt, egyre többen ismerik fel, valamit tenni kell az olvasásért. -- A könyvtár többi szolgáltatásáért, a cd-, dvd-kölcsönzésért, az internethasználatért továbbra is fizetni kell -- válaszolta kérdésünkre a könyvtár igazgatója, aki hozzátette, a késedelmi díjakat továbbra is kiróják. Az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy az így kiesett 600-700 ezer forintos évi bevételt kompenzálja -- jegyezte meg Sárköziné Sárovits Hajnalka igazgató. - F: ápr. 3.
Hírforrás: Napló Online, link



Olvasásösztönzés -- 2.0 alapon FEL

Ápr. 5-én, a HUNRA, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekciója és az OPKM közös konferenciáján az egyik legérdekesebb előadás Cs. Bogyó Katalintól hangzott el, aki iskolai könyvtárosként a használókat módszeresen bevonó web 2.0 eszközök iskolai könyvtári felhasználásáról, gyakorlati alkalmazásáról beszélt. Az általa szerkesztett blog http://jugyu-gyakkonyvtar.klog.hu példáján keresztül mutatta be a kvízek, pályázatok, könyvajánlók, vagy éppen A hét idézete, A hónap szerzője eszközeit. (MG)
Hírforrás:



Egy éves a Könyvtári Intézet portálja -- input-adatokkal FEL

Áprilistól áprilisig 160 ezer látogatója volt, (66 ezer egyedi). Leggyakrabban a fölöspéldányokat, az akkreditált képzéseket, és a pályázati figyelőt keresték. A KI friss hírlevélből 51, a Fölöspéldányból 100, a Pályázati Figyelőből 24, a Szakkönyvtári Hírlevélből 1 pld jelent meg -- átlagosan 116 megrendelő számára.
Az adatbázisba 315 hír, 3741 tartalmi rekord, 306 letöltés, 158 link került. - F: ápr. 6.
-- Az input-adatok mellett minőségre, használói elégedettségre utaló adatokra feltehetően még érdemes várni. (MG)
Hírforrás: Ki-l levelezőlista



Marketing és kommunikáció: időnyerés, vagy -veszteség? FEL

Az ADBS egészségügyi könyvtári szekciójának vitafóruma azt vizsgálta, mennyire elterjedt a könyvtári marketing, milyen a hozzáállás, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a bevezetése és használata.
A könyvtárvezetés haszna:
1. biztosítja a szolgáltatás fenntartását, 'indokolja' a munkaviszonyt és a fizetést
2. bizonyítja a szakmai rátermettséget a hierarchiával szemben
3. az elért eredmények / megállapítások segítenek a döntéshozatalban.
A könyvtárhasználók haszna:
1. megelégedettsége nő, a könyvtár közel kerül az olvasókhoz, jobb a kommunikáció
2. valós jelenlét és láthatóság a könyvtárnak,
3. lehetőség a szolgáltatások bemutatására,
4. lehetőség a 'kiegészítő szolgáltatások' felkutatására, foglalkozhat az egyéni speciális kérdésekkel,
5. jobban érvényesül az egyéni imázs.
Az emberi tényezőből, munkatársaktól eredő hátrány:
1. egyéni idő- és munkaerő-ráfordítás a feladatok megvalósítása,
2. bizalomhiány, vagy eltérő nézetek miatt a munkatársak is fékezhetik,
3. a szervezeti kultúra is fékezhet: 'nem szeretem magamat előtérbe helyezni', vagy 'szerintem marketingre nincs szükség'; a marketinget kereskedelmi tevékenységnek tüntetik fel, és ezért sokszor negatív, sőt, manipulatív tevékenységnek tartják; megszokásból minden használót ugyanúgy kezelnek a könyvtárban, s túlterheltségre hivatkozva elvárják, hogy a használó jöjjön a könyvtárba,
4. a marketing összetett tevékenységnek tűnik, s főleg nagy könyvtárban nehéz kiválasztani, mely tevékenységhez használják fel; komoly elhatározás szükséges,
5. hiányzik a marketing- és a kapcsolódó kommunikációs ismeret.
Szervezeten belüli gátló tényezők:
1. kiéleződhet a konfliktus a pr-osztállyal szemben, 2. hierarchia -- ha hiányzik a támogatás és a kapcsolat; (Az akadályokat egyértelműen a szervezeti kultúrára vezették vissza és többször utaltak is rá a vitafórumon.) Összefoglalva: a résztvevők saját tapasztalataik alapján vonták le a következtetéseiket. Meggyőződésük, hogy a 'marketinges'
kalandra indulás előtt a legjobb eredmények érdekében az előnyök és hátrányok mellett jól fel kell mérniük az időigényt is. (ref.: Grebot Ágnes) - F: ápr.
Hírforrás: L 'Oeil de l'ADBS, n°26/2008.



Corvinus-tapasztalatok 5. -- Keres-cserél - beleszólás nélkül FEL

A sokszor beszerezhetetlen könyvek, dokumentumok, vagy még több tankönyv megvételére buzdító levelek csökkenése is igazolja, hogy érdemes volt könyvcserélő felületet indítani a könyvtár honlapján. A szokásos elsős-felsős tankönyvcseréken kívül bármilyen művet kereshetünk vagy kínálhatunk, mindössze egy név és egy e-mail cím megadását kívánó regisztrációval. A hirdetések egy hónapig láthatóak, de ha már tárgytalanná váltak, egy e-mail küldésével leszedethetőek az oldalról. A tranzakciókat a hirdetők egymás között bonyolítják le, az üzemeltetők csak törvénybe ütköző vagy sértő tartalmak esetén moderálnak.
A forgalom jellemzően a szemeszterek illetve a vizsgaidőszakok elején élénkül, év közben általában a könyvtárban is megtalálják az érdeklődők a kívánt (tan)könyveket a polcokon. - F: Ság Zoltán
Hírforrás: link



A hírolvasás magasiskolája -- Goolge Reader, Netvibes, Feed For Free, Yahoo Pipes FEL

Az utóbbi évek során a legtöbb asztali programnak megjelent az internetes megfelelője. Lehet csetklienst, levelezőprogramot vagy akár képszerkesztőt is futtatni böngészőben. Nincs ez másként a hírolvasókkal sem, több személyre szabható oldal várja a friss hírekre vágyókat. - F: ápr. 5.
Hírforrás: Origo, link



Webes források a fizikai tájékoztatási apparátus kiegészítésére?! FEL

Karikatúra:
Hírforrás: link



A zsúfoltság a szolgáltatás gátjává válhat Lentiben FEL

Sürgősen orvosolandó hiányosságokra hívta fel a városi önkormányzat figyelmét az a szakfelügyeleti vizsgálóbizottság, amely a helyi könyvtár működését elemezte.
A jelentést a legutóbbi ülésén vitatta meg a képviselő-testület. A szolgáltatások minőségét erősen lerontja az épület állapota. A karbantartás és állagmegóvás elmaradása miatt a tető beázik, az elektromos hálózat elavult, illetve minden tekintetben zsúfoltság tapasztalható. A Kerka-parti város könyvtári állománya - amely közel 88 ezer könyvből és tékázott dokumentumból, illetve több mint nyolcezer kartográfiai, kép- és hanganyagból áll - csak nagyon szűkösen fér el a jelenlegi, 573 négyzetméternyi alapterületű épületben.
Enyhítendő a bajokat, az Ádám Jenő Zeneiskola épületében kialakítottak ugyan egy tápraktárat, ám ott a több mint 96 ezer darabot kitevő összállománynak csupán 20 százalékát tudták elhelyezni. A vizsgálat szerint a zsúfoltságot tehát mindenképpen oldani kell, hiszen a közeljövőben az már a szolgáltatások biztosításának gátjává válhat. - F: ápr. 4.
Hírforrás: Zalai Hírlap, link



Veszíteni kötelező! FEL

Ne lepődjön meg, aki a telefonfülkében nemcsak telefonkönyvet talál, hanem rábukkan egy Móricz- vagy egy Hrabal-kötetre. De mostanában megtörténhet efféle buszmegállóban, nyilvános vécében vagy egy kávézóban is. Ez ugyanis annak a játéknak a lényege, amelyet az orosházi könyvtár indított azzal a céllal, hogy népszerűsítse az olvasást. Buzai Csaba főszervező azt mondja, nem lomtalanítási akcióról van szó, olyan művek elhagyására kérik a játékban részt vevőket, melyeket maguk is szívesen forgatnak. -- Az olvasás népszerűsítésére a könnyedebb műfaj is alkalmas -- véli ugyanakkor Grecsó Krisztián író, költő. -- Amikor már az emberek az autójukban is kistévét néznek, örülnünk kell annak, ha valaki egyáltalán olvas -- fűzi hozzá. Nem bűn elhagyni egy ponyvát, a következő talán egy Kosztolányi lesz.
Bármilyen hatása legyen is a programnak, serkentsen csupán az olvasásra vagy orientáljon a minőségi irodalom felé, olyasmire hívja fel a figyelmet, amit már csak a közhelyekből ismerünk: játszani jó. Még ha olyan társasjátékról van is szó, ahol mindenki veszít -- egy könyvet. - F: ápr. 2.
Hírforrás: Nol.hu, link



Hungarikaanyagok Nyugat-Európában - az Osteuropa-Netzwerk internetes oldalain FEL

Az 'Osteuropa-Netzwerk' német, osztrák és svájci alapítványi pénzekből támogatott internetes portál a GESIS, az 'Ost-West-Wissenschaftszentrum der Universität Gesamthochschule Kassel' és a 'Deutsche Gesellschaft für Osteuropakunde' gondozásában. Célja a Németországtól keletre eső, főleg német érdekeltségű európai területek interdiszciplináris (azaz történelem-, irodalom- és nyelvtudományi, politikai valamint kulturális) kutatásának online támogatása.
Az adatbankokat, levelezési listákat, rendezvényeket és internetes forrásokat bemutató honlap címe: http://www.osteuropa-netzwerk.de. Magyarországgal a http://www.osteuropa-netzwerk.de/ungarn/index.htm oldal foglalkozik. -- VAKatalin

Hírforrás: link , link



Munkapszichológus -- könyvtárban is kezelhetné a konfliktusokat, kiégést FEL

Kire tartozik a munkavállaló testi-lelki állapotának karbantartása? Mit tehetnek a vezetők, hogy alkalmazottaikat ne őrölje fel a mindennapi stressz, hogy a konfliktuskezelésben való jártasság ne csak vágyálom maradjon, és a megváltozott munkaképességű dolgozó is beilleszkedhessen a munkahelyi környezetbe? A munkapszichológia és humánerőforrás-menedzsment egymásba fonódó területeiről, feladatairól beszélnek szakemberek. - F: ápr. 4.
Hírforrás: HVG.hu, link



Színházjegyet a könyvtárbólt FEL

A FSZEK több fiókkönyvtárában kínál színházjegy-vásárlási lehetőséget használói
számára. - F:
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/del-pesti_regio/ulloi_ut_255_/hirek/?article_hid=23121
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/del-pesti_regio/borzsony_u__13_/rendezvenyek/?article_hid=18665
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/del-pesti_regio/biro_mihaly_u__7_/hirek_-_rendezvenyek/?article_hid=16459
Hírforrás: link , link



Nem rúgnak ki több közszolgát FEL

Nem tervez újabb elbocsátást a kormány a közszférában ebben az évben, az idei 3000 fős létszámcsökkentés a tavaly megkezdett leépítések 2008-ra áthúzódó hatása -- tájékoztatta közleményben az MTI-t a Kormányszóvivői Iroda. A nyilatkozattal a Magyar Nemzet állítását -- miszerint az idén újabb 3000 közszolga elbocsátást tervezi a kabinet -- cáfolták. - F: ápr. 2.
Hírforrás: Fn.hu, link



Tragédia-e, ha valaki digitálisan írástudatlan? FEL

A hét elején megkerestek az IT Business hetilaptól, hogy volna-e kedvem 1400 karakterben leírni, hogy szerintem tragédia-e, ha valaki digitálisan írástudatlan, merthogy egyre inkább érezhető egy társadalmi nyomás, hogy internet és informatika nélkül nem lehet élni, miközben de. Elvállaltam. A lapban valaki más tollából megjelenik majd az a vélemény is, hogy jól meglehetünk IT nélkül. Először azt gondoltam, hogy arról fogok írni, hogy tulajdonképpen nem tragédia IT nélkül élni, aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen de. Úgyhogy ez olvasható most itt, 1400 karakterben (kereken), hogy miért. -- A görög tragédia szó olyan eseménysort jelöl, aminek baljóslatú a végkifejlete... - F: ápr. 2.
Hírforrás: Kispályás Információs Társadalom Robesszel, link



Győri tudományos könyvtár már az interneten is FEL

Már az interneten is elérhető a Magyar Tudományos Akadémia Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének szakkönyvtára. A www.nyuti.rkk.hu/cbclibrary/index.htm internetes oldal, WEB OPAC menüpontja alatt található a könyvtári állomány szabadon kereshető adatbázisa. A Határ menti szakkönyvtár dokumentumtár és információs központ 2003 óta működik az intézetben. - F: ápr. 3.

Hírforrás: Győr Online, link



Több tízezer embernek kínál ingyenes internetoktatást a T-Online FEL

A fővárosban kezdődött, majd ezt követően meghatározott program szerint minden megyébe eljut, és ebben az évben összesen több tízezer embernek kínál ingyenes internetoktatást a T-Online szervezésű Telekom Internetakadémia. A piacvezető internetszolgáltató 2008 márciusában útjára indított programjának keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a világháló előnyeivel és a net világának alapfogalmaival. - F: Pénzcentrum, ápr. 2.
Hírforrás: Pénzcentrum, link



Új erőtérben kell érvényesülniük a hazai internetes portáloknak FEL

Gyökeresen átalakul az a közeg, amelyben a hazai internetes portálok versengenek, hiszen ma már a nagy nemzetközi site-okkal szemben kell helytállniuk a piacon -- jegyezte meg Miskolczy Csaba, a Blogter.hu közösségi portál kitalálója és elindítója szombaton, a Kamera Hungária konferencián. A hazai tévék honlapjainak -- amelyek a hírekkel, információkkal szerzik a legtöbb olvasót maguknak - ma már olyan konkurensekkel kell vetélkedniük, mint a hazai látogatottsági versenyben éllovas Google keresőprogram vagy a harmadik-negyedik helyen álló YouTube fájlcserélő, mondta. Hozzátette, a Google tavaly év végén Magyarországon (negyed év alatt egymillióról másfél millióra ugró felhasználói táborával) közel ötször annyi felhasználót mondhatott magáénak, mint a magyarországi hírportálok mezőnyét vezető RTL Klub-híroldal. (Az RTL Klub-híroldal után holtversenyben ezüstérmes a Magyar Televízió és a hírTV, harmadik helyezett a TV2 portálja.) '2008 a kihívás éve lesz: Magyarországon is felébredtek a televíziós társaságok' -- adott prognózist a szakember, figyelmeztetve arra, hogy sem a régióban, sem az internet bölcsőjének számító Egyesült Államokban nem vált be az a felfogás, amely csupán az újságolvasás alternatívájaként kínálta a világhálót. - F: ápr. 7.
Hírforrás: Pram, link



Hyperwords segíti a keresést a Firefox böngészőben FEL

Aki nap mint nap használja az internetet, illetve grafikus felületét, a webet, annak már természetes, hogy a hivatkozásokra kattintva új oldalakat, új információkat talál. Sok esetben azonban olyan szavak vagy kifejezések is vannak a szövegben, amelyekről tovább adatokat szeretnénk megtudni, azonban hiába kattintunk rájuk, nem történik semmi. Ilyenkor azután marad a 'hagyományos' megoldás: kijelöljük az egérrel a számunkra érdekes szövegrészt, a vágólapra másoljuk, megnyitunk egy új böngésző ablakot, abba betöltjük valamelyik keresőprogramot vagy más szolgáltatást, és bemásoljuk az adott szót vagy kifejezést. Ez bizony elég hosszadalmas és nehézkes művelet, főleg, ha egy olvasott oldalon több olyan részt is találunk, amelyekről további információkra lenne szükségünk. A Hyperwords elnevezésű Firefox kiegészítő azonban minden gondunkat megoldja. - F: ápr. 3.
Hírforrás: FIKSZ, link



A Könyvek Könyve a könyvtárban FEL

A Könyvek Könyve a könyvtárban címmel egész napos rendezvényt szervez Szegeden április 9-én a Katolikus Egyetemi Lelkészség. A szervezők a Biblia évében rendhagyó, fiatalos programokkal várják a látogatókat. - F: ápr. 3.
Hírforrás: Magyar Kurír, link



Az internet szorongatja a többi médiát FEL

Drámaian csökkennek az amerikai újságok példányszámai, és rengeteg nézőjüket vesztették el népszerű amerikai hírtelevíziók, mert a 'klasszikus' médiának komoly versenytársa támadt a blogokban, az internetes csevegőfórumokon és a világhálón kialakult más műfajokban. A korszakos médiaváltás első áldozata a minőségi újságírás lehet - állapította meg a washingtoni Pew Kutatóközpont legutóbbi éves jelentése, amely az amerikai média helyzetéről készült. E jelentés szerint a médiacsinálók gyakran reagálnak az internetes műfajok kihívására tudatosan agresszív és elfogult hangnem alkalmazásával, ettől remélve nézőik, hallgatóik megtartását, illetve azok számának növekedését. - F: ápr. 3.
Hírforrás: Sg.hu, link



Matyi: fix árasak lesznek a könyvek FEL

Fix áras könyvek igen, lila kultúrmisszós tudat viszont nem kell Matyi Dezsőnek, az Alexandra tulajdonosának, aki nem hisz az online könyvértékesítés előretörésében. A könyvkiadó-értékesítő szerint a kis kiadóknak is terük van, ha értékesíthető könyvekkel állnak elő. A piac csökkenő, de nincs harc a nagyok között, a Libri és az Alexandra között pedig még együttműködés sincs. - F: ápr. 3.
Hírforrás: Fn.hu, link



Az OPAC-hoz beszélve is kereshetünk majd... FEL

... de egyelőre: Yahoo OneSearch: hangalapú keresés. A Yahoo a mai napon mutatta be átdolgozott mobilkeresőjének új verzióját, a OneSearch 2.0-t, melynek legfontosabb újítása a beszédfelismerés. Az Egyesült Államokban élők már igénybe vehetik az új szolgáltatást, amely megkönnyíti a mobilfelhasználók számára az interneten való keresgélést. A szoftvernek köszönhetően vége az apró billentyűk nyomkodásának, s ha a mobiltulajdonosok valamit meg szeretnének találni a világhálón, elegendő csupán kimondaniuk a kulcsszavakat, és máris indul a keresés. Természetesen ki is kapcsolható az új funkció, és manuálisan is be lehet írni a keresett kifejezéseket. Ebben az esetben egy új kisegítő eszköz tesz javaslatokat a szavak kiegészítésére. - F: ápr. 4.
Hírforrás: Pram, link



Digitális univerzum -- egy fő, 45 giga FEL

Az IDC elemzése (The diverse and exploding digital universe) szerint tavaly az emberiség 281 milliárd gigabájt (281 exabájt) digitális információt (DI) hozott létre. Ez azt jelenti, hogy mindnyájunkra jut(ott) átlag 45 giga (viszonyítás: egy film DVD-én átlag 6 giga). Digitális tévé, digitális fényképezőgép (ebből már egy milliárd működik) és ki tudja még mi minden ontja az információt. Már nem a profi szervezetek a fő termelők, hisz magánszemélyekre jut a fenti irdatlan mennyiség 70%-a. Például a pénzügyi szektor a világ IT költésének 20%-át mondhatja magáénak, de a DI terén részesedése csupán 6%. Ugyanakkor a profi szervezetek végzik az információk tárolásával, biztosításával kapcsolatos munkák zömét (85%). A 2007-es mennyiség nagyobb, mint egy évvel korábban várták. Ez főként a digitális fényképezőgépekkel, s különösen ezek hallatlanul gyorsuló kínai terjedésével magyarázható. - F: ápr. 6.
Hírforrás: Sonnevend Péter blogja, link



Egyre többen tájékozódnak az interneten vásárlás előtt FEL

Egyre több brit vásárló tájékozódik a termékről vásárlás előtt az interneten - derül ki egy most készült felmérésből. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenki online vásárolna, csak az információkat szerzik be az interneten. Az adatokat tavaly október és idén január között gyűjtötték össze az elemzéshez. Az egyes termékcsoportokat egytől tízig lehetett osztályozni az alapján, hogy milyen gyakran tájékozódnak vásárlás előtt a világhálón. A tízes azt jelentette, hogy mindig utánanéznek a terméknek, az egyes pedig azt, hogy sosem keresnek róla információkat a vásárlás előtt. A legmagasabb átlagpontszámot a könyvek, zenei CD-k és DVD-k csoportja érte el, ami azt jelenti, hogy a legtöbb brit vásárló ezekről szerez be információkat, mielőtt pénzt ad értük. A második helyre kerültek az utazások, míg a harmadikra a háztartási elektronikai cikkek. A vásárlók többsége ajándékok vásárlása előtt is utánanéz a kiválasztott terméknek. - F: ápr. 2.
Hírforrás: link



Kulturális szőnyegbombázás Aids idején FEL

Miből éljen meg idehaza a pár ezres példányszámú, támogatók segítségét nélkülöző, ám a szellemi elit bázisául szolgáló minőségi lap? Mi a teendő, ha az állami apanázs fogytán? A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idén kilencvenötmillióval kevesebbet osztott szét az ismeretterjesztő és tudományos lapok között, mint tavaly. Az NKA a folyóiratok elkészítéséhez nyújtott támogatáson túl fogyasztók toborzásában is próbál segíteni: a jelentősebbekből háromszáz példányt vásárolnak városi könyvtáraknak 36 millió forintért. Az elnök szerint mégis tudomásul kellene venni: a kulturális folyóiratok piaci közegben élnek. 'Ezek a sajtótermékek tele vannak azzal, hogy az állam vonuljon ki ebből meg amabból. Csak belőlük ne.' - F: ápr. 7.
Hírforrás: 168 Óra, link



Az amerikai 'klasszikus' média küzdelme az internet konkurenciájával FEL

Drámaian csökkennek az amerikai újságok példányszámai, és rengeteg nézőjüket vesztették el népszerű amerikai hírtelevíziók, mert a 'klasszikus' médiának komoly versenytársa támadt a blogokban, az internetes csevegőfórumokon és a világhálón kialakult más műfajokban. - F: Prím, ápr. 4.
Hírforrás: Prím. link



Webnegative -- megvan a legrosszabb honlap FEL

Megszületett az eredmény a magyar fejlesztők és bloggerek által kiírt Webnegative Contesten. A versenyre olyan honlapot kellett készíteni a jelentkezőknek, amely az amatőrök által elkövetett, lehető legtöbb típushibát tartalmazza. - F: ápr. 3.
Hírforrás: Kreatív, link



Vékonykliensek takarékos felhasználóknak FEL

Nem foglal sok helyet, nem zörög, nem termel hőt. A mai fogalmaink szerinti személyi számítógép magában foglalja a hardvert, és az azon futó operációs rendszert is. Ám korántsem előírás, hogy ez az összeállítás minden 'alkatrészével' együtt az asztalunkon legyen: oda elegendő egy kis fogyasztású vékonykliens, a többi meg nyugodtan dolgozhat valahol a háttérben. Nemrégiben 'ünnepeltük' először Magyarországon a Föld óráját, amikor mindenféle elektromos berendezést ki kellett (volna) kapcsolni egy órára, hogy az energiamegtakarítással a levegő szén-dioxid-terhelését csökkentsük. Egyes szakértők szerint azonban már ekkor kiderült, hogy az akció csak látszatintézkedés, merthogy az állandóan bekapcsolt számítógépek, szerverek fogyasztják a legtöbb áramot, nem a világítás vagy a tévé. Spóroljunk hát a komputerhasználaton! A számítógépes hálózatok megjelenésétől kezdve léteznek megoldások, amikor az egyes hálózati elemek között megoszlanak a feladatok, így takarékosabb rendszer jöhet létre. Ilyen hálózati együttműködésre valók a 7-8 éve hazánkban is használatos, fura nevű 'vékonykliensek', melyek a kb. 200 watt fogyasztású asztali számítógépeket helyettesítik, akár csupán 5 W-os fogyasztással. - F: ápr. 7.
Hírforrás: Nol.hu, link



Google modulkészítő, magyar nyelven FEL

Az iGoogle személyre szabható kezdőlap részeként a Google magyar nyelven is elindítja modulkészítőjét, hogy a felhasználók kedvenc anyagaikat az interneten is elérhetővé tehessék, és megoszthassák barátaikkal, családjukkal vagy akár az egész világgal. Bárki, aki jártas az e-mail-írásban vagy a képek feltöltésében, képes lesz használni a modulkészítő hat eleme közül akármelyiket. - F: ápr. 5.
Hírforrás: Prím. link



Publikációs adatbázisokról FEL

A TMT-ben folytatódik az adattárakat bemutató cikksorozat. A márciusi számban a publikációs tárak vannak terítéken. Pontosabban: a Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis http://www.uni-miskolc.hu/~mepublic , a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Gyűjtemény http://www.bibl.u-szeged.hu/egy/ és a Köztestületi Publikációs Adattár http://www.mtakoztest.hu/kpa.htm tulajdonságaitól, keresési lehetőségeiről olvashatók adatok.
Hírforrás: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2008/3.



Öreg a nénikéd! -- online magazin 50 felettieknek FEL

Online magazint indított 50 év feletti olvasók számára a NetAktív Kommunikációs Ügynökség Öreg a nénikéd! néven. Az alapítók szerint a hirdetési bevételekre építő oldal közösséget is teremthet. 'Az 50 év feletti korosztályt eddig saját felülettel nem szolgálták még ki' -- mondta Iglódi Csaba, a NetAktív Kommunikációs Ügynökség ügyvezető igazgatója, aki többek között ebben látja a most elindult oldal piaci jelentőségét. A http://www.oreganeniked.hu/ -t elsősorban hirdetési bevételekből szeretnék eltartani. Iglódi Csaba szerint -- bár a megcélzott korosztály nem számít tipikus internetezőnek -- a 3,5 milliós 50 év feletti webet használó része elegendő lehet az üzleti sikerhez. 'Aki ebben a korosztályban használja az internetet, elsősorban AB státuszú, nagyvárosban élő, szellemi foglalkozású' -- érvel a vezető. - F: ápr. 4.
Hírforrás: Kreatív, link ; link



Miserend az interneten FEL

Egy éve készült el a miserend oldal, ahol a szerkesztők szeretnék elérhetővé tenni az ország minden katolikus templomának miserendjét. Az oldal elérhetősége: www.miserend.hu . Az adatok feltöltése folyamatban van, vannak még fehér foltok. A készítők szívesen veszik a kiegészítő, pontosító adatokat. (MG)
Hírforrás: link



Hogy lesz a rántott csirkeszárnyból húzott csirkeszellentés? FEL

Egyre több helyen találkozunk megmosolyogtató vagy dühítő félrefordításokkal a legkülönbözőbb helyeken. Egy fordítókból álló kommandó úgy döntött, tavaszi nyelvnagytakarítást szervez. A fordítási szemeteket összegyűjtik egy honlapon, a legnépszerűbb szörnyűségek beküldői ajándékot kapnak. A www.kampanyajobbforditasokert.hu ötletgazdái, nyelvhelyességre törekvő lelkes szakfordítók úgy döntöttek, tavaszi nyelv-nagytakarításra hívják mindazokat, akiket zavarnak a fentiekhez hasonló gyöngyszemek. - F: ápr. 3.
Hírforrás: Fn.hu, link