Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008




KIT hírlevél: 2008. 03. 12. (11. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Tudásmenedzsment -- Látogatás a világ legjobb munkahelyén FEL

Az történt, hogy teljesen váratlanul csörrent a szerdai StartUP konferencia közben a telefonom, és derült ki, hogy kiutazhatok Svájcba, megnézni a Google új irodaházát. A zürichi Googleplex külsőre éppen olyan, mint bármelyik irodaház. Szürke, kocka, nagy. Gyanút csak akkor fog az arra tévedő, amikor a bejárat előtt megpillantja a sok bringát. Köztük a fehér, 'Google' feliratúakat. Mikor látja, hogy a véletlenül összetalálkozó munkatársak gondolnak egyet, és elmennek együtt kocogni egy órára. Mikor látod a gördeszkán, görkorin érkező fejlesztőket, a lattet szopogató, iPhone-on netező, törökülésben ülő életvidám geekeket... - F: márc. 7.
Hírforrás: Webisztán, link



A meggyökeresedett információs szakemberek napjai meg vannak számlálva -- 1. FEL

A meggyökeresedett információs szakemberek napjai meg vannak számlálva -- 1. -- állítja Jean Michel, francia információs menedzser az Archimag szaklapban (n°211/2008) közzétett interjúban. -- Az 1950-60-as években, nagyrészt az információ-központosításra létrehozott dokumentációs központok vannak elsősorban veszélyben, ugyanis a web 2-vel nincs már igény az ilyen jellegű központosításra. Jean Michel a dokumentációs központok célját vizsgálva úgy látja, hogy ha a dokumentációs szakember megmarad a 60-90-es évek színvonalán, akkor napjai meg vannak számlálva. Az információ következetes megosztóinak azonban minden esélyük megvan, hogy túléljék ezt a krízist. Az információs szakembernek ugyanis már nem kell kapuőr vagy pultos szerepet betölteni, hanem az információ áramoltatásában kell részt vállalnia. Hozzáteszi még: az információs szakember távolodott a könyv világától, hogy az információkra és az ismeretek terjesztésére; az információáramlás szabályozására koncentráljon. Az információ menedzselését tartja fő feladatnak, hogy elkerülje az információkínálat bazárosodását. A fiatal generáció teljes mértékben a web2-t használja, az oktatás néhány intézménye már gyökeresen megváltozott. A vállalatok egyre inkább mellőzik az adatbázisokat, hiszen -- mint vallja -- mindenki a Google-t használja. E helyzetben az információs szakembernek 'köszörűsnek' kell lennie, hogy az információkeresésen túl ellen tudjon állni az információtúláradásnak. Az intézményeken belül határáttörő és közvetítő szerepet kell betöltenie az elszigeteltség feloldásával.
Hírforrás: ref.: Grebot Ágnes



Könyvkölcsönzési díj -- közérdekből FEL

Közkönyvtáros koromban német vendégkönyvtárostól hallottam: náluk a szépszerelmest egy márkáért (akkor kb.: 1 l tej ára) lehet kölcsönözni. Meglepetésemre kifejtette: gyakori volt, hogy egyszerre, akár egy napra tíz könyvet is kivittek, főként az idősebb hölgyek. A könyvtárosok azt feltételezték, hogy ennyit azért nem tud az illető elolvasni, viszont az állományt jelentősen lefoglalták az ilyen kölcsönzők. Ezért vezették be a névleges térítést. Vigyáztak, hogy az összeg ne jelentsen gondot az olvasónak, de le is szoktassa a látszathasználatról. Ugyanakkor fedezze a beszedéssel járó adminisztrációt. -- Mint a könyvtárvezető elmondta, az új szabályozás beváltotta a hozzá fűzött reményt: a nénik továbbra is naponta kölcsönöztek, de csak egy-egy könyvet. Sikerült az olvasó érdekeit nem csorbítva azonos nagyságú állományból több olvasót kiszolgálni, így a térítés minden fél érdekét szolgálja, ott.
Hírforrás: MG



Web 2.0 a könyvtárosképzésben -- átjárja-e a stúdiumot? FEL

A cikk izraeli szerzője 2007. júliusában 59 USA-beli akkreditált könyvtárosképző programot vizsgált meg az Amerikai Könyvtáros Egyesület (ALA) kérdőívével, illetve honlapok vizsgálatával, hogy mennyire integrálódott a 2.0 koncepció a képzésbe. Mint kiderült, 10% esetében kínálnak fel ilyen tananyagot. Háromban van web2.0 tantárgy. Az emailban válaszadók közül hatban nincs olyan kurzus, amelyben helyet kapna a diszciplína. A szerző célnak nevezi meg, hogy a web2.0 ismeretei a könyvtári tevékenység minden szeletében éreztessék hatásukat. (ref.: MG) - F: Web 2.0 in U.S. LIS Schools: Are They Missing the Boat? - jan.
Hírforrás: Ariadne, link



Fejetlenül folyt a közgyűjteményi digitalizálás FEL

Négymilliárdos program keretében sokmilliónyi kulturális értéket digitalizálnak az elkövetkező években. A könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban őrzött emlékekről jó minőségű elektronikus dokumentum készül, amelyet az eddigi kevés, kiváltságos kutató helyett a jövőben szinte bárki elérhet. Az elmúlt időszakban több közgyűjteményben is elkezdődött az értékek digitális feldolgozása, de -- bármilyen meghökkentő is -- arra már nem figyeltek, hogy a különböző intézmények egységes szempontok szerint dolgozzanak. Emiatt utólag nagyon nehéz lesz ezeket az állományokat összerendezni, egységesen gondozni -- például azért, mert különböző felbontásban, különböző formátumban készültek a digitális kópiák. Ennek azonban ma már vége: a nemzeti fejlesztési terv keretében hamarosan elkezdődik a közgyűjtemények anyagainak átgondolt digitalizálása. A négymilliárdosra taksált feladat szakmai előkészítésére százmillió forint jut. Bánkeszi Katalintól, az Országos Széchényi Könyvtár címzetes igazgatójától tudjuk: ebből a százmillióból felmérik, hogy a közgyűjteményekben már mit digitalizáltak, illetve az eddig mellőzött értékekből melyeket kell mielőbb elektronikus hordozóra felvinni. - F: márc. 5.
-- Továbbra is kérdés, hogy a digitalizálás prioritásait a használók (mutató: használati adatok) vagy egy ilyen-olyan elven kiválasztott szakmai, irányítói rezsim határozza-e meg. Úgy tűnik, hogy a hazai szervezeti kultúra még az utóbbit tartja üdvösnek. (MG)
Hírforrás: NOL.hu, link



Ráncfelvarrás az OSZK honlapján FEL

Megújult az Országos Széchényi Könyvtár honlapja www.oszk.hu , azzal a szándékkal, hogy szebb és a mai igényeknek valamivel jobban megfelelő, egységesebb grafikai arculattal jelenjen meg a nemzeti könyvtár az interneten. A 'ráncfelvarrás' velejárójaként informatívabb és strukturáltabb lett a nyitólap, mellyel egységes külsőben jelennek meg az aloldalak is. A minimális költségvetéssel készült, több különálló honlapot felölelő 'portál' részben tematizálva teszi elérhetővé az egyes weblapokat, bármely pontjáról gyorskeresés indítható az online katalógusban (LibriVision) és banner (reklámcsík) elhelyezési lehetőséget is biztosít. A jövőbeni tervek között szerepel a teljes tartalom kereshetővé tétele, és katalógusban való keresési lehetőségek kiterjesztése -- elsősorban widgetek (ejtsd: vidzset, kisebb méretű, beépíthető kiegészítő szolgáltatás) és a jelenlegi gyorskereső letölthetőségének biztosításával.
Hírforrás: Bíró Szabolcs



800 elektronikus kötelespéldány -- egyelőre szépirodalom és informatika -- az OSZKDK-ban FEL

Elindult az Országos Széchényi Könyvtár -- Digitális Könyvtár (OSZKDK) http://oszkdk.oszk.hu/ szolgáltatása, mely az OSZK-ba kötelespéldányként bekerült elektronikus dokumentumokat tartalmazza. Többségük tartalma egyelőre klasszikus magyar irodalom illetve informatika, formátumuk pedig pdf és lit. A helyben használaton kívül -- a NAVA analógiájára építve -- a könyvtárak zárt láncú hálózatán keresztül (úgynevezett OSZK-pontokon http://www.oszk.hu/oszkpont/ ) is megtekinthetők. Könyvtár OSZK-pont-tagnak is e webhelyen jelentkezhet. Az elektronikus dokumentumok leírása és állományba vétele az OSZK integrált könyvtári rendszerében (Amicus) történik, és az OSZK online katalógusában (LibriVision) is kereshetők. A jelenleg béta verzióban működő, nagy ráfordítással kialakított szolgáltatást az intézmény Informatikai Igazgatóságának munkatársai fejlesztették, kezelését pedig a könyvtár számos osztálya végzi. Az elérhető dokumentumok köre és a funkciók listája bővülni fog, részben a használói igények, részben pedig intézményi elképzelések alapján. A témáról részletesebben: NetWorkShop konferencia, Dunaújváros, 2008. márc. 18., 10 óra.
-- Scriptek a témában: Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete, http://csmke.klog.hu/46/legyen-konyvtara-oszk-pont/ , Élet és Könyvtár, http://ek.klog.hu/2008/03/11/nagyito-alatt/ , http://ek.klog.hu/2008/03/11/oszk-digitalis-konyvtar/ , KönyvtárosTanár, http://konyvtarostanar.klog.hu/2008/03/11/oszk-digitalis-konyvtar/ . Az OSZKDK az OSZK 2003. évi tervében http://www.oszk.hu/hun/szakmai/tervek/digitstrat/digitstrat_terv_hu.htm és Monok István igazgatói pályázatában is szerepelt.
Hírforrás: Bíró Szabolcs



HUMANUS, Matarka és EPA -- kapcsolat? -- együttműködés? FEL

A minap egy svájci blogbejegyzés http://weblog.histnet.ch/archives/863 szintén a Matarkára irányította a figyelmet. A 734 db folyóirat anyagaiból tartalomjegyzéket és sok esetben fulltext cikkeket is kínáló szolgáltatás és a közelmúltban indult szintén ambiciózus és szintén közpénzből fejlesztett HUMANUS közötti kapcsolat azonban egyelőre nem tűnik világosnak. Pedig azt feltételezhetnénk, hogy a források és adatok megosztása a fejlesztőket és a használókat egyaránt segítené. A Matarka és az EPA 2004-es szerződéses alapon működik együtt. Közös folyóirataik száma: 48. Nagyon sok Matarka-link mutat az EPA-ra és az EPA-gyarapodásról a miskolciak alertet kapnak. Az EPA és MATARKA között van XML adatcsere lehetőség is.
Hírforrás: MG



Corvinus-tapasztalatok 1. -- Kutatószoba helyett előjegyezhető konzultációs helyiség FEL

E számunktól kezdve sorozatot közlünk a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának 2007-es, könyvtár- és munkaszervezéssel kapcsolatos tapasztalatairól.
-- A könyvtári csendzónák sokszor rideg hangulatának oldását szolgálják -- többek között -- a könyvtár konzultációs szobái http://www.lib.uni-corvinus.hu/component/option,com_facileforms/Itemid,272/lang, hu/ , melyeket az egyetemi polgárok ingyenesen vehetnek igénybe. A foglalás elektronikus úton http://www.lib.uni-corvinus.hu/component/option,com_events/Itemid,271/lang,hu/ történik, a honlapon található űrlap kitöltésével. A nagyobb könyvtárakban lévő kutatószobákkal ellentétben nem a zavartalan csend biztosítása a cél: a legtöbben közös tanulásra, konzultációra, kisebb létszámú foglalkozások megtartására, oktatásra, közös feladatmegoldásra használják a -- négy- és hatszemélyes -- helyiségeket. A szolgáltatás rendkívül népszerű, a hangszigetelt helyiségeket -- ahol nem kell annyira odafigyelni a szakmai viták hangerejére - sokszor már délelőtt "elkapkodják". A szobák foglaltságát eseménynaptár jelzi a honlapon és az ajtókon egyaránt, a szabadon maradt helyiségeket viszont bárki elfoglalhatja.
Hírforrás: Ság Zoltán



A könyvtár is az 'agóra' szerves része FEL

Ma már a nagy bevásárlóközpontoktól, a 'plázáktól' a csemegeüzletig vagy a könyvtárig megtett út nem jelent lényeges kitérőt. Csakis és kizárólag a könyvtárba már alig teszi be a lábát az átlagember. A sokszor céltalan 'shoppingolás' után még a könyvtárat is 'útba ejti' a polgár, anélkül, hogy ez a kis kitérő alapvetően kizökkentené a fogyasztói szerepkörből. A könyvtár szinonimájaként használatos többek és a szerző szerint is újabban a 'nappali szoba' fogalma, a passzivitást érzékletesen hangsúlyozva. Mindazonáltal a Helsinki Központi Könyvtár szükségességét az alábbiakban látja: 'A könyvtár az a hely, amely mindenki számára nyitott, egy fedett 'agora', amely a demokrácia és az állampolgári aktivitás színtere is egyben.' A könyvtárak és a nyilvánosság, különösen a médiakapcsolatokra vonatkozó kérdéskör is egyre érzékenyebb pontot érint. Ezenkívül a különvéleményeket sem kell feltétlenül kétségbe vonni, ha valódi demokráciát akarunk előmozdítani. A könyvtári gyűjtemények mindig is az egymással versengő vélemények, viták és érvek tárházai voltak. - F: A könyvtár is az 'agóra' szerves része / ref.: Kránitz Lné.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/4., Manci: link



Tudjuk-e indokolni a nagyobb könyvtári teret? FEL

Mindeddig az átgondolatlan, felülről jövő intézkedések egy részét ki lehetett védeni a kölcsönzések növekvő számával, de legalábbis ellensúlyozni. Nos, most a statisztikából arra derült fény, hogy a kölcsönzések és a könyvtárlátogatók száma elkezdett csökkenő tendenciát mutatni. Tekintettel arra, hogy az internet-felhasználók száma ezzel szemben növekszik, nagyon nehéz megindokolni, miért akarják még mindig a polgárok a könyvtárak bővítését, miért akarnak továbbra is újdonságokat beszereztetni a könyvtárakkal? A döntéshozók fülének már régen a lehető legvarázslatosabb muzsika a 'virtuális' meg a 'hálózati' könyvtár fogalma. Éppen most van születőben az a nézet, hogy egyáltalán nincs szükség fizikai értelemben vett épületekre, könyvtári helyiségekre, gyűjteményekre és főleg nincs szükség valóságos, 'eleven' könyvtári személyzetre! - F: Baljós fellegek a finn könyvtári hálózat egén, avagy kényszer szülte megoldások Jyväskylä-ben / ref.: Kránitz Jné.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/4. Manci: link



Web 2.0 Symposium -- átadták a Szupernóva díjat FEL

A harmadik Web 2.0 Symposiumon átadták a Sanoma Szupernóva Díjat: a félmillió forintos első díjat a Kreditvadász.hu felsőoktatási közösségi oldal kapta meg. Az összesen egymillió forint értékű díjban a legtehetségesebb feltörekvő online vállalkozások vagy internetes fejlesztéseket készítő magánszemélyek részesülhettek. A szakmai zsűri a félmillió forinttal járó első díjat a Kreditvadász.hu weboldalnak ítélte oda. A Kreditvadász egy olyan felsőoktatási közösségi oldal, ahol a regisztrált hallgatók egymást segíthetik információkkal, jegyzetek feltöltésével és tapasztalataik megosztásával. - F: Kreatív, márc. 4.
Idén már nem csak a harmadik Web 2.0 Symposiumon találkoztak a webkettes fejlesztők és befektetők: a szakma egy részének önszerveződése nyomán ugyanis egy nappal később megrendezték a Startup nevű konferenciát is. Az új fórum szervezéséről és a két rendezvény viszonyáról szóló blogbejegyzések, valamint a Kreatív Online által megkérdezett szakemberek véleménye szerint a két esemény közötti különbségek rámutattak azokra az érdekkülönbségekre, amelyek a webes fejlesztők és az online ipar nagyobb szereplői között megvannak. - F: márc. 7.
Hírforrás: Kreatív, link link



Hargitai könyvtári katalógusok -- csokorban FEL

Nyolc nagyobb hargitai könyvtár katalogizált dokumentumai a Hargita Megyei Könyvtár cím alatt kereshetőek a http://bibliohr.topnet.ro:8080/kmk/kmkHU webhelyen. - F: márc. 10.
Hírforrás: Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár blogja, link



Hungarikaanyagok Nyugat-Európában -- Regensburg V. (Institut für ostdeutsche Kirchen- und Kulturgeschichte, IOKKG) FEL

A 'Keleti Német Egyház- és Kultúrtörténeti Intézet' célja az 1978-ban kiegészített alapító-okirat szerint 'a történelmi keleti német, valamint a németséggel kapcsolatban álló Kelet-közép-európai területek egyházi és kulturális egymásra hatásának vizsgálata'. Az intézet az 1983-as német szövetségi menekültügyi törvény értelmében nemcsak a II. világháború után Németországtól elcsatolt részekről elmenekített egyházi kulturális javak felkutatására, hanem a hagyományosan német kisebbségek által lakott 'keleti' vidékek számbavételére is szakosodott. A hungarikakutatás lehetőségére a figyelmet tehát most egy igen érdekes szemszögből hívom fel: a Kárpát-medencei német kisebbség (leginkább a történelmi esztergomi egyházmegyei) egyházi hagyománykincsének regensburgi számontartására. Az 1989-es rendszerváltást követően az intézet már csak főleg a szomszédos, mai lengyel- és csehországi területekre koncentrál, de ülésszakjain és publikációiban rendszeren Magyarországra is kitér. Az intézet levéltár- és könyvtárigazgatója 1983 óta Msgr. Dr. Paul Mai nemcsak a Regensburgi Központi Püspöki Könyvtárban (Bischöfliche Zentralbibliothek Regensburg) letétbe helyezett 5500 kötetért és mintegy 400 periodikáért, hanem az intézeti kiadványsorozatokért (Archiv für schlesische Kirchengeschichte; Forschungen und Quellen zur Kirchen- und Kulturgeschichte Ostdeutschlands) is felelős. Könyvtáruk honlapjának címe:
http://www.institut-fuer-ostdeutsche-kirchen-und-kulturgeschichte.de/organe.htm
Hírforrás: VAKatalin



Könyvtári késés miatt került börtönbe FEL

Könyvtári késedelemért hat napra börtönbe került egy nő az Egyesült Államokban. A hölgyet közvetlenül az juttatta rács mögé, hogy nem égett autóján a rendszámot megvilágító lámpa. Egy rendőrjárőr kiszúrta a hiányosságot és megállította a nőt. Adatai ellenőrzésekor derült ki, hogy elfogatási parancs van ellene, mert nem jelent meg a bíróságon könyvtári könyvek vissza nem szolgáltatása miatt. A nő hiába bizonygatta, hogy ő soha nem kapott semmiféle felszólítást, és feltehetően azért, mert elköltözött, a rendőrök egyenest rács mögé dugták. A könyvtárnak amúgy három könyvvel tartozott a hölgy, a bíróság pedig 200 dollárnyi összegre bírságolta - adta hírül a beloiti Daily News című lap. (mti) - F: márc. 3.
Hírforrás: Transindex Hírlevél



Helyismeret-történet Celldömölkről FEL

Celldömölk - Hetven történetet már megírt, de száz esetet, élményt, különlegességet akar feldolgozni, kötetbe rendezni Káldos Gyula nyugdíjas könyvtárigazgató, helytörténész. Általában történettel válaszol a kérdésekre Káldos Gyula. Kitűnő emlékezete, sztorizó képessége percek alatt a társaság központjává teszi. Miért munkaközösség a neve a celldömölki honismereti körnek? Káldos Gyula emléket idéz: -- 1972-ben költözött új, mai helyére a városi könyvtár. Sokan jöttek olvasni, kutatni. Egy darabig figyeltem őket, magam is megszállottja voltam a helytörténetnek, láttam, mennyire komolyan dolgoznak. Megszólítottam őket, javasoltam, alakítsunk társaságot. Mivel mindenki mindig dolgozott, így lettünk munkaközösség. - F: márc. 6.
Hírforrás: Vas Népe, link



Tea és masszázs a munkahelyen FEL

Számos országban felismerték, hogy a dolgozók egészségének védelmére fordított kiadások sokszorosan megtérülnek. A vállalati szinten megjelenő előnyök között felsorolható a csökkenő hiányzás, a kevesebb táppénzes nap, valamint az alkalmazott javuló teljesítménye. A motivált és a célokkal azonosuló kollégák több profitot hozhatnak a cégnek. A KSH felmérése szerint nemzetgazdasági szinten a veszteségtényezők és a kiadások Magyarországon a GDP 29-34 százalékát teszik ki, ezzel szemben a nyugat-európai országokban csak 10-12 százalékot. 'A munkahelyi masszázs technikailag minden cégnél megoldható: jön egy masszőr, aki cirka negyedórát vesz el egy-egy dolgozó aznapi munkaidejéből. Ez jóval kevesebb, mint az ebédidő vagy a cigarettaszünet, mégis sokkal fittebb, frissebb lesz általa az ember' -- mondta Egri István. - F: márc. 6.
Hírforrás: FN.hu, link



Gyomaendrőd: nagyszabású selejtezés FEL

A polgármestert megkérdeztük a könyvtárban zajló nagyszabású selejtezésről is, melynek keretében több ezer kötettől válik meg a gyomai városrész könyvtára. -- Úgy vélem, időszerű volt a januári vezetőváltás és sikerült megtalálnunk a megfelelő embert az intézmény élére -- szögezte le elöljáróban a városvezető. -- Dinyáné Bánfi Ibolyának köszönhetően az endrődi után a gyomai könyvtárban is megtörténik a gépi adatfelvitel. Az új intézményvezető és munkatársai hozzáláttak az állomány selejtezéséhez, ez a folyamat lassan a végéhez közeledik. Több ezer kötetet selejteznek le, természetesen csak azokat, melyek megrongálódtak, elavultak, vagy más ok miatt indokolatlan a megtartásuk. A lakosság számára jó alkalom ez, hogy igen olcsó áron megvásárolja a könyveket, sokan élnek is a lehetőséggel. - F: márc. 7.
Hírforrás: Békés M. H., link



Boszorkányok pedig vannak -- Szegeden FEL

A szegedi Egyetemi Könyvtár idén is, 2008. március 12-én, megrendezi eddig is nagy sikert aratott Könyvtári Éjszaka programját. Az idei éjszaka fő motívumául a BOSZORKÁNYT választották annak misztikussága és köztudott szegedi vonatkozása miatt. - F: márc. 7.
Hírforrás: Szegedi Napilap, link



A Szatmári Római Katolikus Püspökség egyházmegyei könyvtára FEL

A Szatmári Római Katolikus Püspökség nyilvános könyvtára jelenlegi formáját 2004-ben kapta, azáltal, hogy a püspökség alkalmazottai, a Hám János Iskolaközpont, szakkönyvtárosok és önkéntesek csapatként összefogva, együtt dolgoztak kialakításán. Az egyházmegyei könyvtár négy részből áll: a Bibliotheca Laurenziana, a Katekétikai Központ, a szatmárnémeti Hám János Iskolaközpont könyvtára, valamint a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház könyvtára. A könyvtár célkitűzése a kulturális értékek megőrzése, gondozása, elérhetővé, valamint ismertté tétele. Céljuk az, mondta Schmidt Dániel könyvtárvezető, hogy a hívekhez jussanak el a vallásos irodalom dokumentumai. A könyvtárat minden érdeklődő látogathatja és kölcsönözhet is. - F: jan. 8.
Hírforrás: Szatmári Magyar Hírlap, link



Az internetes szólásszabadság első világnapja FEL

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) az UNESCO védnökségével március 12-én tartja az internetes szólásszabadság első világnapját -- jelentette be csütörtökön a nemzetközi újságíró jogvédő szervezet közleményében. - F: márc. 7.
Hírforrás: Prím, link



Hiába fizetünk a gyors internetért FEL

A letöltés sebessége és mennyisége bitre pontosan mérhető, akárcsak az elfogyasztott gáz köbmétere, az internetszolgáltatók mégsem a konkrét terméket reklámozzák, hanem valami megfoghatatlan elméleti lehetőséget. Nem úgy működnek, mintha fontos infrastruktúrát működtetnék, hanem úgy, mintha kaparós sorsjegyeket árulnának: mindenki ugyanannyit fizet nyolc megabitért, de senki sem tudhatja előre, hogy öt-hat megabitet, vagy csak egy-két megabitet kap-e. - F: márc. 7.
Hírforrás: Hírportál, link



Optikai hálózatok -- szélesebb és olcsóbb lesz... FEL

A közeljövő hálózatát illetően a következő, mantraszerűen ismételt kifejezésekkel találkozunk leggyakrabban: könnyebb hozzáférés, nagyobb sávszélesség, ultra-gyorsaság, új webszolgáltatások sokasága, jó minőségű videokonferencia, IPTV. Pán-európai, nemzeti és helyi hálózatok -- képzeljük el, hogy valamennyi európai háztartás gyorsan és olcsón hozzáfér az internet által nyújtott lehetőségekhez: böngészés, egészségügyi szolgáltatások, bevásárlás, elektronikus adminisztráció, és így tovább. Az elvileg február 29-én lezárult európai uniós Nobel 2 projekt keretében ezeket a nagyszabású célokat -- és egyben a következőgenerációs 'ultra-sávszélességű' optikai hálózatot -- igyekeztek megalapozni. Mindezt úgy, hogy a hálózati architektúra leegyszerűsítését és a működtetési költségek jelentős csökkentését is szem előtt tartották. - F: márc. 7.
Hírforrás: Agent Portal, link



Alexandriai Szent Katalin -- könyvtárak védőszentje? FEL

...Mindegyik kép Szent Katalin életének egy-egy jelenetét ábrázolja, akit egyebek közt az iskolák, tanulók és könyvtárak védőszentjeként tartanak számon, mivel rendkívül gyorsan tanult és korának nagy szónokait megszégyenítve érvelt. - F: márc. 2.,
Hírforrás: Kultúra.hu, link



Egy könyv miatt lesz nő Dél-Korea első űrhajósa FEL

A korábbi jelölt személyét megváltoztatva, nő lesz Dél-Korea első űrhajósa, aki egy orosz űrhajó fedélzetén ez év áprilisában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazik. A tudományos minisztérium sajtóértekezletén hétfőn Szöulban közölte: Ji Szo Jon lép majd az eredetileg kijelölt Ko Szan helyére. Dél-Korea tavaly szeptemberben Ko Szant nevezte meg első számú jelöltjének, de az orosz űrhajózási hivatal a múlt hónapban kérte a jelölt személyének megváltoztatását, mert a jelölt megsértette az orosz kiképzőközpont szabályzatát. Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint Ko Szan engedély nélkül, egy orosz kollégája segítségével kölcsönzött ki egy könyvet a könyvtárból, amelyet tavaly szeptemberben hazaküldött. A férfi később visszaadta a könyvet, és a történteket azzal magyarázta, hogy egyéb holmijával együtt véletlenül került a hazaküldendő csomagjába a könyv. - F: márc. 10.
Hírforrás: Stop Extra, link



Több száz éves könyvek a Szatmár Megyei Múzeumban FEL

Több száz éves könyveket bemutató tárlat nyílt pénteken a Szatmár Megyei Múzeumban. Paula Virag muzeológus, a tárlat összeállítója elmondta, az intézmény tulajdonában lévő gazdag könyvanyagból válogatták ki a legértékesebbeket. A mintegy ötven darab kézzel írott vagy nyomtatott kötet nagy része egyházi jellegű: biblia, imádságoskönyv és énekeskönyv, de van köztük néhány világi témájú is, például régi történelemkönyvek, krónikák. Ezek egy részét latin, más részét pedig cirill betűkkel írták. A látogatók számára nyomtatott szórólapok nyújtanak rövid áttekintést a különböző ábécék kialakulásáról, valamint a könyvnyomtatás felfedezéséről és elterjedéséről. Az érdeklődők továbbá összefoglalót olvashatnak arról, hogy az idők során milyen anyagokat használtak betűvetésre az égetett kerámialapocskáktól kezdve a papirusztekercsekig, a bőrből, kínai selyemből, majd bambuszból készített papírig. A régi könyvek tárlata egy hónapon át látogatható. - F: márc. 4.
Hírforrás: Kronika.ro, link



Csintalan könyvtároslányok FEL

Kelt küldte a linket, akinek nagyon hiányzik egy hasonló móka itthon (őszintén bevallom, én sem zárkóznék el tőle). A megmozdulás szombaton történt, amikor szexi és kalandéhes könyvtárosnak-könyvtároskisasszonynak öltözve pár koktél után elözönlötték a San Francisco-i központi könyvtárat az emberek, hogy segítségére siethessenek a munkában megfáradtaknak. Határozottan bejövős ötlet :) - F: márc. 10.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, link



Tényállástól az akcióig: újszerű tudásmenedzsment szoftver a hazai bűnüldözésben FEL

A Montana Zrt. mai sajtótájékoztatóján Vadász Pál elnök-vezérigazgató, illetve Békési Tamás és Bundschuh Gábor, a társaság szakemberei működés közben mutatták be a cég saját fejlesztésű tudásmenedzsment keretrendszerének legújabb, az ORFK részére készített alkalmazási programját. Az Infovadász szövegbányász szoftver, amely a legmodernebb kereső technológiák alkalmazásával, a legösszetettebb információhalmazban is képes gyorsan és hatékonyan megtalálni a keresett fogalmakat és összefüggéseket. - F: márc. 4.
Hírforrás: Prím, link



Mátyás király kódexei Kolozsváron FEL

A Bibliotheca Corvinianát a 15. században a második legnagyobb gyűjteményként tartották számon a Vatikáni Könyvtár után. A corvinákként is említett kötetekből fakszimile-kiállítás látható a Szépművészeti Múzeumban. A kolozsvári közönség március 9-éig láthatja a kiállítást, amelyről Kurta Józsefet, a Protestáns Teológiai Intézet könyvtárosát, a tárlat szervezőjét kérdeztük. - F: márc. 5.
Hírforrás: Transindex.hu, link



Könyvtár -- sok nyelven FEL

Hogyan mondják és írják a könyvtár kifejezést különféle nyelveken? Egy kis gyűjtemény erről, Koreából: http://dlibrary.tistory.com/114
Hírforrás: link



A Minőségi Újságírás portálja FEL

A Minőségi Újságírásért-díjat 1997-ben osztották ki először. Ugyanebben az évben indultak a kereskedelmi televíziók Magyarországon. Az internetes újságírásban is új korszak vette kezdetét, megjelentek az első hírportálok. Ezzel együtt a nyomtatott sajtó is változásnak indult. A Minőségi Újságírásért alapítvány -- sajnos RSS-sel nem rendelkező -- portálja a havonta elismert cikkekkel: http://www.minosegiujsagiras.hu/
Hírforrás: link



Széles médiakínálat a zenei könyvtári blogon FEL

A Hangtárnok http://hangtarnok.klog.hu/2008/03/ , az egri Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének blogja hanggal, képpel, prezentációkkal, videóval hívja fel a használói figyelmét a könnyű- és komolyzenekínálatára. Házon kívüli forrásokra is gyakran hívja fel a figyelmet, mely által könnyen válhat virtuális zenei tanácsadóvá, és 'kályhává', ahonnan érdemes barangolásra indulni. Legutolsó bejegyzése a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet könyvtárát mutatja be. - F: márc. 12.
Hírforrás: Hangtárnok, link