Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok




 
 
 
 

KIT hírlevél: 2008. 01. 16. (4. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

X 2.0 generáció -- Született 1989-ben FEL

Magára hagyott nemzedék? Pragmatikus, esélyeit jól felmérő? Apolitikus? Talpraesett? Számító? Kulturálatlan? Az idősebb generációk hajlamosak úgy tekinteni, hogy az utánuk jövőkkel véget ér, elvész valami. Pedig csak arról van szó, az újak mások. A hvg.hu szociológusokat, tanárokat és kultúrakutatót kérdezett, milyen a rendszerváltás körül született, nagykorúvá érő generáció. - F: jan. 11.
Hírforrás: HVG.hu, link


10 éves az Információs Társadalom és Trendkutató Központ FEL

'Másodikán a Kultúrházba voltam hivatalos, a 10 éves ITTK-ról beszéltem. Az interjú még aznap adásba is ment, aki esetleg lemaradt volna róla, az most itt megnézheti.' A malajziai mintára Z. Karvalics László által alapított intézmény http://www.ittk.hu/ évente készít jelentéseket az információs társadalom aktuális helyzetéről, ad ki könyveket, folyóiratot és szervez tudományos fórumokat, a témában. Interjú Pintér Róbert stratégiai igazgatóval: - F: jan. 8.
Hírforrás: Kispályás Információs Társadalom Robesszel, link


Több mint 150 millió weboldal a világhálón -- zsugorodó könyvtári részarány FEL

Továbbra is hihetetlen tempóban növekszik az internet: tavaly júliusban 125
millió weboldalról számoltunk be, mostanra viszont ez a szám elérte a 155
milliót. - F: jan. 14.
-- A hír könyvtári szempontból: drámaian zsugorodik az az információmennyiség,
melyet a könyvtárak helyben, vagy a könyvtári rendszer saját szolgáltatásaként
nyújtanak használóiknak. Ezért -- a könyvtárin túl -- létfontosságú a nem
könyvtári rendszerből származó információ számbavétele, kapcsolatok az üzleti és
civil információszolgáltatókkal, a könyvtári és nem könyvtári források egymás
közötti minőségi értékelése (a következtetések levonásával), valamint az
'idegen' források szolgáltatásmódszertani ismerete is. Pl. mely forrásban
található a legkurrensebb / legmegbízhatóbb információ -- könyvtári
adatbázisban, szakmai blogon, az adatbázisszolgáltatónál, az adott szakmai
szervezet portálján stb.? Ezeknek mekkora hányadát kínáljuk használóinknak,
melyekhez nyúlunk tájékoztatási kérdések esetén? (MG)
Hírforrás: Prím, link


Miért utáljuk az innovációt? FEL

"Általában nem a postamesterek alapították a vasutakat" -- állapította meg Joseph Schumpeter a gazdasági fejlődésről szóló könyvében. Mit jelent ez tulajdonképpen? A könyv kérdéses fejezete az innovációkról szól. Szerzője kifejti, hogy a termelés 'meglévő dolgok és erők kombinációját' jelenti, az innováció tehát újfajta kombinációként értelmezhető. A vasút innováció a postakocsihoz képest. Schumpeter arra utal, hogy az új kombinációkkal általában nem ugyanazok lépnek fel, akik a régi kombinációkat uralták: a vasúttársaságok nem a régi lovas postakocsi-hálózatokból fejlődtek ki. Az új kombinációk -- írja -- rendszerint új vállalatokban testesülnek meg, amelyek a régiek mellé lépnek, versenyeznek azokkal, elszívják előlük az erőforrásokat, átveszik tőlük a vezető szerepet, kiszorítják őket a versenyből. Az innováció tehát egyesek számára felemelkedést, másoknak deklasszálódást jelent, beszéljünk akár vállalatokról, akár családokról, konkrét személyekről. 'Kreatív (teremtő) rombolásról' van tehát szó, hogy Schumpeter elnevezésével éljünk: valami elpusztul és valami keletkezik. - F: jan. 10.
Hírforrás: Bőgel György blogja, link


Az USA 10. legnagyobb (kilenc milliós) könyvtára -- nem is könyvtár FEL

LibraryThing http://librarything.com/ -- a minap került be a rendszerébe a kilencmilliomodik (!) katalogizált könyv. Ezzel -- ha állomány alapján vizsgáljuk -- gyakorlatilag az Egyesült Államok tizedik legnagyobb könyvtára lenne (ha tényleg könyvtár lenne). A könyvek katalogizálása vér egyszerű, megeszi a Z39.50-et, plusz olyan forrásokból is gond nélkül átvesz rekordokat, mint a LoC (vagy épp a MOKKA). Számtalan keresési lehetőség, borítókép, javaslatok és ellenjavaslatok, Olvasd el! és Ne olvasd el!, használói címkézés, tagok közti info- és véleménycsere -- A felhasználók puszta szerelemből "iratkoznak be" ebbe a "könyvtárba", rengetegen még fizetnek is a pro account-ért és boldogan használják -- olyan dolgokra, amelyeket a régi jó OPAC még hírből sem ismer. - F: jan. 9.
Hírforrás: FIKSZ, link


Mi hír az iskolai könyvtárakban? -- Megmondják blogjaik FEL

A hazai iskolai könyvtárakban a könyvtári átlagos terjedési sebességet meghaladó léptékben növekszik a blogok száma. Gyűjtemény a legfrissebb bejegyzésekről: - F: jan. 13.
Hírforrás: KönyvtárosTanár, A hazai iskolai könyvtárakban a könyvtári átlagos terjedési sebességet meghaladó


A jövő eretnek könyvtárvezetője -- elengedhetetlen az üzleti modellek megértése FEL

Ausztrália egyik legnagyobb könyvtárának élére (Új Dél Wales Állami Könyvtárának igazgatói posztjára) egy, az iparból (IBM, Kodak) jött menedzsert neveztek ki, könyvtári 'előélet' és szakismeretek nélkül. Ebből kiindulva elmélkedik a cikk a könyvtárvezetés és a menedzsment viszonyáról, egyrészt az ahhoz szükséges képességek, másrészt a generációs különbségek felől közelítve. ... A vezetés valódi lényege a változás-változtatás és a rendszerek váltása. Ebben az értelemben vezetni annyi, mint másképp látni a világot, és befolyásolni tudni a többieket arra, hogy a vezetővel együtt dolgozva a változásokat a normális munkamenetbe befogadják. Ehhez fel kell ismerni azt a jövőbeni könyvtármodellt, amely meg tud felelni a közösség információigényeinek. Alapvetően szükséges azoknak az üzleti modelleknek megértése, melyek ma a könyvtár működési környezetét alkotják.
A könyvtárakban ma három generáció dolgozik együtt. Ez egyrészt a változásokkal kapcsolatos különböző attitűdök összehangolását kívánja meg; másrészt akik a könyvtárak jövőjét tervezték, maguknak tervezték, és az új generációk nem tudják majd ugyanúgy működtetni. Harmadrészt: a legtöbb nagykönyvtár vezetője (és többnyire helyetteseik is) a következő kb. öt éven belül nyugalomba vonul, és komoly tudásalap sétál ki velük az ajtón. Utódaiknak át kell vizsgálniuk értékrendjüket, képesnek kell lenniük meghallgatni másokat, nyitott gondolkodásúaknak kell lenniük, eretnek gondolatokat is el kell fogadniuk, gondolniuk kell az elgondolhatatlanra. Nekik sikerül majd a jövő izgalmas könyvtárát megteremteni. - F: A jövő eretnek könyvtárvezetője / ref.: Mohor J. In: Könyvtári Figyelő 2007/3.
-- Hazai jellemző elvárások könyvtárvezetéshez: könyvtári szakmai gyakorlat, több éves munkaviszony, könyvtári végzettség. A közalkalmazotti törvény szerint: munkaviszony ideje és végzettséget igazoló papír. A fentiek szerint a kontraszelekció melegágya. (MG)
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2007/3., link


Miből lesz a 3.0? FEL

Alig szoktunk hozzá a Web 2.0-ként ismert jelenséghez és technológiákhoz, máris a következő hullámról, a jelentés-alapú 3.0-ról beszélünk. Honnan indultunk, hogyan jutunk el odáig, mi jellemzi a világháló eddigi történelmének három periódusát? Sokan -- nem alaptalanul, de leegyszerűsítve -- egyenlőségjelet húznak a 3.0 és a Szemantikus Web között. A jelentésalapú technológiák valóban fontos szerepet töltenek be: egymástól független adatrögöket kapcsolnak össze, és helyeznek kontextusba, azaz kezelhetőbbé, könnyebben értelmezhetővé teszik az információt. Az információ még 'közelebb' kerül hozzánk, még személyesebb lesz. A 3.0 azonban főként integráló szerepe miatt jelent hatalmas előrelépést. Egységesen tudjuk majd használni a jelenleg még különálló forrásokat, például utazási bédekkereket és online jegyfoglalást. Nem kell honlapról honlapra barangolnunk, míg megvásároljuk az óhajtott matériát. Összeforrnak, közös környezetbe kerülnek (és -- csúnya magyar kifejezéssel -- személyre szabódnak) a 2.0 elemei. Még általánosabban fogalmazva: a webtechnológiák eddigi generációi -a horizontális és vertikális keresés, közösségi hálózatépítés, stb. - a 3.0-ban egyesülnek. Értelmet nyer Sramana Mitra első olvasásra dodonainak tűnő képlete. - F: jan. 11.
Hírforrás: Agent Portal, link


Skaliczki szerint: a TQM megfelelőbb könyvtáraknak, mint az ISO9000 FEL

'A könyvtáros szakma számára lassan kikristályosodott, hogy a minőségi szolgáltatásokat alapvetően kétféle szisztéma segítségével lehet elérni. Az ISO 9000:2000-es szabvány a szervezeti egységek munkájának összehangolásával garantálja a minőséget. Ezt a minősítést a magyar könyvtárügyben elsőként az akkori OMIKK tudta abszolválni, s napjainkban folyik a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 'vizsgája'. Elsősorban a külföldi, de a viszonylag kevés hazai tapasztalat alapján is úgy tűnik, hogy a könyvtári gyakorlatban a másik, a Total Quality Management (TQM), azaz a Teljeskörű Minőségmenedzsment-nek van nagyobb létjogosultsága, mivel ez a modell rugalmasabb, jobban épít a kreativitásra, együttműködésre, jobban megfelel a közalkalmazotti kultúrának, mint az ISO szabvány által nyújtott minőségbiztosítás.' -- írja Bartos Éva Skaliczki Judit: Az első lépésektől a könyvtár stratégiai tervének elkészítéséig c. kiadványával kapcsolatban. - F: jan. 9.
-- Skaliczki Józsefné, mint a hazai TQM-mozgalom egyik -- s pozíciója révén egyben legbefolyásosabb -- apostola, rendszeresen részt vesz a módszertan oktatásában és a vonatkozó hazai projektekben szakmabeliként és vállalkozóként is érdekelt. Az ISO9000-es rendszer hazai könyvtári alkalmazásainak nem volt részese egyik nevezett könyvtárban sem. (MG)
Hírforrás: KI, link


Partnerség -- több, mint blabla FEL

Magyarországon is gombamód szaporodnak a más ágazatok képviselőivel, a köz-, illetve civil szférával, az oktatási intézményekkel kötött alkalmi vagy hosszú távú szerveződések. Klasszikus együttműködési forma a partnerség, a gyártóknak termékeik terítése érdekében a szállítókkal kötött különböző fokozatú szövetsége. Egy korábbi, a nemzetközi IT- és ICT-piacot jellemző együttműködéseket, szövetségeket feltérképező összeállítás folytatásaként most Magyarországra összpontosít a Business Online. - F: jan. 10.
Hírforrás: Business Online, link


A visszahozott könyveket tartsuk egy ideig az olvasók szeme előtt FEL

Megfigyeléseik szerint például a visszahozott könyvek kocsiján található könyvek az olvasókat nagyon érdeklik. Úgy gondolják, hogy a legjobb könyvek ott találhatók. Ha módot adunk rá, hogy ehhez ők is hozzáférjenek, ha nem pusztán a visszavételezést végző kolléga éri el, akkor látható lesz, hogy az olvasók ezen könyvek között nagy örömmel válogatnak. Sőt, egyik könyvtárukban bevezették, hogy a visszahozott könyvet az olvasó maga helyezze el a kocsin annak megfelelően, hogy mit gondol róla. A kocsi két végére ugyanis egy-egy feliratot ragasztottak a következő szöveggel: ajánlom -- nem ajánlom. Érdekes volt megfigyelni, hogy komolyan vették az olvasók a feladatot, sőt, mindig átnézték mindkét kupacot. Mert a nem ajánlott könyvek is felkeltették az érdeklődésüket. Sőt, egy idő múlva, ellenőrizték, hogy mit hova tettek olvasótársaik, és ha az nem egyezett a véleményükkel, akkor átrendezgették a halmot. Máshol a visszahozott könyvek kocsijára ez a felirat került: 'Ezeket a könyveket már elolvasták.' Mert valami miatt az kell, ami másoknak valami miatt fontos volt. - F: Olvasásközpontú olvasásfejlesztés / Péterfi R.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/3.


FSZEK -- terjed a 'Könyvet házhoz' program -- idősek számára FEL

A Kelenföldi Könyvtár felhívása a kerület lakóihoz. 'Tisztelt Kerületi Polgárok! Újbuda Önkormányzata támogatásával a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XI. kerületi könyvtára 'Könyvet házhoz' szolgáltatást indít, amelynek tartalma az idős, beteg, mozgáskorlátozott, lakáshoz kötött emberek számára könyvek, hangoskönyvek, folyóiratok, valamint ezek használatát segítő eszközök rendszeres időközönként történő kölcsönzése, házhoz szállítása. A szolgáltatás térítésmentes. A kerületben lakó olvasók kérdéseiket és kéréseiket telefonon, e-mailben, postai úton, vagy személyesen jelezhetik. A könyvtár címe: ...' - F: jan. 11.
-- Érdekes kérdést vethet fel, ha valaki nem idősként (apropó, mikortól idős az ember?), hanem kényelemből, vagy egyéb szükségből -- pl. kapacitáshiány -- kér hasonló szolgáltatást. Akár, mert drágább a munkaideje, mint a könyvtárba elmenni. Vajon, mely hazai könyvtár kínálja pl. a házhoz szállítást először üzleti alapon (is). (MG)
Hírforrás: Űjbuda, link


Az európaiak harmada önkénteskedik FEL

Az Európai Unió tíz polgára közül mintegy nyolc tartja úgy, hogy mások önkéntes segítése életük fontos velejárója, noha tízből mindössze hárman vesznek tevékenyen részt közösségi munkában -- derül ki egy felmérésből. Magyarországon az aktív önkéntes munkában való részvétel aránya az EU-átlagnak mintegy a fele. Lengyelország, Portugália, Litvánia és Bulgária pedig még ennél is rosszabb mutatókkal rendelkezik. - F: jan. 4.
-- Korábban a KI szakkönyvtára állított össze az önkéntes könyvtári munkára vonatkozó szakirodalmat: http://www.ki.oszk.hu/konyvtar/onkentesek.html
Hírforrás: Fn.hu, link


Mikor tekinti a használó információigényét kielégítettnek? FEL

A tanulmány azt vizsgálja, hogyan ismerik fel a használók, mikor kell abbahagyni az információkeresést, holott az információs tér annyira telített, hogy nem lehetünk bizonyosak abban, hogy a releváns információt találtuk meg. Oktatók, alsóbb éves és végzős hallgatók fókuszcsoportos interjúban vettek részt, amelynek célja annak felderítése volt, mikor tekintik kielégítettnek információigényüket. Az egyetemi könyvtárak használói minőségi és mennyiségi jellemzőkkel egyaránt leírták, miért döntöttek józan ésszel úgy, hogy igényüknek megfelelő, elegendő információ áll rendelkezésükre. A résztvevők speciális információigényei és az egyetemen betöltött szerepük egyaránt hatással van a keresési folyamat össze fázisára, az első forrás kiválasztásától kezdve a folyamatos keresési stratégián keresztül annak eldöntéséig, mennyi információ elegendő számukra. A felmérési eredmények jelentősen kibővítették a korábbi kutatások témakörét, amelyek az információkereséssel és a keresési magatartással kapcsolatban statikusabb nézetekre összpontosítottak, elméleti módszereket alkalmaztak a használók tapasztalatainak jobb megértésére. - F: Mikor lehet befejezni az információkeresést? Mikor tekinti a használó információigényét kielégítettnek? Autoref.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2007/3., Manci: link


Mozgókönyvtári hálózatban négy körösszögi település FEL

Csabacsüd, Hunya, Kardos és Örménykút kilépett az Országos Nyilvános Könyvtári Hálózatból. Ezzel egy időben a Körösszögi Kistérség Többcélú Társulás keretében mozgókönyvtárat hoztak létre. Brlás János, Kardos polgármestere elmondta: előremutató változásokat remélnek a döntéstől. Az, hogy ezután a Békés Megyei Könyvtár és Humánszolgáltató Centrum szolgáltatásait veszik igénybe, a korábbinál több támogatást, az olvasók számára több lehetőséget teremt. A megyei könyvtár segítségével olyan dokumentumokhoz is hozzájuthatnak, melyeket eddig nem tudtak kölcsönözni. A könyvtár az iskola épületéből hamarosan a polgármesteri hivatalba költözik. A nagyobb támogatás (éves szinten mintegy 600 ezer forint) lehetővé teszi, hogy kulturált, igényes környezetet alakítsanak ki a könyvtárlátogatók számára. Frankó János, Csabacsüd polgármestere jelezte: a nagyközség könyvtára a korábbi heti öt helyett februártól már csak heti három napon -- kedden, csütörtökön és szombaton -- várja az olvasókat. - F: jan. 14.
Hírforrás: BEOL, link


Több fiatal jár(t) könyvtárba -- mert többen voltak FEL

Hunyadi Zsuzsa, MMI: 'A 14-18 évesekre általában jellemző a nagy kulturális aktivitás. Mind 1996-ban, mind 2003-ban -- a komolyzenei hangversenyeket kivéve -- köztük a legnagyobb a részvételi arány minden egyes kulturális tevékenységben. Mivel ez a magas arány legtöbb esetben 70-90 százalék körüli, ezért kevésbé is várható olyan nagy mértékű részvételi aránynövekedés, mint amilyet az idősebb korcsoportoknál regisztráltunk. Mindazonáltal legerősebb növekedés mégis olyan területen -- a könyvtárlátogatásnál -- következett be, amire már 1996-ban is 72 százalékos látogatottság volt jellemző. Ez a nagy arányú növekedés részben talán a középiskolákban tanulók számának növekedésével magyarázható, hiszen a könyvtárlátogatások jelentős része kapcsolódik az iskolai tanulmányokhoz. A két adatfelvétel között eltelt időszakban a 14-18 éves budapestiek körében stagnált vagy enyhén emelkedett a színházba, a moziba, a múzeumba, a könnyű-, illetve komolyzenei koncertekre járók aránya. Csökkenés egyetlen területen, a művelődési házak látogatásában történt. Megszaporodtak a fiataloknak szóló programok, s úgy tűnik, hogy e szélesedő kínálattal a művelődési házak nem tudtak, vagy talán olykor -- a minőségrontást nem vállalva -- nem is akartak lépést tartani. - F: jan. 11.
Hírforrás: HVG.hu, link


Ötpárti összefogás a digitális szakadék csökkentésére FEL

Szakmai kezdeményezésre a parlamenti pártok egy-egy politikusa kedden közös nyilatkozatban fejezte ki elkötelezettségét az információs társadalom terén tapasztalható kedvezőtlen helyzet javítása iránt. - F: jan. 9.
Hírforrás: Prím, link


Pár szó az e-zineről -- Kezdjük ott, hogy mi is az az e-zine? FEL

-- Annak aki még nem hallotta ezt a rövidítést, annak feloldom: electronic magazine. Így már azért kicsit átláthatóbb, hogy tulajdonképp egy elektronikus kiadványról van szó, amit rendszerint a weben tesznek közzé. Hogy is kapcsolódhat ez a könyvtárakhoz? -- Tegyünk egy kis körutazást mondjuk Kansasbe. Képzeljük el, hogy bemegyünk a Johnson County Library-be, és leülünk egy számítógép elé (mindehhez persze library card szükségeltetik, de tegyük fel, hogy ezt megoldottam most nektek.) Ha mindez sikerült és még nyitva van a szemünk akkor kattintsunk ide. Mit véltünk felfedezni? Ami előttünk van az nem más, mint öt darab e-zine, nevén nevezve: elementia. Az elementia egy irodalmi és művészeti magazin, célja, hogy bemutassa és képviselje a tehetséges fiatalokat. - F: jan. 10.
Hírforrás: Fiksz, link


Kényszerszünet a vízügyi könyvtárban FEL

Kiköltöztették a vízügyi könyvtárt a belvárosi Sas utca 6.-ból, ahol évtizedek óta bérelt számára egy földszinti helyiséget a vízügyekért illetékes minisztérium. A könyvtárosok okot, indokot nem tudtak mondani, nekik sem mondtak, pláne írásban nem adtak. Csak azt, hogy költözni kell. A könyvek, folyóiratok egy csepeli raktárba kerültek ideiglenesen, a kétezer beiratkozott olvasó pedig, kiknek többsége diák, járhat máshová a vizsgaidőszakban. - F: jan. 9.
Hírforrás: NOL, link


Megvalósítják Hiller microsoftos álmát FEL

Kivette a szabaddemokrata gazdasági tárca kezéből az oktatási szoftverbizniszt a szocialista irányítású MEH, és minden eddiginél nagyobb értékű, összevont szoftverbeszerzésre írt ki közbeszerzési pályázatot. A közigazgatási és az oktatási intézményeknek összesen 25 milliárd forintos keretük lesz a tenderben kizárólag a "közérthetőség" érdekében Microsoft licenceknek nevezett termékek megvásárlásra. - F: jan. 10.
Hírforrás: Index, link


Nagy-Britannia engedélyezi a magáncélú másolatokat FEL

Andrew Gowers, a Financial Times egykori szerkesztője 2006-ban olyan javaslatcsomaggal állt elő, amely jelentősen módosította volna a brit szerzői jogi szabályozást. A szigetország kormánya most bejelentette, hogy megvalósítja Gowers néhány elképzelését. A brit szerzői jogi hivatal Taking forward the Gowers review of intellectual property - Proposed changes to copyright exceptions címmel jelentette meg javaslatcsomagját. Lord Triesman, a brit szerzői jogi kérdésekért felelős államtitkár a dokumentum előszavában kiemelte, hogy ezek a pontok képezhetik egy nyilvános szerzői jogi vita alapjait. "Egy folyamatosan digitalizálódó világban a szerzői jogi szabályozásnak is haladnia kell a korral és egyre hatékonyabbnak kell lennie. A célunk egy olyan új szabályozás létrehozása, amelyet egyaránt elfogadnak és tisztelnek mind a felhasználók, mind a szerzői jogok tulajdonosai" - jelentette ki Lord Triesman. - F: jan. 9.
Hírforrás: Sg.hu, link


Mesemondó börtöntöltelékek FEL

A svéd börtönökben büntetésüket töltő elítéltek gyermekei mostantól nem lesznek megfosztva az esti meséktől. Svédországban mintegy tízezer olyan kiskorú van, akinek anyja vagy apja épp a börtönbüntetését tölti - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapján. A januárban induló hároméves program révén a távollevő szülők CD-re mondhatják a meséket, amelyeket elküldhetnek gyermekeiknek. Az elítéltek maguk választják ki a felolvasni kívánt szöveget, maguk szerkesztik és készítik a felvételt. Azoknak, akiknek esetleg gondot okoz az olvasás, könyvtárosok segítenek majd a mesemondásban. Korábban hasonló projekt indult Nagy-Britanniában. Az angol kezdeményezés bevált, népszerűségre tett szert mind az elítéltek, mind családtagjaik körében. (mti) - F: jan. 11.
Hírforrás: Transzindex, link


Bezárnak a magyar kiskönyvtárak Izraelben FEL

-- Miskolcon születtem, ott kezdtem az iskolát - pörgeti vissza életének lapjait. - Gyönyörű gyerekkorom volt, magammal hoztam az emlékeimet. Tizenhárom évesen kerültem új közegbe, az olvasással tartottam meg a magyar nyelvet. Faltam a pöttyös könyveket. A hatvanas-hetvenes években az izraeli magyarságnak még nagyon fontosak voltak a gyökerek, magyar nyelvű könyvtárakat tartottak fenn, hetvennégy magyar nyelvű újság jelent meg. Ma már csak egy tartja magát, s a könyvtárak is sorra bezárnak. Az utcákon akkor még lépten-nyomon lehetett magyar szót hallani. - F: jan. 12.
Hírforrás: Szabad Föld, link


Kivételes esetben a könyvtáros lehet nő is... (1906) FEL

Hazánkban az első női könyvtárost 1906-ban nevezték ki. Czeke Mariannet 33 éves korában nevezte ki Ferenczi Zoltán az Egyetemi Könyvtár vezetője könyvtárnővé. A könyvtári bizottság azzal a kikötéssel támogatta a döntést, hogy csupán egyedi esetről van szó, nők kinevezését nem teszik rendszeressé. Mint az a cikkben olvasható 'csak erre az egy esetre hozta határozatát a könyvtár-bizottság, s adja meg az egyhangú ajánlást. Rendszert nem kíván egyelőre alkotni belőle, hanem figyelembe veszi a folyamodó rendkívüli készültségét a vágyakozását a könyvtári pályára, de egyszersmind megnyugtatóan veszi tudomásul, hogy a folyamodó kollégiumi tanár is. S ha a kísérlet nem válnék be, módjában lesz tanári pályára menni át.' - F: jan. 10.
Hírforrás: Könyvtároshivatás, link


Több mint egymillióan kattintottak a Startlapra -- a használó is ajánlhat tartalmat FEL

Rekordszámú, több mint 1,1 millió egyedi látogató kereste fel a Startlapot múlt hétfőn a Medián Webaudit adatai szerint. A honlap iránti elégedettséget mutatja a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2007 októberében 1200 fő megkeresésével készült felmérése is, amelyből kiderült: azok a magyar internetezők, akik nyitólapot állítottak be internetböngészőjükben, legtöbben a Startlapról indulnak a világhálóra nap mint nap. A kutatás szerint az internetező felnőttek 94 százalékának van beállított nyitóoldala. - F: jan. 14.
Hírforrás: Prím, link


Dohányzóhelyiségből kiskönyvtár? FEL

Nagy-Britanniában minden negyedik felnőtt bevallja, hogy az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott el. Minden második pedig hazudik, amikor olvasási szokásairól kérdezik, csak hogy intelligensebbnek mutassa magát. A szigetországban az illetékes minisztérium minden évben kampányt indít annak érdekében, hogy olvasásra sarkallja az embereket. Idén például arra akarják rávenni a vállalatvezetőket, hogy a bezárt dohányzóhelyiségek helyén kis könyvtárakat hozzanak létre, hátha ezzel kedvet csinálnak dolgozóiknak az olvasáshoz. - F: jan. 9.
Hírforrás: Inforádió, link


Megint fehér por -- OSZK neve a feladóként FEL

Hatósági zár alá került Szabados József, MSZP-s országgyűlési képviselő baktalórántházi lakása, miután a politikus is fehér port kapott postán, s a boríték felbontása közben a küldemény szétszóródott otthonában. Ezt maga az érintett mondta el csütörtökön Nyíregyházán, a párt sajtótájékoztatóján. A hatóságok elővigyázatosságból 72 órára lepecsételték a lakást, amíg kiderül, hogy van-e egészségkárosító hatása a pornak -- mondta a szabolcsi képviselő, a párt térségi alelnöke. Szabados József közölte: szerdán a napi postája között talált egy olyan borítékot, amelynek feladójaként az Országos Széchényi Könyvtár szerepelt, s budapesti postai bélyegző volt rajta. Azt hitte, hogy valamilyen rendezvényre hívják, s így az óvatosságot mellőzve tépte fel a borítékot, amelyből fehér por hullott ki és szóródott szét a lakásában. - F: jan. 10.
Monok István főigazgató azonban megvizsgáltatta az iktatókönyveket, így megállapítható, hogy a könyvtártól ilyen paraméterekkel rendelkező levél hivatalosan nem ment ki -- hangsúlyozta az OSZK sajtóreferense. - F: jan. 11.
Hírforrás: Hírszerző, link akasa.53786.html ; Stop.hu, link


Városnézés, MP3-lejátszóval Szegeden FEL

Újszerű kezdeményezést indított el a szegedi Kontraszt Webstúdió, a www.torzsasztal.com portál üzemeltetője: a honlapon ki lehet választani azokat a témákat, amelyre a turista a városnézés közben kíváncsi és a letöltött hangfájlokat utazás vagy séta közben, vagy akár a szállodában meg lehet hallgatni. - F: jan. 11.
Hírforrás: Prím, link


2008. a könyvtárak éve -- ha akarjuk FEL

Hetente vagy havonta emlékeztetőt küld a kitűzött céljainkról, terveinkről a legújabb közösségi szájt. A http://2008azenevem.com/ oldalra regisztráció után beírhatjuk, hogy mit tervezünk erre az évre és az úgy ottmarad. Bediktálhatnánk akár a könyvtári stratégiát. - F: jan. 15.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár, link


'Befolyásoljuk a változásokat!' -- együttgondolkodás a KJT-ről FEL

A Budapesti Művelődési Központ 2008. január 28-án hétfőn 10.00 órától 'Befolyásoljuk a változásokat!' címmel javaslattevő eszmecserét szervez a közalkalmazottak jogviszonyával összefüggő kérdésekről. Együttgondolkodásunk célja a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény közművelődési végrehajtási rendelete, problémáinak megbeszélése és megoldási javaslatainak megszövegezése, valamint kinyilvánítása annak, hogy maga a közművelődési szakma milyen ellentmondásokat lát a KJT és más törvények együttes alkalmazása (pl. a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX törvény) esetén. - F: jan. 8.
Hírforrás: Erikanet.hu, link


Köszöntjük a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros megújult weboldalán! FEL

'A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros című folyóirat elektronikus változata a 2007. évtől kezdődően a Könyvtári Intézet új honlapjához igazodik. Bár az elektronikus folyóirat tartalmában nem történt változás (továbbra is csak válogatott cikkanyagot közöl), az új honlap a tartalomkezelő rendszere révén 2007-től, tehát a 16. évfolyamtól a 3K anyagában teljes szövegű keresést biztosít. A 3K korábbi számai ugyancsak erről az oldalról, de a régi felületen, a régi formában érhetők el. Reméljük, ez a megoldás elnyeri a tetszésüket, hiszen a korábbinál lényegesen bővebb, sokrétűbb keresési lehetőséget biztosít minden használónak. Kérdéseit, észrevételeit ezen az oldalon küldheti el a szerkesztőségnek.' - F: jan. 14.
Hírforrás: KI, link


Új szolgáltatás az Ügyfélkapun -- a hegy megy Mohamedhez FEL

Január végétől új szolgáltatás indul a Magyarország.hu portálon: az Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező felhasználók automatikusan e-mail értesítést kapnak arról, ha személyi igazolványuk, vezetői engedélyük vagy útlevelük érvényességi ideje a végéhez közeledik. Az értesítést három alkalommal: az érvényességi idő lejárta előtt 2 hónappal (útlevél esetén 6 hónappal), majd 1 hónappal és végül a lejárat napján kapják meg a felhasználók az Ügyfélkapu-regisztrációnál megadott e-mail címükre. - F: jan. 9.
Hírforrás: Magyarorszag.hu, link


Katalist a Blogspoton -- akár RSS-sel FEL

A http://katalist-to-feed.blogspot.com/ blogon keresztül a Katalist akár RSS-sel, linkgyűjtő oldalon keresztül is olvasható.
Hírforrás: MG


Álláslehetőségek a közszférában -- Munkaerő-felvétel a Szuttyogtatói VK-ban FEL

Megkezdte tevékenységét a Kormányzati Személyügyi Központ (KSZK) Személyügyi Szolgáltató Igazgatósága. A Magyarországon most először létrehozott központi intézmény nagyban elősegíti a közigazgatás korszerűsítését, a kultúraváltást, egyben erősíti a szolgáltató jelleget – hiszen a közszféra összes betölthető álláslehetőségét felsorolja. A http://kozigallas.gov.hu honlapon először lesz látható együtt valamennyi Magyarországon megüresedett köztisztviselői és közalkalmazotti állás betöltésére meghirdetett pályázati felhívás. - F: jan. 10.
-- Karikatúra a témában: http://farm3.static.flickr.com/2135/2186351593_1184627456_o.gif ; aztán meg: http://fiksz.klog.hu/344/leghatekonyabb/
Hírforrás: FN, link att=2008-01-10


Világhálón az erdélyi és moldvai néprajzi fotóarchívum FEL

A világhálón is elérhető péntek óta az erdélyi és a moldvai magyarság vizuális kultúráját bemutató néprajzi fotóarchívum. Az Adatbankban eddig szótárak, kutatók publikációit és írók műveit tartalmazó úgynevezett vendégoldalak, valamint térképtárak érhetők el, de megtalálható a 150 legnagyobb magyar lélekszámmal bíró romániai település adatlapja is. A fotóarchívum a www.kjnt.ro honlapról érhető el. - F: jan. 14.
Hírforrás: Prím, link


Újdonságok a Google Earth egén -- csillagokat lát FEL

A Google a mai naptól elérhetővé tette a Google Earth 'Sky' szolgáltatásának új verzióját, amely csillagok és bolygók milliót tárja a tudósok, diákok és az amatőr csillagászok szeme elé. A továbbfejlesztett változat számos új lehetőséget kínál, többek között friss kozmológiai híreket, történelmi térképeket és virtuális égi kirándulásokat. - F: jan. 10.
Hírforrás: Prím, link


Szigorúan titkos receptek -- most elérhetők FEL

Bár a híres-neves éttermek és szakácsok féltve őrzik titkaikat, ezek előbb-utóbb napvilágra kerülnek, s az internet jóvoltából akár az egész világ is megismerheti és kipróbálhatja őket. Nemzedékről-nemzedékre öröklődnek azok a receptek, amelyek olyan összetevőket vagy olyan mesterfogásokat tartalmaznak, amelyeket senki sem tud utánozni. A titkok azonban nem sokáig maradnak titkok, előbb-utóbb napvilágra kerülnek, főleg ha van egy olyan internetes oldal, ami fel is lebbenti ezekről a fátylat. A Top Secret Recipes arra vállalkozott, hogy mindenki számára elérhetővé tegye ezeket az ízletes titkokat. A folyamatosan bővülő recept-adatbázisban kulcsszavak alapján lehet keresni, vagy rábízhatjuk magunkat a szerkesztők ízlésére, illetve a látogatók véleményére. - F: jan. 10.
Hírforrás: Techilne, link


Videómegosztó portál értelmiségieknek FEL

A héten útjára indult egy kifejezetten az értelmiségi réteget megszólítani kívánó online videómegosztó platform, a Bigthink.com. A honlapon http://www.bigthink.com/ nem kaphatnak helyet a bulvár jellegű tartalmak, a felhasználók leginkább neves publicistákkal, politikusokkal, zenészekkel és más közéleti személyiségekkel készített interjúkat hívhatnak le a videóarchívumból. - F: jan. 11.
Hírforrás: Prím, link


Már magyarul is olvasható a hotels.com FEL

A www.hotels.com a világ egyik leglátogatottabb szállásfoglaló oldala 25 nyelven olvasható Európában, ezentúl pedig már magyarul is. - F: jan. 14.
Hírforrás: VG.hu, link