Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok




 

KIT hírlevél: 2007. 11. 28. (44. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Kölcsönzésszám-növelés -- a könyvtár átrendezésével FEL

Könyvtári terek kialakítása: ne az ellenőrző pult, vagy a biztonsági kapu fogadja az olvasni vágyót! A terem hátsó részéből hozzuk előre a könyveket -- az olvasók általában a termek első felében választanak --, vagy tegyük hátra a kölcsönző pultot. Egyre népszerűbb elhelyezési módja a könyveknek, ha címoldallal, és nem a gerinccel kifelé rakják a polcokra (ismeretlen szerző művét egy évig hagyományosan rakták polcra, miután kifordították egy év alatt 15 alkalommal kölcsönözték. Vagy: Rendezvényeknél törekedni kell az olvasóközpontúságra -- az író nélküli olvasó találkozók egyre népszerűbbek az északi országokban. A könyvesboltban az író a fontos, a könyvtárban pedig az olvasó. Ezeken a rendezvényeken már nemcsak 5-10 ember vesz részt... - F: nov. 23.
-- A témáról korábban: Péterfi Rita: Olvasóközpontú olvasásfejlesztés (Könyvtári Figyelő 2007/3.)
Hírforrás: Vántsa Judit levelének részlete, RMKE-lista, link


Eredményes összefogás a bezárás ellen FEL

Egy vasúti példa, melyről érdemes analógiásan gondolkodni: 'Rég nem látott megújulás előtt áll az egy évvel ezelőtt még bezárásra ítélt vasúti szárnyvonal Veszprém, Zirc és Bakonyszentlászló között. Zircen uniós támogatással, 200 millió forintból épül az új, közös vasúti és buszpályaudvar, amely kényelmesebbé teszi az átszállást az utasoknak. Decembertől olyan vasúti menetrend lép életbe, amely figyelembe veszi a munkába és az iskolába járók szempontjait, és így mérséklődhet az autóbuszok zsúfoltsága. Jövő nyártól ráadásul a menetidő is csökken Zirc és Veszprém között, rájöttek ugyanis, hogy a 40 kilométeres sebességkorlátozás csak a Dudarról bauxitot szállító tehervonatok esetében szükséges, így már csak a fénysorompókat kell hozzáigazítani a gyorsabb személyvonatokhoz, ami 25 millió forintba kerül. Egy hónapon belül pedig alapítványt hoznak létre a térség önkormányzatai és civil szervezetei, hogy pénzt gyűjtsenek a további fejlesztésekre, például megállót építsenek a vasút mentén Veszprémtől 12 kilométerre fekvő Eplényben, valamint reklámozzák a vonatozás előnyeit az autózással szemben.
A sikeres mentőakcióhoz térségi összefogás kellett, valamint néhány önkéntes, köztük a Reflex Környezetvédő Egyesület szakértője, Bödecs Barnabás, aki társadalmi munkában vállalta a több hónapos egyeztetést a MÁV, a Volán és a közlekedési tárca munkatársaival. Így az idén már fel sem merült, hogy a bakonyi vasút egyike lenne annak a 38 mellékvonalnak, amelyre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) decembertől nem rendeli meg a személyszállítást. Bödecs azonban a kedvező tapasztalatok ellenére is azt mondja, még legalább két-három év, mire felkészülnek arra, hogy átvegyék a MÁV-tól a helyi vasút üzemeltetését. A racionális működéshez ugyanis Győr környékén meg kell oldani, hogy az autóbuszok ne párhuzamosan közlekedjenek, hanem ráhordják az utasokat az elővárosi vasútra, éjszaka pedig húsz-harminc emberért ne vonatot, hanem buszt indítsanak Bakonyszentlászlóra, ehhez azonban létre kell hozni a közös tarifával működő közlekedési szövetséget.' - F: nov. 15.
Hírforrás: HVG, link (regisztrációval olvasható)


A cigány lova és a könyvtári szolgáltatás FEL

Az oregoni Jackson megyében újra nyílt a megyei könyvtár. Áprilistól októberig volt zárva pénzhiány miatt. Az önkormányzat a korábbi fenntartási összeget sajnálva mintegy fele költségvetéssel adta ki lényegében koncesszióba a könyvtárat a szakmai körökben kétes megítélésű Library Systemy & Services vállalkozásnak, melynek már több hasonló fenntartott könyvtára van pl. Dallasban, Kaliforniában. A fenntartó által durván lefaragott költségvetésből a vállalkozás jellemzően csökkenti az alkalmazottak számát és kompenzációs csomagját, központosítja a személyügyet és a könyvelést, valamint diszkont áron vásárol dokumentumokat. Szakmai elemzők hangot adnak aggodalmuknak, hogy az új fenntartási formában kevésbé látható át a gazdálkodás, és a munkatársak szociális juttatásai is csökkennek. Volt, ahol a privatizálás ellenzői aláírásokat gyűjtöttek, de erejük nem volt mindenhol elegendő a döntéshozók véleményének megváltoztatásához. (ref.: MG) - F: Public libraries for profit., nov. 27.
Hírforrás: In These Times, link


Összevonják a könyvtárakat -- Közös beszerzés és minőségnövekedés FEL

Pécs Az EKF öt kulcsberuházása közül kettő gazdája a megyei önkormányzat: a Nagy Kiállítótéré és a Tudásközponté. Utóbbival kapcsolatban egyetértés született: a városi és megyei könyvtár intézményeit össze kell vonni. - F: nov. 24.
Bár a városi könyvtár beolvad a megyeibe, szükség lesz fiókkönyvtárakra, vagyis nem minden ingatlan válik szabaddá. Más a helyzet a megyei könyvtár tekintélyes épületegyüttesével, amely ráadásul a történelmi belváros szívében helyezkedik el. Mint arról Hargitai János érdeklődésünkre beszámolt, az unió nem járul hozzá, hogy az épületeket értékesítsék, de a hasznosításukat nem gátolja meg. Ebből az következik, magyarázta az elnök, hogy bérbe adják, melyből komoly bevételre számítanak. Az még korai, hogy milyen célokra lehetne használni őket, de nyilvánvalóan megvizsgálják a lehetőségeket. A megyei és városi könyvtár együttes kiadásainak értéke 2006-ban 340 millió forint volt, melyből a bérek és a bérekkel kapcsolatos járulékok értéke 260 milliót tett ki, ez a teljes költségvetés több mint 76 százaléka. Az integrált könyvtár létrehozásával a két könyvtár párhuzamos feladatai, funkciói megszüntethetők, amely összességében létszámmegtakarítást eredményez. A bérköltség megtakarításából finanszírozhatók a Tudásközpont megnövekedett területén működő könyvtárak épületfenntartási feladatai és várhatóan ebből fejleszthető a könyvtári szolgáltatások minősége is. - F: nov. 24.
Hírforrás: Dunántúli Napló, link . BAMA, link


Olcsóbban juthatnak hozzá a diákok a tankönyvekhez FEL

Nagybeszerzőként próbál meg fellépni a megyei önkormányzat, hogy a diákok és az iskolák olcsóbban jussanak hozzá a tankönyvekhez. A megyei könyvtár jelentős kedvezményt kap a szakkönyvekből és minden magyar nyelvű kötetből, így ez az intézmény válna a könyv, a folyóirat és a szakfolyóirat beszerzőjévé. Ennek értelmében a megyei fenntartású kulturális, közoktatási, közművelődési, közgyűjteményi és oktatási intézmények a beszerzéseket csak a megyei könyvtáron keresztül végezhetik. Mindezt nemrég egyhangú határozattal erősítette meg a megyei képviselő-testület. - F: nov. 24.
Hírforrás: Békés Megyei Hírlap, link


Dán iskolai könyvtárosok: legyenek 'kombi könyvtárak'! FEL

Az elmúlt harminc évben Dániában a könyvtárosok számos tapasztalatot szerezhettek a kettős funkciójú, iskolai és közkönyvtári feladatokat ellátó könyvtárak terén, melyeket az 1990-es évektől 'kombi könyvtáraknak' neveznek. A két külön könyvtártípus ideális esetben külön épületben van elhelyezve, ezért a 'kombi könyvtárak' létrehozását mindkét könyvtártípus könyvtárosai csak kényszermegoldásnak tartják. Az elmúlt években azonban a 'kombi könyvtárak' egy új típusa alakult ki. A négy dán könyvtáros szövetség, köztük a Dán Könyvtárosok Egyesülete és a Dán Iskolai Könyvtárosok Egyesülete, egységes és új koncepciót dolgozott ki a közkönyvtárak és az iskolai könyvtárak együttműködésére, összeolvadására. Az új kombi könyvtár válasz azokra a társadalmi változásokra, melyekkel a könyvtáraknak szembe kell(ett) nézniük. A helyi közkönyvtárak kötelessége, hogy a demokrácia, a tanulás és kultúra központi helyei legyenek. Az új könyvtártípus lényege a hozzáadott érték, a kiterjesztett szolgáltatások és a jól képzett szakemberek. 2005-re a négy könyvtáros szövetség meghonosította az új elnevezést is: integrált könyvtár. Az integrált könyvtár nem csak a közkönyvtár és az iskolai könyvtár egyesülése, sokkal több annál. Számos más kulturális vagy sporttevékenységgel vagy intézménnyel együtt jelenik meg, akár bevásárlóközpontban, sportcentrumban vagy vonatállomáson. Az új közigazgatási rendszer kialakítása, aminek során kevesebb és nagyobb közigazgatási egységeket hoztak létre, nagyban befolyásolta a közkönyvtárak és iskolai könyvtárak feladatainak meghatározását. - F: Az iskolai és közkönyvtárak egyesülésének új távlatai Dániában
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/3., Manci: link


A jövő könyvtára nem unalmas hely FEL

Ingyen internet, kávézó és multimédiás téka teszi életteli, pezsgő kultúrcentrummá a jövő könyvtárait, ahová jól kezelhető weboldallal, chaten, közösségi oldalakon keresztül toborozzák az olvasókat -- tudtuk meg az ELTE szakkonferenciáján. Interjú Baranyi Flórával, Koroknai Sándorral, Paszternák Ádámmal. - F: nov. 22.
További hír a konferenciáról: Edupress, nov. 27.
Hírforrás: Origó, link nen.html . Edupress, link


eFestival -- Tószegi Zsuzsanna igen, könyvtár nem FEL

Az idei eFestivál eredményhirdetésén Tószegi Zsuzsanna vehetett át életműdíjat, a szakember a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ megalapítója. A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) idén hetedik alkalommal rendezte meg az online és multimédia versenyt, amelyre közel száz nevezés érkezett. Elektronikus kereskedelem kategóriában a Libri, eLearning kategóriában az OTP Bank és a Neting kapta az első helyezést, az eKultúra és eTudomány területén pedig a Múlt-kor Kulturális Alapítvány nyert. Az, eSzórakozás és mindennapjaink informatikája kategóriában a Carnation vehetett át díjat a Wukilandért, és ez az ügynökség kapta meg a közérdekű információszolgáltatásért járó első helyezést a Magyar Televízió (MTV) honlapjáért. A Private Moon Jumurdzsák gyűrűje című munkájával érdemelte ki az interaktív történetmesélésért járó első helyezést, az eEgészségügy kategóriában pedig a Dr. Diag Orvos Informatikai cég nyert. Idén első alkalommal hirdették meg a junior kategóriát, Desszert.hu honlapjával Varga Gábort díjazta a zsűri. Az eFestivalon az év innovációja, az év ötlete és az év legjobb gyakorlata címen három különdíjat osztottak ki. Az életműdíjat pedig a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ megalapítója, Tószegi Zsuzsanna vehette át. - F: nov. 23.
-- Tószegi Zsuzsannának gratulálva érdemes elgondolni, hogy az általa is alapított intézmény önállósága megszűnt. Az évente megrendezett fesztiválon, amely a magyar multimédiás tartalmak seregszemléje -- a könyvtárak gyakorlatilag kikoptak. A könyvtárak tehát nem kívánnak jelen lenni a digitális tartalmak világában. Baj? Nem baj? (MG)
Hírforrás: Kreatív, link


Google Könyvkereső partnerprogram Magyarországon FEL

A partnerprogram mindenki számára nyitva áll, és azért jött létre, hogy megadja a lehetőséget a magyar kiadóknak arra, hogy könyveiket az egész világ számára elérhetővé tegyék. Google Könyvkereső partnerprogram Magyarországon. Több mint tízezer kiadó partnereként a Google ma jelentette be, hogy Könyvkereső partnerprogramját Magyarországon is elindítja. A partnerprogram mindenki számára nyitva áll, és azért jött létre, hogy megadja a lehetőséget a magyar kiadóknak arra, hogy könyveiket az egész világ számára elérhetővé tegyék. Ez a lépés megkönnyíti a nemzetközi és magyar felhasználók számára, hogy megtalálják és megismerjék a hazai műveket, tovább öregbítve ezzel Magyarország irodalmi hírnevét. További információk és jelentkezés a Google Könyvkereső partnerprogramra: http://books.google.hu/partner . - F: nov. 22.
Hírforrás: Prím, link , kommentárok: link , link


A diákok a szakkönyvtárakat komálják inkább FEL

A dán közkönyvtárak mindig is az egyik legfontosabb feladatuknak tartották a tanulás támogatását. A legújabb vizsgálat, melyet 2005 tavaszán 1700 diák bevonásával végeztek, megerősítette ezt a tényt: a megkérdezettek nagyjából 60%-a tanulási célzattal kereste fel a közkönyvtárakat.
A vizsgálat azonban hozott meglepetéseket is a közkönyvtárak számára: mostanáig biztosra vették, hogy előnyben vannak a szakkönyvtárakkal szemben a használókkal való foglalkozásban és a kérdéseik megválaszolásának segítésében. Az eredmények tudatában azonban meg kell változtatni ezt az önképet. A válaszadók többsége elégedettebb a szakkönyvtárak, mint a közkönyvtárak szolgáltatásaival (a szakkönyvtárak állománya és felszereltsége jobb, mint a hasonló nagyságú közkönyvtáré). A megkérdezett diákok többsége szeretné, ha a referensz szolgáltatásokra előre bejelentkezhetnének, és tovább tartanának a szokásos 3-5 percnél. A közkönyvtárak nagy részében az online elérhető adatbázisok, és szolgáltatások száma jóval kisebb a szakkönyvtárakban elérhetőeknél (a fizetős adatbázisokhoz sokkal több pénzért tudnak hozzájutni). A szakkönyvtárak a felmérés tanúsága szerint sokkal nyitottabbak és rugalmasabbak, mint a közkönyvtárak, mind a nyitva tartás, az olvasó segítése és a modern technika befogadásának szempontjait vizsgálva. A jövő mindenképpen a közkönyvtárak és a felsőoktatási és szakkönyvtárak együttműködésében rejlik, mely azt eredményezheti, hogy a felhasználó bármely könyvtárba ellátogatva hozzájuthat mindkét könyvtár szolgáltatásaihoz. - F: A dán közkönyvtárak szolgáltatásai diákok számára.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/3., Manci: link


Könyvtár 2.0 -- történelmi szemlélettel FEL

Kezdhetném visszaemlékezésekkel, memoár-írással és könyvtártörténeti törmelékekkel -- és azt hiszem így is fogom kezdeni. Habár elképesztő mélységekbe nem tudnék visszanyúlni (még nincsenek elképesztő mélységek), azért körül-belül 2007. márciusáig visszalépegetnék, amikoris valami figura aláírásából ('2.0-s könyvtáros') egészen elképesző mértékű (és általam teljességgel céltalannak és parttalannak tartott) vita robbant ki, amely elsősorban a Könyvtár 2.0 kifejezést próbálta minősíteni, 'hova tenni', elemezni, szétcincálni, bla-bla. Volt, aki 'hype'-nak tartotta, mert kb. az egész koncepció nem volt tiszta, volt, aki biztató jelnek tekintette a jövőre nézve, volt, akinek elege volt az egészből, volt, aki... Egyszóval mindenféle reakciók és ellen-reakciók születtek a szövegszerkesztők fehér felületén, hogy azután hozzájáruljanak a 'világméretű szemétdomb' amúgy is tekintélyes méretű dezinformációs- és zaj-bázisához. - F: nov. 26.
Hírforrás: FIKSZ, link


Bibliobuszok fuvaroznak az olvasás foglyainak -- Hargitában is tervezik FEL

Egyre többen érdeklődnek a könyvtárbuszok iránt Romániában is. Körképünkből kiderül: a szándékot mindenhol nemesnek tartják, sok helyen azonban még hiányzik a pénz a projekt beindításához. Kolozs megyében -- bár a szerződés október óta kész -- jövőre indul útnak a jármű, Hargita megyében egyelőre csak tervezgetnek, Marosvásárhely pedig mozgókönyvtárral igyekszik ellátni a (börtön)lakókat. 'A falusi könyvtárak megszűnésével alig jutott el a kultúra Kolozs megye településeire. A megyei tanács, az Octavian Goga Megyei Könyvtárral együtt úgy döntött, könyvtárbuszt indít azért, hogy ellássa az irodalomkedvelőket az érdekesebb olvasmányokkal' -- nyilatkozta lapunknak Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. - F: nov. 26.
Hírforrás: Maszol.ro, link 11_26.html


Sanoma -- azonos téma több lapban FEL

Az eltérő olvasói igényeket tartotta szem előtt a Sanoma, amikor úgy döntött, hogy háromféleképpen dolgozza fel az öngondoskodás témáját. A kiadó lapjai, a Figyelő, a Nők Lapja és a Maxima a saját képükre formálták az azonos tartalmat, kiegészítették az adott olvasói célcsoportnak szóló cikkekkel, interjúkkal és esettanulmányokkal. A három mutált melléklet egymillió olvasóhoz juthat el. - F: nov. 22.
-- Képesek vagyunk-e azonos tartalmat egyszerre több célcsoport szája íze szerint kommunikálni? Tapasztalatom szerint ez hol sikerül, hol pedig kudarc a vége. Sikeres volt pl. hogy a könyvtári minőségbiztosítás vagy az újjáalakítás kapcsán a Könyvtári Figyelő, Figyelő hetilap vagy a Marketing & Menedzsment szaklap egyaránt vevő volt. Máskor nem sikerült meggyőzni pl. könyvtári lapokat a közlésről, így a TMT és a Könyvtári Figyelő helyett a Vezetéstudomány adott helyet az írásnak. A KIT rendre 'könnyített formában' közli a Könyvtári Figyelőben (korábban a TMT-ben) megjelenő referátumokat, cikkeket. Ez mindkét félnek eredményes lehet, hiszen a ráfordítás nagyobb arányban térülhet meg, illetve a tartalom szélesebb célcsoportot ér el. (MG)
Hírforrás: Kreatív, link


Magánbűnök, közkönyvtárak -- a közösségi archiválás jövője Magyarországon FEL

Pár hetes a hír, hogy több ország bűnüldöző szerveinek sok hónapos együttműködése nyomán sikerült felszámolni az OiNK, elnevezésű zenecsereberélő szolgáltatást, ahol az elérhető hangfelvételeket sok ezer tag osztotta meg egymással. Trent Rezor, a Nine Inch Nails, illetve a Marilyn Manson produkciók mögött álló zenész, producer zseni szerint : 'az OiNK, olyan volt, mint a világ legjobb lemezboltja. Amit csak elképzelni lehet, minden fent volt, mégpedig olyan formátumban, amilyenben csak akartad. Nem állítom, hogy morálisan helyes volt, ami az OiNK-on történt, de azt tudom, hogy azért létezhetett, mert egy űrt töltött be.' -- így Reznor és vele zeneszeretők, filmrajongók, könyvmolyok százezrei, akik különböző peer-to-peer alapon működő illegális közösségi archívumban építgetik a hagyományos disztribúciós rendszereken el nem érhető zenék, filmek, könyvek tárházait. - F: nov. 14.
Hírforrás: Mediaremix, link arorszagon.html


Keresés Google-val saját oldalunkon -- közel a Google-OPAC? FEL

A Google nemzetközileg elérhetővé tette Egyéni kereső platformját, amely egyszerű és költséghatékony módszer a kisvállalkozások és egyéb szervezetek számára, hogy Google keresési opcióval gazdagítsák honlapjukat. A releváns keresőtalálatokra vágyók három egyszerű lépésben jelentkezhetnek a Google keresőtechnológiája által működtetett szolgáltatásra, amit oldaluk látogatói már 10 percen belül használhatnak is. - F: nov. 20.
Hírforrás: Prím, link


Körkép az elektronikus közigazgatás hazai helyzetéről FEL

Az e-Magyarország, e-kormányzat 2007 konferencia betekintést nyújtott az e-közigazgatás jelenlegi helyzetébe. Idén november 15. és 16-án került megrendezésre az e-Magyarország, e-kormányzat 2007 szakmai konferencia és kiállítás Siófokon. A kormány, az üzleti és informatikai szektor, az önkormányzatok, a régiók, a szakmai szövetségek és kamarák képviseletében az előadók felvázolták az elektronikus közigazgatás mai helyzetét és a jövőbeli terveket. A kiállításon a témában érintett jelentősebb IT vállalatok is képviseltették magukat; a Trans-Europe Kft. az Adobe képviseletében információs standdal és előadásokkal várta az érdeklődőket. - F: nov. 21.
Hírforrás: Szoftver.hu, link


Egyenlő esélyek (és könyvtári célok) -- képregénnyel FEL

Ugye rengeteg helyen hallotta már, hogy mennyire fontos az esélyegyenlőség? Számos cikket olvasott már arról, hogy a munkakeresés során hátrányos megkülönböztetés ért kismamákat, roma származásúakat, időseket? Úgy gondolja, fontos kérdés, de biztos, hogy semmit sem tehetünk? Az Egri Újságíró Egylet éppen ezért hirdetett képregény-, rajz és fotópályázatot Esélyegyenlőség a munka világában címmel gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában. - F: nov. 21.
-- Érdekes látni, hogy a könyvtárakkal, könyvtárképpel kapcsolatos képregények legtöbbje az intézményt vagy a könyvtáros személyét figurázza ki (http://humoroskonyvtar.freeblog.hu/categories/Kepek/ ), illetve a könyvtárban játszódó mókás -- néha elszomorítóan mókás -- történet (http://www.unshelved.com/ ). Talán a képregények által sugallt könyvtárkép mellé hasznos lenne kimondottan könyvtárhasználatot segítő, a könyvtárról háttér-információkat nyújtó történetek, rajzok, 'comic strip'-ek készítése (pl. a Comic Strip Generator segítségével? - http://stripgenerator.com ). Persze kérdéses, hogy amíg a könyvtárak nem toleránsak a képregényekkel -- ld. Marvel, DC, manga kiadványok (általában hiánya) -- a képregényektől jogosan várjuk-e el a toleranciát a könyvtárakkal szemben? (psztrnk)
Hírforrás: Fn.hu, link


Munkahelyteremtés a teleházakban: Program, térkép, oktatás FEL

A Magyar Teleház Szövetség részt vesz egy HEFOP 2.2.1-es pályázat által támogatott programban, mely során egy- egy foglalkoztatási szolgáltatásokat tartalmazó országos adatbázist és egy e-learninges tananyagot fejleszt. A programmal kapcsolatban minden régióban képzésekre kerül sor október és november folyamán. - F: nov. 20.
Hírforrás: Prím, link


Vezeték nélküli feltöltésű elektronikus könyv az Amazontól FEL

Az Amazon sajátmárkás készüléke előrelépést jelent a hagyományos, PC-ről feltöltős eszközökhöz képest, vezeték nélküli hálózatról képes letölteni a könyveket. - F: nov. 21.
Hírforrás: Prím, link


Kit hogyan érdekelt / nem érdekelt az 'Erdély története'? FEL

'89 előtt fontos 'importáru' volt (az erdélyi magyarok számára) az Erdély története. A 31 éve megjelent három kötetet feltehetőleg a legtöbb romániai magyar értelmiségi családban beszerezték, átcsempészték a határon, annak ellenére, hogy az elkobzás csak a legkisebb lehetséges büntetés volt a román hatalom részéről.
Szász Zoltán, a kötetek egyik szerkesztője a nemrég Marosvásárhelyen tartott kisebbségtörténeti konferencián beszélt az Erdély története megírásának előzményeiről, következményeiről és kontextusáról. 'Az Erdély története rövid idő alatt 120 ezer példányban jelent meg, de nem olvasta senki. Két év múlva a kisfiam megkért, egy gyerekismerőse szüleinek megvan az Erdély története, és dedikáljam. Büszkén mondtam, hozzátok csak -- és két év után a kötetek még fóliában voltak' -- mesélte a történész. Az 1986 novemberében megjelent könyvet presztízs volt megvenni, de az embereket voltaképpen nem érdekelte. A román sajtót annál inkább: többet írtak róla, mint a maga idejében az atombombáról -- emlékezett vissza Szász Zoltán. Az 1940 oldalt képesek voltak teljes terjedelmében lefordítani, de persze a fordítás nem jelent meg. Igen komoly csempészáruként volt számontartott a Kincskereső (rendelésre az évi 12-ből néha megjött 6 is), valamint a Robur és a Galaktika, és, miért ne, gyakran az Alfa. Mindezek komoly csereberék tárgyát képezték, akárcsak a Delfin könyvsorozat vagy a Búvár Zsebkönyvek. Szomorúbb időkben persze az ember már egy olyan ismerősnek is örült, akinek járt a Misa. - F: nov. 24.
Hírforrás: Transindex.ro, link kommentálható: link


Nyílik a Collegium Hungaricum Berlinben -- könyvtárral FEL

A következő szint ad otthont a közel kilencezer kötettel rendelkező könyvtárnak. A legújabb magyar művek napjainkban Berlinen keresztül, német tolmácsolásban jutnak el Európa és a világ egyéb tájaira. A magyar klasszikusok -- Jókai, Mikszáth, Móricz, Petőfi, Ady és József Attila -- mellett napjaink irodalmi termésének legjavát is őrzi a könyvtár. Nemcsak a kötetekben, de digitális változatban is olvasható, kölcsönözhető Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Kukorelly Endre és a Nobel-díjas Kertész Imre. - F: nov. 24.
Hírforrás: Népszava, link


Bibliakiállítás lesz az OSZK-ban FEL

... Bölcskei Gusztáv elnök-püspök szólt arról, hogy a Biblia évét az evangélikus és a katolikus egyházzal közösen szervezik országos programként. Céljuk, hogy újra méltó helyére kerüljön a magyar köztudatban a Szentírás, ennek érdekében különböző eseményeket szerveznek a nagyközönség számára. A programsorozatot az ökumenikus imahét keretében nyitják meg januárban, a rendezvények közül pedig az Országos Széchenyi Könyvtár reprezentatív Biblia-kiállítását és az ehhez kapcsolódó tudományos bibliakutatói szimpóziumot emelte ki. - F: nov. 22.
Hírforrás: Stop, link


Wikipedia: már DVD-n is FEL

A népszerű online lexikon németországi csapata kiadta azt a DVD-s változatot, amely az idén augusztusig online elérhető összes anyagot tartalmazza. A DVD-s kiadásból összesen három verziót jelentettek meg. Az első a Kompakt nevű, amely 9,90 euróba kerül, míg a második Prémium kereken 25 eurót kóstál. Ezenkívül a felhasználóknak lehetőségük van arra is, hogy maguk töltsék le ingyenesen az adatokat egy előre elkészített képfájl formájában és maguk írják ki DVD-re. A német nyelvű offline változatban több mint 600 000 cikk és 400000 felvétel van. - F: nov. 27.
Hírforrás: Sg.hu, link


Tavaszi fesztivál 2008 FEL

Itt a tavaszi fesztivál programja: www.btf.hu - F: nov. 23.
Hírforrás: Vg.hu, link


Népszerű az online rádiózás FEL

A 18-49 éves internetezők 22 százalékát éri el a földi szórású rádiókhoz kapcsolódó 7 vizsgált weboldal (inforadio.hu, radio.hu, slagerradio.hu, danubius.hu, bumerang.hu, klubradio.hu, juventus.hu) közül legalább egy - derül ki a Szonda Ipsos és a Gemius Hungary online közönségfelméréséből. - F: nov. 21.
Hírforrás: Prím, link


Pályázat az önkormányzatok információs rendszereinek fejlesztésére, az elektronikus ügyintézés bevezetésére FEL

Az e-Írástudásért Közhasznú Alapítvány újabb pályázati programjának célja az önkormányzatok átfogó, integrált információs rendszerekkel való ellátása, az elektronikus ügyintézés bevezetése, az ügyintézés e-készenléti szintjének emelése és ezekkel az eszközökkel az e-önkormányzat létrejöttének elősegítése. - F: nov. 21.
Hírforrás: Prím, link


Árösszehasonlító oldalak -- vásárlás előttre FEL

A www.depo.hu vagy pl. a www.arukereso.hu oldalakon vásárlás előtt érdemes szétnézni. Egy felületre gyűjtik össze a műszaki cikkek technikai paramétereit, kiskereskedelmi forgalmazóit és árait. Így a vásárló könnyebben eljuthat a számára legmegfelelőbb ár--érték arányhoz. A portálok számos, könyvtári működésben is alkalmazható funkciót kínálnak: alert-szolgáltatás, használói vélemények gyűjtése, dezirderáták készítése. (MG)
Hírforrás: MG


Olvasók által szerkesztett hírportál: civilmedia.hu FEL

Tesztüzemmódban megkezdte működését az első magyar nyelvű közösségi hírportál. A www.civilmedia.hu -- a műfaj nemzetközi példái nyomán -- a felhasználók által beküldött írásokból, fotókból és videotartalmakból épül fel, és az olvasói szavazatok alapján szerkesztődik: megfelelő számú pozitív voks esetén vezető hír lehet az is, ami a professzionális médiában sosem kerülne címoldalra. A nagy médiacégek által is működtetett -- internetes fórumokból és blogokból kinőtt -- közösségi hírportálok előnye a hagyományos sajtóval szemben, hogy a civil tudósítók váratlan esemény szemtanúiként (esetleg mobiltelefonba szerelt kamerával, személyes tapasztalatok leírásával) időnként izgalmasabb anyagot produkálhatnak, mint a hivatásos újságírók. Másfelől -- főképp mivel regisztrálni akár álnéven is lehet -- kétséges lehet a feltöltött anyagok hitelessége, objektivitása.
Hírforrás: Civilmédia, link