Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok

2007




KIT hírlevél: 2007. 11. 14. (42. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Ami jó az Apple-nak... -- Kívánja-e a könyvtár a használói elégedettséget? FEL

A Wikonómia magyarul hamarosan megjelenő kötet tele van példákkal, de újabbakat is szép számmal hoz az élet. Itt van az Apple telefonja, az iPhone. Klasszikus zárt terméknek indult: zárt készülék, zárt szoftver, működés csak egy bizonyos hálózaton, speciel az AT&T-én. Úgy tűnik azonban, hogy a nép nem szereti ezt a bezártságot. A szoftvert pajkos iskolások pillanatok alatt feltörték. Az Apple egy darabig védekezett: jó, törd fel, buherálj rá, amit akarsz, de aztán ne csodálkozz, ha a következő frissítésnél elszáll az egész, és ott állsz egy értéktelen féltéglával a kezedben. Most viszont úgy tűnik, a cég enged a nyomásnak. Úgy tudom, Jobs már bejelentette: a kaput kinyitják, jöhetnek a fejlesztők. Ez hozhat némi veszteséget, de a lehet, hogy a készülék így, nyitottan értékesebb és hasznosabb lesz a világnak, több emberhez juthat el, ami persze az Apple-nek is jó. - F: okt. 26.
-- Nomost a könyvtárak meddig ragaszkodnak ahhoz, hogy könyvtáros mondja meg, mit is vásároljon a könyvtár? Vagy, hogy hogyan helyezze a dokumentumokat el. Hogy mit selejtezzen le stb. Minél hamarabb jut el ide, annál nagyobb használói elégedettséget érhet el... (MG)
Hírforrás: KFKI-blog, link


Régi könyvek -- elég egy is... Holland régikönyv-politika FEL

Hollandiában a Kulturális minisztérium örökség-megőrzési programjában a Királyi Könyvtáron (a nemzeti könyvtár) kívül a nagyobb egyetemi és közkönyvtárak is részt vesznek. Cél: minden meglévő címből csupán egyetlen példány fizikai megőrzése.
Hírforrás: Mark Deckers, OBD


Öt új eurominősített kolléga! FEL

Négy román könyvtári szakember kapta meg a CERTIDoc eurominősítést nov. 26-án, Bukarestben. Florin Rotaru, Corina Stanila, Nicoleta Marinescu és Elena Leonta szakértői fokozatot nyert, Maria Micle-t pedig menedzseri szinten értékelték.
Florin Rotaru a bukaresti városi könyvtár főigazgatója (35 specializált és közkönyvtár vezetője), történész, régikönyv-specialista, és az ABIDOR szövetség elnöke; Elena Leonta a Jasi megyei közkönyvtárak igazgatója (85 vidéki könyvtár tartozik hozzá) újságírói és biblioökonómiai diplomája van, több szakmai könyv szerzője. Corina Stanila nemzetközi kapcsolatokat és európai tanulmányokat végzett, 2004 óta az 'oktatás az információ használatára' román--francia projekt felelőse az oktatási intézményekben (óvodától a gimnáziumig), könyvtárostanárok képzésével is foglalkozik. Nicoleta Marinescu a Jasi Egyetem központi könyvtárának főkönyvtárosa, több szakmai publikáció szerzője, biblioökonómiával foglalkozik. Maria Micle a humán erőforrások doktora, diplomáját biblioökonómiából és az információs tudományból szerezte. A speciális gyűjtemények felelőse a temesvári egyetem központi könyvtárában, biblioökonómia tanársegédje. Az öt román kolléga elvégezte azt a tanfolyamot is, ami lehetővé teszi számukra, hogy zsűritagokként részt vehessenek a további eurominősítésekben. A román kollégák jelentkezése folytatódik, több dosszié van előkészülőben, így pl. kettő moldávból várja az elbírálást. Érdekes felfigyelni arra. hogy két minősített moldáviai, pontosabban kisinyovi; látszik, hogy gyorsan reagálnak a lehetőségre a határon túli, azonos nyelven beszélők.
Hírforrás: Grebot Ágnes


Rengeteg anyag hiányzik az amerikai Kongresszusi Könyvtárból FEL

Az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárában végzett ellenőrzések során kiderült, hogy az állomány közel 13%-a hiányzik vagy eltűnt. A könyvtár képviselői szerint a hiányzó könyvek, monográfiák és folyóiratok nem vesztek el, csak más helyre kerültek. A kutatók kételkednek. A könyvtár ellenőrzését végző bizottság arra az eredményre jutott, hogy a keresett könyvek 17%-át nem lehet megtalálni a katalógusrendszerben. További 4% vagy másik polcon volt, így nem elérhető az olvasók számára, vagy rossz katalógusszámmal rendelkezik, 13%-ról pedig még a könyvtár dolgozói sem tudták, hogy hol van. - F. nov. 7.
Hírforrás: Múlt-kor, link


'A korrumpált könyvtárosok frusztráltak, udvariatlanok...' FEL

'A könyvtárban, ahol egykor dolgoztam, egy karton cigarettáért, kávéért, csokoládéért akartak rávenni, hogy kölcsönözzek védett könyveket. Egy ilyen esetben elborította az agyam a vörös köd, és fegyelmi vizsgálatot követeltem magam ellen. Ne dühöngjek, árt a szépségemnek, mondták a kollégák, akiknek így szerzett kávéjából gyanútlanul magam is ittam. Az eredmény: egyetlen értékes sorozat, életmű sem teljes, a könyvtár állománya évről évre romlik, a kutatók munkája egyre nehezebb, a korrumpált könyvtárosok frusztráltak, udvariatlanok.
Kétoldali ingerültség. Így egy tudományos könyvtárban eredményesen dolgozni nem lehet. Nem működik az intézmény. (Úgy hallom, ma már ismét működik, de ehhez egy-két embernek meg kellett buknia.)' - F: nov. 9.
Hírforrás: Népszabadság Online, link


Hogyan fejlődjön tovább a könyvtári weboldal? FEL

A Lyoni Városi Könyvtár 1995-ben hozta létre honlapját. Tíz év elteltével feltették a kérdéseket: a honlap segítségével, a hálózati elérhetőséggel nyert-e a könyvtár új látogatókat, új célközönséget? Ha igen, kik ők? Használnak-e más virtuális könyvtárat és hogyan? Mely online, virtuális könyvtári kínálatot tartják a leghasznosabbnak és miért? Milyen javaslataik lennének a webhely továbbfejlesztéséhez? Minek érzik hiányát?
A kérdőív összeállításához elsősorban az angolszász gyakorlatot és a kereskedelmi honlapok felmérésének a gyakorlatát követték, mivel azok sokkal szerteágazóbbak, mint amit a francia könyvtárak általában használnak.
A kérdések öt témakört öleltek át: 1) Mérték a weboldal felkeresésének gyakoriságát a helyi lakosság, a rendszeres és az új látogatók köréből. 2) Külön kérdéscsoportot állítottak össze a látogatók szociológiai vizsgálatához, amelyben a nem, kor, iskolázottság stb. adatait elemezték. 3) A könyvtár internetoldalát használók a valóságban is felkeresik-e a könyvtárat? A 4-5.
kérdéskör a webhely gyakorlati használhatóságát, majd az olvasók és látogatók elégedettségét vizsgálta.
Összességében tehát elmondható, hogy az internetes változatot zömében azok használják, akik a valóságban is olvasók. Világosan érzékelhető, hogy ők a könyvtárban végzendő munkájukat készítik elő azzal, hogy először felkeresik a könyvtár internetes oldalát, és ott megnézik az adott dokumentumra vonatkozó lelőhely-információkat. A felmérés bizonyítja, hogy a leggyakrabban az OPAC katalógust (58%) és a hasznos információk (21%) részt keresik fel. Az online referensz szolgáltatást is csak 68-an ismerik az 1370-ből! A fejlesztési javaslatok körében felmerült, hogy ezt a szolgáltatást talán úgy kellene integrálni a honlap egészébe, hogy aki online referensz segítséget kér, az láthassa a könyvtár egyéb szolgáltatásait is. A jövőre mutató kívánságok között szerepel még a blogírás és a honlap könyvtári portállá fejlesztése is. - F: Internethelyek látogatottsága: a Lyoni Városi Könyvtár tapasztalatai.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/2., link


Mérhető haszon -- honlaplátogatók elemzése FEL

A következő hetekben teszi magyarul is elérhetővé a Google a weboldalak látogatottságát elemző ingyenes szoftverét, amely a fizetős Webaudit ellenfele lehet. Az, hogy a felhasználók mennyi időt töltenek egy adott oldalon, különösen a hirdetési piacon lehet érdekes, de nem árt ezzel tisztában lenni a webes áruházak vagy a céges honlapok üzemeltetőinek sem. A webanalitikai elemzések alapvető döntési információkkal segítik a hirdetőket és ügynökségeket a hatékony kampányok és reklámmegoldások kiválasztásához. Azon oldalak, amelyek részt kérnek maguknak a fizetős online hirdetési tortából, kénytelenek előfizetni egy, a piaci szereplők többsége által elfogadott, ellenőrzött formában működő auditszolgáltatásra. - F: nov. 10.
Hírforrás: Figyelő Net, link


Vidéki éttermek értékelése -- a könyvtáré is szubjektív FEL

Döntsük el együtt ki a legjobb étterem e vidéken! Ez a szlogen jellemzi a NetPincér új funkcióját, amelyben a felhasználók megoszthatják egymással rendelési élményeiket. A NetPincér.hu 2000 óta lehetővé teszi felhasználóinak, hogy értékeljék az ételrendeléseket. Az étel azonban nem olyan, mint egy műszaki cikk, amelynek minden paraméterét objektíven össze lehet hasonlítani, hanem egy olyan termék, amelyet minden ember másként él meg, másként minősít. Ráadásul az éhes emberek türelmetlenek, így nem fognak órákat kritikákat olvasni arról, hogy melyik szakács főz jól, s hol a leggyorsabb a kiszállítás. Éppen ezért döntöttünk amellett, hogy csak a közeli ismerősök, barátok, kollégák véleménye számít igazán -- foglalta össze Perger Péter ügyvezető az újítás lényegét. - F: nov. 10.
-- Feltételezhető, hogy ha olyan összetett szolgáltatást, mint az étel-házhozszállítás, lehet és érdemes értékelni, akkor a könyvtárit is. Nem kell megijedni a használói visszajelzések anomáliájától, mert a sok visszajelzés korrigálja az esetleges kirívókat. (MG)
Hírforrás: Prim Online, link


Mistery shopping, mint lehetőség. Vannak, akik megrendelik maguknak FEL

Az elégedetlen ügyfelek ritkán jelzik negatív tapasztalataikat a vállalatoknak, ám környezetükben legalább öt embernek beszámolnak élményeikről. Az elpártoló vásárlók kétharmada a munkatársak közömbös hozzáállása miatt tesz feketelistára egyes cégeket. Érthető, hogy a társaságok már nálunk is jelentős összegeket áldoznak az 'álruhás' tesztelésre. A próbavásárlást végző és elemző vállalkozás a cég megbízásából elküld valakit a pékségbe, nagyáruházba, autókereskedésbe, hitelintézetbe, cipőboltba, vagy az illető telefonon, interneten bejelentkezik egy ügyfélszolgálathoz, felhív egy kékszámot, majd beszámol az élményeiről egy szakemberek által összeállított kérdőíven. Ez a próbavásárlás lényege. - F: okt. 30.
-- Idehaza pl. Takács Dániel végzett önként álruhás felmérést, ld.:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=2543 , melyért azután kapott hideget és meleget is. Jó látni, hogy fiatal könyvtárosok között többen is választják kutatási témájuknak az ügyfélpanasz-kezelést, CRM-et, sőt, hazai könyvtári mistery shoppingból is készül felmérés. Ők úgy gondolják, hogy nem csak akkor érdemes jó szolgáltatást nyújtani, amikor látogató érkezik a könyvtárba. (MG)
Hírforrás: NOL, link MG


Gyakorlati web 2.0-s tapasztalatok egy közművelődési könyvtárban FEL

Koroknai Sándor sorozatot indított blogján. Mint írja: sorozatommal igyekszem néhány tévképzetet eloszlatni támogatói és ellenzői oldalon, illetve megosztani a tapasztalatokat, hogy mások okulhassanak belőle.
Az első tapasztalat: a könyvtárat is el kell adni. A weboldal elkészítése még első lépésnek is gyenge kezdés. A világot, pedig akár tetszik, akár nem a közgazdaság törvényei irányítják, ennek egyik része pedig a marketing. Az egyik legnehezebb dolog a világon, amelyben óriáscégek vesztettek csatákat, háborúkat egyetlen téves információn alapuló rossz döntésen. Melyek lehetnek a könyvtárak számára azok a veszélyek, amelyekre csak őszinte beismeréssel lehet odafigyelni?
A sorozatomból -- remélem -- kiderül, ennek első rész: http://ol.klog.hu/?p=43 .
-- Részlet a Koroknai-anyagból: Megéri-e a könyvtárnak az iwiw-en jelen lenni?
-- 'Számomra, mint könyvtári lehetőség, kicsit felemás dologként működik. Amiért a marketinghez köthetem, az gyakorlatilag abból fakad, hogy egyszerűen csak arra a célra használom. Így tudok a legrövidebb idő alatt a legtöbb embert elérni.
Erre még esetleg jó, másra nem igazán. Elég sok szakmai problémám van vele, amiért nem igazán tartom hasznos dolognak. Az egyik tapasztalat belőle, hogy sok olyan kapcsolatunk is van, akinek semmi köze sincs a könyvtárhoz, pusztán a 'Bejelölöm, mert jól mutat' elvet követi, így rendszeres, hogy az üzenetek 30%-a olvasatlanul a szemétben landol, ennek a fele azonnal ott köt ki.
Gyakorlatilag le van tiltva a könyvtár. (Bár szintén új ötletként jött -- az e-mail-ek begyűjtésére is alkalmas -- mechanikus spam?) Részben sikeres persze, mert sokan itt értesültek elsőnek eseményről, tanfolyamról. Tehát a 70% miatt megéri... A másik tapasztalat az iwiw és a közösségi oldalak kapcsán, hogy van rá igény, és a könyvtár legnagyobb korcsoportját tekintve talán meg lehetne próbálkozni saját rendszer kialakításával.'
Hírforrás: Koroknai Sándor, link


Koncepciós könyvtári stratégia 2008-2013 FEL

Egy átlag könyvtár ilyen jellegű kockázatelemzésénél abból lehet kiindulni, hogy a SWOT készítői egzakt ismeretekkel rendelkeznek a körülmények és viszonyok alakulásáról. Valójában ezek inkább vélekedések, és a tények figyelembevétele mellett jelentős szerepet kapnak a feltételezések is. A dolognak tehát mindenképpen van némi koncepcionális vetülete, tehát részben vélekedések kontrasztolásából készül a koncepció, a cselekvési terv gyenge láncszeme maga a
szubjektivitás: azaz a megállapítások a legjobb esetben is szakvéleménynek tekinthetőek, de azt már nem állíthatjuk, hogy egzakt vizsgálódások, felmérések eredményei vannak a kalapban. Amennyiben 'felül' készítik az elemzést, akkor bejön még a 'felülnézeti' probléma is. - F: nov. 9.
Hírforrás: HSD-blog, link


Ingyen internet minden zsámbékinak FEL

Még e hónapban ingyenes internet hozzáféréshez jut a Pest megyei Zsámbék valamennyi lakosa – elsőként az ország települései közül. A szerződés szerint a partner cég kiépíti a wifi rendszert a faluban és ezáltal bizonyos rádiós sávszélességben lefedi a falu egész területét. Így a település mind az 1500 épületében lehetővé válik az internetes alapszolgáltatások használata A hozzáférés havi költségét az önkormányzat magára vállalja, ennek számszerű összege azonban -- üzleti megfontolásból -- nem publikus -- mondta Lovas Lajos, Zsámbék plogármestere. - F: nov. 8.
Hírforrás: Fn.hu, link


'Könyvtári szaksajtó 2.0' -- lépések FEL

Az Information Outlook c. szaklap kitette az internetre szerkesztőségi naptárát http://www.sla.org/PDFs/08EditorialCalendar.pdf , jelezve, hogy milyen tematikára összpontosított lapszámokat tervez megjelentetni a jövő évben. Ilyen módon a szerzők jobban együtt tudnak működni a szerkesztőséggel. A gyorsan reagáló szerkesztőségek már eddig is felfigyeltek konkurenseikre, a szakértői blogokra. Így többféle 2.0-s megoldással kísérleteznek. Lehetőségek pl.: maga a lap is blogot indít. Pl.: http://www.infotodayblog.com/ , http://blog.iwr.co.uk/ . Többen a szakcikkek mellett rövidhírekkel is jelentkeznek portáljukon, illetve hírlevelekben (akár többel is, pl. tájékoztatóknak, régi könyveseknek, zenei könyvtárosoknak stb.) irányítják olvasóik figyelmét friss anyagaikra, illetve interakciót generálva. Referálási javaslatuk jegyzékét közzéteszik szakmai fórumokon, hogy az olvasók szavazatai alapján dönthessenek arról, mely cikk referátuma jelenjen meg. A lapok teljes, vagy részleges internetes megjelenése lehetővé teszi, hogy a rákattintásokat számolgatva olyan témák jelenjenek inkább meg, amelyeket kedvelnek az olvasók. Némelyik, interneten elérhető hanganyagokat is közzétesz -- a cikkek mellett, webes adással is szolgáltatnak http://www.libraryjournal.com/ , sőt, konferenciát szerveznek http://www.infotoday.com/mls/default.shtml . A hírek civil vagy szervezeti készítőit sajtónak szánt hírek (press releases) tárával segítik http://www.infotoday.com/pressreleases/default.shtml . Az RSS pedig már alapesetnek tekinthető. Több helyen lehet szavazni is, pl. http://www.libraryjournal.com/ . Mindezek azért, hogy olvasóik hasznára legyenek -- s hogy megszolgálják az előfizetési díjat. Idehaza -- úgy tűnik -- e lehetőségeket az alternatív könyvtári információszolgáltatók ragadják magukhoz. Úgy tűnik, hogy a Könyvtári Figyelő szerkesztői is fontosnak tartják a 2.0-t: legutóbbi folyóirat-szemlében több erről szóló írást is olvashatunk. Néhány kigyűjtve: http://www.ki.oszk.hu/107/e107_plugins/content/content.php?content.1748 . (A használók referátumtéma-kiválasztása nyilván a következő lépés lesz ;-) (MG)
Hírforrás: Library Journal, link


Évfordulós nyílt nap a digitális erődben FEL

Születésnapi nyílt napra várja a közönséget a Berzsenyi Dániel Főiskola korszerű nyilvános könyvtára a regionális forrásközpontban.
A nyílt napon (nov. 15-én) speciális programokat is kínál a BDF-könyvtár: a nyitvatartási időben folyamatosan filmen kísérhetik végig az érdeklődők a könyvtár elmúlt egy évének történéseit, közben könyvtári totót tölthetnek ki. 16 órától óránként könyvtári séta indul. 17 órakor kezdődik a Digitális erőd játék, amelyre 3-5 fős csapatok jelentkezését várják. (ranitabdf.hu). 18 órakor a Nemzeti Audiovizuális Archívumot (NAVA) mutatja be Szmrekovszkyné Farkas Éva (konferenciaterem). Ugyancsak 18 órakor, de a multimédiás teremben filmes este kezdődik. A főiskolán négy éve működő MozgóKépMás-csoport szintén 18 órára várja a BDF-könyvtárba az érdeklődőket: beszélgetésre, filmvetítésre. A csoporthoz csatlakozni is lehet. - F: nov. 13.
Hírforrás: Vas Népe, link


Márciusban Vitéz János az OSZK-ban FEL

2008. márc. 14-én nyílik meg az Országos Széchényi Könyvtárban a hazai humanizmus kezdeteit bemutató reneszánsz tárlat - 'Csillag a holló árnyékában'
-- Vitéz János és a magyar humanizmus kezdetei címmel. A kiállításon a nagyközönség megismerkedhet a diplomata, mecénás, könyvgyűjtő és nem utolsó sorban reneszánsz főpap Vitéz János pályájával, tevékenységével és rendkívül gazdag könyvtárával, amely kiemelkedősen fontos szerepet töltött be a hazai reneszánsz kultúra kialakulásában. - F: nov. 13.
Hírforrás: Hír Tv, link


Már a Magyar Nemzet olvasottsága is csökken FEL

Összesen hetedével fogyott kevesebb júliustól szeptemberig a három auditált politikai napilapból, mint az előző év azonos időszakában -- derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Martesz) idei harmadik negyedéves gyorsjelentéséből. A Magyar Nemzetből, a Népszavából és a Népszabadságból 238,7 ezer kelt el tavaly egy átlagos nyári-őszi napon, míg idén ez a szám már csupán 198,9 ezer volt; ugyanakkor továbbra is ez utóbbi orgánum mondhatja magáénak az összpéldányszám több mint felét. - F: nov. 13.
Hírforrás: Fn.hu, link


Harry Potter is segít a gyerekeknek a gyógyulásban FEL

Mini könyvtárat kapott a Csodalámpa Alapítványtól és a Libritől a szegedi gyermekklinika hemato-onkológiai osztálya. Két kívánságot teljesített csütörtökön a Csodalámpa Alapítvány a szegedi gyermekklinikán. A hemato-onkológiai osztály kis betegei könyvsarkot kaptak, a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő makói Birgán Adrienn pedig számítógépet. - F: nov. 8.
Hírforrás: Delmagyar.hu, link


'Direkt' olvasói feedback: Wikipédiát kér FEL

'Hát ezt megkaptuk. Egyik olvasónk akadt ki (joggal), hogy a könyvtárban található gépeken nem lehet netezni (csak az OPAC érhető el), és ennek hangot is adott: ...' - F: nov. 12.
-- Kerestetik továbbá az a további bátor hazai könyvtár, amely negatív olvasói visszajelzéseit is közzé meri tenni szakmai közösség előtt -- saját maga és mások okulására. (MG)
Hírforrás: Élet és Könyvtár blog, link


E-Magyarország, e-kormányzat FEL

Idén hatodik alkalommal folytat párbeszédet a kormány, az üzleti szektor, benne külön a kis- és középvállalatok és az IKT-szektor (infokommunikációs szektor) képviselői, az önkormányzatok, a térségi szakemberek, a régiók vezetői, a szakmai szövetségek, és a kamarák a fejlett információs, illetve tudás alapú társadalom megteremtése és működése érdekében. - F: nov. 5.
Hírforrás: Privátbankár, link


Google, iWiW, MSN: internet a hétköznapi életben -- bevezető FEL

Kikeresem a Google-lal, bejelölöm az iWiW-en, üzenek neki MSN-en, megnézem a YouTube-on, felhívom Skype-on: egész sor internetes alkalmazás lopta be magát a mindennapi életünkbe. - F: nov. 5.
Hírforrás: Origó, link


Képeken és színeken alapuló jelszórendszer FEL

A Merlinnovations cég egy olyan új jelszómegoldással rukkolt elő, amelynél különböző képeket és színeket egyaránt felhasználnak az azonosítók létrehozására. 'A SecLookOn nevű rendszer különlegessége, hogy a felhasználó nem közvetlenül a jelszavát adja meg a belépéskor, hanem azt kell bebizonyítania, hogy ismeri a jelszót. A bizonyítási eljárás különböző bemutatott színeken és képeken alapul' -- nyilatkozta Helmut Schluderbacher fejlesztő, a SecLookOn atyja. - F: nov. 7.
Hírforrás: Sg.hu, link


Dante-kódex bemutató a Szegedi Tudományegyetemen és az ELTE-n FEL

A Szegedi és a Veronai Tudományegyetem közösen jelentette meg a XIV. századi Dante-kódex hasonmás kiadását. A kódexet és a hozzá kapcsolódó tanulmánykötetet a két intézmény vezetői és a szerkesztők november 8-án délután mutatják be Szegeden, a József Attila Tanulmányi Központ Kiállítási terében, valamint egy nappal korábban, november 7-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának Dísztermében. - F: nov. 6.
Hírforrás: Educatio Press, link


Kifosztották Reagan emlékkönyvtárát FEL

Nem találnak több tízezer tárgyat, amelyet Ronald Reagan egykori amerikai elnök emlékkönyvtárában helyeztek el -- jelentette csütörtökön a The Los Angeles Times című lap egy leltározás eredményére hivatkozva. - F: nov. 9.
Hírforrás: Fn.hu, link


Újabb fogások: csempészett könyvek és kaviár FEL

Egyre szokatlanabb dolgokat foglalnak le a vám- és pénzügyőrök a szigorított vizsgálatok következtében. Úgy tűnik, sokakat nem riaszt vissza az a tény sem, hogy már nem csak a határon ellenőriznek, hanem bárhol az ország területén... A Vám- és Pénzügyőrség győri Mélységi Ellenőrző Csoportja a hegyeshalmi átkelőhelyen ellenőrzött egy ukrán honosságú kisbuszt. A csomagtér átvizsgálása során egy táskában cirill betűkkel íródott - a könyvön szereplő dátum szerint 1823-ban készített - ortodox bibliát találtak a pénzügyőrök. A jármű további vizsgálata során, a kalaptartón elhelyezett reklámtáskából még 10 üveg fekete kaviár került elő. A biblia és a kaviár eredetét a sofőr hitelt érdemlően igazolni azonban nem tudta. - F: nov. 12.
Hírforrás: Pénzcentrum, link (regisztrációval)


Magyar irodalom: Kösz, jól vagyok! FEL

Magyarországnak jelenleg a legjobb, és tegyük hozzá a legköltségkímélőbb országmarketingje az irodalma. Nincs annál nagyobb reklám, mint hogy néhány ezer német értelmiségi kezébe veszi Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter, Spiró György, Lázár Ervin vagy Szabó Magda könyveit. Ők adnak arcot Magyarországnak, és csak olyan országot lehet szeretni, amelyiknek arca van. Az állam feladata persze nem merülhet ki abban, hogy a sikereses írókat támogatja. A hazai és/vagy nemzetközi sikert arató nívós irodalom, a csúcsteljesítmények csak egy jól működő irodalmi szerkezetben jöhetnek létre. Az államnak azokat is, és főleg azokat kell támogatnia, akik nem érnek el közönségsikert, akiknek nem fut annyira jól a szekér. Kínálkozik erre számos modell, ilyen például a Skandináviában létező írói státus, ami járhatna ösztöndíjjal, adókedvezménnyel, nyugdíjjal. Erőteljes könyvtár-támogatási programra is szükség volna. Egy bizottság meghatározná, az adott év könyvterméséből mely művek megvásárlását támogatja az állam a könyvtárak számára. (Interjú Háy Jánossal) - F: nov. 8.
Hírforrás: Népszava, link


Tűz és tudás -- Nádas Péter a New York-i Közkönyvtár vendége volt FEL

Telt ház előtt tartotta meg amerikai útjának második hivatalos író-olvasó találkozóját Nádas Péter pénteken este New Yorkban, ahová a hét elején érkezett új könyvének bemutatójára. A Kossuth-díjas magyar íróval folytatott kétórás, jó hangulatú beszélgetésre több mint kétszázan voltak kíváncsiak a Manhattan szívében található New York-i Közkönyvtárban. 'Akkor készen álltok egy kis magyar irodalomra?' -- kérdezte a patinás épület bejárata előtt fiatal barátait David Rogers, a magyar szerző új válogatáskötetét -- a Tűz és tudás (Fire and Knowledge) -- jegyző Farrar, Straus and Giroux kiadó egyik munkatársa. - F: nov. 11.
Hírforrás: Népszava, link


Új könyvtári, zenei blog FEL

Elindult Hangtárnok címmel az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár zenei részlegének blogja, melyet a zenei részleg vezetője, Zsoldos Marianna szerkeszt. A könyvtár 2.0 eszközeit felhasználva szeretné felhívni egyrészt magának a zenei könyvtárnak a létére a blogoló közösség, internethasználók és a Heves megyeiek figyelmét, másrészt a részleget népszerűsíteni. Meglévő olvasóiknak a zenei híreket, a részleg újdonságait szeretné közvetíteni, másrészt új tagokat szerezni. Szakmai rész 'A zenei könyvtári munka', melyben válogatott bibliográfia található a témával kapcsolatban. 'Petheő doktor rovata', melyben dr. Petheő István gyermekgyógyász főorvos(aki a zenei részleg régi, lelkes tagja) szubjektív véleményét, gondolatait, élményeit írja le kedvenceiről, a zenebarátok közösségét célozza meg. A 'fórum' egyik része kívánságlistaként működik a tagoknak, míg többi részében bárki leírhatja lemezélményeit, létrehozhat új témát a zenével kapcsolatban. - F:nov. 6.
Hírforrás: Zsoldos Marianna, link


Megújult az Infinit Hírlevél FEL

1998 óta írom/írjuk ezt az információs társadalom, információs technológia társadalmi vetületével foglalkozó hírlevelet. Az elmúlt hónapokban nagy munkában voltunk, és örömmel jelenthetem, hogy a hírlevélből weboldal lett. Gyere el, nézd meg, olvasd el, ami érdekel, és jelezz vissza! http://www.infinit.hu - F: nov. 8.
Hírforrás: Kispályás Információs Társadalom Robesszel, link


TerminARTors: internetes portál művészetkedvelőknek FEL

Aba-Novák Vilmostól Andy Warholig több száz képzőművész munkái között kereshetnek az érdeklődők azon az internetes portálon, amely a közelmúltban kezdte meg működését TerminARTors néven - tájékoztatta az MTI-t a portál ötletgazdája, Makay Mátyás. - F: nov. 9.
Hírforrás: Prím Online, link