Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok

2007




KIT hírlevél: 2007. 11. 07. (41. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

A könyvtárban vagyok! -- impressziók a Corvinus Egyetem megújult könyvtáráról FEL

A könyvtárban vagyok! -- invitál a felirat a 2007 szeptemberében új épületbe (Bp., Közraktár u. 4-6.) költözött Közgáz Könyvtár bejáratánál. A Budapesti Corvinus Egyetem 4000 m2-es Központi Könyvtára 21. századi multifunkciós közgyűjtemény -- erről meg is győződhettek a résztvevők a nov. 6-i könyvtárszakmai bemutatón, ahol az innovációban főszerepet vállaló Alföldiné Dán Gabriella (főig.), Szivi Erzsébet (gyűjtményszerv. ig.) és Nagy Zsuzsanna (szolgáltatási ig.) Huszár Ernőnével együtt (egykori főig.) kalauzolta a látogatókat. Intelligens fűtéssel-hűtéssel, 'ügyfélhívó' rendszerrel, vezeték nélküli internet hozzáféréssel, kutatószobákkal, síkképernyős munkaállomásokkal, ergonomikus bútorzattal, világos és izgalmas terekkel rendelkező könyvtár -- szlogenek helyett tényleges a használó-központúság. Az eddig is színvonalas szolgáltatás megfelelő, modern környezetbe: helyére került! Az örömteli esemény jelentős létszámleépítéssel is párosult, de a munkakörök átszervezésével, a szervezeti felépítés bátor racionalizálásával, többek között vezetői státuszok megszüntetésével áthidalták e problémát is. 4 szinten így 40-en végzik a napi munkát. Az új épület -- melyben Szőnyi Éva vezetésével muzeális állományrészt gondozó Történeti Kutatókönyvtár is alakult --, vonzza a látogatókat: a nyitás napján több mint 3 ezer használót regisztráltak, és az új környezet számottevő használószám-növekedést hozott. Az épületben tett séta közben megfigyelhető volt a tájékoztatók szolgálatra készsége. Úgy tűnik, ehhez nem kell feltétlenül minőségbiztosítás és TQM... A könyvtár honlapja is megújult -- web 2.0 alapon: http://www.lib.uni-corvinus.hu (rajta RSS, szavazás, instant messaging stb.). A közeljövőben remélhetően lehet majd olvasni az új könyvtárról, s más fórumokon is szóba kerülnek a szolgáltatások sokak figyelmére érdemes részletei. (Kiszl P.)

Hírforrás: Kiszl Péter

Könyvtárak és a felsőoktatás lehetőségei a Second Life-ban FEL

A Second Life (másik élet) 2003-ban született virtuális világ, melyben az emberek kialakíthatják saját virtuális környezetüket a kibertérben; egymással találkozhatnak, közös tevékenységekben vehetnek részt. Az üzleti világ képviselői 'régen' megjelentek a Second Life-ban. Úgy tűnik, most az egyetemeken, főiskolákon, könyvtárakon és kutatóintézeteken a sor. Az Ariadne magazin októberi számában közölt cikk http://www.ariadne.ac.uk/issue53/kirriemuir/ szerzője e folyamatot és a benne rejlő lehetőségeket mutatja be. A linkre kattintva az egyik kép feliratán olvashatjuk: 2007. szeptemberében pl. arról folyt a diskurzus, hogy könyvtárosok hogyan jeleníthetik meg magukat -- a Second Life-ban. (Kíséreljünk meg előbb e világban babérokat szerezni, vagy pedig az ideát szerzett friss hozzáállással ideát is nyerők lehetőnk?) (MG)

Hírforrás: Ariadne, link ; Mikulás Gábor

Babák jöttek, középiskolások nem -- zalai Olvashow-mérleg FEL

-- Úgy érzem, itt Zalában elégedettek lehetünk, ugyanis a tíz nap alatt 7381 látogatót vonzott a 173 önálló programból álló rendezvényfolyam - mondta Tóth Judit, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese, amikor vele és Kereki Judittal, a József Attila Városi Könyvtár munkatársával a megyei összegzést tekintettük át. - Az egész országban 347 helyszínen zajlottak az olvasást és a könyvtárakat népszerűsítő események, ennek fényében különösen jó eredménnyel zárt Zala megye. De az összehasonlítás kedvéért érdemes hozzátenni a 2005-ben, angolszász mintára zajlott Nagy Könyv akció adatait. Akkor egy esztendőn keresztül 115 rendezvénynek adtak helyet a zalai intézmények, s mindez 6152 érdeklődőt vonzott. A könyvtárosoknak sem volt egyszerű feladat ennyi esemény összehangolása, megnyugtató tehát számukra, hogy alkalmas a hálózat és a munkatársi gárda ekkora volumenű kampány vezénylésére. A könyves vasárnapon például az összes zalai munkatársuk dolgozott. -- Meglepő, hogy nem azok a rétegek látogatták a legnagyobb számban a rendezvényeket, akikre számítottunk - jelezte tapasztalataikat Kereki Judit. - A középiskolásokat most nem sikerült kellő számban magunkhoz vonzani, még a netes programokkal sem, ellenben kellemes meglepetést okoztak a babák. - F: nov. 6.

Hírforrás: Zalai Hírlap; link

Nem lesz 'A jövő könyvtára' program FEL

A kormány megszorító intézkedései nem kímélik a saját maguk inditotta programokat sem. Így a jövő évi költségvetésből kikerülnek Bozóki programjai, a múzeumi Alfa, a közművelődési Közkincs, a popzenei PANKKK és A jövő könyvtára programok is. - F: nov. 2.

Hírforrás: Gondola, link

Megosztás, személyiségi jog és bizalom a behálózott világban -- OCLC-tanulmány FEL

A szociális hálózatok léte és működése egyaránt jelenthet veszélyt és kihívást a könyvtárak számára. Veszélyt a statikus szemléletet fenntartók számára, lehetőséget a könyvtár virtuális és valós falain keresztül kimászkálók számára. Az OCLC friss tanulmánya számba veszi a hálózatok megjelenésének és működésének hatását a könyvtári szerepekre. Pl.: a szociális hálózatok haszna, közösségi média, internetes üzleti és könyvtári szolgáltatások; mit és hogyan osztanak meg a könyvtárhasználók és a könyvtárosok a weben és mindezek viszonya a személyiségi jogokhoz; vélemények az 'online' személyiségi jogokról; a könyvtárak jelene és jövője a szociális hálózatokban. A jelentést kanadai, USA-beli, japán, francia, német és angol adatok feldolgozásával állították össze. USA-beli könyvtárvezetők véleményét is megkérdezték a témakörökben. A kutatás bemutatja a könyvtárhasználók által képviselt értékeket és szociális hálózatokban tanúsított szokásait. Az olvasással kapcsolatos fejezetben olvashatjuk pl., hogy az emberek 28%-a heti 10 óránál is több időt tölt nyomtatott vagy elektronikus szövegek olvasásával. 35%-uk pedig 11 vagy annál több könyvet olvas el évente. Ezek a számok növekedést mutatnak az előző évhez képest. Ennek mértéke pl. Kanadában 26, Németországban 19% volt. A felmérés készítői azt is megállapították, hogy a webes közösségi oldalak látogatói többet olvasnak, mint akik távol maradnak tőlük. (ref.: MG)

Hírforrás: Sharing, privacy and trust in our networked world. letölthető: link

Biblioterápia is segít az optimista gondolkodás elsajátításában FEL

'Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri a lányod, vagy fiad. Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé, előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz. Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod be az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva, amikor már kevésbé szorítanak a megélhetési gondok, amikor már nem kell új szőnyeg, vagy függöny az ablakra. Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit, évek múlva már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik. Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed, és kapaszkodó nélkül elsodródhatnak. Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyből, és amelyre a felnőtt élet felépül. Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.' /Részlet Balassáné Veres Margit szakdolgozatából, ELTE BTK IKI Könyvtártudományi Tanszék/ - F: nov. 6.

Hírforrás: Optimista Klub ; link ; link

Tekintsük a Google-t digitális könyvtárnak FEL

-- hangzott el a JISC (Joint Information Systems Committee -- információs rendszerek közös bizottsága, Nagy Britannia) legutóbbi konferenciáján. A Google ugyanis a használók által nagyon is kívánt visszakereső rendszer. A könyvtáraknak ugyanakkor sok dokumentumuk van. Miért ne használhatnák hát a Google-t magát könyvtárnak. A szerző kiáll a Google és az egyetemi könyvtárak fentieken alapuló szoros együttműködés mellett. - F: okt.

Hírforrás: Ariadne, link

Pénzszerzés és identitás FEL

Nagy figyelem fordul mostanában Olaszországban a fundraising és minden más, a könyvtárak számára az anyagi forrásokat rendszeresen feltáró és összegyűjtő módszer felé. Néhány változás is történt: tovább szűkültek az elérhető források, megnövekedett a pénzpiacon megjelenő nonprofit és kulturális szervezetek száma, néhány fundraising-technika pedig elöregedett. Új alapokra kell helyezni az anyagiak összegyűjtését. Be kell mutatni minden érintettnek, hogy mit tett, mit tesz a könyvtár, mit ér el azon anyagiak segítségével, amelyeket külső forrásokból szerez (szerzett) meg. Különösen fontos a könyvtár megbízhatóságának, más szavakkal felelősségtudatának és átláthatóságának eszméje. A fundraising stratégiai fontosságú a könyvtár számára, így össze kell kapcsolódnia a könyvtár társadalmi szerepével és intézményi identitásával. Intézményi identitás tekintetében (Olaszországban) a könyvtár némi késésben van más kulturális javak és intézmények (pl. a múzeumok) mögött. Az identitás meghatározásához gondolnunk kell a könyvtár kultúrájára, történetére, értékeire, küldetésére, szervezeti valóságára, emberi tőkéjére, dokumentum- és szolgáltatás-kínálatára, az odatartozás érzésére, amelyet ki tud váltani azokból, akik ott dolgoznak, és akik látogatják; ezek adják eredeti, nem egyszer egyedi voltát. Az identitás nem tévesztendő össze az imázzsal, ez utóbbi inkább komplex benyomásként definiálható, mely (racionális vagy érzelmi képzetek közvetítésével) egy adott környezeti összefüggésben egy egyénben, vagy az érintettek közösségében (olvasók, partnerek, szervek) keletkezik. Az identitás és az imázs között gyakran van olyan távolság, melyet át kell hidalni. - F: Milyen viszonyban áll a fundraising (a szükséges anyagiak előteremtése) és a könyvtár intézményi identitása?

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/2. Manci: link

Berlini web 2.0 konferencia -- A felhasználó egy hős, az ötletgazdának meg pénz kell FEL

Miközben itthon az iWiW kapcsán napvilágot látott pletykák, világszinten pedig a Google nyílt mobilplatformja borzolja a kedélyeket, Berlint az európai webes piacot megszállni kívánó vállalkozók lepték el egy konferencia erejéig. Helyszíni tudósítás. - F: nov. 6.

Hírforrás: HVG.hu; link

Kiadhatják-e a könyvtárak olvasóik adatait a nemzetbiztonságiaknak? FEL

Hogyan érvényesül a magánélet, a személyes adatok tiszteletben tartásának elve a könyvtári gyakorlatban? A polgári szabadságjogokat nagyra értékelő Egyesült Államokban máig nincs szövetségi szintű jogi szabályozás a könyvtárhasználattal kapcsolatos magántermészetű adatok védelmére. A Library Awareness Program anno egyik eszköz volt a Reagan-korszakban a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő (elsősorban a kommunista országokból érkező, azokkal kapcsolatban álló) személyek könyvtárhasználati szokásainak ellenőrzésére. Segítségével évi kb. 30 ezer ember adatait vizsgálták. Mivel törvényi háttér hiányában az adatgyűjtés illegálisnak minősült, ma sem tudható, hogy a szakma mennyire volt partner az effajta akciókban. Maradt tehát az egyes államok szabályozása: ez 50-ből 48-ban létezik is valamilyen formában. Többségükben titkosan kezelik a felhasználó regisztrációs és kölcsönzési adatait, de kiadhatják az illető számítógépes jelszavát vagy keresési listáját a hatóságoknak, sőt bizonyos esetekben az előbbieket is. A legszigorúbb ezen a téren Colorado állam gyakorlata, ahol a könyvtár és a használó közötti kommunikáció valamennyi formáját bizalmasan kezelik. Ma két szövetségi törvény befolyásolhatja a könyvtári adatvédelmet. A FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act, 1978) célja megvédeni az állampolgárokat a felügyelet nélkül ellenük folyó esetleges titkos adatgyűjtéstől. 2001. szeptember 11-ével azonban ezen a téren is új korszak kezdődött: a USA PATRIOT Act (amely felülírja az egyes államok törvényeit) lazította a FISA-megkötéseket. Ma elég a megfigyeléshez a gyanú, hogy valaki kapcsolatba hozható egy bizonyos üggyel, és könyvtári adataihoz rögtön hozzáférhetnek -- az illető tudomása nélkül. A terrorizmusellenes törvény négy évre szólt, ám a lejárat közeledtével egyre gyakrabban merült fel az igény meghosszabbítására, sőt, az időbeli korlátozás eltörlésére. Ha a hatóságok is megfogadnák a New York-i Könyvtáros Egyesület 1988-as elveit, minimálisra csökkentenék a bizalmasnak tekinthető adatok körét, azok megőrzési idejét. - F: Az adatvédelem és a könyvtári nyilvántartások.

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/2. link

Együttműködik az üzleti és a nonprofit szektor -- partnerség FEL

7 cég és 21 civilszervezet mintegy 9 millió forint értékben állapodott meg humánerő, valamint termékek és szolgáltatások cseréjéről a november 5-én megrendezett Piactér rendezvényen. A KPMG által fémjelzett rendezvényen az üzleti és a nonprofit szektor együttműködésének előmozdítása volt a cél – hagyományteremtő céllal. - F: nov. 6.

Hírforrás: Fn.hu, link

70 százalékunk utálja a munkahelyét? -- Lehet-e könyvtár Legjobb Munkahely? FEL

fizetésével, és csak egyötödük számára világos, hogy mi alapján döntenek a cégüknél az emelésekről, vagyis egy szóval évről évre nő az elégedetlenség a munkavállalók körében. A 2007-es Legjobb Munkahely Felmérés nyerteseinél viszont pont fordított a helyzet, a dolgozók egyre boldogabbak munkahelyükön -- írja a Világgazdaság. - F: nov. 6.

Hírforrás: Pénzcentrum; link (regisztrációval)

Profi ügyfélszolgálati képzés könyvtárosoknak és önkénteseknek -- tréninganyag FEL

A nemrég megjelent 'Training library staff and volunteers to provide extraordinary customer service' tréning-kézikönyv könyvtári ügyfélkezeléshez. Alapkészségeket épít, tehát bármely könyvtártípusban alkalmazható, bármely szinten dolgozó munkaerő számára. A szerzők bemutatják, hogyan építhető be az ügyfélszolgálat attitűdje különféle helyzetekbe, pl.: állásinterjú, munkatárs-értékelés, munka közbeni és azon kívüli tréning. Lépéseket javasolnak a képzésben: mit érdemes egy napon / héten / hónapban elsajátítani. Emellett szerepjátékokat kínál, bonyolult helyzeteket ír le a megoldást átgondolandó, irányelveket kidolgozásra, valamint használói igényfelmérő módszerekhez nyújt mintát. Aki szerint fontos egy ilyen kiadvány, kérheti a Könyvtári Intézet szakkönyvtárát a beszerzésre :-) Én javaslom. Talán előbb--utóbb megszületik hazai változata is. (MG)

Hírforrás: link

Digitális demencia a XXI. század tünete FEL

Feledékenységre panaszkodott a megkérdezettek csaknem kétharmada egy dél-koreai felmérés szerint, amelyet 2000 irodai alkalmazott körében végeztek. Húsz százalékuk a memóriazavarokért a mobiltelefonoktól és a számítógépektől való függőséget tette felelőssé. A szöuli Samsung orvosi központ professzora szerint manapság az emberek inkább támaszkodnak az információk keresésére, mint a memóriájukra, ezért az agy keresőfunkciója jobban fejlődik, az emlékezés képessége pedig csökken. - F: okt. 30.

Hírforrás: VG.hu; link

Orosházán költözés miatt bezár egy időre a könyvtár FEL

Elköltözik a Dózsa György utcáról az Orosházi Városi Könyvtár. Az intézménynek a megújult művelődési központban lesz helye, ahol a gyermekkönyvtár is működik. A könyvtárosok a napokban értesültek arról, hogy november 1-jétől bizonytalan ideig kénytelenek zárva tartani a költözködés miatt. Nem ismert, milyen szolgáltatásokat tudnak 'átmenteni' a gyermekkönyvtárba. A napilapok és a folyóiratok olvasására lesz lehetőség. - F: okt. 31.

Hírforrás: Békés M. H., link

Bibliofil ritkaságok a Krisztina Antikvárium árverésén FEL

Még az igazi könyvészeti ritkaságokat, bibliofil unikumokat is alacsony árról indítja 20. könyvárverésén a Krisztina Antikvárium. A november 10-i aukció anyagára kíváncsi leendő vásárlók egymásnak adják a kilincset a Roham utcai kereskedésben. A Békéscsabai Megyei Könyvtár mindössze 250-es, kispéldányszámú, bibliofil kiadványaiból tizenhárom mű szerepel majd az árverésen 3 és 5 ezer forintos kezdő árral. Többnyire verseskötetek, Csorba Győzőtől, Jékely Zoltántól, Lator Lászlótól, Nemes Nagy Ágnestől, Somlyó Györgytől az 1970-es évekből. - F: okt. 30.

Hírforrás: Népszava, link

Gyulai Líviuszról nevezték el szülővárosa könyvtárát FEL

Gyulai Líviusz Kossuth-díjas könyvgrafikusról és animációsfilm-rendezőről nevezték el szülővárosában, Baróton a könyvtárat. 'Furcsa lehet, hogy valakiről éltében neveznek el intézményt, de úgy gondoltuk, hogy ilyen rendkívüli eset rendkívüli embernek kijár' -- magyarázta a városi téka nem mindennapi keresztelőjét Nagy István polgármester. Az 1860-ban alapított baróti könyvtár mai vezetője, Moroianu Réka emlékeztetett: már a 2000-es évek elején felmerült a névadás gondolata, de az akkori körülmények ezt nem tették lehetővé. A 47 ezer kötetes tékának ugyanis akkor kellett kiköltöznie székházának kétharmadából, a kötetek nagy része pedig éveken át zsákokban hevert a mozigépházban, és csak idén nyáron került méltó helyre, miután az önkormányzat a városi könyvtárnak otthont vásárolt. A mostani könyvtárkeresztelő mellett az olvasó-, valamint a számítógépterem avatójával egybekötött ünnepségen Gyulai Líviusz átadta a tékának a Bacsó Zoltán operatőrrel és Tolcsvay László zeneszerzővel készített legújabb, De Ronch kapitány naplója című filmjének DVD-változatát.

Hírforrás: ReMeK-e-levél; link

Egy elektronikusfolyóirat-gyűjtemény kockázatelemzése FEL

Amikor a könyvtár úgy dönt, hogy a nyomtatott folyóiratok előfizetéséről az elektronikus változatra tér át, alapos elemzést kell végeznie a lehetséges kockázatokról és előnyökről. Az előnyök közé tartozik a folyóirat tartalmának könnyű elérése az egész intézményen belül, a folyóirat-tartalom teljessége, hozzáférés kiegészítő, csak elektronikus formájú tartalomhoz, helymegtakarítás, időnyereség a folyóirat-feldolgozás kiküszöbölése révén, és megszabadulás a régi számok köttetésének terhétől. Az elektronikusfolyóirat-gyűjtemény kialakításának kockázatát jelenti, hogy nem ellenőrizhető folyamatosan a tartalom elérhetősége, a friss tartalom nem látható, és a folyóiratcsomagok változó címeket tartalmaznak. Az e-folyóiratok elérése nagymértékben függ az elektromos hálózattól és az internetszolgáltatástól is. Az elektronikus folyóiratokkal kapcsolatos kockázatelemzésnek ki kell terjednie az intézmény kockázattűrési képességének és a könyvtár küldetésének alapos vizsgálatára is, valamint arra, hogy áll-e rendelkezésre technikai segítség a könyvtáron és az intézményen belüli elektronikus hozzáférés biztosítására. (autoref.) - F: Egy elektronikusfolyóirat-gyűjtemény kockázatelemzése.

Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2007/2.

Vélemény a könytárosi érdekérvényesítésről FEL

'Valószínűleg nem véletlen, hogy a mezőgazdasági termelők kapnak ennyi támogatást, és nem a könyvtárosok. Mert az előbbieknek van 'erős érdekérvényesítő eszköz' a kezükben, de az ország könyvtárait akármennyi időre bezárhatnánk, nem érné el sem a média, sem a politika ingerküszöbét.' - F: 2006. nov. 3.

Hírforrás: Hírszerző; link

A legjobb ingyenes online fordítóprogramok -- teszt FEL

Az internet anyanyelve az angol -- tetszik, nem tetszik, ezt el kell fogadni. De ha valaki komolyabb böngészésbe kezd, könnyen előfordulhat, hogy már az angol sem elég a megértéshez. - F: nov. 5.

Hírforrás: Hvg.hu. link

Kormányzati körökben hódít a nyílt forráskód -- Amerikában FEL

Amerikai kormányzati körökben a vártnál is gyorsabban terjed a nyílt forráskódú platform és a döntéshozók nagy többsége kedvező eredményeket, előrelépést vár a nyílt megoldásoktól. A nyílt forráskódú szoftverek és egyéb megoldások terjedéséről a Federal Open Source Alliance készített felmérést, amelynek eredményei láttán örömmel számolhattak be a gyors terjedésről. A szövetség, amely többek között olyan nagy cégeket is soraiban tudhat mint az Intel, a Hewlett-Packard és a Red Hat, elégedetten állapíthatta meg, hogy kormányzati körökben is kedvezően nyilatkoznak az alternatív megoldásokról. - F: nov. 5.

Hírforrás: SG.hu; link

Versenytársak a Microsoftnak a hazai államigazgatásban? FEL

Véget érhet a Microsoft magyarországi monopóliuma az állami szektorban. A gazdasági tárca azt tervezi, szakít a 2001 óta működő egyeduralommal, és versenytársat is beenged a több százezer licencet igénylő oktatásiszoftver-piacra. A szakítás csalhatatlan jele, hogy a GKM honlapján nyilvánosságra hozta az évek óta hiába kért szerződéseket. Az írországi MS leányvállalathoz a magyar szállítókon keresztül idén is 1,8 milliárd forint folyt be kettő darab oktatási szerződésből, de a cég a minisztériumok, a tárcák háttérintézményei, sőt az APEH szoftvereiért is kasszírozott. - F: nov, 5.

Hírforrás: Index; link

'Biztos a DRM halála' FEL

Meghalt a CD, és ingyenes lesz a zene a jövőben? Honnan fogjuk beszerezni a kedvenc számokat? Életképes-e a másolásvédelem? Barát vagy ellenség a BitTorrent? Kis Gergelyt, a GKIeNET e-kereskedelmi szakértőjét faggatták olvasóink a Vendégszobában. -- A könyveknek sem épült ki digitális piaca itthon, pedig szakkönyveknél, jegyzeteknél lenne létjososultsága. Mi ennek az oka? (Dixei Flatline) -- Szépirodalom esetében az, hogy nem szeretünk 250 oldalt a számítógép előtt ülve végigolvasni. Szakkönyvek és jegyzetek esetében pedig az, hogy a kiadók félnek, vagy nem ismerik az új terjesztési lehetőségeket. De szerintem ez már ma is változóban van, elég csak a Creative Commons szülőatyjának (L. Lessing) könyvére (www.szabadkultura.hu) gondolni. A Harvard Egyetemen már évek óta folyik egy projekt, aminek keretében az egyetem összes könyvtári könyvét -- amelyek még digitális formában nem léteznek, digitalizálják. - F: nov. 6.

Hírforrás: Hermina Hírei; link

Olvasni tilos és életveszélyes! -- vagy olvassunk katalóguscédulát FEL

'Amikor aztán Bayard úr elemezni kezdi Musil regényének, a Tulajdonságok nélküli embernek könyvtáros figuráját -- aki bőszen hirdeti, hogy a címeken és a katalóguscédulákon kívül életében nem olvasott semmit, ugyanis ez az egyetlen út valamennyi könyv megismeréséhez --, az értelmiségiekkel zsúfolt terem hallgatósága látványosan felenged. Kéjes megnyugvással gondolunk a könyvekre, amelyeken sosem sikerült magunkat végigrágni. - F: nov. 5.

Hírforrás: NOL; link

A herculaneumi antik könyvtár nyomában FEL

Ókori tekercsek ezreit, az utókor számára elveszettnek hitt művek sokaságát rejtheti a föld Herculaneumban, az úgynevezett Papirusz Villában, ahol nyolc évnyi szünet után hamarosan folytatódnak a régészeti feltárások. A Vezúv Kr. u. 79. augusztus 25-i kitörése nyomán a vulkanikus hamu vastag rétege alatt Herculaneumban megőrződött a világ egyetlen eddig ismert antik római könyvtára - olvasható a The Telegraph című lap online kiadásában. - F: okt. 31.

Hírforrás: Duna TV; link

Gulyás Miklós a svéd könyvtártudományban FEL

'... Gulyás (Gottlieb) Miklós; nem mintha Gulyás Miklós titkolta volna zsidó származását, legfeljebb nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget. Svédországban viszont bizonyosan sokan ismerik, hiszen stockholmi könyvtárosként sokat tett a svéd könyvtártudományért, és még egy könyv is készült munkásságáról. Mindebből egyvalami látható jól: az 1956-ban tizennyolc-tizenkilenc évesen Svédországba emigráló Gulyás Miklósnak elvileg sokféle kötődése, identitása van vagy legalábbis lehetséges: magyar, zsidó, svéd, felesége révén akár még finn is - és e mostani könyve talán azt is bizonyítja, mindenekfelett óbudai, hiszen ismerjük, s ő maga is idézi az anekdotát, mely szerint egy Óbudáról érkező küldöttségtől József császár megkérdezi: - Maguk magyarok?, mire a válasz: -- Nem, mi óbudaiak vagyunk.' - F: nov. 5.

Hírforrás: ÉS; link

Hol kössünk biztosítást, ha keveset akarunk fizetni? FEL

A Biztositas.hu portálon az első napokban mintegy 5000-en váltottak kedvezőbb díjat kínáló biztosítóra. A szerződések összesített adatai alapján a következő sorrend alakul ki: ... - F: nov. 5.

Hírforrás: Pénzcentrum, link

Bűntérkép, zajtérkép, hőtérkép... FEL

Ez a hármas befolyásolhatja majd a jövőben, hol is veszünk lakást. Budapesten minden lakópark reklámja csendes, nyugodt környezetet ígér, ám a főváros új közbiztonsági térképe nyilvánosságra hozatalával a vevő maga is ellenőrizheti, valóban biztonságos környéken épül-e a lakópark. - F: nov. 6.

Hírforrás: Pénzcentrum; link (regisztrációval)

Elindult a 'Cosmo' magyar honlapja FEL

Mostantól elérhető a saját tartalommal rendelkező Cosmopolitan.hu portál. A divatvilág aktuális hírei mellett tartalmát a Magyarországon is elérhető divattermékek folyamatosan frissülő, naprakész adatbázisa adja. - F: nov. 6.

Hírforrás: Fn.hu; link