Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok




KIT hírlevél: 2007. 10. 31. (40. szám)

Tisztelt Olvasó,
eheti hírlevelünkben blogokban és sajtóorgánumokban talált használói impressziókat is közlünk külön rovatban. Ezek utalnak arra, hogy a könyvtárhasználók tapasztalatai meglehetősen színesek, illetve hogy a szervezetek megítélése jellemzően a szolgáltatói kommunikáción -- sokszor egészen apró dolgokon -- múlik.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Könyvtáros egyesület 2.0 FEL

'Részvételen alapuló könyvtárosság' -- vezeti be a Searcher magazin szerzője a fogalmat a könyvtáros egyesületekkel kapcsolatban. A web 2.0-t egyszerűen nem érdemes ráakasztani a mai zavaros könyvtári rendszerre. Ugyanis a tagok egészen más valóságban gyökereznek, mint szakmai szervezetük. Nem szolgálni akarják a szervezetet, hanem szakmai életüket akarják általa teljesebbé tenni. A Könyvtáros Egyesület 2.0 a funkcionalitást a tagság szakmai életvitelével ötvözi. A lehetséges tagok ugyanis elfoglaltak, és csak akkor csatlakoznak, ha szakmai, szociális és személyes hasznot látnak a szervezetben. Az emberek szeretnek 'részt venni'. Tovább szeretnének menni a dolgok puszta kommentálásán; irányítani, befolyásolni akarnak. Ám csak akkor akarnak részt venni, ha látják annak hatását és felismerik eredményét. Ezért a részvételi küszöböt elég alacsonyra kell tenni. - Az egyesület webhelyén elérhetővé kell tenni az összes(!) egyesületi munka dokumentumait. - A tagok online hozzá is szólhatnak, szavazhatnak, megfogalmazhatják közös felületen elképzeléseiket. - A szervezet infrastruktúrája: közösen szerkesztett és megosztott dokumentumok, üzenőfal. - A munkacsoportokba így az érdekelt felek fognak jelentkezni [nem a kiválasztottak]. - Személyes találkozásokra továbbra is szükség lesz, de azoknak jobb minőségűeknek kell lenniük. - Az önirányító szerveződések rendszeresen megkívánják munkájuk szintetizálását, a tevékenységük ütemezését, és minták alkotását. Gyakori ellenvetés, hogy így nagyon széttagolódhat a munka. Ám a web 2.0 elég jól bizonyította már, hogy kiváló képessége van az önszervezésre [wikipédia, iwiw stb.]. Eleinte megnehezülhet a szervezet irányítása, de közben jóval gyorsabban fog reagálni a szervezet saját tagjaira, és megszűnik a tagok helyzetéből és a szervezeti egységesített nézetből adódó elkerülhetetlen konfliktushelyzet. S végül: - Miért is van szükség a 2.0-ra? -- Mert nagyobb szükségünk van a tagságunk tudására, mint valaha. (ref.: MG) - F: Library Association 2.0 : 'Will that be a name badge or a wiki?' / David Lankes. -- Kíváncsian várom, hogy egyesületeink mikor kívánnak lépni ebben, vagy: a tagságuk mikor várja el a könyvtáros szervezetek ilyetén átalakulását? Magam e referátummal indítványozom tagként az MKE 2.0-t. (MG)

Hírforrás: Searcher 15 (2007) 8 , Mikulás Gábor

Könyvtár 2.0 -- technológiai oldalról FEL

Az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciója okt. 26-án tartott konferenciát a témában. A rendezvény egyedülálló volt abban, hogy szinte csak fiatal -- és már eddig is sokat bizonyított -- szakmabeliek tartottak előadást, valóban kurrens témában. A könyvtár 2.0 technológia és kulturális attitűd egyben. Az előadások néhány mondat kivételével az előbbiról szóltak. Nyílt szoftverek könyvtári alkalmazása (Takács Dániel), a Lengyel Menyhért Városi Könyvtár (Koroknai Sándor) és az Országos Idegennyelvű Könyvtár (Paszternák Ádám) gyakorlati példái, a katalógusrendszerek lehetőségeit radikálisan kitágító UTCA projekt (Kardos András), valamint a térítéses információszolgáltatás holdudvarát feltárni szándékozó InfoTéria projekt (Matolcsi Zoltán) voltak terítéken. A 2.0 személyi és menedzselési kérdései feltehetően egy későbbi konferencián lesznek majd téma. A közelmúltban a 3K-ban is megjelent cikk a könyvtár 2.0-ról -- stílusosan wiki formájában: http://konyvtar20.pbwiki.com/ . Kívánatos lenne, ha a 2-3 éves diszciplina -- a meglévő jó gyakorlat kiválasztásával, arra építve -- minél előbb gyökeret verne a hazai könyvtárakban mint könytárközi 2.0, helyismeret 2.0, gyerekkönyvtár 2.0, könyvtári szakfelügyelet 2.0, könyvtáros egyesület 2.0, könyvtári osztály 2.0 stb. -- a szakma és használók legnagyobb hasznára. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor

A Sanoma bevonja az olvasókat FEL

Új weboldalt indított a Sanoma Budapest újmédia-divíziója FN Szemtanú néven. A site-ra az olvasók tölthetnek fel olyan képeket, videókat és szövegeket, melyek közül a kiválasztottakat a FigyelőNet is közli. A kiadó nem fizet a beküldőknek, ellentétben a Magyar Távirati Irodával (MTI), amely az átvett és a publikált anyagokért honoráriumot ad. A FN Szemtanú a Fn.hu hírújsághoz kapcsolódóan, az olvasókat immár hivatalosan is bevonja az eddig szigorú keretek között zajló tartalomgyártási folyamatba. A FigyelőNet eddig is kapott rendszeresen amatőr anyagokat az olvasóktól, ezért hozta létre a hasonló anyagok gyűjtésére és közlésére alkalmas site-ot. Az oldalra szöveges tartalom, kép- és videoanyag is feltölthető, így a felhasználók már nemcsak olvasóként, hanem fotóriporteri, újságírói szerepben is kapcsolatba léphetnek a FigyelőNettel, amely a legjobbnak tartott tudósításokat a Fn.hu oldalon is közli.- F: okt. 26., -- Kár, hogy nem könyvtár csinálja (MG)

Hírforrás: Kreatív, link

Térítéses, használó-vezérelte digitalizálás -- E-TEN az OSZK-ban is FEL

Az Európa szerver E-TEN (információs társadalom közösségi fejlesztési program) októberi projektje az EOD -- E-Books Digitisation On Demand avagy E-könyvek digitalizálása felhasználói igény szerint). Nagy öröm olvasni egy olyan felhasználóbarát, az EU által is támogatott kísérleti jellegű könyvtári projekt elismeréséről, melynek 8 európai ország 13 jelentős könyvtára a részese, köztük az OSZK is. Ennek során a résztvevők online katalógusában az EOD ikonjára kattintva egy gombnyomással lehetséges a digitális másolatkérés -- kivéve a szerzőijog-köteles művek. Az olvasó döntheti így el, hogy mihez kíván digitálisan hozzáférni. A dokumentumot többféle minőségben kérheti. Az extra e-könyv visszaadja a mű eredeti kinézetét, s optikai karakterfelismerést is végeznek rajta (ennek pontossága az 1800 előtti műveknél nem garantálható). Fizetni a legtöbb könyvtárban lehet átutalással, online vagy személyesen is. Az olvasó által kívánt e-könyv-hordozó lehet CD, DVD, e-mail, illetve letöltheti egy megadott webhelyről is. A már digitalizált könyvért ugyanannyit kell fizetni, mintha még nem lenne. A kivétel amikor pl. valaki az extra minőségű változatot csak alapminőségű verzióban kéri, ekkor alacsonyabb az ár. A digitalizált művek megvásárolhatóak lesznek az EOD tagintézmények közös online könyvesboltjából is. A szolgáltatás jövője legalább 2013-ig biztosított, (egy sikeres pályázat elnyerése esetén) fontos szelete az OSZK digitális tartalomszolgáltatásának. - F: okt. 30.

Hírforrás: Németh Márton

ODR-konferencia: továbbra is erőből gondolják -- hol lesz itt a partnerség? FEL

Részlet a konferencia-klogról: -- Mit lehet tenni olyan esetben, ha egy könyvtár nem szolgáltat könyvtárközivel? A könyvtárak súlyos napi problémákkal küzdenek, a minisztérium tervez-e valamit tenni a postaköltség terén? -- Dr. Kenyéri Katalin (OKM): Az ODR tagkönyvtárak kötelesek szolgáltatni, de a többi könyvtár feladatai közt is szerepel a könyvtárközi kölcsönzésben való részvétel, megoldás lehet ha szakfelügyeleti ellenőrzést kérnek. A postaköltség kérdése megoldott, nem ingyenes. A minisztérium a stratégia és a felügyelet kérdéseiben illetékes, a fenntartási, könyvtáron belüli munkamegosztási kérdések megoldása helyi dolog. - F: okt. 23.,

Hírforrás: Konferencia.klog, link

Milliárdos átrendeződés az OKM költségvetésében -- rosszabbul élnek a közgyűjtemények FEL

Milliárdos nagyságrendű átrendeződések és a korábbinál átláthatatlanabb szerkezet jellemezheti a 2008-as oktatási és kulturális költségvetést. Nominálisan is rosszabbul járnak a közgyűjtemények, igaz, a mintegy 14 milliárd forintos kiadási keretükhöz képest csak néhány száz millióval. Ténylegesen is bővül ugyanakkor -- közel 200 millió forinttal, 460 millióra -- a közoktatás hatékonyságát javító mérés- és értékeléstámogatás. A tárca szerint ezt a szakmai munka bővülése, azaz a mérésértékelés feldolgozási szintjének növelése indokolja. Megegyezik az idei 2,8 milliárd forintos kerettel a kulturális alapítványok és közalapítványok támogatása. - F: okt. 24.

Hírforrás: Napi, link

A fájlcserélés a XXI. század olaja? -- Mi lenne a könyvtárral copyright nélkül? FEL

Egy Berlin központjában lévő régi távíróhivatalban találkoztak művészek, fájlcserélő hálózatok képviselői és egyszerű felhasználók a The Oil of the 21st Century -- Perspectives on Intellectual Property című konferencia keretében. A rendezvényen megjelentek többek között a The Pirate Bay P2P-portál, a Mininova BitTorent-kereső, a TorrentFreak híroldal, valamint az iRights.info szerzői jogi honlap munkatársai. A résztvevők szerint jelenleg a legfontosabb feladata annak megállapítása lenne, hogy a XXI. században, a mai modern társadalomban mi számít szellemi tulajdonnak. 'Ebbe a felfogásba nem illenek be az olyan régimódi, elavult koncepciók, mint a digitális másolásvédelmek' -- jelentette ki Peter Kolmisoppi, a The Pirate Bay képviselője. Az elmúlt hónapokban bezáratott és sokat támadott oldal üzemeltetői a növekvő hatósági és jogi nyomás ellenére optimisták, szélmalomharcnak tekintik az IFPI és más szervezetek háborúját. - F: okt. 30. -- Nem új a kérdés, sőt egyre aktuálisabb: mi 'védheti' meg a könyvtárakat egy copyright kimúlása után keletkező sokktól? -- Ha már az információkeresők 90-95%-a először az internethez fordul információért? (MG)

Hírforrás: SG.hu, link

ERP, akár könyvtáraknak is. De mi is az? FEL

Ahhoz, hogy egy cég minden folyamatát automatizálhassa, a vállalatirányítási alaprendszeren kívül kiegészítő programokra van szükség -- összeállításunk ezek legfontosabbjait veszi sorba. -- Mivel a számítógépes vállalatirányítási rendszerek a termelésirányítási szoftverekből nőttek ki, eredetileg elsősorban a pénzügyi-számviteli területet, a raktárnyilvántartást, az anyaggazdálkodást, a jelentéstételt, valamint a humánerőforrás-kezelést fedték le. Az idők folyamán a fejlesztők a vállalati működés mind több elemét igyekeztek bevonni, és egyre több tudást zsúfoltak az immár vállalati erőforrás-tervezésnek (enterprise resource planning - erp) nevezett integrált, a tranzakciókat nem utólag, hanem megtörténtük pillanatában feldolgozó rendszerbe. - F: HVG 2007/42. (okt. 20.)

Hírforrás: HVG; regisztrációval: link

Korszerű könyvtárépületet avatnak Nagyváradon -- túl nagy arányú magyar anyag FEL

Erdély egyik legmodernebb könyvtárépületének bizonyulhat a nagyváradi Gheorghe Sincai Bihar Megyei Könyvtár új székhelye, melynek ünnepélyes megnyitóját 25-én, 17 órától tartják. A Rulikovszky (Armatei Romane) utcai egykori laktanya két évig tartó korszerűsítése mintegy 90 millió lejbe került, a beruházás során nemcsak az épület újult meg: új bútorzattal és ultramodern elektronikai felszereléssel is berendezték. Traian Stef igazgató szeretné, ha az intézmény nemcsak könyvtárként működne, de Nagyvárad kultúrközpontjává válna. A folyosókon tárlatokat lehet rendezni, míg az amfiteátrumok konferenciáknak, szemináriumoknak adnak helyet. A könyvkiadók külön teremben népszerűsíthetik új kiadványaikat, és a könyvbemutatókon kívül író-olvasó találkozókat tartanak. A könyvtár vezetősége a városrész térképét is tartalmazó szórólapok segítségével keltené fel a váradiak érdeklődését az új székhely iránt. Megkeresték továbbá az iskolák vezetőségét, hogy diákjaikkal látogassák meg az új intézményt. A könyvtár 20 ezres olvasóközönségének 75 százaléka ugyanis diák és egyetemista. Az igazgató sajnálattal említette, hogy bár a 300 ezer kötetes közgyűjtemény jelentős részét a magyar könyvek teszik ki, a magyar ajkú olvasók aránya még a 10 százalékot sem éri el. Az olvasók hétfőtől 8 és 19.30 óra között vehetik birtokba az új székhelyet. - F: okt. 25.

Hírforrás: Erdély.ma, link

ISO 9001 az Octavian Goga Megyei Könyvtárban FEL

A kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár korszerű székházban, jó infrastruktúrával és aktív olvasótáborral rendelkező intézmény, derült ki Virgil Muresan, a marketingosztály vezetőjének tájékoztatásából. Az intézmény ISO 9001 bizonylattal rendelkezik, amely arról tanúskodik, hogy a könyvtár teljesít minden, az Európai Unió által megállapított funkciót és kritériumot. Közel 30 ezer állandó látogatót tartanak nyilván -- ez Kolozs megye lakosságának közel tíz százalékát jelenti. A könyv- és dokumentumállomány 8-9 százaléka magyar nyelvű, a szabadpolcos rendszerben főként szépirodalmi műveket találni. 'Az a tapasztalatunk, hogy a magyar olvasók, amenynyiben szakmai jellegű könyvekre van szükségük, jól tájékozódnak a román vagy angol nyelvű szakirodalom címei között. Olvasmányélményként és kikapcsolódásul szolgáló szépirodalmat viszont mindenki az anyanyelvén szeret olvasni' -- indokolta a könyvek ilyen jellegű eloszlását Adriana Ioana Kiraly, a könyvtári feldolgozó, és fejlesztési részleg vezetője. [A cikk részletesen taglalja a romániai magyar olvasók könyvtári sikerlistáját.] - F: okt. 26.

Hírforrás: Erdély.ma, link

Könyvtár beteg gyerekeknek FEL

Kórházban fekvő beteg gyerekek számára adtak át mini könyvtárat hétfő délután a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. A több mint 250 kötetes gyűjteményt a csecsemő- és gyermekosztályon helyezték el. A könyveket egy alapítvány, valamint egy pénzügyi cég jóvoltából vehették át a gyerekek. - F: okt. 29.

Hírforrás: BOON, link

18 millió állományfejlesztésre Kárpátalján FEL

A Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a megye magyar állománnyal rendelkező könyvtárainak fejlesztésére tizenkilencmillió forintot nyert a Szülőföld Alap pályázatán. A ténnyel kapcsolatban, hála az ellendrukker köröket kiszolgáló sajtónak, számos félremagyarázás, álhír, valótlanság jelent meg. Az egyesület úgy döntött, hogy az értelmetlen szócsata helyett a rég kidolgozott, ám anyagiak híján korábban csak töredékében megvalósult fejlesztési program végrehajtására koncentrál. - F: okt. 18.

Hírforrás: Kárpátinfó, link

Önnek is legyen egyedi olvasójegye! -- az OMIKK-ban FEL

Lehetőséget adunk arra, hogy bárkinek egyedi háttérképpel ellátott olvasójegye legyen! A könyvtárban megteremtettük a lehetőséget egyedi háttérképes olvasójegy készítésére. Ehhez nem kell mást tenni, csak a megfelelő képet feltölteni honlapunkon az erre a célra szolgáló űrlapon, és amennyiben a minta-olvasójegyet megfelelőnek találja, a képhez rendelt egyedi kulcs segítségével a könyvtár beiratkozási pultjánál tudja elkészíttetni új olvasójegyét. - F: okt. 26.

Hírforrás: BME-OMIKK, link

Internetezők -- hét százalékuk véleményvezér FEL

A fogyasztók a vásárlás előtt főként az internetről tájékozódnak, viszont az online megrendelés ritkán végződik azonnali fizetéssel - derül ki a Gfk Hungária Internet Insight Reportjából, amely szerint internettel ma a magyar felnőtt lakosság közel fele, vagyis 43 százaléka rendelkezik. A GfK szerint a világhálót használókat alapvetően három felhasználói típusba lehet sorolni. 51 százalékuk az internet alapvető lehetőségeivel él: e-mailezik, böngészik, kép- és videomegosztó oldalakat nézeget, közösségi oldalakat látogat. A második legnagyobb, 42 százalékot kitevő csoportba tartozók az említett lehetőségeken kívül szívesen fórumoznak is. A legaktívabb felhasználók hét százalékot képviselnek, nekik saját honlapjuk, blogjuk van, ők az internetes közösség véleményvezérei. - F: okt. 27.

Hírforrás: Kreatív, link

Már a hatévesek is egyre többet interneteznek FEL

Míg a 11-14 éves internetezők több mint fele évek óta használja a világhálót, a 7-10 évesek kétharmada az utóbbi egy évben kezdett internetezni, az ennél is fiatalabbak 55 százaléka pedig az elmúlt pár hónapban lett internet-használó, derül ki az NRC Piackutató és az Egyszervolt.hu közös, 2500 internetező gyermek megkérdezésével lezajlott kutatásából. A VMRkids 2007 eredményei szerint a gyerekek leginkább játszani szoktak a világhálón. A 6 éves, illetve ennél fiatalabb internetező gyerekek 80 százaléka játszik, 71 százaléka látogat gyerekeknek szóló oldalakat, 56 százaléka hallgat és néz meséket az interneten. - F: okt. 29.

Hírforrás: Mfór, link

Új kiállítótér nyílt a weben FEL

Az ANTROPOS.hu magazin új megjelenési lehetőséget kínál hazai művészeknek: egy olyan megjelenési felületet, ahol a művész alkotásának mindig lesz hely, sőt kiállító-területét bármekkorára bővítheti. - F: okt. 28.

Hírforrás: Prím, link

Folytatásos könyvtár-krimi Prágában FEL

Erőteljesen támadják Csehországban a leendő Nemzeti Könyvtár meghökkentő épületét, amely 354 másik közül került ki győztesen a tavaszi pályázaton. Az építész, a cseh származású brit Jan Kaplicky foggal-körömmel harcol a tervekért. - F: okt. 27.

Hírforrás: HG.hu, link

Leégett könyvtár élesztette újjá Weimar szellemét FEL

'Egy ország könyvtár nélkül olyan, mint egy kert virág nélkül' -- ezekkel a szavakkal nyitotta meg szerdán Weimarban Horst Köhler államfő a világhírű Anna Amália könyvtárat, amelynek jelentős része három évvel ezelőtt, 2004. szeptember 2-án lett egy pusztító tűzvész áldozata. - F: okt. 26.

Hírforrás: Múlt-Kor, link

Káosz Szegeden, szakdolgozat-fronton FEL

Nincs nyoma egy negyedszázada leadott szakdolgozatnak, illetve az antikváriumban bukkant föl egy másik korai mű -- derült ki az évfolyam-találkozón. Hiába, hogy e szellemi terméket védi a szerzői jog, őrzésére és felhasználására nincs általános szabály a Szegedi Tudományegyetemen. Pedig a szakdolgozat az egyetemi diploma feltétele ma is. - F: okt. 26.

Hírforrás: Délmagyarország, link

Több mint ötezer kötetből válogathatnak az olvasók FEL

Éppen egy nagy selejtezésen van túl a diósberényi könyvtár, de a jelenlegi kötetszám így is imponáló: nem kevesebb, mint ötezer könyv várja a településen az olvasni vágyó helybelieket. Az intézmény 2006 január elseje óta a tamási kistérség mozgókönyvtári ellátó hálózatának egyik pontja. A rendszer részeként hatékonyan működik az a számítógépes nyilvántartás, ami Wilhelm János munkáját is segíti. -- Az ötezer kötet tudatos építés eredménye -- húzta alá a könyvtárvezető. - F: okt. 29.

Hírforrás: Tolnai Népújság, link

Csökkentett nyitvatartással működhetne az Írószövetség könyvtára -- esetleg átvenni? FEL

A legfontosabb feladatnak a jövő évi működés biztosítását tekintem. Nagyon szeretném, ha valamikor az év folyamán az írószövetség könyvtárát ismét üzembe lehetne helyezni, mert erre a tagságban nagy az igény. Ha egyelőre nem is teljes munkaidőben, de szerencsés lenne, ha legalább csökkentett nyitvatartással működhetne. - F: okt. 27. -- Fővárosi illetőségű szak- vagy közkönyvtár közösen pályázva akár közösen tarthatná fenn a szövetség könyvtárát. (MG)

Hírforrás: Magyar Hírlap, link

Távmunkaházat adtak át Örkényben FEL

A 200 négyzetméteres távmunkaházban négy teremben 22 számítógépes munkahelyet alakítottak ki az ide távmunkát telepítő cégeknek. A létesítmény teljes infrastruktúrát, szakképzett munkaerőt kínál. A programhoz Örkény város 20 millió forint értékű ingatlannal, több millió forintos saját erővel járult hozzá, a felújításhoz, a berendezéshez az Európai Uniótól 32 millió forintos, a magyar kormánytól 8,5 millió forintos támogatást nyertek el. - F: okt. 25.

Hírforrás: HVG.hu, link

Nem lesz digitális könyvtár -- viszont jól fejlődnek a román digitális oktatási anyagok FEL

A 2006-2007-es évben óriási fejlődésen esett át a romániai oktatási rendszer. Az idei évben rekordösszegeket kaptak a tanintézetek fejlesztésekre, ennek következtében Szatmár megyében több modern tanintézményt sikerült létrehozni. Azonban nemcsak az infrastrukturális fejlesztések terén történek jelentősebb előrelépések, de óriási fejlődés volt tapasztalható az oktatás folyamatában is. Az EU-s elvárások szerint ennek értelmében a tanintézeteket digitális tananyaggal is el kellene látni, ami azt jelenti, hogy világirodalmi műveket és egyéb, szaktantárgyakhoz kapcsolódó műveket a diákok számítógép segítségével is fel tudjanak használni. Amint azt Kónya László főtanfelügyelő- helyettes elmondta, az ilyen jellegű digitális könyvek gyakorlati alkalmazása nagy segítséget ad a diákoknak a tanulásban, úgymond játékosan, könnyebben el tudnák sajátítani a tananyagot. Azonban a jelenlegi viszonyok szerint, digitális könyvtárak létrehozása tanintézetekben szinte lehetetlen, ugyanis nincs magyar nyelvű segédanyag, illetve az ilyen jellegű szoftverek óriási összegekbe kerülnek. Ezzel ellentétben a román nyelvű digitális segédtananyagok óriási ütemben fejlődnek. - F: okt. 23.

Hírforrás: Szatmár.ro, link

Könyvszalon-emlékek és plakáttervek kiállítása FEL

Horváth Sándor Domonkos közreadta blogján http://hsd.klog.hu/?p=225 a közelmúltban könyvtári NKA támogatás nélkül lezajlott Győri Könyvszalon emlékképeit és plakátterveit. A kiállítás (az első plakátot ld.: http://hsd.klog.hu/?p=157 ) azon túl, hogy egy döntéshozói szelekciós folyamatot vázol (önmagában is unikum!), azért is érdekes, mert kevés a hasonló, könyv--könyvtár-asszociációkat hordozó kiállítás -- főképpen idehaza. (MG)

Hírforrás: Horváth Sándor Domonkos blogja, link Mikulás Gábor

11,7 millió forint beszerzésre -- keszthelyi kistérségi ellátás FEL

A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár jelenleg harminc településen végzi a szolgáltatást, bízva abban, hogy a kistérségi szervezeti átalakulások után is megmarad az ellátási körzetük. Vagyis a ZalA-KAR és a keszthelyi régió községei mellett a kivált -- a hévízi és pacsai térséghez csatlakozott -- falvakban tovább végezhetik a feladatot. A kistérségi társulások által biztosított támogatás révén a célunk, hogy a minőségi, korszerű könyvtári szolgáltatásokból a kistelepülések lakossága is részesülhessen -- fogalmazta meg törekvésüket Pappné Beke Judit, a könyvtár igazgatója, hozzáfűzve: az állománygyarapítás területén kiemelt figyelmet fordítottak a szakirodalom frissítésére, pótlására. Egyebek között lexikonokat, enciklopédiákat, szótárakat szereztek be, s megrendeltek nyolcféle folyóiratot. Természetesen a könyveket folyamatosan frissítik, bővítve a törzsanyagot és a csereállományt. Mindezt úgy, hogy előzetesen egyeztetik a helyi igényeket. - F: okt. 24.

Hírforrás: Zalai Hírlap, link

Megalakult a Vasi Könyvtárostanár Klub FEL

2007. október 24-én, kötődve az Iskolai Könyvtári Világnaphoz, 12 alapító taggal, elindult világhódító útjára a Vasi Könyvtárostanár Klub. Az az önkéntes szerveződés, amelytől sok mindent várunk a szakmában: például egy kemény, hatékony, lelkes magot a könyvtárostanárok között. - F: okt. 25.

Hírforrás: BDF PSZK blogja, link

Borbé Levente készíti a hargitai Iskolai könyvtárosok blogját FEL

Előző számunkban tévesen adtuk meg a blog http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/ gazdájának nevét. Most a hibát javítjuk, az érintettől pedig elnézést kérünk. Köszönjük, hogy egy kedves olvasónk figyelmeztetett a tévedésre. (MG)

Hírforrás: link

Wikonómia -- Információmegosztás = hatalom FEL

A szemünk előtt kibontakozó új gazdasági környezetben mindenkinek osztanak kártyát, de aki nem veszi a lapot, az menthetetlenül lemarad. Ezzel kecsegtetnek és riogatnak a világhírt szerzett s hamarosan magyarul is megjelenő, Wikinómia című könyv szerzői. - F: okt. 24.

Hírforrás: HVG, regisztrációval: link

Cikkíró pályázat az információs társadalomról FEL

A Pintér Róbert által vezényelt NETIS projekt (NEtwork for Teaching Information Society) publikációs pályázati felhívást tett közzé. Keressük az érdeklődő diákokat, akik szivesen írnának cikket bármilyen inftárs vonatkozású témában, és szívesen veszik a mentorálást. A legjobbakat lefordítjuk angolra és megjelentetjük a téma szakfolyóirataiban. - F: okt. 24.

Hírforrás: Kispályás Információs Társadalom Robesszel, link

A MÉKK-nek nincs fantomműhelye! FEL

A Kárpátalja c. hetilap (2007. október 19. száma) és a rá hivatkozó budapesti Magyar Hírlap gondosan előkészített össztüzet zúdított a MÉKK Lehoczky Tivadar Tudományos Műhelyére és Dupka Györgyre, a MÉKK elnökére, azzal vádolva meg, hogy fantomintézményt működtetnek, amely a nemzeti intézmények listájára került és ötmillió forintos támogatást kapott. Mi e körül az igazság? -- kérdeztük magát az érintettet, Dupka Györgyöt. -- A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Miniszterelnöki Hivatal nem kötött támogatási szerződést a MÉKK-kel a Lehoczky Tivadar Tudományos Műhely működtetéséről, és támogatást sem utalt ki számára. Jómagam is a sajtóból értesültem arról, hogy a kedvezményezettek listájára kerültünk, eddig semmilyen hivatalos levelet erről nem kaptunk. A jól megtervezett, összehangolt, koncepciós támadások ismeretében megértem a Miniszterelnöki Hivatal bölcs döntését, hogy a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége Lehoczky Tivadar Tudományos Műhely és Könyvtár által véglegesített program 'nem felelt meg a nemzeti intézményekkel szemben elvárt szigorú szakmai feltételeknek'. A személyem és a szervezet ellen indított rágalmazó sajtóhadjárat kitervelői és végrehajtói számára most a legnagyobb öröm a káröröm: 'Dögöljön meg a szomszéd tehene is'. - F: okt. 25.

Hírforrás: Kárpátinfo, link

Megvan a Wikipedia utódja? FEL

A Wikipedia online enciklopédia szócikkeinek legjobbjaiból válogat a Veropedia. A még csak kísérleti stádiumban működő oldalt a Wikipedia használóinak egy csoportja indította be, céljuk egy feddhetetlen enciklopédia létrehozása. A Wikipediát számos támadás érte eddig szakmailag kifogásolható vagy nem kellőképpen alátámasztott szócikkei miatt. A site legjobb anyagait tömörítő Veropedia szócikkeinek ezért nagyon szigorú tartalmi kritériumoknak kell megfelelniük: nem tartalmazhatnak félreérthető vagy hiányos tartalmat, pontatlan vagy halott linkeket, valamint csak szabadon felhasználható képek jelenhetnek meg a Veropedia oldalain. Minden egyes cikket elismert akadémikusoknak vagy szakértőknek kell ellenőrizniük, akik jóváhagyás vagy javítás mellett esetleg javaslataikkal tovább segíthetik a szerkesztők munkáját. - F: okt. 29.

Hírforrás: HVG.hu, link

Könyv / internet, avagy könyvtár helyett net-tárt választasz? FEL

A könyvtárakba ma már jobbára csak idős nénik és bácsik, esetleg egyetemisták járnak. Itt nincs más lehetőség, csak az olvasás. Ám mielőtt kezébe vehetné a könyvet az olvasó, fárasztó és idegesítő procedúrákon kell részt vennie. Miután túlesik az illető ezeken, akkor meg legtöbbször azzal jön a könyvtáros, hogy 'a keresett könyv jelenleg sajnos nincs a könyvtárban'. Ennek legfőbb oka manapság az, hogy a könyvpiaccal nehéz felvenni a versenyt, nem mindenhol áll rendelkezésre elegendő anyagi keret az újabbnál újabb kiadványok megvásárlására, holott a mai világ követeli a frissítést. Így tehát nincs más választás, mint hazamenni és bekapcsolni az internetet, ahol mindent megtalálhatunk, amire csak szükségünk van. - F: okt. 25.

Hírforrás: Békés M. H., link

Tájékoztatási eset... FEL

Azt hiszem, javíthatatlan vagyok, több téren is, de most azt az esetet fejteném ki, mikor minden felmenőmre és életemre meg mernék esküdni, hogy az állításom igaz. Aztán hopp, mégsem. (Lásd: Hőgyes-verseny.) Szóval ma a következő szituáció játszódott le a könyvtárban: -- Biztos, hogy Endrének hívják az írót? -- Igen, ez száz százalék. -- Sajnos nincs semmiféle hasonló könyvünk, és nem is hallottunk róla. -- Köszönöm azért. Szóval a biztonság kedvéért itthon rákerestem, és hát kiderült, hogy mégsem Endre, hanem Béla, de a cím legalább stimmelt, így azzal vigasztalódhatok, hogy egyébként sincs meg nekik a keresett könyv, ami mellesleg Curva Pericolosa. (De akkor hogy fogom én azt elolvasni?!) - F: okt. 24.

Hírforrás: link

Van-e szükség könyvtárra a XXI. században? FEL

Erre a kérdésre már nem egy cikk és előadás kereste a választ, de nem vagyok benne biztos, hogy meg is találták. Talán nem is lehet válaszolni hitelesen a kérdésre, hiszen soha nem tudjuk elég behatóan vizsgálni a problémát. De ha már ennyien (sokan) elgondolkodtak a kérdésen, akkor már probléma van. Hiszen ha felmerül a kérdés, akkor nem véletlenül merül fel. Igen, a mai ember nem olvas. A mai ember nem jár könyvtárba. De attól még lehet rá szüksége. Mert nem feltétlenül azért nem olvas mert nem akar, hanem szimplán nincs rá ideje. Ahhoz, hogy egy normális anyagi hátteret biztosítson a családjának a nap X (X=sok) órájában dolgoznia kell, nameg persze szórakozni is kéne néha. Ide hogy fér bele a könyvtár? A fiataloknál más a helyzet. - F: okt. 24.

Hírforrás: link

Könyvek, a labirintus és a logika (hommage a Calvino) FEL

Keresek egy könyvet. Az itteni könyvtár több részböl áll, van a központi könyvtár, ezen felül minden tanszéknek, részlegnek külön kis könyvtára is van. A központi könyvtár nyitvatartása "megfelelö", azaz szinte bármikor be lehet oda menni, söt, internetezni, nyomtatni, fénymásolni is lehet a helyszínen. Természetesen a bel- és külföldi könyvtárközi kölcsönzést is ismerik, kisebb-nagyobb összeg fejében bármilyen könyvhöz hozzá lehet férni. A tanszéki könyvtárak szanaszét vannak a campuson, külön kis füzetkében fel van tüntetve mindegyik, és ha kéznél van egy kis térkép a campusról, akkor probléma nélkül megtalálható bármelyikük, valamelyik félemeleten lévö sötét folyosó kis zugában.

Hírforrás: link

Kórházi szakkönyvtáros... FEL

'Mivel az előző kisfiam szívét is a szülés után pár nappal műtötték, teljes volt bennem a káosz és a félelem. Szerettem volna a csecsemők szívproblémáiról többet tudni, ezért lementem a kórház orvosi szakkönyvtárába. Ott ismertem meg Terikét, a könyvtárost. Ő volt az első olyan ember, akiből nyugalom áradt, és biztonság, és valamilyen magától értetődő egyszerűség. És mint egy kisgyereknek, a szeme mindig mosolygott. Azt mondta, foglaljak helyet. Elmondtam neki mindent a babáról, és szakkönyveket kértem ebben a témában. Két könyvet is hozott, amit azonnal olvasni kezdtem, de nem tudtam figyelni a könyvre, mert beszélt hozzám, halkan és kedvesen, de folyamatosan...' - F: okt. 25.

Hírforrás: Hetek, link

Baba--mama klub a gyerekkönyvtárban FEL

Reggeli után gyors öltözködés, és irány a Városi Könyvtár Gyermekkönyvtár része! A Baba-Mama klubban a Tappancs játszóház mutatkozott be! Mi voltunk az elsők! Viki a volt védőnénink rögtön le is csapott Rád, amit mosolyogva tűrtél! És már ott is voltál a szőnyegen, kezedben egy Macival, (ami kísértetiesen hasonlított a Te itthoni Keljfel macidra) és csak nézelődtél körbe, körbe, kedvesen, kíváncsian, megilletődve! Aztán elkezdtek szivárogni a többiek is! Kezdetét vette 1 óra játék, egyedül, de mégis társaságban. Furcsa módon, így hogy körülötted is játszottak, ... - F: okt. 25.

Hírforrás: link

Eurobarometer: először a kulturális értékekről FEL

2007 szeptember végén tette közzé az Eurobarometer az európaiak kultúrával kapcsolatos véleményét vizsgáló felmérésének eredményeit. A megkérdezettek háromnegyede fontos dolognak tartja a kultúrát, és kétharmaduk úgy látja, az európai országok közös kulturális gyökerekkel rendelkeznek. 89% szerint a kultúrának nagyobb szerepet kellene adni az EU kölcsönös megértést ösztönző politikáiban. A felmérés szerint a kulturális tevékenységekben legaktívabban részt vevők a városi környezetben élő, iskolázott fiatalok. Európai átlagban a kérdezést megelőző 12 hónapban a válaszolók 78 százaléka nézett legalább egyszer kulturális programot a TV-ben, 71 százalékuk olvasott legalább egy könyvet. - F: okt. 25.

Hírforrás: Kultúrpont, link

Egy öreg imakönyv rejti Arkhimédész titkait FEL

Az ókori Szirakuzából a Szent Földön át Isztambulba, végül pedig Kaliforniába vezetett egy penészes öreg imakönyv útja, melynek latin imasorai alatt a szem számára láthatatlanul ősi tudás húzódik meg. - F: okt. 24.

Hírforrás: Fn.hu, link

Kincseket rejt a vásárhelyi Bethlen gimnázium könyvtára FEL

Hódmezővásárhely - Ritka és különleges könyvekkel büszkélkedhet a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium. A patinás intézmény bibliotékája két és fél évszázados múltra tekinthet vissza. Simon Ferenc 1990-től könyvtáros is a gimnáziumban. Rendszeresen tart könyvbemutatókat a diákoknak, akik felügyelet mellett forgathatják is a főként latin nyelvű évszázados köteteket. A gyűjteményt még folyóiratok és egyéb kiadványok gazdagítják. Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó röpiratokat, az országos és helyi sajtótermékeket most digitalizálják az Emlékpont munkatársai. - F: okt. 25.

Hírforrás: Délmagyarország, link

Magyar vonatkozású előadás az Ottawai Könyvtárban FEL

Kathy Clark, kanadai-magyar író tart előadást 2007 november 8-án, este 6.30-tól az Ottawai Városi Könyvtárban. Az előadás az író legújabb könyvével foglalkozik, mely a közeljövőben fog megjelenni nyomtatott formában, Guardian Angel House címmel. A történet Budapesten, 1944-45-ben játszódik le, amikor néhány katolikus apáca zsidó gyerekeknek nyújtott védelmet és menedéket a megszálló németek és nácik elől. - F: okt. 26.

Hírforrás: Kanadai Hírlap, link

Egy könyvtáros civil életpályálya FEL

'Könyvtáros--török szakos diplomámmal a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában dolgoztam negyven évnél is tovább. Az ötvenes években az egyetemekről félreállított nagyszerű tudományos emberek társaságában élhettem. Kötelességemnek éreztem, hogy továbbadjam az utókornak mindazt, amit kortársaimmal együtt átéltem. Ezért írtam ezt a regényt.' - F: Évtizedek sodrában -- Egy bakonyaljai parasztcsalád és egy evangélikus iskola a XX. században / Lenhardtné Bertalan Emma. Czupi Kiadó, Nagykanizsa, 2003

Hírforrás: Mikulás Gábor

Tipari László néprajzkutató, történész, múzeumalapító -- hagyatéka könyvtárba kerül FEL

Tipary Lászlónak számos néprazi és történelmi írása, riportja, versei jelentek meg a szlovákiai magyar sajtóban. Sok munka, hosszú évek gyűjtési szenvedélye, kutatások fekszenek a megjelentetett kiadványai mögött. A 80 éves Laci bácsi ez évben leadta száz versét a kiadónak és már csak arra várt, hogy ezt a könyvét is kézbevehesse még ez év végéig. Tarsolyában még nagyon sok cél volt, mellyeket szeretett volna megvalósítani, sajnos a betegség majd a napokban bekövetkezett halála pontot tettek életművére, mely így is nagyon értékes, tartalmas és örökre megmarad. Tisztelettel adózunk emlékének és munkásságának, hagyatékát megbecsüljük és a köz javára megőrizzük az Ipolysági Városi Könyvtárban! -- Solmoši Márta könyvtárvezető. - F: okt. 25.

Hírforrás: Felvidék.ma, link

Kritikus helyzetben a vezetői utánpótlás FEL

Az új vezetők kinevelése jelenti az egyik legjelentősebb problémát a HR-igazgatók számára - derül ki a 400 emberierőforrás-igazgató véleményét tartalmazó globális HR-kutatásból. - F: okt. 25.

Hírforrás: Fn.hu, link

Híradók tára -- használókért vetélkedik az OSZK és a NAVA? FEL

Az adatbázis egyébként mindenki számára elérhető. Egyelőre 2001. január 1-jétől 2007. augusztus 31-ig. Aki a közelmúlttal kapcsolatos hiteles információkra vágyik, már most is lelkesen kutatgathat a www.tit.oszk.hu honlapon. Közember és kutató egyaránt. A szeptember közepe óta 'látogatható' archívum ugyanúgy a nemzeti örökség része, mint a nemzeti könyvtár Magyarországon bármely nyelven megjelent vagy a világon bárhol magyarul vagy más nyelveken kiadott, magyar vonatkozású és magyar szerzők által készült könyv-, hírlap-, folyóirat-, kisnyomtatvány-, mikrofilm- és hangzóanyag-gyűjteménye. Az audiovizuális emlékek gyűjtése voltaképpen a '90-es évek eleje óta foglalkoztatja az Országos Széchényi Könyvtár, az OSZK tudós munkatársait. Csakhogy, míg arról törvény rendelkezik, hogy a nyomtatott kiadványokból köteles példányokat kapjon Magyarország nemzeti könyvtára, az audiovizuális dokumentumok kötelespéldány-szolgáltatásáról és azok hasznosításáról megfeledkeztek a törvényhozók. A műsorszolgáltatók is, rendszerint. A közszolgálati és kereskedelmi adók hírműsoraikat általában nem az örökkévalóságnak szánják, és emiatt a feldolgozásuk és a megőrzésük igen esetleges. Elég egy kurzus- vagy egy vezetőségváltás, és máris értékes kordokumentumok tűnnek el egyszer s mindenkorra a szemünk elől. Ezt a képtelen helyzetet akarta megszüntetni az Országos Széchényi Könyvtár, amikor az Országos Rádió- és Televíziótestület támogatásával az m1, az m2, a Duna Televízió, az RTL Klub és a TV2 hírműsorait rendszeresen rögzíteni kezdte. Aztán 2004-ben, amikor törvény határozott a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a NAVA megalapításáról, majd pedig 2006-ban az új intézmény működni kezdett, a nemzeti könyvtár vállalta, hogy a már felvett és feldolgozott anyagait átadja az ifjabb intézménynek, ő pedig tovább folytatja az öt tévéadó főműsoridőben sugárzott hírműsorainak a teljes tartalmi feldolgozását. 'Jó' magyar szokás szerint az OSZK-nak a NAVA-nál jóval szerényebb anyagi és tárgyi feltételek között dolgozó csapatát nyomban a munkájuk nyilvánosságra hozatala után körbeszurkálta a még csak igen körülményes úton-módon elérhető NAVA főnöke, Kitzinger Dávid. Mivel azonban az Indexen olvasható pattogása http://index.hu/kultur/pol/nava0927/ után sem férhetett hozzá könnyen a NAVA-archívumhoz az átlagember, az OSZK adatbázisát viszont továbbra is bárhonnan gyorsan és simán el tudja érni, magától értetődik, hogy a NAVA-s kötekedésen átlépve, továbbra is a nemzeti könyvtár szolgáltatását részesíti előnyben. - F: okt. 27.

Hírforrás: MNO, link ; HVG, link