K I T -- Könyvtár - Információ - Társadalom (2005/27., júl. 6.)
 

    Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára
                            Szemlék, hírek, kommentárok
 

TARTALOM
- Vízió egy könyvtáros egyesületről
- A digitális jövővel a British Library is szembenéz
- A British Library: 4.4x-es pénzügyi nyereség
- Hatékonyabb, 'mozgó' állományok amerikai közkönyvtárakban
- Jöhetnek a könyvtári önkéntesek 
- Kulturális bűncselekmény a Széchényi Könyvtárban?
- Digitális tartalomfejlesztésre lehet pályázni
- Megszületett az elektronikus információszabadságról szóló törvény
- A megnövekedett információmennyiség feldolgozásában erősít a Microsoft
- Tudásközpontot avattak Debrecenben
- Könyvtárosképzés - évforduló
- Robog a Nagy Könyv Busz
- 15 millió eurós K+F központot hoznak létre a Chinoinban
- A spanyol Zara lekörözte az olcsó kínai ruhákat

EMBERI ERŐFORRÁS
- Négy-öt évente érdemes új pozíciót keresni
- Karriergátló rossz szokások
- Kevéssé támogatják a kezdőket az egyetemek
- A diákok számára nem szempont a munkerőpiac igénye
- Elvállalják a könyvtárkezelést is

KISSZÍNES
- Az Internetre szavaznak az újságolvasók
- A tinédzserek jobban szeretik a mobiltelefont, mint az Internetet
- Újra kell indítani az internetet
- Az USA fenntartja magának az internet és a domain nevek feletti ellenőrzést
- Magyar mese Párizsban is
- Hazajönnek a sárospataki könyvek  
- Családi emlékeket rendszerezhetünk a világhálón
- Eltűntek a kreatív finnek
- Ingyen jótékonyság a neten
- A nyúltenyésztést segíti a 'legidősebb' magyar számítógép
- Lassan gondolatot is olvas a Google
- Netfüggőket kezelnek az új kínai klinikán
 
INFORMÁCIÓFORRÁSOK
- Szépirodalmi tématérkép
- A Magyar Kastélylexikon megyei fejezetéből
- Saját házunkat is megtalálhatjuk a Google-térképen  
- Deutschland folyóirat
- Magyar nyelvű román EU-portál indult  



Tisztelt Olvasó,
a KIT júliusban és augusztusban hagyományosan kéthetente jelenik
meg. Következő lapszámunkat így július 20-án olvashatják.
Kellemes nyarat kívánunk!
 
E lapszám szerkesztője: Káldi Emese
 
 
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Adja tovább
kollégáinak, ismerőseinek! A megrendelési és lemondási információ a hírlevél
végén található. A hírlevélben a hosszabb linkek eltörhetnek; ezek csak
kimásolás és egybetoldás után, a böngészőbe bemásolva használhatók. 
Kereshető KIT-archívum: http://www.gmconsulting.hu/inf/kit/index.html
 
 
 


Vízió egy könyvtáros egyesületről

A könyvtáros vándorgyűlésre készülődve kisfiamtól megkérdeztem: szeretne-e felnőttként pl. a Nemzeti Földrajzi ársaság tagja lenni? - Dehogyis! Ott csak nyakkendős öregemberek beszélnek folyton egy hosszú asztal körül. - No és mit szólnál a National Geographic Society-hez http://www.nationalgeographic.com/ : magyarul: Nemzeti Földrajzi Társaság)? - Az már igen! Olyan a tolltartóm és a füzetborítóm is, meg nagyon szeretem az állatos filmeket. - Zajlott a beszélgetés. Érdemes tehát elgondolkodni, hogy az 1888-ban alapított szervezet hogyan lépte túl rendre saját árnyékát, míg a tudományos kutatásban, az ismeretterjesztésben és a vizuális kultúrában és üzleti életben egyaránt, egyidejűjeg nagyhatalommá vált. Én így képzelem el a Magyar Könyvtárosok Egyesületét is: folyamatosan, tudatosan feszegeti maga körül a kalickát, átlépi saját árnyékát, míg az információ- és tudásgazdaság központi erőművévé válik. Kívánom, folyamatos megújulással legyen képes erre. (Azon még
gondolkodom, hogy e célokat elérve a könyvtárosok a köztársasági elnököt vagy a kormányfőt adnák rendre az országnak. De talán inkább felváltva ;-) (MG)


A digitális jövővel a British Library is szembenéz

A British Library http://www.bl.uk/ felmérése szerint 2020-ra az újonnan publikált kiadványok 90%-a elérhető lesz digitális formátumban. Mintegy felük megjelenik nyomtatásban is és mindössze 10%-uk lesz kizárólag a hagyományos módon hozzáférhető. Lynne Brindley, a British Library igazgatója eget rengető változásként értékelte a folyamatot a könyvkiadás világában - olvasható a könyvtár sajtóközleményében http://www.bl.uk/news/2005/pressrelease20050629.html . A könyvtár a jövőben digitális formátumú anyagok beszerzésére, meglévő gyűjteményének bedigitalizálására, weboldalak archiválására fog koncentrálni, hogy a jövőben ugyanolyan hatékonysággal tudja működtetni digitális archívumát, mint a már meglévő 160 millió tételt számláló - könyvekből, kéziratokból, hangfelvételekből, okiratokból, bélyegekből és térképekből álló - nemzeti gyűjteményét adta hírül a BBC Online http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4633423.stm .
- F: jún. 1., http://www.szt.hu/hirek_hir.php?id=38742


A British Library: 4.4x-es pénzügyi nyereség

A múlt heti KIT-ben referátumot mutattunk be a BL dokumentumszolgáltatásától. Most ugyanannak a cikknek további - nem kevésbé érdekfeszítő - mondandóját közöljük. Érdemes megfigyelni és elemezni a nemzeti könyvtári fejlesztések irányát és természetét is:
Független szakértők megvizsgálták a könyvtár gazdasági hatását (Measuring Our Value), és kimutatták, hogy minden font, amelyet közpénzekből a könyvtárra költenek, 4,40 fontot hoz a brit gazdaságnak. Ez az eredmény egyrészt büszkeséggel töltötte el a BL-t, másrészt arra készteti, hogy szolgáltatásait modernizálja annak érdekében, hogy azokat leginkább az output vezérelje.
1. Az új szolgáltatások egyike a dokumentumszolgáltatás terén valósult meg.
2. A BL épületében létesült Business and Intellectual Property Centre, amely az üzleti és a szabadalmi tájékozódást szolgálja, továbbá a könyvtár térítésért üzleti tájékoztatást végző csoportja.
3. A nagyközönségnek szóló szolgáltatásokat is erőteljesen fejlesztik (elsősorban a könyvtár állományában megtalálható, a közönségtől elzárt dokumentumok digitalizálásával és hozzáférhetővé tételével:
Collect Britain, Turning the pages).
4. Terveznek egy előfizetéses új szolgáltatást, amelynek információkeresési, dokumentumszolgáltatási, témafigyelési és jelentés-összeállítási funkciója lesz, elsőként a szakirodalmi állományra, később az ún. kreatív iparágak igényeire összpontosítva. A létrehozandó új portál lehetővé teszi majd a külső szolgáltatók online adatbázisaihoz és nyílt archívumaihoz, továbbá a használók belső adatbázisaihoz és e-katalógusaihoz való kapcsolódást. További tervezett lehetőségek: testre szabás, a rendelések nyomon követése, hitelkártya-kezelés, költségvetési és menedzsment funkciók.
- F: Ceeney: The British Library - delivering the world's knowledge : Some recent developments. In: Interlend.Doc.Supply. 2004/4. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/2., ref.: Hegyközi I.

 
Hatékonyabb, 'mozgó' állományok amerikai közkönyvtárakban

Colorado Államban hét közkönyvtár tért át a 'hagyományos' állománymenedzsmentről és kölcsönzésről a 'mozgó' (floating) módszerre. A megoldás számos amerikai és kanadai könyvtárban évek óta működik, és egyre többen érdeklődnek iránta, elsősorban költségtakarékos volta miatt. Hagyományosan a kikölcsönzött műveket ugyanoda kell visszavinni, mozgó állomány esetében a rendszerben részt vevő könyvtárak bármelyikében vissza lehet adni. A visszavett művet polcra teszik, és nem küldik vissza eredeti származási helyére. Ehhez paradigmaváltásra van szükség a szolgáltatás módjában, és az integrált könyvtári rendszer átalakítása is munkaigényes. Nyereség azonban: gyorsabban tudnak reagálni az olvasók óhajaira, igazságosabb hozzáférést tudnak biztosítani a dokumentumokhoz, kisebb lesz a könyvtárosok megterhelése, és jelentősen csökken a könyvtárak közötti szállítások mennyisége. Az olvasók igényei alakítják a gyarapítást, és a gyorsabb forgás miatt általában kevesebb példány is elegendő: ezáltal az újabb dokumentumtípusokra (vagy a jobban keresett művek példányszámának emelésére) is kerül pénz. Minden könyvtár saját maga alakítja ki koncepcióját; dönthet úgy, hogy az új DVD-állományt körözteti csak, vagy hogy állományrészeket kizár a forgásból (pl. a helytörténeti, családtörténeti dokumentumokat, kézikönyveket stb.). Az alap-infrastruktúra azonban elengedhetetlen tartozéka a módszernek: gyors szállítási lehetőség, megfelelő rendszer és szoftvertámogatás. Fontos a belső kommunikáció és a központi gyarapítás is.
- F: Cress: The latest wave. In: Libr.J. 2004/16. Referálva: Könyvtári Figyelő 2005/2. ref.: Murányi L.


Jöhetnek a könyvtári önkéntesek 

A Parlament 313 igen szavazattal elfogadta a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvényt. A jogszabály meghatározza az önkéntességgel kapcsolatos legfontosabb fogalmakat, és a várakozások szerint hozzájárul majd ezen tevékenységek terjedéséhez és elismertségéhez is. A törvény meghatározza, ki és milyen feltételekkel lehet önkéntes, illetve milyen szervezet fogadhat önkénteseket. A munkáért adható ellenszolgáltatások között a jogszabály a védőfelszerelést, munkaruhát, védőoltást, biztosítást, szűrővizsgálatot, képzési díjat, napidíjat (amennyiben annak havi összege nem haladja meg a minimálbér 20 százalékát), illetve jutalmat (ha összege nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát) sorol fel. 
- F: jún. 28. http://www.magyarorszag.hu/hirek/gazdasag/onkentes20050627.html?h=1


Kulturális bűncselekmény a Széchényi Könyvtárban?

A főigazgató cáfol, a szaktárca kivizsgálást ígér. Elégették a közelmúltban az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményének egy részét, ami nélkül egyes hírek szerint többé nem rekonstruálható sok civil szervezet, egyesület, gyár története. Több dokumentum megmenthető lett volna szakemberek szerint. A könyvtár főigazgatója szerint fertőzött, használhatatlan másodpéldányokat semmisítettek meg. A szaktárca vizsgálatot ígér az ügyben.
- F: júl. 3., http://www.mno.hu/index.mno?cikk=293919 ; http://index.hu/kultur/pol/oszk050702/ ;
http://www.nol.hu/cikk/368787/


Digitális tartalomfejlesztésre lehet pályázni

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az IT Kht. és a Magyar Tartalomipari Szövetség szakértői szerdán tájékoztatták a szakmai közönséget az Európai Unió 149 millió eurós eContentPlus programjának, illetve a Nemzeti Fejlesztési Terv digitális tartalomfejlesztési pályázatainak részleteiről.
- F: jún. 30., http://www.magyarorszag.hu/hirek/gazdasag/digitalis20050629.html?h=1


Megszületett az elektronikus információszabadságról szóló törvény

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény elsődleges célja az átlátható állam megteremtéséhez szükséges jogi feltételek kialakítása volt. A törvény ennek érdekében előírja a közérdekű adatok interneten történő közzétételét, a jogszabálytervezetek, jogszabályok és részben a bírósági ítéletek anonimizált változatának nyilvánosságra hozását, továbbá az adatok kereshetőségét, fellelhetőségét szolgáló egységes közadatkereső rendszer kialakítását. A törvény arra is kötelezi a minisztériumokat és önkormányzatokat, hogy az internetre feltett jogszabálytervezeteiket a felhasználók véleményezhessék, és így közvetlenül beleszóljanak a
törvényalkotási folyamatba.
- F: júl. 5., http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2005-07-05&d=2005-07-05&r=&c=93&fr=gy


A megnövekedett információmennyiség feldolgozásában erősít a Microsoft

A szoftveróriás brit kutatórészlege arról kérdezte a világ tudóstársadalmát, milyen szoftverek segítenék leginkább a kutatásaikat a közeljövőben. Velencében rendezett tudósoknak konferenciát a Microsoft, hogy képet alkothasson a kutatók szoftverigényeiről. A kutatók elsősorban az információtermelés növekvő mértékére panaszkodnak. A konferencia céljaként, olyan új eszközök fejlesztése fogalmazódott meg, melyekkel a tudósok képesek a megnövekedett információmennyiségek feldolgozására - írja a BBC.
- F: júl. 1., http://hvg.hu/Tudomany/20050701tudosok.aspx?s=200571nl
 
 
Tudásközpontot avattak Debrecenben

Nyílt nap keretében mutatták be a Debrecenben létrehozott regionális egyetemi tudásközpontot, melynek elsődleges feladatául a tudományos vívmányok gyakorlati alkalmazását tűzték ki.
- F: jún. 30., http://hvg.hu/Tudomany/20050630tudaskozpont.aspx?s=2005630nl


Könyvtárosképzés - évforduló

1898. A Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának Széchenyi termében megnyílt az első országos levéltári és könyvtártani szaktanfolyam az 1897-ben megalakult Múzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa
szervezésében. Ezzel kezdetét vette a központi könyvtárosképzés Magyarországon. Az egyetemi szintű képzés 1949-től működik.
- F: júl. 2., www.bocs.hu


Robog a Nagy Könyv Busz

A Nagy Könyv TOP12-es listáján szereplő regényeket népszerűsíti szerdától az a könyvtárbusz, amely Sopronban a VOLT Fesztivál teljes ideje alatt, reggel 10-től este 10 óráig várja a betűk szerelmeseit. A bibliobusz 20 éve rója az utakat a Ceglédi Városi Könyvtár mozgókönyvtáraként, most azonban jelentős fiatalításon esett át A Nagy Könyv olvasóinak kedvéért. Külsejét Fekete Balázs graffiti művész vette kezelésbe, a belsejében elhelyezett polcokról pedig több mint 1500 könyvet lehet kikölcsönözni, köztük természetesen a TOP100-as és a TOP12-es listán szereplő műveket, ez utóbbiak jelentős kedvezménnyel meg is vásárolhatók. A VOLT Fesztivál az első állomása lesz annak a nyári Nagy Könyv-túrának, amely a program őszi, televíziós folytatásáig a leglátogatottabb kulturális rendezvényekre (Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál) viszi el a játékba beszavazott könyveket és a hozzájuk kapcsolódó irodalmi programokat.
- F: júl. 5., http://www.hirado.hu/cikk.php?id=48242

 
15 millió eurós K+F központot hoznak létre a Chinoinban

A Sanofi-Aventis csoporthoz tartozó Chinoin Rt. újpesti gyárában mintegy 15 millió eurós beruházásban kutatás-fejlesztési központ épül, amely a jövő év elejére készül el - tájékoztatott Frédéric Ollier a Sanofi-Aventis magyarországi vezérigazgatója.
- F: jún. 27., http://www.mfor.hu/cikkek/cikk.php?article=19980&pat=2


A spanyol Zara lekörözte az olcsó kínai ruhákat

Mi közünk hozzá? - kérdezhetjük elsőre. Ám tekinthetjük úgy is a másik iparágbeli a tapasztalatot, mint egy korábban mesterségesen (védővámokkal vagy masszív állami támogatásokkal) fenntartott szektor
süllyedésének ellenében tett tudatos - és eredményes - intézkedések sorát: klasszikus portfólió, alternatív promóciós és értékesítési csatorna, vevőorientáció, innováció. (MG)
Az európai textiliparra - úgy tűnik - végzetes csapást mér az óriási méretekben beözönlő és olcsóságában utolérhetetlen kínai ruházati termékimport. A spanyol Inditex, a Zara női ruházati divatmárka tulajdonosa ugyanakkor szemtelenül merész terjeszkedési tervekkel rukkolt elő nemrégiben. A Zara a spanyol királyi családhoz tartozó Felipe herceg és jegyese, Letizia Ortiz Rocasolano 2003-as emlékezetes eljegyzési kreációjának megtervezésével robbant be a köztudatba. A tulajdonos Inditex cég sajátos marketing-technikát folytat ruházati termékeinek értékesítésében. Ahelyett, hogy divatshow-kon bemutatott csillogó nyári és téli kollekciókkal ébresztene igényeket a vásárlókban, a Zara folyamatosan figyeli a boltjain keresztül a vásárlói igényeket. Ezeket azután a lehető leggyorsabban megtervezi, és sajátos logisztikai megoldással juttatja el üzleteibe.
- F: jún. 17., http://www.mfor.hu/cikkek/cikk.php?article=19867&pat=2
 

 
::::::::::::::::::: EMBERI ERŐFORRÁS :::::::::::::::::::::::::::
 

Négy-öt évente érdemes új pozíciót keresni

Nem lehet és nem is szabad messzemenő következtetéseket levonnia egy fejvadásznak csupán abból az adatból, ha egy állásra pályázóról kiderült, hoszszabb ideje dolgozott előző munkahelyén. Sokszor előfordul, hogy ilyen, formainak tekinthető jegyek alapján születik döntés egy-egy jelentkezőről anélkül, hogy kiderülnének az igazi okok - ismeri el Tóth László, a Transearch Hungary Kft. ügyvezető
igazgatója.
- F: júl. 1., http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2005-07-01&d=2005-07-01&r=&c=42


Karriergátló rossz szokások

Öt rossz szokást kell leküzdenie a továbblépéshez annak, aki úgy érzi, hogy megrekedt a karrierje - állítja Bányai Annamária szervezetpszichológus.
- negatív gondolatok
- mások hibáztatása
- az élet és önmagunk túl komolyan vétele
- középszerű életre törekvés
- rettegés az ismeretlentől.
- F: júl. 1., http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2005-07-01&d=2005-07-01&r=&c=45


Kevéssé támogatják a kezdőket az egyetemek

Az egyetemistáknak nincs túl jó véleményük arról, ahogy a kibocsátó intézmények a pályakezdésüket segíti -- derül ki a magyar egyetemek rangsorvizsgálatából. Az UnivPress-ranking nevű projekt során a diákok is elmondhatták véleményüket a felsőoktatásról, amelyből kiderült, a fiatalok mindössze 29 százaléka értékeli kedvezőnek intézménye karriertámogatását. Míg a többi szakterületen intézményenként eltérő a kép, addig a bölcsész- és jogtudományi képzésben a többi karhoz képest egyértelműen elégedetlenek a fiatalok.
- F: júl. 1., http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2005-07-01&d=2005-07-01&r=&c=46


A diákok számára nem szempont a munkerőpiac igénye

Idén a felsőoktásba jelentkezők közül négyezren jelölték meg első helyen az egyetemi közgazdász szakot. Bár a gazdasági szakok még mindig népszerűek, az évek óta tartó növekedés az idén mégis megállni látszik. A jelentkezők közel egyharmada már befejezett vagy már megkezdett felsőfokú tanulmányok után vagy mellé szeretne közgazdász oklevelet szerezni. A felsőoktatásban három éve a legnépszerűbb szak az egyetemi közgazdász, még akkor is, ha tavalyhoz képest idén több százzal kevesebben jelentkeztek ide. A legnépszerűbb szakok tízes listáján a második a főiskolai szintű idegenforgalmi, a szállodaipari a harmadik, a gazdálkodási szak pedig az ötödik. Szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a diákok számára a továbbtanulásnál nem
szempont a munkerőpiac igénye. Az állásjaánlatok között például a közgazdász szakma korántsem áll az első helyen. A közgazdásznak készülők körében a főváros a legkedkedveltebb, az öszes jelentkező fele Budapesten szeretne diplomát szerezni. Az intézményeket vizsgálva a legnépszerűbb a Budapesti Corvinus Egyetem, amely után a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetem gazdasági karai következnek.
- F: júl. 4., http://hirtv.hu/?tPath=/kultura/oktatas/&article_hid=52093


Elvállalják a könyvtárkezelést is
 
Az Ifjúsági Iroda munkatársai is bátorítják a hozzájuk forduló fiatal diplomás álláskeresőket, hogy vállaljanak el olyan munkát is, ami esetleg a végzettségük szintje alatt van. Így tapasztalatot szerezhet a frissen végzett diplomás. Csakhogy a frissdiplomás úgy gondolkodik, hogy nem azért tanult négy-öt évet, hogy most olyan feladatot lásson el, amihez elég az érettségi. Néhány hónapnyi sikertelen álláskeresés után azonban a legtöbben rájönnek, hogy nem kapkodnak két kézzel utánuk, és elvállalják a korábban elutasított munkákat is. Ilyenek a közhasznú munkák, például a könyvtárkezelés.
- F: júl. 5., http://www.fn.hu/index.php?id=41&cid=101086&hirlevelkatt=1



:::::::::::::: KISSZÍNES ::::::::::::::::::::::
 

Az Internetre szavaznak az újságolvasók
 
A hírek iránt érdeklődő internethasználók 21 százaléka elsődlegesen már a lapok online tartalmaiból tájékozódik - derül ki a Nielsen/NetRatings most közzétett felméréséből. A kutatócég azokat az amerikai internethasználókat kérdezte, akik olvasnak újságot. Az anyag szerint azonban 72 százalékuk még mindig a nyomtatott sajtóból tájékozódik. Gerry Davidson, a társaság médiaelemzője jelezte: sok kiadó fejleszti és növeli online portáljának kínálatát, miközben elkezdték kidolgozni internetes stratégiájukat is. A Nielsen tanulmányából kiderül az is, hogy a férfiak közül többen érdeklődnek az online újságokból; a megkérdezettek 53 százaléka tájékozódik a különböző portálokról, míg a nők 57 százaléka továbbra is a nyomtatott termékek mellett teszi le voksát. Peter Chernin, a világ egyik legnagyobb kiadóvállalata, a News Corporation elnöke nemrég jelezte: az elektronikus sajtó szerepe a következő évtizedben tovább növekszik -- írta a Mediaguardian.
- F: jún. 23. http://www.szt.hu/hirek_hir?id=38647


A tinédzserek jobban szeretik a mobiltelefont, mint az Internetet

A legfrissebb vizsgálatok szerint a fiatalok szívesebben választják a mobiltelefont, mint az Internetet. A vizsgálatot reprezentatív mintán végezték, az alanyoknak többek között olyan kérdésre kellett válaszolni, hogy ha le kellene mondaniuk valamelyik médiumról, akkor melyiket tennék utolsó helyre. A megkérdezettek a televízió, a napi újságok, a rádió, az Internet, a mobiltelefonok és a magazinok közül választhattak. Az eredmények azt mutatják, hogy felnőttek körében a televízió a legnépszerűbb médium (31 százalék), a második helyen a mobiltelefon (19 százalék) áll, az Internet csak negyedik helyen végzett tizenhárom százalékkal, rögtön a rádió után (16 százalék). Teljesen máshogy oszlanak meg a vélemények a 18 és 24 év közöttiek körében. Ők a legfontosabb információforrásként a mobiltelefont jelölték meg (30 százalék). A második helyet a televízió foglalja el (28 százalék), a harmadik helyen a rádió és az Internet közösen áll 15-15 százalékkal. A vizsgálat azt mutatja, hogy a mobiltelefon egyre fontosabb médiumnak számít, főleg a marketing szektornak. A 18 és 24 év közöttiek 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a reklámok jelentős része ezen az úton jut el hozzájuk.
- F: júl. 4., http://ma.hu/page/cikk/ac/0/124583/1


Újra kell indítani az internetet

Egyre elégedetlenebbek az internet születésében közreműködő kutatók a világháló mai állapotával. Először Tim Berners-Lee, a World Wide Web atyja kelt ki saját agyszüleménye ellen, most David Clark, az internet megalkotásában részt vevő fejlesztő jelentette ki, hogy betelt a pohár, és a netet az alapoktól kell újragondolni.A web feltalálójaként ismert Tim Berners-Lee még márciusban jelentette ki, hogy a mobil internet terjedésének legfőbb akadálya a web, pontosabban az oldalak cseppet sem mobilbarát dizájnja és felépítése. David Clark, aki a 70-es években részt vett a hálózat kifejlesztésében, nem csak beszél: tervének kidolgozásához kétszázezer dollárt kapott a National Science Foundation-től, a tudományos kutatást támogató amerikai szövetségi ügynökségtől.
- F: júl. 1., http://index.hu/tech/net/net0701/?print


Az USA fenntartja magának az internet és a domain nevek feletti ellenőrzést
 
A Bush-kormányzat bejelentette, hogy nem adja át semmiféle független szervezetnek az internet gyökerének, ezen belül pedig a webes domain nevek ellenőrzésének jogát.
- F: júl. 2., http://hirek.prim.hu/cikk/47054/


Magyar mese Párizsban is
 
A Magyar Olvasástársaság www.hunra.hu által kezdeményezett Magyar Népmese napja programban a Párizsi Magyar Intézet is részt vesz, hogy a Párizsban és környékén élő magyar származású gyermekeket ösztönözze a magyar népmese szeretetére, megismerésére és a hagyományőrzésre. Ezért 2005. szeptember 28-án (szerdán a francia iskolákban nincs tanítás, ilyenkor járnak a gyerekek szakkörökre, fakultatív programokra -- ehhez igazodva hozták 2 nappal előbbre a nagy napot) az Intézet magyar népmesemondó versenyt rendez 6-14 éves gyerekek részére. Ehhez kapcsolódóan meghirdet egy rajzpályázatot is népmese témakörben ugyanezen korosztály számára. A pályaműveket kiállítják a népmesemondó verseny napján, a legjobb rajzokat pedig közzéteszik a 2006. első negyedévi programfüzetünkben.
- F: jún. 29., Varga Diána Judit, Párizs


Hazajönnek a sárospataki könyvek  

Az orosz parlament jóváhagyta azt a kormányelőterjesztést, amely visszajuttatja a Sárospataki Református Kollégium könyvtárából származó értékes könyvgyűjteményt. Az orosz Interfax hírügynökség szerint a törvény 134 olyan kiadványról rendelkezik, amelyet a II. világhábórú során szállítottak el orosz katonák. Az értékes kötetek azóta a Nyizsnij Novgorodban lévő állami könyvtárban vannak elhelyezve. 
- F: júl. 1., http://www.fn.hu/index.php?id=3&cid=101170&hirlevelkatt=1


Családi emlékeket rendszerezhetünk a világhálón

Bárki elkészítheti az interneten saját családfáját, rendszerezheti képes és írásos emlékeit annak a szoftvernek a segítségével, melyet az oktatási tárca és a Magyar Országos Levéltár közösen fejlesztett ki.
- F: jún. 30., http://www.magyarorszag.hu/hirek/kultura/csaladi20050629.html?h=1


Eltűntek a kreatív finnek

Lusta macska, akinek szájába kell helyezni az egeret - így jellemzi a mai finn embert az MDC RISC International tanulmánya, amely szerint az utóbbi években 150 ezerrel csökkent a kreatív finnek száma -- írja az eurohirek.hu.
A kreatív réteg fogalmát néhány évvel ezelőtt Richard Florida amerikai kutató vezette be A kreatív réteg virágzása című sikerkönyvében. Florida szerint a kreatív réteghez tartoznak a művészek, IT-szakértők, kutatók, akik a gazdasági növekedés motorjai. A kreatív személyiség jegyei: a változtatásra való hajlam, a rugalmasság, a függetlenség. A kreatív ember nyitott más kultúrák felé, empatikus, pozitívan viszonyul az új technológiákhoz. A RISC tanulmányától eltérően Richard Florida toplistáján Finnország a második helyet foglalja el, közvetlenül Svédország után. A tanulmány szerint a kreatívok számának csökkenése részben annak tulajdonítható, hogy a menedzserek nem nézik jó szemmel a kezdeményezőkészséget és a kreativitást, ehelyett a hatékonyságra és alárendeltjeik tevékenységének közvetlen ellenőrzésére összpontosítanak.
- F: jún. 30. http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2005-06-30&d=2005-06-30&r=&c=121


Ingyen jótékonyság a neten

Segélyszervezeteket támogató keresőportál indul hamarosan Nagy-Britanniában. Az internetezők pusztán az oldal használatával jótékonykodhatnak, anélkül, hogy saját pénztárcájukból akár csak egyetlen pennyt is ki kellene adniuk. Az Everyclick.com a keresőoldalakon megjelenő cégektől érkező bevétel felét utalja át a segélyszervezeteknek. A támogatott szervezetek nevét az oldal felhasználói jelölhetik meg. A vállalkozás alapítói - Polly Gowers visszavonult profi zsoké és Julia Felton volt tanárnő azt remélik hogy az emberek megértik a célt, és hamarosan a vezető keresőoldalak közé emelkedik az Everyclick. A kezdeményezők egyébként úgy számoltak, hogy ha csak a Nagy-Britanniában bejegyzett 188 ezer segélyszervezet mindegyikének 10 támogatója használja a keresőoldalt, az máris több mint 8 milliárd forintnak megfelelő összeggel növeli a jótékony célra fordítható pénzt. A tervek szerint az Everyclick.com hamarosan a nemzetközi keresőként is megjelenik, valamint szolgáltatása a különböző üzletek árait összehasonlító szoftverrel is bővül.
- F: jún. 28. http://index.hu/tech/ihirek/?main:2005.06.28&227293


A nyúltenyésztést segíti a 'legidősebb' magyar számítógép
 
Az Intel megtalálta Csehország, Szlovákia és Magyarország 'legöregebb' számítógépeit. Három nyertes született: egy számítógép, amely 2633 méteres magasságban olvas be adatokat egy neutronmonitorról, egy másik, amely egy öreg tudományos felszerelést támogat, és egy 25 éves harmadik, amely nyúltenyésztésben segít.
- F: júl. 4., http://hirek.prim.hu/cikk/47085/


Lassan gondolatot is olvas a Google

A kaliforniai keresőkirály kedden bejelentette, hogy mostantól kérésre ingyen tárolja a regisztrált felhasználók korábbi kereséseinek eredményeit, így egy idő után egyre relevánsabb találatok jelennek meg a böngészőben. Az eddigieknél is jobb találatok varázsolhatók ki a piacvezető webkeresőből, a Google-ből egy új szolgáltatásnak, a személyre szabott keresésnek hála. A kedden bejelentett Personalized Search használatához regisztrálni kell ugyan, de elég egy e-mailcímet és egy jelszót megadni. A Google ezután az úgynevezett Search Historyban tárol minden olyan keresést, amelyet a felhasználó bejelentkezve végez, megjeleníti az egyes kereséseket és egy színkódokkal feldobott naptáron még azt is jelzi, a hónap melyik napján milyen intenzíven kutakodott valaki a weben.
- F: júl. 1., http://index.hu/tech/net/ggl0629/


Netfüggőket kezelnek az új kínai klinikán
  
Nemrégiben nyitották meg Pekingben azt a klinikát, ahol olyan pácienseket kezelnek, akik a világháló vagy számítógépes játékok függőivé váltak. Az Associated Press beszámolója szerint az intézményben jelenleg tizenhárom, 14 és 24 éves kor közötti fiatalt kezelnek. Az intézmény vezetője, dr. Tao Ran úgy nyilatkozott, a páciensek mindegyike azért került a klinikára, mert az iskolába járás helyett egész nap videojátékokat nyüstölt, vagy internetes csevegőszobákban ütötte el idejét. Az igazgató közlése szerint az internet- és játékfüggő fiatalok közül sokan azt mondták, a napi stressz elől menekültek a virtuális világba. Míg a fiatalabbak zömével videojátékok rabjaivá váltak, az idősebb páciensek inkább csevegőszobákra kattantak rá, mások pedig erőszakos játékok írásával töltötték minden idejüket. Tap becslései szerint Kínában mintegy 2,5 millió ember lehet internetfüggő, bár más szakértők túlzottnak tartják ezt a számot - számolt be a CNN. A kínai gyógyintézményben nagyjából 10-15 napot töltenek el az internetfüggők, a napi kezelés azonban meglehetősen költséges, mintegy
48 amerikai dollárt tesz ki, míg a heti átlagjövedelem mindössze 20 dollár a térségben.
- F: júl. 4., http://www.origo.hu/techbazis/internet/20050704netfuggoket.html
 
 
   
:::::::::::::: INFORMÁCIÓFORRÁSOK ::::::::::::::::::::::


Szépirodalmi tématérkép

Az alkalmazás, a klasszikus magyar irodalom panteonjából kiválasztott harminc szerző irodalmi munkásságát feldolgozó kísérleti rendszer. Oktatási segédanyagként is kiválóan használható. A
tématérképben tárolt tudást az Országos Széchényi Könyvtár Tájékoztató és
Dokumentumszolgáltató Főosztályának dolgozói plántálták a rendszerbe: http://mek.oszk.hu/itm
- F: MEK


A Magyar Kastélylexikon megyei fejezetéből
 
2000-ben indult a Magyar Kastélylexikon címmel Virág Zsolt, az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága Várak, kastélyok, kúriák Albizottsága tanácsadójának szerkesztésében. A mai Magyarország összes a még álló és lebontott kastélyát, kúriáját, uradalmi birtokközpontját mutatja be megyénként. A sorozatban idén jelenik meg Jász-Nagykun-Szolnok megye kötete. A megyei kötetben szereplő adatokat, történeteket egy éven át tartó munkával, a törökszentmiklósi Deák Zoltán gyűjtötte össze, számtalan órát töltve levéltárban, könyvtárakban, és legalább ennyit beszélgetve a kastélyok, kúriák egykori tulajdonosainak, alkalmazottainak leszármazottaival beszélgetve. 
- F: júl. 4., http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=143275


Saját házunkat is megtalálhatjuk a Google-térképen  

A Google Maps az általános keresőképességek természetes kiterjesztése a földrajzi megjelenítés felé. Egy hónappal ezelőtt írtuk, hogy egyelőre csak az Egyesült Államok és Anglia területe szerepel az adatbázisban. Mostanra ez a helyzet gyökeresen megváltozott.
- F: jún. 28., http://www.fn.hu/index.php?id=8&cid=100915&hirlevelkatt=1


Deutschland folyóirat

Az ifjúság témájával foglalkozik a Deutschland című folyóirat  http://www.magazine-deutschland.de legújabb száma. Divat, kultúra, egyetemista lét - a lap a fiatalokat foglalkoztató kérdéseket
állította középpontba; az újság nyomtatott és elektronikus formában is elérhető.
- F: Deutsche Botschaft, KultúrPont.


Magyar nyelvű román EU-portál indult  
 
Másfél évvel Románia terv szerinti csatlakozása előtt magyar nyelvű EU-portál kezdte meg működését az interneten. A www.csatlakozas.ro a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére jött
létre, működtetője az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány.
- F: júl. 5., http://www.fn.hu/index.php?id=4&cid=101363&hirlevelkatt=1

 
 
 
IMPRESSZUM
 
A szerkesztők -- akik szívesen olvassák és megfontolják az Ön véleményét:
Káldi Emese (kommunikációs tréner) mailto:emi22@freemail.hu
Mészáros Anikó (programvezeto) mailto:meszaros.aniko@chello.hu
Sonnevend Péter (Kaposvári Egyetem, tanszékvezető főiskolai tanár,
egyetemi könyvtárigazgató) mailto:peter@sonnevend.com
Mikulás Gábor (információs és pr-tanácsadó) mailto:mikulasg@gmconsulting.hu
 
Feliratkozás az ékezetes vagy ékezetmetes hírlevélre:
http://www.swgy.hu/php/hirlevel/user/1/php/maileruser.php?action=regist&mailer=1
 
A szerkesztők a nem saját írású cikkek tartalmáért nem vállalnak felelősséget,
mindazonáltal törekednek a források gondos válogatására.
 
Kiadja: GM Consulting http://www.gmconsulting.hu/inf