stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



címlap Szacsky Mihály
A VESZÉLYES XXI. SZÁZAD

(Palatinuszi írások)
(Budapest, 2008, Szabad-Sajtó Kult. és Ifj. Egyesület – Műegyetemi Természet- és Sporttud. Egyesület)

A könyv szerzője amolyan reneszánsz típusú ember: amellett, hogy elméleti kutató fizikus és a filozófia doktora, aki vegyészet iránti szeretetét megőrizve az élettudományok, majd az antropológia felé fordult, másrészt a Műegyetemi Természet- és Sporttudományi Egyesületnek is egyik alapítója, és ugyancsak ő kezdeményezte a ma már inkább csak jelképesen létező Római Klub tevékenységét folytatni kívánó Palatinus Klub megalakulását is a Műegyetemen. Az általa kifejlesztett Szomatoinfra vizsgálati módszer az emberi testből kisugárzó infravörös hullámok képpé alakításával egy igen kíméletes, ugyanakkor biztató távlatokat kínáló lehetőség az egész emberi szervezet fiziológiai állapotának felmérésére. Ez a holisztikus szemléletmód jellemzi a világra való rátekintését is.

A veszélyes XXI. század című könyvében – egy 2006 júniusától 2008 szeptemberéig tartó napló keretei között – elsősorban az ökoszisztéma változásait és ezek messzemenő kihatásait elemzi. Hol alaposabban kifejtve, hol csak szemelvények, hírmorzsák felvillantásával és azok kommentálásával – olykor eloszlatva a média által erősített tévhiteket és félelmeket, máskor viszont kevésbé ismert veszélyekre irányítva a figyelmet. Beszámol a reménykeltő kezdeményezésekről is, de a naplója inkább arra döbbenti rá az olvasót, hogy mi mindent bírt elkövetni az emberiség önmaga ellen röpke két év alatt. És akkor nem beszéltünk még a régi tévedésekről való bűnös megfeledkezésekről – mint mondjuk a porladó palatetők által okozott azbesztózisról és tüdőrákokról.

Csak ízelítőül a polihisztor által felvetett kérdésekből: Fa, erdő, ökológiai egyensúly, Csernobil, klímaváltozás, a víz problémája, madárinfluenza, a 2006. augusztus 20-i vihar Budapesten, orvostudomány, szűrővizsgálatok, háború, társadalmi feszültségek, agresszió, Luganói Jelentés, G8-as csúcs, hőségrekordok, humánbiológia, rák, egészség, prevenció, élelmiszerbiztonság (vagy inkább bizonytalanság) stb., stb. Egyszóval kifejezetten a bőrünkre menő kérdésekról van szó, már csak ezért is hasznos lehet a természettudós szerzővel tartanunk látszólag csapongó "kalandozásaiban". Az összegyűjtött írásokból a természet, az ember, a világ megismerésén fáradozó szenvedélyes kutató izgalmas és nagyon aktuális gondolatait ismerhetjük meg. Érdemes érettük túltenni magunkat a kötetben valamiért benne maradt zavaró elírásokon is.

Bogdán Éva


Ökotáj, 41–42. sz. 2009. 142. o.

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret