stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



címlap Erdei Zoltán
ANTISPIRITUALITÁS ÉS MODERN "EZOTÉRIA"

(Debrecen, 2005, Kvintesszencia)

Divattá lett az "okkult érzékenység", a "misztikus tapasztalat" a világ dolgainak "ezoterikus magyarázata". Nyilván ez valahogy összefügg e szerencsétlen szétracionalizált, agyonszabadított, tökéletesre optimalizált, bitalapú világgal – kell valamiféle kapaszkodó a mindennapi élethez, vagy legalább valamiféle reménytápszer, amely megmagyarázza, mi miért történik, hol az ok, és merre vezet a csillagokba írt, és onnan minden további nélkül leolvasható kiút.

És itt a baj. Mert lelkileg, érzelmileg, a túlélés eszközeként érthető, hogy mindezek a technikák, gondolatok, eszközök, hitek – persze a hiperegoizmus legkifinomultabb formája, a new age által szép, piackonform módon a vásárló igényei szerint összeválogatva – segíthetik a süllyedő napok túlélését. De csak az öncsalás árán. Erdei Zoltán könyve igen fontos olvasmány, amely a legalapvetőbb szinten, bevezetésszerűen, ám mégis szigorú módon tisztázza a tradicionális létszemlélet alapvetését. Revelatív élmény annak, aki valóban keres (de nem menekül), és valóban indulni szeretne. Szellemileg a László András-féle tradicionális iskolában szocializálódott szerző egyértelmű bizonyítását adja az álezoterikus humbug, tanítás és tanítók népszerű-használhatatlan téziseinek. Külön figyelmet fordít a magasrendű tudás elszennyeződésének bemutatására (legyen az a "csakra-elmélet" vagy az unos-untalan feltűnő reinkarnációs-elmélet stb.).

Az alapfogalmak tisztázásával, a tudattartalmakkal kialakítandó helyes viszony jelentőségének bemutatásával, az emberi primordalitásból következő világkezelés ismertetésével, valamint a szolipszizmus létszemléletének és következményeinek következetes végigvezetésével komoly segítséget kap a nyitottan érdeklődő, hogy védhesse szellemi útját a new age torzító hatásaitól.

ergébé


Ökotáj, 41–42. sz. 2009. 109. o.

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret