stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



címlap Buji Ferenc
METAPHYSICUM ET POLITICUM
(Debrecen, 2008,
Centrum Traditionis Metaphysicae)

A mű alcíme: a magyar tradicionális iskola bibliográfiája. Egy bibliográfia – csak ennyi. "Csak" – merthogy a magyar tradicionális iskola repertóriumát összeállítani közel sem mindössze könyvtárosi precizitás és szorgalom kérdése (nem mintha az nem lenne igen fontos és értékes tevékenység). Itt azonban jóval többről van szó, legalább három szempontból. Egyrészt a szigorú tradicionális gondolkodás csak egy ideje jut megfelelő(?) publikációs lehetőségekhez Magyarországon, és – talán a debreceni Kvintesszencia Kiadótól eltekintve – még így is igen sokféle (és különféle színvonalú) kiadvány és kiadó között szétszórva jelennek meg az ilyen témájú írások. Másrészt a szerzők is igen sokféle szempontból közelítik vagy alkalmazzák a témát, ami tovább nehezíti egy, a teljesség igényére számot tartó bemutatás és bibliográfia elkészítését.

De a legnehezebb feladat mégiscsak az, hogy a szerkesztő felismerje a korrekt-tiszta tradicionális gondolkodás megbízható jeleit egy adott írásművön, akkor is, ha annak központi témája esetleg teljesen más területre irányul. Ehhez komoly, megbízható tudás és széles alkalmazási készség szükségeltetik – és Buji Ferenc (már csak azért is, mert önmaga is ezen iskolán belül kapta indító szellemi impulzusait) igen biztosan mozog ezekben a terekben.

A bibliográfiát mintegy hetven oldal, a tájékozódást elősegítő áttekintés egészíti ki, amely kitér a magyar tradicionális iskola kialakulásának főbb lépéseire, Hamvas Bélától indítva László Andráson át napjaink szerzőiig. Ezt a részt a ma is aktív szerzők és érdeklődési területeiknek bemutatása teszi teljessé. Hasonlóan jól használható (és hiánypótló) a témában mozgó kiadók, illetve a tradicionalitás témájában megjelenő kiadványok, periodikák, újságok felsorolása és rövid ismertetése.

Egy, mintegy húszoldalas nagyesszében pedig a magyar iskola legfontosabb nemzetközi kapcsolódási, eredezési pontjairól, a tradicionális metafizika főbb gondolati csomópontjairól, a tradicionális gondolkodás politológiai alkalmazásának – történelmi példákkal kiegészített – kérdéseiről tájékozódhat az olvasó.

ergébé


Ökotáj, 41–42. sz. 2009. 31. o.

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret