Légy üdvözölve az akváriumban!

Egy tipikus nap az Egyesült Államokban. Vajon eszébe jutott-e önnek valaha, hogy figyelik?

Reggel 7:23

John bekapcsolja asztali számítógépét, belép az internetbe, és elküld néhány elektronikus levelet. Egy nagysebességű modemen keresztül kapcsolódik a hálózathoz. Majd számítógépét bekapcsolva hagyja, az Internet-hozzáférése is aktív marad.

HOVÁ KERÜLNEK AZ ADATOK? Az Internet-szolgáltatók a központi szervereiken tárolják az elektronikus leveleket. Az adatkezelési szabályzattól függően az információkat néhány óráig, vagy akár évekig is tárolhatják.

És John internetszolgáltatóját kötelezhetik arra, hogy felfedje bizonyos jogi szerveknek, hogy John milyen internetes oldalakat látogat, és miféle leveleket kap...

Délelőtt 8:30

A városba vezető úton John megáll a helyi gyógyszertárnál, hogy beszerezze havi gyógyszerellátmányát, és megvegye kedvenc újságját. A gyógyszertár-láncolat törzsvásárlói kártyáját használja fizetésnél, mert így húsz százalék kedvezményben részesül.

HOVÁ KERÜLNEK AZ ADATOK? A fiókbolt rögzít minden egyes törzsvásárlói kártyával kiegyenlített vásárlást, majd továbbítja az adatokat a kereskedelmi vállalat központi adatgyűjtő rendszerébe, ahol egy számítógépen rögzítik a fogyasztásokat a vásárló nevével, címével és telefonszámával együtt. Ezek az adatok aztán hozzáférhetők lesznek a következő fizetéskor, illetve bárki számára, aki ilyen igénnyel fordul a kereskedelmi céghez, kezdve a marketingesektől a rendőrségig. És John tényleg azt akarja, hogy minden egyes tablettát, amit vásárol, valaki számon tartson?

Délelőtt 9:00

John áthajt a városon, és használja elektronikus autópályadíj-fizető eszközét (ETC), hogy átjusson a díjfizető bódékon. A szélvédőhöz csatlakoztatva az ETC egy – John elektronikus számlájához kapcsolt – azonosítható rádiójelet bocsát ki, amit egy kamera olvas le a bódénál.

HOVÁ KERÜLNEK AZ ADATOK? A fogyasztó számláján rögzítik az áthaladás pontos dátumát és idejét. Ezt az adatot a helyhatóság által az autópályadíj beszedésével megbízott ügynökség számítógépes rendszerében tárolják.

És az ETC által jegyzett adatok aztán bizonyítékul szolgálhatnak mind bűnügyi, mind pedig polgári peres eljárásokban, akár pl. válás esetén.

Azért még ne vegyen kalyibát az erdőben.
Íme néhány tipp, hogyan védheti meg magánéletét:

Az üzletben

  • Tartózkodjon a törzsvásárlói kártyáktól. Csökkentik a költségeket, de lehetővé teszik, hogy vásárlási szokásai nyomon követhetők legyenek. Használjon készpénzt a fizetésnél.
  • Vásároljon a sarki vegyesboltban. A helyi kiskereskedések valószínűleg nem kísérleteznek rádiófrekvenciás azonosítóval és adatgyűjtővel.
  • Használja az ATM-kártyáját vásárláskor. Az ATM-es vásárláskor csupán a végösszeg kerül rögzítésre, a részletes vásárlási lista nem.
A számítógépnél
  • Telepítsen tűzfalat, még a legegyszerűbb is több biztonságot ad, mint a semmi.
  • Rendszeresen távolítsa el a kémprogramokat egy olyan program segítségével, amilyen például a Webroot's Spy Sweeper (www.webroot.com). Frissítse rendszeresen!
  • Használjon nagyon bonyolult jelszavakat. Az a legjobb jelszó, ami olyan bonyolult, hogy le kell írnia.
  • Blokkolja az IP-címét. Az Anonymizer 2004 szoftver (www.anonymizer.com) proxy szervert használ, mely megvédi weboldalait attól, hogy rajtuk keresztül felfedhessék az ön kilétét.
  • ... és jegyezze meg: egy írógépbe még soha, egyetlen hackernek sem sikerült betörnie.
Az autóban
  • Blokkolja elektronikus autópályadíj-fizető eszközének adatközvetítőjét, letakarva egy leolvasás-gátlóval, melyet a legtöbb helyen csatolnak a kártyához. Használja a készpénzfizető sort: talán többet kell várakoznia, de a főnöke sohasem fogja megtudni, merre járt.
  • Járjon utána, hogy az Ön autója fel van-e szerelve EDR-rel.
  • Olvassa el az apróbetűs részeket kölcsönzéskor. Az autókölcsönzők kötelesek feltüntetni, hogy a gépjárműbe szereltek-e GPSnyomkövetőt.
A mobiltelefonon
  • Kapcsolja ki a helyfüggő szolgáltatásokat, használja a telefon saját menüjének szolgáltatásait. Ily módon telefonja csupán abban az esetben adja meg az Ön tartózkodási helyének koordinátáit, amennyiben Ön a segélyvonalat hívja.
  • Kapcsolja ki telefonját, ha épp nem használja.
  • Ha nem szükséges, ne telefonáljon a szabadban. A GPS-nyomkövetők nehezen látnak át a falakon.
Simon Cooper: Who is spying you? című cikke alapján (Popular Mechanics, 2005 January)


Ökotáj, 37–38. sz. 2007. 145–146. o.