KERTÉSZET HATÁROK NÉLKÜL
Szakmai konferenciasorozat

Figyelemre méltó kezdeményezéssel állt elő egy hazai vállalkozás. Jeles támogatók segítségével olyan konferenciák sorozatát szervezte meg, amelyek célja a hazai kertészeti cégek és vállalkozók kapcsolatait segíteni határon túli területeken, illetve az egész kelet-európai régióban. A szervezők alapgondolata szerint "a Kárpát-medence jövője a virágzó kertészeten nyugszik, ami a megbízható, működő emberi összefogáson alapszik". Az első találkozó szeptemberben volt Budapesten, ezt követi a második 2001. február 3-án Zentán, Jugoszláviában, majd 2001. március 17-én Erdélyben, Marosvásárhelyen fogadják a szervezők az érdeklődőket. 2001 májusában a szlovákiai Komárom, júniusban Beregszász, míg végül 2001 szeptemberében ismét hazai föld, Hatvan ad otthont a rendezvényeknek.
A szervezők nemcsak az üzleti élet képviselőinek részvételét szervezik meg, hanem a térség szakmai szervezeteit, egyesületeit is. Ezen túlmenően meghívják az ottani (és itteni) végzős diákokat, aki szakmai kitekintést kaphatnak leendő munkájuk, tevékenységi területük vonatkozásában. Ennek értékét aligha lehet túlbecsülni, hiszen óriási kiaknázatlan lehetőségek rejlenek e térség kertészeti kultúrájában a termőhelyi adottságok, a hagyományos és modern termesztési eljárások révén. A természetes táplálkozási szokások örvendetes terjedésével a bioélelmiszer-termelés és gyógynövénytermesztés, illetve a -feldolgozás hatalmas lehetőségeket rejt magában. 
A konferenciák egyfajta piacot, börzét valósítanak meg az információk, szolgáltatások és termékek vonatkozásában. A szeptemberi rendezvényen úgy tűnt, hogy az információcsere volt az előtérben, ami mutatja, hogy a térség hosszú ideig tartó elzártsága miatt nagyon nagy igény van a kapcsolatokra, és mindenki nagy lehetőségeket lát az együttműködésben. A konferenciákat szervező vállalkozás jó kapcsolatot épített ki a hazai kertészeti távoktatással is; sokan voltak, akik ezen a szálon jutottak el erre a budapesti rendezvényre a határon túlról.
A média fokozott jelenléte a rendezvényeken nem egészen magától értetődő. Enélkül azonban sokkal kevésbé jutnának el az információk a szakmai és nem szakmai közönséghez. A Duna Televízió vállalta a rendezvényekről szóló tudósítást és a szakmai összefoglalók elkészítését. 
Az Európai Közösséghez való csatlakozás előtti időben egy térség, illetve egy szakma számára sorsdöntő, hogy milyen szinten tudja magát művelni és képviseltetni, bemutatni, mivel ettől függ az a hely, amelyet számára a csatlakozáskor megállapítanak. Ettől függetlenül azonban még fontosabb az a kérdés, hogy mi módon tudjuk életben tartani és fejleszteni, korszerűsíteni azt a nagyon intenzív kertészeti kultúrát, amely sok száz éves hagyományokat tudhat magáénak. Mert a kertészethez szükség van a kertész munkáskezére és tudására -- annak továbbadásához pedig az ilyen konferenciák nyomán létrejövő kapcsolatokra.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, további információ a 204-5940, 06 (30) 276-5918 telefonszámokon és a 06 (20) 989-5883 faxszámon.
M. I.