Gyalmos Ildikó -- Molnár
Kornélia
Az
egészséges táplálkozás
élelmiszer-toxikológiai
problémái
A mezőgazdaságban felhasznált kémiai
anyagok, növényvédő szerek állandó veszélyt jelentenek mind a növényekre,
mind az állatokra, a táplálékláncon keresztül pedig az emberre is. A
környezetünk túlszennyezettségéből adódó, élelmiszereinkben is megjelenő
mérgeket a talaj, a víz, a növényi és az állati eredetű alapanyagok
közvetítik. A dioxinok, a furánok, a policiklikus aromás szénhidrogének
veszélyét rákkeltő hatásuk is jelzi.
A környezetvédők, higiénés
munkával foglalkozó szakemberek feladata a természet törvényszerűségeinek,
az ember és a környezet kölcsönhatásainak tanulmányozása. Az ember életében
az egyik legmeghatározóbb környezeti tényező a táplálkozás. A környezetkárosodás
rohamos emelkedése az egész társadalmat veszélyezteti, különösen azok
a kémiai anyagok, amelyek a talaj-növény-állat-ember táplálékláncban
nyomon követhetők.
Míg a korábbi évtizedekben
a fertőző betegségek okozta halálokok álltak a statisztikai adatok élén,
az 1990-es évektől a halálozások közel 90 százalékáért már a nem fertőző
népbetegségek tehetők felelőssé. A daganatos megbetegedések közel 70
százaléka a táplálkozással hozható kapcsolatba. Epidemiológiai megfigyelések
alapján szoros összefüggés található a dietetikai tényezők és a humán
rák tényezői között, a legtöbb daganatos megbetegedésnek külső oka van,
beleértve az étrendi tényezőket is. A táplálékkal az emberi szervezetbe
jutó egészségkárosító anyagok mint rizikófaktorok részben természetes
eredetűek, részben az előállítás során kerülnek az élelmiszerbe.
Mit tegyünk
egészségünk megvédése érdekében? A helyes táplálkozás kialakításában
mindenkinek javasolhatók általános szabályok: Részesítsük előnyben a
könnyen emészthető, zsírszegény húsokat (szárnyas, hal). Az állati eredetű
fehérjék jól kiegészítik a nem teljes értékű növényi fehérjéket, amelyek
közül jelentős fehérjeforrások a hüvelyesek, az olajos magvak, a gabonafélék.
Ételkészítéshez lehetőleg hidegen sajtolt vagy friss olajat, esetenként
zsírt használjunk. Az olajat legfeljebb kétszeri alkalmazás után ki
kell dobni. Az egészséges táplálkozás fontos részét képezi az élelmi
rost. Vitaminban, ásványi anyagban gazdag gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék
naponta kerüljenek asztalunkra. Az egészséges táplálkozás kedvező hatásait
hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás és a dohányzás teljes
mellőzése. Kerülendők az édességek, a zsíros húsok, ételek, a cukros
üdítők, a tömény italok, a túlzott sózás.
A növényi eredetű
táplálékok mindig jelentős szerepet játszottak az ember étrendjében.
Kedvezőtlen tendencia mutatkozik azonban az egészséges táplálkozásban
alapvető szerepet játszó zöldségfélék és gyümölcsök fogyasztásának terén.
Kockázati tényezőként elsősorban a nitrit/nitrát-, illetve toxikus fémszennyeződést
említjük. Valamennyi kultúrnövény természetes tartalomként tartalmaz
nitritet/nitrátot, néhány zöldségféle azonban a szükségesnél nagyobb
mennyiségben veszi fel a nitrogént a talajból és raktározza el azt.
A gyümölcsök általában nem nitrátkumulálók, általában 50 mg/kg koncentráció
alatt tartalmaznak nitrátot, a zöldségfélék gyakran mg/kg-os nagyságrendben.
Legmagasabb nitráttartalom a salátában, céklában, retekben, parajban
van. (1. ábra)
A táplálékban sokféle,
főként növényi eredetű nem-nutritív anyag található, amely képes a karcinogenézist
gátolni, genotoxikus anyagok antagonistái. Kemopreventív anyagok például
a karotinoidok, flavonoidok. Az aktív karcinogénmetabolitok keletkezését
b-karotin és egyéb karotinoidok képesek megakadályozni. A sárgarépa
táplálkozási értékét tekintve elsősorban karotintartalma miatt jelentős;
számos természetes gyógyhatású bio- és kozmetikai termék fontos alapanyagául
szolgál. E kultúrnövény csak a talajban lévő nitrátionok felhasználásával
jut nitrogénhez, a magas nitrit/nitrát mint rizikófaktor jelentkezik.
Magyarországon a zöldségfélék nitráttartalmára vonatkozóan nincs hivatalos
határérték.
A zöldségfélékben előforduló
prekurzorok, nitritek és nitrátok, valamint másod- vagy harmadrendű
aminok mind in vivo, mind in vitro nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek
potenciális rákkeltők. Leggyakoribb nitrozaminok: nitrozo-dimetil-amin,
nitrozo-dietil-amin, nitrozo-piperidin, nitrozo-pyrrolidin.
Számolnunk kell a növényi
eredetű élelmiszereknél adverz következményekkel is. Így a felületükre
kerülő ólom- és kadmium-szennyeződéssel, rákkeltő anyagokkal, például
a policiklikus aromás szénhidrogénekkel (PAH-okkal), mikotoxinokkal.
A sóska- és salátaminták vizsgálatánál bizonyítottuk, hogy a kultúrnövényekben
lévő ólom- és kadmiummennyiségek az ülepedő porral kerültek a zöldségekbe,
mivel 40-50 százalékuk mosással eltávolítható.
A gyümölcsök optimális
táptalajt nyújtanak a patulint termelő penicillium gombafajtának. Nagy
víztartalmuknál fogva igen érzékenyek a penészedésre. A nagyfokú penészedést
el lehet kerülni, ha a gyümölcstárolás kontrollált atmoszférában, csökkentett
O2-tartalom mellett és magasabb CO2 parciális nyomáson történik. A gyakorlat
számára nagy jelentőségű az a megfigyelés, hogy gyümölcsök feldolgozása
esetén a patulin átkerül a termékbe, különösen az almalevekbe. A patulin
jó vízoldhatósága és jó diffúziója elővigyázatosságra int, mivel lédúsabb
gyümölcsökből a romlott rész kivágásával csak részben távolítható el.
Hazai gyümölcsökben (alma, körte, szilva) és gyümölcsitalokban is kimutatták.
A gabonafélék alkotják
táplálkozásunk legjelentősebb részét: napi táplálékunk majdnem 50 százalékát
adják. Táplálkozás-élettani előnyük az olajos magvakban lévő linolénsav-
és linolsav-tartalom miatt jelentős. Nagy jövő áll a zabkorpa előtt.
Zsírtartalma (linolsav és linolénsav) 40-50 százalékos. A rákkeltő hatású
mikotoxinokat termelő penészgombák gabonafélékben is elszaporodnak,
nemcsak tároláskor, hanem már az álló gabonán, a termőföldeken. A mérgező
gombák jelentős része a fusarium nemzetséghez tartozik, de aspergillus
és penicillium fajok is termelhetnek gabonákon toxint. A leggyakoribb
fusariumos fertőzés a zearalenon, trichotecén, deoxinivalenon (DON)
típusú vegyületek termelésével jár együtt. Olajos magvakon, mogyoróféléken
az aspergillus flarus által termelt aflatoxin jelentős. A penicillium
fajok által termelt ochratoxin gabonán klimatikus viszonyoktól függően
termelődik. Élelmiszereinkben még megtalálható a kávén és a kakaóbabon
is. A gabonafélék vizsgálatánál - a zöldségfélékhez hasonlóan - rizikófaktorként
jelenik meg az ólomszennyeződés is.
A halfogyasztás táplálkozás-élettani
hatása jelentős. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a (w-3 zsírsavtartalomban
gazdag) halolajok egyrészt gátolják a trombociták aggregációját, másrészt
egyes daganatos megbetegedések kifejlődését. Epidemiológiai megfigyelés,
miszerint eszkimóknál nincs inkfartus. A halfogyasztásban jelenlévő
jelentősebb kockázati tényezők: a higany- és a PAH-vegyületek. A higany
a vízi táplálékláncon át dúsul fel. Legnagyobb koncentrációban a halakban
és egyéb tengeri eredetű élelmiszerekben fordul elő. A hazai folyók
vizéből származó halakban gyakori a határérték-túllépés. A higany túlnyomó
része a toxikusabb metil-higany formájában van jelen.
A környezeti karcinogének
kémiailag egyik legegységesebb és legnagyobb csoportját képezik a policiklikus
aromás szénhidrogének, PAH-ok. A PAH-ok az ember környezetében a levegőben,
élővizekben, talajokban és az élelmiszerekben egyaránt előfordulnak.
A csoportba tartozó vegyületek nagyobb része karcinogén hatású, míg
mások kokarcinogének, illetve inaktívak. A legerősebb karcinogén-aktivitást
mutató benzo(a)pirént a PAH-ok indikátor-vegyületének tekintik. E vegyület
nagy része élelmiszerek útján jut be az emberi szervezetbe, ezért alapvető
fontosságú az előállított, termelt, illetve forgalmazott élelmiszerek
BaP- és egyéb szennyezettségének vizsgálata. Környezetünkben az urbanizáció
és kemizáció kiszélesedésével párhuzamosan egyre nő ezen anyagok mennyisége.
A PAH-vegyületeket élelmiszerek
közül elsőként a füstölt termékekből tudták minden kétséget kizáróan
kimutatni. Bizonyítást nyert, hogy szoros összefüggés van a füstölt
termékek fogyasztása és a rákelőfordulás gyakorisága között. Különböző
helyeken végzett vizsgálatok kiderítették, hogy a szakszerűtlenül füstölt
húsok és halak, illetve általában a füstölt élelmiszerek túlzott mértékű
fogyasztása és a gyomorrák gyakorisága között összefüggés van. 1960-ban
a FAO és a WHO javaslatot tett, amely szerint élelmiszerek füstöléséhez
csakis tiszta fa, illetve fűrészpor használható fel; szennyezett, impregnált,
főleg kátrányos fa felhasználása e célra tilos. Hazánkban az élelmiszer
füstölésére ez az egyetlen higiénés előírás. Nagyon fontos lenne füstölt
árukra határérték megállapítása, valamint a hazai füstölési technológia
javítása a füstölt termékek PAH-tartalmának csökkentése érdekében. (2.
ábra)
Az étolajok a konyhatechnológia
során szennyeződhetnek PAH-vegyületekkel. Rutinszerűen sehol az országban
nem vizsgálják a használt sütőolajok, zsírok PAH-szennyezettségét. A
használt sütőolajok és zsírok a 102/1996. (VII.12) sz. kormányrendelet
szerint veszélyes hulladéknak minősülnek. A pörkölt kávéban, kávéitalokban
is poliaromás szénhidrogén van. (3-4. ábra)
Az élelmiszerek táplálkozásbiológiai
értékével, élvezeti értékével és használati értékével szembeni követelmények
mellett alapvető jelentőségű az egészségügyi biztonságuk, azaz hogy
a fogyasztót mikrobiológiai, toxikológiai szennyezettségükkel ne veszélyeztessék.
Egészségünk megóvása érdekében alapfeladat a megfelelő élelmiszer-nyersanyagok
ellőállítása és az élelmiszerekben előforduló rizikófaktorok rendszeres
vizsgálata. Célunk, hogy az egészséges táplálkozás alapjául szolgáló
élelmiszerek minden tekintetben megfeleljenek az egészségügyi előírásoknak.
|