Ökológiai Alternatíva Magyarországon 
Szimpózium
Nádasdy Akadémia, 1999. június 25-26.

A Nádasdy Alapítvány rendszeres munkálatokat kezdeményezett egy fenntartható és élhető jelen és jövő felvázolására. Célja nem a problémák analizálása, hanem céltudatos megoldások kidolgozása, és az ezeket felkínáló alternatíváknak Magyarország szempontjából különösen jelentős részeivel való foglalkozás. Ennek jegyében került megrendezésre 1999. június 25-26-án az "Ökológiai Alternatíva Magyarországon" című szimpózium a Nádasdy Akadémia rendezésében. 
"A környezetünk szennyezésében vagy óvásában a nagy megoldandó konfliktus az egyéni jogok és a közösség joga között vár megoldásra. Ökológiai gondolkozásunkban mára túlléptünk a demokrácia alaptételein, hiszen az egyén jogainak - amelyre az amerikai demokrácia is épült - helyet kell adnia a közösség jogainak is. Ez csak akkor nem vitatható, ha elfogadjuk, hogy bolygónkon az élet veszélyeztetve van. Ezt a tényt ma már kevesen vitatják. A veszély nem jelenti azt, hogy nincs megoldás, ugyanakkor ezeknek a megoldásoknak a sikere nagyban függ a közösség jogainak tiszteletben tartásától." (Nádasdy Ferenc, The Revolution of Survival, 1973)
Az Alapítvány a megoldások keresését, ezt a hosszú távú tervet a BKE Gazdaságetikai Központja és az ELTE Szociológiai Intézet humánökológia szakirányával karöltve indítványozza, ám e kört bővíteni kívánja a jövőben. Álláspontja szerint az ökológiai alternatív életforma ma már nem egy változat a sok közül, hanem az egyetlen ALTERNATÍVA. Ennek megvitatására olyan csoportok képviselőit hívta meg a nádasdladányi szimpóziumra, akik gyakorlati eredményeket tudnak felmutatni, és fontosnak tartják az együttműködést.