Ökokönyvtár
Rovatunkban rendszeresen tematikus
válogatást közlünk az Óbudai Selyemgombolyító épületében működő könyvtár
állományából, tekintettel a Soros Alapítvány közoktatás-fejlesztési programjának
keretében zajló környezeti nevelési báziskönyvtár építésére is.
McWhirter, Jenny: EGÉSZSÉGES
ÉLET.
Tanári kézikönyvBudapest,
1995,
Nemzeti Egészségvédelmi
Intézet
A kapcsos kivitelben készült
-- a kötetben található feladatlapok kezelését ilyen módon megkönnyítő
-- munka a 10--14 éves kiskamaszokat tanító tanárok kézikönyve, a négy
évre szóló egészségnevelési program első része. A cím nagy és kis betűkkel
való szedése arra utal, hogy egész életet csakis egészségesen lehet élni.
Fontos tehát, hogy az arra legfogékonyabb korban kezdődjön meg az egészséges
életmódra való nevelés, hiszen a jövő nemzedékének testi-lelki állapotáért
a ma tanító pedagógusok és szülők felelősek.
A szerkesztők az egy tanévre
szóló munkát kilenc fejezetben (Egészséges életmódok, bevezetés; A biztonság
megőrzése; Az egészséges táplálkozás; Mozgás és személyes higiéné; Kábítószer-fogyasztás
és a kábítószerrel való visszaélés; Növekedés, változás és az emberi szexualitás;
Családi élet és kapcsolatok; Egészséges környezet; Egészséges életmódok,
összefoglalás)
foglalták össze.
A kézikönyv használatakor
a pedagógusok számára világossá kell, hogy váljon az a minden fejezeten
átívelő szerkesztési elv, mely az alapvető készségek és képességek kialakítását
tűzte ki célul. A készségek, értékek és a viselkedésminta közös "szálra"
való felfűzése azt kívánja meg a gyermekektől (a tanártól is), hogy ismerjék
fel az összefüggéseket a csak látszólag különböző témák között. Ez a módszer
fejleszteni kívánja a tanulók kritikai érzékét is, nevezetesen azt, hogy
az információk befogadása során maguk jöjjenek rá a következtetésekre:
a kábítószer-élvezet, a dohányzás káros az egészségre, a napi tisztálkodás,
a fogmosás, a megfelelő higiéné, a táplálkozás sokoldalúsága pedig az egészség
megőrzésének, a betegség megelőzésének talpkövei.
A kilenc fejezet mindegyike
Elméleti segédanyaggal kezdődik, mely európai és más nemzetközi kutatások
eredményeit hozza, ezek az információk is a tanár munkáját kívánják segíteni.
A fejezetek következő egysége, a Hogyan lehet legtöbbet kihozni ebből a
fejezetből? a tárgyalt anyagrész lényegét összegzi, rámutatva azokra az
összefüggésekre, amelyek a tanultakat más fejezetek anyagával is összekötik.
A fejezetek további szerkezete csupán irányt kíván mutatni a pedagógusoknak,
az ettől való eltérés -- a tanulói fejlettséghez, érdeklődéshez igazodva
-- lehetséges, sőt hasznos is. Az órák szerkezete a következő: a bevezető
résszel kezdődnek, majd a tárgyalt anyagrészhez kapcsolódó, hasznos információk
felsorolása, munkalapok és a témát jobban megvilágító kérdések következnek,
végül az ismétlés és egy megoldandó, ajánlott feladat található. A tanulók
feljegyzéseket készíthetnek az órán elhangzott beszélgetésekről -- fontos,
hogy minden tanuló aktív részese legyen a hallottaknak --, mindez vélhetőleg
ösztönzőleg hat majd az otthoni munkára, a szülők bevonására is. Az óra
kezdetekor érdemes alapszabályokban
megfogalmazni (például: Maradj csöndben,
míg mások beszélnek! Légy segítőkész és kedves!) mindazokat a kívánalmakat,
melyek rögzítik, miféle viselkedést vár el a pedagógus a tanulóktól annak
érdekében, hogy ne duzzadjon alaktalanul hömpölygő vitává az óra. A piktogramok
magyarázatával kiegészített, "formabontóan" szép tanári kézikönyv remélhetően
sokak segítségére lesz az egészséges életre való iskolai nevelés során.
Glatz Ferenc (szerk.)
EGÉSZSÉGÜGY ÉS PIACGAZDASÁG
(Magyarország az ezredfordulón:
Stratégiai kutatások
a Magyar Tudományos Akadémián. 5.
Az életminőség tényezői
Magyarországon)
Budapest, 1998, MTA,
243 p.
A Magyar Tudományos Akadémia
kiadásában megjelenő, az életminőség tényezőit elemző új sorozat Magyarország
ezredfordulós helyzetét vizsgálja. Ez a többszerzős tanulmánykötet, mely
elé Bácsy Ernő és Vizi E. Szilveszter írt bevezetőt, az Egészségügy és
piacgazdaság szoros összefüggéseire világít rá. A szerkesztők három nagy,
tematikus fejezetbe rendezték a tanulmányokat
(Egészségügyi ellátás
és piacgazdaság; Informatika és egészségügy; A gyógyítás lehetőségei).
Az első részben Mikola István tanulmánya a "köz" és "magán" viszonyát vizsgálja
az egészségügyi ellátórendszerben. Gidai Erzsébet munkája az egészségügy
és a piac viszonyát elemzi. Vizi E. Szilveszter a klinikai szempontból
szükséges, pénzügyi szempontból pedig lehetséges gyógyszerterápia kölcsönhatásairól
ad hű képet, míg Kovács Gábor és Szüts Tamás a gyógyszertár-támogatási
rendszer új modelljét mutatja be. Szó esik még a gyógyszerellátásról és
a gyógyszer-finanszírozásról (Hamvas József és Furka Beáta munkái). A második
részben az informatikaés egészségügy kapcsolatáról szól Horváth Istvánnak
az egészségügy számítógépes ellátottságát elemző munkája, míg Rudas János
a számítógépes hálózatnak az egészségügyi ellátásban való kiépítéséről
és az informatikának a gyógyításban betöltött szerepéről ad fontos és értékes
elemzést. A zárófejezetbe foglalt három tanulmány (Gógl Árpád: Döntéselmélet,
orvosi döntés az egészségügyben; Méhes Károly: Gyermekegészségügyünk
egyes vonásairól; Bánóczy Jolán:
A fogászati egészségügy helyzete
Magyarországon) a gyógyítás különböző területein meglévő lehetőségeket
mutatja be. A kötetet záró függelék a témában született, jobbára kéziratos
tanulmányok jegyzékét nyújtja. A tanulmánygyűjtemény fontos, megkerülhetetlen
munka, az egészségügyben dolgozók és oktatók, a felsőoktatásban részt vevő
egyetemi hallgatók számára.
Bartók Györgyi
Baggs,
Sydney--Baggs, Joan
AZ EGÉSZSÉGES HÁZ
Biztonságos, egészséges
és környezetbarát otthon teremtése.
(The Healthy House. Creating
a Safe,Healthy and Environmentally Friendly Home) London, 1996, Thames
and Hudson, 256 p.
Legyen akár most épülő vagy
régi lakóház, ideiglenes vagy hosszú távra tervezett lakás, bérlemény vagy
saját otthon: hogyan tervezzük meg, vagy válasszuk ki úgy, hogy testi-lelki
egészségünket szolgáló térben éljünk ezentúl? Milyen szempontok mérvadóak,
hol lelhetünk gyakorlati segítségre, mit meríthetünk a tudomány eredményeiből,
mit tanácsol a tudomány határterülete, az intuitív és szubjektív paratudomány
(pl. feng shui, vízérkeresés vesszővel), sőt a tudomány ősi magva, az eredeti
őstudás, az ún. prototudomány (pl. Püthagorasz leírása az univerzum elemeiről),
s nem utolsósorban mit súg saját bensőnk, ha odafigyelünk rá -- erről olvashatunk
e könyvben.
Már tervezésekor vagy kiválasztásakor
tanácsos úgy gondolni otthonunkra, mint egy körülöttünk létező organikus
struktúrára, mely velünk együtt változik, gyarapszik. Mi jellemzi az egészséges
házat? Lehetőség szerint minél jobban és sokrétűbben használja, tárolja
a természet energiáit, s minél kisebb romboló kihatása van természetes
környezetére. Elektromos berendezések helyett inkább a természet mechanizmusait
alkalmazza, az egészséget és ökológiát helyezi előtérbe a divatos megoldásokkal
szemben. Építése során nem mérgező, nem környezetszennyező, megújuló, biológiailag
lebomló, alacsony környezeti és társadalmi költségek árán előállított anyagokat
használ fel, melyek modul szerkezetűek, szétbonthatók, valamint újrahasznosíthatók.
Az ilyen építmények egyszerű
szerkezetűek, belesimulnak a természetes környezetbe, kertjükben a táj
jellemző fái, bokrai, virágai köré vonzzák a vadon élő állatokat is. Nem
a természettől elkülönülten, hanem annak részeként működnek, kifejezik
a földhöz való kapcsolódásukat.
Az egészséges épület ideális
esetben felhasználja a nap, a szél és a víz energiáját, s energiaigényének
nagy részét a passzív energiatárolás és újrafelhasználás beépített lehetőségeivel
nyeri. Elhelyezése a téli napfénynek, nyári árnyéknak, a szelek hűvösének
és a talaj hőmérsékletmódosító hatásának optimalizálását célozza. Távol
esik az állandó egészségkárosító hatást kifejtő elektromágneses terektől
(pl. nagyfeszültségű vezetékek), elkerüli a föld alatti vezetékeket, vízereket
vagy olyan geológiai képződményeket, melyek torzítják a Föld elektromos
és mágneses mezőit. Ha nincs lehetőség ezek elkerülésére, védekező módszereket
alkalmaz semlegesítésükre (az ágyakat, ülőbútorokat mindenképpen e hatások
elkerülésével helyezik el bennük). A természet energiaáramlásainak figyelembe
vételéhez, a hozzájuk való alkalmazkodáshoz felhasználhatja a feng shui
ősi kínai bölcsességét. Az egészséges lakóépület minimális mennyiségű szennyező
anyagot bocsát ki környezetébe, komposztálóval rendelkezik, hasznosítja
a szennyvizet, ahol lehetőség van rá, kútvizet, esővizet alkalmaz. Alulról
a talaj radonsugárzásától szigetelt, a hálószobában negatív ionokban dús
levegőjű, a többi helyiségben a pozitív és negatív ionok egyensúlya jellemzi.
A kert, erkély vagy ablak gyógynövényei, bokrainak illatai áradnak be az
ajtókon, ablakokon.
Az egészséges belső klímát
természetes anyagok hozzák létre, amelyekből nem párolognak mérgező kémiai
anyagok, melyek nem indukálnak elektrosztatikus hatást, s nem jelentenek
további terhelést az emberi szervezet túlságosan igénybe vett alkalmazkodó
rendszerére, nem fokozzák az allergiás reakciók lehetőségét. A jó tervezés
és a felhasznált áteresztő anyagok révén szabályozzák a belső hőfokot,
nedvességtartalmat és légáramlást. A nyugodt légkört a külső zajtól való
szigetelés és a természet hangjai felé fordulás biztosítja. A jól megvilágított
belső terekben nincs szükség nappali világításra.
Ez az otthon nem elrejt,
hanem segít bennünket életünk kiteljesítésében, nem csupán testünk, de
lelkünk harmóniáját is erősíti közvetlen környezetünk rendjével összhangban.
Schmidt
Sára
Hingst,
Wolfgang--Mackwitz, Hanswerner
IRRITÁLÓ RUHANEMŰK
Öltözékünk: divat, mérgek,
öko-loo
(Reiz-Wäsche: Unsere
Kleidung: Mode, Gifte, Öko-Look)
Frankfurt--New York,
NY, 1996, Campus Kiadó, 274 p.
Ha környezetkárosító anyagokról
van szó, ritkán vagy egyáltalán nem is jutnak eszünkbe ruhadarabjaink.
Ki gondolná, hogy a sokfajta allergia vagy a manapság igen gyakori idegrendszeri
megbetegedések egy része mögött hőn szeretett, divatos ruháink állnak.
A könyv szerzői őszintén és nyíltan tárják elénk azokat a meghökkentő statisztikai
adatokat, melyek szerint ruházatunk nagy része nem éppen környezet- vagy
bőrbarát. De hát ki akar zsákruhába bújni és felvenni az ún. müzli-look-ot?
Ha ökodivatról beszélünk, legtöbben a színtelen, formátlan ruhákra gondolnak,
holott már nagyon sok olyan divattervező van, akinek fontos, hogy ne csak
a ruhák anyaga, de azok fazonja is megállja helyét a mai világban. Mit
tehetünk mi, egyszerű vásárlók, ha nem szeretnénk "mérgező ruhákat" hordani?
A könyvben megismerkedhetünk a különböző ruhaanyagokkal, mint például a
gyapjúval, pamuttal, selyemmel és a különféle kémiai anyagokkal, azok összetételével
és a bőrünkre kifejezetten veszélyes méreganyagokkal, mely információk
alapján már talán nem leszünk teljesen kiszolgáltatva a gyártóknak és eladóknak.
Miután alaposan kitanulmányoztuk az anyagok összetételét, olvashatunk a
különböző festési módszerekről, azok előnyeiről és hátrányairól, és megtaláljuk
a már bizonyítottan nagyon veszélyes vegyületek listáját is. Nem kevésbé
érdekes az a leírás, mely annak jár utána, hogy milyen úton-módon kerülnek
be ezek az anyagok szervezetünkbe és milyen betegségeket okozhatnak (rák,
allergiák, idegrendszeri megbetegedések, mérgezések). A szerzők könyörtelenül
mérlegre tesznek minden terméket, emellett kiutat is mutatnak a mérgező
divat világából. Több cég vagy egyéni vállalkozó adatairól és cégéről olvashatunk,
melyeknél nyugodt szívvel vásárolhatunk környezet- és bőrbarát ruhadarabokat.
Gaál Zsuzsanna
Nottingham,
Stephen
EDD MEG A GÉNJEIDET!
Avagy hogyan játszanak
a genetikailag módosított élelmiszerek
egyre nagyobb szerepet
táplálkozásunkban?
(Eat Your Genes. How
Genetically Modified Food is Entering Our Diet)
London--New York, 1998,
Zed Books, 208 p.
A biológus végzettségű író
szakterülete a növényvédelem. Megpróbálja objektíven, tényekkel alátámasztva,
és a mindennapi ember által érthetően bemutatni a témát, azaz a genetikailag
módosított állatok és növények előállítását, jelentőségét és az ezekből
készült élelmiszerek megjelenésének hatását a környezetre, a piacra, és
az emberek testi és lelki egészségére. A könyv elején bemutatja a mai tudományos
módszereket és bizonyos genetikai fogalmakat. Olyan témákkal is foglalkozik,
mint a mozgékony genetikai elemek, a vektorok, vagy a híres Bt. Megismerkedhetünk
a fagytűrő paradicsom, a mag nélküli narancs, az öngyilkos krumpli vagy
éppen a Hepatitis B vakcinát tartalmazó banán történetével. A könyvből
azt is megtudjuk, hogy kiknek állnak érdekében, és kiknek hoznak hasznot
az ezzel kapcsolatos kutatások.
Szabó Judit
Tansey,
Geoff--Worsley, Tony
AZ ÉLELMISZERRENDSZER
(The Food System. A Guide)
London, 1996, Earthscan,
260 p.
Mivel 2000-re a világ népessége
várhatóan megduplázódik, az élelmiszertermelés és -kereskedelem területe
gyors gazdasági átrendeződés és dinamikus változás színtere lesz. Egy jól
működő élelmiszerrendszerben az élelem azonban nem egyszerűen az önfenntartás
szükségletének kielégítője, hanem más szükségleteké is, melyekre nemhogy
gátló, vagy kizáró, hanem inkább felerősítő, szinergista hatással van.
Ahogyan az emberek az élelmiszerről beszélnek, feltárja azt is, mit jelent
számukra az élelem: mint egyéneknek, mint háztartást vezetőknek, mint a
helyi, nemzeti, vagy regionális közösség tagjainak, sőt mint a Föld lakóinak.
Ezzel együtt a megélhetés, az egészség, a szabadság, a környezetrombolás,
az élvezet és az életüket meghatározó döntésekben való részvétel kérdései
is felmerülnek. A fogyasztói kultúra azt feltételezte, hogy az emberek
összes szükséglete kielégíthető a fogyasztáson keresztül. Ma egyre többen
látják, hogy az ember jóval összetettebb lény annál, mintsem hogy ez lehetséges
lenne. A puszta éhségen kívül számos dolog határozza meg, hogy mikor, hogyan
és mit eszünk: a szokások, a társadalmi és kulturális státusz, egészségi
állapot, életkor, etnikai és kulturális különbségek stb. Ez a könyv igyekszik
minél átfogóbb képet nyújtani a mai (elsősorban ipari világra jellemző)
élelmiszerrendszerről.
Foglalkozik annak biológiai
és ökológiai vonatkozásaival, valamint azzal, hogyan viszonyul az élelemhez
a kultúra és az emberi szükségletek. Szól a történelmi változások formáló
hatásairól, a táplálkozástudomány fejlődéséről, az élelmiszerekkel kapcsolatos
betegségekről, a viselkedés és a motiváció szerepéről, az etnikai, a társadalmi,
kulturális, életkori különbségek táplálkozásra kifejtett hatásairól és
a különböző diétákról. Elemzi a rendszerben működő csoportok eltérő szerepeit,
és feltárja azok -- esetleg egymással versengő -- érdekeit, a farmerek,
a munkások, kereskedők, feldolgozók, elosztók, fogyasztók szempontjait.
A különböző étkeztetési formák (éttermek, légitársaságok, kórházak, utcai
gyorsétkezők stb.) mellett kitér a fogyasztók vásárlási szokásaira, tudatosságára,
a nők fokozott munkába állásának következményeire, a változó szerepekre.
A hatékonyság, a mezőgazdasági politika, a globális kereskedelem, a mamutvállalatok,
bevásárlóközpontok által felvetett problémák mellett szerepelnek benne
a korszerű termelés, a biotechnológia lehetőségei, az oktatás, a tömegmédiumok
jelentősége, a piackutatás, a tömegkommunikáció, a marketing, a hirdetések,
a tömegtermelés, a lobbycsoportok, s végül az élelmiszerjog és a politika
lehetőségei és feladatai is.
Schmidt
Sára
Martens,
Pim
AZ EGÉSZSÉG ÉS AZ ÉGHAJLATI
VÁLTOZÁS
A globális felmelegedés
és az ózonréteg-vékonyodás hatásainak modellezése
(Health and Climate Change.
Modelling the Impacts of Global Warming and Ozone Depletion)
London, 1998, Earthscan,
224 p.
A könyv témája egy viszonylag
új tudományterület, az öko-járványtan. Azt vizsgálja matematikai modellek
alkalmazásával, hogy a komplex ökológiai és klimatikus változások milyen
hatással vannak és lesznek az emberi egészségre. Azokkal a betegségekkel
(malária, dengue láz, bilharzia, az ózonréteg vékonyodása miatt fellépő
különböző típusú bőrrákok, a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi
rendellenességek) foglalkozik, melyek előfordulása a globális felmelegedés
hatására és a népesség gyarapodása miatt emberek millióit fogja a jövőben
fenyegetni.
A könyv a téma iránt érdeklődő
és a matematikai módszereket ismerő felnőtteknek, főleg közegészségüggyel,
járványtannal, környezetvédelemmel vagy éghajlatváltozással foglalkozó
szakembereknek szól.
Williams, Christopher
(szerk.)
A KÖRNYEZETSZENNYEZÉS
ÁLDOZATAI
Új veszélyek, új törvények
(Environmental Victims.
New Risks, New Injustice)
London, 1998, Earthscan,
188 p.
A különböző szerzők tollából
származó írások jogi szempontból elemzik a környezetszennyezés áldozatainak
a helyzetét. Egyelőre kevés országban vannak olyan törvények, amelyek jogi
segítséget nyújtanak a környezetszennyezés megakadályozásához, a környezetszennyező
tevékenység leállításához, vagy az áldozatok kártérítési igényeinek kielégítéséhez,
akár egészségkárosodást, akár anyagi károkat okoz a környezetszennyezés.
A környezeti jog azonban egyre jobban fejlődik, az egyes országokban és
a nemzetközi gyakorlatban egyaránt. A könyv első fejezetében írásokat olvashatnak
az érdeklődők a környezeti jog elméleti alapjairól. A második fejezetet
nagy környezetszennyezést és komoly egészségkárosodást okozó ipari vagy
bányászati tevékenységekről, illetve ipari balesetekről szóló esettanulmányok
alkotják. Az egyik tanulmány például a Bhopalban működő növényvédőszer-gyár
által okozott környezeti katasztrófa körülményeit és következményeit tárgyalja.
A baleset miatt mindössze két nap leforgása alatt körülbelül 400 ezer ember
szenvedett egészségkárosodást és rövid időn belül több ezren haltak meg.
A bhopali tragédia rávilágít arra a problémára, hogy a multinacionális
nagyvállalatok a veszélyes anyagokat előállító üzemeiket sok esetben a
fejlődő országokba telepítik, többek között azért, mert ezekben az országokban
közel sem olyan szigorúak a környezetvédelmi szabályok, mint az iparilag
fejlett országokban, ha egyáltalán léteznek ilyen szabályok. Így a vállalatok
tulajdonosai megtakaríthatják azt a hatalmas összeget, amelyet a környezetvédelmi
berendezésekre kellene költeniük. A harmadik fejezet olyan törvényeket
és civil kezdeményezéseket mutat be, amelyek közelebb vihetnek a probléma
megoldásához. A könyv nem könnyű olvasmány sem tartalmi, sem nyelvi szempontból,
azonban az alapos és mélyreható elemzések sok irányból világítják meg a
környezeti áldozatok jogi és társadalmi helyzetét.
dr. Adorjánné
Farkas Magdolna
Crews,
Helen M.--Hanley, A. Bryan (szerk.)
BIOLÓGIAI JELEK AZ ÉLELMISZER-ÖSSZETÉTEL
KÉMIAI KOCKÁZATBECSLÉSÉBEN
(Biomarkers in Food Chemical
Risk Assessment)
Cambridge, 1995, The
Royal Society of Chemistry, 138 p.
A könyv az 1995-ben Nagy-Britanniában
azonos címmel megrendezett tudományos szimpózium előadásait tartalmazza.
Az élelmiszerekben előforduló
kémiai anyagok iránti érdeklődést nemcsak az élelmiszergyártás problémái,
hanem az is fokozta, hogy a rákkal, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel
kapcsolatosan beigazolódott: kialakulásukban a táplálkozásnak is szerepe
van. A karcinogén (rákkeltő) anyagok követése mellett a védő hatást kifejtő
élelmiszer-összetevők meghatározása és működésmechanizmusuk kiderítése
is előtérbe került. Az élelmiszerekbe bevitt vegyi anyagok jelentette kockázat
meghatározása korábban laboratóriumi állatokon végzett, vagy in vitro kísérleteken
alapult. Ekkor általában a nagy dózisban bevitt anyagok okozta változásokat
mutatták ki, nem az élelmiszerekben valóságos mennyiségben előforduló anyagok
hatásait. Ráadásul az egyéb táplálkozási tényezők befolyásoló hatásait
sem lehetett így kideríteni.
Az analitikai kémia és molekuláris
biológia legújabb eredményei lehetővé teszik az élelmiszerek biztonságának
egészen másféle értékelését. A bevitel, a dózis-reakció és hatás mérésére
ún. biomarkereket fejlesztettek ki. A biomarker egy testszöveten, testfolyadékon,
vagy kiválasztott anyagon elvégzett mérés(eke)t jelent, egy bizonyos kémiai
anyagnak való kitettség értékelése, s az ebből származó kockázat felbecslése
érdekében.
AZ ELŐADÁSOK CÍMEI
-- Az élelmiszerekben előforduló
vegyi anyagok jelentette kockázat értékelésére használt biomarkerek alapkérdései
-- A biomarker-tanulmányok
megközelítései
-- Embereken végzett táplálkozási
felmérések értékelésére használt biomarkerek
-- A szacharin és acelszulfám-K
bevitel biomarkerként való urinális követése. A COMET-próba biomarkerként
való alkalmazása az élelmiszervegyészeti anyagok genetikai hatásainak,
valamint in vitro és in vivo alkalmazott antioxidánsok védő hatásainak
mérésére
-- Heterociklusos aromás
aminok biológiai követése
-- A zöld tea antioxidáns
aktivitása dohányosoknál és nem dohányzóknál
-- Az élelmiszerekből származó
genotoxikus anyagoknak való kitettség nem invazív vagy minimálisan invazív
biomarkerei
-- Sejtáramlásos (Flow Cell)
bioreaktor alkalmazása a krónikus kitettség követésére
-- Mechanisztikus tanulmányok
a Fecapentán-12 genetikai toxicitására a vegyületnek való kitettség mérésére
szolgáló specifikus biomarker kifejlesztése érdekében
-- Biomarkerek alkalmazása
az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok jelentette kockázat értékelésében.
Schmidt
Sára
Cartledge,
Brian (szerk.)
DIALEKTIKUS KAPCSOLAT
A KÖRNYEZET ÉS AZ AGYMŰKÖDÉS KÖZÖTT
(Mind, Brain and the
Environment. The Linacre Lectures 1995-6)
Oxford, New York, Tokyo,
1998, Oxford University Press, 188 p.
A könyvben közölt cikkek
az emberi gondolkodás, az agy működése, és a környezetnek az agy működésére
gyakorolt hatása közötti összefüggést elemzik. A vizsgálódás különböző
megközelítésből történik, a cikkírók kutatási területének megfelelően.
A szerzők között megtalálhatjuk a fiziológia, a pszichológia, a pszichiátria,
a patológia, az antropológia és a viselkedéstan szakembereit. A szerzők
a személyiségünket meghatározó agyműködés és a környezet közötti komplex
és dialektikus kapcsolatot kutatják. Arra keresnek választ, hogyan reagálunk
a minket körülvevő világra, illetve hogyan befolyásolja a fizikai és a
társadalmi környezet az idegrendszerünk működését, a gondolkodásunkat és
a viselkedésünket.
Minden élőlény állandóan
alakítja a környezetét az élete folyamán. Ezzel párhuzamosan a környezet
is formál minket. A környezet nem valami rajtunk kívül álló objektív adottság,
hanem a tudatunkon keresztülszűrt valóság. Ugyanazokat a külső adottságokat
másként érzékeli egy méh, egy madár vagy egy ember. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk,
hogy ugyanazok a külső adottságok minden élőlény számára más-más környezetként
jelennek meg. Ugyanazok a környezeti tényezők a különböző emberek számára
is különböző szimbolikus tartalmat hordoznak, hiszen a környezet értékelését
nemcsak annak objektív adottságaihatározzák meg, hanem az egyén addigi
tapasztalatai is. Ez a szociális környezet fontosságára világít rá.
Olvashatunk a könyvben az
agy morfológiai felépítéséről, a gondolkodást az agyban kísérő élettani
folyamatokról, amelyeknek a követését a legmodernebborvosi technológia
-- például a pozitron emissziós tomográfia (PET) -- teszi lehetővé. Találhatunk
adatokat az agy kialakulásának fontos szakaszairól a magzati fejlődés időszakában,
valamint az idegrendszer későbbi fejlődéséről, amikor az egyén már személyes
benyomásokat szerez a fizikai és a társadalmi környezetről. Részben ezeknek
az adatoknak az ismeretében következtethetünk arra, hogy a különböző életszakaszokban
a külső hatások milyen fejlődést, illetve károsodást idézhetnek elő az
agyban és így az érzékelésben, a gondolkodásban, illetve az érzelmekben.
A gondolkodási folyamatok fejlődését, sőt ezzel párhuzamosan az agy szerkezetének
változását -- strukturáltabbá válását -- a fizikai és a társadalmi környezet
hatásainak köszönhetjük. A személyes benyomások megváltoztatják az agy
érzékelő területének fiziológiai tulajdonságait. Amikor új ismereteket
memorizálunk, akkor az agy szerkezete módosul. Az agy sérülései, az erős
radioaktív sugárzás, a különböző fertőzések, a környezetben előforduló
mérgező anyagok (például a járművek kipufogógázával a levegőbe kerülő ólom,
vagy szénmonoxid), az alkohol és a kábítószerek azonban károsan befolyásolhatják
az agy működését. A társadalmi környezetből származó hatások is tönkretehetik
az idegrendszer működését.
A különböző hatások következményeit
részben állatkísérletek segítségével, részben pedig az egészséges és a
beteg emberek viselkedésének megfigyelésével és a modern vizsgálati eszközök
alkalmazásával lehet megismerni. Az egyes érzékelési, mozgási, gondolkodási
és érzelmi folyamatok az agy különböző helyeihez kötődnek. Ezeknek a felelős
pontoknak a feltérképezése részben az agysérült emberek vizsgálatával történik:
a sérülés helyének és a funkciókiesésnek az összekapcsolásával.
Ma az emberiségnek a fele
városokban él, ezért érthető, hogy a könyv egyik tanulmánya azt vizsgálja,
hogy milyen hatással van az emberek lelki egészségére a városok speciális
fizikai és társadalmi környezete. A városokban tapasztalható nagyobb mértékű
levegőszennyezés, zaj, zsúfoltság folyamatos stresszt okoz, amely a biztonságot
jelentő emberi kapcsolatok lazulásával együtt növeli a neurózis és a depresszió
kialakulásának esélyét.
Ma az emberiségnek a fele
városokban él, ezért érthető, hogy a könyv egyik tanulmánya azt vizsgálja,
hogy milyen hatással van az emberek lelki egészségére a városok speciális
fizikai és társadalmi környezete. A városokban tapasztalható nagyobb mértékű
levegőszennyezés, zaj, zsúfoltság folyamatos stresszt okoz, amely a biztonságot
jelentő emberi kapcsolatok lazulásával együtt növeli a neurózis és a depresszió
kialakulásának esélyét.
A cikkgyűjtemény főként az
orvosok, a biológusok, az antropológusok és az ökológusok számára ad hasznos
ismereteket, de az érdeklődő és a témában kellően tájékozott "laikusok"
számára is érdekes és változatos szellemi kalandot kínál.
dr. Adorjánné
Farkas Magdolna
|