Suryodaya -- Napfelkelte

A természetes egészség titkai

Az angliai Suffolkban van egy természetgyógyászati központ, ahol önmagunkra találhatunk, vagy meglelhetjük új énünket, ahol különféle terápiákat alkalmaznak, s meditálni is lehet. A meditációhoz pedig hozzátartozik a tánc, az éneklés, a nevetés és a beszélgetés is.

-- Visszahozzuk önmagunkat, teret biztosítunk, ahol valóban jelen lehetünk -- mondja Caroline Alicea Harwood Jones, igazgató. Ez a fajta gyógyítás nagyon sokféle lehet: kinek mire van éppen szüksége. Van úgynevezett lebegő tartályunk és za-zen körünk is, amelyek összpontosító energiát adnak.

-- És van egy gyönyörű kertjük is.
-- Ahol a kertészkedésen, biogazdálkodáson kívül főzőtanfolyamokat is szervezünk. Igyekszünk egészségesebb bioételeket készíteni. Tudja, az élet a szíven és a szereteten át áramlik. Ha egy édesanya ételt készít a családjának, remélhetőleg szeretettel teszi, és persze friss alapanyagokat használ fel. Ez már önmagában gyógyítás! Része a természetes gyógyászatnak. Erre van szükségük a gyerekeknek, nemcsak gyorsétkezdékre meg a televízióra. Az élet alapjában véve olyan egyszerű, mi viszont túlbonyolítjuk. A ránk nehezedő elvárások miatt egyszerűen elfelejtjük, kik is vagyunk valójában. Szervezetünk önkéntesekből álló, jótékonysági szervezet. Mindannyian ingyen dolgozunk itt, naponta öt-hat órát. Cserében nem kell fizetnünk az ellátásért, és e csodálatos természetes környezetben élhetünk, gazdálkodhatunk. Két jelentős támogatónk is van: Yehudi Menuhin és Sir Nicholas Pearson.
-- Kik jöhetnek ide -- gyógyulni?
-- A központ vezetője, doktor Shyam Singha igyekszik azoknak helyet biztosítani, akiknek gyógyulásához, fejlődéséhez tér kell, akiknek meditációra, törődésre, szeretetre van szükségük. Az ember időnként olyan elveszettnek érzi magát! Itt megtalálhatja önmagát. Ebben segít doktor Shyam.
SHYAM SINGHA, orvos
-- Az Ön által alkalmazott alternatív, természetes gyógyászat ma még újdonságnak számít, holott több ezer éves hagyományai vannak. Hogyan alakította ki, fejlesztette tovább kezelési módszerét?
-- 1955-ben kezdődött. Csontkovácsnak tanultam Angliában, majd elutaztam Indiába, Hongkongba, Japánba és Kínába, ahol a különféle módon, diétával, akupunktúrával, meditációval, befelé fordulással gyógyító emberek módszereit igyekeztem ellesni. Testünknek öngyógyító képessége van, ha lehetővé teszik számára ezt az öngyógyítási folyamatot. Ezzel szemben a nyugati orvoslás kizárólag a baktériumok antibiotikumokkal történő elpusztításával foglalkozik. Ma, ha valaki kórházba kerül, könnyen előfordulhat, hogy másfajta fertőzéssel jön ki onnan, mint amivel bement. A baktériumok és a fertőzések módosulnak, ellenállókká válnak. Ahelyett, hogy "megengednénk" a testünknek, hogy egyensúlyt alakítson ki és megszabaduljon a betolakodóktól, megpróbáljuk megölni e betolakodókat. És ezzel az öldökléssel a szöveteket is pusztítjuk.
-- Hogyan állította össze azokat az ételeket, amelyeknek gyógyító hatása van?
-- Bármit adok is valakinek, azt először én magam próbálom ki. Ha valakinek koplalást írok elő, előtte én is koplalok, hogy tudjam, mik e koplalás következményei. Ha valakinek ételek fogyasztását javasolom, ezt soha nem könyvből teszem. Bizonyos értelemben jobb szakács vagyok, mint orvos, pontosan ismerem az ételek tulajdonságait és hatásait. Nyugaton csupán háromféle ízt ismernek: a sósat, az édeset és a savanyút. Ezzel szemben keleten az előbbieken kívül létezik csípős, keserű, fanyar, rothadt és erős íz is. És mindegyik más-más szervre van hatással. Az étkezés egyensúlya esetén valamennyi szervünk megkapja a szükséges tápanyagokat, s ezt követően visszaállítható e szervek megfelelő funkciója. Ha valaki eljön hozzám, és azt mondja: lumbágója van, nem a lumbágót kezelem, hanem a személyt, aki e betegségben szenved. Mindig azt vizsgálom, miért alakult ki valakinél a cukorbetegség. Ha folyamatosan adagoljuk az inzulint, az egyik tünet ugyan megszűnik, ám egy másik lép a helyébe. Azért, mert a betegség kialakulásának okát nem szüntettük meg. Pedig az ok a legalapvetőbb kérdés.
-- Rákos betegek esetében is sikerült eredményt elérnie?
-- Csak akkor, ha az illető a betegség korai stádiumában keresett fel, még nem kapott kemoterápiás kezelést, és nem fél. A "rák" szó már önmagában is ijesztő. Mi pedig felcímkézzük magunkat, és tagjává válunk az "Egyesületnek". Csapdába kerülünk, amelyből képtelenek vagyunk kimászni. Csupán az azonos területen dolgozó szakorvosokkal van kapcsolatunk. Aztán ott a másik csapda, a kor csapdája. Ha valaki elmegy az orvoshoz azzal, hogy fáj a térde, az orvos első kérdése az: hány éves a beteg. Látja, megint csak be vagyunk skatulyázva. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, ki kell törnünk e skatulyákból. Ehhez pedig nem kellenek tabletták. Iránymutatásra van szükségünk. Magunkba kell tekintenünk. Először is meg kell kérdeznünk: akarjuk-e egyáltalán ezt a változást? Nem jöhetnek be hozzám a betegek csak úgy az utcáról. Van nyolcfajta ellenállás bennem. Ha a beteg ezek egyikét is kiváltja belőlem, nem fogadom.
-- Miért?
-- Azért, mert egy csontkovácshoz jöttek. Van valamiféle elképzelésük. Én pedig nem vagyok senki sem. Bár mindenfajta technikát tökéletesen alkalmazok, nem alkalmazkodom egyetlen bevett csontkovácsi, fizikoterápiás gyakorlathoz vagy bármilyen más szaktudományhoz sem. A betegek egy módon juthatnak el hozzám: ha egy korábbi betegem ajánlja őket. Másképp nem.
Amint elkezdek az egyénnel, az egyéniséggel foglalkozni, rájöhetek, miért és hogyan alakult ki az adott betegség, hogyan könnyíthetnénk rajta. Ezt persze nem én teszem meg, az én feladatom az akadályok elmozdítása. Legyenek ezek akár biológiai, pszichológiai, neurológiai, osteopathikus, dietetikai, akár gondolati vagy álombeli akadályok. Az én feladatom az, hogy valamilyen technikával eltávolítsam az akadályt. A test aztán majd megteszi a szükséges további lépéseket.
Igen, maga a test gyógyítja meg önmagát, mivel megvan erre a belső képessége. Csak akkor nem gyógyít, ha ezt megakadályozzuk, mert nyomást gyakorolunk rá. Gyógyszerekkel elnyomjuk. És ez az elnyomás nem jelenti az akadály eltávolítását. Az elnyomás alapjában véve nem más, mint csupán a tünetektől való megszabadulás. A testnek azt a képességét kell fejlesztenünk, hogy táplálással, koplalással, az emésztés segítésével megszabaduljon a számára káros anyagoktól. Ha ezt sikerül elérnünk, a test maga kezd el "kivirulni".
-- És mi a szerepe e különös, lebegő tartálynak?
-- Ön most beszélget velem, figyeli a napsugárzást, s közben arra gondol, rendben van-e minden az operatőrrel. Körülbelül tizenkét helyen van egyszerre, szellemi energiái szétaprózódnak. Nem összpontosít egyszerre csupán egy dologra. Ezt hívják tétahullámoknak. Ha pihenünk, lebegünk, nem végzünk semmiféle erőfeszítést, a tartály energiái megpróbálnak visszahozni minket alfa-állapotba. Ha kijövünk e tartályból, még egy órán át ebben az alfa-állapotban maradunk. Azért fontos ez, mert mint ön is biztosan tudja, nem kell mindig tizenkét felé szórni az energiáit. Kétféle erő hat ránk, amiből minden fakad. Az egyik neve szeretet, a másiké félelem. Yan és Ying. A szerencsétlenségek 99,9 százaléka azért következik be, mert félünk. És addig nem szerethetsz senkit, amíg saját magadat meg nem szereted. A pillanatnyi élmény, hogy egyedülálló vagy, hogy nincs senki más olyan, mint te ezen a Földön, ez késztet erre az önszeretetre. Amikor kezdesz a központba kerülni, minden gyógyítási folyamat előtt nyitva áll az út. Óriási energiát jelent, amikor önmagunkra összpontosítunk. Legyünk hát önmagunk már holnap! Éppen erre szolgál e tartály. Hirtelen megszeretjük önmagunkat, és azt mondjuk: "Juhé, élek!" Nem akarok emlékezni a múltra, nem vágyom a jövőre. Az itt és most a fontos. Ezért aztán végbemegy a gyógyító folyamat.
Én nem félek semmitől. Csak jelen vagyok. Hogy mi történt tegnap és mi lesz holnap, nem érdekel. Amíg nincs valamilyen okom mást gondolni, addig a gyógyítás számomra természetes életfolyamat, Isten ajándéka. A gyógyítás áldás, nem pedig könyörgés. Ha gondolkodásom megváltozik, meghalok.
H. L