id. Román Roland jr.

A látszat örök vadászmezőin

A "látszólagos világ" külön hírblokkban szerepel mindennapi sajtófogyasztásunk asztalán. Az internetes és más elektronikus újdonságok már a reggelizés bevett szokásait is átírják, tengernyi a megemésztenivaló információ, amely belőlük és róluk árad. Az élet átprogramozása bejelentett irányelvek szerint halad, ellenállás nincs, a lehetőségek korlátlanok, reklámjuk mindent rövid távon beteljesít, csak hinned kell a látszatoknak. Nem is várnak tőled mást, és meg is mondják, hogy látszólagos világ. Aki tud újmagyarul, ebből értenie kell. Az tudja azt is, hogy az lesz a hunyó, aki nem érti.

Az információs forradalom hálózati úton terjed, világforradalom, éjjel-nappali nyitvatartással; mire felébredsz, már túllépett rajtad az egész, de akkor te következel, és a műszak végéig visszahódíthatod, amit bírsz. Kiszállni nem lehet, kiesni igen -- mondd, te mi választanál?

Igazából tehát könnyű a dolgod. A látszatra kell ügyelned, akkor nem fogsz csalódni ebben a valóságban. A siker hetente továbbhalmozódik, indexeid kitűnők. Az irigyekkel ne törődjél, jobb is, ha sokan vannak, egyik legjobb mutatód lesz. Hitelképes vagy, megfordulnak utánad a bankárok az utcán. Arckifejezésedben van valami megbízható, tartásod sokan követik, bármely társaságban vállalható lennél. Stabilitásod a legrövidebb távú kamatok erejével vetekszik. Mindenki úgy érzi, hogy áll mögötted valaki. Te magad vagy most már valaki, mögötted áll a látszólagos világ, az összes lábával az interkontinentális talapzaton. Könnyű a jövő emberének lenni, de próbálja meg valaki, hogy ő ma a perc embere! Az sem mindegy, hogy hány évesen, mert a verseny élesedik, az összpontszám egyre nagyobb, egyre több kategóriában kell helytállni. Lépést tartani, diktálni a tempót. Ha a stafétabot zavar a hajrában, nyugodtan eldobhatod. Úgyis a győztes mondja meg, hogy mi volt a szabály.

Elvileg bármi felkerülhet a hálózatra, az egész közélet, magánélet, magánhalál, minden, univerzálisan.
A hit és a még újabb hit szabályos versenyt vív a hívekért, az eredmény nem kétséges, a kételkedést másra tartogatjuk. Majd elő lehet fizetni a nagyképernyős vécéhasználatot is, ezen gyakorolhatnak a prepubertás kurzusok. De itt toporzékol az elektronikus szervátültetés; és gondolatilag véget ér a képzavar esetlen korszaka, pozitív feloldással, mert minden megtörténhet, nincs többé képzavar. Ugyanígy és ugyanezért nem lesz több képmutatás. Gyűjtők kapnak hajba egy-egy hiteles régi darabon. A vérfertőzés miért lenne vérfertőzés, mikor a látszólagosság átível a kishitű aggályokon? Aki sokat próbált, az csak továbbrepül az évszázados kanális fölött. Lebegés közben nem sározódik be, róla nevezik el a Tiszta sort. Aztán már az számít fajgyalázásnak, ha valaki nem éli ki hajlamait, amelyeket a világhálón felderített -- együtt a partnerekkel -- a legújabb kódismék szerint. Gyönyörű dolog úgy lenni együtt másokkal, hogy fogalmunk sincs róluk, sosem láttuk őket, de van egy nagy közös érzékszerv, a háló, melyben kölcsönösen befogjuk egymást. Megvalósul a kollektív libidó, szervesül az öröklét, olyan ez, mint az abszolút pénz, a pándollár. És a dolgok folyamatosságában egyesül a bizonytalanság és a biztonság, mosódjunk össze mindannyian!

Az új hullám soha nem ér véget, mert közbejön a még újabb hullám, akkor az átmegy egy másikba, és így szünet nélkül folyik tovább a világpremier. A szellemi részvényprogram bennfentessé tesz téged is, látomásaidra igényt tartunk! Ne magadba hallucinálj, nem vagy még öreg! Ha azt akarod, hogy számításba vegyünk, fogadd el tőlünk azonosító jeledet, csak a tiéd. Vagyis mindenkié. Ami csak ingerzónáidra tartozhat és kipréselheti belőled legjobb reflexeidet, az mind össze van gyűjtve az információs fő- és altárolókban, neked csak be kell kapcsolódnod, és nem szenvedsz többé hiányt. Ez a tudatos zsigerizáció, és ebben már a nagy egységek egységesülnek tovább a mindenirányú egekig. Ezt add össze! Mire kirügyezik az örök tavasz, minden készen áll.

Eljutottunk odáig, hogy a tamagocsitemetők átadják a helyüket az elektronikus hamvasztóknak, ahol a képzelt személyeket is el lehet temetni, de bárki leírható, csak egy telefonodba kerül. Szimulálhatod a hörgést, százezres szertartásokat szervezhetsz a szerveren. Végeláthatatlan résztvétlátogatásokat mímelhetsz, elvben bárkit felravatalozhatsz. Tréfálkozhatsz is közben, nem korlátoznak előítéletek, szabadságfokod növekménye minden rekordot romba dönt. Hangulattól függetlenné válik, objektiválható a gyász, előrehozhatók a temetések. Ha úgy tetszik, hetedíziglen előre eltemetheted méltó ellenfeleid. És mondj négy igent az életre! Ne háborúzz, temetkezz! Tömegsírt rendelhetsz az utókornak. Könnyeket jegyezhetsz elő, bár ez csak periodikusan lesz divat. Egyetlen utasításra mindent elborít a gyász a következő percre. Lehet néma és fekete, de választhatsz bármely más színt és hangot is, váltogathatod temetkezési szokásaidat, mert csak a tabu lesz tabu. Légy interaktív! Mondd el, milyen odaát! A legjobb tippekért jutalom jár. Használd a gépedet! Teszteld ki magad! Akármire képes leszel! Szólj bele az esti műsorba! Végre, megint a hangosabbaknak lesz igazuk. Így válik a gyász is az örömünnepek egyikévé, és örömforrássá a halál. De minden jóban van valami rossz. Erre azonban ügyet se vess, ezt is ránkbízhatod. Ha kell, mindent elfelejtetünk veled -- vagy nem emlékszel?

Végre, teljes lesz a fantázia birodalma, ami neked egymagadban sohasem jutott volna eszedbe. Hálával egyedül nekünk tartozol.