Philipp Bogdonoff

Ajándék a jövőnek

Közeledünk a  harmadik ezredév kezdetéhez, és be kell látnunk, hogy ami a küszöb túloldalán elérkezni látszik, nem tűnik túlságosan ígéretesnek. Mégis képzeljük csak el, mi mindenre lehetnénk képesek, ha mindannyian egyre aktívabban egyesítenénk erőinket a 2000. év hajnalán. Képzeljük csak el, mi lenne, ha csaknem hatmilliárd ember "millenniumi ajándékokat"  kezdene el osztogatni, amelyeknek segítségével mi és gyermekeink képesek lehetnénk a történéseket egy olyan jövő irányába kormányozni, amelyben helyreállna a Föld ökológiai integritása. 

- Ajándék lehet egész egyszerűen az is, hogy megbocsátjuk a  szomszédunk valamelyik vétkét, vagy éppen mi kérünk elnézést tőle azért, amit tettünk: az Egyesült Metodisták Közgyűlése egy ilyen formális bocsánatkérésre szánta el magát 1996 áprilisában két indián törzs felé egy 132 évvel ezelőtt történt mészárlás kapcsán, amelyben a hadsereg vérengzést végrehajtó ezredese egyúttal metodista lelkész is volt. 

- Leírhatjuk azt az adósságot, amellyel testvérünk tartozik nekünk: a "Jubilee 2000" Londonban felkérte a nemzeteket, hogy engedjék el a legeladósodottabb országok adósságait, amelyek azzal, hogy minden valutabevételüket arra kénytelenek fordítani, hogy visszafizessék adósságaikat a világ leggazdagabb nemzetei és intézményei felé, saját ifjúságuk jövőbeli kilátásait teszik kockára. 

- Kicsinosíthatjuk a környezetünket, például azzal, hogy ültetünk egy fát: Steingrimur Hermannsson, Izland korábbi miniszterelnöke fogadalmat tett, hogy élete hátralévő részében minden évben kétezer fát ültet, amíg csak képes lesz rá, hogy ezzel is segítse Izland újraerdősítését. 

- Segítőkezet nyújthatunk valakinek, aki erre igencsak rászorul: Fadil Fejzic, egy mohamedán farmer, egy szétbombázott boszniai város lakója 442 napig vitte a tejet éhező szerb szomszédjának és a szomszéd újszülött kislányának, egészen addig, míg a tehene el nem pusztult. 

- Segíthetünk megjavítani valamit, ami elromlott: néhány vezető elképzelése szerint a nemzetek összefogásával újra lehetne fogalmazni a Bretton Woods-i intézményeket, a Világbankot és az IMF-et. 

- Megismerkedhetünk szomszédaiddal és lehetőséget teremthetünk arra, hogy ők is megismerjenek bennünket. Hallgassuk meg a történeteiket, és mondjuk el nekik a miénket. 

Mikor kellene sort keríteni az ajándékozásra? Amikor csak akarjuk. Már most elkezdheted tervezni. Vidd véghez a  barátaiddal. De a Millennium Intézet segítségére is számíthatsz. Az intézet közreműködik három olyan világtalálkozó létrehozásában, ahol az ajándékokat felvonultathatjuk. 

1999-2000-2001: a millenáris pillanat. Úgy gondoljuk, hogy ez az ezredforduló sokkal nagyobb jelentőségű annál, semmint hogy egy múló éjszakai parti felvillanásává tegyük, ezért kitágítottuk az eseményt három teljes évre! Az 1999-2000-2001-es éveket úgy hívjuk, hogy "millenáris pillanat", és minden egyes évre tervezünk valami egyedülállót. 

1999-ben, a Dél-Afrikai Cape Town fogja vendégül látni a világ vallásainak harmadik parlamentjét. A legutolsó ilyen esemény 1993-ban Chicagóban volt 7000 résztvevővel. A világvallások képviselői Dél-Afrikába fognak jönni, hogy bemutassák ajándékaikat. 

Aztán 2000-ben az izlandi Thingvellir, a világ legrégibb parlamentjének hazájában a Föld morális és lelki vezetői fognak látványos koszorúba gyűlni, hogy átadják ajándékaikat a vezetők következő generációjának: a világ valamennyi országából odasereglett, saját népviseletébe öltözött színpompás gyermektengernek. 

Végül 2001-ben fiatalok által szervezett konferenciák  sorozata fog végig vonulni a glóbuszon Costa Ricából kiindulva. Ezeken a konferenciákon a Föld fiatal vezetői fogják működésbe hozni a rájuk bízott ajándékokat. 

Bárhol élsz, bármivel is foglalkozol, adhatsz te is ajándékot - gyerekeidnek, szomszédaidnak, közösségeidnek, a Földnek. Rugaszkodj neki,  légy képzeletgazdag, merész és elmélyült. Készíts egy olyan millenniumi ajándékot, amely különbözik minden eddigitől. Készíts olyan ajándékot, amely hatással lehet az elkövetkező száz, akár ezer évre is, vagy akár még a következő millenniumon is túlmutathat. 

Philip Bogdonoff a Millennium Intézet 
- egy 1983-ban alapított nonprofit szervezet - 
elnökhelyettese, mely világszerte a fenntartható fejlődés támogatója.
1117 North 19th Street, Suite 900, Arlington, VA 22209
tel 703/841-0048,
EMIL: millennium@igc.apc.org,
Honlap: http://www.igc.apc.org/millennium