BEVEZETŐ

Az Ökotáj e számában egy nemzedék, egy mozgalom emlékét kívánjuk feleleveníteni, amely a 70-es évek kulturális életének egyik meghatározó mozzanata volt Magyarországon. Egyben arra is választ keresünk, hogy az akkor megtalált értékek mit jelentenek ma, mi az, ami elsüllyedt, ami megmaradt, ami feltámadhat.

Az önmagát "nomád nemzedék"-ként meghatározó mozgalom törekvései választ jelentettek a 60-as, 70-es évek fordulójának társadalmi, kulturális és politikai válságaira. A korábbi évtizedek kulturális és életmódmintái az új generációk számára használhatatlanná váltak, új társadalmi helyzetek alakultak ki, melyek a régi eszközökkel többé már nem voltak irányíthatók, az életmód-modellek hirtelen, látványosan kiürültek. A társadalom által kidolgozott érték- és normarendszertől való elfordulás leglátványosabb példáját a városi, azon belül is a nagyvárosi ifjúság jelentette. Ők voltak a "jól szervezett" világ nomádjai, valójában új "barbárok" egy sterilitásba temetkezett civilizált világban. A folklór, a hagyományok felelevenítése ebben a társadalmi közegben vált alternatív lehetőséggé, a másság kifejezőjévé, a magán és a nyilvános életszférát élesen szétválasztó életmód tagadásává. A folklórt itt úgy értjük, mint egy történetileg -- különböző hatalmi, politikai mozgások közepette -- kialakult közösségi, demokratikus információs rendszert, amely a mindennapi életet az értékek irányába szervezi. A "nomád nemzedék" öntudatlanul is ebben a mozzanatában ragadta meg a folklórt, éppen ezen sajátossága alapján tekintették azt Woodstocktól a táncházakig kulturális és életmódbeli alternatívának.

Úgy érezzük, hogy szerves kapcsolat van a "nomád nemzedék" értékei, törekvései és a mai ökológiai mozgalmak célkitűzései között. Az azonosság nem csak az alternativitásban ragadható meg, hanem a természeti értékekhez való visszatérésben, a "szelíd technikákban", a közösségépítésben, a világ "meggyógyításának" reménytelennek tűnő, de mégis előremozdító szándékában. A kézművesség, a természetes anyagok használata, az organikus eljárások alkalmazása ma is fellelhető elemei, mindenütt megtalálható társterületei az ökológiai mozgalmaknak.

A kötet képei önmagukért beszélnek, egy nemzedék egész életét meghatározó élményanyagát tárják elénk. Mi az, ami ebből továbbélhet? A választ talán majd azok a fiatalok fogalmazzák meg, akik a legkülönbözőbb utakon próbálják meglelni közösségeiket, gyökereiket, a természettel való kapcsolatukat.