stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Neolatin irodalom Európában és Magyarországon
(Irodalomtörténeti konferencia, Pécs, 1996. május 24-26.)

A Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz-kutató Osztálya 1996-ban a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Irodalomtörténeti Tanszékével közösen rendezte meg szokásos tavaszi tudományos ülésszakát. A konferencia a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében zajlott, tudományos titkára Bartók István volt.

Az előadások egy része Janus Pannonius munkásságát és hatását tárgyalta, másik része a magyarországi neolatin irodalom három évszázadának korpuszával, szöveghagyományával és európai kapcsolataival foglalkozott; ezekhez csatlakoztak a tematikát kiteljesítő, részint a neolatin hagyomány hatását a 20. századig kísérő, részint az emblematikus ábrázolásokat, jelképeket, képeket bemutató előadások.

Május 24-én délután Pirnát Antal nyitotta meg a tanácskozást, majd az első ülés keretében, Bitskey István elnökletével a következő előadások hangzottak el:

Május 25-én délelőtt, a második ülés alkalmával, Balázs Mihály elnökletével az alábbi előadások felolvasására került sor: Május 26-án délelőtt, Hargittay Emil elnökletével, a harmadik ülésen került felolvasásra: Május 24-én este a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében fogadást adott a konferencia tiszteletére Révész Mária, Pécs város alpolgármestere.

Május 25-én délután a konferencia résztvevői autóbusz-kiránduláson vettek részt a Pécs-Máré-vár-Mecseknádasd-Zengővárkony-Pécsvárad-Pécs útvonalon.

A konferencián elhangzott előadások szerkesztett tanulmány-változata (kiegészítve Ritoókné Szalay Ágnes, Mayer Gyula és Török László további írásaival) röviddel az esemény után önálló kötetben jelent meg: Neolatin irodalom Európában és Magyarországon, szerk. JANKOVITS László, KECSKEMÉTI Gábor, Pécs, Janus Pannonius Tudományegyetem, 1996, 230 l. A tanulmánykötet nagy érdeklődéssel kísért bemutatójára a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének 75. évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésszakon került sor Pécsett, 1996. november 14-én.

Kecskeméti Gábor

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret